K
rajalnica okrągła służy do krojenia
na plastry i szatkowania takich
produktów, jak marchew, ogórek,
k
apusta, jabłko, ziemniaki i ser.
p
rzed użyciem urządzenia
Kenwood
●
Przeczytać uważnie poniższą
instrukcję i zachować na wypadek
potrzeby skorzystania z niej w
przyszłości.
●
Usunąć wszelkie materiały
pakunkowe i etykiety.
bezpieczeństwo obsługi
●
Nie wkładaj palców do otworu
dozownika. Używaj wyłącznie
popychacza.
●
Nie naciskaj zbyt mocno na
produkty znajdujące się w otworze
podającym, może doprowadzić to
do uszkodzenia przystawki.
●
Obchod¶ sië z sitkami ostro¯nie,
gdy¯ så one nadzwyczaj ostre.
●
Nie dotykaj części w ruchu.
●
Przed przystępowaniem do
montażu lub demontażu części,
czyszczenia bądź usuwania
składników, które utknęły w młynku,
należy wyjąć wtyczkę urządzenia z
gniazda sieciowego.
Dodatkowe informacje na temat
bezpieczeństwa znajdują się w
instrukcji obsługi młynka do mięsa,
do którego przeznaczona jest
nasadka.
●
Urządzenie spełnia wymogi
dyrektywy Wspólnoty Europejskiej
nr 2004/108/WE, dotyczącej
kompatybilności
elektromagnetycznej oraz
rozporządzenia WE nr 1935/2004 z
dnia 27 października 2004 r.,
dotyczącego materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
przed pierwszym użyciem
1 Umyj części składowe: patrz punkt
‘Czyszczenie’.
oznaczenia
햲
Popychacz
햳 Rura podajåca i korpus
햴 Obsada sitka
햵
Sitka
montaż krajalnicy
Montaż
1 Wybierz bęben. Z tyłu bębna
znajduje się liczba oznaczająca:
●
Bęben nr 1 – Drobne ścieranie:
czekolada, orzechy, marchew i ser.
●
Bęben nr 2 – Ścieranie
gruboziarniste: czekolada, orzechy,
marchew i ser.
●
Bęben nr 3 – krojenie na cienkie
plastry: cebula, kapusta, ogórki,
marchew, jabłka, ziemniaki.
●
Bęben nr 4 – krojenie na grube
plastry: cebula, kapusta, ogórki,
marchew, jabłka, ziemniaki, buraki.
2 Zamocuj bęben do korpusu
urządzenia.
3 Zablokuj obsadë sitka obracajåc jå
w lewo, a¯ kreska ustalajåca
znajdzie sië bezpoÿrednio pod
kropkå na korpusie .
użytkowanie krajalnicy
1 Zwolnić śrubę blokującą młynka,
przekręcając ją w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara , a następnie wsunąć
nasadkę do gniazda .
2 Obracaj przystawkå w obie strony,
a¯ wejdzie na miejsce. Nastëpnie
obróç ÿrubë zabezpieczajåcå w
prawo, aby zablokowaç przystawkë.
3 Postaw naczynie pod wylotem
krajarki.
4 Całkowicie wypełnić rurę podającą,
aby podczas rozdrabniania
składniki nie zsuwały się bokami. W
razie konieczności, duże składniki
pokroić na mniejsze kawałki.
Włączyć urządzenie i za pomocą
popychacza delikatnie popychać
składniki w dół. Uwaga: popychacz
można wsuwać na dwa sposoby –
skierowany do przodu lub do tyłu.
30
Polski
P
rzed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje