Whirlpool ARC 1580 instrukcja

Typ
instrukcja
4
INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
PRZED UŻYTKOWANIEM URZĄDZENIA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE
ZALECENIA
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ CHŁODZIARKI
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ NISKIEJ
TEMPERATURY
JAK ODSZRONIĆ I WYCZYŚCIĆ CHŁODZIARKĘ
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
INSTALOWANIE
5
PRZED UŻYTKOWANIEM URZĄDZENIA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
Urządzenie, które Państwo zakupili
przeznaczone jest wyłącznie do użytku
domowego
Zapraszamy Państwa do dokładnego
zapoznania się z instrukcją użytkowania,
w której znajdziecie opis urządzenia oraz
porady dotyczące przechowywania
produktów spożywczych.
Instrukcję należy zachować, aby można
było korzystać z niej w przyszłości.
1.
Po rozpakowaniu urządzenia należy
upewnić się, czy nie ma uszkodzeń oraz
czy drzwi zamykają się prawidłowo.
Ewentualne szkody powinny być
zgłoszone sprzedawcy, w ciągu 24 godzin
od chwili dostawy urządzenia.
2.
Przed uruchomieniem należy odczekać co
najmniej dwie godziny, co zwiększy
efektywność obwodu chłodniczego.
3.
Należy dopilnować, aby zainstalowanie i
podłączenie urządzenia zostały wykonane
przez wykwalifikowanego technika,
zgodnie z instrukcją wytwórcy i zgodnie z
obowiązującymi lokalnymi przepisami
dotyczącymi zasad bezpieczeństwa
4.
Przed użytkowaniem należy oczyścić
wnętrze urządzenia.
1.Opakowanie
Materiały z opakowania nadają się w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i są
oznakowane symbolem recyklingu. Utylizacji
opakowania należy dokonać zgodnie z
przepisami lokalnymi. Materiały z opakowania
(worki plastykowe, kawałki polistyrenu itp.)
należy zabezpieczyć przed dziećmi, gdyż
stanowią one potencjalne źródło zagrożenia.
2.Złomowanie
Urządzenie zostało wykonane z materiałów,
które nadaja się do recyklingu.
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia
zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/
EC w sprawie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia przyczynią się
Państwo do ograniczenia ryzyka
wystąpienia negatywnego wpływu produktu
na środowisko i zdrowie ludzi, które
mogłoby zaistnieć w przypadku
niewłaściwej utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza,
że niniejszy produkt nie jest klasyfikowany
jako odpad z gospodarstwa domowego.
Urządzenie, w celu jego złomowania, należy
zdać w odpowiednim punkcie utylizacji
odpadów w celu recyklingu komponentów
elektrycznych i elektronicznych.
W razie złomowania urządzenia należy odciąć
przewód zasilający oraz wyjąć drzwi i półki,
aby dzieci nie zamykały się w jego wnętrzu.
Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi likwidacji odpadów i
dostarczyć je do odpowiedniego punktu, nie
pozostawiając niestrzeżonego urządzenia
nawet na kilka dni, gdyż stanowi ono źródło
zagrożenia dla dzieci. Dodatkowe informacje
na temat utylizacji, złomowania i recyklingu
opisywanego urządzenia można uzyskać w
lokalnym urzędzie miasta, w miejskim
przedsiębiorstwie utylizacji odpadów lub w
sklepie, w którym produkt został zakupiony.
Informacja:
Urządzenie nie zawiera CFC (obwód
chłodniczy jest napełniony R134a) a nie HFC
(w tym wypadku jest zastosowany R600a).
Dla urządzeń z izobutanem (R600a):
izobutan jest gazem naturalnym,
nieszkodliwym dla środowiska, lecz
zapalnym. Należy więc koniecznie upewnić
się, czy rury obwodu chłodniczego nie są
uszkodzone.
Deklaracja zgodności
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone
do przechowywania produktów
spożywczych i zostało wyprodukowane
zgodnie z Dyrektywą 90/128/EWG oraz
02/72/WE, a także Rozporządzeniem
(WE) nr 1935/2004.
Urządzenie niniejsze jest
zaprojektowane, produkowane i
sprzedawane zgodnie z:
- zasadami bezpieczeństwa, o których
mowa w Dyrektywie 73/23/EWG,
dotyczącej niskiego napięcia;
- zasadami bezpieczeństwa Dyrektywy
89/336/EWG (“EMC”),
zmienionej Dyrektywą 93/68/EWG.
Urządzenie jest bezpieczne jedynie w
przypadku, gdy zostało ono poprawnie
podłączone do zgodnego z normami
uziemienia.
6
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE ZALECENIA
Komora chłodziarki powinna być
stosowana wyłącznie do przechowywania
świeżych produktów żywnościowych,
natomiast komora zamrażarki do
przechowywania mrożonek, zamrażania
świeżych produktów i wytwarzania kostek
lodu.
Po zainstalowaniu upewnić się, że
urządzenie nie stoi na przewodzie
zasilającym.
W komorze zamrażarki nie należy
przechowywać płynów w szklanych
pojemnikach, gdyż grozi to ich
rozerwaniem.
Kostki lodu lub lody nie powinny być
wkładane do ust zaraz po wyjęciu z
komory zamrażarki, gdyż może to
powodować odmrożenia.
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek
czynności konserwacji lub czyszczenia,
należy wyjąć wtyczkę z gniazdka lub
wyłączyć zasilanie.
Upewnić się, ze urządzenie nie stoi obok
źródła ciepła.
Nie przechowywać lub używać benzyny
lub innych płynów i gazów łatwopalnych w
pobliżu urządzenia, bądź innego sprzętu
AGD. Wydzielane przez nie opary mogą
być przyczyną pożaru lub wybuchu.
Aby zagwarantować prawidłową
wentylację, należy pozostawić wolną
przestrzeń wzdłuż obu boków urządzenia
oraz nad nim.
Nie zakrywawć otworów wentylacyjnych
w obudowie urządzenia lub w elementach
zabudowy.
Wszelkie urządzenia posiadające na
wyposażeniu wytwarzacze lodu oraz
dystrybutory wody powinny zostać
podłączone do sieci doprowadzającej
wyłącznie wodę pitną (ciśnienie w sieci
powinno zawierać się w przedziale
pomiędzy 1,7 i 8,1 bar (25 i 117 PSI)).
Wytwarzacze lodu i/lub wody, które nie są
bezpośrednio podłączone do sieci
wodnej, powinny być napełniane
wyłącznie wodą pitną.
Podczas instalowania wypoziomować
urządzenie na powierzchni mogącej
utrzymać jego ciężar oraz w miejscu,
które jest odpowiednie dla jego wymiarów
i zastosowania.
Urządzenie należy ustawić w miejscu
suchym i dobrze wentylowanym.
Urządzenie zostało przewidziane do
funkcjonowania w środowisku, w którym
temperatura zawiera się w następujących
zakresach, zależnych od klasy
klimatycznej podanej na tabliczce
znamionowej: działanie urządzenia może
ulec pogorszeniu, gdy przez dluższy czas
funkcjonować będzie w temperaturze
wyższej lub niższej w stosunku do
podanego przedziału.
Podczas przesuwania urządzenia
możliwe jest uszkodzenie posadzki
(na przykład parkietu).
W celu przyspieszenia procesu
odszraniania nie stosować urządzeń
mechanicznych lub innych, które różnią
się od środków zalecanych przez
producenta.
Nie uszkadzać obiegu czynnika
chłodniczego w urządzeniu.
Nie stosować żadnych urządzeń
elektrycznych w komorach, w których
przechowywana jest żywność, jeżeli nie
są one zalecane przez producenta
chłodziarko-zamrażarki.
Urządzenie nie powinno być obsługiwane
bez nadzoru przez dzieci oraz osoby
kalekie.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa
zamkniecia się wewnątrz i uduszenia, nie
należy dopuszczać, aby dzieci bawiły się,
bądź chowały w środku urządzenia.
Przewód zasilajacy może być
wymieniony wyłącznie przez
wykwalifikowanego elektryka.
Nie używać przedłużaczy ani rozdzielaczy.
Urządzenie należy odłączać od sieci
elektrycznej poprzez wyjęcie wtyczki lub
wyłączenie przełącznika
dwubiegunowego, zainstalowanego
przed gniazdkiem.
Sprawdzić, czy wartość napięcia podana
na tabliczce znamionowej, odpowiada
napięciu w Państwa mieszkaniu
Płyn (nietoksyczny), znajdujący się w
akumulatorach zimna (jeśli są w
wyposażeniu), nie nadaje się do picia.
Klasa
Klimatyczna
T. Otocz. (°C) T. Otocz. (°F)
SN od 10 do 32 od 50 do 90
N od 16 do 32 od 61 do 90
ST od 18 do 38 od 64 do 100
T od 18 do 43 od 64 do 110
7
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ CHŁODZIARKI
Uruchomienie urządzenia
Urządzenie zostało wyposażone w elementy regulacji
umieszczone wewnątrz.
Włożyć wtyczkę do gniazdka.
Gdy urządzenie jest podłączone do sieci po otwarciu drzwi
zapala się światło wewnętrzne. Pokrętło termostatu,
umieszczone w komorze chłodziarki lub blacie (zależnie od
modelu), umożliwia regulację temperatury w komorze
chłodziarki oraz komorze niskiej temperatury.
Regulacja temperatury
Aby zapewnić prawidłowe działanie oraz najlepszą
konserwację żywności,
radzimy ustawić pokrętło
termostatu według wskazówek podanych w załączonej
karcie urządzenia.
Uwaga:
Temperatury wewnętrzne są także zależne od miejsca,
w którym stoi chłodziarka, od temperatury powietrza
w pomieszczeniu oraz od częstotliwości otwierania jej drzwi.
Położenia pokrętła termostatu powinny zmieniać się
zależnie od tych czynników.
Jak przechowywać produkty spożywcze
w komorze chłodziarki
Produkty spożywcze należy wkładać tak, jak to podano na
ilustracji.
A.
Produkty ugotowane
B.
Ryby, mięso
C.
Owoce i warzywa
D.
Butelki
E.
Sery
Uwaga:
Wolna przestrzeń pomiędzy półkami a wewnętrzną tylną
ścianą chłodziarki umożliwia swobodny przepływ powietrza.
Produkty spożywcze nie powinny dotykać wewnętrznej
ścianki komory chłodziarki.
Nie wstawiać do chłodziarki potraw jeszcze ciepłych.
Napoje powinny być przechowywane w zamkniętych
pojemnikach.
Uwaga
Przechowywanie warzyw mających dużą ilość wody
może spowodować kondensację pary wodnej na szklanej
półce szuflady na owoce i warzywa: nie przeszkadza to
prawidłowemu funkcjonowaniu chłodziarki.
8
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ NISKIEJ
TEMPERATURY
Komora niskiej temperatury jest oznakowana symbolem
, lub .
W komorach oznakowanych lub można
przechowywać mrożonki przez okres czasu podany na
opakowaniu. Jeśli komora niskiej temperatury jest
oznakowana symbolem , można w niej także
zamrażać świeże produkty żywnościowe.
Ilość świeżych produktów, jakie można zamrozić
w ciągu 24 godzin, jest podana na tabliczce znamionowej.
Uwaga:
Komora niskiej temperatury jest w stanie utrzymać
temperaturę właściwą dla konserwacji produktów
spożywczych, także w wypadku przerw w zasilaniu
elektrycznym. Zaleca się jednak, aby w takim okresie nie
otwierać drzwi komory.
Jak postępować w przypadku zamrażania
świeżych produktów (tylko w komorze )
Ważne
Świeży produkt przeznaczony do zamrożenia, należy
szczelnie zapakować w: folię aluminiową, folię
przeźroczystą, szczelne opakowania z tworzywa, pojemniki
polietylenowe z pokrywkami, pojemniki zamrażalnikowe, o
ile nadają się do zamrażania żywności.
Ułożyć produkty przeznaczone do zamrożenia w górnej
komorze, pozostawiając dostateczne odstępy między
opakowaniami tak, aby umożliwić swobodny przepływ
powietrza.
Aby uzyskać optymalne warunki zamrażania, gdy wkładamy
nowe produkty do zamrażarki, należy przestawić pokrętło
termostatu o pół podziałki w stronę mniejszych liczb.
Po 24 godzinach mrożenie jest zakończone.
Dla urządzeń z komorą
Czasokres konserwacji produktów świeżych, które
zostały zamrożone, jest podany w tabelce obok.
W momencie zakupu mrożonek należy upewnić się czy:
Opakowanie lub paczka nie są uszkodzone, gdyż jakość
produktu może ulec obniżeniu. Jeśli opakowanie jest
nadmuchane lub ma ślady wilgoci to znaczy, że nie było
one przechowywane w warunkach optymalnych i mogło
nastąpić rozpoczęcie rozmrażania.
Mrożonki należy kupować w końcowej fazie zakupów, a
do ich przenoszenia trzeba używać toreb termicznych.
Niezwłocznie po powrocie do domu należy je włożyć do
zamrażarki.
Nie można zamrażać ponownie produktów częściowo
rozmrożonych, lecz skonsumować je w ciągu 24 godzin.
Unikać albo zredukować do minimum zmiany
temperatury. Przestrzegać instrukcji dotyczących daty
przydatności do spożycia, podanej na opakowaniu.
Należy zawsze przestrzegać instrukcji przechowywania
mrożonek, umieszczonych na ich opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
Należy napełnić wanienkę na lód wodą do poziomu 2/3 i
umieścić ją na dnie komory zamrażalnika.
Jeśli wanienka przymarznie do dna komory niskiej
temperatury, nie należy używać ostrych lub kłujących
narzędzi do jej wyjęcia.
Aby ułatwić wyjęcie kostek lodu z wanienki należy ją lekko
zgiąć.
MIESIĄCE PRODUKTY
9
JAK ODSZRONIĆ I WYCZYŚCIĆ CHŁODZIARKĘ
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
konserwacji lub czyszczenia należy wyjąć wtyczkę z
gniazdka, aby odłączyć urządzenie od zasilania z
sieci elektrycznej.
Odszranianie komory chłodziarki następuje
całkowicie samoczynnie.
Faza automatycznego odszraniania ujawnia się
poprzez obecność pojedynczych kropel wody na tylnej
ściance komory chłodniczej.
Woda pochodząca z odszraniania ścieka samoczynnie
do otworu spustowego, zbiera się w pojemniku, skąd
wyparowywuje.
Należy regularnie czyścić otwór spustowy za pomocą
dostarczonego narzędzia tak, aby zapewnić stałe i
prawidłowe odprowadzanie wody z odszraniania.
Odszranianie komory niskiej temperatury
Zaleca się wykonanie odszraniania komory niskiej
temperatury 1 lub 2 razy do roku oraz wówczas, gdy
powstała nadmierna warstwa szronu.
Powstawanie szronu jest zjawiskiem normalnym.
Ilość i szybkość odkładania się szronu zależy od
warunków otoczenia oraz od częstotliwości
otwierania drzwi. Odkładanie się szronu, zwłaszcza
w górnej części komory, jest zjawiskiem normalnym
i nie zagraża prawidłowej pracy urządzenia.
Radzimy Państwu wykonać odszranianie wówczas,
gdy zapasy żywności są minimalne.
Otworzyć drzwi, wyciągnąć wszystkie produkty
spożywcze, zawinąć je ciasno w papier gazetowy
oraz umieścić je w miejscu bardzo chłodnym lub
w torbie termicznej.
Pozostawić otwarte drzwi, aby umożliwić roztopienie
się lodu.
Wnętrze należy czyścić wilgotną gąbką zamoczoną
w ciepłej wodzie i/lub neutralnym detergencie.
Nie używać środków ściernych.
Dokładnie spłukać i wytrzeć.
Ułożyć produkty.
Zamknąć drzwi.
Włożyć wtyczkę do gniazdka.
Uruchomić urządzenie.
10
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Należy okresowo czyścić kratki wentylacyjne oraz
skraplacz, znajdujący się w tylnej części urządzenia,
za pomocą odkurzacza lub szczotki.
Obudowę należy czyścić wilgotną szmatką.
Podczas długich nieobecności
1.
Opróżnić całkowicie chłodziarkę.
2.
Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
3.
Odszronić i wyczyścić wnętrze.
4.
Aby nie dopuścić do powstania pleśni, przykrych
zapachów i oksydacji, należy pozostawiać drzwi
otwarte, jeśli urządzenie nie pracuje.
5.
Wyczyścić urządzenie.
Wnętrze komory niskiej temperatury należy czyścić
podczas odszraniania (zależnie od modelu).
Wnętrze komory chłodziarki należy czyścić wilgotną
gąbką, zamoczoną w ciepłej wodzie i/lub neutralnym
detergencie. Spłukać i wytrzeć miękką szmatką. Nie
używać środków ściernych.
Części zewnętrzne czyścić miękką szmatką,
zamoczoną w wodzie. Nie stosować past ani myjek
ściernych, wywabiaczy (np. aceton, tri) ani octu.
11
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Urządzenie nie działa.
Czy nie ma przerwy w zasilaniu?
Czy wtyczka jest dobrze włożona do
gniazdka?
Czy wyłącznik główny jest włączony?
Czy nie jest przepalony bezpiecznik?
Czy nie jest uszkodzony kabel
zasilający?
Czy termostat nie jest ustawiony w
położeniu
(Stop)?
2. Temperatura wewnątrz komór nie
jest dostatecznie niska.
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte?
Czy produkty nie przeszkadzają
w zamknięciu drzwi?
Czy urządzenie nie stoi blisko źródła
ciepła?
Czy termostat jest ustawiony
prawidłowo?
Czy nie ma ograniczenia w przepływie
powietrza przez otwory wentylacyjne?
3. Temperatura wewnątrz komory
chłodniczej jest zbyt niska.
Czy termostat jest ustawiony
prawidłowo?
4. Urządzenie jest zbyt hałaśliwe.
Czy urządzenie zostało prawidłowo
zainstalowane?
Czy rurki w tylnej części stykają się lub
drgają?
5. Na dnie komory chłodziarki znajduje
się woda.
Czy nie jest zatkany spust wody
z odszraniania?
6. Nadmierna ilość szronu w komorze
zamrażarki.
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte?
Czy produkty nie przeszkadzają
w zamknięciu drzwi?
Uwaga:
Furkot, szum z rozprężania, pochodzące
z obwodu chłodniczego są zjawiskiem
normalnym..
SERWIS TECHNICZNY
Zanim zwrócicie się Państwo do
Serwisu:
1.
Sprawdzić czy nie ma możliwości
usunięcia niedomagania (Patrz “Instrukcja
wyszukiwania usterek”).
2.
Uruchomić ponownie urządzenie, aby
upewnić się czy niedomaganie ustąpiło.
Jeżeli rezultat jest negatywny; odłączyć
ponownie urządzenie od sieci elektrycznej i
powtórzyć tę czynność po upływie godziny.
3.
Jeżeli rezultat jest w dalszym ciągu
negatywny to należy skontaktować się z
Serwisem.
Należy podać:
Rodzaj usterki.
Model.
Numer serwisowy (numer po słowie
SERVICE, na tabliczce znamionowej,
znajdującej się po wewnętrznej stronie
urządzenia).
Dokładny adres.
Numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
Uwaga:
Jeżeli technik z Serwisu wykona zamianę
zawiasów drzwi, aby otwierały się w
przeciwną stronę, to czynność ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
12
INSTALOWANIE
Urządzenie należy zainstalować z dala od źródeł
ciepła. Ustawienie go w ciepłym pomieszczeniu, na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub w
pobliżu źródła ciepła (kaloryfery, piecyki), spowoduje
zwiększenie zużycia energii i należy tego unikać.
Jeśli nie jest to możliwe, należy przestrzegać
następujących minimalnych odległości:
30 cm od kuchenek węglowych lub naftowych;
3 cm od kuchenek elektrycznych i/ lub gazowych.
Założyć elementy dystansowe, (jeśli są na
wyposażeniu) na tylnej części skraplacza
umieszczonego z tyłu urządzenia (patrz rys).
Aby zapewnić optymalną pracę urządzenia należy
pozostawić ponad nim co najmniej 5 cm wolnej
przestrzeni, zaś sąsiadujące meble ustawić w
dostatecznej odległości, dla zapewnienia niezbędnej
cyrkulacji powietrza.
Urządzenie należy ustawić poziomo, w miejscu
suchym i dobrze przewietrzanym, regulując w razie
potrzeby przednie stopki.
Wyczyścić wnętrze.
Zamontować dostarczone akcesoria.
Podłączenie elektryczne
Podłączenie elektryczne musi być zgodne z
normami lokalnymi.
Dane dotyczące napięcia i pobieranej mocy są
podane na tabliczce znamionowej, znajdującej się
wewnątrz urządzenia.
Uziemienie urządzenia jest
obowiązkowe,
zgodnie z przepisami prawa.
Producent zrzeka się jakiejkolwiek
odpowiedzialności z tytułu ewentualnych szkód,
jakie mogą ponieść osoby lub przedmioty, a
wynikających z nieprzestrzegania tych instrukcji.
Jeśli wtyczka i gniazdko nie są tego samego typu,
należy zwrócić się do kwalifikowanego technika, aby
wymienił gniazdko.
Nie używać przedłużaczy ani rozdzielaczy.
Odłączenie od sieci elektrycznej
Musi być zapewniona możliwość odłączenia zasilania,
poprzez wyjęcie wtyczki lub wyłączenie wyłącznika
dwubiegunowego zainstalowanego przed gniazdkiem.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Whirlpool ARC 1580 instrukcja

Typ
instrukcja