8
RODKI OSTRO¯NOCI I ZALECENIA OGÓLNE
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek czynnoci
zwi¹zanych z czyszczeniem lub konserwacj¹
nale¿y od³¹czyæ p³ytê od zasilania elektrycznego.
Nie pozwalaæ dzieciom zbli¿aæ siê do urz¹dzenia,
gdy jest gor¹ce i zaraz po jego wy³¹czeniu.
Urz¹dzenie mo¿e naprawiaæ i regulowaæ jedynie
wykwalifikowany technik.
Nale¿y zatroszczyæ siê o to, aby przewody
elektryczne innych urz¹dzeñ, znajduj¹cych siê
blisko p³yty kuchennej, nie styka³y siê z jej
gor¹cymi czêciami.
Nie w³¹czaæ p³yt grzewczych/stref gotowania,
je¿eli nie s¹ ustawione na nich garnki.
P³yta kuchenna jest wyposa¿ona w p³yty
grzewcze/strefy gotowania o ró¿nych rozmiarach.
Nale¿y u¿ywaæ takich garnków, których rednica
dna jest taka sama lub nieco wiêksza ni¿ rednica
p³yty grzewczej/strefy gotowania U¿ywaæ
garnków z p³askim dnem. U¿ywanie garnków z
wklês³ym lub wypuk³ym dnem mo¿e spowodowaæ
uszkodzenie p³yty kuchennej.
Nie u¿ywaæ p³yty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej.
Nie pozostawiaæ p³yty kuchennej bez nadzoru
podczas sma¿enia: istnieje ryzyko
spowodowania po¿aru.
Je¿eli p³yta ceramiczna prze³amie siê lub pêknie
z powodu gwa³townego uderzenia (spadaj¹cym
przedmiotem itp.), nie wolno jej u¿ywaæ i nale¿y
niezw³ocznie wezwaæ serwis techniczny.
Na gor¹cych strefach gotowania nie nale¿y k³aæ
jedzenia zapakowanego w foliê aluminiow¹,
plastikowe pojemniki lub szmatki.
Nie przesuwaæ garnków po p³ycie ceramicznej,
gdy¿ mo¿na j¹ porysowaæ.
Aby unikn¹æ trwa³ego zniszczenia
powierzchni witroceramicznej, nie wolno
u¿ywaæ:
- Garnków ze spodami, które nie s¹
ca³kowicie p³askie.
- Metalowych garnków z emaliowanym
spodem.
Nie dopuszczaæ do wysypywana siê na p³ytê
kuchenn¹ cukru lub podobnych substancji. W
razie koniecznoci, nale¿y starannie wyczyciæ
p³ytê kuchenn¹, wed³ug instrukcji czyszczenia i
konserwacji, podanych w niniejszym
podrêczniku.
OBS³UGA I KONSERWACJA
P³yta kuchenna powinna byæ czyszczona po ka¿dym u¿yciu, po
uprzednim jej sch³odzeniu. Zapobiegnie to gromadzeniu siê brudu
i uczyni czyszczenie ³atwiejszym.
Do wycierania nale¿y u¿ywaæ czystej szmatki, ch³onnej
serwetki kuchennej a do mycia - p³ynu do zmywania lub
specjalnego rodka do czyszczenia p³yt witroceramicznych.
Czêci nierdzewne czyciæ przy pomocy specjalnych rodków.
Usun¹æ przypieczony brud przy pomocy specjalnego
skrobaka, który nale¿y kupiæ oddzielnie i odpowiedniego
rodka czyszcz¹cego.
Resztki jedzenia powinny byæ wyczyszczone zanim przypiek¹
siê na p³ycie ceramicznej.
Nie u¿ywaæ materia³ów ciernych, wybielaczy, rodków do
czyszczenia kuchenki w aerozolu ani szczotek drucianych do
garnków.
Nie pozostawiaæ rozlanych substancji kwanych lub
alkalicznych, np. octu, soli lub soku cytrynowego itd. na p³ycie.
Uwaga: Na p³ycie nie wolno k³aæ niczego, co mo¿e siê stopiæ
przy zetkniêciu z wysok¹ temperatur¹, np. rzeczy z plastiku, folii
aluminiowej czy ¿ywnoci zawieraj¹cej cukier. Gdyby dosz³o do
roztopienia czegokolwiek na p³ycie kuchennej, nale¿y to
bezzw³ocznie usun¹æ (gdy p³yta jest jeszcze gor¹ca) przy u¿yciu
specjalnego skrobaka, co pozwoli na unikniêcie nieodwracalnego
uszkodzenia powierzchni p³yty witroceramicznej.
Nie nale¿y u¿ywaæ rodków w aerozolu, poniewa¿ wilgoæ
mo¿e przenikn¹æ do urz¹dzenia i je uszkodziæ.
3pl66013.fm5 Page 8 Wednesday, March 27, 2002 5:38 PM