Whirlpool ARG 590/3 instrukcja

Typ
instrukcja
3
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
PRODUKTU
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ CHŁODZIARKI
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ NISKIEJ
TEMPERATURY
JAK ODSZRANIAĆ I CZYŚCIĆ KOMORĘ
NISKIEJ TEMPERATURY
JAK ODSZRANIAĆ I CZYŚCIĆ KOMORĘ
CHŁODZIARKI
PORADY DOTYCZĄCE OSZCZĘDNOŚCI
POBIERANIA MOCY
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
INSTALOWANIE
4
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
PRODUKTU
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
Urządzenie, które Państwo zakupili, zostało
zaprojektowane do użytku domowego oraz:
- w pomieszczeniach socjalnych w
zakładach pracy, sklepach oraz/lub
biurach
- w fabrykach
- w hotelach, motelach, pensjonatach, bed
& breakfast do użytku przez klienta
indywidualnego.
W celu najlepszego użytkowania urządzenia
zapraszamy Państwa do dokładnego
zapoznania się z instrukcją obsługi, w której
znajdziecie Państwo opis Waszego
urządzenia oraz pomocne porady.
Instrukcję należy zachować, aby można było
z niej korzystać w przyszłości.
1.
Po rozpakowaniu urządzenia należy upewnić
się, czy nie jest ono uszkodzone i czy drzwi
zamykają się prawidłowo. Ewentualne
szkody powinny być zgłoszone sprzedawcy
w ciągu 24 godzin od dostarczenia produktu.
2.
Przed uruchomieniem należy odczekać co
najmniej dwie godziny w celu zwiększenia
efektywności obwodu chłodniczego.
3.
Należy dopilnować, aby zainstalowanie i
podłączenie urządzenia zostały wykonane
przez wykwalifikowanego technika, zgodnie z
instrukcją wytwórcy i zgodnie z
obowiązującymi przepisami lokalnymi.
4.
Umyć wnętrze urządzenia przed jego
użytkowaniem.
1. Opakowanie
Materiały z opakowania nadają się w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i są
oznakowane symbolem recyklingu. Utylizacji
opakowania należy dokonać zgodnie z
przepisami lokalnymi. Materiały
opakowaniowe (woreczki plastikowe, kawałki
styropianu, itp.) należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci, gdyż stanowią one
potencjalne źródło zagrożenia.
2. Złomowanie/Likwidacja
Urządzenie zostało wyprodukowane z
materiału, który może być wykorzystany jako
surowiec wtórny.
Niniejsze urządzenie zostało oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE
w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia, przyczynią się
Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego wpływu produktu na środowisko
i zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza,
że niniejszego urządzenia nie powinno się
traktować jak odpadu z gospodarstwa
domowego, lecz należy je zdać w odpowiednim
punkcie utylizacji odpadów w celu recyklingu
komponentów elektrycznych i elektronicznych.
W razie złomowania urządzenia należy odciąć
przewód zasilający oraz wyjąć drzwi i półki, tak
aby dzieci nie miały łatwego dostępu do wnętrza.
Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi likwidacji odpadów i
dostarczyć je do odpowiedniego punktu, nie
pozostawiając niestrzeżonego urządzenia
nawet na kilka dni, gdyż stanowi ono źródło
zagrożenia dla dzieci. Dodatkowe informacje na
temat utylizacji, złomowania i recyklingu można
uzyskać w lokalnym urzędzie miasta, w miejskim
przedsiębiorstwie utylizacji odpadów lub w
sklepie, w którym produkt został zakupiony.
Informacja:
To urządzenie nie zawiera CFC. Obwód
chłodniczy zawiera R134a (HFC) lub R600a
(HC); zob. tabliczka znamionowa znajdująca
się wewnątrz urządzenia.
Urządzenia zawierające izobutan (R600a):
izobutan jest gazem naturalnym
niewpływającym negatywnie na środowisko
lecz jest łatwopalny. Należy się więc
koniecznie upewnić, czy przewody obwodu
chłodniczego nie są uszkodzone.
To urządzenie może zawierać fluorowane
gazy cieplarniane, o których mowa w
Protokole z Kioto; gaz chłodzący znajduje się
w hermetycznie zamkniętym układzie.
Gaz chłodzący: R134a posiada potencjał
ocieplenia globalnego (GWP) o wartości 1300.
Deklaracja zgodności
To urządzenie przeznaczone jest do
przechowywania artykułów spożywczych i
zostało wyprodukowane zgodnie z przepisami
(WE) Nr 1935/2004.
Urządzenie niniejsze jest zaprojektowane,
produkowane i sprzedawane zgodnie z:
- wymogi dotyczace bezpieczenstwa
zawarte w Dyrektywie “Niskie napiecia”
2006/95/WU (która zastepuje Dyrektywe
73/23/EWG wraz z jej pózniejszymi
modyfikacjami);
- wymogami odnośnie zabezpieczeń
Dyrektywy “EMC” (Kompatybilność
Elektromagnetyczna) 2004/108/WU
Urządzenie jest bezpieczne jedynie w
przypadku, gdy zostało ono poprawnie
podłączone do zgodnego z normami
uziemienia.
5
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
INSTALACJA
Przemieszczanie oraz instalacja produktu
muszą być wykonane przez dwie lub więcej
osób.
Podczas przesuwania urządzenia należy
uważać, aby nie uszkodzić posadzki (np.
parkietu).
Podczas instalacji należy uważać, by
produkt nie uszkodził kabla zasilającego.
Nie ustawiać urządzenia zbyt blisko źródła
ciepła.
W celu zagwarantowania odpowiedniej
wentylacji należy pozostawić trochę wolnej
przestrzeni z obydwu stron urządzenia oraz
nad nim lub postąpić według szczegółowej
instrukcji.
Należy uważać, aby nie przykrywać ani nie
zatykać otworów wentylacyjnych urządzenia.
Należy uważać, aby nie uszkodzić obiegu
czynnika chłodniczego w urządzeniu.
Zainstalować i wypoziomować urządzenie
na podłodze będącej w stanie utrzymać jego
ciężar, w odpowiednim do jego wymiarów i
przeznaczenia pomieszczeniu.
Urządzenie należy ustawić w miejscu
suchym i dobrze wentylowanym. Urządzenie
zostało przewidziane do funkcjonowania w
środowisku, w którym temperatura zawiera
się w następujących zakresach, zależnych
od klasy klimatycznej podanej na tabliczce
znamionowej: sprawność urządzenia może
ulec pogorszeniu, w przypadku dłuższej
eksploatacji w temperaturze wyższej lub
niższej w stosunku do podanego przedziału.
Sprawdzić czy napięcie zasilania podane na
tabliczce znamionowej odpowiada napięciu
sieci.
Nie używać ani prostych, ani wielokrotnych
rozgałęźników lub przedłużaczy.
W celu podłączenia urządzenia do sieci
wodnej użyć nowego przewodu rurowego
należącego do jego wyposażenia, a nie
używać przewodu należącego do
poprzedniego produktu.
Przeróbki lub wymiana kabla zasilającego
mogą być wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowany personel lub autoryzowany
serwis techniczny.
Odłączenie urządzenia od gniazdka
zasilającego musi być możliwe przez
wyciągnięcie wtyczki lub za pomocą
wyłącznika dwubiegunowego znajdującego
się przed wtyczką, w łatwo dostępnym
miejscu.
BEZPIECZEŃSTWO
Nie wkładać do urządzenia pojemników pod
ciśnieniem ani pojemników zawierających
paliwa lub substancje łatwopalne.
Nie przechowywać i nie używać benzyny, gazu
lub łatwopalnych płynów w pobliżu urządzenia
lub w pobliżu innego sprzętu elektrycznego.
Opary wydzielające się z tych substancji
mogłyby spowodować pożar lub wybuch.
W celu przyspieszenia odszraniania nie
wolno stosować urządzeń mechanicznych,
elektrycznych lub chemicznych innych od
zalecanych przez producenta.
Nie stosować żadnych urządzeń
elektrycznych w komorach urządzenia,
jeżeli wyraźnie nie są one zalecane przez
producenta.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej
lub psychicznej, lub osoby o braku
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba
że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu udostępnionej
przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa
zablokowania się wewnątrz i uduszenia, nie
należy dopuszczać, aby dzieci bawiły się
bądź chowały w środku urządzenia.
Nie połknąć płynu (nietoksyczny) zawartego
we wkładach chłodniczych, jeśli obecne.
Nie jeść kostek lodu lub lodów zaraz po ich
wyjęciu z zamrażalnika, ponieważ mogłyby
spowodować zimne oparzenia.
UŻYTKOWANIE
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek
czynności konserwacji lub czyszczenia, należy
wyjąć wtyczkę z gniazdka lub odłączyć
zasilanie elektryczne.
Wszystkie urządzenia wyposażone w
wytwarzacz lodu i w dystrybutor wody muszą
być podłączone do sieci wody pitnej (o
ciśnieniu sieci wodnej zawartym w przedziale:
1,7 – 8,1 bar (25 i 117 PSI). Wytwarzacze lodu
i/lub dystrybutory wody, które nie są
podłączone bezpośrednio do sieci wodnej,
muszą być napełniane wyłącznie wodą pitną.
Używać przedziału chłodziarki tylko do
przechowywania artykułów świeżych a
przedziału zamrażarki do przechowywania
mrożonek, zamrażania świeżej żywności i do
wytwarzania kostek lodu.
Nie przechowywać w zamrażalniku szklanych
pojemników zawierających płyny, ponieważ
mogłyby wybuchnąć.
Producent nie bierze na siebie żadnej
odpowiedzialności w razie
nieprzestrzegania wymienionych powyżej
środków ostrożności i zaleceń.
Klasa
Klimatyczna
Temp. Otocz.
(°C)
Temp. Otocz.
(°F)
SN Od 10 do 32 Od 50 do 90
N Od 16 do 32 Od 61 do 90
ST Od 16 do 38 Od 61 do 100
T Od 16 do 43 Od 61 do 110
6
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ CHŁODZIARKI
Niniejsze urządzenie to chłodziarka automatyczna lub
chłodziarka z komorą niskiej temperatury oznakowaną
gwiazdkami.
Odszranianie komory chłodziarki następuje całkowicie
automatycznie.
Chłodziarka funkcjonuje prawidłowo w temperaturze
otoczenia pomiędzy +16°C e +32°C.
Uruchomienie chłodziarki
Włożyć wtyczkę do gniazdka.
Pokrętło termostatu umożliwia regulację temperatury w
komorze chłodziarki, z zachowaniem odpowiednich
warunków w komorze niskiej temperatury.
Jeśli zajdzie potrzeba regulacji temperatury
wewnętrznej:
1.Aby zapewnić prawidłowe działanie oraz najlepsze
warunki konserwacji żywności w obydwóch komorach,
radzimy ustawić pokrętło termostatu w pozycji
2-3.
2.Jeżeli zajdzie potrzeba zmiany temperatury w jednej z
komór, należy przekręcić pokrętło:
• w położenie
mniejszych wartości 1-2
, jeżeli chcą
Państwo, aby temperatura wewnątrz komór była
WYŻSZA.
• w położenie
większych wartości 3-4
jeżeli chcą
Państwo, aby temperatura wewnątrz komór była
NIŻSZA.
Pokrętło termostatu ustawione na • : funkcje urządzenia oraz
oświetlenie są wyłączone.
Uwaga:
Temperatury wewnętrzne są także zależne od temperatury
powietrza w pomieszczeniu, częstotliwości otwierania drzwi
urządzenia oraz miejsca, w którym stoi chłodziarka.
Położenia pokrętła termostatu powinny zmieniać się
zależnie od tych czynników.
Jak przechowywać produkty spożywcze w komorze
chłodziarki
Produkty spożywcze należy wkładać tak, jak to podano na
ilustracji obok
A. Produkty ugotowane
B. Ryby, mięso
C. Owoce i warzywa
D. Butelki
E. Jaja
F. Masło, nabiał, sery
Uwaga:
Wolna przestrzeń pomiędzy półkami a wewnętrzną tylną
ścianą chłodziarki umożliwia swobodny przepływ
powietrza.
Produkty spożywcze nie powinny dotykać wewnętrznej
ścianki komory.
Napoje powinny być przechowywane w zamkniętych
pojemnikach.
Przechowywanie warzyw posiadających dużą ilość wody
(na przykład: sałaty) powoduje kondensację pary wodnej
w dolnych szufladach i/lub na pośrednich półkach; nie
przeszkadza to prawidłowemu funkcjonowaniu
chłodziarki. Radzimy jednak opakować warzywa, co
pozwoli uniknąć kondensacji.
7
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ NISKIEJ
TEMPERATURY
JAK ODSZRANIAĆ I CZYŚCIĆ KOMORĘ
NISKIEJ TEMPERATURY
Komora niskiej temperatury, jeżeli urządzenie taką
posiada, oznaczona jest gwiazdkami. Czas
przechowywania produktów mrożonych podany jest na
ich opakowaniu.
W momencie zakupu mrożonek należy upewnić się, czy:
Opakowanie lub paczka nie są uszkodzone, gdyż jakość
produktu może ulec obniżeniu. Jeśli opakowanie jest
nadmuchane lub ma ślady wilgoci to znaczy, że nie było
one przechowywane w warunkach optymalnych i mogło
nastąpić rozpoczęcie rozmrażania.
Mrożonki należy kupować w końcowej fazie zakupów, a
do ich przenoszenia trzeba używać toreb termicznych.
Po powrocie do domu należy niezwłocznie włożyć je do
komory niskiej temperatury.
Nie można zamrażać ponownie produktów częściowo
rozmrożonych, lecz należy skonsumować je w ciągu 24 godzin.
Unikać albo zredukować do minimum zmiany
temperatury. Przestrzegać daty przydatności do spożycia,
podanej na opakowaniu.
Należy zawsze postępować według instrukcji
przechowywania mrożonek, umieszczonych na ich
opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
Należy napełnić wodą wanienkę do lodu, do poziomu 3/4
i umieścić na dnie komory niskiej temperatury.
Jeśli wanienka przylgnie do dna komory,
do jej wyjęcia
nie należy używać ostrych ani tnących narzędzi
.
Odszranianie komory niskiej temperatury w momencie,
gdy warstwa lodu na jej ściankach osiągnęła 3 mm, lub
przeprowadzanie odszarniania z częstotliwością co
najmniej 2 razy w roku zapewni poprawne
funkcjonowanie urządzenia.
Radzimy Państwu wykonać odszranianie wówczas, gdy
zapasy żywności są minimalne.
1.Otworzyć drzwi, wyjąć wszystkie produkty spożywcze,
zawinąć je ciasno w papier gazetowy i umieścić w miejscu
bardzo chłodnym lub w torbie termicznej.
2.Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
3.Pozostwić otwarte drzwi, co ułatwi roztopienie szronu/
lodu, znajdującego się na ściankach komory.
4.Usunąć wodę z wnętrza za pomocą gąbki.
5.Wnętrze należy czyścić wilgotną gąbką zamoczoną w
ciepłej wodzie i/lub neutralnym detergencie.
Nie używać
środków ściernych.
6.Spłukać i delikatnie wytrzeć.
Uwaga: Aby nie uszkodzić komory, nie należy używać
do zdrapywania lodu ostrych lub tnących narzędzi, jak
również ogrzewać jej sztucznie.
8
JAK ODSZRANIAĆ I CZYŚCIĆ KOMORĘ
CHŁODZIARKI
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
PORADY DOTYCZĄCE OSZCZĘDNOŚCI
POBIERANIA MOCY
Nie wystawiać urządzenia na działanie zbyt
wysokiej temperatury, promieni słonecznych,
kaloryferów lub piecyków, gdyż powodują one
zwiększenie poboru mocy.
Nie przesłaniać wywietrzników ani otworów
ujścia powietrza.
Aby rozmrozić produkty spożywcze należy
włożyć je do chłodziarki, wykorzystując niską
temperaturę generowaną przez zamrożony
produkt.
Ograniczać do minimum czas otwarcia drzwi.
Nie wstawiać do komory chłodziarki potraw
jeszcze ciepłych.
Nie pozostawiać otwartych drzwiczek komory
niskiej temperatury.
Komorę chłodziarki należy okresowo czyścić.
Odszranianie komory chłodziarki następuje całkowicie
automatycznie.
Faza automatycznego odszraniania ujawnia się poprzez
obecność pojedynczych kropel wody na tylnej ściance
komory chłodniczej. Woda pochodząca z odszraniania
ścieka samoczynnie do otworu spustowego, zbiera się w
pojemniku, skąd wyparowywuje.
Należy regularnie czyścić otwór spustowy za pomocą
dostarczonego narzędzia tak, aby zapewnić stałe i
prawidłowe odprowadzanie wody z odszraniania.
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności związanej
z czyszczeniem, należy odłączyć urządzenie od sieci
elektrycznej.
Używać gąbki nawilżonej ciepłą wodą i/lub neutralnym
detergentem.
Spłukać i wytrzeć miękką szmatką.
Nie używać środków ściernych.
Należy okresowo czyścić kratki wentylacyjne za pomocą
odkurzacza lub szczotki.
Obudowę należy czyścić wilgotną szmatką
Dłuższe nieobecności
1.Usunąć wszystkie artykuły z komory chłodziarki i komory
niskiej temperatury.
2.Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
3.Odszronić komorę niskiej temperatury, wyczyścić i
osuszyć obydwie komory.
4.Pozostawić drzwi otwarte, aby zapobiec powstaniu
nieprzyjemnych zapachów.
9
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1.
Urządzenie nie działa.
Czy nie ma przerwy w zasilaniu?
Czy wtyczka jest dobrze włożona do gniazdka?
Czy jest załączony wyłącznik główny?
Może bezpiecznik jest przepalony?
Czy termostat jest ustawiony w pozycji
?
2.
Temperatura wewnątrz komór nie jest dostatecznie
niska.
Czy drzwi zamykają się prawidłowo?
Czy urządzenie nie stoi blisko źródła ciepła?
Czy termostat jest ustawiony prawidłowo?
Czy nie ma ograniczenia w przepływie powietrza przez
otwory wentylacyjne?
3.
Temperatura wewnątrz komory chłodniczej jest zbyt
niska.
Czy termostat jest ustawiony prawidłowo?
4.
Na dnie komory chłodziarki znajduje się woda.
Czy nie jest zatkany spust wody z odszraniania?
5.
Nie świeci się lampka wewnętrzna.
Najpierw należy sprawdzić punkt 1), a następnie:
Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
Aby uzyskać dostęp do żarówki, patrz instrukcje i
rysunek na dołączonej karcie.
Sprawdzić żarówkę i, jeśli to konieczne, wymienić na
nową (typu E14, maksymalnie 15W).
6.
W komorze niskiej temperatury tworzy się zbyt duża
ilość szronu/lodu.
Czy drzwiczki komory są domknięte?
Uwaga:
Ewentualne zmiany charakteru dźwięków (furkot, szum z
rozprężania ...) wynikające z cyklu działania urządzenia,
należy traktować jako zjawisko normalne.
10
SERWIS TECHNICZNY
Zanim zwrócicie się Państwo do
serwisu:
1.Sprawdzić czy nie ma możliwości usunięcia
usterki (Patrz “Instrukcja wyszukiwania
usterek”).
2.Uruchomić ponownie urządzenie, aby upewnić
się czy usterka ustąpiła. Jeżeli rezultat jest
negatywny; odłączyć ponownie urządzenie od
sieci elektrycznej i powtórzyć tę czynność po
upływie godziny.
3.Jeżeli rezultat jest w dalszym ciągu
negatywny, należy skontaktować się z
Serwisem.
Należy podać:
rodzaj usterki,
model,
Numer Serwisowy (numer po słowie
SERVICE na tabliczce znamionowej,
znajdującej się z boku szuflady na owoce
i warzywa),
dokładny adres,
numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
Uwaga:
Jeżeli technik z Serwisu wykona zamianę
zawiasów drzwi, aby otwierały się w
przeciwną stronę to czynność ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
INSTALOWANIE
Urządzenie nie powinno być instalowane w pobliżu
źródła ciepła (minimalne odległości: 30 cm od
grzejników węglowych i olejowych, 3 cm od kuchni i
kuchenek elektrycznych).
Należy je ustawić w miejscu suchym i dobrze
wentylowanym.
Nie przesłaniać wywietrzników.
Czyścić wnętrze (patrz stosowne rozdziały).
Zamontować dostarczone akcesoria.
Podłączenie elektryczne
Podłączenie musi być zgodne z obowiązującymi
przepisami lokalnymi.
Dane dotyczące napięcia i pobieranej mocy są
podane na tabliczce znamionowej, znajdującej się z
boku szuflady na owoce i warzywa.
Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe, zgodnie
z przepisami prawa. Producent zrzeka się
jakiejkolwiek odpowiedzialności z tytułu
ewentualnych szkód, jakie mogą ponieść osoby
lub przedmioty, a wynikających z
nieprzestrzegania tych przepisów.
Jeśli wtyczka i gniazdko nie są tego samego typu,
należy zwrócić się do kwalifikowanego technika, aby
wymienił gniazdko.
Nie używać przedłużaczy ani rozdzielaczy
Odłączenie od sieci elektrycznej
Winno być możliwe poprzez wyjęcie wtyczki lub za
pomocą dwubiegunowego wyłącznika
zainstalowanego przed gniazdkiem.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool ARG 590/3 instrukcja

Typ
instrukcja