PL81
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
LAMP (KONTROLKA) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM.
W CIEPLE
Służy do utrzymywania ciepła i świeżości przyrządzonych potraw
(np:mięsa, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy
temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze przekracza 40°C. Umieścić ciasto na drugim poziomie. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z
3-go poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1-go lub 2-go. Nagrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich), pizzy na
jednej półce. Z funkcji tej można również korzystać podczas pieczenia na
dwóch półkach. Zmienić pozycji potrawy, aby zapewnić jej równomierne
upieczenie. Korzystać z 3. poziomu, gdy pieczenie odbywa się tylko na
jednej półce, a z 1-go i 4-go poziomu, gdy pieczenie odbywa się na dwóch
półkach. Nagrzać piekarnik przed rozpoczęciem pieczenia.
GENTLE
CONVECTION BAKE -
GENTLE FAN
(DELIKATNY
TERMOOBIEG -
GENTLE FAN)
Do pieczenia mięs, ciast z nadzieniem (sernik, strucla, szarlotka) oraz
nadziewanych warzyw na jednej półce. Funkcja ta wykorzystuje delikatny
termoobieg działający z przerwami, który zapobiega nadmiernemu
wysuszeniu potraw. Zaleca się używanie półki na drugim poziomie.
Nagrzać piekarnik przed rozpoczęciem pieczenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania pieczywa. Zaleca się
włożenie potrawy na poziom 4 lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się
stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć
tackę na poziom 3 lub 4, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który
będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć ociekacz na poziom 1. lub 2.,
wlewając do niego około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte. Wraz z tą
funkcją można stosować rożen, pod warunkiem że dostępne są
odpowiednie akcesoria.