Utylizacja starych urządzeń AGD
•
Niniejsze urządzenie zostało oznakowane zgodnie z
wymogami Dyrektywy 2002/96/WE w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Dzięki właściwej utylizacji urządzenia użytkownik
przyczyni się do ograniczenia negatywnego wpływu
na środowisko naturalne oraz zdrowia.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do
niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłych odpadów
domowych. Należy oddać je do punktu zajmującego
się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi przepisami
utylizacji odpadów.
Dalsze informacje na temat utylizacji, złomowania i
recyklingu niniejszego urządzenia można uzyskać w
lokalnym urzędzie miasta/gminy, specjalistycznych
punktach zbiórki odpadów oraz w sklepie, w którym
urządzenie zostało zakupione.
Oszczędzanie energii
•
Nagrzewać wstępnie piekarnik jedynie, jeśli jest to
zalecane w tabeli pieczenia w Karcie Opisowej
Urządzenia lub w przepisie.
•
Używać ciemnych, emaliowanych na czarno form do
pieczenia, gdyż bardzo dobrze wchłaniają ciepło.
OSTRZEŻENIA
Uwaga:
• Piekarnika nie mogą obsługiwać dzieci ani osoby
niepełnosprawne bez nadzoru.
• Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
• Urządzenia nie powinny obsługiwać dzieci ani
osoby o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub mentalnej, a także osoby bez
doświadczenia, chyba że obsługa odbywa się pod
nadzorem lub zgodnie z instrukcją
doświadczonych osób, które przejmą
odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
• Ponieważ części piekarnika, do których użytkownik
ma dostęp mogą się nagrzewać podczas użycia,
dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia.
• Nie stosować materiałów ani substancji ściernych
do czyszczenia SZYB, aby ich nie zniszczyć.
• Podczas pracy urządzenie nagrzewa się do wysokiej
temperatury. Należy uważać, aby nie dotknąć
elementów grzewczych wewnątrz piekarnika.
•
Piekarnik jest przeznaczony wyłącznie do użytku
domowego do przygotowywania żywności. Wszystkie
inne zastosowania są zabronione. Producent nie
będzie ponosił żadnej odpowiedzialności za
uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym
użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
•
Ewentualne naprawy i regulacje piekarnika mogą być
wykonywane wyłącznie przez wykwalifikowanego
technika.
•
Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków
atmosferycznych.
•
Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na
drzwiczkach, ponieważ może dojść do uszkodzenia
komory piekarnika oraz zawiasów. Nie obciążać
drzwiczek.
•
Nie wieszać żadnych ciężarów na uchwycie drzwiczek
piekarnika.
• Nie przykrywać dna piekarnika folią aluminiową
ani innymi przedmiotami.
•
Drzwiczki piekarnika muszą zawsze zamykać się
prawidłowo. Uszczelki drzwiowe należy zawsze
utrzymywać w czystości.
•
Nie wolno wlewać wody bezpośrednio do gorącego
piekarnika. Może to spowodować uszkodzenie
powierzchni emaliowanej.
•
Soki owocowe kapiące z form mogą pozostawiać
trwałe plamy. Zalecamy dokładne wyczyszczenie
piekarnika przed ponownym użyciem.
•
Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie
piekarnika, ponieważ może to porysować jego powłokę.
•
Z czasem skraplanie może uszkodzić piekarnik oraz
sąsiednie szafki. Zalecamy:
- ustawiać niższą temperaturę;
- przykrywać potrawy;
- wyjmować potrawy z piekarnika;
- gdy piekarnik jest zimny, osuszać części wilgotne.
•
Panel przedni oraz uchwyt drzwiczek piekarnika
nagrzewają się, gdy urządzenie przez długi czas
pracuje z wysoką temperaturą.
•
Nie dotykać piekarnika wilgotnymi częściami ciała i nie
obsługiwać go będąc boso.
•
Nie odłączać urządzenia od zasilania i nie przesuwać
go ciągnąc za przewód.
• Nie wolno pozwalać dzieciom na kontakt z:
- panelem sterowania piekarnika ogólnie, a w
szczególności bezpośrednio po zakończeniu jego
pracy, co pozwoli na uniknięcie obrażeń;
- opakowaniem
(worki, styropian, części metaliczne, itp.);
- piekarnikiem przeznaczonym do złomowania.
•
Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych
urządzeń wykorzystywanych w pobliżu piekarnika nie
stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie
zostały przycięte przez drzwiczki piekarnika.
•
Niektóre modele piekarnika posiadają system
chłodzenia powietrzem, co sprawia, że przednia
część piekarnika oraz wnęka szafy nie osiągają
nadmiernie wysokich temperatur.
Uwaga:
Gorące powietrze wychodzi przez otwór
umieszczony między panelem sterowania a drzwiczkami
piekarnika. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
•
Nie wolno wkładać do piekarnika materiałów
łatwopalnych ani przechowywać je w jego pobliżu:
jeśli urządzenie zostałoby przypadkowo włączone,
stwarzałoby to zagrożenie pożarowe.
•
Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego
piekarnika należy używać odpowiednich rękawiczek.
•
Jeśli do pieczeni lub ciast dodano napoje alkoholowe
(np. rum, koniak, wino, itp.) należy pamiętać, że
alkohole wyparowują w wysokiej temperaturze.
Możliwe jest, zatem, że opary alkoholu mogą zapalić
się wchodząc w kontakt z elementem grzewczym.
•
Nie wolno podgrzewać ani gotować w piekarniku
potraw w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Ciśnienie, jakie wytworzy się wewnątrz może
spowodować eksplozję pojemnika i zniszczyć
piekarnik.
•
Do gotowania nie używać pojemników plastikowych
(za wyjątkiem naczyń specjalnych do tego
przeznaczonych; patrz wskazówki producenta). Mogą
stopić się one w wysokiej temperaturze.
•
Należy zwracać szczególną uwagę na piekarnik w
czasie gotowania potraw z dużą ilością tłuszczu lub
oleju. Olej i tłuszcz mogą ulec przegrzaniu i
spowodować pożar!
•
Nie wyciągać akcesoriów z pełnym obciążeniem.
Używać z najwyższą ostrożnością.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
PIEKARNIKA
•
Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do 200°C na
około jedną godziną, co pozwoli na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych. W czasie
tej operacji, należy otworzyć okno w pomieszczeniu.
•
Przed pierwszym użyciem należy usunąć:
- nalepki na panelu przednim oraz na drzwiczkach
piekarnika, za wyjątkiem tabliczki znamionowej;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną warstwę
plastikową na panelu sterowania i innych
częściach piekarnika;
- ewentualnie, inne nalepione etykiety z akcesoriów
(np. pod spodem tacki do ociekania).
AKCESORIA PIEKARNIKA
Akcesoria mogą się różnić w zależności od modelu. Akcesoria
dołączone zostały podane w oddzielnej Karcie Opisowej
Urządzenia (w punkcie Akcesoria).
Tacka do ociekania (1)
Tacka do ociekania jest przeznaczona do zbierania tłuszczu i
kawałków żywności i należy ją podkładać pod rusztem lub używać
jako podstawkę w czasie pieczenia mięs, kurczaków, ryb wraz z
warzywami lub bez warzyw. Aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu
oraz zmniejszyć ilość dymu, należy wlać na tackę nieco wody.
Tacka do pieczenia (2)
Służy do pieczenia herbatników, ciast i pizzy.
Ruszt (3)
Ruszt można używać do gotowania potraw lub jako podstawkę dla
tac, form i innych naczyń do pieczenia. Można go ustawić w
dowolnym miejscu. Ruszt można wkładać wygięciem do góry lub do
dołu.
Boczne panele katalityczne (4)
Panele katalityczne są pokryte specjalną emalią z mikroporami, która
absorbuje rozpryskujący się tłuszcz. Sugerujemy przeprowadzanie
cyklu automatycznego czyszczenia po zakończeniu pieczenia, w
szczególności pieczenia z użyciem tłuszczu (patrz “Czyszczenie i
Konserwacja”).
Rożen (5)
Rożen należy używać zgodnie ze wskazówkami podanymi w
odpowiednim rozdziale w oddzielnej Karcie Opisowej Urządzenia.
Zestaw do grillowania (6)
Zestaw obejmuje kratkę (6a), tacki do ociekania (6b) oraz jeden lub
dwa uchwyty (6c).
Zestaw należy umieścić na ruszcie (3) i używać wraz z funkcją Grill.
3
4
5
6
2
6a
6b
6c
1