Whirlpool AKZM 784/WH instrukcja

Typ
instrukcja
PL70
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego ryzyka oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko
urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej obsługi
urządzenia Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed
przystąpieniem do każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zost przeprowadzona przez
technika specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi
- Wymianę przewodu zasilającego może wykonać wyłącznie
wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego
serwisu.
- Urządzenie musi być uziemione
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie
instalacji należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyczkę, nie należy używać
wtyczek rozgałęźnych.
- Nie stosować przedłużaczy.
- Nie wolno wyciągać wtyczki ciągnąc za kabel zasilający.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL71
- Nie należy używać płyty indukcyjnej, jeśli jej powierzchnia jest
pęknięta. W takim przypadku należy wyłączyć urządzenie, aby
uniknąć ryzyka porażenia prądem (tylko w przypadku modeli z
funkcją indukcji).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wącznie do użytku domowego do
przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania (np: do
ogrzewania pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie nie powinno być używane przez dzieci od 8 roku życia
oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej i
umysłowej lub nieposiadające odpowiedniego doświadczenia lub
wiedzy, chyba pod nadzorem lub po przeszkoleniu w zakresie
bezpiecznej obsługi urządzenia i pod warunkiem zrozumienia
ewentualnych niebezpieczeństw związanych z użytkowaniem.
Urządzeniem nie mogą bawić się dzieci. Dzieci bez nadzoru osoby
dorosłej nie mogą przeprowadzać czyszczenia i konserwacji
urządzenia.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy
urządzenia. Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do
urządzenia i nie bawiły się nim.
- Urządzenie oraz jego dostępne części rozgrzewają się podczas
użytkowania. Należy szczególnie unikać dotykania części grzejnych.
Dzieci w wieku poniżej 8 lat należy trzymać z dala od urządzenia,
chyba że są pod ciągłym nadzorem.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie komponenty
urządzenia nie wystygną.
PL72
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia się urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie podgrzewać i nie gotować na urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików ani innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i, w
konsekwencji, uszkodzenia urządzenia.
- Nie używać pojemników z tworzyw syntetycznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze uważnie
nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy. Nie pozwalać
dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy.
Przed rozpoczęciem cyklu czyszczenia należy usunąć rozlane płyny
z komory piekarnika (dotyczy tylko piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy używać wyłącznie sondy temperaturowej zalecanej do tego
piekarnika.
- Nie należy stosować ostrych ściernych środków czyszczących ani
ostrych metalowych przedmiotów do czyszczenia szyby drzwiczek
piekarnika, ponieważ mogą one porysować powierzchnię i
doprowadzić do pęknięcia szyby.
PL73
- Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone, aby uniknąć ewentualnego porażenia
prądem.
- Potraw pieczonych w naczyniu nie należy pokrywać folią
aluminiową (tylko w przypadku piekarników dostarczanych z
naczyniem do pieczenia).
- Urządzenie należy rozpakowywać oraz instalować przy użyciu
rękawic ochronnych.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1.5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części opakowania nie należy
wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL74
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL75
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów wejdzie przez
przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka
kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
rna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego
Rys. 1 Rys. 2
PL76
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL77
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Lampka
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (ukryta)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
13. Złącze sondy do mięsa
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się uruchamiać co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór
energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może przez pewien czas
nadal pracować.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy bądź inne
naczynia przeznaczone do pieczenia w piekarniku.
B. BLACHA-OCIEKACZ: służy do zbierania spływającego tłuszczu, gdy jest umieszczona pod rusztem,
lub jako blacha do pieczenia mięsa, ryb, warzyw, placków itp.
C. SONDA DO MIĘSA: służy do pomiaru temperatury wewnętrznej potraw podczas pieczenia.
D. BLACHA DO PIECZENIA: służy do pieczenia chleba i ciast oraz mięsa, ryb w folii itd.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
rys. A rys. B rys. C rys. D
13
PL78
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w blokady zapobiegające ich przypadkowemu wysunięciu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie "B" (rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca do punktu "C" (rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. blachy-ociekacza i blachy do pieczenia, wymaga wykonania takich
samych czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu i zmienianie ustawionych wartości
UWAGA:obydwa pokrętła są chowane. Pokrętło wysuwa się po naciśnięciu jego środka.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzanie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji w dowolnej pozycji piekarnik się włączy: na wyświetlaczu pojawiają
się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Dostępne podmenu można wybierać, przekręcając pokrętło do odpowiednich funkcji: GRILL, SPECJALNE,
USTAWIENIA, CHLEB/PIZZA, AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE PIEKARNIKA.
UWAGA:lista oraz opis funkcji znajdują się w tabeli na stronie 16.
rys. 1
rys. 2 rys. 3
WYŚWIETLACZ
PL79
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Ilustracja aktywnych elementów grzejnych różnych funkcji pieczenia
B. Symbole funkcji czasowych: programator czasowy, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia,
godzina
C. Informacje dotyczące wybranych funkcji
D. Wybrana automatyczna funkcja CHLEB/PIZZA
E. Wskaźnik zablokowania drzwi podczas automatycznego cyklu czyszczenia (pirolizy)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja pirolizy (niedostępna w tym modelu)
H. Przyrumienianie
I. Funkcje specjalne: Rozmrażanie, Utrzym. w cieple, Wyrastanie, Wym. obieg Eco
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA — USTAWIANIE JĘZYKA
Po pierwszym włączeniu piekarnika na wyświetlaczu pojawi się komunikat: ENGLISH
Obracać pokrętło nawigacji aż do wyświetlenia żądanego języka, a następnie nacisnąć przycisk , aby
potwierdzić.
USTAWIANIE ZEGARA
Po wybraniu języka należy ustawić czas zegara. Na wyświetlaczu zamigają dwie cyfry godziny.
1. Obracać pokrętło nawigacji, aż wyświetlona zostanie poprawna godzina.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić. Na wyświetlaczu zamigają dwie cyfry minut.
3. Obracać pokrętło nawigacji, aż wyświetlona zostanie poprawna wartość minut.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
Aby zmienić godzinę, na przykład po odcięciu zasilania, patrz następny akapit (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję: Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia.
2. Jeśli wyświetlana jest żądana wartość, należy nacisnąć przycisk . Aby zmienić wartość, należy
postępować w sposób przedstawiony niżej.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
A
B C D
E
I H G F
PL80
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji , aby wybrać funkcję szybkiego nagrzewania.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawią się ustawienia.
3. Jeśli wskazana temperatura jest zgodna z wymaganiami, nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę,
postępować zgodnie z instrukcjami w poprzednich tematach. Na wyświetlaczu pojawi się słowo PRE. Po
osiągnięciu nastawionej temperatury na wyświetlaczu pojawi się odpowiednia wartość (np. 200°C) i
zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu wstępnego nagrzewania piekarnik
automatycznie wybierze funkcję pieczenia konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy ją wybrać za pomocą pokrętła wyboru funkcji.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas z zakresu od 1 minuty do maksymalnego czasu
dozwolonego dla wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury zamiga symbol .
2. Obrócić pokrętło regulacji, aby wyświetlić żądany czas pieczenia.
3. Aby potwierdzić czas pieczenia, nacisnąć przycisk .
USTAWIANIE GODZINY ZAKOŃCZENIA/OPÓŹNIONEGO ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
WAŻNE:opcja opóźnionego rozpoczęcia pieczenia nie jest dostępna w przypadku następujących
funkcji: SZYBKIE NAGRZEWANIE, CHLEB/PIZZA.
UWAGA:w przypadku tego ustawienia wybrana temperatura zostaje osiągnięta w bardziej
stopniowy sposób, stąd czas pieczenia jest nieznacznie dłuższy niż podany w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i
miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Pokrętłem nawigacji ustawić godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem . zamigają dwie kropki godziny zakończenia pieczenia,
sygnalizując, że ustawienie zostało wprowadzone poprawnie.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia tak, aby zakończyło się o ustawionej godzinie.
W dowolnym momencie można zmienić ustawione wartości (temperaturę, ustawienie grilla, czas
pieczenia). W tym celu należy nacisnąć przycisk , aby powrócić, a następnie zmienić wartość
pokrętłem nawigacji i nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
PL81
PROGRAMATOR CZASOWY
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna na przykład do
kontrolowania czasu gotowania makaronu. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to 23 godziny i 59 minut.
1. Pokrętło wyboru funkcji musi być ustawione na zero. Obracać pokrętło nawigacji, aż wyświetlony
zostanie żądany czas.
2. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć odliczanie w dół. Po upływie ustawionego czasu na wyświetlaczu
pojawi się komunikat "KONIEC" i zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Aby wyciszyć sygnał
dźwiękowy, nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie nacisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej 3 sekundy.
Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu widoczny jest symbol
klucza. Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej
opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona, piekarnik można wyłączyć, ustawiając pokrętło na
0 (zero). W takiej sytuacji jednak konieczne jest ponowne ustawienie wcześniej wybranej funkcji.
WYBIERANIE FUNKCJI SPECJALNYCH
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego trzy funkcje
specjalne.
W celu wyszukania, wybrania i uruchomienia jednej z tych funkcji należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji : na wyświetlaczu pojawi się napis "ROZMRAZANIE"
oraz odpowiadający tej funkcji symbol.
2. Obracanie pokrętłem nawigacji umożliwia przejrzenie dostępnych funkcji: ROZMRAZANIE, UTRZYM.
W CIEPLE, WYRASTANIE, ECO TERMOOBIEG.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w przypadku niektórych funkcji wyświetlacz wskazuje możliwość
przyrumienienia. Funkcję tę można włączyć tylko wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po zakończeniu pieczenia na wyświetlaczu pojawi się napis: " ABY ZARUMIENIC". Po naciśnięciu przycisku
piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Tę funkcje można wybrać maksymalnie
dwa razy pod rząd.
PL82
WYBIERANIE FUNKCJI CHLEB/PIZZA
Obrócić wskaźnik pokrętła wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego
automatyczne funkcje pieczenia "chleb" i "pizza".
Chleb
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji : pojawi się napis "CHLEB" oraz AUTO.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać tę funkcję.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (z przedziału od 180°C do 220°C) i potwierdzić ją
przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
Pizza
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji w pozycji : pojawi się napis "CHLEB". Aby wybrać funkcję "PIZZA",
należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się napis "PIZZA".
3. Nacisnąć przycisk , aby wybrać tę funkcję.
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (z przedziału od 250°C do 220°C) i potwierdzić ją
przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
SONDA DO MIĘSA
Sonda do mięsa umożliwia dokładny pomiar temperatury (do 100°C) podczas pieczenia, co pozwala
osiągać optymalne efekty kulinarne.
Piekarnik umożliwia ustawienie żądanej temperatury wewnętrznej, odpowiedniej dla pieczonej potrawy.
Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, konieczne jest właściwe umieszczenie sondy. Sondę należy wsunąć do
końca w najbardziej mięsistą część mięsa, unikając kości i tłuszczu (rys. 1). W przypadku drobiu sondę
należy wsunąć z boku, w środek piersi, uważając, aby jej końcówka nie wystawała w pustej przestrzeni
(rys. 2).
W przypadku mięsa o nieregularnej grubości należy przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy zostało
poprawnie wypieczone. Podłączyć końcówkę sondy do złącza w otworze w ściance piekarnika, po prawej
stronie.
rys. 1 rys. 2
PL83
Funkcja pieczenia z użyciem sondy do mięsa
Po włożeniu sondy do mięsa temperatura wnętrza jest utrzymywana zgodnie ze zdefiniowaną funkcją, ale
proces pieczenia zostanie zakończony, gdy mierzona temperatura osiągnie ustawioną przez użytkownika
wartość docelową sondy do mięsa.
Tryb pieczenia z sondą do mięsa nie posiada osobnego menu. Niezależnie od wybranej funkcji, zawsze
można przełączyć z trybu tradycyjnego na tryb pieczenia z użyciem sondy do mięsa. W tym celu wystarczy
podłączyć sondę.
Po wykryciu sondy do mięsa emitowany zostaje sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu na 3 sekundy
pojawia się napis "SONDA DO MIESA". Następnie ponownie wyświetlane są bieżące informacje.
Jeśli pokrętło wyboru funkcji nie jest ustawione na tryb czuwania lub lampki, na wyświetlaczu pojawia się
ogólna informacja o funkcjach pieczenia oraz temperatura ustawiona dla sondy do mięsa.
Jeśli sonda do mięsa została włożona i została wykryta w chwili uruchomienia danej funkcji (nagrzewanie
wstępne, grill, funkcje specjalne, przyrumienianie), ale nie została włączona funkcja sondy, pieczenie
rozpocznie się dopiero po wyjęciu sondy. Zostanie wyemitowany sygnał alarmu i wyświetlony następujący
komunikat:
Ponieważ zakończenie pieczenia uzależnione jest od temperatury ustawionej dla sondy do mięsa, w
przypadku tej funkcji nie można ustawić programatora czasowego, a zatem nie można również ustawić
opóźnienia rozpoczęcia.
Po wybraniu funkcji pieczenia należy ustawić temperaturę piekarnika (u góry, po prawej stronie
wyświetlacza), obracając pokrętło +/-, i potwierdzić przyciskiem . Można teraz zmienić wartość dla sondy
do mięsa (u dołu, po prawej stronie wyświetlacza): obrócić pokrętło +/- i potwierdzić przyciskiem , aby
rozpocząć pieczenie. Temperaturę piekarnika i sondy do mięsa można zmienić w dowolnym momencie
podczas pieczenia. Aby zmienić temperaturę piekarnika, wystarczy obrócić pokrętło +/-. Aby zmienić
temperaturę sondy do mięsa, należy nacisnąć dwukrotnie przycisk , wybrać wartość pokrętłem +/- i
potwierdzić przyciskiem . Domyślną wartością sondy do mięsa jest 70°C. Można ją ustawić z dokładnością
do 1°C.
W przypadku wykrycia sondy na początku lub w trakcie działania funkcji wszystkie etapy nagrzewania
wstępnego zostają pominięte i wykonywana jest pierwsza faza pieczenia wybranej funkcji. Lampka świeci
aż do momentu usunięcia sondy do mięsa (do chwili, gdy przestanie być wykrywana).
Jeśli sonda zostanie usunięta podczas pracy, na wyświetlaczu pojawią się minuty pieczenia i licznik będzie
zwiększał wartość aż do momentu, gdy użytkownik zatrzyma funkcję lub ponownie włoży sondę do mięsa.
Po zakończeniu pieczenia na wyświetlaczu pojawi się migający napis "KONIEC".
3
3
3
3
PL84
USTAWIENIA
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego pięć ustawień
wyświetlania, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis LANGUAGE (JEZYK).
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do tego ustawienia.
3. Obracać pokrętło nawigacji aż do wyświetlenia żądanego języka, a następnie nacisnąć przycisk
potwierdzenia .
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis ZEGAR. Aby zmienić aktualną godzinę, patrz wcześniejszy
akapit (USTAWIANIE ZEGARA).
Eco
W przypadku wybrania trybu ECO (ON (WŁ.)) zostaje zmniejszona jasność wyświetlacza, a zegar jest
wyświetlany po upływie
3 minut w stanie czuwania. Aby wyświetlić informacje, wystarczy nacisnąć przycisk lub obrócić pokrętło.
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis ECO.
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do tego ustawienia (WŁ./WYŁ.).
3. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wybrać żądane ustawienie, i potwierdzić naciskając przycisk .
4. Podczas działania funkcji pieczenia — jeśli włączony jest tryb Eco — lampka wewnętrzna zostaje
wyłączona po 1 minucie pieczenia i ponownie włączona przy każdej czynności wykonywanej przez
użytkownika.
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis TON.
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do tego ustawienia (WŁ./WYŁ.).
3. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wybrać żądane ustawienie, i potwierdzić naciskając przycisk .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis JASNOSC.
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się liczba 1.
3. Obrócić pokrętło nawigacji, aby zmniejszyć lub zwiększyć jasność, i potwierdzić naciskając przycisk .
PL85
TABELA Z OPISEM FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Zatrzymanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
OŚWIETLENIE Włączenie lub wyłączenie oświetlenia wnętrza piekarnika.
SPECJALNE
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W
CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w komorze
przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
ECO
TERMOOBIEG
Do pieczenia potraw nadziewanych oraz mięsa w kawałkach na jednym
poziomie. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W
przypadku wybrania funkcji Eco oświetlenie jest wyłączone podczas
pieczenia i można je na chwilę włączyć poprzez naciśnięcie przycisku
potwierdzenia. Zaleca się umieszczanie potraw na 3. poziomie. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
STATYCZNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać 3.
półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z mokrym
nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2. Przed
umieszczeniem potrawy w piekarniku należy go wstępnie nagrzać.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na
jednym poziomie. Należy używać drugiej półki. Podgrzać piekarnik przed
pieczeniem.
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia potraw na dwóch półkach. Potrawy mogą być
różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np. ryby,
warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się
tylko na jednej półce, należy korzystać z 3. poziomu. Aby piec na dwóch
półkach, zaleca się użycie poziomu pierwszego i czwartego, po uprzednim
podgrzaniu piekarnika.
PIECZENIE MAXI
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 3.
poziomu w zależności od wielkości mięsa. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Zaleca się obrócenie mięsa podczas pieczenia w celu
zapewnienia równomiernego przyrumienienia. Zaleca się podlewanie
mięsa od czasu do czasu w celu zapobieżenia jego wysuszeniu.
PL86
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania warzyw
oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się umieszczenie potrawy na poziomie
4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-ociekacza, na
której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić blachę na 3. lub 4.
poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza,
która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na 1. lub 2.
poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Wraz
z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.
USTAWIENIA
Służy do konfigurowania ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność,
głośność sygnału dźwiękowego, tryb ekologiczny).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia pizzy i chleba różnego rodzaju i różnej wielkości. Ta funkcja
zawiera dwa programy ze zdefiniowanymi ustawieniami. Wystarczy
wskazać żądane wartości (temperatura i czas), a piekarnik wykona
automatycznie cykl pieczenia. Umieścić ciasto na drugiej półce po
nagrzaniu piekarnika.
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Do szybkiego wstępnego nagrzewania piekarnika.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
PL87
TABELE PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
Tak 2/3 160–180 30–90
Forma do ciasta na
ruszcie
Tak 1–4 160–180 30–90
Półka 4: forma do ciasta
na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta
na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
Tak 3 160–200 35–85
Blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia lub forma
do ciasta na ruszcie
Tak 1–4 160–200 35–90
Półka 4: forma do ciasta
na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta
na ruszcie
Ciastka/tarteletki
Tak 3 170–180 15–45
Blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Tak 1–4 160–170 20–45
Półka 4: ruszt
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Ptysie
Tak 3 180–200 30–40
Blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Tak 1–4 180–190 35–45
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Bezy
Tak 3 90 110–150
Blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Tak 1–4 90 130–150
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Chleb/pizza/
focaccia
Tak 1/2 190–250 15–50
Blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Tak 1–4 190–250 20–50
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180–220 30–50
Blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia lub ruszt
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220–250 15–30
Blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Mrożona pizza
Tak 3 250 10–15
Półka 3: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia lub
ruszt
Tak 1–4 250 10–20
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
PL88
Słone tarty (tarty
warzywne, quiche)
Tak 3 180–190 40–55
Forma do ciasta na
ruszcie
Tak 1–4 180–190 45–60
Półka 4: forma do ciasta
na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta
na ruszcie
Nadziewane ciasto
francuskie/
przekąski z ciasta
ptysiowego
Tak 3 190–200 20–30
Blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Tak 1–4 180–190 20–40
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Lasagne/zapiekany
makaron/
cannelloni/
zapiekanka
Tak 3 190–200 45–55 Blacha na ruszcie
Baranina/cielęcina/
wołowina/
wieprzowina 1 kg
Tak 3 190–200 80–110
Blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Kurczak/klik/
kaczka 1 kg
Tak 3 200–230 50–100
Blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Indyk/gęś 3 kg Tak 2 190–200 80–130
Blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryba pieczona/
potrawy pieczone w
papierze (filet, w
całości)
Tak 3 180–200 40–60
Blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Nadziewane
warzywa (pomidory,
cukinie, bakłażany)
Tak 2 180–200 50–60 Blacha na ruszcie
Tost y - 5 3 (Wysoka) 3–6 Ruszt
Filety/kawałki ryb - 4 2 (Średnia) 20–30
Półka 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski/szaszłyki/
żeberka/
hamburgery
- 5
2–3
(Średnia–
wysoka)
15–30
Półka 5: ruszt (obrócić
potrawę po upływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2
2 (Średnia) 55–70
Półka 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
3 (Wysoka) 80–110
Półka 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL89
* Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawę można wyjąć z piekarnika po innym czasie, w
zależności od własnych preferencji.
Krwisty rostbef 1 kg - 3 2 (Średnia) 35–45
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy/
golonka
- 3 2 (Średnia) 60–90
Blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 3 2 (Średnia) 45–55
Blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia (w razie
potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3 3 (Wysoka) 10–15 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso Tak 1–4 200 50–100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz
lub blacha na ruszcie
Mięso i ziemniaki Tak 1–4 200 45–100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz
lub blacha na ruszcie
Ryba i warzywa Tak 1–4 180 30–50*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz
lub blacha na ruszcie
Nadziewane mięso - 3 200 80–120*
Blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Wędliny (królik,
kurczak, jagnięcina)
- 3 200 50–100*
Blacha-ociekacz lub
naczynie na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

Whirlpool AKZM 784/WH instrukcja

Typ
instrukcja