17
PL
7. Długie kawałki warzyw (jak np. marchew) należy umieszczać wrurze tak, aby ich cienka krawędź była
skierowana do przodu.
8. Warzywa iowoce należy przemieszczać za pomocą popychacza iniewielkiego nacisku. Zbyt duży nacisk
spowoduje wyciśnięcie mniejszej ilości soku imoże spowodować uszkodzenie urządzenia.
9. Przed wyjęciem popychacza i włożeniem kolejnych kawałków owoców należy najpierw zatrzymać
urządzenie, aby sok nie rozprysnął.
10. Sprawdzaj pojemnik na miąższ izatrzymaj wyciskanie soku zanim będzie całkowicie zapełniony.
11. Przed zdjęciem górnej pokrywy należy ZAWSZE wyłączyć sokowirówkę poprzez przełączenie wyłącznika
wpozycję „0”.
Ostrzeżenie:
Nie pozwól, aby sokowirówka pracowała bez przerwy dłużej niż 3 minuty. Po 3 minutach pracy
pozostaw urządzenia wspoczynku przez 20 minut, aby ostygło przed ponownym użyciem!
Porady izalecenia
• Jeżeli przed użyciem włożysz do pojemnika na miąższ worek foliowy, ułatwisz sobie czyszczenie urządzenia.
• Używaj świeżych owoców iwarzyw – zawierają więcej soku.
• Owoce nadające się do wyciskania to m.in.: ananas, jabłko, ogórek, seler, marchew, melon, pomidor oraz
większość owoców cytrusowych.
• Poszczególne odmiany jabłek mają sok o innym smaku i konsystencji. Eksperymentując z różnymi
kombinacjami można znaleźć swój ulubiony smak.
• Włókniste owoce iwarzywa oraz owoce zbardzo twardym miąższem (jak np. banany, mango, papaja
iawokado) nie nadają się do wyciskania soku, ponieważ efektem końcowym będą zmiażdżone owoce
zamiast soku.
• Sok należy spożywać natychmiast po wyciśnięciu, ponieważ świeży sok wkontakcie zpowietrzem szybko
się utlenia itraci wartości odżywcze, może także dojść do pogorszenia smaku.
• Świeży sok jabłkowy wkontakcie zpowietrzem szybko brązowieje. Aby uniknąć zmiany koloru, należy
podawać sok natychmiast po wyciśnięciu lub dodać kilka kropli cytryny.
• Należy pamiętać, że miąższ można użyć wcelu przygotowania ciasta, wegetariańskiej lasagne, babeczek
itp.
Tabela ważnych witamin iminerałów wowocach iwarzywach
Owoce iwarzywa Witaminy Minerały
Szparagi A, B1, C, kwas foliowy Potas, cholina
Buraki czerwone A, C, chlorol, B6 Wapń, potas, cholina iżelazo
Marchew A, C, karoten Potas, wapń, fosfor
Seler
Organiczne minerały alkaliczne (równoważą
pH krwi)
Ogórki Dobry diuretyk Potas
Koper włoski Elementy alkaliczne, wapń imagnez
Pasternak A, C, chlorol Wapń
Rzodkiew C Cholina, fosfor, potas
Papryka A, C Potas
Pomidory C Wapń
Jabłka
A, B1, B2, B6, biotyna, kwas
foliowy, kwas pantotenowy
Cholina, miedź, żelazo, magnez, mangan,
fosfor, potas, krzem, sód, siarka
Czereśnie A, C, B1, B2, kwas foliowy, niacyna
Wapń, kobalt, żelazo, magnez, fosfor, potas,
duża zawartość składników alkalicznych
Winogrona A, B1, B2, C, niacyna Wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor
Grejpfruty
Kompleks witamin B, C, E, K,
biotyna, inozytol
Wapń, fosfor, potas