Samsung GW76NM Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi
Kod produktu: DE68-03725A
KUCHENKA MIKROFALOWA
Instrukcja obsługi i zasady przygotowywania potraw
GW76NM-X
Skrócona instrukcja obsługi ......................................................................... 2
Piekarnik ...................................................................................................... 2
Panel sterowania ........................................................................................ 3
Akcesoria ..................................................................................................... 3
Jak korzystać z instrukcji obsługi ................................................................. 4
Zasady bezpieczeństwa............................................................................... 4
Instalowanie kuchenki mikrofalowej............................................................. 5
Ustawianie godziny ...................................................................................... 6
Co robić w przypadku wystąpienia problemu lub wątpliwości ..................... 6
Gotowanie i podgrzewanie........................................................................... 7
Poziomy mocy.............................................................................................. 7
Zatrzymywanie pracy kuchenki.................................................................... 7
Dostosowywanie czasu pracy...................................................................... 8
Korzystanie z funkcji automatycznego podgrzewania / gotowania.............. 8
Ustawienia automatycznego podgrzewania/gotowania............................... 8
Korzystanie z automatycznej funkcji szybkiego rozmrażania...................... 9
Ustawienia automatycznego szybkiego rozmrażania.................................. 9
Korzystanie z instrukcji naczynia do gotowania na parze ......................... 10
Wybór akcesoriów...................................................................................... 12
Grillowanie ................................................................................................. 12
Tryb kombinowany mikrofal i grilla............................................................. 13
Wyłączanie sygnału dźwiękowego ............................................................ 13
Zabezpieczanie kuchenki mikrofalowej ..................................................... 14
Korzystanie z funkcji pamięci..................................................................... 14
Lista naczyń i przyborów kuchennych ....................................................... 15
Zasady przygotowywania potraw............................................................... 16
Czyszczenie kuchenki mikrofalowej .......................................................... 23
Przechowywanie i naprawa kuchenki mikrofalowej................................... 23
Parametry techniczne ................................................................................ 24
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGXGGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
2
PL
Skrócona instrukcja obsługi
Przygotowywanie posiłku
Szybkie rozmrażanie żywności
Aby wydłużyć czas gotowania o 30 sekund
Grillowanie
Piekarnik
1. Umieść potrawę w kuchence.
Wybierz poziom mocy urządzenia naciskając przycisk
odpowiednią ilość razy.
2. Ustaw czas gotowania za pomocą przycisków ( ) i ( ).
3. Naciśnij przycisk .
Efekt: Kuchenka rozpocznie pracę. Po zakończeniu
gotowania zostaną wyemitowane cztery
sygnały dźwiękowe.
1. Umieść zamrożony posiłek w kuchence.
Wybierz rodzaj przygotowywanego jedzenia, naciskając jeden
lub kilka razy przycisk
Rapid
().
2. Wybierz wagę jedzenia za pomocą przycisków ( ) i ( ).
3. Naciśnij przycisk .
Pozostaw posiłek w kuchence.
Naciśnij przycisk
+30s
raz lub więcej razy, jeśli chcesz
kilkakrotnie wydłużyć czas o 30 sekund.
1. Naciśnij przycisk .
2. Wybierz czas gotowania za pomocą przycisków ( ) i
().
3. Naciśnij przycisk .
OTWORY WENTYLACYJNE
ZATRZASKI DRZWICZEK
DRZWICZKI
TACA OBROTOWA
ŁĄCZNIK
P
I
E
R
Ś
C
I
E
Ń
O
B
R
O
T
O
W
Y
OTWORY BLOKADY
BEZPIECZEŃSTWA
OŚWIETLENIE
WYŚWIETLACZ
PANEL
STEROWANIA
GRILL
UCHWYT DRZWICZEK
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGYGGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
3
PL
Panel sterowania Akcesoria
W zależności od modelu kuchenki mikrofalowej dostarczane sążne
akcesoria, których można używać na różne sposoby:
NIE WOLNO używać kuchenki mikrofalowej bez pierścienia
obrotowego i tacy.
NIE WOLNO używać trybów Grill ( ) i Kombinowanego ( ) z
naczyniem do gotowania na parze.
1. WYŚWIETLACZ
2. PRZYCISK SZYBKIEGO
ROZMRAŻANIA
3. WYBÓR TRYBU MIKROFAL /
POZIOMU MOCY
4. TRYB GRILLA
5. PRZYCISK GÓRA ( ) / DÓŁ ( )
(czas gotowania, waga i wielkość
porcji)
6. PRZYCISK ZATRZYMANIA/
ANULOWANIA (STOP)
7. USTAWIANIE ZEGARA
8. AUTOMATYCZNE
PODGRZEWANIE / GOTOWANIE
9. PRZYCISK PAMIĘCI
10. TRYB KOMBINOWANY
11. PRZYCISK START
1
2
3
4
5
7
9
10
11
8
6
1. Łącznik - umieszczany fabrycznie na wale silnika
znajdującego się w podstawie kuchenki.
Przeznaczenie:
Łącznik powoduje obracanie się tacy.
2. Pierścień obrotowy - umieszczany na środku kuchenki.
Przeznaczenie:
Pierścień obrotowy podtrzymuje tacę.
3. Taca obrotowa - umieszczana na pierścieniu obrotowym,
środkowa część jest umieszczana na łączniku.
Przeznaczenie:
Taca obrotowa stanowi podstawową
powierzchnię do gotowania i może być
łatwo wyjmowana w celu wyczyszczenia.
4. Druciana podstawka - umieszczana na tacy obrotowej.
Przeznaczenie:
Druciana podstawka może być używany
do grillowania oraz gotowania w trybie
kombinowanym.
5. Naczynie do gotowania na parze - patrz stronie 10-11.
Przeznaczenie:
Plastikowe naczynie suy do gotowania na
parze z wykorzystaniem funkcji Power
Steam.
Tryb pracy MIKROFALE() GRILL()
TRYB
KOMBINOWANY
()
(Naczynie go
gotowania na parze)
OXX
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGZGGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
4
PL
Jak korzystać z instrukcji obsługi
Gratulujemy zakupu kuchenki mikrofalowej firmy SAMSUNG. Instrukcja
obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat gotowania przy użyciu
kuchenki mikrofalowej dotyczących:
zasad bezpieczeństwa,
•właściwych akcesoriów i przyborów kuchennych,
pomocnych wskazówek dotyczących przygotowywania
potraw.
Wewnątrz okładki znajduje się skrócona instrukcja obsługi opisująca
podstawowe czynności związane z obsługą kuchenki:
Gotowanie
Szybkie rozmrażanie jedzenia
Grillowanie
•Wydłużanie czasu gotowania
Ilustracje kuchenki oraz panelu sterowania zamieszczono na początku
instrukcji, tak aby można było łatwo znaleźć informacje o przyciskach
kuchenki.
Opisywane krok po kroku procedury są oznaczone trzemażnymi
symbolami:
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZAPOBIEGAJĄCE MOŻLIWEJ
EKSPOZYCJI NA NADMIERNE DZIAŁANIE PROMIENIOWANIA
MIKROFALOWEGO
Niestosowanie się do poniższych zasad bezpieczeństwa może narazić użytkownika na
szkodliwe działanie promieniowania mikrofalowego.
(a) Pod żadnym pozorem nie wolno próbować uruchomić kuchenki z otwartymi
drzwiczkami, manipulować przy blokadach bezpieczeństwa (zatrzaskach
drzwiczek), ani wkładać przedmiotów do otworów blokad.
(b) Nie należy umieszczać żadnych przedmiotów między drzwiczkami kuchenki a
płytą czołową, ani dopuszczać do gromadzenia się jedzenia lub resztek środków
czyszczących na powierzchniach uszczelniających. Po użyciu kuchenki drzwiczki i
ich powierzchnie uszczelniające należy wytrzeć najpierw wilgotną, a potem suchą
miękką szmatką.
(c) W przypadku uszkodzenia kuchenki nie wolno jej uruchamiać, dopóki nie zostanie
naprawiona przez wykwalifikowanego pracownika serwisu, odpowiednio
przeszkolonego przez producenta. Należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe
zamykanie się drzwiczek kuchenki oraz uszkodzenie następujących elementów:
(1) Drzwiczki (nie mogą być wygięte)
(2) Zawiasy drzwiczek (nie mogą być ułamane lub poluzowane)
(3) Uszczelnienie drzwiczek i powierzchnie uszczelniające
(d) Regulacja i naprawa kuchenki powinny być wykonywane tylko przez
wykwalifikowanych pracowników serwisu, odpowiednio przeszkolonych przez
producenta.
Zasady bezpieczeństwa
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA.
NALEŻY JE UWAŻNIE PRZECZYTAĆ I ZACHOWAĆ NA
PRZYSZŁOŚĆ.
Przed przystąpieniem do przygotowywania pokarmów w kuchence
mikrofalowej (w formie stałej lub płynnej) należy przedsięwziąć
poniższe środki ostrożności.
Należy używać wyłącznie naczyń odpowiednich do stosowania w kuchenkach
mikrofalowych.
NIE WOLNO
używać pojemników z metalu, zastawy ze
złotymi lub srebrnymi zdobieniami, szpikulców, widelców itp.
Należy usunąć metalowe zamknięcia z plastikowych lub papierowych toreb.
Powód
: Mogą one spowodować wystąpienie łuków elektrycznych oraz iskrzenia,
co może doprowadzić do uszkodzenia kuchenki mikrofalowej.
Podgrzewanie żywności w plastikowych lub papierowych pojemnikach powinno
odbywać się pod ścisłym nadzorem użytkownika ze względu na ryzyko zapłonu.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do suszenia gazet lub odzieży.
W przypadku zauważenia dymu kuchenkę należy wyłączyć oraz odłączyć od
źródła zasilania; pozostawić drzwiczki kuchenki zamknięte w celu zduszenia
płomienia.
Podczas podgrzewania napojów w kuchence mikrofalowej może w niektórych
przypadkach dojść do opóźnionego gwałtownego wrzenia, dlatego należy
ostrożnie obchodzić się z naczyniem. Aby temu zapobiec, należy
przestrzegać poniższych zaleceń:
ZAWSZE
o wyłączeniu kuchenki należy
odczekać co najmniej 20 sekund, aby temperatura się ustabilizowała.
W czasie podgrzewania jedzenie można w razie potrzeby zamieszać,
natomiast po podgrzaniu należy o tym ZAWSZE pamiętać.
W przypadku poparzenia należy postępować zgodnie z poniższymi
instrukcjami PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
* Załóż czysty, suchy opatrunek.
* Nie smaruj poparzonego miejsca kremami, tłuszczami lub płynami.
NIE WOLNO
napełniać naczynia do jego maksymalnej objętości i NALEŻY
używać naczyń, których górna część jest szersza od dolnej, aby uniknąć
wykipienia wrzącego płynu. Butelki o wąskich szyjkach mogą eksplodować w
przypadku przegrzania.
NIE WOLNO
podgrzewać pożywienia dla dziecka w
butelce z założonym smoczkiem, ponieważ w przypadku przegrzania może
ona wybuchnąć.
Przed podaniem zawartość butelek i słoiczków z jedzeniem dla dzieci należy
wymieszać lub wstrząsnąć oraz sprawdzić temperaturę, aby uniknąć poparzenia.
Jajek w skorupkach i całych jajek na twardo nie należy podgrzewać w
kuchenkach mikrofalowych, ponieważ mogą one eksplodować nawet po
zakończeniu podgrzewania. Nie wolno również podgrzewać szczelnie
zamkniętych lub zamkniętych próżniowo butelek, słoików i innych
pojemników, a także orzechów w łupinach, pomidorów itp.
Kuchenkę należy regularnie czyścić i usuwać z niej wszelkie pozostałości
jedzenia.
Nadmierne zabrudzenie kuchenki może spowodować uszkodzenia jej
powierzchni i wpłynąć negatywnie na okres eksploatacji urządzenia lub
doprowadzić do powstania niebezpiecznych sytuacji.
NIE WOLNO
zakrywać otworów wentylacyjnych tkaniną lub papierem. Mogą
się one zapalić, ponieważ z kuchenki wydobywa się gorące powietrze. Może
to też spowodować przegrzanie się kuchenki i jej automatyczne wyłączenie.
W takim przypadku nie można z niej korzystać do czasu ostygnięcia.
ZAWSZE
podczas wyjmowania potraw z kuchenki należy używać rękawic
kuchennych w celu uniknięcia oparzeń.

Ważne Uwaga Przestroga
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwG[GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
5
PL
Zasady bezpieczeństwa (ciąg dalszy)
NIE WOLNO
dotykać elementów grzejnych lub wewnętrznych ścianek
kuchenki do czasu ostygnięcia kuchenki.
Nie wolno zanurzać kabla zasilającego ani wtyczki w wodzie; należy unikać
ich kontaktu z gorącymi powierzchniami. Nie wolno korzystać z urządzenia,
jeśli kabel zasilający lub wtyczka są uszkodzone.
W czasie otwierania drzwiczek kuchenki należy zachować od niej odległość
wyciągniętej ręki.
Powód
: Wydzielone gorące powietrze lub para mogą spowodować poparzenie.
Podczas pracy urządzenia mogą być słyszalne „pstryknięcia” (szczególnie
podczas rozmrażania).
Powód
: Ten dźwięk występuje podczas zmian napięcia prądu i nie stanowi
powodu do obaw.
NIE WOLNO
włączać pustej kuchenki mikrofalowej. Zasilanie zostanie
automatycznie wyłączone ze względów bezpieczeństwa. Używanie kuchenki
jest możliwe po odczekaniu przynajmniej 30 minut.
Zalecane jest pozostawianie w kuchence szklanki z wodą. Woda pochłonie
mikrofale w razie przypadkowego włączenia kuchenki.
Kuchenki mikrofalowej nie należy umieszczać w szafce.
WAŻNE
NIGDY
nie wolno pozwalać małym dzieciom bawić się kuchenką mikrofalową.
Nie wolno również pozostawiać dzieci bez opieki w pobliżu pracującej
kuchenki mikrofalowej. Nie powinno się trzymać ani chować bezpośrednio
nad kuchenką przedmiotów, które mogą interesować dzieci.
Osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub umysłowej,
bądź o niedostatecznym doświadczeniu i wiedzy (np. dzieci) nie powinny
korzystać z urządzenia bez nadzoru lub przeszkolenia w zakresie obsługi
przez inną osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Nie wolno dopuścić, by dzieci bawiły się urządzeniem.
Urządzenie podczas pracy ulega nagrzaniu. Należy zachować odpowiednie
środki ostrożności w celu uniknięcia kontaktu z elementami grzejnymi
wewnątrz kuchenki.
NIE WOLNO
do czyszczenia szklanych drzwiczek kuchenki używać środków
zawierających składniki ścierne lub ostrych szczotek metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię, co może doprowadzić do popękania szyby.
OSTRZEŻENIE:
Nie należy używać kuchenki, jeśli drzwiczki lub ich uszczelnienie są uszkodzone -
muszą one najpierw zostać naprawione przez wykwalifikowaną osobę.
OSTRZEŻENIE:
Wykonywanie przez osoby niewykwalifikowane czynności serwisowych i napraw
wymagających zdjęcia pokrywy chroniącej przed promieniowaniem mikrofalowym
może być bardzo niebezpieczne.
OSTRZEŻENIE:
Płyny i pozostała żywność nie mogą być podgrzewane w szczelnie zamkniętych
pojemnikach, gdyż może to spowodować ich wybuch.
OSTRZEŻENIE:
Dzieci mogą korzystać z kuchenki mikrofalowej bez nadzoru dorosłych
wyłącznie
po
wyjaśnieniu im, jak bezpiecznie obsługiwać to urządzenie, oraz jakie ryzyko wiąże się
z jego niewłaściwym użytkowaniem.
OSTRZEŻENIE:
Dzieci mogą z korzystać z trybu kombinowanego wyłącznie pod nadzorem osób
dorosłych ze względu na bardzo wysoką temperaturę gotowania.
OSTRZEŻENIE:
Podczas pracy urządzenia łatwo dostępne części mogą się nagrzewać. Nie
należy pozwalać małym dzieciom zbliżać się do urządzenia.
Ze względów bezpieczeństwa nie należy czyścić urządzenia strumieniem
pary lub środkiem czyszczącym pod wysokim ciśnieniem.
Instalowanie kuchenki mikrofalowej
Ustaw kuchenkę na płaskiej powierzchni, 85 cm od podłogi. Powierzchnia
powinna mieć wytrzymałość odpowiednią do ciężaru kuchenki.
Ze względów bezpieczeństwa uszkodzony przewód zasilający
musi zostać wymieniony na specjalny przewód lub zestaw
dostępny u producenta lub w autoryzowanym serwisie.
W celu zapewnienia bezpieczeństwa przewód należy podłączyć
do 3-bolcowego, uziemionego gniazdka prądu przemiennego o
napięciu 230 V i częstotliwości 50 Hz. Uszkodzony przewód
zasilający urządzenia należy wymienić na specjalny przewód.
Nie należy instalować kuchenki mikrofalowej w gorących lub
wilgotnych miejscach, na przykład w pobliżu zwykłej kuchenki lub
kaloryfera. Należy przestrzegać parametrów technicznych
kuchenki dotyczących źródła zasilania, a zastosowany
przedłużacz musi spełniać takie same normy, jak przewód
zasilający dostarczony z kuchenką. Przed pierwszym użyciem
kuchenki mikrofalowej należy przetrzeć jej wnętrze i uszczelnienie
drzwiczek zwilżoną szmatką.
1. Instalując kuchenkę, zapewnij jej odpowiednią
wentylację, pozostawiając przynajmniej 10 cm
przestrzeni z tyłu i po bokach urządzenia oraz 20 cm nad
urządzeniem.
2. Wyjmij wszystkie materiały opakowania z wnętrza
kuchenki.
Zainstaluj pierścień obrotowy i tacę obrotową.
Upewnij się, że taca obraca się swobodnie.
3. Ustaw kuchenkę mikrofalową w pobliżu wolnego
gniazdka elektrycznego.
20 cm
od góry
10 cm
z tyłu
10 cm
po bokach
85 cm
od podłogi
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwG\GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
6
PL
Ustawianie godziny
Kuchenka mikrofalowa jest wyposażona we wbudowany zegar. Po
ączeniu zasilania, na wyświetlaczu automatycznie pojawią się wartości
„:0”, „88:88” lub „12:00”.
Ustaw poprawn godzin.
Godzina może być
wyświetlana w formacie 12- i 24-godzinnym. Zegar należy ustawić w
następujących przypadkach:
przy pierwszej instalacji kuchenki mikrofalowej,
po awarii zasilania.
Należy pamiętać o zaktualizowaniu ustawień zegara po przejściu
na czas letni lub zimowy.
Co robić w przypadku wystąpienia problemu lub
wątpliwości
W przypadku wystąpienia któregokolwiek z problemów opisanych poniżej
należy wypróbować sugerowane rozwiązania.
Następujące zjawiska są normalne:
Skraplanie się wilgoci wewnątrz kuchenki
Przepływ powietrza wokół drzwiczek i obudowy
Odbijanie się światła wokół drzwiczek i obudowy
Wydobywanie się pary z otworów wentylacyjnych lub w okolicach drzwiczek
Kuchenka nie uruchamia się po naciśnięciu przycisku .
Czy drzwiczki są poprawnie zamknięte?
Jedzenie nie jest wcale gotowe.
Czy wyłącznik czasowy został ustawiony poprawnie i/lub został naciśnięty
przycisk ?
Czy drzwiczki są zamknięte?
Czy obwód sieci elektrycznej nie został przeciążony, co spowodowało
przepalenie lub wyskoczenie bezpiecznika?
Jedzenie jest za mało lub zbyt mocno ugotowane.
Czy dla danego typu żywności został ustawiony odpowiedni czas
przygotowania?
Czy został wybrany odpowiedni poziom mocy?
Wewnątrz kuchenki występuje iskrzenie i trzaski (powstaje łuk elektryczny).
Czy zostało użyte naczynie z metalowymi zdobieniami?
Czy w kuchence znajduje się widelec lub inny metalowy przedmiot?
Czy folia aluminiowa znajduje się zbyt blisko wewnętrznych ścianek?
Działanie kuchenki zakłóca pracę radia i telewizora.
Podczas pracy kuchenki mogą występować niewielkie zakłócenia pracy radia i
telewizora. Jest to zjawisko normalne. Aby rozwiązać ten problem, kuchenkę
należy zainstalować z dala od telewizora, radia i anteny.
Jeśli zakłócenia zostaną wykryte przez mikroprocesor kuchenki, ustawienia
wyświetlacza mogą zostać wyzerowane. Aby rozwiązać ten problem, odłącz
kabel zasilania i podłącz go ponownie. Ustaw ponownie godzinę.
Jeżeli powyższe wskazówki nie umożliwiają rozwiązania
problemu, należy skontaktować się z lokalnym sprzedawcą lub
serwisem firmy SAMSUNG.
1. Aby wyświetlić czas Wówczas naciśnij
w formacie... przycisk...
24-godzinnym jeden raz
12-godzinnym dwa razy
2. Za pomocą przycisków ( ) i ( ) ustaw godzinę.
3. Naciśnij przycisk .
4. Za pomocą przycisków ( ) i ( ) ustaw minuty.
5. Naciśnij przycisk .
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwG]GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
7
PL
Gotowanie i podgrzewanie
Poniższa procedura opisuje sposób gotowania i podgrzewania pożywienia.
Należy ZAWSZE sprawdzać ustawienia gotowania przed pozostawieniem
kuchenki bez nadzoru.
Najpierw umieść jedzenie na środku tacy obrotowej. Następnie zamknij
drzwiczki.
Nigdy nie włączaj pustej kuchenki mikrofalowej.
W przypadku potrzeby podgrzania pożywienia w krótkim czasie,
stosując maksymalną moc (750 W), wystarczy nacisnąć przycisk
+30s w celu dodania kolejnych 30 sekund czasu gotowania.
Kuchenka zostanie natychmiast uruchomiona.
Poziomy mocy
Do wyboru są poniższe poziomy mocy.
W przypadku wybrania wyższego poziomu mocy należy
zmniejszyć czas gotowania. W przypadku niższego poziomu
mocy należy zwiększyć czas gotowania.
Zatrzymywanie pracy kuchenki
Gotowanie można przerwać w każdej chwili, aby sprawdzić potrawę.
Możesz anulować dowolne ustawienie przed rozpoczęciem
gotowania, naciskając przycisk
Stop ().
1. Naciśnij przycisk .
Efekt:
Zostanie wyświetlona wartość 750 W
(maksymalna moc gotowania).
Ustaw odpowiedni poziom mocy, naciskając
przycisk do momentu wyświetlenia
żądanej mocy. Szczegółowe informacje
można znaleźć w tabeli poziomów mocy.
2. Ustaw czas gotowania za pomocą przycisków ( ) i ( ).
3. Naciśnij przycisk .
Efekt:
W kuchence zapali się światło, a taca zacznie
się obracać.
1) Rozpocznie się gotowanie, a po jego
zakończeniu wyemitowane zostaną się
4 sygnały dźwiękowe.
2) Kuchenka 3 razy przypomni sygnałem
dźwiękowym (raz na minutę) o
zakończeniu gotowania.
3) Na wyświetlaczu zostanie ponownie
wyświetlona aktualna godzina.
Poziom mocy
Moc
KUCHENKA
MIKROFALOWA
GRILL
WYSOKI
PODWYŻSZONY
ŚREDNI
OBNIŻONY
ROZMRAŻANIE( )
NISKI / UTRZYMYWANIE TEMPERATURY
GRILL
KOMBI I ( )
KOMBI II ( )
KOMBI III ( )
750 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
-
600 W
450 W
300 W
-
-
-
-
-
-
950 W
950 W
950 W
950 W
1. Aby chwilowo zatrzymać gotowanie:
Otwórz drzwiczki.
Efekt: Gotowanie zostanie zatrzymane. Aby
wznowić gotowanie, zamknij drzwiczki i
naciśnij ponownie przycisk .
2. Aby całkowicie zatrzymać gotowanie:
Naciśnij przycisk .
Efekt: Gotowanie zostanie zatrzymane. Jeśli chcesz
anulować ustawienia gotowania, ponownie
naciśnij przycisk Stop ().
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwG^GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
8
PL
Dostosowywanie czasu pracy
Możesz zwiększyć czas gotowania, naciskając przycisk +30s. Każde
naciśnięcie dodaje 30 sekund do czasu gotowania.
Korzystanie z funkcji automatycznego
podgrzewania / gotowania
Funkcja Auto Podgrzewanie / Gotowanie ma cztery fabrycznie
zaprogramowane czasy gotowania.
Nie wymagają one ustawiania czasu gotowania ani poziomu mocy.
Ilość porcji można ustawić za pomocą przycisków () i ().
Najpierw umieść potrawę na środku tacy obrotowej i zamknij drzwiczki.
Należy używać tylko tych składników, które można bezpiecznie
podgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Ustawienia automatycznego podgrzewania/
gotowania
W poniższej tabeli przedstawiono pięć programów automatycznego
podgrzewania / gotowania, ilości, czasy oczekiwania po ugotowaniu
potraw oraz odpowiednie zalecenia.
Naciśnij przycisk +30s, aby dodać 30 sekund do czasu
gotowania.
1. Wybierz rodzaj gotowanego jedzenia, naciskając raz lub
kilka razy przycisk Auto ().
2. Wybierz wielkość porcji za pomocą przycisków ( ) i ( ).
(Więcej informacji można znaleźć w tabeli na sąsiedniej
stronie).
3. Naciśnij przycisk .
Efekt:
Kuchenka rozpocznie pracę. Po zakończeniu
gotowania:
1) Wyemitowane zostaną 4 sygnały
dźwiękowe.
2) Kuchenka 3 razy przypomni sygnałem
dźwiękowym (raz na minutę) o
zakończeniu gotowania.
3) Na wyświetlaczu zostanie ponownie
wyświetlona aktualna godzina.
Potrawa
WIELKOŚĆ
PORCJI
Czas
oczekiwania
Zalecenia
1. Napoje
(kawa, mleko,
herbata lub woda
o temperaturze
pokojowej)
150 ml
(1 filiżanka)
250 ml
(1 kubek)
1-2 min. Wlej do ceramicznej filiżanki i
podgrzewaj bez przykrycia.
Umieść filiżankę (150 ml) lub
kubek (250 ml) na środku tacy
obrotowej. Dokładnie wymieszaj
przed rozpoczęciem i po upływie
czasu oczekiwania.
2. Gotowe danie
(schłodzone)
300-350 g
400-450 g
3 min. Ułóż danie na talerzu
ceramicznym i owiń folią do
kuchenek mikrofalowych. Ten
program jest odpowiedni do
przygotowywania posiłków
zawierających 3 składniki
(np. mięso z sosem, warzywa i
dodatki - ziemniaki, ryż lub
makaron).
3. Gotowe dania
mroїone
(mrożone)
300-350 g
400-450 g
4 min. Upewnij się, że pojemnika, w
którym znajduje się gotowe
danie, można używać w
kuchence mikrofalowej. Zdejmij
folię. Mrożone danie umieść na
środku kuchenki. Ten program
jest odpowiedni do
przygotowywania gotowych dań
zawierających 3 składniki
(np. mięso z sosem, warzywa i
dodatki - ziemniaki, ryż lub
makaron).
4. Mroїona
zapiekanka
rybna
(mrożone)
200 g
400 g
2-3 min. Umieść mrożone danie rybne w
szklanym naczyniu
żaroodpornym odpowiedniej
wielkości. Postaw potrawę na
ruszcie. Ten program jest
odpowiedni do przygotowywania
gotowych mrożonych dań z
filetów rybnych z warzywami i
sosem.
5. Mroїone
minizapiekanki/
minipizze
(mrożone)
150 g
(4-6 kawałki)
250 g
(7-9 szt.)
- Rozłóż minizapiekanki lub
minipizze równomiernie na
ruszcie.
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwG_GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
9
PL
Korzystanie z automatycznej funkcji szybkiego
rozmrażania
Automatyczna funkcja szybkiego rozmrażania umożliwia rozmrażanie
mięsa, drobiu, ryb i owoców/jagód. Czas rozmrażania i poziom mocy są
ustawiane automatycznie.
Wystarczy wybrać odpowiedni program i określić wagę.
Należy używać tylko naczyń, które są bezpieczne dla kuchenek
mikrofalowych.
Najpierw umieść zmrożoną potrawę na środku tacy obrotowej i zamknij
drzwiczki.
Istnieje również możliwość ręcznego ustawienia procesu
rozmrażania. W tym celu należy wybrać funkcję gotowanie /
podgrzewanie z poziomem mocy 180 W. Szczegółowe informacje
na ten temat można znaleźć w rozdziale
„Gotowanie / Podgrzewanie” (str. 7).
Ustawienia automatycznego szybkiego
rozmrażania
W poniższej tabeli przedstawiono różne programy automatycznego
szybkiego rozmrażania, ilości, czasy oczekiwania po ugotowaniu i
stosowne zalecenia.
Przed rozpoczęciem rozmrażania należy wyjąć produkt z opakowania.
Umieść mięso, drób, rybę lub owoce/jagody na talerzu ceramicznym.
Wybierz funkcję Ręczne Rozmrażanie (Manual Defrosting) i
ustaw poziom mocy na 180 W, jeśli chcesz ręcznie uruchomić
proces rozmrażania. Więcej informacji na temat ręcznego
rozmrażania oraz czasu rozmrażania można znaleźć na str. 20.
1. Wybierz rodzaj przygotowywanego jedzenia, naciskając
jeden lub kilka razy przycisk Rapid ().
(Więcej informacji można znaleźć w tabeli obok).
2. Wybierz wagę jedzenia za pomocą przycisków ( ) i ( ).
Maksymalna wartość ustawienia to 1500 g.
3. Naciśnij przycisk .
Efekt:
Rozpocznie się rozmrażanie.
W połowie procesu rozmrażania kuchenka
emituje sygnał dźwiękowy, przypominając o
konieczności obrócenia jedzenia.
Naciśnij przycisk , aby zakończyć
rozmrażanie.
Symbol /
potrawa
Porcja Czas
oczekiwania
Zalecenia
1. Miкso
200-1500 g 20-90 min. Osłoń brzegi folią aluminiową. Po usłyszeniu
sygnału obróć mięso na drugą stronę. Ten
program jest odpowiedni do rozmrażania
wołowiny, baraniny, wieprzowiny, steków,
mięsa krojonego i mielonego.
2. Drуb
200-1500 g 20-90 min. Osłoń końce udek i skrzydełek folią
aluminiową. Po usłyszeniu sygnału obróć
drób na drugą stronę. Ten program jest
odpowiedni do rozmrażania całych
kurczaków, a także kawałków kurczaka.
3.
Ryby
200-1500 g 20-80 min. Osłoń ogon ryby folią aluminiową. Po
usłyszeniu sygnału obróć rybę na drugą
stronę. Ten program jest odpowiedni do
rozmrażania całych ryb oraz filetów rybnych.
4. Owoce/
jagody
100-600 g 5-20 min.
Rozłóż owoce równo w płaskim, szklanym
naczyniu.Ten program jest odpowiedni do
rozmrażania wszystkich rodzajów owoców.
.
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwG`GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
10
PL
Korzystanie z instrukcji naczynia do gotowania na parze
Naczynie do gotowania na parze pozwala szybko przyrządzić smaczne i
zdrowe potrawy w kuchence mikrofalowej Samsung.
Stanowi idealne rozwiązanie do gotowania ryżu, makaronu, warzyw itp.,
ponieważ znacznie skraca czas przygotowania, a jednocześnie pozwala
zachować wartości odżywcze potrawy.
Naczynie do gotowania na parze składa się z trzech elementów:
Wszystkie elementy są odporne na temperatury z zakresu od -20 °C do 140 °C.
Mogą z powodzeniem służyć do przechowywania żywności w zamrażarce. Misy i
pokrywki można używać razem lub osobno.
WARUNKI EKSPLOATACJI:
Nie używać do:
gotowania żywności z dużą zawartością cukru lub tłuszczu;
przyrządzania potraw z użyciem funkcji grilla, termoobiegu lub
na tradycyjnej kuchence.
Przed użyciem naczynia po raz pierwszy należy je dokładnie
umyć w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Czas gotowania potraw podano w tabeli na kolejnej stronie.
KONSERWACJA:
Naczynie do gotowania na parze można myć w zmywarce.
W przypadku mycia ręcznego myć w gorącej wodzie z dodatkiem
płynu do mycia naczyń. Nie używać szorstkich gąbek.
Niektóre rodzaje warzyw (np. pomidory) mogą powodować
przebarwienia plastiku. Jest to nieuchronne i nie stanowi wady
produkcyjnej wyrobu.
ROZMRAŻANIE:
Umieścić zamrożone pożywienie w naczyniu do gotowania na parze, nie
przykrywając go pokrywką. Dzi
ę
ki temu woda pozostanie na dnie naczynia i nie
wpłynie negatywnie na potraw
ę
.
GOTOWANIE:
Misa
Wewnętrzna taca
Pokrywka
Potrawa Porcja Poziomy
mocy
Czas
(min)
Czas oczeki-
wania (min)
Obs
ł
uga
Instrukcje
Karczoc
hy
300 g
(1-2
kawałki)
750 W 5-7 1-2 Misa z
wewn
ę
trzną
tacą i
pokrywką
Karczochyopłukać
i oczyścić. Włożyć
tac
ę
do
naczynia.Położyć
karczochy na tacy.
Dodać łyżk
ę
soku
z cytryny. Przykryć
naczynie
pokrywką.
Ś
wie
ż
e
warzywa
300 g 750 W 3-6 1-2 Misa z
wewn
ę
trzną
tacą i
pokrywką
Po umyciu,
oczyszczeniu i
poci
ę
ciu na
kawałki o
podobnej
wielkości zważyć
warzywa (np.
brokuły, kalafior,
marchew, pieprz).
Włożyć tac
ę
do
naczynia.
Równomiernie
rozmieścić
warzywa na tacy.
Dodać 2 łyżki
wody. Przykryć
naczynie
pokrywką
Mro
ż
one
warzywa
300 g 600 W 7-9 2-3 Misa z
wewn
ę
trzną
tacą i
pokrywką
Mrożone warzywa
umieścić w
naczyniu. Włożyć
tac
ę
do naczynia.
Dodać łyżk
ę
wody.
Przykryć naczynie
pokrywką. Po
ugotowaniu i
zakończeniu
czasu oczekiwania
dokładnie
zamieszać.
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGXWGGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
11
PL
Korzystanie z instrukcji naczynia do gotowania na parze (ciąg dalszy)
Obsługa naczynia do gotowania na parze
Ś
RODKI OSTROŻNO
Ś
CI:
Należy zachować szczególną ostrożność podczas
zdejmowania pokrywki, poniewa
ż para, która wytworzyła się
w naczyniu mo
że być bardzo gorąca..
Nagrzane naczynie chwytać po założeniu rękawic
kuchennych.
Food Portion Power
Levels
Cooking
Time
(min.)
Standing
Time
(min.)
Handling Instructions
Ry
ż
250 g 750 W 15-20 5-10
Misa z
pokrywką
Włożyć ryż do
naczynia. Dodać
500 ml zimnej wody.
Przykryć naczynie
pokrywką. Po
ugotowaniu ryżu
odczekać 5
minut(ryż biały) lub
10 minut (ryż
brązowy).
Ziemniaki w
mundurkac
h
500 g 750 W 6-8 2-3
Misa z
pokrywką
Zważyć i opłukać
ziemniaki, a
nast
ę
pnie umieścić
je w naczyniu.
Dodać 3 łyżki wody.
Przykryć naczynie
pokrywką.
Potrawy
duszone(
schłodzo
ne)
400 g 600 W 5-7 1-2
Misa z
pokrywką
Włożyć potraw
ę
do
naczynia. Przykryć
naczynie pokrywką.
Po podgrzaniu
dokładnie
zamieszać.
Zupy
(schłodzo
ne)
400 g 750 W 3-5 1-2
Misa z
pokrywką
Zup
ę
przelać do
naczynia. Przykryć
naczynie pokrywką.
Po podgrzaniu
dokładnie
zamieszać.
Gotowe
dania
mro
ż
one
500 g 600 W 10-12 2-3
Misa z
pokrywką
Wyłożyć zawartość
torby z mrożonym
daniem, takim jak
mieszanka makaronów,
paella lub indyjskie
danie ryżowe do
naczynia do gotowania
na parze. Dodać 2 łyżki
wody. Przykryć
naczynie pokrywką. Po
podgrzaniu dokładnie
zamieszać.
Mro
ż
one
pyzy
dro
ż
d
ż
ow
e z
nadzienie
m
owocowy
m
150 g 600 W 2-3 2-3 Misa z
wewn
ę
trz
ną tacą i
pokrywką
Pyzy zwilżyć z
wierzchu zimną
wodą. Umieścić 1-2
mrożone pyzy
razem w naczyniu.
Przykryć naczynie
pokrywką.
Owoce
Kompot
250 g 750 W 3-5 2-3
Misa z
pokrywką
Świeże owoce (np.
jabłka, gruszki, śliwki,
morele, mango lub
ananasy) zważyć, a
nast
ę
pnie umyć, obrać
ze skórki i pociąć na
równe kawałki.
Przełożyć do naczynia.
Dodać 1-2 łyżki wody
oraz 1-2 łyżeczki
cukru. Przykryć
pokrywką.
+
Misa z pokrywką
Misa z wewnętrzną tacą i pokrywką
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGXXGGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
12
PL
Wybór akcesoriów
Należy korzystać wyłącznie z przyborów, które mogą być bezpiecznie
używane w kuchenkach mikrofalowych. Nie należy używać plastikowych
pojemników, naczyń ani papierowych kubeczków, ręczników itp.
Więcej szczegółów dotyczących przyborów kuchennych można
znaleźć na liście naczyń i przyborów kuchennych (str. 15).
Grillowanie
Grill umożliwia szybkie podgrzanie i opieczenie jedzenia bez używania
mikrofal. Służy do tego druciana podstawka dostarczona wraz z kuchenką
mikrofalową.
Wyłączanie się i włączanie grzałki to normalne zachowanie
urządzenia. Zaprojektowano je w taki sposób, aby nie dopuścić
do przegrzania.
Podczas dotykania żywności znajdującej się w kuchence zawsze
używaj rękawic ochronnych, aby uniknąć poparzenia.
NIE WOLNO używać trybów Grill ( ) i Kombinowanego ( ) z
naczyniem do gotowania na parze..
W przypadku wybrania trybu kombinowanego (grill +
mikrofale) należy używać wyłącznie przyborów, które mogą
być bezpiecznie używane w kuchenkach mikrofalowych i
tradycyjnych. Użycie przyborów metalowych może
spowodować uszkodzenie kuchenki.
1. Rozgrzej grill do wymaganej temperatury, naciskając
przycisk Grill ( ) i ustaw czas rozgrzewania za pomocą
przycisków ( ) i ( ).
2. Naciśnij przycisk .
3. Otwórz drzwiczki i umieść jedzenie na podstawce.
Zamknij drzwiczki.
4. Naciśnij przycisk .
Efekt:
Zostaną wyświetlone następujące informacje:
5. Wybierz czas grilowania za pomocą przycisków ( ) i
().
Maksymalny czas grillowania wynosi 60 minut.
6. Naciśnij przycisk .
Efekt:
Rozpocznie się grillowanie. Po zakończeniu
gotowania:
1) Wyemitowane zostaną 4 sygnały
dźwiękowe.
2) Kuchenka 3 razy przypomni sygnałem
dźwiękowym (raz na minutę) o
zakończeniu gotowania.
3) Na wyświetlaczu zostanie ponownie
wyświetlona aktualna godzina.
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGXYGGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
13
PL
Tryb kombinowany mikrofal i grilla
Aby szybko ugotować potrawę i jednocześnie ją przyrumienić, gotowanie
za pomocą mikrofal można połączyć z grillowaniem.
Należy ZAWSZE używać przyborów kuchennych, które mogą być
bezpiecznie używane w kuchenkach mikrofalowych i
tradycyjnych. Najlepsze są naczynia szklane i ceramiczne,
ponieważ umożliwiają swobodny przepływ mikrofal przez
potrawę.
Podczas dotykania składników znajdujących się w kuchence
ZAWSZE używaj rękawic ochronnych, ponieważ mogą one być
bardzo gorące.
Maksymalna moc pracy w trybie kombinowanym kuchenki i grilla
to 600 W.
NIE WOLNO używać trybów Grill ( ) i Kombinowanego ( ) z
naczyniem do gotowania na parze..
Wyłączanie sygnału dźwiękowego
Sygnał dźwiękowy można wyłączyć w dowolnym momencie.
1. Otwórz drzwiczki kuchenki.
Umieść żywność na podstawce i połóż całość na tacy
obrotowej.
Zamknij drzwiczki.
2. Naciśnij przycisk trybu kombinowanego ().
Efekt:
Zostaną wyświetlone następujące informacje:
Nie można ustawić temperatury grilla.
3. Wybierz czas gotowania za pomocą przycisków ( ) i
( ). Maksymalny czas grillowania wynosi 60 minut.
4. Naciśnij przycisk .
Efekt:
Rozpocznie się gotowanie w trybie
kombinowanym. Po zakończeniu gotowania:
1) Wyemitowane zostaną 4 sygnały
dźwiękowe.
2) Kuchenka 3 razy przypomni sygnałem
dźwiękowym (raz na minutę) o
zakończeniu gotowania.
3) Na wyświetlaczu zostanie ponownie
wyświetlona aktualna godzina.
Tryb pracy MIKROFALE() GRILL()
TRYB
KOMBINOWANY
()
(Naczynie go
gotowania na parze)
OXX
1. Naciśnij jednocześnie przyciski i .
Efekt:
Zostaną wyświetlone następujące
informacje:
Naciśnięcie przycisku nie jest
potwierdzane sygnałem dźwiękowym.
2. Aby z powrotem włączyć nadawanie sygnału
dźwiękowego, ponownie naciśnij jednocześnie przyciski
i .
Efekt:
Zostaną wyświetlone następujące
informacje:
Sygnał dźwiękowy jest ponownie
włączony.
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGXZGGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
14
PL
Zabezpieczanie kuchenki mikrofalowej
Kuchenka mikrofalowa jest wyposażona w specjalny program blokowania,
który uniemożliwia włączenie kuchenki przez dziecko lub niepowołaną
osobę.
Kuchenkę można zablokować w dowolnym momencie.
Korzystanie z funkcji pamięci
Jeśli często gotujesz lub podgrzewasz te same rodzaje potraw, możesz
zapisać czas gotowania i poziom mocy w pamięci kuchenki, aby nie trzeba
ich było ponownie ustawiać za każdym razem.
Możliwe jest zapisanie dwóch ustawień.
Zapisywanie ustawień
Korzystanie z ustawień
Najpierw umieść potrawę na środku tacy obrotowej i zamknij drzwiczki.
1. Naciśnij jednocześnie przyciski i .
Efekt:
Kuchenka zostanie zablokowana (nie będzie
można uruchomić żadnej funkcji).
Zostanie wyświetlony symbol „L”.
2. Aby odblokować kuchenkę, naciśnij jednocześnie przyciski
i .
Efekt:
Spowoduje to odblokowanie kuchenki.
1. Aby Następnie naciśnij
zaprogramować Przycisk pamięci
()
Pierwsze ustawienie Jednokrotne naciśnięcie
(zostanie wyświetlony napis P1)
Drugie ustawienie Dwukrotne naciśnięcie
(zostanie wyświetlony napis P2)
2. Ustaw program gotowania w normalny sposób
(w razie potrzeby patrz „Czas gotowania i poziom mocy”).
3. Naciśnij przycisk .
Efekt:
Ustawienia zostały zapisane w pamięci
kuchenki.
1. Aby Następnie naciśnij
wybrać… Przycisk pamięci
()
Pierwsze ustawienie Jednokrotne naciśnięcie
(zostanie wyświetlony napis P1)
Drugie ustawienie Dwukrotne naciśnięcie
(zostanie wyświetlony napis P2)
2. Naciśnij przycisk .
Efekt:
Potrawa zostanie przygotowana w żądany
sposób.
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGX[GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
15
PL
Lista naczyń i przyborów kuchennych
Aby przygotować jedzenie w kuchence mikrofalowej, mikrofale muszą
swobodnie przenikać przez żywność, czyli nie mogą być odbijane lub
pochłaniane przez naczynia.
Należy zatem odpowiednio dobierać przybory kuchenne. Jeśli dany
przedmiot posiada specjalne oznaczenie, może on być bez obaw stosowany
w kuchenkach mikrofalowych.
W poniższej tabeli przedstawiono różne rodzaje naczyń i przyborów
kuchennych, a także ich przydatność i sposób użycia w kuchence
mikrofalowej.
: Zalecane
: Używać ostrożnie
: Niebezpieczne
Przybory kuchenne Możliwość
użycia w
kuchence
mikrofalowej
Komentarz
Folia aluminiowa
 
Może być używana w niewielkich
ilościach w celu zabezpieczenia
jedzenia przed przypaleniem. Jeśli
folia znajduje się zbyt blisko ścianki
kuchenki lub jest jej zbyt dużo, może
wystąpić zjawisko łuku elektrycznego
lub iskrzenia.
Talerz do zapiekania
Nie należy go rozgrzewać dłużej niż
przez 8 minut.
Wyroby porcelanowe i
gliniane
Porcelana, ceramika, emaliowane
wyroby gliniane i porcelana miękka
(kostna) mogą być używane pod
warunkiem, że nie mają metalowych
elementów ozdobnych.
Plastikowe naczynia
jednorazowe
Tacki tekturowe
Niektóre produkty mrożone są
pakowane przy użyciu takich
materiałów.
Opakowania żywności typu
fast food
Kubki i pojemniki z
polistyrenu
Papierowe torby lub
gazety
•Papier
makulaturowy i
metalowe elementy
ozdobne
Mogą być używane do podgrzewania
jedzenia. Przegrzanie może
spowodować stopienie się materiałów
wykonanych z polistyrenu.
Mogą ulec zapłonowi.
Mogą powodować iskrzenie.
Wyroby szklane
Naczynia
żaroodporne
Delikatne wyroby
szklane
Słoiki
Mogą być używane, jeśli nie mają
metalowych elementów.
Mogą być używane do podgrzewania
jedzenia lub płynów. Delikatne szkło
może pękać w wyniku gwałtownego
podgrzania.
Należy zdjąć wieczka. Odpowiednie
tylko do podgrzewania.
Wyroby metalowe
Naczynia
Zamknięcia toreb
do zamrażania
Mogą spowodować iskrzenie lub
pożar.
Wyroby papierowe
Talerze, kubki,
serwetki i papier
kuchenny
•Papier
makulaturowy
Odpowiednie do krótkiego gotowania
lub podgrzewania. Pochłaniają
również nadmiar wilgoci.
Mogą powodować iskrzenie.
Wyroby plastikowe
Pojemniki
Folia kuchenna
Torby do
zamrażania
 
Zwłaszcza, jeśli są wykonane z
plastiku odpornego na wysokie
temperatury. Inne rodzaje plastiku
mogą w wysokich temperaturach
ulegać odkształceniom lub
odbarwieniu. Nie używać naczyń z
melaminy.
Mogą być używane do zatrzymywania
wilgoci. Nie powinny dotykać jedzenia.
Podczas zdejmowania folii należy
zachować ostrożność, ponieważ z
potrawy będzie wydobywała się
gorąca para.
Tylko wówczas, gdy są odpowiednie
do gotowania lub użycia w kuchence.
Nie powinny być szczelnie zamknięte.
W razie potrzeby należy je
przedziurawić widelcem.
Papier woskowany lub
tłuszczoodporny
Może być używany do zatrzymywania
wilgoci i zapobiegania rozpryskiwaniu
się tłuszczu.
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGX\GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
16
PL
Zasady przygotowywania potraw
MIKROFALE
Energia mikrofal przenika przez jedzenie i jest pochłaniana przez znajdującą się
w nim wodę, tłuszcz i cukier.
Mikrofale powodują szybkie poruszanie się cząsteczek jedzenia. Szybki ruch
cząsteczek powoduje tarcie, a uzyskane w jego wyniku ciepło umożliwia
ugotowanie jedzenia.
GOTOWANIE
Przybory kuchenne używane do gotowania w kuchence mikrofalowej:
W celu uzyskania maksymalnej skuteczności kuchenki mikrofalowej przybory i
naczynia kuchenne muszą umożliwiać swobodne przenikanie mikrofal. Mikrofale
są odbijane przez metale, takie jak stal nierdzewna, aluminium i miedź, ale mogą
przenikać przez ceramikę, szkło, porcelanę i plastik, a także przez papier i
drewno. Zatem nigdy nie można używać do gotowania metalowych pojemników.
Jedzenie, które można gotować w kuchence mikrofalowej:
Do gotowania w kuchence mikrofalowej nadaje się wiele rodzajów żywności, w
tym świeże i mrożone warzywa, owoce, makaron, ryż, zboża, fasola, ryby i
mięso. W kuchence mikrofalowej można również przygotować sosy, kremy, zupy,
konserwy i konfitury. Ogólnie rzecz biorąc, w kuchence mikrofalowej można
przygotować takie same dania, jak przy użyciu zwykłej kuchenki. Można na
przykład roztopić masło lub czekoladę (dodatkowe informacje można znaleźć w
rozdziale zawierającym wskazówki i techniki przygotowania potraw).
Przykrywanie w czasie gotowania
Bardzo ważne jest przykrywanie jedzenia w czasie gotowania, poniew
unosząca się para ułatwia gotowanie. Jedzenie można przykrywać na różne
sposoby: np. za pomocą ceramicznego talerza, plastikowej pokrywki lub folii
kuchennej do kuchenek mikrofalowych.
Czas oczekiwania po ugotowaniu
Ważne jest, aby po zakończeniu gotowania odczekać kilka chwil w celu
wyrównania się temperatury potrawy.
Zasady gotowania mrożonych warzyw
Użyj odpowiedniego szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Warzywa
należy gotować pod przykryciem co najmniej przez czas określony w tabeli
poniżej. Aby uzyskać odpowiednią miękkość warzyw, czas gotowania można
nieco wydłużyć.
Warzywa należy zamieszać dwukrotnie podczas gotowania oraz jeszcze raz po
jego zakończeniu. Po zakończeniu gotowania dodaj sól, zioła lub masło. Po
ugotowaniu warzywa powinny pozostać przykryte w podanym czasie
oczekiwania.
Potrawa Porcja Moc Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Szpinak 150 g 600 W 5½-6½ 2-3 Dodaj 15 ml (1 łyżkę
stołową) zimnej wody.
Brokuły 300 g 600 W 10-11 2-3 Dodaj 15 ml (1 łyżkę
stołową) zimnej wody.
Groszek 300 g 600 W 8-9 2-3 Dodaj 15 ml (1 łyżkę
stołową) zimnej wody.
Zielona fasolka 300 g 600 W 10-11 2-3 Dodaj 15 ml (1 łyżkę
stołową) zimnej wody.
Mieszanka warzyw
(marchewka/
groszek/
kukurydza)
300 g 600 W 9-10 2-3 Dodaj 15 ml (1 łyżkę
stołową) zimnej wody.
Mieszanka warzyw
(danie chińskie)
300 g 600 W 8½-9½ 2-3 Dodaj 15 ml (1 łyżkę
stołową) zimnej wody.
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGX]GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
17
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
Zasady gotowania ryżu i makaronu
Ryż:
Użyj dużej szklanej miski żaroodpornej z przykrywką - ryż zwiększa
dwukrotnie swoją objętość w czasie gotowania. Gotuj pod
przykryciem.
Po upływie czasu gotowania zamieszaj, dodaj sól, zioła lub masło, a
następnie odczekaj określony czas.
Wskazówka: Po zakończeniu gotowania może okazać się, że ryż
nie wchłonął całej wody.
Makaron:
Użyj dużej szklanej miski żaroodpornej. Dodaj wrzącą wodę,
szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj bez przykrycia.
W czasie gotowania i po jego zakończeniu od czasu do czasu
zamieszaj. Po ugotowaniu trzymaj pod przykryciem, a następnie
starannie odcedź.
Zasady gotowania świeżych warzyw
Użyj odpowiedniego szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Jeśli w tabeli
poniżej nie została zalecona inna ilość wody, dodaj 30-45 ml zimnej wody (2-3 łyżki
stołowe) na każde 250 g warzyw. Warzywa należy gotować pod przykryciem co
najmniej przez czas określony w tabeli poniżej. Aby uzyskać odpowiednią miękkość
warzyw, czas gotowania można nieco wydłużyć. Zamieszaj warzywa w czasie
gotowania i po jego zakończeniu. Po zakończeniu gotowania dodaj sól, zioła lub
masło. W czasie 3-minutowego oczekiwania warzywa powinny być przykryte.
Wskazówka
: Pokrój świeże warzywa na kawałki o równej wielkości. Im
mniejsze kawałki, tym krótszy czas ich gotowania.
Podczas gotowania świeżych warzyw kuchenka powinna być ustawiona na
maksymalną moc (750 W).
Potrawa Porcja Moc Czas (min) Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Ryż biały
(parboiled)
250 g 750 W 17-18 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Ryż brązowy
(parboiled)
250 g 750 W 22-23 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Ryż mieszany
(ryż + dziki ryż)
250 g 750 W 18-19 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Mieszanka zbóż
(ryż + zboża)
250 g 750 W 19-20 5 Dodaj 400 ml
zimnej wody.
Makaron 250 g 750 W 11-12 5 Dodaj 1000 ml
gorącej wody.
Potrawa Porcja Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Brokuły 250 g
500 g
5-5½
8½-9
3 Przygotuj kawałki o równej wielkości.
Ułóż je łodygami do środka.
Brukselki 250 g 6½-7½ 3 Dodaj 60-75 ml (5-6 łyżek stołowych)
wody.
Marchew 250 g 5-6 3 Potnij marchewki na plasterki o
podobnej wielkości.
Kalafior 250 g
500 g
5½-6
9½-10
3 Przygotuj kawałki o równej wielkości.
Przetnij większe kwiaty na pół. Ułóż je
łodygami do środka.
Cukinie 250 g 4-4½ 3 Potnij cukinie na plasterki. Dodaj 30 ml
(2 łyżki stołowe) wody lub trochę
masła. Gotuj do pierwszej miękkości.
Bakłażany 250 g 4½-5 3 Potnij bakłażany na małe plasterki i
polej je 1 łyżką stołową soku z cytryny.
Por 250 g 5-5½ 3 Potnij pory na grube plastry.
Pieczarki 125 g
250 g
1½-2
3½-4
3 Przygotuj małe grzyby lub potnij
większe na plasterki. Nie dodawaj
wody. Polej sokiem z cytryny. Dopraw
solą i pieprzem. Przed podaniem
odcedź.
Cebula 250 g 5-6 3 Potnij cebule na plasterki lub połówki.
Dodaj 15 ml (1 łyżkę stołową) wody.
Papryka 250 g 4½-5 3 Potnij paprykę na małe plasterki.
Ziemniaki 250 g
500 g
5-6
9-10
3 Zważ obrane ziemniaki i potnij je w
kostkę o równej wielkości.
Rzepa 250 g 5-5½ 3 Potnij rzepę w małą kostkę.
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGX^GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
18
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
PODGRZEWANIE
Kuchenka mikrofalowa umożliwia podgrzanie jedzenia w czasie o wiele krótszym
niż na tradycyjnej kuchni.
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały opisane w poniższej tabeli. Dla
podanych czasów podgrzewania przyjęto, że płyny mają temperaturę pokojową
(około +18 do +20°C), a jedzenie jest schłodzone do temperatury około +5 do
+7°C.
Układanie i przykrywanie
Unikaj podgrzewania dużych kawałków jedzenia, na przykład całej sztuki mięsa -
mogą się one przypalać lub wysychać na wierzchu, pozostając zimne wewnątrz.
Dużo efektywniejsze jest podgrzewanie małych kawałków.
Poziomy mocy i mieszanie
Niektóre rodzaje żywności można podgrzewać przy użyciu mocy 750 W,
natomiast inne powinny być podgrzewane przy użyciu mocy 600 W, 450 W, a
nawet 300 W.
Szczegółowe informacje można znaleźć w tabeli. Zwykle lepszym rozwiązaniem
jest podgrzewanie jedzenia przy użyciu niższego poziomu mocy, szczególnie gdy
jedzenie jest delikatne, jest go dużo, lub podgrzewa się bardzo szybko (np.
pasztet).
Podczas podgrzewania jedzenia należy pamiętać o zamieszaniu lub obróceniu
jedzenia na drugą stronę. Jeśli to możliwe, przed podaniem jedzenie należy
zamieszać ponownie.
Należy zachować szczególną ostrożność w czasie podgrzewania płynów i
odżywek dla dzieci. Aby uniknąć gwałtownego wrzenia i ewentualnego
poparzenia, należy pamiętać o zamieszaniu jedzenia przed, w czasie i po
zakończeniu podgrzewania. Podczas oczekiwania po podgrzaniu produkty te
powinny pozostawać w kuchence mikrofalowej. Zaleca się włożenie do
podgrzewanego płynu plastikowej łyżeczki lub szklanej pałeczki. Unikaj
nadmiernego podgrzewania jedzenia (może to spowodować obniżenie jego
wartości odżywczych).
Najlepiej ustawić krótszy czas podgrzewania i wydłużyć go w razie potrzeby.
Podgrzewanie i czas oczekiwania po podgrzaniu
Podczas podgrzewania danej potrawy po raz pierwszy warto zanotować czas na
przyszłość.
Upewnij się zawsze, że jedzenie zostało równomiernie podgrzane.
Po podgrzaniu pozostaw jedzenie na krótki czas, aby jego temperatura mogła się
wyrównać.
Jeśli w tabeli nie podano innych wartości, zalecany czas oczekiwania po
podgrzaniu wynosi od 2 do 4 minut.
Należy zachować szczególną ostrożność w czasie podgrzewania płynów i
odżywek dla dzieci. Zapoznaj się również z rozdziałem dotyczącym zasad
bezpieczeństwa.
PODGRZEWANIE PŁYNÓW
W przypadku podgrzewania płynu należy zawsze odczekać co najmniej 20
sekund, aby jego temperatura mogła się wyrównać. W czasie podgrzewania
jedzenie można w razie potrzeby zamieszać, natomiast po podgrzaniu należy o
tym ZAWSZE pamiętać. Aby uniknąć gwałtownego wrzenia i ewentualnego
poparzenia, należy włożyć do napojów plastikową łyżeczkę lub szklaną pałeczkę
oraz zamieszać je przed, w trakcie i po zakończeniu podgrzewania.
PODGRZEWANIE ODŻYWEK DLA DZIECI
JEDZENIE DLA DZIECI: Wyłóż zawartość słoiczka na głęboki talerz ceramiczny.
Przykryj plastikową pokrywką. Po podgrzaniu dokładnie wymieszaj! Przed
podaniem odstaw na 2-3 minuty. Wymieszaj ponownie i sprawdź temperaturę.
Zalecana temperatura: od 30 do 40°C.
MLEKO DLA DZIECI: Wlej mleko do sterylnej szklanej butelki. Podgrzewaj bez
przykrycia. Nigdy nie podgrzewaj butelki z założonym smoczkiem, ponieważ w
przypadku przegrzania może to spowodować jej eksplozję. Wstrząśnij przed
odstawieniem, a następnie jeszcze raz przed podaniem dziecku! Zawsze
sprawdzaj temperaturę jedzenia lub mleka dla dzieci przed ich podaniem.
Zalecana temperatura: ok. 37°C.
UWAGA:
Aby zapobiec poparzeniu, należy szczególnie dokładnie sprawdzać temperaturę
jedzenia dla dzieci przed jego podaniem.
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały podane w poniższej tabeli.
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGX_GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
19
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
Podgrzewanie płynów i jedzenia
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały opisane w poniższej tabeli.
Podgrzewanie jedzenia i mleka dla dzieci
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały podane w poniższej tabeli.
Potrawa Porcja Moc Czas
(min)
Czas
oczekiwa
nia (min)
Instrukcje
Napoje
(kawa,
mleko,
herbata lub
woda o
temperaturze
pokojowej)
150 ml
(1 filiżanka)
250 ml
(1 kubek)
750 W 1
½
-2
2-2
½
1-2 Wlej do ceramicznej
filiżanki i podgrzewaj bez
przykrycia. Umieść
filiżankę (150 ml) lub
kubek (250 ml) na środku
tacy obrotowej. Dokładnie
wymieszaj przed
rozpoczęciem i po upływie
czasu oczekiwania.
Zupy
(schłodzone)
250 g
450 g
750 W 3-3
½
4-4
½
2-3 Wlej do głębokiego talerza
ceramicznego.
Przykryj plastikową
pokrywką.
Po podgrzaniu dokładnie
wymieszaj. Wymieszaj
ponownie przed
podaniem.
Potrawy
duszone
(schłodzone)
350 g 600 W 5-6 2-3 Umieść potrawę na
głębokim talerzu
ceramicznym.
Przykryj plastikową
pokrywką.
Zamieszaj od czasu do
czasu podczas
podgrzewania, a także
przed odstawieniem i
podaniem.
Makaron z
sosem
(schłodzony)
350 g 600 W 4-5 3 Połóż makaron (np.
spaghetti) na płaskim
talerzu ceramicznym.
Przykryj kuchenną folią do
kuchenek mikrofalowych.
Przed podaniem
zamieszaj.
Nadziewane
pierożki z
sosem
(schłodzone)
350 g 600 W 4
½
-5
½
3 Umieść nadziewane
pierożki (np. ravioli,
tortellini) na głębokim
talerzu ceramicznym.
Przykryj plastikową
pokrywką. Zamieszaj od
czasu do czasu podczas
podgrzewania, a także
przed odstawieniem i
podaniem.
Danie na
talerzu
(schłodzone)
300 g
400 g
600 W 5-6
6-7
3 Umieść danie składające
się z 2-3 schłodzonych
składników na talerzu
ceramicznym.
Przykryj kuchenną folią do
kuchenek mikrofalowych.
Gotowe
dania
mrożone
300 g
400 g
600 W 11
½
-12
½
13-14
4 Umieść gotowe danie
mrożone (-18 °C) w
naczyniu przeznaczonym
do używania w kuchence
mikrofalowej (-18 °C) i
postaw je na tacy
obrotowej. Nakłuj folię
spożywczą lub przykrycie
naczynia. Po zakończeniu
podgrzewania odstaw
potrawę na 4 minuty.
Potrawa Porcja Moc Czas Czas
oczekiwa
nia (min)
Instrukcje
Odżywki
dla dzieci
(warzywa +
mięso)
190 g 600 W 30 s. 2-3 Wyłóż jedzenie na głęboki talerz
ceramiczny.
Gotuj pod przykryciem. Po
podgrzaniu zamieszaj.
Odstaw na 2-3 minuty. Przed
podaniem zamieszaj i ostrożnie
sprawdź temperaturę.
Kaszka dla
dzieci
(zboża +
mleko +
owoce)
190 g 600 W 20 s. 2-3 Wyłóż jedzenie na głęboki talerz
ceramiczny.
Gotuj pod przykryciem. Po
podgrzaniu zamieszaj.
Odstaw na 2-3 minuty. Przed
podaniem zamieszaj i ostrożnie
sprawdź temperaturę.
Mleko dla
dzieci
100 ml
200 ml
300 W 30-40 s.
60-70 s.
2-3 Zamieszaj lub wstrząśnij i przelej
do wysterylizowanej szklanej
butelki. Postaw na środku tacy
obrotowej. Podgrzewaj bez
przykrycia. Wstrząśnij i odstaw na
co najmniej 3 minuty. Przed
podaniem wstrząśnij i ostrożnie
sprawdź temperaturę.
Potrawa Porcja Moc Czas
(min)
Czas
oczekiwa
nia (min)
Instrukcje
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGX`GGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
20
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
ROZMRAŻANIE
Kuchenki mikrofalowe nadają się doskonale do rozmrażania żywności.
Umożliwiają one skuteczne rozmrożenie w krótkim czasie. Jest to niezwykle
wygodne, np. w przypadku niespodziewanych gości.
Mrożony drób musi być całkowicie rozmrożony przed ugotowaniem. Usuń
metalowe elementy i opakowanie, aby płyn powstały podczas rozmrażania mó
swobodnie ściekać.
Umieść zamrożone jedzenie na talerzu bez przykrycia. W połowie czasu
rozmrażania obróć na drugą stronę i odlej płyn. Usuń podroby jak tylko będzie to
możliwe.
Od czasu do czasu sprawdzaj jedzenie, aby upewnić się, czy nie jest ciepłe.
Jeśli małe lub cienkie części rozmrażanego jedzenia zaczynają się nagrzewać,
można je osłonić podczas rozmrażania, owijając bardzo małymi kawałkami folii
aluminiowej.
Jeśli zewnętrzna część drobiu zacznie się rozgrzewać, zatrzymaj rozmrażanie i
odczekaj 20 minut przed kontynuowaniem.
Pozostaw ryby, mięso i drób jeszcze na jakiś czas w celu dokończenia
rozmrażania. Czas oczekiwania przy pełnym rozmrożeniu może różnić się w
zależności od ilości jedzenia. Szczegółowe informacje można znaleźć w
poniższej tabeli.
Wskazówka:
Cienkie kawałki jedzenia rozmrażają się lepiej niż grube, a
mniejsza ilość może zostać rozmrożona w krótszym czasie.
Pamiętaj o tym podczas zamrażania i rozmrażania jedzenia.
W celu rozmrożenia jedzenia zamrożonego w temperaturze około -18 do -20°C
należy kierować się wskazówkami zawartymi w tabeli obok.
Wszystkie rodzaje jedzenia należy rozmrażać przy użyciu poziomu mocy do
rozmrażania (180 W).
Potrawa Porcja Czas
(min)
Czas
oczekiwa
nia (min)
Instrukcje
Mięso
Mielona
wołowina
Steki wieprzowe
500 g
250 g
10-12
7-8
5-20 Umieść mięso na płaskim talerzu
ceramicznym. Osłoń cieńsze
brzegi za pomocą folii
aluminiowej.
Obróć na drugą stronę po
upływie połowy czasu
rozmrażania!
Drób
Kawałki
kurczaka
Cały kurczak
500 g
(2 szt.)
1000 g
12-14
25-28
15-40 Umieść na płaskim talerzu
ceramicznym kawałki kurczaka
skórką do dołu, a całego
kurczaka piersiami do dołu.
Osłoń cieńsze kawałki, takie jak
skrzydełka i końce udek, za
pomocą folii aluminiowej. Obróć
na drugą stronę po upływie
połowy czasu rozmrażania!
Ryby
Filety rybne
250 g
(2 szt.)
400 g
(4 szt.)
6-7
11-13
5-20 Umieść mrożone ryby na środku
płaskiego talerza ceramicznego.
Cieńsze końce podłóż pod
grubsze części.
Osłoń wąskie końce za pomocą
folii aluminiowej. Obróć na drugą
stronę po upływie połowy czasu
rozmrażania!
Owoce
Jagody
250 g 6-7 5-10 Rozłóż owoce na płaskim,
okrągłym, szklanym naczyniu (o
dużej średnicy).
Pieczywo
Bułki
(każda ok. 50 g)
Tosty/kanapki
Chleb mieszany
(mąka pszenna
i żytnia)
2 szt.
4 szt.
250 g
500 g
1½-2
3-4
4-5
8-10
5-10 Ułóż bułki w okręgu, a chleb
poziomo na papierze
kuchennym pośrodku tacy
obrotowej.
Obróć na drugą stronę po
upływie połowy czasu
rozmrażania!
n~^]utTlvTWZ^Y\hwsUGGwGYWGGmSGqGXWSGYWW`GG\aX[Gwt
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Samsung GW76NM Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi