3
PL
Używanieinstrukcji obsługi
Właśnie zakupiliście Państwo kuchenkę mikrofalową marki SAMSUNG.
Ta instrukcja obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat użytko-
wania Waszej kuchenki, a w szczególności:
• Zasady bezpiecznej eksploatacji
•Pasujące akcesoria i naczynia
•Pożyteczne rady na temat gotowania
Na pierwszych stronach instrukcji znajdują się ilustracje wyglądu kuchen-
ki i, co szczególnie ważne - panelu sterowania; dzięki czemu łatwiej będzie
odnaleźć odpowiednie przyciski.
Opisując krok po kroku procedury postępowania wykorzystano na-
stępujące symbole:
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI POZWALAJĄCE UNIKNĄĆ NARAŻENIA
NA NADMIERNE DZIAŁANIE ENERGII MIKROFALOWEJ
Nie przestrzeganie poniższych środków ostrożności może doprowadzić do szkod-
liwego dla zdrowia narażenia się na nadmierne działanie energii mikrofalowej:
(a) Bez względu na okoliczności nie próbuj włączać kuchni z otwartymi
drzwiczkami, nie manipuluj przy zatrzaskach zabezpieczających (zatrzaskach
drzwiczek) i nie wkładaj żadnych przedmiotów do otworów zatrzasków
drzwiowych.
(b) Nie wkładaj żadnych przedmiotów pomiędzy drzwi kuchni a ścianę przednią,
nie dopuszczaj do gromadzenia się resztek żywności na powierzchniach
uszczelniających. Aby zapewnić utrzymanie czystościdrzwiczek ipowierzchni
uszczelniających wycieraj je po użyciu kuchenki najpierw wilgotną, a nastę-
pnie suchą miękką szmatką.
(c) Nie włączaj kuchni, gdy jest uszkodzona do czasu aż zostanie naprawiona
przez wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację producenta
kuchni mikrofalowych. Szczególnie ważne jest, by drzwiczki kuchni zamykały
się prawidłowo i aby nie były uszkodzone:
(1) Drzwiczki, uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniające
(2) Zawiasy drzwiowe (złamane lub luźne)
(3) Przewód zasilający
(d) Kuchnia mikrofalowa możebyć regulowana lub naprawiana wyłącznie przez
odpowiednio wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację pro-
ducenta kuchni mikrofalowych.
Warunki bezpiecznej eksploatacji
Ważne instrukcje bezpieczeństwa. Przeczytaj starannie i zachowaj do
przyszłego używania.
Przed rozpoczęciem przygotowywania żywności lub napojów w swojej
kuchni mikrofalowej prosimy sprawdzić, czy zachowane są podane niżej
warunki bezpieczeństwa.
1. NIE UŻYWAJ w kuchni mikrofalowej naczyń metalowych:
• Metalowych pojemników
• Zastawy stołowej ze złotymi lub srebrnymi ozdobami
• Szpikulców, widelców itp.
Powód:
Wystąpią wyładowania elektryczne i iskrzenia, które mogą usz-
kodzić kuchenkę.
2. NIE PODGRZEWAJ:
• Hermetycznie lub podciśnieniowo zamkniętych butelek, słoików i pojemni-
ków. Np. słoików z jedzeniem dla dzieci
• Żywności w szczelnych skorupach. Np. jaj, orzechów w skorupach, pomi-
dorów itp.
Powód:
Wzrost ciśnienia na skutek podgrzania może spowodować ich wy-
buch.
Wskazówka:
Zdejmij skorupkę, ponakłuwaj skórkę, otwórz opakowanie itp.
3. NIE WŁĄCZAJ kuchni mikrofalowej, gdy jest pusta.
Powód:
Możetospowodować uszkodzenie kuchni.
Wskazówka:
Pozostaw w kuchence na stałe szklankę zwodą.Wodabędzie
pochłaniała mikrofale, jeśli przypadkowo włączysz kuchenkę.
4. NIE ZASŁANIAJ znajdujących się z tyłu kuchni otworów wentylacyjnych pa-
pierem lub metalem.
Powód
: Materiał lub papier mogą się zapalić od gorącego powietrza wy-
dostającego się z kuchenki.
5. ZAWSZE używaj rękawic, gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód:
Niektóre naczynia pochłaniają mikrofale, a ciepło z żywności zaw-
sze jest przenoszone na naczynie, dlatego naczynia są zawsze
gorące.
6. NIE DOTYKAJ elementów grzewczych ani wewnętrznych ścian kuchni.
Powód
: Ściany mogą być wystarczająco gorące, aby poparzyć nawet po
zakończeniu gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu palnych mate-
riałów z żadnymi elementami wewnątrz kuchni. Pozostaw ku-
chenkę na czas ochłodzenia.
7. Aby nie dopuścić do ryzyka pojawienia się ognia w komorze kuchni mikrofa-
lowej:
• Nie przechowuj w kuchence materiałów palnych
• Zdejmij wszystkie metaloweopaskizamykające papierowe lubplastykowe
opakowania
•Nieużywaj swojej kuchni mikrofalowej do suszenia gazet. Jeżeli za-
uważysz dym, nie otwierając kuchni wyłącz ją lub odłącz przewód zasi-
lający od gniazdka
8. Zwróć szczególną uwagę, gdy podgrzewasz płyny i odżywki dla dzieci.
• ZAWSZEodczekajconajmniej20sekundodmomentuwyłączenia się
kuchenki, aby temperatura potrawy mogła się wyrównać.
•Jeżeli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania i ZAWSZE po
podgrzaniu.
•Zachowajostrożność trzymając pojemnik po podgrzaniu. Jeżeli pojemnik
jest zbyt gorący się oparzyć.
☛✉
Ważne Uwaga Obróć
M197DN-PL.fm Page 3 Monday, November 4, 2002 4:11 PM