PL
3
U¿ywanie instrukcji obs³ugi
W³aœnie zakupiliœcie Pañstwo kuchenkê mikrofalow¹ marki
SAMSUNG. Ta instrukcja obs³ugi zawiera wiele cennych informacji
na temat u¿ytkowania Waszej kuchenki, a w szczególnoœci:
• Zasady bezpiecznej eksploatacji
• Odpowiednie akcesoria i naczynia
• Po¿yteczne rady na temat gotowania
Na pierwszych stronach instrukcji opisane s¹: wygl¹d kuchenki oraz
panel sterowania odpowiadaj¹cy Twojej kuchence. Dziêki temu
³atwiej Ci bêdzie odnaleŸæ odpowiednie przyciski.
Opisuj¹c krok po kroku procedury postêpowania wykorzystano
nastêpuj¹ce symbole:
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZAPOBIEGAJĄCE WYSTAWIENIU NA
NADMIERNE DZIAŁANIE PROMIENIOWANIA MIKROFALOWEGO
Nie stosowanie się do poniższych zasad bezpieczeństwa może narazić użytkownika na
szkodliwe działanie promieniowania mikrofalowego.
(a) Pod żadnym pozorem nie wolno próbować uruchomić kuchenki z otwartymi
drzwiczkami, manipulować przy blokadach zabezpieczających (zatrzaskach
drzwiczek) ani wkładać przedmiotów do otworów blokad.
(b) Nie należy umieszczać żadnych przedmiotów między drzwiczkami kuchenki a
płytą czołową ani dopuszczać do gromadzenia się jedzenia lub resztek
środków czyszczących na powierzchniach uszczelniających. Po użyciu
kuchenki drzwiczki i ich powierzchnie uszczelniające należy wytrzeć najpierw
wilgotną, a potem suchą miękką szmatką.
(c) W przypadku uszkodzenia kuchenki nie wolno uruchamiać, dopóki nie
zostanie naprawiona przez wykwalifikowanego pracownika serwisu
odpowiednio przeszkolonego przez producenta. Szczególnie ważne jest, aby
drzwiczki kuchenki prawidłowo się zamykały i aby następujące elementy nie
były uszkodzone:
(1) drzwiczki (nie mogą być wygięte),
(2) zawiasy drzwiczek (nie mogą być ułamane lub poluzowane),
(3) uszczelnienie drzwiczek i powierzchnie uszczelniaje.
(d) Regulacja i naprawa kuchenki powinna być wykonana tylko przez
wykwalifikowanych pracowników serwisu odpowiednio przeszkolonych przez
producenta.
Warunki bezpiecznej eksploatacji
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NALEŻY JE UWAŻNIE PRZECZYTAĆ I ZACHOWAĆ NA PRZYSZŁOŚĆ
Przed przystąpieniem do gotowania pokarmów lub płynów w kuchence
mikrofalowej należy sprawdzić, czy przedsięwzięto poniższe środki ostrożności.
• Należy używać wyłącznie naczyń odpowiednich do stosowania w kuchenkach
mikrofalowych.
NIE WOLNO
używać pojemników z metalu, zastawy ze złotymi lub srebrnymi
zdobieniami, szpikulców, widelców itp.
Należy usunąć druciane zamknięcia z plastikowych lub papierowych toreb.
Przyczyna
: Mogą one spowodować występowanie łuków elektrycznych oraz
iskrzenia, co może doprowadzić do uszkodzenia kuchenki mikrofalowej.
• W czasie podgrzewania żywności w plastikowych lub papierowych pojemnikach należy
zwracać uwagę na kuchenkę mikrofalową z powodu ryzyka zapłonu.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do suszenia gazet lub odzieży.
• W przypadku zauważenia dymu należy urządzenie wyłączyć lub odłączyć od źródła
zasilania i pozostawić drzwiczki kuchenki zamknięte w celu zduszenia płomienia.
• Podczas podgrzewania napojów w kuchence mikrofalowej, w niektórych przypadkach
może występować zjawisko opóźnionego gwałtownego wrzenia, dlatego należy
ostrożnie obchodzić się z pojemnikiem. Aby temu zapobiec, należy przestrzegać
poniższych zaleceń:
ZAWSZE
po wyłączeniu kuchenki należy odczekać co najmniej 20 sekund, aby
temperatura się ustabilizowała.
W czasie podgrzewania jedzenie można w razie potrzeby zamieszać, natomiast po
podgrzaniu należy o tym ZAWSZE pamiętać.
W przypadku poparzenia należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami
PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
* Załóż czysty, suchy opatrunek.
* Nie smaruj poparzonego miejsca kremami, tłuszczami lub płynami.
•
NIE WOLNO
napełniać pojemnika całkowicie i NALEŻY używać pojemnika, którego
górna część jest szersza od dolnej, aby uniknąć wykipienia wrzącego płynu. Butelki o
wąskich szyjkach mogą eksplodować w przypadku przegrzania.
NIE WOLNO
podgrzewać butelki dla dziecka z założonym smoczkiem, ponieważ w
przypadku przegrzania może to spowodować wybuchnięcie butelki.
• Przed podaniem zawartość butelek do karmienia i słoiczków z jedzeniem dla dzieci
należy wymieszać lub wstrząsnąć oraz sprawdzić jej temperaturę, aby uniknąć ryzyka
poparzenia.
• Jajek w skorupkach i całych jajek na twardo nie należy podgrzewać w kuchenkach
mikrofalowych, ponieważ mogą ulec eksplozji nawet po zakończeniu podgrzewania.
Nie wolno również podgrzewać szczelnie zamkniętych lub zamkniętych próżniowo
butelek, słoików i innych pojemników, a także orzechów w łupinach, pomidorów itp.
• Kuchenkę należy regularnie czyścić i usuwać z niej wszelkie pozostałości jedzenia.
• Dopuszczenie do nadmiernego zabrudzenia kuchenki może spowodować uszkodzenia
jej powierzchni i wpłynąć negatywnie na okres eksploatacji urządzenia lub doprowadzić
do zaistnienia niebezpiecznych sytuacji.
•
NIE WOLNO
zakrywać otworów wentylacyjnych materiałem lub papierem. Mogą one
zapalić się, ponieważ z kuchenki wydobywa się gorące powietrze.
Może to też spowodować przegrzanie się kuchenki i jej automatyczne wyłączenie. Do
czasu ostygnięcia nie będzie można wtedy z niej korzystać.
•
ZAWSZE
podczas wyjmowania potraw z kuchenki należy używać rękawic ochronnych
do kuchenki mikrofalowej w celu uniknięcia przypadkowych oparzeń.
Ważne Uwaga Ostrzeżenie
nY^X`ulvWYY^`|wsUGGwGZGGmSGqGY]SGYWW^GGXXaZ^Ght