8
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ NISKIEJ
TEMPERATURY
Komora niskiej temperatury jest oznakowana symbolem
, lub .
W komorach oznakowanych lub można
przechowywać mrożonki przez okres czasu podany na
opakowaniu. Jeśli komora niskiej temperatury jest
oznakowana symbolem , można w niej także
zamrażać świeże produkty żywnościowe.
Ilość świeżych produktów, jakie można zamrozić
w ciągu 24 godzin, jest podana na tabliczce znamionowej.
Uwaga:
Komora niskiej temperatury jest w stanie utrzymać
temperaturę właściwą dla konserwacji produktów
spożywczych, także w wypadku przerw w zasilaniu
elektrycznym. Zaleca się jednak, aby w takim okresie nie
otwierać drzwi komory.
Jak postępować w przypadku zamrażania
świeżych produktów (tylko w komorze )
Ważne
•
Świeży produkt przeznaczony do zamrożenia, należy
szczelnie zapakować w: folię aluminiową, folię
przeźroczystą, szczelne opakowania z tworzywa, pojemniki
polietylenowe z pokrywkami, pojemniki zamrażalnikowe, o
ile nadają się do zamrażania żywności.
•
Ułożyć produkty przeznaczone do zamrożenia w górnej
komorze, pozostawiając dostateczne odstępy między
opakowaniami tak, aby umożliwić swobodny przepływ
powietrza.
•
Aby uzyskać optymalne warunki zamrażania, gdy wkładamy
nowe produkty do zamrażarki, należy przestawić pokrętło
termostatu o pół podziałki w stronę mniejszych liczb.
•
Po 24 godzinach mrożenie jest zakończone.
Dla urządzeń z komorą
Czasokres konserwacji produktów świeżych, które
zostały zamrożone, jest podany w tabelce obok.
W momencie zakupu mrożonek należy upewnić się czy:
•
Opakowanie lub paczka nie są uszkodzone, gdyż jakość
produktu może ulec obniżeniu. Jeśli opakowanie jest
nadmuchane lub ma ślady wilgoci to znaczy, że nie było
one przechowywane w warunkach optymalnych i mogło
nastąpić rozpoczęcie rozmrażania.
•
Mrożonki należy kupować w końcowej fazie zakupów, a
do ich przenoszenia trzeba używać toreb termicznych.
•
Niezwłocznie po powrocie do domu należy je włożyć do
zamrażarki.
•
Nie można zamrażać ponownie produktów częściowo
rozmrożonych, lecz skonsumować je w ciągu 24 godzin.
•
Unikać albo zredukować do minimum zmiany
temperatury. Przestrzegać instrukcji dotyczących daty
przydatności do spożycia, podanej na opakowaniu.
•
Należy zawsze przestrzegać instrukcji przechowywania
mrożonek, umieszczonych na ich opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
•
Należy napełnić wanienkę na lód wodą do poziomu 2/3 i
umieścić ją na dnie komory zamrażalnika.
•
Jeśli wanienka przymarznie do dna komory niskiej
temperatury, nie należy używać ostrych lub kłujących
narzędzi do jej wyjęcia.
•
Aby ułatwić wyjęcie kostek lodu z wanienki należy ją lekko
zgiąć.
MIESIĄCE PRODUKTY
3pl33004.fm5 Page 8 Friday, January 26, 2001 12:34 PM