64
U sportowców często można zauważyć mniejszą zawartość tłuszczu w organizmie. W zależności od ro-
dzaju uprawianego sportu, intensywności treningu i fi zycznej budowy ciała zawartość tłuszczu może być
niższa od podanych tutaj wartości orientacyjnych. Należy jednak pamiętać, że bardzo niska zawartość
tłuszczu może prowadzić do zagrożenia zdrowia.
Zawartość wody w organizmie
Procentowa zawartość wody w organizmie znajduje się zazwyczaj w przedziale:
Mężczyzna Kobieta
Wiek
Wiek źle dobrze bardzo dobrze źle dobrze bardzo dobrze
10
–100 < 50 50 – 65 > 65 10 –100 < 45 45 – 60 > 60
Tkanka tłuszczowa zawiera niewiele wody. Z tego względu u osób z dużą ilością tkanki tłuszczowej zawar-
tość wody w organizmie może znajdować się poniżej wartości orientacyjnej. Natomiast w przypadku osób
uprawiających sporty wytrzymałościowe zawartość wody może przekroczyć wartości orientacyjne, ze
względu na małą zawartość tłuszczu i duży udział procentowy tkanki mięśniowej.
Wagi diagnostycznej nie należy używać do medycznych pomiarów zawartości wody, np. w celu ustalenia
obrzęków uwarunkowanych wiekiem. W razie pytań należy skonsultować się z lekarzem. Zasadniczo nale-
ży dążyć do tego, aby zawartość wody w organizmie była wysoka.
Udział mięśni
Udział mięśni mieści się zazwyczaj w następującym przedziale:
Mężczyzna Kobieta
Wiek
Wiek mało w normie dużo mało w normie dużo
10 –14 < 44 44 – 57% > 57% 10 –14 < 36 36 – 43% > 43%
15 –19 < 43 43 – 56% > 56% 15 –19 < 35 35 – 41% > 41%
20 – 29 < 42 42 – 54% > 54% 20 – 29 < 34 34 – 39% > 39%
30 – 39 < 41 41– 52% > 52% 30 – 39 < 33 33 – 38% > 38%
40 – 49 < 40 40 – 50% > 50% 40 – 49 < 31 31– 36% > 36%
50 – 59 < 39 39 – 48% > 48% 50 – 59 < 29 29 – 34% > 34%
60 – 69 < 38 38 – 47% > 47% 60 – 69 < 28 28 – 33% > 33%
70 –100 < 37 37– 46% > 46% 70 –100 < 27 27– 32% > 32%
Masa kości
Kości tak jak reszta ciała człowieka podlegają naturalnym procesom wzrostu, starzenia i rozkładu. Masa
kości szybko wzrasta w okresie dzieciństwa i osiąga maksimum w wieku 30-40 lat. Wraz z wiekiem masa
kości następnie ponownie spada. Przy zdrowym odżywianiu (dieta bogata w wapń i witaminę D) oraz
regularnym wysiłku fi zycznym można w pewnym stopniu przeciwdziałać temu procesowi. Dodatkowo
stabilność kości można wzmocnić przez ukierunkowany rozwój mięśni.
Należy pamiętać, iż waga nie pokazuje zawartości wapnia w kościach, ale określa masę wszystkich skład-
ników kości (substancje organiczne, nieorganiczne i woda).
Uwaga: nie należy mylić masy kości z gęstością kości. Gęstość kości można ustalić jedynie w bada-
niu medycznym (np. przy pomocy tomografi i komputerowej, USG). Dlatego wnioski dotyczące zmian
kostnych i twardości kości (np. osteoporoza) przy pomocy tej wagi nie są możliwe.
Na masę kości raczej nie da się wpłynąć, choć waha się ona w pewnym stopniu zależnie od takich
czynników, jak masa ciała, wzrost, wiek i płeć.
Czasowa zależność wyników pomiarów
Ważne jest, aby pomiary przeprowadzać przez dłuższy okres czasu. Z reguły krótkotrwałe wa-
hania ciężaru ciała uwarunkowane są przez utratę wody w organizmie.
Interpretację wyników przeprowadza się w oparciu o zmiany całkowitej masy ciała oraz procentowy udział
tkanki tłuszczowej, wody i masy mięśniowej, a także okres, w jakim zmiany te mają miejsce. Nagłe zmiany,