Kenwood AX971 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

English 2 - 3
Nederlands 4 - 5
Français 6 - 7
Deutsch 8 - 10
Italiano 11 - 12
Português 13 - 14
Español 15 - 16
Dansk 17 - 18
Svenska 19 - 20
Norsk 21 - 22
Suomi 23 - 24
Türkçe 25 - 26
Ïesky 27 - 28
Magyar 29 - 30
Polski 31 - 32
Русский 33 - 35
Ekkgmij 36 - 38
UNFOLD
´¸∂w
40 - 39
przed użyciem nasadki Kenwood
Przeczytaj uważnie poniższe
instrukcje i zachowaj je na wypadek
potrzeby skorzystania z nich
przyszłości.
Wyjmij wszystkie materiały
pakunkowe oraz wszelkie etykiety.
bezpieczeństwo
Wyłączaj urządzenie przed
montażem i demontażem nasadki.
Trzymaj palce z dala od ruchomych
części i szczelin urządzenia.
Przed włączeniem miksera upewnij
się, że przystawka z wałkiem jest
dobrze umocowana w odpowiednim
miejscu.
W trakcie funkcjonowania
urządzenia nie zostawiaj go bez
kontroli.
Nigdy nie korzystaj z uszkodzonej
nasadki i/ lub urządzenia.
Uważaj, żeby luźne części Twojego
ubrania nie wkręciły się do
urządzenia.
Aby uniknåç pora¯enia prådem
nigdy nie dopuszczaj do
zamoczenia korpusu, sznura ani
wtyczki.
Nigdy nie należy pozostawiać
zwisającego przewodu sieciowego
z uwagi na ryzyko ściągnięcia
urządzenia przez dziecko.
Niniejsze urządzenie nie powinno
być używane przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonych
zdolnościach fizycznych,
umysłowych lub o zaburzonych
zmysłach, jak również przez osoby
niedoświadczone i nie znające się
na urządzeniu, dopóki nie zostaną
one przeszkolone na temat zasad
eksploatacji tego urządzenia lub nie
będą nadzorowane przez osobę
odpowiadającą za ich
bezpieczeństwo.
Należy sprawować kontrolę nad
dziećmi, żeby nie bawiły się
urządzeniem.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Firma Kenwood nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego korzystania z
urządzenia lub nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji.
opis
pokrętło regulujące
wałek do podawania ciasta
nasadka do wałkowania ciasta
montaż
1 Zdejmij pokrywkę na gniazdo
naciskając na jej górną część,
następnie pociągnij, aby zdjąć .
2Trzymając przystawkę na makaron
tak, jak pokazane jest na rysunku,
umieść ją w gnieździe i przekręć .
eksploatacja nasadki do
robienia makaronu
1 Przygotuj ciasto na makaron. Stosuj
jakiś z podanych poniżej przepisów.
2Wyciągając i przekręcając
znajdujące się z boku nasadki do
makaronu, pokrętło regulujące
ustaw go w pozycję 1.
3 Rozwałkuj kawałek ciasta i posyp
mąką wałki i przestrzeń między
nimi.
4 Ustaw robota kuchennego na
prędkość 1 (wałki zaczną się
obracać).
5 Przepuszczaj kawałek ciasta przez
wałki dotąd, aż uzyskasz gładką
powierzchnię. (Składanie ciasta
wpół wzdłuż jego szerokości lub
długości ułatwi Tobie to zadanie).
6 Przekręcaj pokrętło od 1 do 9, za
każdym razem ponownie
przepuszczając ciasto przez wałki
w nasadce, aż uzyskasz
odpowiednią grubość . Zalecaną
grubość osiąga się przy ustawieniu
pokrętła w pozycji od 5 do 7.
Polski
31
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
7 Pokrój rozwałkowane ciasto na
odpowiednie kawałki. Użyj zgodnie
z przeznaczeniem.
eksploatacja
dodatkowych nasadek
tagliatelle (AX971),
tagliolini (AX972),
trenette (AX973)
i spaghetti (AX974)
1 Zanim zaczniesz korzystać z tych
nasadek, najpierw rozwałkuj ciasto,
używając nasadki do wałkowania
ciasta (AX970).
2 Zanim przymocujesz dowolną z
dostępnych dodatkowych nasadek,
zapoznaj się z instrukcją montażu.
3 Przepuść rozwałkowane ciasto
przez nasadkę do makaronu, a
różne noże pokroją go na różne
gatunki makaronu .
4 Zanim przystąpisz do gotowania
makaronu, ciasto powinno postać
około 4 godzin.
przyrządzanie
makaronu
1 Zagotuj wodę w garnku
wypełnionym na trzy czwarte
pojemności. Dodaj sól do smaku.
2 Do wody można również dodać
niewielką ilość oliwy. To
zapobiegnie przypalaniu się
makaronu.
3 Wsyp makaron i gotuj na małym
ogniu przez około 2-4 minuty (do
smaku).
czyszczenie
Nie zmywać żadnej części miksera
w zmywarce do naczyń.
1 Zdejmij przystawkę i wytrzyj do
czysta wilgotną ściereczką. Nie
zanurzaj w wodzie.
przepisy
klasyczne ciasto do
makaronu
500g mąki gatunku 00 lub zwykłej
5-6 jajka
2.5ml (1/2 łyżeczki) soli
15ml oliwy
makaron razowy
500g mąki razowej
5-6 jajka
2.5ml (1/2 łyżeczki) soli
15ml oliwy
makaron rossa
500g mąki gatunku 00 lub zwykłej
4-5 jajka
75 g puree z pomidorów
2.5ml (1/2 łyżeczki) soli
15ml oliwy
Przygotowanie
Umieść mąkę, sól, oliwę i ubite jajka
(jajka powinno się ubijać z puree z
pomidorów) w misce do miksowania.
Mieszaj składniki końcówką do
ubijania przez około 10 sekund przy
ustawieniu na minimalną prędkość.
Wyłącz, oczyść miskę i ubijaczkę.
Wyciągnij końcówkę do ubijania i włóż
hak do zagniatania ciasta. Kontynuuj
ubijanie przy prędkości 1 przez około
2 minuty, aż ciasto się ugniecie.
Wyłącz, wyjmij ciasto i ugniataj go
rękami, aż stanie się gładkie. Aby
osiągnąć lepsze wyniki, przed
rozwałkowywaniem ciasta za pomocą
przystawki, zwiń go i pozostaw na 15
minut. Zainstaluj przystawkę z
wałkiem i przestrzegaj wskazówek
podanych wcześniej.
32
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43

Kenwood AX971 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla