Electrolux EOB851W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Piekarnik
EOB 851
WSKAZÓWKI DOTYCZA˛CE
BEZPIECZEN
´
STWA
Przed przysta˛pieniem do podła˛czenia i eksploatacji
urza˛dzenia prosimy o zapoznanie sie
˛
z instrukcja˛
obsługi. W szczególnos´ci nalez˙y zwrócic´ uwage
˛
na
wskazówki dotycza˛ce bezpieczen´stwa, które w tek-
s´cie oznaczone sa˛ symbolem
W instrukcji obsługi zamieszczone sa˛ waz˙ne wska-
zówki i porady dotycza˛ce prawidłowej i bezpiecznej
eksploatacji urza˛dzenia.
Wskazówki i zalecenia podano z mys´la˛ o Pan´stwa
bezpieczen´stwie !
W przypadku odsta
˛
pienia lub sprzedaz˙y urza
˛
dzenia na-
lez˙y pamie
˛
tac´ równiez˙ o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu uz˙ytkownikowi.
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest wyła
˛
cznie do uz˙ytku w
gospodarstwie domowym i spełnia wymogi mie
˛
dzynaro-
dowych przepisów bezpieczen´stwa oraz normy techni-
czne. Jednakz˙e zabezpieczenia, w które wyposaz˙one
jest urza
˛
dzenie, nie wykluczaja
˛
całkowicie wszystkich
potencjalnych zagroz˙en´.
Bezpieczen´stwo eksploatacji
Instalacje
˛
i podła˛czenie do siec elektrycznej moz˙e
wykonac´ wyła˛cznie monter z odpowiednimi upraw-
nieniami zgodnie z obowia˛zuja˛cymi przepisami.
Urza˛dzenia przeznaczone do ustawienia w zabudo-
wie musza˛ byc´ zabudowane w szafkach spełniaja˛-
cych okres´lone wymogi.
W przypadku wysta
˛
pienia awarii nie wolno wła
˛
czyc´
uszkodzonego urza
˛
dzenia. Jes´li wysta
˛
pi zakłócenie
lub uszkodzenie jakiejs´ cze
˛
s´ci składowej, nalez˙y wy-
ła
˛
czyc´ wzgl. wykre
˛
cic´ bezpieczniki.
Usterek nie nalez˙y usuwac´ we własnym zakresie,
gdyz˙ moz˙na spowodowac´ straty rzeczowe, jak rów-
niez˙ uszkodzenia ciała.
Wszelkie naprawy urza
˛
dzenia nalez˙y powierzac´ wyła
˛
-
cznie personelowi autoryzowanych placówek serwi-
sowych wskazanych przez producenta.
Bezpieczen´stwo dzieci
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest do obsługi wyła
˛
cznie
przez osoby dorosłe. Nie nalez˙y zezwalac´ dzieciom
na manipulowanie ba
˛
dz´ zabawe
˛
przy piekarniku.
Aby zapobiec oparzeniom gora
˛
cymi grzałkami, drzwi-
czki piekarnika wyposaz˙ono w blokade
˛
z zamkiem
zatrzaskowym, który moz˙e otworzyc´ tylko osoba do-
rosła.
Uz˙ytkowanie i obsługa
Piekarnik nalez˙y nagrzac´ przed pierwszym wła
˛
cze-
niem i wywietrzyc´ pomieszczenie, w którym znajduje
sie
˛
urza
˛
dzenie.
Nie dotykac´ grzałek i gora
˛
cego piekarnika. Niebezpie-
czen´stwo oparzenia !
Na spodzie piekarnika nie wolno umieszczac´ folii alu-
miniowej, gdyz˙ kumulacja ciepła moz˙e spowodowac´
uszkodzenie powłoki urza
˛
dzenia.
Podczas wyjmowania gora
˛
cej potrawy nalez˙y uz˙ywac´
szmatki lub re
˛
kawiczki ochronnej.
Nie wolno przecia
˛
z˙ac´ otwartych drzwiczek piekarnika.
Nie wolno na nich siadac´ ani stawac´.
Podła
˛
czaja
˛
c inne urza
˛
dzenia elektryczne do gniazdka
zasilaja
˛
cego w pobliz˙u kuchni nalez˙y zwrócic´ uwage
˛
,
aby przewód zasilaja
˛
cy nie dotykał gora
˛
cych pól grzej-
nych płyty do gotowania i nie został przytrzas´nie
˛
ty
drzwiczkami piekarnika.
5
SPIS TRES
´
CI
WSKAZÓWKI DOTYCZA
˛
CE BEZPIECZEN
´
STWA...................................................................................................
EKSPLOATACJA.......................................................................................................................................................
PIECZENIE W PIEKARNIKU WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE....................................................................................
OS
´
WIETLENIE PIEKARNIKA....................................................................................................................................
KONSERWACJA I MYCIE.........................................................................................................................................
TABELE CZASÓW PIECZENIA ...............................................................................................................................
ZAKŁÓCENIA W FUNKCJONOWANIU PIEKARNIKA..............................................................................................
INSTALACJA.............................................................................................................................................................
DANE TECHNICZNE................................................................................................................................................
5
6
9
12
12
13
17
19
21
Do pieczenia w piekarniku nalez˙y uz˙ywac´ blach be
˛
da
˛
-
cych na wyposaz˙eniu, innych foremek odpornych na
wysoka
˛
temperature
˛
i naczyn´ z˙aroodpornych. Prze-
strzegac´ zalecen´ producenta stosowanych naczyn´.
Po zakon´czeniu pie-
czenia nalez˙y pokre
˛
tła
ustawic´ w pozycji "WY-
ŁA˛CZONY".
Czyszczenie
Podczas czyszczenia
nie wolno wła
˛
czac´ ele-
mentów grzejnych.
Piekarnik musi ostyg-
na
˛
c´, aby moz˙na było dotykac´ elementów wewne
˛
trz-
nych bez zagroz˙enia oparzenia.
Piekarnik nalez˙y utrzymywac´ w czystos´ci. Plamy i
odpryski z tłuszczu powoduja
˛
podczas nagrzewania
tworzenie sie
˛
nieprzyjemnego zapachu.
Kontrolowac´ czystos´c´ uszczelek drzwiczek piekarni-
ka.
Ze wzgle
˛
dów bezpieczen´stwa nie wolno uz˙ywac´ do
czyszczenia wysokocis´nieniowych urza
˛
dzen´ czysz-
cza
˛
cych.
EKSPLOATACJA
OPIS URZA˛DZENIA
Rys.1
1. Panel steruja˛cy z pokre
˛
tłami
2. Blokada drzwiczek piekarnika
3. Uchwyt drzwiczek piekarnika
4. Drzwiczki piekarnika z pełna˛ szyba˛ przednia˛ i
okienkiem
PANEL Z ELEMENTAMI STERUJA˛CYMI
Rys.2
1. Pokre
˛
tło wyboru funkcji piekarnika
2. Lampka kontrolna wła˛czenia funkcji
3. Lampka kontrolna temperatury piekarnika
4. Pokre
˛
tło termostatu piekarnika
URZA˛DZENIA ZABEZPIECZAJA˛CE
Blokada drzwiczek piekarnika - zabezpieczenie
przed dziec´mi
Piekarnik wyposaz˙ono w specjalne urza
˛
dzenie zabez-
pieczaja
˛
ce przed otwarciem drzwiczek przez dzieci.
Zakładanie blokady
Aby zablokowac´ drzwiczki piekarnika, na-
lez˙y wysuna
˛
c´ nakładke
˛
.
Otwieranie i zamykanie drzwiczek pie-
karnika przy uruchomionej blokadzie
Nakładke
˛
nacisna
˛
c´ do góry i otworzyc´
drzwiczki piekarnika. Jes´li urza
˛
dzenie jest
gora
˛
ce, nalez˙y uz˙ywac´ re
˛
kawiczki ochron-
nej lub szmatki.
Przy zamykaniu drzwiczek piekarnika na-
kładka rygluja
˛
ca automatycznie zatrzas´-
nie sie
˛
.
Usuwanie blokady
Aby usuna
˛
c´ blokade
˛
, nalez˙y wsuna
˛
c´ nakładke
˛
. W takim
połoz˙eniu nakładki moz˙na otwierac´ drzwiczki piekarnika.
Aktywacja (=wysuwanie nakładki ) lub deaktywacja
(=wsuwanie nakładki) musi naste
˛
powac´ zawsze przy
otwartych drzwiczkach piekarnika.
6
Rys.3
CHŁODZENIE OBUDOWY PIEKARNIKA
W urza
˛
dzeniu zainstalowany jest wentylator, który wła
˛
-
cza sie
˛
automatycznie i pracuje jeszcze przez krótki czas
po wyła
˛
czeniu sie
˛
piekarnika.
Rys.4
PRZED PIERWSZYM WŁA˛CZENIEM
Pierwsze umycie
Przed pierwszym wła
˛
czeniem urza
˛
dzenia nalez˙y je
starannie umyc´, aby usuna
˛
c´ pozostałos´ci po procesie
produkcyjnym.
Nalez˙y usuna
˛
c´ naklejki i folie
˛
ochronna
˛
.
Panel steruja
˛
cy i drzwiczki piekarnika nalez˙y umyc´
ciepła
˛
woda
˛
z dodatkiem s´rodka do mycia i wytrzec´ do
sucha.
Rys.5
Wyposaz˙enie wyja
˛
c´ i umyc´.
Powierzchnie
˛
emaliowana
˛
i drzwiczki piekarnika nale-
z˙y umyc´ ciepła
˛
woda
˛
z dodatkiem s´rodka do mycia, a
naste
˛
pnie wytrzec´ do sucha.
Podczas mycia moz˙na wła
˛
czyc´ os´wietlenie piekarnika
ustawiaja
˛
c pokre
˛
tło wyboru funkcji na pozycje
˛
os´wiet-
lenia piekarnika. Pokre
˛
tło termostatu musi pozostac´
na pozycji "WYŁA˛CZONY".
Pierwsze nagrzewanie
Przed przysta˛pieniem do pierwszego pie-
czenia nalez˙y piekarnik nagrzac´ i pamie
˛
tac´
o zapewnieniu dobrej wentylacji w pomie-
szczeniu.
Pokre
˛
tło wyboru funkcji ustawic´ na nagrzewanie górna
˛
i
dolna
˛
grzałka
˛
i termostat na 250
o
C.
Rys.6
Pusty i zamknie
˛
ty piekarnik nalez˙y pozostawic´ wła
˛
czony
na ok. 60 minut przy ustawieniu na temperature
˛
250
o
C.
POKRE
˛
TŁA PIEKARNIKA
Pokre
˛
tło wyboru funkcji piekarnika
Pokre
˛
tło moz˙na ustawiac´ pokre
˛
caja
˛
c w lewa
˛
lub prawa
˛
strone
˛
na wybrana
˛
funkcje
˛
.
7
Nakładke
˛
blokady nalez˙y wyjmowac´ i
wsuwac´ tylko kiedy urza˛dzenie jest zim-
ne, aby nie oparzyc´ sie
˛
!
Os´wietlenie piekarnika wła
˛
cza sie
˛
ustawiaja
˛
c pokre
˛
tło
wyboru funkcji na pozycje
˛
i zapala sie
˛
jednoczes´nie
z ustawieniem wszystkich funkcji.
Rys.7
Pozycja przeła
˛
cznika funkcji
wewne
˛
trzne os´wietlenie piekarnika
nagrzewanie z nawiewem gora
˛
cego powietrza
grill TURBO
grill z promieniami podczerwonymi
z duz˙a
˛
powierzchnia
˛
nagrzewania
grill z promieniami podczerwonymi
grzałka górna
grzałka dolna
grzałka górna i dolna
Pokre
˛
tło termostatu piekarnika
Temperature
˛
piekarnika ustawia sie
˛
pokre
˛
tłem termosta-
tu pokre
˛
caja
˛
c w prawo na wybrana
˛
temperature
˛
w zakre-
sie od 50
o
C do 270
o
C. Pokre
˛
tła nie moz˙na pokre
˛
cac´, jes´li
wyczuwalny jest opór. W celu wyła
˛
czenia piekarnika
nalez˙y ustawic´ pokre
˛
tło na pozycje
˛
"WYŁA˛CZONY".
Piekarnik nalez˙y nagrzewac´ dopiero po ustawieniu po-
kre
˛
tła wyboru funkcji i termostatu.
Rys.8
LAMPKI KONTROLNE
Lampka kontrolna funkcji
Lampka kontrolna funkcji zapala sie
˛
po wła
˛
czeniu piekar-
nika lub płyty do gotowania i gas´nie, kiedy wszystkie
pokre
˛
tła ustawione sa
˛
na pozycji "WYŁA˛CZONY".
Rys. 9
Lampka kontrolna temperatury
Lampka kontrolna temperatury s´wieci sie
˛
podczas na-
grzewania piekarnika, gas´nie po osia
˛
gnie
˛
ciu ustawionej
temperatury i zapala sie
˛
podczas ponownego nagrzewa-
nia.
Rys.10
UWAGA !
Po zakon´czeniu pieczenia nalez˙y sprawdzic´,
czy urza˛dzenie zostało wyła˛czone.
Oba pokre
˛
tła musza˛ znajdowac´ sie
˛
w pozycji "WYŁA˛-
CZONY".
PIEKARNIK
Rys.11
A Wyjmowane listwy do wsuwania blach
8
B S
´
cianka dziela˛ca, za nia˛ wentylator do fun-
kcji nagrzewania z nawiewem gora˛cego
powietrza
C Grzałki grilla
D Elementy górnej grzałki
C + D Grill z duz˙a˛ powierzchnia˛ nagrzewania
E Górne os´wietlenie piekarnika
F Tabliczka znamionowa
Listwy do wsuwania blach
Wyposaz˙enie piekarnika
Oprócz blach be
˛
da˛cych na wyposaz˙eniu pie-
karnika moz˙na stosowac´ foremki do piecze-
nia i inne naczynia odporne na wysoka˛ temperature
˛
.
Przestrzegac´ zalecen´ producenta stosowanych na-
czyn´.
Piekarnik posiada naste
˛
puja
˛
ce wyposaz˙enie :
1 brytfanna uniwersalna
2 blachy do pieczenia
1 ruszt do pieczenia tradycyjnego i na grillu
Rys.12
Dodatkowe blachy do pieczenia i ruszta moz˙na zamówic´
i nabyc´ w autoryzowanych zakładach serwisowych.
Poziomy wsuwania blach (listwy)
Piekarnik posiada 5 listew, do których moz˙na wsuwac´
blachy do pieczenia. Sa
˛
one oznaczone w tabelach i na
rysunkach cyframi od 1 = dolna listwa do 5 = górna
listwa.
Blache
˛
lub ruszt nalez˙y wsuwac´ pomie
˛
dzy podwójne
prowadnice, gdyz˙ wtedy jest w stabilnej pozycji i nie ma
zagroz˙enia wypadnie
˛
cia przy wsuwaniu i wyjmowaniu
wyposaz˙enia.
Rys.13
PIECZENIE W PIEKARNIKU
WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
TRADYCYJNE NAGRZEWANIE
GÓRNA˛ I DOLNA˛ GRZAŁKA˛
Grzka w górnej s´ciance komory piekarnika i pod s´cian-
ka
˛
spodnia
˛
rozprowadza ciepło na pieczona
˛
potrawe
˛
.
Ustawienie temperatury jest moz˙liwe w zakresie od
50
o
C do 270
o
C. Pieczenie mie
˛
sa i ciasta przy nagrze-
waniu górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
moz˙liwe jest tylko na jednym
poziomie.
Rys.14
GÓRNA
GRZAŁKA
Ciepło rozprowadzane jest z grzałki na s´ciance górnej
piekarnika. Ten rodzaj nagrzewania nadaje sie
˛
do pod-
piekania juz˙ upieczonych potraw i zapiekania potraw
panierowanych. Temperatura moz˙e osia
˛
gna
˛
c´ maks.
180
o
C.
DOLNA
GRZAŁKA
Grzałka pod spodem piekarnika rozdziela ciepło na po-
trawe
˛
. Funkcja ta moz˙e byc´ uz˙ywana do podpiekania juz˙
upieczonych potraw i zarumieniania ciasta na blaszce.
Maksymalna temperatura wynosi 180
o
C.
9
Rys.15
PIECZENIE Z NAWIEWEM
GORA˛CEGO POWIETRZA
Przenoszenie ciepła naste
˛
puje poprzez gora
˛
ce powie-
trze z górnej i dolnej grzałki, które zostaje wprawiane w
ruch przez wentylator znajduja
˛
cy sie
˛
w tylnej s´ciance
piekarnika.
Temperatura moz˙e osia
˛
gna
˛
c´ wartos´c´ w zakresie od 50
o
C
do 270
o
C.
W zalez˙nos´ci od rodzaju pieczonej potrawy moz˙na piec
jednoczes´nie na dwóch poziomach.
Rys.16
PIECZENIE NA GRILLU
Na grillu wolno piec wyła˛cznie przy za-
mknie
˛
tych drzwiczkach piekarnika.
Podczas pieczenia na grillu nie pozostawiac´ urza˛-
dzenia bez nadzoru.
Pokre
˛
tło wyboru funkcji nalez˙y ustawic´ na odpowiedni
rodzaj nagrzewania. Wybór rodzaju nagrzewania zalez˙y
od rodzaju, ilos´ci i wysokos´ci pieczonej potrawy.
Temperature
˛
moz˙na dopasowac´ do pieczonej potrawy,
poniewaz˙ termostat piekarnika utrzymuje równiez˙ przy
funkcjach grilla temperature
˛
w ustawionym zakresie.
Szczegółowe wskazówki dotycza
˛
ce wyboru funkcji,
ustawienia temperatury i poziomu pieczenia podano w
tabeli pieczenia na grillu.
OPIEKANIE POWIERZCHNIOWE
NA GRILLU Z PROMIENIAMI
PODCZERWONYMI
Funkcja opiekania powierzchniowego na grillu z promie-
niami podczerwonymi nadaje sie
˛
do pieczenia małych
ilos´ci mie
˛
sa lub połówek kurczaka na s´rodku rusztu.
Zakres temperatury pieczenia: 210
o
C do 270
o
C.
Rys.17
OPIEKANIE NA GRILLU
DUZ
˙
EJ POWIERZCHNI
Funkcja opiekania na grillu duz˙ej powierzchni nadaje sie
˛
do pieczenia płaskich produktów, połówek kurczaka itp.
na całkowicie zapełnionym ruszcie. W tej funkcji wła
˛
czo-
ne sa
˛
obie grzałki pod górna
˛
s´cianka
˛
komory piekarnika.
Zakres temperatury pieczenia: 210
o
C do 270
o
C.
Obie funkcje opiekania powierzchniowego na grillu
nadaja
˛
sie
˛
do pieczenia płaskich potraw - jak np. steki,
kotlety, kiełbaski, ryby itp. Poniewaz˙ ciepło z grzałek w
s´ciance górnej piekarnika powoduje opiekanie tylko gór-
nej powierzchni potrawy, nalez˙y ja
˛
obrócic´ w trakcie
pieczenia.
Tłustych potraw przeznaczonych do pieczenia na grillu
nie nalez˙y wsuwac´ zbyt blisko grzałki.
Brytfanne
˛
uniwersalna
˛
do wyłapywania s´ciekaja
˛
cego so-
su z pieczonego mie
˛
sa nalez˙y zawsze wsuwac´ do listwy
1 lub 2.
Ponadto funkcje
˛
opiekania powierzchniowego na grillu
uz˙ywa sie
˛
do :
zapiekania tostów
zapiekania sufletów.
Potrawe
˛
(w zalez˙nos´ci od wielkos´ci) nalez˙y połoz˙yc´ na
ruszcie i wsuna
˛
c´
ruszt do listwy 4 lub
5. Odste
˛
p od grzał-
ki moz˙na regulo-
wac´ wsuwaja
˛
c
ruszt wypukłos´cia
˛
do góry lub w dół.
Rys.18
10
GRILL
TURBO
Funkcja grilla TURBO nadaje sie
˛
do pieczenia duz˙ych
kawałków mie
˛
sa (np. rolada zawijana, golonka, drób,
suflety) przy ustawieniu temperatury w zakresie od
150
o
C do 190
o
C.
Obie grzałki pod górna
˛
s´cianka
˛
piekarnika działaja
˛
razem
z wentylatorem. W ten sposób pieczona jest nie tylko
górna powierzchnia potrawy, ale ciepło grilla doprowa-
dzane jest do wszystkich cze
˛
s´ci pieczonej potrawy.
Brytfanne
˛
nalez˙y wsuna
˛
c´ do 1 lub 2 listwy, ruszt z potra-
wa
˛
do listwy powyz˙ej.
Rys.19
PIECZENIE MIE
˛
SA I CIASTA
- WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
PIECZENIE MIE
˛
SA
Nawiew gora˛cego powietrza i nagrzewanie górna˛/do-
l n g r z a ł k
Czas pieczenia zalez˙y od rodzaju, wagi i wysokos´ci
pieczonej potrawy i czas nalez˙y dobierac´ odpowiednio
do wysokos´ci mie
˛
sa (cm).
Wołowina, dziczyzna 14 - 17 minut
Wieprzowina, ciele
˛
cina 14 - 17 minut
Filet, rostbef 10 - 12 minut
Im wyz˙sze jest mie
˛
so, tym niz˙sza
˛
temperature
˛
piekarnika
nalez˙y ustawic´.
Stopien´ upieczenia mie
˛
sa moz˙na sprawdzic´ wciskaja
˛
c
łyz˙ke
˛
. Jes´li mie
˛
so nie ugnie sie
˛
, to jest juz˙ upieczone.
Po wyła
˛
czeniu nalez˙y pieczen´ pozostawic´ w piekarniku
jeszcze przez ok. 10 minut, wtedy sos nie wycieknie
podczas krojenia.
Pieczenie mie
˛
sa na ruszcie
Pieczen´ nalez˙y układac´ na ruszcie strona
˛
przyprawiona
˛
do góry. Brytfanne
˛
uniwersalna
˛
wsuna
˛
c´ do listwy 1 lub 2
i ruszt do listwy powyz˙ej.
Pieczenie w naczyniu lub brytfannie uniwersalnej
Chude mie
˛
so, dziczyzne
˛
i mie
˛
so mielone nalez˙y połoz˙yc´
bezpos´rednio do naczynia na ruszcie lub włoz˙yc´ do
brytfanny uniwersalnej. Kawałki mie
˛
sa wymagaja
˛
cego
krótkiego czasu pieczenia umies´cic´ na blaszce.
Jes´li be
˛
dzie konieczny czas pieczenia powyz˙ej godziny,
wtedy dodatki do sosu nalez˙y dodac´ dopiero pół godziny
przed kon´cem czasu pieczenia, pozostawic´ do zarumie-
nienia i dolac´ troche
˛
gora
˛
cej wody.
Poziom przy pieczeniu mie
˛
sa i ciasta
W funkcji nagrzewania z nawiewem gora
˛
cego powietrza
moz˙na piec jednoczes´nie na dwóch poziomach.
Zalecane poziomy :
1 blacha : listwa 2 lub 3
2 blachy : listwa 1 + 3 lub 2 + 4
1-2 wysokie foremki obok siebie :
ruszt na poziomie 1
1 płaska foremka : poziom 2 lub 3
2 płaskie foremki : poziom 1 i 3
Pieczenie mie
˛
sa i ciasta z nagrzewaniem górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
moz˙liwe jest tylko na jednym poziomie.
Płaskie ciasta lub małe wypieki na blaszce
- poziom 1, 2 lub 3
Wysokie ciasta, chałki lub w kształcie prostoka
˛
tnym
- poziom 2 lub 3
Naczynia do pieczenia ciasta i mie
˛
sa
Do pieczenia ciasta i mie
˛
sa zaleca sie
˛
stosowanie blach
be
˛
da
˛
cych na wyposaz˙eniu oraz matowych, ciemnych
foremek z blachy lakierowanej na czarno lub emaliowa-
nych.
W funkcji nagrzewania z nawiewem gora
˛
cego powietrza
lub funkcji do pieczenia pizzy moz˙na stosowac´ jasne
foremki, naczynia ceramiczne i inne, odporne na wysoka
˛
temperature
˛
. Jednakz˙e nalez˙y pamie
˛
tac´ o wpływaniu na
czas i poziom pieczenia w przypadku stosowania tego
typu naczyn´: wybrac´ niski poziom i wydłuz˙yc´ czas pie-
czenia. Przestrzegac´ równiez˙ zalecen´ producenta stoso-
wanych naczyn´.
W funkcji nagrzewania górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
nie nalez˙y
stosowac´ jasnych i błyszcza
˛
cych blaszek lub foremek do
pieczenia ze wzgle
˛
du na oddziaływanie promieni ciepl-
nych.
Foremki i naczynia do pieczenia nalez˙y ustawiac´ w pie-
karniku na ruszcie. Pozostałe wskazówki podano w ta-
belach.
11
Ustawienie temperatury
W funkcji nagrzewania z nawiewem gora
˛
cego powietrza
ciepło jest szybciej doprowadzane do potrawy niz˙ w
przypadku metody konwencjonalnej. Dlatego moz˙na
ustawic´ temperature
˛
o ok. 25
o
C niz˙sza
˛
niz˙ podano w
przepisie kulinarnym dla nagrzewania górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
.
WSKAZÓWKA
W handlu doste˛pne sa˛ termometry do mierzenia tem-
peratury pieczonego mie˛sa.
NAGRZEWANIE WSTE
˛
PNE
Poprzez szybkie osia
˛
gnie
˛
cie ustawionej temperatury
skraca sie
˛
czas nagrzewania piekarnika przed wsunie
˛
-
ciem potrawy w wie
˛
kszos´ci procesów pieczenia ciasta i
mie
˛
sa.
Zalecamy nagrzewanie wste
˛
pne piekarnika do pieczenia
naste
˛
puja
˛
cych potraw :
Dania mie
˛
sne np. pole
˛
dwica, rostbef, sznycel lub kot-
let. Pory mie
˛
sa zamykaja
˛
sie
˛
szybciej i pieczen´ jest
bardziej soczysta.
Małe wypieki.
Bułeczki, rolady.
Piekarnik jest nagrzewany przed umieszczeniem w nim
potrawy do momentu osia
˛
gnie
˛
cia ustawionej temperatu-
ry i zgas´nie
˛
cia czerwonej lampki kontrolnej temperatury.
Wskazówki dotycza˛ce tabeli
Tabela dotycza
˛
ca procesów kulinarnych zawiera w nie-
których przypadkach zakresy temperatur np. 160-175
o
C.
Najpierw nalez˙y wybrac´ niz˙sza
˛
wartos´c´, poniewaz˙ przy
wysokich temperaturach ciasto piecze sie
˛
szybciej od
góry, nie ros´nie prawidłowo lub zapada sie
˛
, poniewaz˙ jest
zbyt wilgotne.
Jes´li proces pieczenia trwa zbyt długo, lub potrawa nie
jest pieczona prawidłowo, wtedy nalez˙y ustawic´ wyz˙sza
˛
temperature
˛
. Równomierne zbra
˛
zowienie ciasta moz˙na
uzyskac´ obniz˙aja
˛
c temperature
˛
pieczenia (ok. 10
o
C). W
tym przypadku nalez˙y wydłuz˙yc´ czas pieczenia.
Dane dotycza
˛
ce czasu pieczenia moz˙na zmieniac´, po-
niewaz˙ wielkos´c´ jajek, struktura ma
˛
ki oraz materiał, z
którego wykonana jest foremka, sa
˛
zróz˙nicowane.
OS
´
WIETLENIE PIEKARNIKA
WYMIANA Z
˙
ARÓWKI
Przed przysta˛pieniem do wymiany z˙arówki w
piekarniku nalez˙y odła˛czyc´ urza˛dzenie od
z´ródła zasilania elektrycznego wyła˛czaja˛c wzgl. wy-
kre
˛
caja˛c bezpieczniki.
Uszkodzona
˛
z˙arówke
˛
uz˙ytkownik moz˙e wymienic´ samo-
dzielnie.
Stosowac´ z˙arówki odporne na wysoka
˛
temperature
˛
300
o
C, o parametrach :
25 Watt, 230/240 Volt -E14.
Z
˙
arówki moz˙na zamówic´ i nabyc´ w autoryzowanych
zakładach serwisowych.
Rys.20
Okra˛a z˙arówka w tylnej s´ciance piekarnika:
Odkre
˛
cic´ osłone
˛
szklana
˛
i wymienic´ z˙arówke
˛
.
Ponownie zakre
˛
cic´ osłone
˛
szklana
˛
.
KONSERWACJA I MYCIE
Podczas czyszczenia piekarnika nie wolno
pozostawiac´ wła˛czonych grzałek.
Piekarnik musi byc´ zimny, aby mogli Pan´stwo dotykac´
elementów wewne
˛
trznych bez zagroz˙enia oparzenia.
Podczas czyszczenia moz˙e byc´ tylko wła
˛
czone wewne
˛
-
trzne os´wietlenie piekarnika.
Ze wzgle
˛
dów bezpieczen´stwa do czyszczenia piekarni-
ka nie wolno uz˙ywac´ urza
˛
dzen´ parowych lub wysokocis´-
nieniowych.
PIEKARNIK EMALIOWANY
Emaliowana
˛
powierzchnie
˛
piekarnika nalez˙y myc´ regu-
larnie w letnim lub zimnym stanie, aby zapobiec ponow-
nemu przypalaniu odprysków z tłuszczu i innych zanie-
czyszczen´.
Wne
˛
trze piekarnika nalez˙y myc´ ciepła
˛
woda
˛
z dodatkiem
s´rodka do mycia mie
˛
kka
˛
ga
˛
bka
˛
lub szmatka
˛
. Mocne
zabrudzenia nalez˙y najpierw odmoczyc´, a naste
˛
pnie
zmyc´ czysta
˛
woda
˛
i wytrzec´ do sucha.
Do mycia nie wolno stosowac´ ostrych i szoruja
˛
cych
s´rodków czyszcza
˛
cych, agresywnych s´rodków do pole-
12
13
TABELE CZASÓW PIECZENIA
PIECZENIE MIE˛SA, DROBIU I RYB
Funkcja: Nagrzewanie z nawiewem
gora˛cego powietrza
Temperatura w
o
CPoziom rusztu
Poziom blachy do
pieczenia
Czas pieczenia w
minutach
MIE
˛
SO WIEPRZOWE
1 kg pieczeni wieprzowej, karczek,
rolada zawijana lub szynka na 1 cm wys.
160 2 1 14-17
We
˛
dzone z˙eberka (peklowane) 180 2 1 10-12
Pieczen´ rzymska w naczyniu 170 2 60
MIE
˛
SO WOŁOWE
Pieczen´ wołowa 160 2 1 15-18
Pole
˛
dwica wołowa 200-210 2 1 6-8
Rostbef 200-210 2 1 8-10
CIELE
˛
CINA
Pieczen´ ciele
˛
ca 180 2 1 14-17
BARANINA
Udziec z jagnie
˛
cia (ok. 1,8 kg) 180 2 1 90
DRÓB
Kurczak 180* 2 1 55-60
Kaczka (2-2,5 kg) 150-160 2 1 90-120
Ge
˛
s´ (ok. 4,5 kg) 150-160 2 1 130-160
Indyk (ok. 5 kg) 150-160 2 1 140-170
1 kg pieczeni zawijanej z indyka 160 2 1 11-13
POTRAWY WYMAGAJA˛CE KRÓTKIEGO CZASU PIECZENIA
Kiełbaski *230 3 10-15
*230 4+2 10-15
Sznycel/kotlet panierowany *240 3 13-15
*240 4+2 13-15
Kotlet panierowany *240 3 13-15
*240 4+2 13-15
Kotlet mielony *230 3 15-20
*230 4+2 15-20
Wa
˛
tróbka *250 3 6-10
RYBY
Pstra
˛
gi po 200-250g *200 3 20-25
4 filety z pstra
˛
ga (po 200g) *180 3 20-25
Filety panierowane z sandacza (ok. 1 kg) *200 3 20-25
14
PIECZENIE CIASTA
Rodzaj ciasta
Nawiew gora
˛
cego powietrza
Czas
pieczenia w
minutach
Górna/dolna grzałka
Temp. w
o
C
Poziom od ry
Temp. w
o
C
Poziom od
dołu
Poziom 1 Poziom 2
CIASTO UCIERANE
Babka 150-160 1 --- 70-75 175 2
Wieniec (foremka o połowie wysokos´ci) 150-160 2 --- 45-55 170-180 1
Babka orzechowa (foremka okra
˛
gła 26 cm) 150-160 2 --- 60 170 2
Ciasto piaskowe (foremka prostoka
˛
tna) 150-160 3 --- 70-85 160-170 3
Spód pod ciasto owocowe 150-160 3 --- 15-20 *170-180 3
Jabłecznik 150-160 2 --- 40-45 *170-180 2
CIASTO KRUCHE
Spód torta 160 3 --- 15-20 --- ---
Tort serowy (750g sera) foremka 26 cm 150 2 --- 65-75 +10 min. 170 2
Pokryty tort owocowy 170 2 --- 45-60 180 1
Sernik na blaszce --- --- --- 45-55 175-180 2
Formowane wypieki 170 2 --- 45-55 180 2
CIASTO FRANCUSKIE
Francuski tort jabłkowy *170 3 --- 45 *190 2
CIASTO BISZKOPTOWE
Tort biszkoptowy *160 3 --- 35-40 *170 2
Spód torta *160 3 4+2 15-25 *180 3
Biszkopt zawijany *180 3 --- 15 *190 2
CIASTO DROZ
˙
DZ
˙
OWE
Babka 160 2 --- 45-55 170-180 1
Nadziewany wieniec 160-170 2 --- 25-40 180-190 2
Ciasto z kruszonka
˛
170-180 3 4+2 20-30 180-190 3
Ciasto owocowe z kruszonka
˛
*160-170 3 4+2 40-50 180-190 3
Ciasto z migdałami i miodem 170 3 --- 15-20 200 3
Ciasto droz˙dz˙owe z serem 150-160 3 --- 45-50 180 3
Strucla s´wia
˛
teczna *150 2 --- 50-60 *175 2
Pizza *220 1 --- 20-30 *250 1
MAŁE WYPIEKI
Ciasteczka piankowe *80-90 3 4+1 150-180 80-90 3
Kruche ciasteczka migdałowe 140 3 4+1 20-25 *170 3
Ciasteczka wyciskane 140-160 3 4+1 15-25 160-170 3
Ciasteczka z orzechami i czekolada
˛
150 3 --- 25-30 *180 2
Podane w tabeli czasy pieczenia sa
˛
tylko wartos´ciami orientacyjnymi. Zalecany sposób nagrzewania, poziom pieczenia
i temperatura sa
˛
zaznaczone tłustym drukiem.
* = Nagrzewanie wste
˛
pne do momentu zgas´nie
˛
cia lampki kontrolnej temperatury.
15
PIECZENIE CIASTA
Rodzaj ciasta
Nawiew gora
˛
cego powietrza
Czas
pieczenia w
minutach
Górna/dolna grzałka
Temp. w
o
C
Poziom od ry
Temp. w
o
C
Poziom od
dołu
Poziom 1 Poziom 2
MAŁE CIASTA
Ciastka francuskie *180 3 4+2 20-25 *190 3
Paluszki z serem/makiem, kminkiem *190 3 4+2 10-15 *210 3
Ciasteczka zawijane droz˙dz˙owe *160-170 3 4+2 15-30 *190 3
CIASTA GOTOWANE
Ptysie 19034+225-30*200 3
CIASTA TARTE
Strucla jabłkowa 160 3 --- 55
Szwajcarski jabłecznik --- --- --- 35-40 *230 2
Szwajcarski sernik --- --- 30-35 *230 1
Ciasto z serem i cebula
˛
--- --- 40 230 1
Ciasto z jarzynami --- --- 35-40 *230 1
CHLEB I BUŁECZKI
Bułeczki z rodzynkami *180-190 3 4+2 10-15 *210 3
Bułeczki mleczne *220-230 3 4+2 10-15 *240 3
Chleb pełnoziarnisty *190-200 2 --- 45-50 *210 2
Chleb gryczany *190-200 3 --- 40-50 *210 3
Biały chleb prostoka
˛
tny *170-180 2 --- 40-45 *190 2
Chleb - placek *220-230 2 --- 20-25 *250 2
Brioche (foremka 22 cm) *150-160 2 --- 20-25 *180-190 2
Mały brioches na blaszce *150-160 2 4+2 10-15 *180-190 2
SUFLETY
Suflet ma
˛
czny 190-200 2 --- 30-45 --- ---
Suflet ziemniaczany 190-200 2 --- 60-65 --- ---
PANIEROWANIE
Kalafior z sosem holenderskim 220 3 --- 20 --- ---
Tost po hawajsku *250 3 --- 5-8 --- ---
Podane w tabeli czasy pieczenia sa
˛
tylko wartos´ciami orientacyjnymi. Zalecany sposób nagrzewania, poziom pieczenia
i temperatura sa
˛
zaznaczone tłustym drukiem.
* = Nagrzewanie wste
˛
pne do momentu zgas´nie
˛
cia lampki kontrolnej temperatury.
16
PIECZENIE NA GRILLU Z PROMIENIAMI PODCZERWONYMI
Potrawa nagrzewanie wste
˛
pne 3 minuty Funkcja
Temperatu-
ra w
o
C
Brytfanna
uniwersalna
Połoz˙enie
rusztu
Czas grillowania w minutach
poziom od dołu 1. strona 2. strona
Kotlety wieprzowe 4-8 szt. 270 1 15 10
Kotlety wieprzowe 2-4 szt. 270 1 12 12
Marynowane steki wieprzowe 270 1 12 12
Stek z pole
˛
dwicy 250 1 5 4
Stek z pole
˛
dwicy 4 szt. 250 1 6 5
2 połówki kurczaka 250 1 16 16
4 połówki kurczaka 250 1 25 18
Udka z kurczaka 1-4 szt. 250 1 15 15
Udka z kurczaka 4-6 szt. 250 1 20 15
Kiełbaski z grilla do 6 szt. 250 1 6 4
Kiełbaski z grilla powyz˙ej 6 szt. 250 1 6 4
Kiełbaski cienkie do 4 szt. 250 1 10 9
Kiełbaski cienkie powyz˙ej 6 szt. 250 1 10 9
Chleb tostowy (bez dodatków) 250 1 1-2 1-2
Brytfanne
˛
uniwersalna
˛
nalez˙y zawsze wsuwac´ do 1 listwy
PIECZENIE NA GRILLU TURBO
Potrawa Temperatura w
o
C
Połoz˙enie
rusztu
Czas pieczenia na grillu w minutach
po... minutach
odwrócic´
Kurczak (900-1000g) 160 50 25
BRYTFANNA UNIWERSALNA W 1 LISTWIE
Nadziewana rolada wieprzowa 2 kg 160 90-95 45
BRYTFANNA UNIWERSALNA W 1 LISTWIE
Suflet ma
˛
czny 180 30 ---
Panierowany suflet ziemniaczany 200 20-23 ---
Gnocchi w panierce 180 20-23 ---
Kalafior z sosem holenderskim 200 15 ---
SUSZENIE
Funkcja: Nagrzewanie z nawie-
wem gora˛cego powietrza
Temperatura w
o
C
Poziom od dołu Czas suszenia w
godzinach (dane
orientacyjne)
Poziom 1 Poziom 2
Kra
˛
z˙ki jabłek 75 --- 4, 2 6 godz. 10 min.
Grzyby 50 --- 3, 1 6-8
PASTERYZACJA
Funkcja: Nagrzewanie z na-
wiewem gora˛cego powietrza
Temperatura w
o
C
Poziom
od dołu
Pasteryzacja do momentu rozpocze
˛
cia
musowania (czas w minutach)
Dalsza pasteryzacja
(czas w minutach)
OWOCE DROBNE
Truskawki, jagody, maliny,
dojrzały agrest
150-160 1 35-45 ---
Niedojrzały agrest 150-160 1 35-45 15
DUZ
˙
E OWOCE
Owoce z twardym mia
˛
z˙szem,
gruszki, s´liwki, jabłka
150-160 1 35-45 15
WARZYWA
Marchew 150-160 2 50 15 w wyła
˛
czonym
piekarniku: 60
Grzyby 150-160 2 45 30 w wyła
˛
czonym
piekarniku: 60
Pikle 150-160 1 50 15
Kalarepa, fasola, groszek,
szparagi
150-160 2 50 80-120
Mus s´liwkowy 150-160
50
1 45 6-8 godz.
ZAKŁÓCENIA W FUNKCJONOWANIU PIEKARNIKA
P R O B L E M MOZ
˙
LIWA PRZYCZYNA R O Z W I A˛ Z A N I E
Piekarnik nie funkcjonuje. Zakłócenia w instalacji elektrycznej. Sprawdzic´ bezpieczniki.
Os´wietlenie piekarnika nie funkcjonuje. Z
˙
arówka jest uszkodzona. Wymienic´ z˙arówke
˛
(patrz
rozdział "Wymiana z˙arówki").
Pomimo ustawienia funkcji piekarnik nie
nagrzewa sie
˛
.
Termostat nie został ustawiony. Termostat ustawic´ odpowiednio
do przyrza
˛
dzania potrawy.
Szum i pra
˛
d powietrzny na drzwiczkach
piekarnika po wyła
˛
czeniu wszystkich
funkcji.
Nie jest to z˙adna usterka, czasami wentylator pracuje
nadal po wyła
˛
czeniu wszystkich funkcji do momentu az˙
piekarnik ostygnie.
Nie wolno wła˛czac´ uszkodzonego urza˛dzenia. W przypadku awarii lub uszkodzenia nalez˙y wyła˛czyc´ wzgl. wykre
˛
cic´ bezpieczniki.Uz˙yt-
kownikowi nie wolno wykonywac´ z˙adnych napraw, poniewaz˙ prace wykonane w sposób niefachowy moga˛ spowodowac´ znaczne
straty rzeczowe i sa˛ niebezpieczne dla uz˙ytkownika. W przypadku koniecznos´ci wymiany uszkodzonej cze
˛
s´ci wolno stosowac´
wyła˛cznie oryginalne cze
˛
s´ci zamienne.
Jes´li po wykonaniu czynnos´ci sprawdzaja˛cych według wskazówek podanych w powyz˙szej tabeli wskazówek, nie usuna˛ Pan´stwo usterki,
nalez˙y awarie
˛
zgłosic´ w autoryzowanym zakładzie serwisowym.
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
P R O B L E M MOZ
˙
LIWA PRZYCZYNA R O Z W I A˛ Z A N I E
Ciasto lub pieczen´ nie wznosi sie
˛
prawidłowo. Została ustawiona niewłas´ciwa
temperatura.
Sprawdzic´ ustawiona
˛
temperature
˛
z danymi w
tabeli.
Ciasto lub mie
˛
so jest zbyt jasne. Zosta ustawiona za niska temperatura. Podwyz˙szyc´ ustawienie temperatury,
sprawdzic´ czas pieczenia, ewent. skrócic´ czas.
Materiał, z krego wykonano foremke
˛
,
jest nieodpowiedni.
Przy pieczeniu z nagrzewaniem górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
stosowac´ wyła
˛
cznie ciemne foremki do
pieczenia.
Ciasto lub mie
˛
so jest zbyt ciemne. Zosta ustawiona za wysoka
temperatura.
Sprawdzic´ ustawiona
˛
temperature
˛
z danymi w
tabeli , w zalez˙nos´ci od potrzeby obniz˙yc´
temperature
˛
i wydłuz˙yc´ czas pieczenia.
Ciasto jest za suche. Czas trwania pieczenia jest za długi
wskutek ustawienia za niskiej
temperatury.
Sprawdzic´ ustawiona
˛
temperature
˛
z danymi w
tabeli, w zalez˙nos´ci od potrzeby podwyz˙szyc´
temperature
˛
i skrócic´ czas pieczenia.
Ciasto jest za wilgotne. Wskutek ustawienia za wysokiej
temperatury w cies´cie pozostało zbyt
duz˙o wilgoci.
Ustawic´ dolna
˛
wartos´c´ temperatury podana
˛
w
tabeli.
Za duz˙o płynu w cies´cie. Przygotowac´ ciasto z mniejsza
˛
ilos´cia
˛
ynu.
rowania, sprayów lub waty stalowej. Jes´li jednakz˙e sto-
suja
˛
Pan´stwo s´rodek do czyszczenia piekarnika w
sprayu, nalez˙y zwrócic´ uwage
˛
, z˙e niektóre s´rodki sa
˛
szkodliwe dla powierzchni emaliowanych.
Rys.21 Rys.22
WYPOSAZ
˙
ENIE PIEKARNIKA
Ruszt, blachy do pieczenia, brytfanne
˛
uniwersalna
˛
i li-
stwy nalez˙y myc´ ciepła
˛
woda
˛
z dodatkiem łagodnego
s´rodka do mycia. Silne zabrudzenia nalez˙y najpierw
odmoczyc´. Elementy wyposaz˙enia nie nadaja
˛
sie
˛
do
mycia w zmywarce.
PANEL STERUJA˛CY
I DRZWICZKI PIEKARNIKA
Zwracac´ szczególna˛ uwage
˛
na utrzymanie w
czystos´ci uszczelek na drzwiczkach i ramie
drzwiczek.
Panel steruja
˛
cy i drzwiczki piekarnika nalez˙y myc´ ciepła
˛
woda
˛
z dodatkiem s´rodka do mycia powierzchni szkla-
nych, a naste
˛
pnie wytrzec´ do sucha. Do mycia wewne
˛
-
trznej cze
˛
s´ci drzwiczek piekarnika nalez˙y stosowac´ wy-
ła
˛
cznie roztwór wody z dodatkiem łagodnego s´rodka do
mycia.
DEMONTAZ
˙
I PONOWNY MONTAZ
˙
LISTEW
Aby ułatwic´ mycie komory piekarnika, moz˙na wyja
˛
c´ li-
stwy z piekarnika.
Wyjmowanie:
Przedni pionowy pre
˛
t (a) nacisna
˛
c´ do tyłu i jednoczes´nie
na s´rodkowej listwie (b) pocia
˛
gna
˛
c´ do s´rodka od s´cianki
bocznej.
Ponowne zakładanie:
Nałoz˙yc´ wieszak z tyłu, a naste
˛
pnie złoz˙yc´ z przodu i
zamocowac´.
WAZ
˙
NE !
Zwrócic´ uwage˛, aby listwy zostały zamontowane na
as´ciwej stronie. Pozycja STOP listew musi wska-
zywac´ do dołu.
Rys.23
OPUSZCZANE GRZAŁKI
W GÓRNEJ S
´
CIANCE PIEKARNIKA
Grzałki w górnej s´ciance piekarnika moz˙na opus´cic´
ukos´nie w dół, aby ułatwic´ mycie.
Kciuki obu ra
˛
k nalez˙y połoz˙yc´ po prawej i lewej stronie
na zewne
˛
trznej ramie piekarnika, przytrzymac´ palcami
zagie
˛
cia grzałek, pocia
˛
gna
˛
c´ do przodu i wyja
˛
c´ z zamo-
cowania. Grzałki moz˙na opus´cic´ ukos´nie w dół, aby
ułatwic´ umycie górnej s´cianki komory piekarnika.
Rys.24
Po umyciu grzałek nalez˙y umies´cic´ je ponownie do góry
przytrzymuja
˛
c palcami i zatrzasna
˛
c´ w zamocowaniach.
URZA˛DZENIA Z POWIERZCHNIA˛
ZE STALI SZLACHETNEJ
Rys.25
18
Podczas mycia powierzchni ze stali szlachet-
nej nalez˙y pamie
˛
tac´, z˙e nie wolno myc´ w kie-
runku niezgodnym ze struktura˛ powierzchni stali
szlachetnej (widoczne sa˛ delikatne poziome linie).
Powierzchnie
˛
ze stali szlachetnej od strony czołowej
zalecamy regularnie czys´cic´ i konserwowac´ specjalnymi
s´rodkami do czyszczenia stali szlachetnej.
Przestrzegac´ wskazówek dotycza
˛
cych zastosowania
s´rodków do czyszczenia i piele
˛
gnacji. Nie wolno stoso-
wac´ s´rodków szoruja
˛
cych i powoduja
˛
cych zarysowania.
Mie
˛
kka
˛
szmatke
˛
nasa
˛
czyc´ s´rodkiem do czyszczenia i
przetrzec´, a naste
˛
pnie umyc´ powierzchnie
˛
woda
˛
i wy-
trzec´ do sucha czysta
˛
szmatka
˛
.
INSTALACJA
Urza˛dzenie moz˙e podła˛czyc´ wyła˛cznie insta-
lator z odpowiednimi uprawnieniami.
Podła
˛
czenie zgodnie z przepisami nalez˙y potwierdzic´ w
pos´wiadczeniu instalatora zamieszczonym w podrozdziale
"Tabliczka znamionowa" w dalszej cze
˛
s´ci instrukcji. Po-
twierdzenie to nalez˙y doła
˛
czyc´ do karty gwarancyjnej.
Przed przysta
˛
pieniem do montaz˙u w zabudowie i napraw
serwisowych, urza
˛
dzenie nalez˙y odła
˛
czyc´ od sieci zasi-
laja
˛
cej, wyła
˛
czyc´ wzgl. wykre
˛
cic´ bezpieczniki. Nalez˙y
przestrzegac´ zalecen´ przewidzianych dla urza
˛
dzen´ ele-
ktrycznych, przepisów zakładu energetycznego i danych
zawartych w instrukcji instalacji.
ROZPAKOWANIE
Po rozpakowaniu nalez˙y sprawdzic´, czy urza
˛
dzenie zo-
stało dostarczone bez uszkodzen´. Jes´li urza
˛
dzenie zo-
stało uszkodzone podczas transportu, nie wolno go w
z˙adnym wypadku podła
˛
czyc´.
OPAKOWANIE
Wszystkie elementy opakowania nadaja˛ sie
˛
do
recyclingu - ponownego przetworzenia.
Elementy drewniane wykonane sa
˛
z drewna bez obróbki
chemicznej, folie
˛
i cze
˛
s´ci z twardej pianki oznaczono
odpowiednim symbolem. Elementy opakowania i zuz˙yte
urza
˛
dzenie nalez˙y usuna
˛
c´ zgodnie z obowia
˛
zuja
˛
cymi
przepisami o ochronie s´rodowiska.
Przestrzegac´ lokalnych przepisów obowia
˛
zuja
˛
cych w
tym zakresie.
USTAWIENIE W ZABUDOWIE
Wszystkie czynnos´ci zwia˛zane z instalacja˛
urza˛dzenia nalez˙y wykonac´ s´cis´le według
obowia˛zuja˛cych przepisów bezpieczen´stwa.
Wszelkie prace instalacyjne moga˛ wykonywac´ wyła˛-
cznie osoby z odpowiednimi kwalifikacjami.
W celu zapewnienia bezawaryjnej pracy urza
˛
dzenia na-
lez˙y zamontowac´ je w meblach do zabudowy o odpo-
wiednich wymiarach.
Nalez˙y zapewnic´ ochrone
˛
przed dotknie
˛
ciem cze
˛
s´ci ele-
ktrycznych (pod napie
˛
ciem) lub izolacji poprzez prawid-
łowa
˛
zabudowe
˛
urza
˛
dzenia według wymogów obowia
˛
zu-
ja
˛
cych przepisów.
Zgodnie z obowia
˛
zuja
˛
cymi przepisami wszystkie ele-
menty zabezpieczaja
˛
ce przed dotknie
˛
ciem przewodów
pod napie
˛
ciem i cze
˛
s´ci izolacyjnych musza
˛
byc´ w taki
sposób zamocowane, aby nie moz˙na było ich zdemon-
towac´ bez uz˙ycia narze
˛
dzi.
Dotyczy to równiez˙ tylnej s´cianki urza
˛
dzenia. Nie moz˙e
ona byc´ doste
˛
pna równiez˙ przy rozwia
˛
zaniach zabudowy
oddalonych od s´ciany.
Szafki do zabudowy musza
˛
stac´ równo i stabilnie. W
razie koniecznos´ci nalez˙y je zamocowac´.
Wymiary do zabudowy
Otwory w szafce musza
˛
odpowiadac´ okres´lonym wymia-
rom. Na szkicu podano wymagane wymiary.
Rys.26
Rys.27
19
Meble do zabudowy musza
˛
byc´ wykonane z okładziny z
tworzywa sztucznego wzgl. forniru, a zastosowany klej
musi byc´ odporny na temperature
˛
95
o
C.
Nieodpowiednia okładzina z tworzywa sztucznego i klej
nieodporny na wysoka
˛
temperature
˛
spowoduja
˛
deforma-
cje
˛
okładziny. W przypadku wa
˛
tpliwos´ci nalez˙y zwrócic´
sie
˛
z zapytaniem do producenta mebli.
Przed wła
˛
czeniem urza
˛
dzenia nalez˙y zdja
˛
c´ folie
˛
ochron-
na
˛
.
Urza
˛
dzenie nalez˙y do klasy Y w zakresie ochrony ogrze-
wania s´rodowiska. Oznacza to, z˙e urza
˛
dzenie moz˙e byc´
ustawione cze
˛
s´cia
˛
tylna
˛
lub s´cianka
˛
boczna
˛
do s´ciany
pomieszczenia o dowolnej wysokos´ci lub mebli i druga
˛
s´cianka
˛
do innego urza
˛
dzenia lub szafki o takiej samej
wysokos´ci jak urza
˛
dzenie.
PODŁA˛CZENIE DO INSTALACJI
ELEKTRYCZNEJ
Urza
˛
dzenie moz˙e podła
˛
czyc´ do instalacji elektrycznej
wyła
˛
cznie elektromonter z odpowiednimi uprawnieniami.
Instalacja musi zostac´ wykonana zgodnie z obowia
˛
zuja
˛
-
cymi przepisami bezpieczen´stwa i wymogami zakładu
energetycznego.
W zalez˙nos´ci od napie
˛
cia w instalacji urza
˛
dzenie nalez˙y
podła
˛
czyc´ zgodnie ze schematem podła
˛
czeniowym. W
razie koniecznos´ci nalez˙y przełoz˙yc´ mostki listwy zaci-
skowej. Przed podła
˛
czeniem do instalacji elektrycznej
nalez˙y sprawdzic´, czy dane na tabliczce znamionowej
odpowiadaja
˛
parametrom elektrycznym instalacji domo-
wej. Tabliczka znamionowa znajduje sie
˛
na ramie piekar-
nika po lewej stronie u dołu i jest widoczna po otworzeniu
drzwiczek piekarnika.
Napie
˛
cie grzałek wynosi AC 230 V. Równiez˙ w starych
instalacjach elektrycznych AC 220 V urza
˛
dzenie funkcjo-
nuje prawidłowo.
Kuchnie
˛
nalez˙y podła
˛
czyc´ do instalacji elektrycznej i
zamontowac´ pomie
˛
dzy urza
˛
dzeniem i instalacja
˛
siecio-
wa
˛
wielobiegunowy wyła
˛
cznik (np. zabezpieczenie,
przeła
˛
cznik LS, wyła
˛
cznik FI) z rozwarciem styków mini-
mum 3 mm.
Przewód zasilaja
˛
cy musi byc´ typu H05VV-F lub o wie
˛
-
kszej wartos´ci.
Klema podła
˛
czeniowa znajduje sie
˛
na tylnej s´ciance
urza
˛
dzenia za osłona
˛
.
Przewód uziemiaja
˛
cy poła
˛
czony jest z klema
˛
( ).
Podła˛czenie przewodów nalez˙y wykonac´ zgodnie z
obowia˛zuja˛cymi przepisami.
S
´
ruby klem musza˛ byc´ mocno dokre
˛
cone.
Przewód zasilaja
˛
cy zabezpieczyc´ i nałoz˙yc´ osłone
˛
oraz
mocno dokre
˛
cic´.
Rys.28
Rys.29
USTAWIENIE W ZABUDOWIE
Po przygotowaniu podła
˛
czenia elektrycznego urza
˛
dze-
nie nalez˙y wsuna
˛
c´ do szafki i wyrównac´ ustawienie. Na
wyposaz˙eniu urza
˛
dzenia znajduja
˛
sie
˛
s´ruby w tulejce z
tworzywa sztucznego, które nalez˙y włoz˙yc´ do ramy pie-
karnika po lewej i prawej stronie, a naste
˛
pnie przykre
˛
cic´
urza
˛
dzenie do szafki.
Zwrócic´ uwage
˛
na zapewnienie stabilnej pozycji i zabez-
pieczenie przed przewróceniem sie
˛
szafki.
Rys.30
20
DANE TECHNICZNE
Wymiary zewne
˛
trzne urza˛dzenia
Szerokos´c´ 592/540 mm
Wysokos´c´ 595/579 mm
Głe
˛
bokos´c´ 567/547 mm
Głe
˛
bokos´c´ przy otwartych drzwiczkach 1010 mm
Wymiary wewne
˛
trzne piekarnika
Szerokos´c´ 408 mm
Wysokos´c´ 310 mm
Głe
˛
bokos´c´ 407 mm
Pojemnos´c´ 51,4 l
Ła˛czna waga netto 25,5 kg
Pobór mocy
Górna grzałka 1000 W
Dolna grzałka 1000 W
Górna/dolna grzałka 2000 W
Nagrzewanie
z nawiewem gora
˛
cego powietrza 2000 W
Powierzchniowe opiekanie na grillu
z promieniami podczerwonymi 1900 W
Opiekanie na grillu duz˙ych powierzchni
z promieniami podczerwonymi 2900 W
Grill TURBO 1900 W
Os´wietlenie wewne
˛
trzne piekarnika 25 W
Napie
˛
cie elementów grzejnych 230 V
Ła˛czna wartos´c´ podła˛czenia maks. 3000 W
ła
˛
cznie z płyta
˛
do gotowania
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Na tabliczce znamionowej nalez˙y nanies´c´ numer seryjny
Pan´stwa urza
˛
dzenia i podawac´ dane przy :
zgłoszeniach w autoryzowanych zakładach serwiso-
wych
zamówieniach cze
˛
s´ci zamiennych lub wyposaz˙enia
zapytaniach w zakresie problemów technicznych.
Tabliczka znamionowa znajduje sie
˛
na ramie piekarnika
po lewej stronie u dołu i jest widoczna po otwarciu
drzwiczek piekarnika.
Producent nie ponosi odpowiedzialnos´ci za szkody
spowodowane wskutek nieprzestrzegania obowia˛-
zuja˛cych przepisów bezpieczen´stwa.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzenia
zmian technicznych !
bm
21
Pos´wiadczenie instalatora,
który wykonał podła˛czenie urza˛dzenia
Urza
˛
dzenie zostało podła
˛
czone zgodnie z obowia
˛
zuja
˛
cymi
przepisami dnia ..................................................................
............................................................................................
Nazwa firmy i nazwisko montera Podpis
32'à &=(1,('2,167$/$&-,(/(.75<&=1(-
3URVLP\R]DSR]QDQLHLQVWDODWRUD]SRQL V] LQIRUPDFM
8U] G]HQLD NXFKHQQH R VXPDU\F]QHM PRF\ SU]HNUDF]DM FHM  N: SRGá F]DP\ GR
LQVWDODFMLWUyMID]RZHM
2F]\ZL FLHLVWQLHMHWHFKQLF]QDPR OLZR üSRGá F]HQLDGRMHGQHMID]\OXEGZyFKID]
DOH REFL HQLH MHGQHM ] ID] PRF QS  N: ]XSHáQLH QRUPDOQH SU]\ F]HQLX
F]WHUHFK SyO SRGF]DV JRWRZDQLD RELDGX QLH ]DZV]H MHVW PR OLZH D ] SHZQR FL
XWUXGQLDNRU]\VWDQLH]LQQ\FKRGELRUQLNyZHQHUJLLHOHNWU\F]QHMLMHVWQLHSUDNW\F]QH
'RWU]HFKID]SRGá F]DP\]JRGQLH]U\V
 3LHNDUQLNZ\SRVD RQ\ZSRNU WáDGRUHJXODFMLSá\W\
HOHNWU\F]QHM
 6WHURZQLN]DVLODM F\Sá\W HOHNWU\F]Q
 3á\W HOHNWU\F]Q Z\SRVD RQ ZSRNU WáDE G
VWHURZDQLHGRW\NRZH
8:$*$
-H OLRERNVW\NXLVWQLHMHVW\Ná F]\P\MHPRVWNLHP
'RVW\NyZ±PR QDSRGá F]\üZ\á F]QLHSU]HZyG]HURZ\
32'à &=(1,()$=<*52=,63$/(1,(085= '=(1,$
8:$*$ 
3U]HZRG\ID]RZH PRJ PLHüNRORUQS F]DUQ\ OXEEU ]RZ\ 1LHGRSXV]F]DOQH MHVW
SURZDG]HQLHID]SU]HZRGHPQLHELHVNLPD]ZáDV]F]D yáWR]LHORQ\P
'RGZyFKID]SRGá F]DP\
]JRGQLH]U\V
Sá\W HOHNWU\F]Q ]IDEU\F]QLH
Z\SURZDG]RQ\PQD]HZQ WU]
SU]HZRGHP
'RMHGQHMID]\SRGá F]DP\]JRGQLH]U\V
SLHNDUQLNMDNRVDPRG]LHOQHXU] G]HQLH
1LHSUDZLGáRZHSRGá F]HQLHXU] G]HQLDGRLQVWDODFMLHOHNWU\F]QHMSRZRGXMH
]Z\NOHVSDOHQLHMHJRHOHPHQWyZZHZQ WU]Q\FKFRSRFL JD]DVRE GRGDWNRZH
NRV]WDLSR]EDZLDSUDZDNRU]\VWDQLD]XSUDZQLH JZDUDQFML
)LUPD(OHFWUROX[3RODQGQLHSRQRVLRGSRZLHG]LDOQR FL
]DQLHSUDZLGáRZHSRGá F]HQLHXU] G]HQLDLHZHQWXDOQHNRQVHNZHQFMH
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

Electrolux EOB851W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi