Gorenje RKI4151P1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
www.gorenje.comwww.gorenje.com
SZCZEGÓŁOWA
INSTRUKCJA
KORZYSTANIA Z
CHŁODZIARKO-
ZAMRAŻARKI
2
Dziękujemy Państwu za zaufanie, jakim obdarzyliście nas Państwo
nabywając nasze urządzenie, które zostało zaprojektowane, by uprościć Państwu
życie. Aby ułatwić Państwu korzystanie z produktu, przekazujemy szczegółową
instrukcję obsługi oraz na oddzielnej kartce instrukcję instalacji. Instrukcja powinna
pozwolić Państwu na możliwie jak najszybsze zapoznanie się z nowym urządzeniem.
Życzymy Państwu dużo przyjemności w czasie jego używania.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
Chłodziarka jest przeznaczona do przechowywania świeżej żywności w
temperaturach powyżej 0°C.
Zamrażarka jest przeznaczona do zamrażania świeżej żywności i długotrwałego
przechowywania zamrożonej żywności (do jednego roku, w zależności od
rodzaju żywności).
Proszę odwiedzić naszą stronę internetową, gdzie po wpisaniu podanego na
tabliczce znamionowej lub w karcie gwarancyjnej numeru modelu swojego
urządzenia można znaleźć szczegółowy opis swojego urządzenia, wskazówki
na temat jego używania, informacje dotyczące wykrywania i usuwania usterek,
informacje dotyczące serwisowania urządzenia, instrukcje obsługi, itp.
http://www.gorenje.com
Ważne ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
i
Ochrona środowiska
!
Nie myć w zmywarce
3
SPIS TREŚCI
WPROWADZENIE
OPIS
URZĄDZENIA
ROZMRAŻANIE
I CZYSZCZENIE
URZĄDZENIA
4 WAŻNE UWAGI I ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
4 PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM URZĄDZENIA
5 WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
8 WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE UŻYWANIA
URZĄDZENIA
10 OCHRONA ŚRODOWISKA
11 WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OSZCZĘDZANIA ENERGII W
URZĄDZENIACH CHŁODNICZYCH
12 INSTALACJA I PODŁĄCZENIE
14 OPIS URZĄDZENIA
15 OBSŁUGA URZĄDZENIA
16 WYPOSAŻENIE WNĘTRZA URZĄDZENIA
17 ZALECANE ROZMIESZCZENIE ŻYWNOŚCI W URZĄDZENIU
18 PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI W CHŁODZIARCE
20 ZAMRAŻANIE I PRZECHOWYWANIE ZAMROŻONEJ
ŻYWNOŚCI
20 Ważne ostrzeżenia dotyczące zamrażania
20 Przechowywanie żywności zamrożonej przemysłowo
21 Czas przechowywania zamrożonej żywności
21 Rozmrażanie zamrożonej żywności
22 ROZMRAŻANIE URZĄDZENIA
23 CZYSZCZENIE URZĄDZENIA
24 WYKRYWANIE I USUWANIE USTEREK
26 INFORMACJE NA TEMAT POZIOMU HAŁASU URZĄDZENIA
RÓŻNE
PRZECHO-
WYWANIE I
ZAMRAŻANIE
ŻYWNOŚCI
4
WAŻNE UWAGI I ŚRODKI
OSTROŻNOŚCI
Przed podłączeniem do prądu proszę dokładnie zapoznać
się z instrukcją obsługi, która opisuje urządzenie oraz
zasady jej prawidłowego i bezpiecznego użytkowania.
Instrukcja dotyczy kilku modeli/typów urządzenia, dlatego
też opisane mogą być w niej ustawienia lub wyposażenie,
którego nie ma w danym urządzeniu. Zalecamy zachowanie
niniejszej instrukcji do wykorzystania w przyszłości i
dołączenie jej do urządzenia, jeśli w przyszłości będzie ono
sprzedawane.
Sprawdzić, czy w urządzeniu nie ma żadnych uszkodzeń lub
nieprawidłowości. W przypadku stwierdzenia, że urządzenie
uległo uszkodzeniu, zgłosić to w punkcie sprzedaży, w
którym urządzenie zostało nabyte.
Przed podłączeniem urządzenia do prądu pozostawić je
na co najmniej 2 godziny w pozycji pionowej. Zmniejszy to
prawdopodobieństwo wystąpienia usterek spowodowanych
wpływem transportu na instalację chłodniczą.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
URZĄDZENIA
i
5
OSTRZEŻENIE! Niebezpieczeństwo pożaru/substancje
łatwopalne.
Urządzenie musi zostać podłączone do prądu i uziemione
zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami.
OSTRZEŻENIE! Przyłączając urządzenie do sieci elektrycznej,
nie należy stosować rozgałęźników elektrycznych lub
przenośnych zasilaczy.
Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia wyłączyć
je z prądu (wyjąć wtyczkę z gniazdka w ścianie).
OSTRZEŻENIE! W przypadku uszkodzenia przewodu
przyłączeniowego, może go wymienić jedynie producent
lub jego pracownik serwisu czy też inna odpowiednio
wyszkolona osoba, co pomoże uniknąć niebezpieczeństwa
porażenia prądem.
OSTRZEŻENIE! Ustawiając urządzenie, należy zadbać,
aby przewód przyłączeniowy nie został ściśnięty lub
uszkodzony.
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
!
OSTRZEŻENIE! Z wyjątkiem urządzeń zatwierdzonych
przez producenta niniejszego urządzenia chłodniczego,
nie używać wewnątrz urządzenia żadnych urządzeń
elektrycznych.
OSTRZEŻENIE! Z wyjątkiem urządzeń zalecanych
przez producenta, nie używać żadnych urządzeń
mechanicznych lub innych środków przyśpieszania
procesu rozmrażania.
OSTRZEŻENIE! Aby uniknąć zagrożeń związanych z
brakiem stabilności urządzenia, upewnić się, że zostało ono
zainstalowane zgodnie z opisem podanym w instrukcji.
!
!
!
6
Zagrożenie odmrożeniem
Nigdy nie wkładać zamrożonej żywności do ust oraz unikać
jej dotykania, ponieważ mogłoby to doprowadzić do
odmrożeń lekkiego i ciężkiego stopnia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób słabych
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytkowania
przez osoby (włączając w to dzieci) o zmniejszonych
możliwościach fizycznych, ruchowych czy umysłowych
lub bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, chyba
że użytkują one urządzenie, będąc pod odpowiednim
nadzorem i zgodnie ze wskazówkami osób,
odpowiedzialnych za ich zdrowie.
Dzieci podczas użytkowania urządzenia powinny znajdować
się pod opieką i nie należy im pozwolić, aby się bawiły
urządzeniem.
Dzieci nie powinny czyścić urządzenia ani wykonywać
prac, związanych z jego konserwacją, pozostając bez opieki
osoby odpowiedzialnej.
Zdjąć opakowanie przeznaczone do zabezpieczenia
urządzenia lub określonych jego części na czas transportu i
nie pozwolić na to, by miały do niego dostęp dzieci.
Wiąże się z nim zagrożenie odniesienia uszczerbku na
zdrowiu lub uduszenia się.
Przy usuwaniu używanego urządzenia odłączyć kabel
zasilający, zdjąć drzwi i pozostawić półki w urządzeniu.
Uniemożliwi to dzieciom zamknięcie się w urządzeniu.
7
Tylko na rynek europejski
Dzieci w wieku 8 lat oraz starsze, a także osoby o
zmniejszonych możliwościach fizycznych, umysłowych
czy emocjonalnych lub bez odpowiedniej wiedzy i
doświadczenia, mogą użytkować niniejsze urządzenie,
znajdując się pod odpowiednią opieką lub jeżeli
otrzymały odpowiednie wskazówki, dotyczące
bezpiecznego użytkowania urządzenia i jeżeli rozumieją
niebezpieczeństwo, związane z jego użytkowaniem.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
Dzieci nie powinny czyścić urządzenia ani wykonywać
prac, związanych z jego konserwacją, pozostając bez
odpowiedniej opieki.
Dzieci w wieku od 3 do 8 lat mogą zarówno wkładać jak i
wyjmować żywność z chłodziarki.
Ostrzeżenie dotyczące czynnika chłodniczego
Urządzenie zawiera niewielką ilość przyjaznego dla
środowiska, ale palnego gazu R600a. Uważać, by żadna
część instalacji chłodniczej nie uległa uszkodzeniu. Wyciek
gazu nie jest niebezpieczny dla środowiska, ale mógłby
uszkodzić wzrok lub wywołać pożar.
W razie wycieku gazu dokładnie przewietrzyć pomieszczenie,
wyłączyć urządzenie z prądu i wezwać serwisanta.
8
Urządzenia nie wolno używać na zewnątrz budynków i nie
może być ono narażone na opady atmosferyczne.
Nie przechowywać w tym urządzeniu substancji
wybuchowych takich jak puszki aerozolowe z palnym
propelentem.
Jeśli urządzenie ma być przez dłuższy czas nie używane,
wyłączyć je odpowiednim przyciskiem i wyciągając wtyczkę
z gniazdka elektrycznego. Opróżnić, rozmrozić i przeczyścić
urządzenie pozostawiając drzwi otwarte na oścież.
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE
UŻYWANIA URZĄDZENIA
OSTRZEŻENIE! Uważać na to, by otwory wentylacyjne
w ramie urządzenia i we wbudowanej konstrukcji nie
zostały niczym zasłonięte.
!
OSTRZEŻENIE – urządzenie przeznaczone jest do
użytkowania w gospodarstwie domowym i podobnym
otoczeniu, takim jak:
– kuchnie dla pracowników sklepów, biur i w innych
środowiskach pracy,
– gospodarstwa agroturystyczne i jednostki noclegowe
dla gości w hotelach, motelach i innych obiektach
noclegowych,
– obiekty, oferujące nocleg ze śniadaniem,
– firmy cateringowe i inne jednostki tego typu, niebędące
jednostkami sprzedaży detalicznej.
9
W razie błędu lub awarii zasilania nie otwierać komory
zamrażarki, dopóki nie przepracuje ona co najmniej 16
godzin. Po upływie tego czasu korzystać z zamrożonej
żywności lub zapewnić odpowiednie chłodzenie (np. przy
pomocy urządzenia zastępczego).
Informacje techniczne dotyczące urządzenia
Tabliczkę znamionową można znaleźć wewnątrz
urządzenia. Zawiera ona dane na temat napięcia, objętości
brutto i netto, typu i ilości czynnika chłodniczego oraz
informacje na temat klas klimatycznych.
Jeśli język tabliczki znamionowej jest inny niż język
preferowany lub język danego kraju, zastąpić ją inną
dostarczoną tabliczką.
10
Symbol umieszczony na produkcie lub jego opakowaniu wskazuje na to,
że produktu nie należy traktować jak zwykłego odpadu domowego.
Produkt należy oddać do autoryzowanego punktu zbiórki i przetwarzania
zużytych urządzeń elektrycznych i elektronicznych. Prawidłowa
utylizacja produktu pozwoli zapobiec niekorzystnemu wpływowi na
środowisko i zdrowie ludzi, jakie miałoby miejsce w przypadku nieprawidłowej
utylizacji produktu. Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat usuwania i
przetwarzania produktu, proszę skontaktować się z odpowiednią jednostką
samorządu lokalnego odpowiedzialną za zarządzanie odpadami, swoim
przedsiębiorstwem utylizacji odpadów lub punktem handlowym, w którym
produkt został zakupiony.
Opakowanie zostało wykonane z materiałów przyjaznych
dla środowiska, które można ponownie przetwarzać,
utylizować lub niszczyć bez ryzyka dla środowiska.
!
Usuwanie starego urządzenia
Dla ochrony środowiska stare urządzenie przekazać
autoryzowanemu punktowi zbiórki zużytych artykułów
gospodarstwa domowego.
Wcześniej wykonać następujące czynności:
wyłączyć urządzenie z prądu;
uniemożliwić dzieciom bawienie się urządzeniem.
OCHRONA ŚRODOWISKA
OSTRZEŻENIE! Nie uszkodzić obwodu czynnika
chłodniczego. To też zapobiega zanieczyszczeniu
środowiska.
!
11
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
OSZCZĘDZANIA ENERGII
W URZĄDZENIACH
CHŁODNICZYCH
i
Zainstalować urządzenie w sposób opisany w instrukcji obsługi.
Nie otwierać drzwi częściej niż jest to konieczne.
Od czasu do czasu sprawdzać, czy nic nie przeszkadza cyrkulacji powietrza
pod urządzeniem.
Umieszczony na tylnej ściance zespół sprężarkowy powinien być
utrzymywany w czystości (patrz rozdział „Czyszczenie urządzenia”).
Jeśli uszczelka ulegnie uszkodzeniu lub przestanie zapewniać idealne
uszczelnienie, spowodować jej jak najszybszą wymianę.
Przechowywać żywność w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub
odpowiednim opakowaniu.
Przed włożeniem żywności do chłodziarki odczekać aż ostygnie ona do
temperatury pokojowej.
Zamrożoną żywność rozmrażać w komorze chłodziarki.
Aby skorzystać z całej przestrzeni komory zamrażarki, wyjąć niektóre z
szuflad w sposób opisany w instrukcji.
Przystąpić do rozmrażania swojej tradycyjnej zamrażarki, gdy na
chłodzonych powierzchniach utworzy się warstwa szronu lub lodu o
grubości ok. 3-5 mm.
Pamiętać o tym, że szuflady muszą być rozmieszczone w komorze w
jednolity sposób a żywność układana, tak by nie zakłócać cyrkulacji
powietrza wewnątrz urządzenia (przestrzegać zasad dotyczących
rozmieszczenia żywności opisanych w instrukcji).
W urządzeniach z wentylatorem nie blokować szczelin lub otworów
wentylatora.
Jeśli wentylator lub jonizator nie są potrzebne, wyłączyć je, by zmniejszyć
zużycie energii elektrycznej.
12
INSTALACJA I PODŁĄCZENIE
WYBÓR POMIESZCZENIA
Zainstalować urządzenie w suchym i dobre wentylowanym pomieszczeniu.
Urządzenie będzie prawidłowo pracować, jeśli temperatura otoczenia będzie mieścić
się w przedziale podanym w tabeli. Klasa urządzenia została podana na tabliczce
znamionowej/etykiecie z podstawowymi informacjami na temat urządzenia.
Klasa Temperatura Wilgotność względna
SN (subnormalna) od +10 °C do +32 °C
75%
N (normalna) od +16 °C do +32 °C
ST (subtropikalna) od +16 °C do +38 °C
T (tropikalna) od +16 °C do +43 °C
Ni stawiać urządzenia w pomieszczeniu, w którym temperatura może
spaść poniżej 5°C, ponieważ mogłoby to spowodować nienormalne
działanie lub awarię urządzenia!
i
Nie ustawiać urządzenia w pobliżu urządzeń emitujących energię cieplną
takich jak kuchenki, piecyki, kaloryfery, podgrzewacze wody, itp. i nie narażać
go na bezpośrednie działanie światła słonecznego. Urządzenie powinno
zostać ustawione w odległości co najmniej 3 cm od kuchenki elektrycznej
lub gazowej lub co najmniej 30 cm od piecyka olejowego lub na paliwo stałe.
Jeśli odległość pomiędzy takim źródłem energii cieplnej a urządzeniem jest
mniejsza, należy użyć panelu izolacyjnego.
Uwaga: Umieścić urządzenie w pomieszczeniu o odpowiednio dużych rozmiarach.
Na każde 8 g czynnika chłodniczego powinien przypadać co najmniej 1 m
3
przestrzeni. Ilość czynnika chłodniczego jest podana na tabliczce znamionowej
umieszczonej wewnątrz urządzenia.
Aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza, w podstawie elementu
zabudowy kuchennej, w której ma się znaleźć urządzenie, należy pozostawić
co najmniej 200 cm
2
wolnej przestrzeni.
Powietrze wylatuje w górnej części urządzenia, dlatego też należy starać się
nie zakrywać otworu wylotowego powietrza.
Zignorowanie tego ostrzeżenia może spowodować uszkodzenie urządzenia.
13
PODŁĄCZANIE URZĄDZENIA
Podłączyć urządzenie do prądu przy
użyciu kabla zasilającego. Gniazdko w
ścianie powinno być wyposażone w
styk uziomowy (gniazdko wtykowe).
Napięcie i częstotliwość znamionowa
są podane na tabliczce znamionowej/
etykiecie z podstawowymi
informacjami na temat urządzenia.
Urządzenie musi zostać podłączone
do prądu i uziemione zgodnie z
obowiązującymi normami i przepisami.
Urządzenie jest odporne na
krótkotrwałe odchylenia od napięcia
znamionowego, ale nie większe niż
+/-6%.
14
OPIS URZĄDZENIA
Wyposażenie wnętrza urządzenia może się różnić w zależności od jego modelu.
A Chłodziarka
1 Panel sterowania&
wietlenie LED
2 Szklane półki
3 Pojemnik na świeże
warzywa
4 Półki w dolnych
drzwiach
5 Półka na butelki
B Zamrażarka
6 Szuflady zamrażarki
A
B
1
2
3
4
5
6
15
OBSŁUGA URZĄDZENIA
REGULACJA TEMPERATURY WE URZĄDZENIU
WŁĄCZANIE/WYŁĄCZANIE URZĄDZENIA
A Pokrętło ustawienia temperatury i włączenia/ wyłączenia urządzenia
Włączenie: pokrętło A należy obrócić w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Wyłączenie: pokrętło A należy obrócić w przeciwną stronę tak, aby pozycja
strzałki znalazła się przy symbolu (uwaga: urządzenie wciąż znajduje się pod
napięciem elektrycznym).
Żądaną temperaturę należy ustawić za pomocą pokrętła A, a mianowicie,
obracając pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a więc w prawo.
Zmiana temperatury otoczenia wpływa na temperaturę wewnątrz urządzenia.
Odpowiednio do tego należy dostosować ustawienie pokrętła A. Pozycje
w kierunku szerszej linii oznaczenia oznaczają niższą temperaturę w
urządzeniu (chłodniej), a pozycje w kierunku cieńszej linii oznaczenia, wyższą
temperaturę (cieplej).
Jeżeli temperatura otoczenia, w którym znajduje się urządzenie, wynosi
poniżej 16°C, zalecamy ustawienie pokrętła na najszerszej linii oznaczenia.
A
16
WYPOSAŻENIE WNĘTRZA
URZĄDZENIA
Wewnętrzna część drzwi chłodziarki
jest wyposażona w półki przeznaczone
do przechowywania sera, masła, jajek,
jogurtu i innych małych opakowań,
tubek, puszek, itp.
Maksymalne obciążenie każdej z półek
w drzwiach wynosi 5 kg.
RUCHOME PÓŁKI
Ścianki chłodziarki są wyposażone w
szereg prowadnic umożliwiających
rozmieszczenie półek według swoich
życzeń.
BALKONIKI DRZWIOWE
17
ZALECANE ROZMIESZCZENIE
ŻYWNOŚCI W URZĄDZENIU
Sekcje komory chłodziarki:
- górna część: żywność w puszkach, pieczywo, wino, ciasto, itp.
- część środkowa: nabiał, gotowe potrawy, desery, napoje orzeźwiające, piwo,
gotowana żywność, itp.
- Pojemnik na owoce i warzywa: świeże owoce, warzywa, sałata, warzywa
korzeniowe, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory, kwaśna kapusta, rzepa, itp.
Sekcje w drzwiach komory
chłodziarki:
- górny/środkowy pojemnik w
drzwiach: jajka, masło, ser, itp.
- dolne pojemniki w drzwiach:
napoje, puszki, butelki.
Nie przechowywać w chłodziarce
owoców (bananów, ananasów,
papai, cytrusów) i warzyw
(cukinii, bakłażanów, ogórków,
papryki, pomidorów i ziemniaków)
wrażliwych na niskie temperatury.
i
Sekcje zamrażarki:
- Zamrażanie, przechowywanie zamrożonej żywności (patrz rozdział
„Zamrażanie i przechowywanie zamrożonej żywności”).
PIZZA
Nie przechowywać w zamrażarce sałaty, jajek, jabłek, gruszek, winogron,
brzoskwiń, jogurtu, kwaśnego mleka, kwaśnej śmietany i majonezu.
i
18
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
W CHŁODZIARCE
WAŻNE OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE PRZECHOWYWANIA
ŻYWNOŚCI
i
Prawidłowa eksploatacja urządzenia, odpowiednie
opakowanie, utrzymywanie odpowiedniej temperatury oraz
przestrzeganie norm dotyczących higieny żywności ma
decydujący wpływ na jakość przechowywania żywności.
Przestrzegać podanych na opakowaniu terminów ważności
żywności.
Żywność przechowywana w chłodziarce powinna być
trzymana w zamkniętych pojemnikach lub odpowiednim
opakowaniu, aby zapobiec wydzielaniu lub wchłanianiu
przez nią zapachów i wilgoci.
Nie przechowywać w chłodziarce substancji łatwopalnych,
lotnych lub wybuchowych.
Butelki z dużą zawartością alkoholu powinny być szczelnie
zamknięte i przechowywane w pozycji stojącej.
Niektóre roztwory organiczne, olejki eteryczne zawarte w
skórkach cytryny i pomarańczy, kwas masłowy, itp. mogą w
przypadku długotrwałego kontaktu uszkodzić plastikowe
powierzchnie, powodując uszkodzenie i przedwczesne
starzenie się tych materiałów.
Nieprzyjemny zapach ostrzega o braku czystości w
urządzeniu lub o zepsutej zawartości (patrz rozdział
„Czyszczenie urządzenia”).
Jeśli wyjeżdża się z domu na dłuższy okres czasu, usunąć z
chłodziarki towary łatwo psujące się.
19
ZAPOBIEGANIE KONTAMINACJI ŻYWNOŚCI
Należy stosować się do poniższych wskazówek, aby uniknąć kontaminacji
żywności:
• Otwieranie drzwiczek urządzenia na dłużej może w istotny sposób
podwyższyć temperaturę w określonych strefach urządzeniach.
• Regularnie należy czyścić powierzchnie, które mogą wejść w kontakt z
żywnością, oraz dostępny system odpływowy.
• Surowe mięso i ryby należy w chłodziarce przechowywać w do tego
przeznaczonych naczyniach, aby nie weszły w kontakt z pozostałą żywnością.
• Jeżeli urządzenie będzie przez dłuższy czas puste, należy je wyłączyć,
rozmrozić, oczyścić, wysuszyć i pozostawić otwarte drzwiczki, aby zapobiec
powstaniu pleśni w urządzeniu.
20
ZAMRAŻANIE I
PRZECHOWYWANIE
ZAMROŻONEJ ŻYWNOŚCI
i
Do zamrażania żywności nadającej się do zamrożenia
używać wyłącznie zamrażarki. Zawsze używać świeżej
żywności o wysokiej jakości.
Wybrać dla żywności najodpowiedniejsze opakowanie, z
którym dalej należy odpowiednio postępować.
Upewnić się, że opakowanie jest hermetyczne i
wodoszczelne, tak by żywność nie wysuszała się i nie traciła
zawartych w niej witamin.
Zaznaczyć na opakowaniu rodzaj żywności, ilość i datę
zamrożenia.
Ważne jest, by zamrożenie żywności nastąpiło szybko.
Dlatego też zaleca się mniejsze opakowania. Przed
zamrożeniem przechowywać żywność w chłodziarce.
WAŻNE OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE
ZAMRAŻANIA
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
ZAMROŻONEJ PRZEMYSŁOWO
Przy przechowywaniu i używaniu zamrożonej żywności przestrzegać
wskazówek producentów. Temperatura i termin ważności są podane na
opakowaniu.
Wybierać wyłącznie żywność z nieuszkodzonym opakowaniem, która jest
przechowywana w zamrażarkach w temperaturach –18°C lub niższych.
Nie kupować żywności pokrytej lodem, ponieważ oznacza to, że była ona już
kilka razy rozmrażana i jest gorszej jakości.
Zabezpieczyć żywność przed rozmrożeniem w czasie transportu. W razie
wzrostu temperatury czas przechowywania skróci się, a jakość ulegnie
pogorszeniu.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Gorenje RKI4151P1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi