Materiały, które można stosować w kuchenkach mikrofalowych
Naczynia Naczynia
Folia aluminiowa
Tylko jako osłona. Małe, gładkie kawałki można używać do przykrycia
cienkich plasterków mięsa lub drobiu, aby nie dopuścić do przegotowania.
Jeżeli folia jest zbyt blisko ścianek kuchenki, może wystąpić wyładowanie
łukowe. Folia powinna znajdować się przynajmniej 2,5 cm od ścianek
kuchenki.
Naczynia do
Przestrzegać instrukcji producenta. Spód naczynia do przyrumieniania musi
przyrumieniania
się znajdować przynajmniej 5 mm powyżej stołu obrotowego. Nieprawidłowe
używanie może spowodować uszkodzenie stołu obrotowego.
Naczynia stołowe
Stosować tylko naczynia nadające się do stosowania w kuchenkach
mikrofalowych. Należy postępować zgodnie z instrukcjami producenta. Nie
wolno używać pękniętych lub uszkodzonych naczyń.
Zawsze zdejmować pokrywkę. Używać tylko do podgrzewania żywności aż
Słoiki szklane
będzie tylko ciepła. Większość szklanych słoików nie jest odporna na wysokie
temperatury i może ulec pęknięciu.
Tylko wyroby szklane odporne na wysokie temperatury. Należy upewnić się,
Naczynia szklane
że nie ma metalowej opaski. Nie wolno używać pękniętych lub uszkodzonych
naczyń.
Woreczki do goto-
Przestrzegać instrukcji producenta. Do zamykania woreczków nie należy
wania w kuchence
używać metalowych klipsów. Ponacinać, aby para mogła uchodzić.
Papierowe talerze
Używać tylko do krótkiego gotowania/ogrzewania. Podczas gotowania nie
i kubki
zostawiać kuchenki bez nadzoru.
Papierowe ręczniki
Używać do przykrywania żywności dla odgrzania i wchłaniania tłuszczu.
Używać tylko do krótkoterminowego gotowania pod nadzorem.
Papier pergaminowy
Używać jako przykrycia dla ochrony przed rozpryskami lub jako owinięcie do
parowania.
Stosować tylko naczynia nadające się do stosowania w kuchenkach
Tworzywo
mikrofalowych. Przestrzegać instrukcji producenta. Powinien posiadać
sztuczne
oznaczenie „Nadaje się do kuchenek mikrofalowych”. Niektóre pojemniki
miękną, gdy znajdujący się wewnątrz nich płyn staje się gorący. „Torebki do
gotowania” i hermetycznie zamknięte woreczki plastikowe należy naciąć,
przekłuć lub wentylować zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
Opakowania
Stosować tylko naczynia nadające się do stosowania w kuchenkach
mikrofalowych. Używać do przykrywania żywności w czasie gotowania dla
plastikowe
zatrzymania wilgoci. Folia nie może dotykać żywności.
Termometry
Tylko nadające się dla kuchenek mikrofalowych (termometry do mięs i
słodyczy).
Papier woskowany
Używać jako przykrycie dla uniknięcia rozprysków i zatrzymania wilgoci.
Materiały, których należy unikać w kuchenkach mikrofalowych
Naczynia Uwagi
Tacka aluminiowa
Może powodować wyładowanie łukowe. Przełożyć potrawę do naczynia,
które nadaje się do kuchenek mikrofalowych.
Opakowanie z
Może powodować wyładowanie łukowe. Przełożyć potrawę do naczynia,
metalową rączką
które nadaje się do kuchenek mikrofalowych.
Sprzęty metalowe
Metal ekranuje żywność przed energią mikrofalową. Obrzeża metalowe mogą
lub z obrzeżem
powodować wyładowania łukowe.
metalowym
Zapięcia
Mogą powodować wyładowania łukowe i mogą spowodować pożar w
metalowe
kuchence.
Torebki papierowe
Mogą spowodować pożar w kuchence.
Pianka plastikowa
Pianka plastikowa może ulegać stopieniu lub zanieczyścić znajdujący się w
środku płyn podczas narażenia na wysoką temperaturę.
Drewno
Drewno wysycha, gdy jest używane w kuchence mikrofalowej, może
rozszczepiać się lub pękać.