117
ROZPALANIE PALNIKA BOCZNEGO ZA
POMOCĄ ZAPAŁEK
• Umieścić zapałkę w uchwycie.
• Przytrzymać zapaloną zapałkę ok.
13 mm od palnika (Rys. H).
• Wcisnąć gałkę kontroli palnika
bocznego i przekręcić do pozycji
„HIGH”. Palnik powinien zapalić się
w przeciągu 5 sekund. Jeśli tak się
nie stanie, należy przekręcić gałkę
kontroli do pozycji „OFF” i odczekać
5 minut, aby gaz mógł się ulotnić.
• Powtórzyć etapy 1 – 3. Jeśli roz
-
palenie palnika nadal nie będzie
możliwe, należy przejść do rozdziału
„Rozwiązywanie problemów”, aby
znaleźć przyczynę i rozwiązanie.
KONTROLA WZROKOWA PŁOMIENIA
HIGH
LOW
I
Jeśli płomienie palników „wyskakują” poza
skrzynkę z palnikami, należy natychmiast
wyłączyć wszystkie gałki kontroli. Przed
ponownym zapaleniem grilla należy
odczekać 5 minut, aby gaz mógł się ulotnić.
Jeśli problem będzie się powtarzał, należy
przeczytać rozdział „Rozwiązywanie pro
-
blemów”.
Płomienie należy kontrolować po każdym
rozpaleniu grilla. (Rys. I) Prawidłowo
wyglądający płomień jest niebieski z
odrobiną żółtego koloru na górze. Jeśli
płomień jest zbyt mały i w większości
żółty, należy wyłączyć grill i sprawdzić
zwężki Venturiego w poszukiwaniu blokad
lub przeczytać rozdział „Rozwiązywanie
problemów”.
WYŁĄCZANIE GRILLA
• Zakręcić zawór butli z gazem.
• Przekręcić wszystkie gałki kontroli
palników do pozycji „OFF”.
Postępowanie zgodnie z powyższymi
instrukcjami zagwarantuje, że w systemie
nie będzie gazu pod ciśnieniem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE UŻYCIA
ROŻNA
PIERWSZE UŻYCIE GRILLA
BARBECOOK
Używając grilla gazowego po raz pierwszy
zaleca się w pierwszej kolejności pozwolić
urządzeniu dotrzeć się poprzez korzystanie
z niego przez krótki czas bez umieszczania
w nim żywności. Należy w tym celu rozpalić
grill. Zamknąć pokrywę i przez 15 minut
utrzymywać temperaturę na poziomie
„HIGH”. Nie otwierać w tym czasie pokry
-
wy. Następnie otworzyć pokrywę i pozwolić
urządzeniu działać przez kolejne 5 minut
na poziomie „HIGH”. Po przeprowadzeniu
tej procedury grill będzie gotowy do użycia.
ROZGRZEWANIE GRILLA
Należy pozwolić, aby grill rozgrzał się
przed umieszczeniem na nim żywności.
W tym celu zaleca się zamknąć pokrywę i
rozgrzewać powierzchnię gotowania przez
co najmniej 10 minut na poziomie „HIGH”.
Jeśli jedzenie ma być przygotowane przy
ustawieniu temperatury niższym niż „HIGH”
przed umieszczeniem jedzenia w grillu
przekręcić gałki kontroli do odpowiedniej
pozycji.
CZAS PRZYGOTOWANIA POTRAW
Czas przygotowania potraw może się
różnić, w zależności od różnych czyn
-
ników np. gustu, temperatury otoczenia
lub wiatru. Dobór odpowiedniego czasu
przygotowania potraw wymaga odrobiny
wprawy w używaniu urządzenia.
KONTROLA ZAPŁONU PODCZAS GRIL-
LOWANIA
Zapłon w czasie grillowania jest zjawiskiem
naturalnym. Jeśli jednak występuje on zbyt
często zwiększy tym samym temperaturę
grilla do tego stopnia, że zgromadzony
tłuszcz zapali się.
Aby zredukować zapłon, należy:
• Usunąć nadmiar tłuszczu z mięsa
przed przystąpieniem do grillowania
• Grillować tłuste mięso (kurczak i
wieprzowina) na poziomie „LOW”
• Sprawdzić, czy otwór przed
odpływem tłuszczu nie jest zablok
-
owany i czy zbiornik na tłuszcz nie
jest pełny
• Grillować przy zamkniętej pokry
-
wie, aby odciąć dopływ powietrza i
obniżyć poziom temperatury
UWAGA: Zamknięcie pokrywy zagwaran-
tuje bardziej stabilną temperaturę grilla i
umożliwi szybsze i oszczędniejsze przygo-
towywanie posiłków.
Jeśli w czasie grillowania zgaśnie(ą)
palnik(i), należy otworzyć pokrywę, wyłączyć
palniki i odczekać 5 minut przed ponownym
rozpaleniem, aby gaz ulotnił się.
JAK ZABEZPIECZYĆ JEDZENIE PRZED
PRZYWIERANIEM DO RUSZTU
• Przed umieszczeniem jedzenia na
ruszcie natrzeć je delikatnie olejem
• Lub natrzeć ruszt olejem
spożywczym, aby jedzenie nie
przywierało
• Nie przewracać zbyt wcześnie jedze-
nia umieszczonego na ruszcie.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Aby zwiększyć żywotność grilla należy
przynajmniej raz w roku przeprowadzać
poniższe czynności, najlepiej na początku
każdego sezonu grillowego. Aby jeszcze
skutecznie chronić grill można kupić osłonę
barbecook
®
.
RUSZTY I TALERZE
Po każdym użyciu należy poczekać
aż grill ostygnie i wyczyścić ruszt za
pomocą miękkiej szczotki. Można także
myć ruszt używając specjalnego środka
czyszczącego do powierzchni emaliowa-
nych barbecook
®
, delikatnego detergentu
lub dwuwęglanu sodowego. Nie używać
środków do czyszczenia piekarników.
PALNIKI I ZWĘŻKI VENTURIEGO
Palniki i zwężki Venturiego powinno się
zdejmować i czyścić przynajmniej dwa
razy w roku. Należy dokładnie przeczyścić
zwężki Venturiego. Odblokować wszelkie
zablokowane otwory cienkim drucikiem
(np. rozłożonym spinaczem do papieru).
Sprawdzić, czy spodnia część skrzynki na
palniki jest czysta i czy żaden otwór nie jest
zablokowany. Umieścić palnik z powrotem
według instrukcji i upewnić się, że zwężki
Venturiego są ustawione nad zaworami
wydechowymi. Wymienić palnik, jeśli wi
-
doczne są na nim pęknięcia, nowe otwory i
inne uszkodzenia.
WYPALANIE
Po skończeniu grillowania można wypalać
urządzenie przez następne 10 minut
bez żadnego jedzenia, przy zamkniętej
pokrywie i wszystkich palnikach na po
-
ziomie „HIGH”. W ten sposób większość
zanieczyszczeń zostanie spalona, co ułatwi
czyszczenie. Ostudzić urządzenie. Można
następnie zetrzeć wypalony pył za pomocą
miękkiej szczotki i umyć grill używając
wody z mydłem.
PRZECHOWYWANIE
Jeśli grill nie jest używany, należy odłączyć
butlę z gazem. Grill i butlę z gazem
należy przechowywać na zewnątrz, w
dobrze wentylowanym miejscu. Nie wolno
przechowywać ich w garażach, szopach
i innych zamkniętych przestrzeniach, w
pobliżu płomieni lub źródeł ciepła.
Sam grill może być przechowywany w
domu pod warunkiem, że butla z gazem
jest odłączona i przechowywana na
zewnątrz w dobrze wentylowanym miejscu.
W zimie grill musi być przechowywany w
domu. Wskazówki:
• Wyczyścić palniki i natrzeć je olejem
spożywczym. Owinąć je papierem.
• Wyczyścić ruszty i natrzeć je olejem
spożywczym. Owinąć je papierem i
przechowywać w domu.
• Jeśli grill jest przechowywany na
zewnątrz, należy chronić go za
pomocą osłony barbecook
®
.
• Nie przechowywać butli z gazem w
domu
GWARANCJA
Urządzenie barbecook
®
ma dwuletnią
gwarancję obejmującą wszelkie wady
fabryczne. Okres gwarancji rozpoczyna
się w dniu zakupu i obejmuje używanie
MAN_MANUA_2.0_2.2_130807_A.indd 117 9/08/13 09:19