Kenwood FP734 Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi
Português 2 - 7
Español 8 - 14
Türkçe 15 - 20
Česky 21 - 26
Magyar 27 - 33
Polski 34 - 40
Pycckий 41 - 47
E 48 - 54
Slovenčina 55 - 61
Українська 62 - 68
´¸∂w
96 - 57
p
rzed użyciem urządzenia Kenwood
Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i zachować na
wypadek potrzeby skorzystania z niej w przyszłości.
U
sunąć wszelkie materiały pakunkowe i etykiety.
bezpieczeństwo obsługi
Noże i tarcze tnące są ostre;należy
o
bchodzić się z nimi ostrożnie. Zawsze
t
rzymać noże za wierzch uchwytu
, z dala od krawędzi tnącej, zarówno
p
odczas użytkowania, jak i podczas
c
zyszczenia.
Nie podnosić ani nie przenosić malaksera za uchwyt, gdyż
g
rozi to pęknięciem uchwytu i odniesieniem obrażeń
f
izycznych przez użytkownika.
Przed opróżnieniem miski zawsze wyjmować ostrze.
Gdy urządzenie jest podłączone do zasilania, nie wkładać
rąk do miski ani do miksera.
Wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę:
przed dołączeniem lub wyjęciem jakiejś części
po użyciu
przed czyszczeniem
Nigdy nie wkładać palców do podajnika. Zawsze używać
dostarczonego popychacza(czy).
Nie zakładać zespołu ostrzy na podstawę zasilającą,
jeżeli nie został na nią założony dzbanek blendera lub
pojemnik młynka.
Przed zdjęciem pokrywy z miski lub miksera bądź mini-
rozdrabniacza/młynka z korpusu:
wyłączyć urządzenie;
zaczekać, aż nasadka/ostrza całkowicie się zatrzymają.
zachować ostrożność, by nie odkręcić dzbanka miksera
lub mini-rozdrabniacza/młynka z zespołu noży.
Przed miksowaniem trzeba dać ostygnąć płynom do
temperatury pokojowej.
Do włączania i wyłączania urządzenia nie należy używać
pokrywki, tylko regulatora prędkości.
Urządzenie to może ulec uszkodzeniu i spowodować
obrażenia, jeśli mechanizm blokujący zostanie
narażony na działanie nadmiernej siły.
Nie należy używać niedozwolonego wyposażenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez dozoru.
Nigdy nie używać uszkodzonego urządzenia. Oddać je do
sprawdzenia lub naprawy: patrz ‘serwis’.
Nie dopuścić, aby korpus urządzenia, kabel lub wtyczka
zamokły.
Nie pozwalać, aby kabel zwisał z krawędzi stołu lub blatu
kuchennego albo dotykał gorących powierzchni.
Nigdy nie przekraczaj maksymalnych wskaźników,
podanych w tabeli prędkości.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby
(w tym dzieci) o obniżonej sprawności fizycznej, zmysłowej
lub umysłowej lub nie mające doświadczenia ani wiedzy
na temat jego zastosowania, chyba że korzystają z
urządzenia pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich
bezpieczeństwo lub otrzymały od tej osoby instrukcje
dotyczące obsługi urządzenia.
Dzieci należy nadzorować i nie dopuszczać, by bawiły się
urządzeniem.
U
rządzenie jest przeznaczone wyłącznie do zgodnego z
przeznaczeniem użytku domowego. Firma Kenwood nie
ponosi odpowiedzialności za wypadki i uszkodzenia
p
owstałe podczas niewłaściwej eksploatacji urządzenia lub
w wyniku nieprzestrzegania niniejszej instrukcji.
Niezgodne z przeznaczeniem użycie robota / miksera
m
oże spowodować urazy.
Z
obacz odpowiedni rozdział, część ‘eksploatacja
urządzenia’, aby bezpiecznie korzystać z poszczególnych
urządzeń.
przed podłączeniem do sieci
S
prawdzić, czy napięcie sieciowe odpowiada danym
znamionowym podanym na spodzie obudowy urządzenia.
U
rządzenie spełnia wymogi dyrektywy Wspólnoty
Europejskiej nr 2004/108/WE, dotyczącej kompatybilności
e
lektromagnetycznej oraz rozporządzenia WE nr
1935/2004 z dnia 27 października 2004 r., dotyczącego
materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
przed użyciem urządzenia po raz pierwszy
1 Zdjąć opakowanie urządzenia wraz z plastykowymi
ochraniaczami noży. Należy uważać, gdyż noże i tarcze
tnące są bardzo ostre. Ochraniacze te należy wyrzucić,
gdyż służą one tylko do ochrony ostrzy podczas produkcji i
transportu.
2 Umyć części (patrz “czyszczenie”).
3 Nadmiar kabla umieścić z tyłu urządzenia.
oznaczenia
malakser
korpus
wyjmowalny wałek napędzający
miska
pokrywka
podajnik
popychacze
blokady bezpieczeństwa
miejsce na kabel
regulator szybkości
mikser
zatyczka otworu do napełniania
pokrywka
zbiornik
uszczelka
podstawa z nożami
34
P
rzed przyståpieniem do czytania instrukcji prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë z ilustracjami
Polski
dodatkowe wyposażenie
N
ie wszystkie niżej wymienione części mogą być
dołączone do kompletu Twojego robota kuchennego. Lista
części w zależności od modelu.
zespół noży tnących
narzędzie do zagniatania ciasta
podwójna metalowa trzepaczka z przekładnią
osłona maxi-blend
tarcza do krojenia na grube plasterki/siekania zgrubnego
tarcza do krojenia na cienkie plasterki/siekania na
drobno
tarcza do siekania cienkich frytek
t
arcza do rozcierania
wyciskacz do cytrusów
mini-rozdrabniacz/młynek
miska mini-malaksera
sokowirówka odśrodkowa
35
wybór ustawienia prędkości dla poszczególnych funkcji
Narzędzie/nasadka Funkcja Prędkość Maksymalna objętość
Zespół noży tnących Jednostopniowe ciasto w proszku 1 – 8 Całkowita waga 1,5 kg
Ciasto – ucieranie tłuszczu z mąką 5 – 8 Waga mąki 340 g
Dodanie wody w celu połączenia składników ciasta 1 – 5
Siekanie/przecieranie/pasztety 8 Waga mięsa 600g
Zespół noży tnących z osłoną Zupy – rozpocząć przy małej prędkości i 1 – 8 1,5 litra
maxi-blend zwiększać do ustawienia 8
Trzepaczka Białka jaj 8 Białka z 6 jaj
Jaja z cukrem do biszkoptów bez tłuszczu 8
Śmietana 5 – 8 500 ml
Narzędzie do zagniatania ciasta Mieszanki z drożdżami 8 500 g
Tarcze – krojenie na plasterki/ Twarde produkty, takie jak marchewka, twardy ser 5 – 8
siekanie/krojenie frytek Bardziej miękkie produkty, takie jak ogórki 1 – 5
i pomidory
Tarcza do rozcierania Parmezan, ziemniaki na kopytka 8
Wyciskacz do cytrusów Owoce cytrusowe 1
Miska mini-malaksera i zespół Wszystkie zastosowania 8 200 g
noży tnących
Nasadka miksująca Wszystkie zastosowania 8 1,5 litra
Mini-rozdrabniacz/młynek Wszystkie zastosowania 8
Sokowirówka odśrodkowa Owoce i warzywa 8 450 g
jak używać malaksera
1 Zamocowaç od¢åczalny trzonek do zespo¢u napëdowego .
2 Umieścić miskę rączką do tyłu i przekręcić zgodnie z
ruchem wskazówek zegara, aż się zablokuje .
3 Założyć na wałek wybrane narzędzie.
Zawsze przed włożeniem składników umieścić miskę i
narzędzie na urządzeniu.
4 Założyć pokrywkę tak, aby czubek wałka znajdował się w
centrum pokrywki.
Nie należy używać pokrywki do włączania /wyłączania
urządzenia; używać tylko regulatora prędkości.
5 Włącz i wybierz szybkość
Urządzenie nie będzie działać, gdy miska i pokrywka nie
są dobrze założone.
Do pracy przerywanej należy używać przycisku pracy
impulsowej (P). W trybie pracy impulsowej urządzenie
pracuje tak długo, jak wciśnięty jest przycisk.
6 Aby zdjąć pokrywkę, narzędzia i miskę, należy powtórzyć
powyższą procedurę w odwrotnej kolejności.
Przed zdjęciem pokrywki wyłączyć urządzenie.
ważne
Urządzenie nie nadaje się do kruszenia i mielenia ziaren
kawy ani do mielenia cukru na puder.
Dodając esencję migdałową lub inne aromaty należy
uważać, aby nie dotykały części plastikowych, gdyż mogą
powodować jego trwałe zabarwienie.
jak używać nasadki miksującej
1
Założyć pierścień uszczelniający na zespół noży
t
nących , sprawdzając poprawność umieszczenia
uszczelki. W przypadku uszkodzenia lub
n
ieprawidłowego założenia uszczelki nastąpi wyciek
c
ieczy.
2 Wkręcić naczynie na zespół noży tnących.
3
Umieścić składniki w naczyniu.
4
Umieścić zakrywkę wlewu na pokrywie, a następnie
dokręcić.
5
Wkręcić pokrywę w kierunku zgodnym z ruchem
w
skazówek zegara, aż zaskoczy na naczyniu.
6 Umieścić nasadkę miksującą na zespole napędowym i
o
brócić, aż zaskoczy .
7
Ustawić odpowiednią prędkość lub sterować przy użyciu
przycisku pracy impulsowej.
Zanim wlejesz dowolny płyn do blendera, zaczekaj,
póki on się schłodzi do temperatury pokojowej.
wskazówki
Podczas przygotowywania majonezu umieścić w
przystawce miksującej wszystkie składniki z wyjątkiem
oleju. Następnie, przy pracującym urządzeniu, wlać olej
przez zakrywkę wlewu i pozwolić, aby się wymieszał.
Mieszaniny o gęstej konsystencji (np. pasztety i dipy)
mogą wymagać wyskrobania. W razie napotkania
trudności przy miksowaniu dodać więcej płynu.
Przy kruszeniu lodu użyć przycisku pracy impulsowej w
trybie krótkich cykli pracy przerywanej.
Aby wydłużyć żywotność nasadki miksującej, nigdy nie
uruchamiać jej na dłużej niż 60 sekund. Wyłączyć zaraz po
uzyskaniu pożądanej konsystencji.
Nie miksować przypraw korzennych, gdyż spowodują one
uszkodzenie plastikowej powierzchni.
Urządzenie nie uruchomi się, jeśli nasadka miksująca
zostanie nieprawidłowo zamontowana.
Nie umieszczać suchych składników w przystawce
miksującej przed jej włączeniem. W razie potrzeby pociąć
wcześniej składniki na kawałki, zdjąć zakrywkę wlewu, a
następnie, przy pracującym urządzeniu, kolejno je
dodawać.
Nie wykorzystywać nasadki miksującej w charakterze
pojemnika do przechowywania. Przed i po użyciu nasadka
miksująca powinna być opróżniona.
Nigdy nie miksować więcej niż 1 1/2 litra cieczy (mniej w
przypadku pieniących się cieczy, takich jak koktajle
mleczne).
jak używać dodatkowego
wyposażenia
nóż/ narzędzie do wyrabiania
ciasta
Nóż jest narzędziem najbardziej
w
szechstronnym ze wszystkich.
Konsystencja po przerobie będzie
z
ależała od długości czasu obróbki.
Aby otrzymać twardszą konsystencję,
n
ależy używać przycisku pracy
impulsowej.
Noża można używać do
p
rzygotowywania ciast, siekania
surowego i goto-wanego mięsa,
warzyw, orzechów, pasztetów,
sosów, rozdrabniania zup, a także do
kruszenia biszkoptów i suchego
chleba. Jeśli w zestawie nie ma
załączonego narzędzia do
wyrabiania ciasta, można użyć do
tego celu noża.
Do wyrabiania ciasta drożdżowego
używać specjalnego narzędzia.
wskazówki
nóż
Przed przetwarzaniem pociąć mięso, chleb, warzywa na
kostki o wielkości ok. 2cm.
Biszkopty połamać na kawałki i dodawać, gdy urządzenie
pracuje.
Przy przygotowywaniu ciasta dodawać tłuszcz wprost z
lodówki pokrojony na 2-cm kostki.
Uważać, aby nie przetwarzać zbyt długo.
narzędzie do ciasta
Umieścić suche składniki w misce i poprzez podajnik
dodać płyny podczas pracy urządzenia. Przetwarzać aż
do otrzymania gładkiej elastycznej kuli (60-90 sekund).
Ponownie wyrabiać tylko ręcznie. Nie zaleca się
ponownego wyrabiania w misce, gdyż urządzenie może
wpaść w drgania.
trzepaczka podwójna z
przekładnią
Należy używać jej tylko do lekkich mieszanek, jak białka,
śmietana, mleko zagęszczone i do ubijania jajek z cukrem
do biszkoptów bez tłuszczu. Cięższe mieszanki, jak tłuszcz
i mąka, mogą zniszczyć trzepaczkę.
jak używać trzepaczki
1 Umieścić wałek napędzający i miskę
na korpusie.
2 Oba bijaki włożyć dobrze do głowicy
napędzającej .
3 Założyć trzepaczkę, ostrożnie
przekręcając, aż zaskoczy na wałku
napędzającym.
4 Dodać składniki.
5 Założyć pokrywkę tak, aby koniec
wałka znajdował się w centrum
pokrywki.
6 Włączyć urządzenie.
36
w
ażne
Trzepaczka nie nadaje się do przygotowywania
jednostopniowych ciast w proszku ani do ucierania
t
łuszczu i cukru, a użycie do tego celu tej trzepaczki
doprowadzi do jej uszkodzenia. Do przygotowywania
ciasta należy zawsze używać zespołu noży tnących.
w
skazówki
Najlepsze rezultaty można osiągnąć wtedy, gdy jajka mają
t
emperaturę pokojową.
Miska i bijaki powinny być czyste przed każdym ubijaniem.
osłona maxi-blend
Podczas mieszania płynów należy
u
żywać wraz z nożem osłony maxi-
blend. Pozwala to na zwiększenie
o
bjętości płynu z 1 l do 1,5 l,
zapobiega wylewaniu się płynów i
poprawia wydajność noża.
1 Umieścić wałek napędzający i
miskę na korpusie.
2 Przymocować nóż.
3 Włożyć składniki, które mają być
przetwarzane.
4 Założyć osłonę nad nożem i oprzeć
ją na występie wewnątrz miski .
Nie naciskać na osłonę,
przytrzymywać ją za środkowy uchwyt.
5 Założyć pokrywkę i włączyć urządzenie.
tarcze krojące/siekające
tarcze obustronne krojące
/siekające – grube
cienkie
Strony siekającej należy używać do
serów, marchewki, ziemniaków i
żywności o podobnej konsystencji.
Strony krojącej należy używać do
serów, marchewki, ziemniaków,
kapusty, ogórków, cukini,
buraczków i cebuli.
tarcza do drobnego siekania (styl
Julienne)
Służy do siekania: ziemniaków na
frytki (francuski styl Julienne),
twardych składników do sałatek, do
dekorowania potraw, zapiekanek
oraz do siekania warzyw (np.
marchewki, rzepy, cukini, ogórków).
Tarcza drobna
Do tarcia parmezanu i ziemniaków na knedle.
bezpieczeństwo
Nigdy nie zdejmować pokrywki zanim tarcza tnąca nie
zatrzyma się całkowicie.
Obchodzić się ostrożnie z tarczami, gdyż są bardzo
ostre.
jak używać tarczy tnących
1
Umieścić wałek napędzający i
m
iskę na korpusie.
2 Trzymając tarczę za środkowy
u
chwyt umieścić ją na wałku
o
dpowiednią stroną do góry
.
3 Założyć pokrywkę.
4
Wybrać odpowiedni rodzaj
p
odajnika. W popychaczu
znajduje się mniejszy podajnik
s
łużący do przetwarzania
p
ojedynczych lub cienkich
składników.
A
by użyć mniejszego podajnika,
n
ależy najpierw włożyć do
podajnika większy popychacz.
Aby użyć większego podajnika, należy użyć obu
popychaczy razem.
5 Włożyć do podajnika żywność.
6 Włączyć urządzenie i płynnie popychać żywność – nigdy
nie wkładać do podajnika palców.
wskazówki
Używać świeżych składników
Nie krajać żywności zbyt drobno. Napełnić większy
podajnik prawie do pełna. Zapobiegnie to rozsypywaniu się
żywności. Ewentualnie można użyć mniejszego podajnika.
Przy używaniu tarczy siekającej należy umieścić składniki
poziomo.
Przy krojeniu lub siekaniu żywność włożona pionowo
daje mniejsze kawałki niż żywność ułożona poziomo
.
Zawsze po przetwarzaniu pozostanie pewna ilość
odpadów na tarczy lub w misce.
37
m
u
l
t
i
p
r
o
m
u
l
t
i
p
r
o
m
u
l
t
i
p
r
o
m
u
l
t
i
p
r
o
wyciskacz do cytrusów
N
ależy używać go do
wyciskania soku z owoców
c
ytrusowych, np. z
p
omarańczy, cytryn,
limonek i grejpfrutów.
stożek
sitko
jak używać
wyciskacza do
cytrusów
1 Umieścić wałek
n
apędzający i miskę na
korpusie.
2 Umieścić sitko w misce tak,
aby jego rączka
zablokowała się bezpośrednio nad rączką miski .
3 Umieścić stożek na wałku napędzającym przekręcając go
tak, aby opadł całkowicie na dół .
4 Przeciąć owoc na połowę. Włączyć urządzenie i
przyciskać połówkę owocu do stożka.
Wyciskacz do owoców nie będzie działał, jeśli sitko nie
jest dobrze założone.
mini-rozdrabniacz/młynek
Mini-rozdrabniacz/młynek można stosować
do mielenia ziół, orzechów i kawy.
zespó¢ no¯y
uszczelka
s¢oik
pokrywka młynka
bezpieczeństwo
Nigdy nie przymocowywać zespołu
ostrzy do robota kuchennego bez
zamocowanego pojemnika młynka.
Nigdy nie odkręcać pojemnika, gdy mini-
rozdrabniacz/młynek jest zamontowany na
urządzeniu.
Nie dotykać ostrzy i przechowywać je w
miejscu niedostępnym dla dzieci.
Mini-rozdrabniacz/młynek należy
zdejmować wyłącznie po całkowitym
zatrzymaniu się ostrzy.
uwaga
Długi okres użytkowania mini-
rozdrabniacza/młynka można zapewnić nie
używając urządzenia przez czas dłuższy niż
30 sekund. Po uzyskaniu żądanej konsystencji
natychmiast wyłączyć.
Nie zaleca się mielenia przypraw korzennych, ponieważ
mogą uszkodzić plastikowe elementy.
Urządzenie nie będzie działać, jeżeli mini-
rozdrabniacz/młynek nie został poprawnie zamocowany.
Stosować wyłącznie do mielenia składników suchych.
użytkowanie mini-
rozdrabniacza/młynka
1
W¢ó¯ sk¢adniki do s¢oika
nape¢niajåc nie wiëcej, ni¯ do
p
o¢owy.
2
Za¢ó¯ gumowå uszczelkë w
zespole ostrzy.
3
Obróç zespó¢ ostrzy spodem do
g
óry. W¢ó¯ go do s¢oika,
ostrzami do do¢u.
4
Nakrëç podstawkë na s¢oik,
d
obrze dociågajåc w palcach.
5 Umieścić mini-rozdrabniacz/
m
łynek na korpusie zasilającym i przekręcić do pozycji
zablokowany” .
6 Załącz prędkość maksymalną, względnie używaj pracy
impulsowej.
wskazówki
Przyprawy ziołowe najlepiej się mielą, gdy są czyste i
suche.
miska mini-malaksera
Miska mini-malaksera służy
do siekania ziół i
przetwarzania niewielkich
ilości składników, takich jak
mięso, cebula, orzechy,
majonez, warzywa, puree,
sosy i pokarm dla
niemowląt.
zespół noży tnących
miski mini-malaksera
miska mini-malaksera
jak używać miski
mini-malaksera
1 Założyć wałek napędzający
i miskę na zespół
napędowy.
2 Założyć miskę mini-
malaksera, uważając, aby
żebra wewnątrz kominka
mniejszej miski weszły w
wycięcia kominka dużej
miski .
3 Założyć zespół noży
tnących na wałek napędowy .
4 Dodać składniki do przetworzenia.
5 Założyć pokrywę i włączyć mikser.
bezpieczeństwo
Nigdy nie demontować pokrywy zanim ostrza nie
przestaną wirować.
Ostrza zespołu noży tnących są bardzo ostre, dlatego
należy zawsze obchodzić się z nimi ze szczególną
ostrożnością.
38
m
ul
t
i
p
r
o
mu
l
t
i
p
r
o
m
u
l
t
i
p
r
o
w
ażne
Nie miksować przypraw korzennych, gdyż spowodują one
uszkodzenie plastikowej powierzchni.
N
ie miksować twardych produktów, takich jak ziarna kawy,
kostki lodu lub czekolady, gdyż mogą one spowodować
uszkodzenie ostrzy.
wskazówki
Z
ioła najlepiej mleć, gdy są czyste i suche.
Podczas miksowania ugotowanych składników w celu
sporządzenia pokarmu dla niemowląt należy zawsze
d
odać niewielką ilość płynu.
Przed rozpoczęciem mielenia takie produkty, jak mięso,
chleb i warzywa, należy pokroić w kostkę o boku około 1-2
c
m.
Podczas przygotowywania majonezu dodać olej przez
podajnik.
sokowirówka
Używaj sokowirówki do
wyciskania soku z owoców
twardych i warzyw.
popychacz
pokrywa
sitko
miska wewnętrzna
jak używać
sokowirówki
1 Załóż wałek napędowy i miskę na
korpus z silnikiem.
2 Zablokuj sitko w misce
wewnętrznej .
3 Włóż miskę wewnętrzną do miski
malaksera .
4 Załóż pokrywę sokowirówki na
miskę i obróć, aż się zarygluje;
rura podająca powinna się
znaleźć nad rękojeścią .
5 Pokrój surowiec na małe kawałki,
które się zmieszczą w rurze
podającej.
6 Włącz i równomiernie spychaj
surowiec w dół posługując się
popychaczem - nigdy nie wkładaj palców do rury
podającej. Zepchnij do końca jedną porcję przed
włożeniem następnej.
7 Po włożeniu ostatniego kawałka trzymaj sokowirówkę
włączoną jeszcze przez 20 sekund, aby wycisnąć sok z
masy na sitku.
uwaga
Jeśli sokowirówka wpada w drgania, to wyłącz i opróżnij
sitko (malakser będzie wibrował, jeśli pulpa na sitku
nierównomiernie się rozłoży).
Przerabiaj niewielkie ilości na raz (co najwyżej 45 dag) i
regularnie opróżniaj sitko i miskę wewnętrzną.
Przed przeróbką usuń pestki i nasiona (np. ze śliwek,
słodkiej papryki i melona) oraz twardą skórkę (np. melon,
ananas). Nie jest konieczne obieranie jabłek lub gruszek.
w
skazówki
Używaj jędrnych, świeżych owoców i jarzyn.
Soki z owoców cytrusowych będą gorzkie i spienione,
p
onieważ będą również wyciskane soki ze skórki i z waty
pod spodem. Zamiast sokowirówki używaj sokownicy do
cytrusów.
pielęgnacja i czyszczenie
Z
awsze przed czyszczeniem należy wyłączać urządzenie i
wyjmować wtyczkę.
O
strożnie obchodzić się z nożami i tarczami, gdyż
b
ardzo ostre.
Niektóre rodzaje żywności mogą barwić plastik. Jest to
n
ormalne zjawisko i nie ma wpływu na plastik ani na smak
p
otrawy. Aby usunąć zabarwienie, przetrzeć plastik
szmatką zamoczoną w oleju roślinnym.
korpus z silnikiem
Wytrzeć wilgotną szmatką i osuszyć. Na blokadzie
zabezpieczającej nie mogą znajdować się resztki
żywności.
Nadmiar kabla należy umieścić
z tyłu urządzenia .
blender oraz mini-rozdrabniacz/młynek
1 Przed odkręceniem od zespołu ostrzy opróżnij
dzbanek/słoik.
2 Zmywaj ręcznie dzbanek/słoik.
3 Zdjąć i umyć uszczelki.
4 Nie dotykać ostrych noży – wyczyścić je szczoteczką w
gorącej wodzie z płynem, a następnie opłukać pod bieżącą
wodą. Nie zanurzać podstawy z nożem w wodzie.
5 Położyć je odwrócone, aby wyschły.
trzepaczka
Wyjąć bijaki z głowicy delikatnie je pociągając. Umyć je w
ciepłej wodzie z płynem.
Przetrzeć głowicę wilgotną szmatką i osuszyć. Nie
zanurzać jej w wodzie.
inne części
Umyć ręcznie i osuszyć.
Alternatywnie można je umyć na górnej półce w zmywarce
do naczyń. Zaleca się krótki program o niskiej
temperaturze.
39
mu
l
t
i
p
r
o
serwis i punkty obsługi klienta
Z
e względów bezpieczeństwa uszkodzony przewód musi
z
ostać wymieniony przez pracownika firmy KENWOOD lub
upoważnionego przez firmę KENWOOD zakładu
n
aprawczego.
P
omocy w zakresie:
użytkowania urządzenia lub
czynności serwisowych bądź naprawczych
u
dziela punkt sprzedaży, w którym zakupiono urządzenie.
Zaprojektowała i opracowała firma Kenwood w Wielkiej
B
rytanii.
Wyprodukowano w Chinach.
UWAGI DOTYCZĄCE PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
PRODUKTU, ZGODNIE Z WYMOGAMI DYREKTYWY
WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ 2002/96/WE.
Po zakończeniu okresu użytkowania produktu nie wolno
wyrzucać razem z innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do prowadzonego przez władze
miejskie punktu zajmującego się segregacją odpadów lub
zakładu oferującego tego rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD pozwala uniknąć
szkodliwego wpływu na środowisko naturalne i zdrowie
ludzkie, wynikającego z nieodpowiedniego usuwania tego
rodzaju sprzętu, oraz umożliwia odzyskiwanie materiałów, z
których sprzęt ten został wykonany, a w konsekwencji
znaczną oszczędność energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania sprzętu AGD przypomina
umieszczony na produkcie symbol przekreślonego pojemnika
na śmieci.
40
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78

Kenwood FP734 Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi