Whirlpool IL A1.UK instrukcja

Typ
instrukcja
13
Włączanie urządzenia
1. Włożyć wtyczkę przewodu zasilającego go
gniazdka.
2. Po włożeniu wtyczki urządzenie jest fabrycznie
gotowe do pracy z temperaturą 5°C. Jeśli na
wyświetlaczu A pojawia się tylko jeden
podświetlony punkt (tryb czuwania), nacisnąć
przycisk Start (B).
3. W ten sposób urządzenie się włącza, a komora
do przechowywania mięsa i ryb rozpoczyna
pracę. Temperatura komory chłodziarki jest
fabrycznie ustawiona na średnie położenie.
Regulacja temperatury komory chłodziarki
W razie potrzeby zmiany temperatury w komorze
chłodziarki nacisnąć przycisk (C), aby wybrać
temperaturę (zmienia się w sposób cykliczny - patrz
karta urządzenia)
Uwaga:
Na temperaturę we wnętrzu chłodziarki ma wpływ
temperatura powietrza otoczenia, częstotliwość
otwierania drzwi, włożenie ciepłych artykułów oraz
nieprawidłowe ustawienie urządzenia. Temperatura
ta może być inna niż wskazana na panelu.
Wyłączanie urządzenia
W razie przewidywanej dłuższej przerwy w
eksploatacji urządzenia można je wyłączyć
przyciskiem (B - Tryb czuwania) lub przez wyjęcie
wtyczki przewodu zasilającego z gniazdka.
Alarm otwartych drzwi chłodziarki
Urządzenie samodzielnie sygnalizuje sygnałem
dźwiękowym oraz miganiem oświetlenia
wewnętrznego, że drzwi pozostawiono
niedomknięte. Alarm włącza się po upływie 2 minut
od momentu otwarcia drzwi i wyłącza się po ich
zamknięciu. Jeśli drzwi mają być otwarte przed
dłużej niż 2 minuty, można wyłączyć alarm
przyciskiem (F); alarm ponownie włączy się po 2
minutach, jeśli drzwi będą nadal otwarte.
Blokada przycisków
Aby uniknąć przypadkowego włączenia przycisków
spowodowanego kontaktem z opakowaniami bądź
artykułami spożywczymi lub wywołanego przez
dzieci, można je zablokować poprzez jednoczesne
naciśnięcie oraz przytrzymanie przez ok. 3 sekundy
przycisków (F) i (D). Miganie litery L na wyświetlaczu
przez ok. 5 sekund oznacza, że blokada została
włączona. Jeśli przyciski są zablokowane, nie można
zmienić żadnego ustawienia. W takiej sytuacji po
naciśnięciu dowolnego przycisku na wyświetlaczu
miga przez 5 sekund litera L.
Aby odblokować przyciski, jednocześnie nacisnąć
oraz przytrzymać przez ok. 3 sekundy przyciski (F) i
(D).
WŁĄCZANIE KOMORY CHŁODZIARKI
B A C
HG DEF
14
Przechowywanie artykułów spożywczych w
komorze chłodziarki:
Artykuły spożywcze należy wkładać tak, jak to
podano na rysunku:
A Potrawy gotowane
B Warzywa
C Ryby, mięso
D Owoce i warzywa
E Butelki
F Sery
Uwaga:
Artykuły żywnościowe należy przykrywać, aby nie
dopuścić do ich wyschnięcia.
Wolna przestrzeń pomiędzy półkami a
wewnętrzną tylną ścianą chłodziarki umożliwia
swobodny przepływ powietrza.
Artykuły spożywcze nie powinny dotykać tylnej
ścianki komory chłodziarki.
Nie wkładać do chłodziarki potraw, które są
jeszcze ciepłe.
Napoje powinny być przechowywane w
zamkniętych pojemnikach.
Uwaga:
Przechowywanie warzyw o dużej zawartości
wody spowoduje kondensację pary wodnej w
szufladzie na warzywa i owoce; nie ma to
wpływu na prawidłowe działanie urządzenia.
15
Urządzenie jest wyposażone w specjalnie
zaprojektowaną komorę do przechowywania mięsa i
ryb.
Dla jej potrzeb temperatura wewnątrz komory jest
utrzymywana na niższym poziomie niż w
pozostałych częściach chłodziarki.
Umożliwia to znaczne wydłużenie czasu
przechowywania świeżych produktów (mięsa i ryb)
bez konieczności ich zamrażania i bez zmiany ich
walorów odżywczych oraz oryginalnej świeżości.
W komorze na mięso i ryby panuje optymalna
temperatura, gdy termostat jest ustawiony w
średnim położeniu.
Nie zaleca się przechowywania w tej komorze
owoców ani warzyw, ponieważ temperatura może
spaść nawet poniżej 0°C, co może spowodować
zamarznięcie zawartej w nich wody.
Wskaźnik temperatury
O temperaturze wewnątrz komory informuje
wskaźnik znajdujący się na drzwiczkach komory
(Rys. 1).
Kolorowy sektor oznacza zakres temperatury
idealny do przechowywania mięsa i ryb.
Temperatura w komorze stabilizuje się w ciągu
ok. jednej godziny.
Uwaga:
Temperatura w komorze na mięso i ryby jest
powiązana z temperaturą w całej komorze
chłodziarki. W związku z tym, jeśli wskaźnik
temperatury komory znajduje się w sektorze ,
wyregulować temperaturę chłodziarki przyciskiem
(C). Spowoduje to również skorygowanie
temperatury w komorze na mięso i ryby.
Wyjmowanie komory
Jeśli chłodziarka ma być używana bez komory na
mięso i ryby, należy:
1. Wyjąć pokrywę komory. W tym celu zwolnić dwa
zaciski boczne w dolnej części frontu
(patrz Rys. 3).
2. Wyjąć komorę (patrz Rys. 2).
Aby z powrotem zamontować komorę na mięso i
ryby, należy:
1. Włożyć komorę.
2. Zamontować pokrywę komory na mięso i ryby.
OBSŁUGA KOMORY NA MIĘSO I RYBY
(dostępnej w zależności od modelu)
Rys. 1
Rys. 2
Rys. 3
B A C
HG DEF
16
W komorze zamrażarki można również
zamrażać świeżą żywność. Ilość świeżych
produktów, jakie można zamrozić w ciągu 24
godzin, jest podana na tabliczce znamionowej.
Sposób zamrażania świeżej żywności
Zalecany sposób rozłożenia artykułów do
zamrożenia pokazano na Rys. 1, jeśli urządzenie
wyposażone jest w kratkę do zamrażania, lub na
Rys. 2, jeśli kratki takiej nie ma.
Ułożyć artykuły pośrodku komory w taki sposób
, aby nie stykały się z mrożonkami.
Zachować między nimi odległość ok. 20 mm
(Rys. 1 i 2).
W urządzeniach wyposażonych w komorę
nacisnąć przycisk (D), aby włączyć funkcję
Szybkie mrożenie. Włączy się żółta kontrolka (E) i
będzie się świeciła przez cały czas zamrażania.
Po ok. 26 godzinach funkcja wyłącza się
automatycznie, a żółta kontrolka (E) gaśnie.
Przyciskiem (D) można przerwać działanie funkcji.
Długość przechowywania zamrożonych świeżych
produktów podano w miesiącach w tabeli obok.
W momencie zakupu mrożonek należy upewnić
się, czy:
Opakowanie lub paczka nie są uszkodzone, gdyż
jakość produktu może ulec obniżeniu. Jeśli
opakowanie jest napęczniałe lub z plamkami
wilgoci, oznacza to, że produkt nie był
przechowywany w optymalnych warunkach i mógł
się zacząć rozmrażać.
Mrożonki należy kupować w końcowej fazie
zakupów, a do ich przenoszenia należy używać
toreb termicznych.
Niezwłocznie po powrocie do domu należy je
włożyć do zamrażarki.
Nie można zamrażać ponownie produktów
częściowo rozmrożonych, lecz należy je spożyć w
ciągu 24 godzin.
Unikać albo zredukować do minimum wahania
temperatury. Przestrzegać terminów przydatności
do spożycia podanych na opakowaniu.
Zawsze przestrzegać instrukcji przechowywania
produktów mrożonych podanych na opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
Należy napełnić wodą odpowiednią tackę do
poziomu 2/3 i włożyć ją do komory .
Jeśli tacka przymarznie do dna komory
,
nie wolno używać ostrych ani kłujących
przedmiotów do jej wyjęcia.
Aby ułatwić wyjęcie kostek lodu z tacki, należy ją
lekko zgiąć.
OBSŁUGA KOMORY ZAMRAŻARKI
(dostępnej w zależności od modelu)
Rys. 2
Rys. 1
17
Przed przystąpieniem do odszraniania należy
wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego z gniazdka
lub wyłączyć zasilanie.
Odszranianie komory chłodziarki odbywa się
automatycznie. Faza automatycznego
odszraniania ujawnia się poprzez obecność
pojedynczych kropel wody na tylnej ściance
komory chłodzenia. Skropliny ściekają
samoczynnie do otworu spustowego, zbierają się
w pojemniku, skąd wyparowują.
Należy regularnie czyścić otwór spustowy za
pomocą dostarczonego narzędzia tak, aby zapewnić
stałe i prawidłowe odprowadzanie skroplin. (Rys. 1)
Odszranianie komory
(dostępnej w zależności od modelu)
Zaleca się wykonywanie odszraniania komory
1 lub 2 razy w roku oraz zawsze wtedy, gdy
warstwa szronu jest nadmierna.
Powstawanie szronu jest zjawiskiem normalnym.
Ilość i szybkość odkładania się szronu zależy od
warunków otoczenia oraz od częstotliwości
otwierania drzwi komory zamrażarki. Odkładanie się
szronu, zwłaszcza w górnej części komory, jest
zjawiskiem normalnym i nie zagraża prawidłowej
pracy urządzenia.
Radzimy przeprowadzanie odszraniania wtedy, gdy
zapasy żywności są minimalne.
Otworzyć drzwi, wyciągnąć wszystkie artykuły
spożywcze i umieścić je w bardzo chłodnym
miejscu lub w torbie termicznej.
Pozostawić otwarte drzwi, aby umożliwić
roztopienie się lodu.
Wnętrze należy wymyć wilgotną gąbką,
zamoczoną w ciepłej wodzie i/lub neutralnym
detergencie. Nie używać produktów ściernych.
Dokładnie spłukać i wytrzeć.
Włożyć produkty.
Zamknąć drzwi.
Ponownie włożyć wtyczkę przewodu zasilającego do
gniazdka i włączyć urządzenie zgodnie z
instrukcjami w rozdziale "Włączanie komory
chłodziarki". Regulacje i ustawienia sprzed
wyłączenia urządzenia zostaną przywrócone.
ODSZRANIANIE URZĄDZENIA
Rys. 1
18
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności konserwacyjnych lub czyszczenia
należy zawsze wyjąć wtyczkę przewodu
zasilającego z gniazdka lub odłączyć urządzenie
od zasilania elektrycznego.
Wnętrze komory chłodziarki należy czyścić
wilgotną gąbką, zamoczoną w ciepłej wodzie i/lub
neutralnym detergencie. Spłukać i wytrzeć miękką
ściereczką. Nie używać środków ściernych.
Ścianki działowe nie powinny być myte wodą, a
jedynie lekko zwilżoną gąbką.
Wnętrze zamrażarki należy czyścić podczas
odmrażania.
Kratki wentylacyjne oraz skraplacz znajdujący się
w tylnej części urządzenia należy okresowo
czyścić za pomocą odkurzacza lub szczotki.
Części zewnętrzne czyścić miękką szmatką
zamoczoną w wodzie. Nie stosować past ani
myjek ściernych, wywabiaczy (np. acetonu,
trichloroetanu) ani octu.
Dłuższe przerwy w eksploatacji urządzenia
1. Opróżnić całkowicie chłodziarkę.
2. Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
3. Odszronić i wyczyścić wnętrze.
4. Aby nie dopuścić do powstania pleśni, przykrych
zapachów i utlenienia, należy pozostawiać
otwarte drzwi, jeśli urządzenie nie pracuje przez
dłuższy czas.
5. Wyczyścić urządzenie.
• Komorę niskich temperatur (w modelach, gdzie
jest ona dostępna) czyścić podczas
odszraniania.
• Wnętrze komory chłodzenia należy okresowo
czyścić wilgotną gąbką zamoczoną w ciepłej
wodzie i/lub neutralnym detergencie. Spłukać i
wytrzeć miękką szmatką. Nie używać środków
ściernych.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
19
1. Urządzenie nie działa.
Czy nie ma przerwy w zasilaniu?
Czy wtyczka jest dobrze włożona do gniazdka?
Czy jest wyłącznik główny jest włączony?
Czy bezpiecznik nie jest przepalony?
Czy przewód zasilający nie jest uszkodzony?
Czy przycisk (B) nie jest w trybie czuwania?
2. Temperatura wewnątrz komór nie jest dostatecznie niska.
Czy drzwi zamykają się prawidłowo?
Czy urządzenie nie stoi zbyt blisko źródła ciepła?
Czy nie ma ograniczenia w przepływie powietrza przez otwory wentylacyjne?
3. Na dnie komory chłodziarki zbiera się woda.
Czy spust skroplin nie jest zatkany?
4. Nie działa oświetlenie wewnętrzne.
Najpierw należy sprawdzić punkt 1, a następnie:
Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
Jeśli w urządzeniu jest żarówka, należy ją sprawdzić i ewentualnie wymienić na nową. Patrz instrukcje oraz
rysunek na załączonym schemacie.
Jeśli w urządzeniu jest oświetlenie diodowe, skontaktować się z serwisem.
5. W komorze niskiej temperatury tworzy się nadmierny szron/lód.
Czy drzwi komory niskiej temperatury są prawidłowo zamknięte?
6. Włączył się alarm dźwiękowy, miga oświetlenie wewnętrzne oraz czerwona kontrolka (G)
Drzwi są otwarte przez ponad 2 minuty. Nacisnąć przycisk (F), aby wyłączyć alarm lub zamknąć drzwi.
7. Włączył się alarm dźwiękowy, miga czerwona kontrolka (G) oraz litera "A" na wyświetlaczu
Awaria czujnika temperatury. Nacisnąć przycisk (F), aby wyłączyć alarm dźwiękowy i zwrócić się do
serwisu
Uwagi:
W razie zaistnienia sytuacji opisanej w punkcie 7 przycisk (C) ustawienia temperatury oraz przycisk (D) są
nieaktywne. Produkt może jednakże zagwarantować taką temperaturę w komorach, aby można było nadal
przechowywać artykuły spożywcze.
Różne ewentualne odgłosy powstające podczas pracy chłodziarki (bulgotanie, syczenie, ...) to zjawisko
normalne.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
B A C
HG DEF
20
Przed skontaktowaniem się z Serwisem
Technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie ma możliwości samodzielnego
usunięcia usterki (patrz Instrukcja wyszukiwania
usterek).
2. Uruchomić ponownie urządzenie, aby upewnić
się, czy usterka nie ustąpiła. Jeśli wynik jest
negatywny, wyłączyć ponownie urządzenie i
sprawdzić je ponownie po godzinie.
3. Jeżeli rezultat jest w dalszym ciągu negatywny,
należy skontaktować się z Serwisem
Technicznym.
Należy podać:
rodzaj usterki
model
numer serwisowy (numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej znajdującej się wewnątrz
urządzenia)
dokładny adres
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym
Uwaga:
Zmiana kierunku otwierania drzwi przez technika
serwisu nie jest wykonywana w ramach
gwarancji.
SERWIS TECHNICZNY
Urządzenie nie powinno być instalowane w
pobliżu źródła ciepła. Instalacja w ciepłym
pomieszczeniu, wystawienie na bezpośrednie
działanie promieni słonecznych lub umieszczenie
w pobliżu źródła ciepła (kaloryfery, piecyki)
spowoduje zwiększenie zużycia energii i należy
tego unikać.
Jeśli nie jest to możliwe, należy przestrzegać
następujących minimalnych odległości:
- 30 cm od kuchenek węglowych lub naftowych;
- 3 cm od kuchenek elektrycznych i/lub gazowych.
Założyć elementy dystansowe (zależnie od
modelu) na tylnej części skraplacza
umieszczonego z tyłu urządzenia.
Urządzenie należy ustawić poziomo, w miejscu
suchym i z dobrą wentylacją. W razie potrzeby
wyregulować przednie nóżki.
Wyczyścić wnętrze.
Zamontować dostarczone akcesoria.
Podłączenie elektryczne
Podłączenie musi być wykonane zgodne z
obowiązującymi przepisami lokalnymi.
Dane dotyczące napięcia i pobieranej mocy są
podane na tabliczce znamionowej znajdującej się
wewnątrz urządzenia.
Zgodnie z prawem uziemienie urządzenia jest
obowiązkowe. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za jakiekolwiek obrażenia
ciała u osób lub zwierząt, a także za szkody
materialne spowodowane nieprzestrzeganiem
powyższych zaleceń.
Jeśli wtyczka i gniazdko nie są tego samego typu,
należy zwrócić się do wykwalifikowanego
elektryka, aby wymienił gniazdko.
Nie używać przedłużaczy ani rozdzielaczy.
Odłączenie od sieci elektrycznej
Musi istnieć możliwość odłączenia urządzenia od
zasilania elektrycznego poprzez wyjęcie wtyczki lub
wyłączenie wyłącznika dwubiegunowego
zainstalowanego przed gniazdkiem.
INSTALACJA
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool IL A1.UK instrukcja

Typ
instrukcja