20
Podczas pieczenia tradycyjnego ciepło
dochodzi zarówno z grzałki dolnej jak i
górnej. Pozwala to na pieczenie na
jednym poziomie i jest szczególnie
polecane do dań, które wymagają
szczególnego przyrumienienia od
spodu, np. rożków lub tart.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone
mięsa, które wymagają ekstra
przyrumienienia od góry, również dobrze
pieką się przy użyciu pieczenia
tradycyjnego.
Sposób uruchomienia pieczenia
tradycyjnego
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na żądaną funkcję .
2. Ustawić pokrętło termostatu na żądaną
temperaturę.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez
uruchamiania grzałek powodując
cyrkulację powietrza w temperaturze
pokojowej wewnątrz piekarnika.
Sprawdzić, czy pokrętło termostatu
jest na pozycji "0".
Porady i wskazówki
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w
średniej temperaturze (między 150°C i
200°C) i dlatego konieczne jest
rozgrzanie piekarnika przez ok. 10 min.
Drzwiczek piekarnika nie należy
otwierać przed upływem co najmniej 3/4
ustawionego czasu pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone
w formie lub w blasze przez 2/3 całego
wymaganego czasu pieczenia, a
następnie odpowiednio przybrane przed
całkowitym upieczeniem. Dalszy czas
pieczenia zależy od rodzaju przybrania
lub nadzienia. Ciasta biszkoptowe muszą
z trudem oddzielać się od łyżki. Czas
pieczenia byłby za bardzo wydłużony,
jeśli byłoby za bardzo wodniste.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie
blachy z ciastem lub herbatnikami
jednocześnie, należy zostawić jeden
poziom wolny między blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie
blachy z ciastem lub herbatnikami
jednocześnie, należy zamienić zamienić
blachy miejscami, a także odwrócić
blachy, po upływie ok. 2/3 czasu
pieczenia.
Pieczenie:
Nie piec mięs mniejszych niż 1 kg.
Mniejsze kawałki mięsa mogą wyschnąć
podczas pieczenia. Ciemne mięso, które
musi być dobrze wypieczone z
zewnątrz, a średnio lub lekko
wypieczone wewnątrz, powinno być
pieczone w wyższej temperaturze
(200°C-250°C).
Białe mięso, drób i ryby, z drugiej
strony, wymagają niższej temperatury
(150°C-175°C). Składniki sosów powinny
być dodawane do brytfanny na początku,
jeśli czas pieczenia jest krótki. W
przeciwnym razie należy dodać je w
ciągu ostatnich 30 minut.
Można użyć łyżki aby sprawdzić, czy
mięso się upiekło: jeśli po naciśnięciu
mięsa łyżką daje się wyczuć opór
oznacza to że, mięso jest upieczone.
Rostbefy i filety, które mają pozostać
różowe w środku, muszą być pieczone w
wyższej temperaturze przez krótszy
czas.
Jeśli mięso jest pieczone
bezpośrednio na ruszcie piekarnika,
poniżej rusztu należy włożyć ociekacz
do tłuszczu.
Aby mięso było soczyste, po jego
upieczeniu, zaleca się odczekać
przynajmniej 15 minut przed jego
pokrojeniem.
Aby zmniejszyć ilość dymu w
piekarniku, zaleca się dodanie niewielkiej
ilości wody do brytfanki. Aby ograniczyć
zjawisko kondensacji, dodawać wodę
kilka razy. Przed podaniem,
przygotowane potrawy można
utrzymywać ciepłe w piekarniku.