3
PL
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do użytkowania
urządzenia, należy zapoznać się instrukcjami
bezpieczeństwa.
Prosimy o zachowanie ich do wglądu na
przyszłość.
W niniejszej instrukcji i na samym urządzeniu
znajdują się ważne ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa – należy je zawsze
uwzględniać.
Producent urządzenia nie ponosi
odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody
wynikłe z nieprzestrzegania niniejszych
instrukcji bezpieczeństwa, nieprawidłowego
użytkowania urządzenia lub niewłaściwego
ustawienia elementów sterujących.
UWAGI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Bardzo małe dzieci (do 3 lat) i małe dzieci (od
3 do 8 lat) nie powinny przebywać w pobliżu
urządzenia, chyba że znajdują się pod
ciągłym nadzorem osoby dorosłej.
Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o
ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy
mogą korzystać z urządzenia wyłącznie pod
nadzorem lub po otrzymaniu odpowiednich
instrukcji dotyczących bezpiecznego
użytkowania urządzenia oraz pod
warunkiem, że rozumieją zagrożenia
związane z obsługą urządzenia. Nie
pozwalać, by dzieci bawiły urządzeniem.
Dzieci nie mogą czyścić ani konserwować
urządzenia bez nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Ponieważ urządzenie i jego
dostępne części nagrzewają się podczas
użytkowania, dzieci do lat 8 nie mogą
znajdować się w pobliżu urządzenia bez
stałego nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Unikać dotykania elementów
grzewczych i powierzchni wewnętrznych –
ryzyko oparzenia.
Nigdy nie pozostawiać bez nadzoru urządzenia
podczas procesu suszenia żywności.
Jeśli urządzenie nadaje się do stosowania
sondy, należy używać tylko sondy
temperaturowej przeznaczonej dla tego
urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Jeżeli drzwiczki lub uszczelki
drzwiczek są uszkodzone, nie można używać
kuchenki do momentu, aż zostanie
naprawiona przez odpowiednio przeszkoloną
osobę.
OSTRZEŻENIE: Nie wolno podgrzewać
płynów oraz innych potraw w szczelnie
zamkniętych pojemnikach, ponieważ
pojemniki takie mogą eksplodować.
Kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona do
podgrzewania żywności i napojów. Suszenie
żywności lub odzieży oraz podgrzewanie
podkładek grzewczych, kapci, gąbek,
wilgotnych tkanin i podobnych produktów
może spowodować ryzyko obrażeń ciała lub
pożaru.
Podczas podgrzewania żywności w
plastikowych lub papierowych pojemnikach
należy kontrolować wzrokowo kuchenkę, ze
względu na ryzyko pożaru.
Podgrzewanie napojów przy pomocy mikrofali
może spowodować efekt opóźnionego
wrzenia, toteż konieczne jest zachowanie
ostrożności podczas wykonywania wszelkich
czynności przy pojemniku.
Zawartość butelek do karmienia niemowląt i
słoiczków z żywnością dla dzieci należy
wymieszać lub wstrząsnąć oraz sprawdzić jej
temperaturę przed podaniem do spożycia,
aby uniknąć poparzenia.
W kuchenkach mikrofalowych nie należy
podgrzewać jaj w skorupce ani jaj
ugotowanych na twardo w całości, ponieważ
mogą one eksplodować nawet po
zakończeniu podgrzewania mikrofalami.
Używać wyłącznie naczyń przeznaczonych
do kuchenek mikrofalowych.
Jeśli z kuchenki wydobywa się dym, należy ją
wyłączyć, odłączyć od zasilania oraz zamknąć
drzwiczki, aby stłumić ogień.
Kuchenki mikrofalowej nie należy używać do
smażenia na oleju, ponieważ nie jest możliwe
kontrolowanie jego temperatury.
Ścierki kuchenne i inne łatwopalne materiały
powinny być przechowywane z dala od
urządzenia, dopóki wszystkie jego
podzespoły całkowicie nie ostygną.
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo
zapalić. Należy zawsze uważnie nadzorować
gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu, oleju lub alkoholu (np. rumu,
koniaku, wina) – ryzyko pożaru.
Do wyjmowania naczyń z kuchenki należy
używać odpowiednich rękawic, unikając
dotykania nagrzanych elementów.
Po zakończeniu gotowania, ostrożnie
otworzyć drzwiczki urządzenia, wypuszczając
stopniowo gorące powietrze i parę z wnętrza
urządzenia.
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA