24 INFORMACJE OGÓLNE
Należy zapoznać się dokładnie z niniejszym tekstem, zawierającym wskazówki dotyczące bezpieczeństwa przy
instalacji, eksploatacji i konserwacji okapu kuchennego. Należy zachować niniejsze instrukcje także dla późniejszych
konsultacji.
Urządzenie zostało zaprojektowane do pracy w następujących wersjach:
• zasysającej (odprowadzanie powietrza na zewnątrz – Rys. 3A),
• ltrującej (recyrkulacja powietrza wewnątrz - Rys.3B)
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Uwaga!
Nie należy używać jednocześnie okapu kuchennego i paleniska lub kominka zależnych od powietrza w
pomieszczeniu i niezasilanych energią elektryczną, ponieważ okap zużywa powietrze potrzebne do ich
spalania. Ciśnienie ujemne w pomieszczeniu nie powinno przekraczać 4 Pa (4x10-5 bar). Należy więc zadbać
o prawidłową wentylację w pomieszczeniu, konieczną dla bezpiecznego funkcjonowania urządzenia. Przy
odprowadzaniu dymu na zewnątrz, należy przestrzegać norm obowiązujących w danym kraju.
• PRZED PODŁĄCZENIEM DO SIECI ELEKTRYCZNEJ:
• Skontrolować tabliczkę znamionową (znajdującą się wewnątrz urządzenia) aby upewnić się, że napięcie i
moc są odpowiednie dla danej sieci i, że gniazdo wtykowe połączenia jest odpowiednie. W przypadku
wątpliwości należy zwrócić się do wykwalikowanego elektryka.
• Jeśli przewód zasilana jest uszkodzony powinien zostać wymieniony na przewód lub specjalny zespół
dostępny u producenta lub w autoryzowanym serwisie.
• Urządzenie powinno być podłączone do gniazda zasilającego poprzez wtyczkę z bezpiecznikiem topikowym
3A lub dwupolowym przewodem z bezpiecznikiem topikowym 3A.
Uwaga!
W niektórych sytuacjach urządzenia elektryczne mogą stanowić zagrożenie, dlatego zaleca się:
• Nie kontrolować stanu ltrów, gdy okap jest włączony.
• Nie dotykać lamp lub stref przyległych podczas lub zaraz po przedłużonym używaniu oświetlenia.
• Nie gotować potraw na ogniu pod okapem.
• Unikać wolnego ognia, ponieważ uszkadza ltry i może spowodować pożar.
• Stale kontrolować smażone potrawy, aby uniknąć zapalenia wrzącego oleju.
• Wyjąć wtyczkę z gniazdka przed przystąpieniem do konserwacji.
• Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) z ograniczonymi
zdolnościami zycznymi, motorycznymi, czuciowymi, sensorycznymi, umysłowymi lub osoby,
które nie posiadają wystarczającej wiedzy w zakresie użytkowania urządzenia, chyba, że będą
one pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo lub zostaną poinstruowane w
zakresie użytkowania urządzenia.
• Jeśli okap zostanie użyty jednocześnie z urządzeniami spalającymi gaz lub inne paliwa należy
pamiętać o zagwarantowaniu dobrej wentylacji pomieszczenia
• Jeśli czynności związane z czyszczeniem nie zostaną wykonane zgodnie z instrukcjami, istnieje
zagrożenie wywołania pożaru.
Niniejsze urządzenie oznaczone jest zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC, Waste Electrical and Electronic
Equipment (WEEE) oraz polską ustawą o zużytym sprzęcie. Upewniając się, że niniejszy produkt zostanie zutylizowany
we właściwy sposób, użytkownik przyczynia się do ochrony przed potencjalnymi konsekwencjami negatywnymi dla
środowiska i zdrowia.
Symbol przekreślonego kontenera podany na produkcie lub na dołączonej do niego dokumentacji oznacza, że produkt
ten nie jest klasykowany jako odpad gospodarstwa domowego, w związku z czym musi być przekazany w stosownym
punkcie zbiórki w celu recyklingu komponentów elektrycznych i elektronicznych. Urządzenie należy złomować zgodnie
z lokalnymi przepisami w zakresie utylizacji odpadów.
INFORMACJE OGÓLNE