30
POLSKI
SzanownyKliencie,
DziękujemyzawybranietegowysokiejjakościurządzeniagospodarstwadomowegoALPINA.DoTwojegourządzenia
Alpinadołączonajest2‐letniagwarancja,awprzypadkuodpowiedniegokorzystaniasamourządzeniebędziedziałać
latami.NazwaALPINAoznaczajakość,rzetelnośćimożliwośćpoleganiana
jejproduktach.Mamynadzieję,żewdalszym
ciągubędzieszdodomukupowaćprzedewszyst kim produktyAlpiny.
WAŻNEINFORMACJENATEMATBEZPIECZEŃSTWA
Podczaskorzystaniazurządzeńelektrycznychnależyprzestrzega ćpodstawowychzasadbezpieczeństwa:
1. Przedużyciemprzeczytajcałąinstrukcję.
2. Upewnij
się,żezasilanieodpowiadaoznaczonemunatabliczceznamionowej.
3. Abyuniknąćporażeniaelektrycznegoniezanurzajczęścielektrycznychwwodzie,aniinnychpłynach.
4. Niepozwól,bydzieciobsługiwały,lubbawiłysięurządzeniem.
5. Jeśliurządzenieniepracuje,lubprzedskładaniem/rozk
ładaniem,odłączjeodzasilania.
6. Nieużywaj,jeślikabelelektrycznylubwtyczkasąuszkodzone.
7. Jeślipojawisięuszkodzenielubnieprawidłowedziałanie,zwróćsięwyłączniedoautoryzowanegopunktunapraw.
8. Niestawiajnalubwpobliżugorącychpowierzchni.
9. Nigdy
nieciągnijurządzeniazakabelzasilania.
10. Nieużywajurządzeniawcelachinnych,niżte,doktórychzostałoprzeznaczone.
Środkiostrożności
1. Nieużywajurządzenia,jeślipoziomolejuspadnieponiżejpoziomuminimalnego.Podczassmażenianiemieszaj
róż
nychrodzajówoleju.
2. Należybyćszcz ególnieostrożnympodczasprzestawianiaurządzenia,gdyznajdujesięwnimgorącyolejlubinne
płyny.
3. Abyzapewnićbezpiecznedziałanie,nienależywkładaćdofr ytkownicyżywnościzbytdużychrozmiarów.
4. Korzystaniezdodatkówlubinnych
akcesoriów,któreniezostałydostarczonezurządzeniemniejestzalecane.
Mogłobytospowodowaćporażenieelektryczne,obrażeniaciała,lubstałeuszkodzenieurządzenia.
Obsługa
1. Umieśćurządzenienaczystej,poziomejpowierzchni,nieprzewodzącejciepła.
2. Zanimużyjeszurządzeniapo
razpierwszy,usuńzniegowszelkiemateriały/taśmy,wjakie
byłoonozapakowane.
3. Wyjmijakcesoria,tj.koszyknafrytkiipojemni k wewnętrzny,anastępnieumyjjewciepłej
wodzieidokładnieosuszprzedużyciem.
4. Strzałka,oznaczonanapojemnikudosmaż
enia,musipokrywaćsięzestrzałkąznajdującąsię
zprzoduodb udowy.
5. Wlejdowewnętrznegopojemnikaświeżyolej,wtakiejilości,abymieściłsiępomiędzy
znacznikamiMaxiMin.
6. Podłączurządzeniedoźródłazasilania,zapalisięczerwonalampka,którasygnalizuje
włączeniezasilania.
7. Ustawtermostatipokrętłoczasunażądanewartości.Zapalisięzielonalampka;olej,
znajdującysięwewnątrzurządzeniazostaniepodgrzany,cozajmieokoło10‐15minut.
8. Gdyosiągniętazostanieżądanatemperatura,zielonalampkawyłączysię.
9. Włóżżywnośćdokoszyka–powinnaonazostaćjaknajbardziejosuszona.Uważaj,abynie
włożyćzbytdużo.
10. Umieśćkoszykzżywnościąwwyjmowanympojemniku.Delikatniezamknijpokrywę,takaby
zatrzasnęłysięzatrzaski.Podczassmażeniazawszezamykajpokrywę!
11. Sma
żżywnośćprzezodpowiednidlaniejczas,abywybraćwłaściwątemperaturę,zajrzyjdo
WSKAZÓWEKGOTOWANIA.
12. Gdysmażeniezakończysię,delikatnienaciśnijprzyciskotwierającypokrywę.Złaprączkę
koszykazawierającegousmażonążywność,usuńzkoszykaolej,zawieszając
gowgórnej
częścipojemnikawewnętrznego.Możeszwyjąćżywnośćpoodcieknięciuoleju.
Uwaga:Podczasotwieraniapokrywyzachowajostrożność,para,jakabędziesięspodniej
wydobywaćmabardzowysokątemperaturę.
Wskazówkigotow ania
PrzedstawionewponiższejTABELIczasygotowaniasąjedyniewskazówkamiipowinnybyćdostosowywaneodpowiednio
doiloścismażonejżywności.
ŻYWNOŚĆ Temperaturaoleju(°C) Masa(wgramach) Przybliżonyczasgotowania(minuty)
Krewetki
Cebula
Grzyby
Filetyrybne
Filetrybnypanierowany
Kotletyrybnelubkulki
Mięsowplastrach
Stek
Filetzkurczaka
Frytki,cienkie
Frytki,grube
130
140
140
150
150
150
170
170
180
190
190
200
100
150
250
250
250
250
250
250
300
300
3~5
3~4
6~8
5~6
6~8
6~8
7~10
7~10
7~10
8~10
10~12