Whirlpool AKS 2490 IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL67
Niniejsze instrukcje dostępne są również na stronie internetowej: www.whirlpool.eu
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączod zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zost przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL68
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie doytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0–3 lat) i małe dzieci
(w wieku 3–8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez
nadzoru osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
PL69
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
PL70
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ) Części opakowania nie należy wyrzucać,
lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL71
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: Podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział "Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza”).
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z
urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel
płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
PL72
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
rna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
ączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez
ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
Cykl czyszczenia piekarników z funkcją piroliza (jeśli urządzenie jest w nią
wyposażone)
Ta funkcja polega na wypalaniu rozprysków powstających wewnątrz piekarnika podczas pieczenia w temperaturze ok. 500°C. W
tak wysokiej temperaturze zabrudzenia spalają się, zmieniając osady w lekki popiół, który po wystygnięciu piekarnika z łatwością
można usunąć wilgotną szmatką. Nie włączać funkcji czyszczenia pirolitycznego po każdym pieczeniu, lecz jedynie w razie dużej
ilości zabrudzeń lub dymu i nieprzyjemnych zapachów podczas nagrzewania i pieczenia
Jeżeli piekarnik został zainstalowany pod płytą kuchenną, należy upewnić się, czy podczas trwania cyklu automatycznego
czyszczenia (pirolizy) palniki lub pola elektryczne są wyłączone
Przed włączeniem pirolizy należy wyjąć akcesoria z urządzenia (również kratki boczne)
Urządzenie jest wyposażone w 2 funkcje pirolityczne
1. Cykl ekonomiczny (PIROLIZA EXPRESS/EKO): Zużycie prądu jest mniejsze o ok. 25% w porównaniu do standardowego
cyklu pirolitycznego Cykl należy przeprowadzać regularnie (po co najmniej 2–3 pieczeniach mięsa)
2. Cykl standardowy (PIRO) Gwarantuje dokładne oczyszczenie bardzo zabrudzonego piekarnika
Po pewnej liczbie przeprowadzonych cykli pieczenia, w zależności od stopnia zabrudzenia urządzenia, na wyświetlaczu
pojawia się komunikat, aby przeprowadzić cykl automatycznego czyszczenia
UWAGA: Podczas trwania funkcji piroliza drzwi piekarnika są zablokowane i nie można ich otworzyć, dopóki
temperatura w komorze nie osiągnie bezpiecznego poziomu.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
OSTRZEŻENIE
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy
- Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL73
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25–40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20–40W/230 V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL74
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Lampa
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się uruchamiać co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór
energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do grillowania potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. BLACHA: służy do wypieku pieczywa i ciast, ale również do pieczenia mięs, ryb w folii itp.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B
PL75
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (Rys. 1).
2. Inne akcesoria, np. blacha-ociekacz i blacha do pieczenia, wkłada się częścią wygiętą na fragmencie
płaskim "B" skierowaną do góry (Rys. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu i zmienianie ustawionych wartości
UWAGA: pokrętła są chowane. Aby się wysunęły, należy je nacisnąć na środku.
3. PRZYCISK WYBORU/POTWIERDZENIA
UWAGA: w komunikatach wyświetlanych na wyświetlaczu przycisk ten jest oznaczany symbolem .
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji w dowolnej pozycji piekarnik się włączy: na wyświetlaczu pojawiają
się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach GRILL, SPECIALS (SPECJALNE), SETTINGS
(USTAWIENIA), CHLEB/PIZZA, AUTOMATIC OVEN CLEANING (AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE PIEKARNIKA).
UWAGA: listę oraz opis funkcji zawiera odpowiednia tabela na stronie 80.
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wizualizacja aktywnych grzałek dla różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: timer, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia, godzina
C. Informacje o wybranych funkcjach
D. Wybrana funkcja automatyczna CHLEB/PIZZA
E. Informacja o zamkniętych drzwiach piekarnika podczas funkcji automatycznego czyszczenia
(pirolizy)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja pirolizy
H. Przyrumienianie
I. Funkcje specjalne: Defrost (Rozmrażanie), Keep Warm (Utrzymywanie w cieple), Rising (Wyrastanie)
Rys. 1 Rys. 2
1 23
DISPLAY
WYŚWIETLACZ
A
B C D
E
I H G F
PL76
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA — USTAWIANIE JĘZYKA
Po pierwszym włączeniu piekarnika na wyświetlaczu pojawi się napis ENGLISH.
Obracać pokrętło nawigacji aż do wyświetlenia żądanego języka, a następnie nacisnąć przycisk , aby
potwierdzić.
USTAWIANIE ZEGARA
Po wybraniu języka należy ustawić czas zegara. Na wyświetlaczu będą migać dwie cyfry godziny.
1. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić ustawienie; na wyświetlaczu zaczną migać cyfry minut.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową wartość minut.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na wybraną funkcję: Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia.
2. Jeśli wyświetlane parametry odpowiadają żądanym, nacisnąć przycisk . Aby je zmienić, należy
postępować zgodnie z poniższym opisem.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
SZYBKIE NAGRZEWANIE WSTĘPNE
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania wstępnego, ustawiając pokrętło wyboru funkcji na
symbol .
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawią się ustawienia.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę,
postępować zgodnie z instrukcjami w poprzednich tematach. Na wyświetlaczu pojawi się komunikat
PRE (WSTĘPNE). Po osiągnięciu ustawionej temperatury zostanie wyświetlona odpowiednia wartość
(np. 200°C) i rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu nagrzewania wstępnego piekarnik
automatycznie wybiera funkcję pieczenia konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy ją wybrać za pomocą pokrętła wyboru funkcji.
3
3
3
3
3
3
3
PL77
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas z zakresu od 1 minuty do maksymalnego czasu
dozwolonego dla wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury miga symbol .
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Potwierdzić czas pieczenia przyciskiem .
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA/OPÓŹNIONEGO URUCHOMIENIA
PROGRAMU
WAŻNE: dla następujących funkcji nie można ustawić opóźnienia rozpoczęcia programu:
FAST PREHEATING (SZYBKIE NAGRZEWANIE WSTĘPNE), CHLEB/PIZZA.
UWAGA: w tym ustawieniu wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co czasy pieczenia
wydłużają się nieco w porównaniu do wartości podanych w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i
miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Ustawić pokrętłem nawigacji godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem : dwie kropki godziny zakończenia zaczną migać,
informując, że ustawianie zostało przeprowadzone prawidłowo.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia w taki sposób, aby zakończyć je o ustawionej
godzinie.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna na przykład do
kontrolowania czasu gotowania makaronu. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to 23 godziny i 59 minut.
1. Gdy pokrętło wyboru funkcji jest ustawione na zero, wybrać żądany czas pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć odliczanie w dół. Po upływie ustawionego czasu na wyświetlaczu
pojawi się czas "00:00:00" i zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Aby go wyciszyć, nacisnąć
przycisk (na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina).
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego funkcje specjalne.
Aby je przejrzeć, wybrać jedną z nich i ją uruchomić, należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się komunikat
"ROZMRAZANIE" oraz symbol tej funkcji.
2. Pokrętłem nawigacji przewinąć listę funkcji: ROZMRAZANIE, UTRZYM. W CIEPLE, WYRASTANIE.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
3
3
3
3
3
PL78
PRZYRUMIENIANIE
W przypadku niektórych funkcji po zakończeniu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć tylko wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: " ABY ZARUMIENIC". Po naciśnięciu
przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można wykonać
jedynie dwa razy z rzędu.
WYBÓR FUNKCJI CHLEB/PIZZA
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na symbolu otwarte zostanie podmenu dwóch
automatycznych funkcji pieczenia — "bread" (chleb) oraz "pizza".
Bread (Chleb)
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się komunikat "CHLEB" z
napisem AUTO z boku.
2. Aby wybrać tę funkcję, nacisnąć przycisk .
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (pomiędzy 180°C a 220°C) i potwierdzić
przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
Pizza
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się komunikat "CHLEB".
Aby wybrać funkcję "PIZZA", należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się komunikat "PIZZA".
3. Aby wybrać tę funkcję, nacisnąć przycisk .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (pomiędzy 220°C a 250°C) i potwierdzić
przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
USTAWIENIA
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego pięć ustawień
wyświetlania, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wyświetlić napis "JEZYK".
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do tego ustawienia.
3. Obrócić pokrętło nawigacji, aby wybrać żądany język, i potwierdzić naciskając przycisk .
Zegar
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się słowo ZEGAR. Aby zmienić
godzinę, patrz poprzedni rozdział (USTAWIANIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
3
3
3
3
3
3
3
PL79
Eco
Jeśli tryb ECO jest ustawiony na ON, wyświetlacz gaśnie po przełączeniu piekarnika w tryb czuwania lub po
upływie 5 minut od zakończenia pieczenia. Ponadto podczas pieczenia lampa wewnętrzna piekarnika jest
wyłączona. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na wyświetlaczu i włączyć lampę, wystarczy nacisnąć
przycisk lub obrócić którymkolwiek pokrętłem.
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ECO".
2. Nacisnąć przycisk , aby wyświetlić ustawienia — ON/OFF.
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
4. Podczas działania funkcji pieczenia — jeśli włączony jest tryb Eco — lampka wewnętrzna zostaje
wyłączona po 1 minucie pieczenia i ponownie włączona przy każdej czynności wykonywanej przez
użytkownika.
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "TON".
2. Nacisnąć przycisk , aby wyświetlić ustawienia — ON/OFF.
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "JASNOSC".
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się numer 1.
3. Pokrętłem nawigacji zwiększyć lub zmniejszyć jasność i potwierdzić przyciskiem .
AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE PIEKARNIKA
Opis tej funkcji zawiera rozdział CZYSZCZENIE oraz tabela funkcji na stronie 80.
Aby włączyć cykl automatycznego czyszczenia piekarnika (pirolizy), należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się napis PIROLIZA.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl pirolizy.
Aby wybrać pirolizę ECO, obrócić pokrętło nawigacji: u dołu wyświetlacza, po prawej stronie, pojawi się
napis ECO. Nacisnąć przycisk , aby uruchomić skrócony program.
W trakcie pirolizy drzwi piekarnika są automatycznie blokowane, a na wyświetlaczu widoczny jest symbol
. Drzwi pozostają zablokowane również po zakończeniu cyklu czyszczenia: na wyświetlaczu pojawia się
komunikat "ZIMNY", informujący o trwaniu fazy chłodzenia piekarnika. Po osiągnięciu bezpiecznej
temperatury znika symbol i pojawia się komunikat "END".
UWAGA: jeśli procedura sterowania blokadą drzwi nie zadziała prawidłowo, na wyświetlaczu pojawi się
symbol . Jeśli natomiast drzwi pozostaną zamknięte z powodu awarii układu blokady, na wyświetlaczu
pojawi się symbol oraz komunikat "DRZWI ZAMKNIETE". W takiej sytuacji należy się skontaktować z
serwisem.
3
3
3
3
3
3
3
3
3
PL80
TABELA Z OPISEM FUNKCJI PIEKARNIKA
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
LAMP (LAMPA) Włączanie i wyłączanie oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej
powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw
(np. mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja ta nie włącza się, gdy
temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze
jest wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z
2. poziomu. Nagrzać wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na jednej
półce. Tej funkcji można również używać do pieczenia na dwóch
półkach. Zmienić położenie naczyń, aby wypiec potrawy bardziej
równomiernie. W przypadku pieczenia tylko na jednym poziomie,
używać 2. półki, a w przypadku pieczenia na dwóch poziomach, używać
1. i 3. półki. Zaleca się nagrzanie piekarnika przed rozpoczęciem
pieczenia.
GENTLE
CONVECTION BAKE
(DELIKATNE
PIECZENIE
KONWEKCYJNE)
Do pieczenia potraw wymagających średnich/niskich temperatur,
maksymalnie na dwóch półkach. Funkcja ta pozwala na delikatne i
powolne pieczenie na dwóch poziomach bez konieczności zamieniania
potraw w trakcie pieczenia. W przypadku pieczenia tylko na jednym
poziomie, używać 2. półki, a w przypadku pieczenia na dwóch
poziomach, używać 1. i 4.półki. Zaleca się nagrzanie piekarnika przed
rozpoczęciem pieczenia.
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania
warzyw oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie potrawy na
poziom 4. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-
ociekacza, na której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić ją na
3. poziomie i wlać ok. pół litra wody. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-
ociekacza, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na
1. lub 2. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.
MAXI COOKING
(PIECZENIE MAXI)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
3. poziomu w zależności od rozmiarów mięsa. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia,
aby uzyskać równomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu
do czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia.
PL81
SETTINGS
(USTAWIENIA)
Do konfigurowania wyświetlacza (język, godzina, jasność, głośność
sygnału dźwiękowego, oszczędzanie energii).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia pizzy i chlebów różnych rodzajów i wielkości. W ramach tej
funkcji dostępne są dwa programy o fabrycznie zdefiniowanych
ustawieniach. Wystarczy tylko wskazać żądane wartości (temperaturę i
czas), a piekarnik automatycznie przeprowadzi optymalny cykl
pieczenia. Nagrzać wstępnie piekarnik i umieścić ciasto na poziomie 2.
AUTOMATIC OVEN
CLEANING
(AUTOMATYCZNE
CZYSZCZENIE
PIEKARNIKA)
Do usuwania zabrudzeń powstałych podczas pieczenia poprzez
zastosowanie cyklu o bardzo wysokiej temperaturze (ok. 500°C). Można
wybrać jeden z dwóch cykli czyszczenia automatycznego: cykl pełny
(PIROLIZA) oraz cykl skrócony (ECO). Stosowanie cyklu pełnego jest
zalecane tylko w przypadku bardzo zabrudzonego piekarnika. W
przypadku regularnego używania tej funkcji powinien wystarczyć cykl
skrócony.
FAST PREHEATING
(SZYBKIE
NAGRZEWANIE
WSTĘPNE)
Do szybkiego wstępnego nagrzewania piekarnika.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
PL82
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Wstępne
nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
Tak 2 160-180 30-90
Forma do ciasta na
ruszcie
GENTLE
Tak 1-4 160-180 30-90
Półka 4: forma do ciasta
na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta
na ruszcie
Ciasta z
nadzieniem
(sernik, strudel,
szarlotka)
Tak 2 160-200 30-85
Blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia lub forma do
ciasta na ruszcie
Tak 1-3 160-200 35-90
Półka 3: forma do ciasta
na ruszcie (zamienić
poziomy po upływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 1: forma do ciasta
na ruszcie
Ciastka/tarteletki
Tak 2 170-180 15-45
Blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia
GENTLE
Tak 1-4 160-170 20-45
Półka 4: ruszt
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Ptysie
Tak 2 180-200 30-40
Blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia
GENTLE
Tak 1-4 180-190 35-45
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Bezy
Tak 2 90 110-150
Blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia
GENTLE
Tak 1-4 90 130-150
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Chleb / pizza /
focaccia
Tak 2 190-250 15-50
Blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia
Tak 1-3 190-250 25-45
Półka 3: blacha na ruszcie
(zamienić poziomy po
upływie połowy czasu
pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Mrożona pizza
Tak 2 250 10-15
Blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia lub ruszt
Tak 1-3 250 10-20
Półka 3: blacha na ruszcie
(zamienić poziomy po
upływie połowy czasu
pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
PL83
Tarty "na słono"
(tarta warzywna,
quiche)
Tak 2 180-190 40-55
Forma do ciasta na
ruszcie
Tak 1-3 180-190 40-55
Półka 3: forma do ciasta
na ruszcie (zamienić
poziomy po upływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 1: forma do ciasta
na ruszcie
Nadziewane ciasto
francuskie /
przekąski z ciasta
ptysiowego
Tak 2 190-200 20-30
Blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia
GENTLE
Tak 1-4 180-190 20-40
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Lasagne /
zapiekany
makaron /
cannelloni /
zapiekanki
Tak 2 190-200 45-65
Blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Baranina / cielęcina
/ wołowina /
wieprzowina 1 kg
Tak 2 190-200 70-100
Blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Kurczak / królik /
kaczka 1 kg
Tak 2 200-230 50-100
Blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Indyk / gęś 3 kg Tak 1/2 190-200 80-130
Blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryba pieczona /
potrawy pieczone
w papierze (filet, w
całości)
Tak 2 180-200 40-60
Blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Nadziewane
warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
Tak 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tost y - 4 Wysoka (3) 2-5 Ruszt
Filety/kawałki ryb - 4 Średnia (2) 20-35
Półka 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski /
szaszłyki / żeberka
/ hamburgery
- 4
Średnia –
wysoka (2–3)
15-40
Półka 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2 Średnia (2) 50-65
Półka 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
- 2 Wysoka (3) 60-80
Półka 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Przepis Funkcja Wstępne
nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL84
Krwisty rostbef
1kg
- 2 Średnia (2) 35-45
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Udziec jagnięcy /
golonka
- 2 Średnia (2) 60-90
Blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 2 Średnia (2) 45-55
Blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia (w razie
potrzeby obrócić potrawę
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Zapiekanka
warzywna ze
skorupką (typu
gratin)
- 2 Wysoka (3) 10-15 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso Tak 1-3 200 50-100
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz
lub blacha na ruszcie
Mięso i ziemniaki Tak 1-3 200 45-100
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz
lub blacha na ruszcie
Ryba i warzywa
GENTLE
Tak 1-4 180 30-50
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz
lub blacha na ruszcie
Przepis Funkcja Wstępne
nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL85
SPRAWDZONE PRZEPISY (zgodnie z normami IEC 60350-1:2011-12 oraz DIN 3360-12:07:07)
Przepis Funkcja Wstępne
nagrze-
wanie
łka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Kruche ciastka
Tak 2 170 15-25
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-3 160 20-30
Półka 3: blacha do pieczenia
(zamienić poziomy po upływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Ciasteczka
Tak 2 170 20-30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-3 160 25-35
Półka 3: blacha do pieczenia
(zamienić poziomy po upływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Biszkopt
beztłuszczowy
Tak 2 170 35-45 Forma do ciasta na ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Dwa jabłeczniki
Tak 2 185 60-75 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-3 175 65-75
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie (zamienić poziomy po
upływie połowy czasu
pieczenia)
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Tosty* - 4
Wysoka
(3)
3-5 Ruszt
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgery* - 4
Wysoka
(3)
30-40
Półka 4: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Jabłecznik, ciasto
drożdżowe
Tak 2 180 30-40
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-3 160 50-60
Półka 3: blacha do pieczenia
(zamienić poziomy po upływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń wieprzowa - 2 170 110-150 Półka 2: blacha-ociekacz
PL86
W tabeli przedstawione zostały zalecane funkcje i temperatury umożliwiające uzyskanie optymalnych
rezultatów dla poszczególnych przepisów. W przypadku pieczenia na jednym poziomie przy użyciu obiegu
gorącego powietrza zaleca się używanie drugiej półki i takiej samej temperatury, jaka jest zalecana dla
funkcji "PIECZ. KONWEKCYJNE" na kilku poziomach.
* W przypadku grillowania zaleca się pozostawienie 3–4 cm wolnej przestrzeni od przedniej krawędzi
rusztu, aby ułatwić jego wyjęcie.
Informacje w tabeli nie uwzględniają używania prowadnic. Testy należy wykonywać bez prowadnic.
Klasa energooszczędności (zgodnie z normą EN 60350-1:2013-07)
Aby wykonać test, należy użyć odpowiedniej tabeli.
DIN 3360-12:07 załącznik C
Placek
Tak 2 170 35-45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-3 170 40-50
Półka 3: blacha do pieczenia
(zamienić poziomy po upływie
połowy czasu pieczenia)
łka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
Przepis Funkcja Wstępne
nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Whirlpool AKS 2490 IX instrukcja

Typ
instrukcja