Gorenje RF3121ANW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
www.gorenje.comwww.gorenje.com
SZCZEGÓŁOWA
INSTRUKCJA
KORZYSTANIA Z
CHŁODZIARKO-
ZAMRAŻARKI
2
Dziękujemy Państwu za zaufanie, jakim obdarzyliście nas Państwo
nabywając nasze urządzenie, które zostało zaprojektowane, by uprościć Państwu
życie. Aby ułatwić Państwu korzystanie z produktu, przekazujemy szczegółową
instrukcję obsługi oraz na oddzielnej kartce instrukcję instalacji. Instrukcja powinna
pozwolić Państwu na możliwie jak najszybsze zapoznanie się z nowym urządzeniem.
Życzymy Państwu dużo przyjemności w czasie jego używania.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
Chłodziarka jest przeznaczona do przechowywania świeżej żywności w
temperaturach powyżej 0°C.
Zamrażarka jest przeznaczona do zamrażania świeżej żywności i długotrwałego
przechowywania zamrożonej żywności (do jednego roku, w zależności od
rodzaju żywności).
Proszę odwiedzić naszą stronę internetową, gdzie po wpisaniu podanego na
tabliczce znamionowej lub w karcie gwarancyjnej numeru modelu swojego
urządzenia można znaleźć szczegółowy opis swojego urządzenia, wskazówki
na temat jego używania, informacje dotyczące wykrywania i usuwania usterek,
informacje dotyczące serwisowania urządzenia, instrukcje obsługi, itp.
http://www.gorenje.com
Ważne ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
i
Ochrona środowiska
!
Nie myć w zmywarce
3
SPIS TREŚCI
WPROWADZENIE
OPIS
URZĄDZENIA
ROZMRAŻANIE
I CZYSZCZENIE
URZĄDZENIA
4 WAŻNE UWAGI I ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
4 PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM URZĄDZENIA
5 WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
7 WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE UŻYWANIA
URZĄDZENIA
8 OCHRONA ŚRODOWISKA
9 WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OSZCZĘDZANIA ENERGII W
URZĄDZENIACH CHŁODNICZYCH
10 INSTALACJA I PODŁĄCZENIE
12 OPIS URZĄDZENIA
13 OBSŁUGA URZĄDZENIA
14 WYBÓR KIERUNKU OTWIERANIA DRZWI
16 WYPOSAŻENIE WNĘTRZA URZĄDZENIA
17 ZALECANE ROZMIESZCZENIE ŻYWNOŚCI W URZĄDZENIU
18 PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI W CHŁODZIARCE
22 ZAMRAŻANIE I PRZECHOWYWANIE ZAMROŻONEJ
ŻYWNOŚCI
22 Ważne ostrzeżenia dotyczące zamrażania
22 Przechowywanie żywności zamrożonej przemysłowo
23 Czas przechowywania zamrożonej żywności
23 Rozmrażanie zamrożonej żywności
24 ROZMRAŻANIE URZĄDZENIA
25 CZYSZCZENIE URZĄDZENIA
26 WYKRYWANIE I USUWANIE USTEREK
28 INFORMACJE NA TEMAT POZIOMU HAŁASU URZĄDZENIA
RÓŻNE
PRZECHO-
WYWANIE I
ZAMRAŻANIE
ŻYWNOŚCI
4
WAŻNE UWAGI I ŚRODKI
OSTROŻNOŚCI
Przed podłączeniem do prądu proszę dokładnie zapoznać
się z instrukcją obsługi, która opisuje urządzenie oraz
zasady jej prawidłowego i bezpiecznego użytkowania.
Instrukcja dotyczy kilku modeli/typów urządzenia, dlatego
też opisane mogą być w niej ustawienia lub wyposażenie,
którego nie ma w danym urządzeniu. Zalecamy zachowanie
niniejszej instrukcji do wykorzystania w przyszłości i
dołączenie jej do urządzenia, jeśli w przyszłości będzie ono
sprzedawane.
Sprawdzić, czy w urządzeniu nie ma żadnych uszkodzeń lub
nieprawidłowości. W przypadku stwierdzenia, że urządzenie
uległo uszkodzeniu, zgłosić to w punkcie sprzedaży, w
którym urządzenie zostało nabyte.
Przed podłączeniem urządzenia do prądu pozostawić je
na co najmniej 2 godziny w pozycji pionowej. Zmniejszy to
prawdopodobieństwo wystąpienia usterek spowodowanych
wpływem transportu na instalację chłodniczą.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
URZĄDZENIA
i
5
Urządzenie musi zostać podłączone do prądu i uziemione
zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami.
Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia wyłączyć
je z prądu (wyjąć wtyczkę z gniazdka w ścianie).
Jeśli kabel zasilający ulegnie uszkodzeniu, musi zostać on
wymieniony przez serwisanta lub inną osobę posiadającą
odpowiednie przeszkolenie.
Jeśli oświetlenie LED nie działa, wezwać serwisanta.
Ze względu na niebezpieczeństwo kontaktu z wysokim
napięciem nie podejmować prób naprawienia oświetlenia
LED we własnym zakresie!
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
!
OSTRZEŻENIE! Z wyjątkiem urządzeń zatwierdzonych
przez producenta niniejszego urządzenia chłodniczego,
nie używać wewnątrz urządzenia żadnych urządzeń
elektrycznych.
OSTRZEŻENIE! Z wyjątkiem urządzeń zalecanych
przez producenta, nie używać żadnych urządzeń
mechanicznych lub innych środków przyśpieszania
procesu rozmrażania.
OSTRZEŻENIE! Aby uniknąć zagrożeń związanych z
brakiem stabilności urządzenia, upewnić się, że zostało
ono zainstalowane zgodnie z opisem podanym w
instrukcji.
!
!
!
6
Zagrożenie odmrożeniem
Nigdy nie wkładać zamrożonej żywności do ust oraz unikać
jej dotykania, ponieważ mogłoby to doprowadzić do
odmrożeń lekkiego i ciężkiego stopnia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób słabych
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci w
wieku powyżej 8 lat oraz osoby z niepełnosprawnością
fizyczną, czuciową lub umysłową lub też nie posiadające
doświadczenia i wiedzy, o ile będą one nadzorowane lub
zostaną przeszkolone w zakresie bezpiecznego korzystania
z urządzenia i uświadomią sobie związane z tym zagrożenia.
Zdjąć opakowanie przeznaczone do zabezpieczenia
urządzenia lub określonych jego części na czas transportu i
nie pozwolić na to, by miały do niego dostęp dzieci.
Wiąże się z nim zagrożenie odniesienia uszczerbku na
zdrowiu lub uduszenia się.
Nie pozwalać na to, by urządzeniem bawiły się dzieci.
Dzieci bez dozoru nie mogą zajmować się czyszczeniem
urządzenia i wykonywaniem innych czynności związanych z
jego konserwacją zastrzeżoną dla użytkownika.
Przy usuwaniu używanego urządzenia odłączyć kabel
zasilający, zdjąć drzwi i pozostawić półki w urządzeniu.
Uniemożliwi to dzieciom zamknięcie się w urządzeniu.
Ostrzeżenie dotyczące czynnika chłodniczego
Urządzenie zawiera niewielką ilość przyjaznego dla
środowiska, ale palnego gazu R600a. Uważać, by żadna
część instalacji chłodniczej nie uległa uszkodzeniu. Wyciek
gazu nie jest niebezpieczny dla środowiska, ale mógłby
uszkodzić wzrok lub wywołać pożar.
W razie wycieku gazu dokładnie przewietrzyć pomieszczenie,
wyłączyć urządzenie z prądu i wezwać serwisanta.
7
Urządzenia nie wolno używać na zewnątrz budynków i nie
może być ono narażone na opady atmosferyczne.
Nie przechowywać w tym urządzeniu substancji
wybuchowych takich jak puszki aerozolowe z palnym
propelentem.
Jeśli urządzenie ma być przez dłuższy czas nie używane,
wyłączyć je odpowiednim przyciskiem i wyciągając wtyczkę
z gniazdka elektrycznego. Opróżnić, rozmrozić i przeczyścić
urządzenie pozostawiając drzwi otwarte na oścież.
W razie błędu lub awarii zasilania nie otwierać komory
zamrażarki, dopóki nie przepracuje ona co najmniej 16
godzin. Po upływie tego czasu korzystać z zamrożonej
żywności lub zapewnić odpowiednie chłodzenie (np. przy
pomocy urządzenia zastępczego).
Informacje techniczne dotyczące urządzenia
Tabliczkę znamionową można znaleźć wewnątrz
urządzenia. Zawiera ona dane na temat napięcia, objętości
brutto i netto, typu i ilości czynnika chłodniczego oraz
informacje na temat klas klimatycznych.
Jeśli język tabliczki znamionowej jest inny niż język
preferowany lub język danego kraju, zastąpić ją inną
dostarczoną tabliczką.
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE
UŻYWANIA URZĄDZENIA
OSTRZEŻENIE! Uważać na to, by otwory wentylacyjne
w ramie urządzenia i we wbudowanej konstrukcji nie
zostały niczym zasłonięte.
!
8
Symbol umieszczony na produkcie lub jego opakowaniu wskazuje na to,
że produktu nie należy traktować jak zwykłego odpadu domowego.
Produkt należy oddać do autoryzowanego punktu zbiórki i przetwarzania
zużytych urządzeń elektrycznych i elektronicznych. Prawidłowa
utylizacja produktu pozwoli zapobiec niekorzystnemu wpływowi na
środowisko i zdrowie ludzi, jakie miałoby miejsce w przypadku nieprawidłowej
utylizacji produktu. Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat usuwania i
przetwarzania produktu, proszę skontaktować się z odpowiednią jednostką
samorządu lokalnego odpowiedzialną za zarządzanie odpadami, swoim
przedsiębiorstwem utylizacji odpadów lub punktem handlowym, w którym
produkt został zakupiony.
Opakowanie zostało wykonane z materiałów przyjaznych
dla środowiska, które można ponownie przetwarzać,
utylizować lub niszczyć bez ryzyka dla środowiska.
!
Usuwanie starego urządzenia
Dla ochrony środowiska stare urządzenie przekazać
autoryzowanemu punktowi zbiórki zużytych artykułów
gospodarstwa domowego.
Wcześniej wykonać następujące czynności:
wyłączyć urządzenie z prądu;
uniemożliwić dzieciom bawienie się urządzeniem.
OCHRONA ŚRODOWISKA
OSTRZEŻENIE! Nie uszkodzić obwodu czynnika
chłodniczego. To też zapobiega zanieczyszczeniu
środowiska.
!
9
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
OSZCZĘDZANIA ENERGII
W URZĄDZENIACH
CHŁODNICZYCH
i
Zainstalować urządzenie w sposób opisany w instrukcji obsługi.
Nie otwierać drzwi częściej niż jest to konieczne.
Od czasu do czasu sprawdzać, czy nic nie przeszkadza cyrkulacji powietrza
pod urządzeniem.
Umieszczony na tylnej ściance zespół sprężarkowy powinien być
utrzymywany w czystości (patrz rozdział „Czyszczenie urządzenia”).
Jeśli uszczelka ulegnie uszkodzeniu lub przestanie zapewniać idealne
uszczelnienie, spowodować jej jak najszybszą wymianę.
Przechowywać żywność w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub
odpowiednim opakowaniu.
Przed włożeniem żywności do chłodziarki odczekać aż ostygnie ona do
temperatury pokojowej.
Zamrożoną żywność rozmrażać w komorze chłodziarki.
Aby skorzystać z całej przestrzeni komory zamrażarki, wyjąć niektóre z
szuflad w sposób opisany w instrukcji.
Przystąpić do rozmrażania swojej tradycyjnej zamrażarki, gdy na
chłodzonych powierzchniach utworzy się warstwa szronu lub lodu o
grubości ok. 3-5 mm.
Pamiętać o tym, że szuflady muszą być rozmieszczone w komorze w
jednolity sposób a żywność układana, tak by nie zakłócać cyrkulacji
powietrza wewnątrz urządzenia (przestrzegać zasad dotyczących
rozmieszczenia żywności opisanych w instrukcji).
W urządzeniach z wentylatorem nie blokować szczelin lub otworów
wentylatora.
Jeśli wentylator lub jonizator nie są potrzebne, wyłączyć je, by zmniejszyć
zużycie energii elektrycznej.
10
INSTALACJA I PODŁĄCZENIE
WYBÓR POMIESZCZENIA
Zainstalować urządzenie w suchym i dobre wentylowanym pomieszczeniu.
Urządzenie będzie prawidłowo pracować, jeśli temperatura otoczenia będzie mieścić
się w przedziale podanym w tabeli. Klasa urządzenia została podana na tabliczce
znamionowej/etykiecie z podstawowymi informacjami na temat urządzenia.
Klasa Temperatura Wilgotność względna
SN (subnormalna) od +10 °C do +32 °C
75%
N (normalna) od +16 °C do +32 °C
ST (subtropikalna) od +16 °C do +38 °C
T (tropikalna) od +16 °C do +43 °C
Ni stawiać urządzenia w pomieszczeniu, w którym temperatura może
spaść poniżej 5°C, ponieważ mogłoby to spowodować nienormalne
działanie lub awarię urządzenia!
i
Po zainstalowaniu urządzenia pozostawiony musi zostać dostęp do jego wtyczki!
Nie ustawiać urządzenia w pobliżu urządzeń emitujących energię cieplną
takich jak kuchenki, piecyki, kaloryfery, podgrzewacze wody, itp. i nie narażać
go na bezpośrednie działanie światła słonecznego. Urządzenie powinno
zostać ustawione w odległości co najmniej 3 cm od kuchenki elektrycznej
lub gazowej lub co najmniej 30 cm od piecyka olejowego lub na paliwo stałe.
Jeśli odległość pomiędzy takim źródłem energii cieplnej a urządzeniem jest
mniejsza, należy użyć panelu izolacyjnego.
Uwaga: Umieścić urządzenie w pomieszczeniu o odpowiednio dużych rozmiarach.
Na każde 8 g czynnika chłodniczego powinien przypadać co najmniej 1 m
3
przestrzeni. Ilość czynnika chłodniczego jest podana na tabliczce znamionowej
umieszczonej wewnątrz urządzenia.
Aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza, w podstawie elementu
zabudowy kuchennej, w której ma się znaleźć urządzenie, należy pozostawić
co najmniej 200 cm
2
wolnej przestrzeni.
Powietrze wylatuje w górnej części urządzenia, dlatego też należy starać się
nie zakrywać otworu wylotowego powietrza.
Zignorowanie tego ostrzeżenia może spowodować uszkodzenie urządzenia.
Montaż zewnętrznego uchwytu drzwi (jeśli jest dostępny)
11
PODŁĄCZANIE URZĄDZENIA
Podłączyć urządzenie do prądu przy
użyciu kabla zasilającego. Gniazdko w
ścianie powinno być wyposażone w
styk uziomowy (gniazdko wtykowe).
Napięcie i częstotliwość znamionowa
są podane na tabliczce znamionowej/
etykiecie z podstawowymi
informacjami na temat urządzenia.
Urządzenie musi zostać podłączone
do prądu i uziemione zgodnie z
obowiązującymi normami i przepisami.
Urządzenie jest odporne na
krótkotrwałe odchylenia od napięcia
znamionowego, ale nie większe niż
+/-6%.
Wymagania przestrzenne
Przewidzieć wystarczającą ilość
przestrzeni dla otwierających się
drzwi.
Zachować po obu stronach odstęp
co najmniej 50 mm.
Poziomowanie urządzenia
W tym celu wyregulować znajdujące
się z przodu urządzenia nóżki
poziomujące.
Jeśli urządzenie nie zostanie
wypoziomowane, drzwi i uszczelki
magnetyczne nie będą się ze sobą
dobrze pokrywać.
Tylna rozpórka
Przykręcić z tyłu urządzenia tylne
rozpórki.
12
OPIS URZĄDZENIA
Wyposażenie wnętrza urządzenia może się różnić w zależności od jego modelu.
1
2
3
4
5
6
7
1 Półka zamrażalnika
2 Termostat i światło
3 Szklane półki
4 Pokrywa pojemnika
na świeże warzywa
5 Pojemnik na świeże
warzywa
6 Balkoniki
13
OBSŁUGA URZĄDZENIA
REGULACJA TEMPERATURY WE URZĄDZENIU
WŁĄCZANIE/WYŁĄCZANIE URZĄDZENIA
A Pokrętło ustawienia temperatury i włączenia/ wyłączenia urządzenia
Włączenie: pokrętło A należy obrócić w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Wyłączenie: pokrętło A należy obrócić w przeciwną stronę tak, aby pozycja
strzałki znalazła się przy symbolu (uwaga: urządzenie wciąż znajduje się pod
napięciem elektrycznym).
Żądaną temperaturę należy ustawić za pomocą pokrętła A, a mianowicie,
obracając pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a więc w prawo.
Zmiana temperatury otoczenia wpływa na temperaturę wewnątrz urządzenia.
Odpowiednio do tego należy dostosować ustawienie pokrętła A. Pozycje
w kierunku szerszej linii oznaczenia oznaczają niższą temperaturę w
urządzeniu (chłodniej), a pozycje w kierunku cieńszej linii oznaczenia, wyższą
temperaturę (cieplej).
Jeżeli temperatura otoczenia, w którym znajduje się urządzenie, wynosi
poniżej 16°C, zalecamy ustawienie pokrętła na najszerszej linii oznaczenia.
A
14
WYBÓR KIERUNKU
OTWIERANIA DRZWI
Wymagane narzędzie: śrubokręt Philips, śrubokręt płaski, klucz do śrub o łbie
sześciokątnym.
Sprawdzić, czy urządzenie zostało wyłączone z prądu i jest puste.
Aby zdjąć drzwi, urządzenie trzeba przechylić do tyłu. Urządzenie należy
postawić na czymś solidnym, tak by się nie ześlizgnęło w czasie procedury
zmiany kierunku otwierania drzwi.
Wszystkie zdemontowane elementy należy zachować, tak by drzwi można
było ponownie zamontować.
Nie kłaść urządzenia na płask, ponieważ mogłoby to zniszczyć instalację
chłodniczą.
Lepiej, by montażem drzwi zajmowały się dwie osoby.
1. Wyjąć cztery śruby znajdujące się z tyłu górnej pokrywy, następnie podnieść
ją do góry.
2. Odkręcić górny zawias, a następnie zdjąć górne drzwi i położyć je na miękkiej
podkładce, aby uniknąć ich porysowania.
3. Śrubokrętem wyjąć zawleczkę i przewrócić klamrę zawiasu na drugą stronę.
Następnie ponownie założyć zawleczkę w klamrze zawiasu.
4. Odkręcić środkowy zawias. Następnie podnieść dolne drzwi i położyć je na
miękkiej podkładce, aby uniknąć ich porysowania.
5. Przełożyć osłony otworu zawiasu z lewej na prawą stronę.
6. Odkręcić dolny zawias. Następnie wyjąć z obu stron regulowane nóżki.
7. Odkręcić i wyjąć zawleczkę dolnego zawiasu, przewrócić klamrę na drugą
stronę i ponownie założyć.
8. Ponownie założyć klamrę z zawleczką dolnego zawiasu. Założyć obie
regulowane nóżki. Umieścić dolne drzwi w odpowiedniej pozycji.
9. Odwrócić kierunek środkowego zawiasu o 180°, a następnie przełożyć go na
lewą stronę. Zawleczkę środkowego zawiasu umieścić w górnym otworze
dolnych drzwi, a następnie dokręcić śruby.
10. Założyć z powrotem górne drzwiczki. Przed ostatecznym dociśnięciem
górnego zawiasu upewnić się, że drzwiczki zostały wyrównane w poziomie i
w pionie, tak by uszczelka przylegała ze wszystkich stron. Następnie założyć
zawias i przykręcić go do górnej części urządzenia.
11. Założyć górną osłonę, a następnie przykręcić ją z powrotem.
15
1
2
3
45
6
7
8
910
11
16
WYPOSAŻENIE WNĘTRZA
URZĄDZENIA
Aby możliwe było przechowywanie
żywności w opakowaniach różnej
wielkości, w drzwiach umieścić można
na różnej wysokości balkoniki. Aby
dokonać tych korekt, należy
postępować w następujący sposób:
stopniowo wyciągać balkonik w
kierunku strzałek aż zostanie wyjęty,
następnie poprawić jego ustawienie.
RUCHOME PÓŁKI
Ścianki chłodziarki są wyposażone w
szereg prowadnic umożliwiających
rozmieszczenie półek według swoich
życzeń.
BALKONIKI DRZWIOWE
17
ZALECANE ROZMIESZCZENIE
ŻYWNOŚCI W URZĄDZENIU
Sekcje komory chłodziarki:
- górna część: żywność w puszkach, pieczywo, wino, ciasto, itp.
- część środkowa: nabiał, gotowe potrawy, desery, napoje orzeźwiające, piwo,
gotowana żywność, itp.
- Pojemnik na owoce i warzywa: świeże owoce, warzywa, sałata, warzywa
korzeniowe, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory, kwaśna kapusta, rzepa, itp.
Sekcje w drzwiach komory
chłodziarki:
- górny/środkowy pojemnik w
drzwiach: jajka, masło, ser, itp.
- dolne pojemniki w drzwiach:
napoje, puszki, butelki.
Nie przechowywać w chłodziarce
owoców (bananów, ananasów,
papai, cytrusów) i warzyw
(cukinii, bakłażanów, ogórków,
papryki, pomidorów i ziemniaków)
wrażliwych na niskie temperatury.
i
Sekcje zamrażarki:
- Zamrażanie, przechowywanie zamrożonej żywności (patrz rozdział
„Zamrażanie i przechowywanie zamronej żywności”).
Nie przechowywać w zamrażarce sałaty, jajek, jabłek, gruszek, winogron,
brzoskwiń, jogurtu, kwaśnego mleka, kwaśnej śmietany i majonezu.
i
18
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
W CHŁODZIARCE
WAŻNE OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE PRZECHOWYWANIA
ŻYWNOŚCI
i
Prawidłowa eksploatacja urządzenia, odpowiednie
opakowanie, utrzymywanie odpowiedniej temperatury oraz
przestrzeganie norm dotyczących higieny żywności ma
decydujący wpływ na jakość przechowywania żywności.
Przestrzegać podanych na opakowaniu terminów ważności
żywności.
Żywność przechowywana w chłodziarce powinna być
trzymana w zamkniętych pojemnikach lub odpowiednim
opakowaniu, aby zapobiec wydzielaniu lub wchłanianiu
przez nią zapachów i wilgoci.
Nie przechowywać w chłodziarce substancji łatwopalnych,
lotnych lub wybuchowych.
Butelki z dużą zawartością alkoholu powinny być szczelnie
zamknięte i przechowywane w pozycji stojącej.
Niektóre roztwory organiczne, olejki eteryczne zawarte w
skórkach cytryny i pomarańczy, kwas masłowy, itp. mogą w
przypadku długotrwałego kontaktu uszkodzić plastikowe
powierzchnie, powodując uszkodzenie i przedwczesne
starzenie się tych materiałów.
Nieprzyjemny zapach ostrzega o braku czystości w
urządzeniu lub o zepsutej zawartości (patrz rozdział
„Czyszczenie urządzenia”).
Jeśli wyjeżdża się z domu na dłuższy okres czasu, usunąć z
chłodziarki towary łatwo psujące się.
19
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
Optymalna
temperatura
przechowywania
(°C)
Optymalny
poziom
wilgotności (%)
Przybliżony czas
przechowywania
Wieprzowina od -1 do 4 95 3 dni
Wołowina od 0 do 4 95 maks. 3 tygodni
Jagnięcina od 0 do 4 95 14 dni
Kurczak od 0 do 4 95 3 dni
Ryby od 0 do 4 95 od 3 do 10 dni
Mięczaki od 0 do 4 95 2 dni
Wołowina
sezonowana na
mokro
1,5 95 16 tygodni
Nabiał (jogurt,
kwaśna śmietana,
masło, miękki ser,
sery topione, itp.)
od 2 do 4 95 od 7 do 10 dni
Burak ćwikłowy 0 95 od 3 do 5 miesięcy
Brokuł 0 95-100 od 10 do 14 dni
Kapusta, młoda 0 98-100 od 3 do 6 tygodni
Marchew,
dojrzała
0 98-100 od 4 do 5 miesięcy
Sałata, zimowa 0 95-100 od 2 do 3 tygodni
Czosnek 0 65-70 od 6 do 7 miesięcy
Kalarepa 0 98-100 od 2 do 3 miesięcy
Brukselki 0 90-95 od 3 do 5 tygodni
Kapusta, chińska 0 95-100 od 2 do 3 miesięcy
Kapusta, późne
odmiany
0 98-100 od 3 do 4 miesięcy
Marchew 0 95-100 2 tygodnie
Kalafior 0 95-98 od 2 do 4 tygodni
Seler, zwykły 0 98-100 od 2 do 3 miesięcy
Botwina 0 95-100 od 10 do 14 dni
Czerwona cykoria 0 95-100 od 2 do 4 tygodni
Kukurydza, słodka 0 95-98 od 5 do 8 dni
20
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
Optymalna
temperatura
przechowywania
(°C)
Optymalny
poziom
wilgotności (%)
Przybliżony czas
przechowywania
Por 0 95-100 od 2 do 3 miesięcy
Grzyby 0 95 od 3 do 4 dni
Pietruszka 0 95-100 od 2 do 3 dni
Pasternak 0 98-100 od 4 do 6 miesięcy
Rzodkiewka,
zimowa
0 95-100 od 2 do 4 miesięcy
Chrzan 0 98-100 od 10 do 12 miesięcy
Kalafior 0 do 2 90-95 od 2 do 4 tygodni
Cebula 0 do 2 65-70 od 6 do 7 miesięcy
Szparag 0 do 2 95-100 od 2 do 3 tygodni
Groch, zielony 0 do 2 95-98 od 1 do 2 tygodni
Warzywa, siekane 0 do 2 90-95 maks. 5 dni
Brukselka 0 do 2 90-95 od 1 do 2 tygodni
Agrest 0 do 2 90-95 od 3 do 4 tygodni
Ogórki 4 do 10 95 od 10 do 14 dni
Ziemniaki 7 do 10 90-95 maks. 9 miesięcy
Awokado,
niedojrzałe
7 do 10 85-95 maks. 6 tygodni
Papryka 7 do 10 90-95 od 2 do 3 tygodni
Pomidory 10 do 12 85-90 od 4 do 7 dni
Fasola, ziarna < 15 40-50 od 6 do 10 miesięcy
Gruszki -3 90-95 od 2 do 7 miesięcy
Morele -1 90-95 od 1 do 3 tygodni
Truskawki 0 90-95 od 3 do 7 dni
Maliny od 0 do 2 90-95 od 2 do 3 dni
Porzeczki od 0 do 2 90-95 od 1 do 4 tygodni
Borówki od 0 do 2 90-95 14 dni
Wiśnie od 0 do 2 90-95 od 2 do 3 tygodni
Winogrona od 0 do 2 85 od 2 do 8 tygodni
Kiwi, dojrzałe od 0 do 2 90-95 od 1 do 3 miesięcy
Brzoskwinia od 0 do 2 90-95 od 2 do 4 tygodni
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Gorenje RF3121ANW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla