WSKAZÓWKI DOTYCZA˛CE
BEZPIECZEN
´
STWA
Przed przysta˛pieniem do podła˛czenia i eksploatacji
urza˛dzenia prosimy o zapoznanie sie
˛
z instrukcja˛
obsługi. W szczególnos´ci nalez˙y zwrócic´ uwage
˛
na
wskazówki dotycza˛ce bezpieczen´stwa, które w tek-
s´cie oznaczone sa˛ symbolem
W instrukcji obsługi zamieszczone sa˛ waz˙ne wska-
zówki i porady dotycza˛ce prawidłowej i bezpiecznej
eksploatacji urza˛dzenia.
Wskazówki i zalecenia podano z mys´la˛ o Pan´stwa
bezpieczen´stwie !
W przypadku odsta
˛
pienia lub sprzedaz˙y urza
˛
dzenia na-
lez˙y pamie
˛
tac´ równiez˙ o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu uz˙ytkownikowi.
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest wyła
˛
cznie do uz˙ytku w
gospodarstwie domowym i spełnia wymogi mie
˛
dzynaro-
dowych przepisów bezpieczen´stwa oraz normy techni-
czne. Jednakz˙e zabezpieczenia, w które wyposaz˙one
jest urza
˛
dzenie, nie wykluczaja
˛
całkowicie wszystkich
potencjalnych zagroz˙en´.
Bezpieczen´stwo eksploatacji
Instalacje
˛
i podła˛czenie do siec elektrycznej moz˙e
wykonac´ wyła˛cznie monter z odpowiednimi upraw-
nieniami zgodnie z obowia˛zuja˛cymi przepisami.
Urza˛dzenia przeznaczone do ustawienia w zabudo-
wie musza˛ byc´ zabudowane w szafkach spełniaja˛-
cych okres´lone wymogi.
❐ W przypadku wysta
˛
pienia awarii nie wolno wła
˛
czyc´
uszkodzonego urza
˛
dzenia. Jes´li wysta
˛
pi zakłócenie
lub uszkodzenie jakiejs´ cze
˛
s´ci składowej, nalez˙y wy-
ła
˛
czyc´ wzgl. wykre
˛
cic´ bezpieczniki.
❐ Usterek nie nalez˙y usuwac´ we własnym zakresie,
gdyz˙ moz˙na spowodowac´ straty rzeczowe, jak rów-
niez˙ uszkodzenia ciała.
❐ Wszelkie naprawy urza
˛
dzenia nalez˙y powierzac´ wyła
˛
-
cznie personelowi autoryzowanych placówek serwi-
sowych wskazanych przez producenta.
Bezpieczen´stwo dzieci
❐ Urza
˛
dzenie przeznaczone jest do obsługi wyła
˛
cznie
przez osoby dorosłe. Nie nalez˙y zezwalac´ dzieciom
na manipulowanie ba
˛
dz´ zabawe
˛
przy piekarniku.
❐ Aby zapobiec oparzeniom gora
˛
cymi grzałkami, drzwi-
czki piekarnika wyposaz˙ono w blokade
˛
z zamkiem
zatrzaskowym, który moz˙e otworzyc´ tylko osoba do-
rosła.
Uz˙ytkowanie i obsługa
❐ Piekarnik nalez˙y nagrzac´ przed pierwszym wła
˛
cze-
niem i wywietrzyc´ pomieszczenie, w którym znajduje
sie
˛
urza
˛
dzenie.
❐ Nie dotykac´ grzałek i gora
˛
cego piekarnika. Niebezpie-
czen´stwo oparzenia !
❐ Na spodzie piekarnika nie wolno umieszczac´ folii alu-
miniowej, gdyz˙ kumulacja ciepła moz˙e spowodowac´
uszkodzenie powłoki urza
˛
dzenia.
❐ Podczas wyjmowania gora
˛
cej potrawy nalez˙y uz˙ywac´
szmatki lub re
˛
kawiczki ochronnej.
❐ Nie wolno przecia
˛
z˙ac´ otwartych drzwiczek piekarnika.
Nie wolno na nich siadac´ ani stawac´.
❐ Podła
˛
czaja
˛
c inne urza
˛
dzenia elektryczne do gniazdka
zasilaja
˛
cego w pobliz˙u kuchni nalez˙y zwrócic´ uwage
˛
,
aby przewód zasilaja
˛
cy nie dotykał gora
˛
cych pól grzej-
nych płyty do gotowania i nie został przytrzas´nie
˛
ty
drzwiczkami piekarnika.
5
SPIS TRES
´
CI
WSKAZÓWKI DOTYCZA
˛
CE BEZPIECZEN
´
STWA...................................................................................................
EKSPLOATACJA.......................................................................................................................................................
PIECZENIE W PIEKARNIKU WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE....................................................................................
OS
´
WIETLENIE PIEKARNIKA....................................................................................................................................
KONSERWACJA I MYCIE.........................................................................................................................................
TABELE CZASÓW PIECZENIA ...............................................................................................................................
ZAKŁÓCENIA W FUNKCJONOWANIU PIEKARNIKA..............................................................................................
INSTALACJA.............................................................................................................................................................
DANE TECHNICZNE................................................................................................................................................
5
6
9
12
12
13
17
19
21