Polar AKS 190/IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKS 190 KARTA PRODUKTU
PL
5019 810 01001
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z urządzenia, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość
PL
1.
Panel sterowania
1.1. Pokrętło przełącznika funkcji
1.2. Programator elektroniczny
1.3. Pokrętło termostatu
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grzewczy Grilla
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7.
Wentylator
8.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
Ruszt - Blacha do ciast
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej
kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR + STATYCZNA
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej
wnomierne pieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do
podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA ROZMRAŻANIA
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TURBOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa,
pizza, drób).
TERMOWENTYLATOR
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub
więcej półkach - artykuły żywnościowe, które wymagają takiej samej
temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta), bez wzajemnego
przenikania zapachów
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
Do końcowego pieczenia ciast owocowych lub serowych, a także do
zagęszczania sosów.
Zalecamy stosowanie funkcji podczas ostatnich 10/15 minut pieczenia.
OBSŁUGA PIEKARNIKA
Ustawić żądaną funkcję obracając pokrętłem wyboru, a następnie obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem
wskazówek zegara, aby ustawić żądaną temperaturę i nacisnąć przycisk “ok”. Teraz piekarnik działa.
Po osiągnięciu wybranej temperatury wskaźnik “ ” w pobliżu na wyświetlaczu piekarnika zniknie. Po
zakończeniu gotowania należy obrócić pokrętła do pozycji "0"
Zalecamy użycie grila przy termostacie piekarnika ustawionym na 250, jednakże ustawienie to można
zmniejszyć, jeżeli wymagane jest mniej intensywne grzanie.
Uwaga:
temperatury i czas pieczenia dotyczą 4 porcji.
ARTYKUŁY Funkcja
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min).
Baranina/cielęcina/wołowina/wieprzowina
2 190-210 90-110
Kurczak/królik/kaczka
2 190-200 65-85
Indyk/gęś
2 190-200 140-180
Ryby
2 180-200 50-60
Faszerowane pomidory i papryki/
pieczone ziemniaki
2 180-200 50-60
Ciasta drożdżowe
2 170-180 45-55
Ciasta z nadzieniem
2 180-200 60-90
Biszkopty
2 170-180 35-45
Lasagna
2 190-200 45-55
Chleb/pizza
2 200-225 40-50/15-18
Tost y
3/4 250 1,5-2,5
Kotlety/kiełbaski/szaszłyki 3/4 250 35-45
Zapiekane warzywa 3 250 5-8
1/2 kurczaka 3 250 40-50
Kurczak w całości 2/3 200-225 55-65
Rostbef 2 200-250 35-45
Pieczeń 2/3 200-225 60-70
Ryby (w całości) 3 190-200 40-50
INSTRUKCJA OBSŁUGI ELEKTRONICZNEGO TIMERA
Timer elektroniczny
Włączenie piekarnika
Po podłączeniu piekarnika do zasilania po raz pierwszy lub po awarii zasilania elektrycznego na wyświetlaczu pojawia się
"
12:00
”.
Ustawienie oraz zmiana ustawień zegara:
1.
Nacisnąć przycisk “OK”. Na wyświetlaczu miga godzina.
2.
Nacisnąć przycisk “
-
” lub “
+
”, aby ustawić godzinę.
3.
Nacisnąć “ok” oraz “
-
” lub “
+
”, aby ustawić minuty.
4.
Aby potwierdzić, nacisnąć przycisk “ok”.
Aby zmienić ustawienie godziny:
Wcisnąć przycisk “ok” i przytrzymać go przez 2 sekund tak. aby na wyświetlaczu zaczęła migać godzina. Powtórzyć wyżej
opisane czynności.
Wybór funkcji pieczenia:
1.
Ustawić pokrętło
na wybranej funkcji.
2.
Przy pomocy pokrętła
ustawić temperaturę.
3.
Potwierdzić przyciskiem “ok”. Piekarnik rozpocznie pracę. Po osiągnięciu wybranej temperatury zgaśnie wskaźnik
odpowiadający .
Aby zmienić temperaturę:
1.
Przy pomocy pokrętła
wybrać ponownie żądaną temperaturę.
Ostrzeżenia:
Aby anulować jakikolwiek dokonany wybór, należy ustawić pokrętło
na “
0
”. Lub nacisnąć przycisk “ok”, aby wyłączyć
piekarnik zachowując uprzednio wybrane funkcje.
Wybór czasu trwania pieczenia:
Wybór czasu trwania pieczenia pozwala na uruchomienie pieca (w każdej funkcji, z wyjątkiem funkcji specjalnych) na określony
czas, po upływie którego piec automatycznie wyłączy się. Maksymalna długość czasu pieczenia, jaką można ustawić 6 godzin.
1.
Ustawienie funkcji oraz temperatury (patrz rozdział: “Wybór funkcji pieczenia”), aż do punktu 2 bez potwierdzania przy
pomocy przycisku “ok”.
2.
Wcisnąć przycisk “set” (na wyświetlaczu zaświeci się wskaźnik wskazujący na symbol czasu trwania pieczenia ) i w
ciągu 8 minut dokonać ustawienia. żądaną długość czasu pieczenia przy pomocy przycisków “
-
” o “
+
”.
3.
Potwierdzić przyciskiem “ok”. Piekarnik rozpoczyna pracę, a na wyświetlaczu pojawia się czas pozostały do zakończenia
pieczenia.
4.
Aby zmienić uprzednio wybraną temperaturę, obrócić pokrętłem
.
Po 5 sekundach na wyświetlaczu ponownie pojawi się wskazanie czasu pozostałego do zakończenia pieczenia.
Na wyświetlaczu pojawia się:
Po upływie ustawionego czasu, na ekranie pojawia się i rozlega się sygnał dźwiękowy.
Piec automatycznie wyłączy się.
Czas trwania pieczenia można modyfikować za pomocą przycisków “
-
” “
+
”. Wrócić do punktu 3 w rozdziale “Wybór czasu
trwania pieczenia”.
1.
Ustawić pokrętło
na “0”
Na wyświetlaczu ponownie pojawia się bieżąca godzina.
Aby przedłużyć czas pieczenia, należy skorzystać z przycisków “
-
” lub “
+
”.
Wybór czasu zakończenia pieczenia
Czynność ta pozwala na wcześniejsze ustawienie czasu zakończenia pieczenia. Czas zakończenia pieczenia można
zaprogramować maksymalnie z wyprzedzeniem 23 godzin i 59 minut.
1.
Postępować zgodnie z opisami zawartymi w punktach 1 i 2 rozdziału “Wybór czasu trwania pieczenia”
2.
Aby ustawić godzinę zakończenia pieczenia, nacisnąć przycisk “set”: zapala się wskaźnik odpowiadający symbolowi .
3.
Ustawić godzinę zakończenia pieczenia za pomocą przycisków “
-
” “
+
”.
4.
Aby potwierdzić godzinę zakończenia pieczenia, nacisnąć przycisk “ok”.
Piekarnik automatycznie rozpocznie pracę tak, aby zakończyć pieczenie o określonej godzinie przy zachowaniu ustawionej
długości czasu pieczenia: na wyświetlaczu zapalą się wskaźniki nad symbolami .
Minutnik
Z minutnika można korzystać jedynie wtedy, gdy piekarnik nie pracuje. Minutnik umożliwia ustawienie czasu maksymalnie w
zakresie 6 godzin.
Aby zaprogramować minutnik:
1.
Przytrzymać pokrętło
w pozycji “
0
”. Na wyświetlaczu pojawia się bieżąca godzina.
2.
Nacisnąć przycisk “set”. Zapala się wskaźnik odpowiadający symbolowi .
Przy pomocy przycisków “
-
” lub “
+
” ustawić żądany czas.
3.
Aby potwierdzić wybór, nacisnąć przycisk “ok”.
Po upływie ustawionego czasu:
Rozlega się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu miga .
Nacisnąć przycisk “OK”: wyłącza się sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu ponownie pojawia się bieżąca godzina.
Zabezpieczenie przed dziećmi :
1.
Ustawić pokrętła
i
na “0”, a następnie jednocześnie wcisnąć i przytrzymać przez 5 sekund przyciski “ok” oraz -.
Zapala się wskaźnik odpowiadający symbolowi .
2.
Po włączeniu zabezpieczenia korzystanie z funkcji pieca zostanie uniemożliwione.
3.
Aby wyłączyć, należy powtórzyć czynności opisane w punkcie 1.
OSTRZEŻENIE:
brak migającej ikony na wyświetlaczu nie zawsze oznacza, że piec jest wyłączony. Zachować
ostrożność.
Wyświetlacz
Pokrętło przełącznika funkcji
Przycisk programowania: (“zestaw”)
Przycisk potwierdzenia (“ok”)
Przyciski zmiany wartości czasu
(
-
” “
+
)
Pokrętło termostatu
Wskaźnik
temperatury
Długość czasu
pieczenia
Czas
zakończenia
pieczenia
Zabezpieczenie
przed dziećmi
Minutnik
INSTALACJA
Zalecenia
UWAGA: Wszelkie prace instalacyjne oraz
konserwacyjne należy wykonywać, gdy piekarnik jest
odłączony od zasilania.
Instalacji piekarnika powinien dokonać wykwalifikowany
technik zgodnie z instrukcjami producenta i lokalnymi
przepisami.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy
urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu
oraz czy drzwiczki zamykają się prawidłowo.
W razie
wątpliwości należy zwrócić się do sprzedawcy lub do
najbliższego punktu serwisowego.
Po rozpakowaniu piekarnika należy postawić go na
podstawie ze styropianu, aby go nie uszkodzić.
Na czas instalowania piekarnika zaleca się nałożenie
rękawic ochronnych.
Piekarnik wyposażony został w dwa uchwyty boczne
(B)
, które ułatwiają jego przenoszenie podczas
instalowania (rys. 7).
Przygotowanie mebli do zabudowy
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z
piekarnikiem muszą być odporne na wysoką temperaturę
(min. 80 °C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika.
Dokładnie usunąć trociny i wióry, które mogłyby
uniemożliwić prawidłową pracę urządzenia.
Wymiary mebli, w których można zabudować piekarnik,
podane zostały na rysunkach 1, 2 oraz 3. Wymiary
piekarnika przedstawiono na rysunku 4.
Aby zapewnić właściwą wentylację, zaleca się zostawić
otwór z tyłu zabudowanego mebla (zgodnie z wymiarami
podanymi na rysunku).
Po zakończeniu instalacji dno
piekarnika powinno być niedostępne.
W czasie instalacji należy uważać, aby ścianki piekarnika
nie stykały się bezpośrednio z sąsiednimi meblami.
W przypadku piekarników instalowanych pod blatem
roboczym należy zachować odległość minimalną 5 mm
pomiędzy górną krawędzią piekarnika a dolną krawędzią
blatu (rys. 5).
Aby zapewnić prawidłową pracę
piekarnika, przestrzeń ta powinna być wolna.
Jeśli mebel nie jest solidnie przymocowany do ściany,
należy go zamocować za pomocą dostępnych na rynku
wsporników
(A)
(rys. 6).
Podłączenie do zasilania
Uziemienie piekarnika jest wymagane przez prawo.
Podłączenie do zasilania powinien wykonać
wykwalifikowany technik zgodnie z instrukcjami
producenta i zgodnie z lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za prawidłowe podłączenie
urządzenia do zasilania oraz za spełnienie wymogów
norm bezpieczeństwa.
Przewód zasilający powinien mieć długość wystarczającą
na podłączenie zabudowanego piekarnika do sieci.
Aby spełnić wymagania przepisów bezpieczeństwa,
podczas instalacji należy zapewnić możliwość
bezpiecznego odłączenia urządzenia od sieci, np. poprzez
zapewnienie wyłącznika wielobiegunowego, w którym
minimalna odległość między stykami wynosi 3 mm.
Nie wolno stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Po zakończeniu instalacji elementy układu elektrycznego
powinny być niedostępne.
1
2
3
4
6
5
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do
recyklingu i jest oznaczony symbolem .
Części opakowania nie należy wyrzucać, lecz oddać do
punktu zbiórki surowców wtórnych zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Podłączenie piekarnika do zasilania
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się z przodu przy
krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych
drzwiczkach.
Jeśli piekarnik nie posiada przewodu zasilającego,
postępować w sposób następujący:
1. Odkręcić dwie śruby mocujące pokrywę listwy
zaciskowej umieszczonej w dolnej części tylnej
pokrywy piekarnika.
2. Zdjąć pokrywę, co pozwoli dostać się do skrzynki
zaciskowej i włożyć kabel zasilający (patrz tabela)
poprzez otwór w spodniej części piekarnika.
3. Podłączyć przewód do listwy zaciskowej mocno
dokręcając śruby i dociskając w dławiku.
4. Ponownie założyć pokrywę wsuwając dwa
skrzydełka do odpowiednich otworów i dokręcając
dwiema śrubami.
Montaż piekarnika
Unieść piekarnik za specjalne uchwyty
(B)
znajdujące się w bocznej części urządzenia i wsunąć
do wnęki w szafce, uważając, aby nie przyciąć
przewodu zasilającego (rys. 8).
Wypośrodkować piekarnik we wnęce szafki przed
zamontowaniem.
Piekarnik został wyposażony w specjalne, fabrycznie
montowane podkładki , które mają ułatwić jego
montaż w szafce przy pomocy śrub dołączonych w
komplecie (patrz Rys. 9).
Tabela przewodów zasilających
Liczba przewodów Typ przewodu
1N+
~
H05 RR-F 3 X 1,5 mm
2
8
7
9
Utylizacja starych urządzeń AGD
Niniejsze urządzenie zostało oznakowane zgodnie z
wymogami Dyrektywy 2002/96/WE w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Dzięki właściwej utylizacji urządzenia użytkownik
przyczyni się do ograniczenia negatywnego wpływu
na środowisko naturalne oraz zdrowia.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do
niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłych odpadów
domowych. Należy oddać je do punktu zajmującego
się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi przepisami
utylizacji odpadów.
Dalsze informacje na temat utylizacji, złomowania i
recyklingu niniejszego urządzenia można uzyskać w
lokalnym urzędzie miasta/gminy, specjalistycznych
punktach zbiórki odpadów oraz w sklepie, w którym
urządzenie zostało zakupione.
Oszczędzanie energii
Nagrzewać wstępnie piekarnik jedynie, jeśli jest to
zalecane w tabeli pieczenia w Karcie Opisowej
Urządzenia lub w przepisie.
Używać ciemnych, emaliowanych na czarno form do
pieczenia, gdyż bardzo dobrze wchłaniają ciepło.
OSTRZEŻENIA
Uwaga:
Piekarnika nie mogą obsługiwać dzieci ani osoby
niepełnosprawne bez nadzoru.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Urządzenia nie powinny obsługiwać dzieci ani
osoby o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub mentalnej, a także osoby bez
doświadczenia, chyba że obsługa odbywa się pod
nadzorem lub zgodnie z instrukcją
doświadczonych osób, które przejmą
odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
Ponieważ części piekarnika, do których użytkownik
ma dostęp mogą się nagrzewać podczas użycia,
dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia.
Nie stosować materiałów ani substancji ściernych
do czyszczenia SZYB, aby ich nie zniszczyć.
Podczas pracy urządzenie nagrzewa się do wysokiej
temperatury. Należy uważać, aby nie dotknąć
elementów grzewczych wewnątrz piekarnika.
Piekarnik jest przeznaczony wyłącznie do użytku
domowego do przygotowywania żywności. Wszystkie
inne zastosowania są zabronione. Producent nie
będzie ponosił żadnej odpowiedzialności za
uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym
użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
Ewentualne naprawy i regulacje piekarnika mogą być
wykonywane wyłącznie przez wykwalifikowanego
technika.
Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków
atmosferycznych.
Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na
drzwiczkach, ponieważ może dojść do uszkodzenia
komory piekarnika oraz zawiasów. Nie obciążać
drzwiczek.
Nie wieszać żadnych ciężarów na uchwycie drzwiczek
piekarnika.
Nie przykrywać dna piekarnika folią aluminiową
ani innymi przedmiotami.
Drzwiczki piekarnika muszą zawsze zamykać się
prawidłowo. Uszczelki drzwiowe należy zawsze
utrzymywać w czystości.
Nie wolno wlewać wody bezpośrednio do gorącego
piekarnika. Może to spowodować uszkodzenie
powierzchni emaliowanej.
Soki owocowe kapiące z form mogą pozostawiać
trwałe plamy. Zalecamy dokładne wyczyszczenie
piekarnika przed ponownym użyciem.
Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie
piekarnika, ponieważ może to porysować jego powłokę.
Z czasem skraplanie może uszkodzić piekarnik oraz
sąsiednie szafki. Zalecamy:
- ustawiać niższą temperaturę;
- przykrywać potrawy;
- wyjmować potrawy z piekarnika;
- gdy piekarnik jest zimny, osuszać części wilgotne.
Panel przedni oraz uchwyt drzwiczek piekarnika
nagrzewają się, gdy urządzenie przez długi czas
pracuje z wysoką temperaturą.
Nie dotykać piekarnika wilgotnymi częściami ciała i nie
obsługiwać go będąc boso.
Nie odłączać urządzenia od zasilania i nie przesuwać
go ciągnąc za przewód.
Nie wolno pozwalać dzieciom na kontakt z:
- panelem sterowania piekarnika ogólnie, a w
szczególności bezpośrednio po zakończeniu jego
pracy, co pozwoli na uniknięcie obrażeń;
- opakowaniem
(worki, styropian, części metaliczne, itp.);
- piekarnikiem przeznaczonym do złomowania.
Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych
urządzeń wykorzystywanych w pobliżu piekarnika nie
stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie
zostały przycięte przez drzwiczki piekarnika.
Niektóre modele piekarnika posiadają system
chłodzenia powietrzem, co sprawia, że przednia
część piekarnika oraz wnęka szafy nie osiągają
nadmiernie wysokich temperatur.
Uwaga:
Gorące powietrze wychodzi przez otwór
umieszczony między panelem sterowania a drzwiczkami
piekarnika. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
Nie wolno wkładać do piekarnika materiałów
łatwopalnych ani przechowywać je w jego pobliżu:
jeśli urządzenie zostałoby przypadkowo włączone,
stwarzałoby to zagrożenie pożarowe.
Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego
piekarnika należy używać odpowiednich rękawiczek.
Jeśli do pieczeni lub ciast dodano napoje alkoholowe
(np. rum, koniak, wino, itp.) należy pamiętać, że
alkohole wyparowują w wysokiej temperaturze.
Możliwe jest, zatem, że opary alkoholu mogą zapalić
się wchodząc w kontakt z elementem grzewczym.
Nie wolno podgrzewać ani gotować w piekarniku
potraw w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Ciśnienie, jakie wytworzy się wewnątrz może
spowodować eksplozję pojemnika i zniszczyć
piekarnik.
Do gotowania nie używać pojemników plastikowych
(za wyjątkiem naczyń specjalnych do tego
przeznaczonych; patrz wskazówki producenta). Mogą
stopić się one w wysokiej temperaturze.
Należy zwracać szczególną uwagę na piekarnik w
czasie gotowania potraw z dużą ilością tłuszczu lub
oleju. Olej i tłuszcz mogą ulec przegrzaniu i
spowodować pożar!
Nie wyciągać akcesoriów z pełnym obciążeniem.
Używać z najwyższą ostrożnością.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
PIEKARNIKA
Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do 200°C na
około jedną godziną, co pozwoli na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych. W czasie
tej operacji, należy otworzyć okno w pomieszczeniu.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć:
- nalepki na panelu przednim oraz na drzwiczkach
piekarnika, za wyjątkiem tabliczki znamionowej;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną warstwę
plastikową na panelu sterowania i innych
częściach piekarnika;
- ewentualnie, inne nalepione etykiety z akcesoriów
(np. pod spodem tacki do ociekania).
AKCESORIA PIEKARNIKA
Akcesoria mogą się różnić w zależności od modelu. Akcesoria
dołączone zostały podane w oddzielnej Karcie Opisowej
Urządzenia (w punkcie Akcesoria).
Tacka do ociekania (1)
Tacka do ociekania jest przeznaczona do zbierania tłuszczu i
kawałków żywności i należy ją podkładać pod rusztem lub używać
jako podstawkę w czasie pieczenia mięs, kurczaków, ryb wraz z
warzywami lub bez warzyw. Aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu
oraz zmniejszyć ilość dymu, należy wlać na tackę nieco wody.
Tacka do pieczenia (2)
Służy do pieczenia herbatników, ciast i pizzy.
Ruszt (3)
Ruszt można używać do gotowania potraw lub jako podstawkę dla
tac, form i innych naczyń do pieczenia. Można go ustawić w
dowolnym miejscu. Ruszt można wkładać wygięciem do góry lub do
dołu.
Boczne panele katalityczne (4)
Panele katalityczne są pokryte specjalną emalią z mikroporami, która
absorbuje rozpryskujący się tłuszcz. Sugerujemy przeprowadzanie
cyklu automatycznego czyszczenia po zakończeniu pieczenia, w
szczególności pieczenia z użyciem tłuszczu (patrz “Czyszczenie i
Konserwacja”).
Rożen (5)
Rożen należy używać zgodnie ze wskazówkami podanymi w
odpowiednim rozdziale w oddzielnej Karcie Opisowej Urządzenia.
Zestaw do grillowania (6)
Zestaw obejmuje kratkę (6a), tacki do ociekania (6b) oraz jeden lub
dwa uchwyty (6c).
Zestaw należy umieścić na ruszcie (3) i używać wraz z funkcją Grill.
3
4
5
6
2
6a
6b
6c
1
AKCESORIA PIEKARNIKA
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
WaŻne:
Nie wolno stosować środków czyszczących
pod ciśnieniem na bazie wody ani produktów
czyszczących parą.
Zewnętrzne części piekarnika
Należy czyścić wilgotną ściereczką. W razie
większych zabrudzeń, zastosować wodę z niewielką
ilością płynu do naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani
ściernych, ponieważ niszczą one powłokę piekarnika.
Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z
piekarnikiem, należy natychmiast wytrzeć go
delikatnie wilgotną ściereczką.
Niewielkie różnice w odcieniach koloru w części
przedniej urządzenia wynikają z zastosowania
różnych rodzajów materiału, np. plastiku, szkła i
metalu.
Piekarniki z aluminiowym panelem przednim
Czyścić delikatnym detergentem i wilgotną ściereczką
do mycia szyb lub ściereczką z mikrofibry, która nie
zostawia śladów na powierzchni. Przecierać
ściereczką powierzchnie w kierunku poziomym, bez
naciskania.
Do czyszczenia nie stosować środków
antykorozyjnych, twardych gąbek ani szorstkich
ściereczek. Powierzchnie aluminiowe czyścić suchą
ściereczką.
Akcesoria
Akcesoria zmywać płynem do mycia naczyń po
każdym użyciu. Pozostałości żywności można łatwo
usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Wnętrze piekarnika
Nie należy stosować środków ściernych ani myjek
drucianych. Stosować środki do czyszczenia
piekarników i przestrzegać instrukcji producenta.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a
następnie dokładnie go wyczyścić, aby uniknąć tworzenia
się osadów, które będą się przypalać przy kolejnym
pieczeniu.
Podczas pieczenia przez dłuższy czas lub na kilku
poziomach, w szczególności, gdy potrawy zawierają
dużo wody (pizza, nadziewane warzywa, itp.) na
wewnętrznej stronie drzwiczek oraz na uszczelce
może osadzać się kondensat. Gdy piekarnik ostygnie,
osuszyć wnętrze drzwiczek za pomocą szmatki lub
gąbki.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy
stosować detergent w płynie.
Aby ułatwić czyszczenie piekarnika, można
zdemontować drzwiczki. Aby oczyścić górną część
piekarnika, można obniżyć element grzewczy grilla (tylko
w niektórych modelach).
Samoczyszczące, katalityczne panele boczne
oraz komora tylna (w zależności od modelu) -
Cykl czyszczenia
Włączyć pusty piekarnik na temperaturę 200°C i
pozwolić, żeby pracował przez ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu tego cyklu i wystygnięciu piekarnika
należy usunąć resztki żywności za pomocą wilgotnej
gąbki.
Nigdy nie czyścić samoczyszczących paneli
katalitycznych ani komory tylnej środkami ściernymi,
szorstkimi gąbkami, metalowymi myjkami ani
środkiem w aerozolu do czyszczenia piekarników,
ponieważ można pogorszyć ich właściwości
samoczyszczące.
Filtr przeciwtłuszczowy (7)
Zaprojektowany wyłącznie do użycia podczas pieczenia tłustych
potraw. Należy zawiesić go na tylnej ściance komory przed
wentylatorem.
Filtr można myć w zmywarce. Nie stosować filtra wraz z funkcją
Wentylator.
Prowadnice półek (8)
Ułatwiają dostęp podczas pieczenia i pozwalają na częściowe
wyjęcie rusztu i tac na ociekanie.
Są przystosowane do wszystkich akcesoriów i można je zmywać w
zmywarce.
7
8
Uwaga: Przy wykonywaniu poniższych czynności należy używać
rękawice ochronne. Aby uniknąć obrażeń cielesnych i nie
uszkodzić piekarnika ani zawiasów, należy dokładnie przestrzegać
niniejsze instrukcje.
Demontaż drzwiczek piekarnika:
1. Całkowicie otworzyć drzwiczki piekarnika (patrz rys. 1).
2. Unieść do oporu dwa zaczepy (patrz rys. 2).
3. Zdjąć drzwiczki, zamykając je częściowo i podciągając do góry
(patrz rys. 3).
Rozebranie drzwiczek piekarnika na części:
1. Ułożyć drzwiczki na poziomej podstawie (rys. 1).
2. Za pomocą śrubokręta odkręcić śruby 2 elementów mocujących
szkło
(A)
(rys. 1, rys. 2).
3. Wyjąć pierwszą szybę, podtrzymując ją od dołu (rys. 3).
1
2
3
1
2
3
4. Następnie wyjąć szybę wewnętrzną (jeśli piekarnik posiada
drzwiczki z 2 szybami, przejść do rys. 4 i 5)
5. W celu ponownego zainstalowania szyb postępować w
odwrotnej kolejności, upewniając się, że na ostatniej szybie
napis “safeglass” zwrócony jest w kierunku do góry. (rys. 7).
Podczas czyszczenia i/lub demontażu drzwiczek zwrócić szczególną
uwagę na zawiasy (rys. 8).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Wsunąć zawiasy w prowadnice i opuścić drzwiczki do końca.
2. Opuścić zaczepy po obu stronach.
3. Całkowicie zamknąć drzwiczki piecyka.
Uwaga:
Aby uniknąć obrażeń cielesnych i nie uszkodzić piekarnika
ani zawiasów, należy dokładnie przestrzegać niniejsze instrukcje.
Wymiana tylnej żarówki oświetlenia piekarnika:
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Po ostygnięciu piekarnika odkręcić pokrywę w lewo
(patrz rys. 9).
3. Wymienić żarówkę (patrz uwaga).
4. Przykręcić pokrywę żarówki.
5. Podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Stosować wyłącznie żarówki 25 W/230 V,
typ E-14, T300°C, dostępne w serwisie technicznym.
WAŻNE: Nie wolno eksploatować piekarnika, jeśli pokrywa
żarówki nie jest założona.
4
5
6
7
9
8
USUWANIE USTEREK
Piekarnik nie funkcjonuje:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest
prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby
sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
WAŻNE:
Sprawdzić, czy pokrętło regulatora piekarnika nie jest
ustawione na “0” lub na symbol “żarówki” .
Jeśli elektroniczny programator (w zależności od
modelu) wskazuje “ , należy sprawdzić w
oddzielnej karcie opisowej urządzenia oraz/lub w
opisie programatora elektronicznego.
- Jeśli elektroniczny programator (w zależności od
modelu) wskazuje “
F XX
”, należy skontaktować się z
najbliższym punktem serwisowym. Należy wtedy
podać numer, który następuje po literze “
F
”.
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z serwisem
technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać
problemu zgodnie z punktami opisanymi w
“Usuwanie usterek”.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby
sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów
piekarnik dalej nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym punktem serwisowym.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie
Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej
wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny
przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest
również podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do
autoryzowanego centrum serwisowego
(co jest
gwarancją użycia oryginalnych części zamiennych oraz
właściwej naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może
prowadzić do zagrożenia bezpieczeństwa
użytkowania oraz obniżyć jakość produktu.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
Piekarnik jest przeznaczony do styczności z
artykułami spożywczymi i spełnia wymogi
Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004.
Został on zaprojektowany wyłącznie jako
urządzenie służące do pieczenia.
Każde inne użycie (np. do ogrzewania
pomieszczeń) jest nieprawidłowe i niebezpieczne.
Piekarnik został zaprojektowany, zbudowany i
wprowadzony do obrotu zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy 2006/95/
WE dotyczącej niskiego napięcia (która
zastępuje Dyrektywę 73/23/EWG wraz z jej
późniejszymi zmianami).
- wymogami bezpieczeństwa zawartymi w
Dyrektywie 89/336/EWG dot. kompatybilności
elektromagnetycznej (EMC);
- wymogami Dyrektywy 93/68/EWG.
Opuszczanie elementu grzewczego grilla (tylko niektóre modele)
Nie wolno czyścić piekarnika, dopóki nie wystygnie.
Zdjąć ruszt z prowadnic.
Lekko wyjąć element grzewczy grilla
(10)
i obniżyć go
(11)
.
11
10
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6

Polar AKS 190/IX Program Chart

Typ
Program Chart