• 2 suche bułki
• 1 cebula
• 3 łyżki posiekanej pietruszki
• 750 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
•2 jajka
• sól, pieprz i papryka
• 100 g plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Namoczyć suche bułki w wodzie, a na‐
stępnie wycisnąć. Obrać cebulę i drobno
posiekać, następnie poddusić ją i dodać
posiekaną pietruszkę. Wymieszać razem
mięso mielone, jajka, wyciśnięte bułki i
cebulę. Przyprawić solą, pieprzem i pa‐
pryką, umieścić w prostokątnej brytfan‐
nie i przykryć plastrami boczku. Dodać
odrobinę wody i wstawić do piekarnika.
– Czas pieczenia: 70 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
Królik w musztardzie
Dla 4 osób.
Składniki:
• 2 króliki, każdy o wadze 800 g
• sól i pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 grubo posiekane cebule
• 50 g pokrojonego w kostkę boczku
• 2 łyżki mąki
• 375 ml bulionu z kurczaka
• 125 ml białego wina
• 1 łyżeczka świeżego tymianku
• 125 ml śmietany
• 2 łyżki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Pokroić króliki na 8 mniej więcej równych
części, przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron w bryt‐
fannie ustawionej na polu grzejnym. Wy‐
jąć kawałki królika i podsmażyć cebulę
oraz boczek na kolor złotobrązowy. Po‐
sypać mąką i zamieszać. Mieszając,
wlać bulion z kurczaka z białym winem i
tymiankiem. Doprowadzić do wrzenia.
Doprowadzić do wrzenia. Dodać śmieta‐
nę i musztardę Dijon, włożyć z powrotem
mięso do brytfanny, przykryć pokrywką i
wstawić do piekarnika.
– Czas pieczenia: 90 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ossobuco
Dla 4–6 osób.
Składniki:
• 4 łyżki masła do przyrumienienia mię‐
sa
• 4 plastry giczy cielęcej o grubości ok.
3–4 cm (ciętych w poprzek kości)
• 4 drobno posiekane średnie marchew‐
ki
• 4 drobno posiekane łodygi selera
• 1 kg dojrzałych pomidorów, obranych
ze skórki, przepołowionych, z usunię‐
tym rdzeniem i pokrojonych w kostkę
• 1 pęczek pietruszki, umytej i grubo po‐
siekanej
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki mąki na panierkę
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 250 ml białego wina
• 250 ml bulionu mięsnego
• 3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
• 3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
• 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
• 2 liście laurowe
• 2 goździki
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i du‐
sić w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny. Umyć plastry giczy cielęcej,
osuszyć, przyprawić, a następnie obto‐
czyć w mące. Otrzepać nadmiar mąki.
Rozgrzać oliwę z oliwek i przyrumienić
plastry giczy na średnim ogniu na kolor
złotobrązowy. Wyjąć mięso i wylać nad‐
miar oliwy z oliwek z brytfanny. Do po‐
zostałych w brytfannie soków mięsnych
dodać 250 ml wina, przelać do rondla i
postawić na wolnym ogniu. Dodać
250 ml bulionu mięsnego oraz pietrusz‐
kę, tymianek, oregano i pokrojone w
kostkę pomidory. Przyprawić solą i pie‐
przem. Ponownie doprowadzić do wrze‐
nia. Włożyć warzywa do brytfanny, na
wierzch położyć mięso i polać sosem.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do piekarnika.
– Czas pieczenia: 120 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
6
www.aeg.com