jak używać nasadki miksującej
1
Założyć pierścień uszczelniający na zespół noży
t
nących , sprawdzając poprawność umieszczenia
uszczelki. W przypadku uszkodzenia lub
n
ieprawidłowego założenia uszczelki nastąpi wyciek
c
ieczy.
2 Wkręcić naczynie na zespół noży tnących.
3
Umieścić składniki w naczyniu.
4
Umieścić zakrywkę wlewu na pokrywie, a następnie
dokręcić.
5
Wkręcić pokrywę w kierunku zgodnym z ruchem
w
skazówek zegara, aż zaskoczy na naczyniu.
6 Umieścić nasadkę miksującą na zespole napędowym i
o
brócić, aż zaskoczy .
7
Ustawić odpowiednią prędkość lub sterować przy użyciu
przycisku pracy impulsowej.
●
Zanim wlejesz dowolny płyn do blendera, zaczekaj,
póki on się schłodzi do temperatury pokojowej.
wskazówki
●
Podczas przygotowywania majonezu umieścić w
przystawce miksującej wszystkie składniki z wyjątkiem
oleju. Następnie, przy pracującym urządzeniu, wlać olej
przez zakrywkę wlewu i pozwolić, aby się wymieszał.
●
Mieszaniny o gęstej konsystencji (np. pasztety i dipy)
mogą wymagać wyskrobania. W razie napotkania
trudności przy miksowaniu dodać więcej płynu.
●
Przy kruszeniu lodu użyć przycisku pracy impulsowej w
trybie krótkich cykli pracy przerywanej.
●
Aby wydłużyć żywotność nasadki miksującej, nigdy nie
uruchamiać jej na dłużej niż 60 sekund. Wyłączyć zaraz po
uzyskaniu pożądanej konsystencji.
●
Nie miksować przypraw korzennych, gdyż spowodują one
uszkodzenie plastikowej powierzchni.
●
Urządzenie nie uruchomi się, jeśli nasadka miksująca
zostanie nieprawidłowo zamontowana.
●
Nie umieszczać suchych składników w przystawce
miksującej przed jej włączeniem. W razie potrzeby pociąć
wcześniej składniki na kawałki, zdjąć zakrywkę wlewu, a
następnie, przy pracującym urządzeniu, kolejno je
dodawać.
●
Nie wykorzystywać nasadki miksującej w charakterze
pojemnika do przechowywania. Przed i po użyciu nasadka
miksująca powinna być opróżniona.
●
Nigdy nie miksować więcej niż 1 1/2 litra cieczy (mniej w
przypadku pieniących się cieczy, takich jak koktajle
mleczne).
jak używać dodatkowego
wyposażenia
nóż/ narzędzie do wyrabiania
ciasta
Nóż jest narzędziem najbardziej
w
szechstronnym ze wszystkich.
Konsystencja po przerobie będzie
z
ależała od długości czasu obróbki.
Aby otrzymać twardszą konsystencję,
n
ależy używać przycisku pracy
impulsowej.
Noża można używać do
p
rzygotowywania ciast, siekania
surowego i goto-wanego mięsa,
warzyw, orzechów, pasztetów,
sosów, rozdrabniania zup, a także do
kruszenia biszkoptów i suchego
chleba. Jeśli w zestawie nie ma
załączonego narzędzia do
wyrabiania ciasta, można użyć do
tego celu noża.
Do wyrabiania ciasta drożdżowego
używać specjalnego narzędzia.
wskazówki
nóż
●
Przed przetwarzaniem pociąć mięso, chleb, warzywa na
kostki o wielkości ok. 2cm.
●
Biszkopty połamać na kawałki i dodawać, gdy urządzenie
pracuje.
●
Przy przygotowywaniu ciasta dodawać tłuszcz wprost z
lodówki pokrojony na 2-cm kostki.
●
Uważać, aby nie przetwarzać zbyt długo.
narzędzie do ciasta
●
Umieścić suche składniki w misce i poprzez podajnik
dodać płyny podczas pracy urządzenia. Przetwarzać aż
do otrzymania gładkiej elastycznej kuli (60-90 sekund).
●
Ponownie wyrabiać tylko ręcznie. Nie zaleca się
ponownego wyrabiania w misce, gdyż urządzenie może
wpaść w drgania.
trzepaczka podwójna z
przekładnią
Należy używać jej tylko do lekkich mieszanek, jak białka,
śmietana, mleko zagęszczone i do ubijania jajek z cukrem
do biszkoptów bez tłuszczu. Cięższe mieszanki, jak tłuszcz
i mąka, mogą zniszczyć trzepaczkę.
jak używać trzepaczki
1 Umieścić wałek napędzający i miskę
na korpusie.
2 Oba bijaki włożyć dobrze do głowicy
napędzającej .
3 Założyć trzepaczkę, ostrożnie ją
przekręcając, aż zaskoczy na wałku
napędzającym.
4 Dodać składniki.
5 Założyć pokrywkę tak, aby koniec
wałka znajdował się w centrum
pokrywki.
6 Włączyć urządzenie.
36