KitchenAid KHYD1 38510 instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja użytkownika
Schematy montażu 4
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 7
Deklaracja zgodności z ekoprojektem 10
Przed użyciem 10
Używane naczynia 10
Zalecane średnice naczyń 10
Instalacja 11
Podłączenie do zasilania 11
Instrukcja użytkownika 12
Serwis techniczny 17
Te instrukcje są dostępne na stronie docs.kitchenaid.eu
4
Schematy montażu
5
Schematy montażu
511
+1
0
381
+1
0
490
+1
0
360
+1
0
R 12
380
510
1.5
R 11
1
61
UWAGA: Dla wersji do montażu
półpłaskiego nie jest wymagane
frezowanie na głębokość 1,5 mm.
6
FRONT
INDUCTION
INDUCTION
AIR
AIR
SEAL SEALANT
SEAL SEALANT
7
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do
ytkowania urządzenia należy
zapoznać się instrukcjami
bezpieczeństwa. Przechowywać w
podręcznym miejscu w celu
skorzystania w przyszłości.
Niniejsza instrukcja oraz samo
urządzenie dostarczają ważnych
ostrz dotyczących
bezpieczeństwa, krych należy
zawsze przestrzegać. Producent
urządzenia nie ponosi
odpowiedzialności za jakiekolwiek
szkody wynikłe z nieprzestrzegania
niniejszej instrukcji bezpieczeństwa,
nieprawidłowego użytkowania
urządzenia lub niewłaściwego
ustawienia elementów sterujących.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego
dostępne części nagrzewają się
podczas użytkowania. Należy
zachować ostrożność, aby nie
dotykać elemenw grzejnych.
Dzieci do lat 8 nie mogą znajdować
się w pobliżu urządzenia bez stałego
nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Jeśli powierzchnia
yty jest pęknięta, nie wolno
ywać urządzenia – ryzyko
porażenia prądem.
OSTRZEŻENIE: Zagrożenie
pożarem: Na powierzchniach
grzejnych nie należy przechowywać
żadnych przedmiotów.
OSTROŻNIE: Proces gotowania
musi być nadzorowany. Proces
krótkiego gotowania musi być
nadzorowany przez cały czas.
OSTRZEŻENIE: Pozostawianie bez
nadzoru gotujących się potraw z
tłuszczem lub olejem me b
niebezpieczne i spowodować pożar.
NIGDY nie należy podejmować
próby gaszenia ognia wodą. Należy
wyłączyć urządzenie a następnie
zakryć płomienie np.
pokrywką lub kocem gniczym.
Nie używać płyty kuchennej jako
powierzchni roboczej lub punktu
podparcia.
Ścierki kuchenne i inne łatwopalne
materiały powinny być
przechowywane z dala od
urządzenia, dopóki wszystkie jego
podzespoły całkowicie nie ostygną
ryzyko paru.
Metalowe przedmioty, takie jak
noże, widelce, łyżki i pokrywki, nie
powinny być umieszczane na
powierzchni płyty, ponieważ mogą
się nagrzewać.
Małe dzieci (0-3lat) nie powinny
przebywać w pobliżu urządzenia.
Dzieci (3-8 lat) nie powinny
przebywać w pobliżu urządzenia
bez stałego nadzoru. Dzieci w wieku
8 lat i starsze, osoby o ograniczonej
sprawności zycznej, sensorycznej
lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i
wiedzy mogą korzystać z urządzenia
wyłącznie pod nadzorem lub po
otrzymaniu odpowiednich instrukcji
dotyczących bezpiecznego
użytkowania urządzenia oraz pod
warunkiem, że rozumieją zagrożenia
związane z obsługą urządzenia.
Dzieciom nie wolno bawić się
urządzeniem. Dzieci nie mogą
czcić ani konserwować urdzenia
bez nadzoru.
Po zakończeniu używania płyty
należy wyłączyć pole grzewcze za
pomocą przycisku, zamiast poleg
na układzie wykrywania obecności
naczynia.
8
DOZWOLONE ZASTOSOWANIE
OSTROŻNIE: Urządzenie nie jest
przystosowane do obsługi za
pomocą zewnętrznego urządzenia
przyłączającego, np. timera, ani
niezależnego systemu zdalnego
sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone
do użytku w gospodarstwach
domowych i do podobnych
zastosowań, takich jak: kuchnie dla
personelu w sklepach, biurach
i środowisku pracy; gospodarstwa
agroturystyczne; hotele, motelach,
placówki typu bed and breakfast i
inne tego typu miejsca noclegowe
(do samodzielnej obsługi przez
klientów).
Wszelkie inne zastosowania (np.
ogrzewanie pomieszczeń) są
zabronione.
Urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przemysłowego.
Urządzenia nie należyywać na
zewnątrz budynków.
INSTALACJA
Urdzenie muszą
przytrzymywać i montować co
najmniej dwie osoby – ryzyko
obrażeń. Podczas wypakowywania i
instalacji używać rękawic
ochronnych - ryzyko skaleczeń.
Instalacja, podłączenia do źródła
wody (jeśli występują) i zasilania
oraz wszelkie naprawy muszą być
wykonywane przez
wykwalikowanego technika. Nie
należy naprawiać ani wymieniać
żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w
instrukcji obsługi. Nie należy
pozwalać dzieciom zbliżać się do
miejsca instalacji. Po rozpakowaniu
urządzenia należy upewnić się, czy
nie zostało ono uszkodzone podczas
transportu. W przypadku
problemów należy skontaktować się
ze sprzedawcą lub najbliższym
serwisem technicznym. Po
zakończeniu instalacji niepotrzebne
elementy opakowania (plastik,
elementy ze styropianu, itd.) należy
przechowywać poza zasięgiem
dzieci - ryzyko uduszenia. Przed
przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności montażowych urządzenie
należy odłączyć od zasilania
elektrycznego. Występuje ryzyko
porażenia prądem.
Podczas instalacji upewnić się, że
urządzenie nie może uszkodzić
przewodu zasilającego. Występuje
ryzyko porażenia prądem.
Urządzenie można uruchomić
dopiero po zakończeniu instalacji.
Przed wstawieniem urządzenia,
należy przyciąć szafkę oraz usunąć
trociny i wióry.
Jeśli urdzenie nie zostało
zainstalowane nad piekarnikiem, w
szafce pod urządzeniem należy
zamontować panel oddzielający
(brak w zestawie).
OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE
ELEKTRYCZNOŚCI
Musi istnieć możliwć odłączenia
urządzenia od źródła zasilania przez
wyjęcie wtyczki (jeśli wtyczka jest
dostępna) lub za pomocą
dostępnego przełącznika
wielobiegunowego,
zainstalowanego w przewodzie do
gniazda zasilania zgodnie
z obowiązucymi normami
krajowymi; urządzenie musi także
posiadać uziemienie zgodne
z obowiązucymi normami
krajowymi dotyczącymi sprzętu
elektrycznego.
Nie stosować przedłużaczy,
rozdzielaczy i złączy pośrednich. Po
zakończeniu instalacji użytkownik
9
nie powinien mieć dostępu do
podzespołów elektrycznych
urządzenia. Nie korzystać z
urządzenia, będąc mokrym lub na
boso.
Nie uruchamiać urządzenia, jeżeli
kabel zasilacy lub wtyczka są
uszkodzone, jeśli urządzenie nie
działa prawidłowo lub jli zostało
ono uszkodzone bądź upuszczone.
Jeśli przewód zasilający jest
uszkodzony, jego wymianę na
identyczny należy ze względów
bezpieczeństwa zlecić
przedstawicielowi producenta,
serwisowi technicznemu lub innej
wykwalikowanej osobie w celu
uniknięcia potencjalnego ryzyka –
ryzyko porażenia prądem.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE: Sprawdzić, czy
urządzenie zostało wyłączone i
odłączone od źródła zasilania przed
przystąpieniem do czynności
konserwacyjnych; Nigdy nie należy
stosować urządzeń czyszczących
parą. Występuje ryzyko porażenia
prądem.
Nie należy używać środków
ściernych, żrących, środków na bazie
chloru ani środków do szorowania.
UTYLIZACJA OPAKOWANIA
Materiał, z krego zrobione jest opakowanie, w
100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony
symbolem
. Części opakowania nie należy
wyrzucać, lecz zutylizować zgodnie z przepisami
określonymi przez lokalne władze, w zakresie
usuwania odpadów.
UTYLIZACJA URZĄDZEŃ AGD
Urządzenie zostało wykonane z materiałów
nadających się do recyklingu lub do ponownego
ycia.
Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki
odpadami.
Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji,
odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD należy
skontaktować się z lokalnym urzędem, punktem
skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono
urządzenie. To urządzenie zostało oznaczone jako
zgodne z dyrektywą Parlamentu Europejskiego
i Rady 2012/19/UE w sprawie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Właściwa utylizacja urdzenia pomoże zapobiec
ewentualnym negatywnym skutkom dla
środowiska oraz zdrowia ludzkiego.
Symbol
na urządzeniu lub w dokumentacji do
niego dączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować jak zwykłego odpadu domowego.
Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
OSZCZĘDZANIA ENERGII
Aby w pełni wykorzystać ciepło resztkowe płyty
grzewczej, należy wyłączyć ją kilka minut przed
planowanym zakończeniem gotowania. Podstawa
garnka lub patelni powinna całkowicie pokrywać
powierzchnię płyty grzewczej; użycie naczynia
o mniejszej powierzchni podstawy niż płyta
grzewcza spowoduje niepotrzebną utratę energii.
Podczas gotowania należy przykrywać garnki
lub patelnie ściśle dopasowanymi pokrywkami i
ywać możliwie jak najmniej wody.
Gotowanie bez pokrywki znacznie zwiększa
zużycie energii. Używać wyłącznie garnków i
patelni z płaskim dnem.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
To urządzenie spełnia wymagania ekoprojektu
określone w rozpordzeniu Komisji (UE) nr 66/2014
i jest zgodne z normą europejską EN 60350-2.
UWAGA
Osoby z rozrusznikiem serca lub podobnym
urządzeniem powinny zachować szczególną
ostrożność
stojąc w pobliżu włączonej płyty indukcyjnej.
Stojąc w pobliżu włączonej płyty indukcyjnej,
należy zachować szczególną ostrożność. Pole
elektromagnetyczne może wpłynąć na działanie
rozrusznika serca lub podobnego urządzenia.
W celu uzyskania dodatkowych informacji na
temat działania rozrusznika serca lub podobnego
urządzenia w polu elektromagnetycznym płyty
indukcyjnej należy skonsultować się z lekarzem lub
producentem tych urządzeń.
10
To urządzenie spełnia wymagania dotyczące ekoprojektu określone Rozporządzeniem Komisji (UE) N.
66/2014 i jest zgodne z normą europejską EN 60350-2.
Deklaracja zgodności z ekoprojektem
Przed użyciem
WAŻNE: Strefy grzewcze nie zostaną włączone dla naczyń niewłaściwego
rozmiaru.
Należy używać wyłącznie naczyń oznaczonych symbolem „INDUCTION SYSTEM”
(System indukcyjny) (Patrz rysunek obok). Przed włączeniem płyty umieścić
naczynie na żądanej stree grzewczej.
Użyć magnesu, aby sprawdzić, czy dno naczynia jest przystosowane do gotowania na indukcyjnej płycie
kuchennej: garnki i patelnie nie są odpowiednie, jeśli ich dno nie przyciąga magnesu.
- Upewnić się, że naczynia mają gładkie dno, w przeciwnym wypadku mogą one porysować płytę.
Sprawdzić naczynia.
- Nigdy nie ustawiać gorących naczyń na powierzchni panelu sterowania płyty. Może to doprowadzić
do jej uszkodzenia.
OK NO
Używane naczynia
L
Ø 25 cm
min. Ø 10 cm maks. 20 cm
Zalecane średnice naczyń
11
Po rozpakowaniu urządzenia należy upewnić się, że nie uległo ono uszkodzeniu podczas transportu.
W przypadku problemów należy skontaktować się ze sprzedawcą lub serwisem technicznym.
Wymiary zabudowy oraz instrukcje dotyczące instalacji podane zostały na rysunkach na stronie 5.
Instalacja
OSTRZEŻENIE
- Po zakończeniu instalacji dolna część urządzenia nie powinna być już dostępna.
- Nie montować panelu rozdzielającego, jeśli pod urządzeniem jest zainstalowany piekarnik.
Niniejsza instrukcja skierowana jest do wykwalikowanych monterów jako przewodnik dotyczący
instalacji, regulacji i konserwacji zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami. Czynności należy
wykonywać zawsze przy urządzeniu odłączonym od sieci elektrycznej.
Położenie
Urządzenie jest przystosowane do montażu w blacie kuchennym, jak pokazano na rysunku. Nałożyć
dostarczony środek uszczelniający na całym obwodzie płyty kuchennej. Instalacja nad piekarnikiem nie
jest zalecana, ale jeśli jest to konieczne, należy sprawdzić, czy:
piekarnik ma wydajny układ chłodzenia;
gorące powietrze nie ma możliwości przedostawania się z piekarnika do płyty kuchennej;
umożliwiony jest przepływ powietrza przedstawiony na rysunku.
W razie konieczności montażu kilku produktów Domino w tym samym otworze, należy oddzielnie zakupić
złącze Domino (brak w zestawie) poprzez usługi posprzedażne.
Dodatkowo należy zamówić specjalny zestaw 480121103229 w przypadku instalacji w blacie kamiennym.
PRZYGOTOWANIE OBUDOWY DO MONTAŻU
OSTRZEŻENIE
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
- Instalacja musi być przeprowadzona przez wykwalikowanego pracownika znającego aktualne
przepisy dotyczące bezpieczeństwa i instalacji.
- Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za obrażenia osób lub zwierząt ani za straty
materialne wynikłe z nieprzestrzegania przepisów podanych w niniejszym rozdziale.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić zdjęcie płyty z blatu.
- Upewnić się, że napięcie podane na tabliczce znamionowej znajdującej się w dolnej części
urządzenia jest zgodne z napięciem w instalacji domowej.
Przed podłączeniem urządzenia do źródła zasilania, należy sprawdzić, czy:
charakterystyka układu odpowiada charakterystyce podanej na tabliczce rejestracyjnej umieszczonej
na w dolnej części płyty kuchennej;
układ posiada skuteczne uziemienie zgodne z obowiązującymi normami i przepisami prawa.
Uziemienie urządzenia jest wymagane przez prawo.
Jeżeli urządzenie nie posiada kabla i/lub wtyczki, należy użyć materiału odpowiedniego do absorpcji
podanej na tabliczce rejestracyjnej i temperatury roboczej. Kabel nie może osiągnąć temperatury wyższej
niż 50°C powyżej temperatury pokojowej w żadnym punkcie.
Podłączenie do zasilania
12
W przypadku bezpośredniego podłączenia do sieci konieczne jest zamontowanie wyłącznika
wielobiegunowego o odpowiedniej wielkości, aby zapewnić odłączenie sieci z odległością otwarcia styku
umożliwiającą całkowite odłączenie w warunkach nadmiernego rozciągania kategorii III, zgodnie z
przepisami instalacyjnymi (żółty/zielony przewód uziemienia nie może być przerwany).
Podczas instalacji urządzenia należy zapewnić łatwy dostęp do gniazda lub wyłącznika
wielobiegunowego.
UWAGA:
Producent nie ponosi odpowiedzialności w przypadku nieprzestrzegania norm związanych z
zapobieganiem wypadkom i powyższych instrukcji.
Jeśli kabel zasilający jest uszkodzony, musi zostać wymieniony przez producenta, sieć serwisu
technicznego producenta lub przez podobnie wykwalikowanego operatora, aby zapobiec wszelkim
możliwym zagrożeniom.
Podłączenie do bloku zacisków
Do podłączenia elektrycznego należy użyć przewodu typu H05RR-F lub H05 VV–F, zgodnie ze specykacją
określoną w poniższej tabeli.
Przewody Liczba x wielkość
220-240V ~ +
3 x 1,5 mm2
~
V032
L N
H05 RR–F 3x1.5
H05 VV–F 3x1.5
Podłączenie do zasilania
Zasada działania
Zasada działania opiera się na wykorzystaniu elektromagnetycznych właściwości większości naczyń do
gotowania.
Obwód elektroniczny steruje pracą cewki (induktora), wytwarzając pole magnetyczne.
Ciepło jest przekazywane przez naczynie do żywności.
Proces gotowania odbywa się w następujący sposób:
minimalna dyspersja (wysoka wydajność);
zdjęcie naczynia (zwykłe podniesienie) automatycznie zatrzymuje działanie układu;
system elektroniczny pozwala na maksymalną elastyczność i precyzję regulacji.
Instalacja
Wszystkie czynności instalacyjne (podłączenie do zasilania) muszą być wykonywane przez osoby
wykwalikowane zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Szczegółowe instrukcje znajdują się w rozdziale dotyczącym instalacji.
Ważne: Urządzenie to nie nadaje się do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności
umysłowej i zycznej lub nieposiadające doświadczenia i wiedzy, chyba że takie osoby zostały wcześniej
przeszkolone w zakresie obsługi urządzenia przez inne osoby odpowiedzialne za ich bezpieczeństwo.
Należy dopilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Eksploatacja
Po pierwsze, umieścić naczynie w wybranym obszarze gotowania.
Wyświetlany symbol informujący o braku naczynia
oznacza, że układu nie można uruchomić.
Instrukcja użytkownika
13
Włączanie/wyłączanie za pomocą sterowania dotykowego [Touch Control]
1. Włączanie/wyłączanie
2. Wybór wartości dziesiętnych lub funkcja programatora
czasowego
3. Wybór obszaru gotowania
4. Zwiększenie mocy
5. Zmniejszenie mocy
6. Wyświetlacz Timera
7. Wyświetlacz punktu gotowania
8. Wybór wartości dziesiętnych lub funkcja programatora
czasowego
Elektroniczne sterowanie dotykowe włącza się za pomocą przycisku WŁ./WYŁ. i przełącza się z trybu WYŁ. do
trybu czuwania (Standby). W celu włączenia należy przytrzymać przez 1 sekundę przycisk WŁ./WYŁ. Rozlegnie
się krótki sygnał dźwiękowy. W trybie gotowości na wyświetlaczu obszaru gotowania wyświetlany jest symbol
„0”. Wyświetlacz ten może przejść do pracy w tle z powodu ciepła resztkowego lub błędu sygnału. Jeśli obszar
gotowania zostaje włączony w czasie czuwania (10 sek.), sterowanie przełącza się na tryb włączenia. Jeśli w
ciągu 10 sekund nie zostanie wykonana żadna czynność, po krótkim sygnale dźwiękowym sterowanie
automatycznie wyłączy się. Układ elektroniczny można wyłączyć poprzez naciśnięcie przycisku WYŁ. w
dowolnym momencie, gdy jest on włączony lub jest w trybie czuwania. Funkcja wyłączenia ma priorytet
podczas działania, to znaczy, że sterowanie wyłącza się nawet po naciśnięciu wielu przycisków jednocześnie.
Włączanie obszaru gotowania
Aby rozpocząć używanie produktu, należy włączyć obszar gotowania za pomocą głównego przełącznika
WŁ./WYŁ. i użyć odpowiedniego naczynia.
Sterowanie dotykowe działa na zasadzie wyboru. Przed ustawieniem poziomu mocy za pomocą
przycisków „+/-” należy najpierw wybrać punkt gotowania, który ma być użyty. Wyświetlacz wybranego
punktu gotowania staje się jaśniejszy i włącza się wartość dziesiętna.
Wyłączanie obszaru gotowania
a. Wybrać poziom gotowania „0” żądanego obszaru gotowania za pomocą przycisku „-”.
b. Wybrać obszar gotowania, a następnie jednocześnie nacisnąć przycisk „-” i przycisk wyboru obszaru
gotowania.
c. Ponowne naciśnięcie głównego przełącznika WŁ./WYŁ. wyłącza sterowanie (wszystkie punkty
gotowania na raz) za pomocą jednego dotknięcia.
Jeśli ostatni obszar gotowania zostanie wyłączony, po 10 sekundach sterowanie przełącza się w tryb
wyłączenia, jeśli nic innego nie zostanie włączone.
Wszystkie obszary gotowania zostają natychmiast wyłączone przez naciśnięcie przycisku WŁ./WYŁ.
Gotowanie i poziomy mocy
Gotowanie i poziomy mocy obszarów gotowania są wyświetlane na wyświetlaczu za pomocą 7
segmentów. Moc punktów gotowania można regulować w 9 poziomach i jest ona wyświetlana za pomocą
cyfr od „1” do „9”; dodatkowo wyświetla się litera „P, gdy włączona jest funkcja zwiększonej mocy.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Wskaźnik ten wskazuje, że szyba w obszarach gotowania nagrzała się do niebezpiecznej temperatury i nie
należy jej dotykać. Temperatura jest określana za pomocą modelu matematycznego, a ewentualne ciepło
resztkowe jest wskazywane przez literę „H” na odpowiednim wyświetlaczu 7-segmentowym.
Ogrzewanie i chłodzenie są obliczane na podstawie:
- Wybranego poziomu mocy (od „0” do „9”);
- Czasu włączenia przekaźnika po wyłączeniu obszaru gotowania.
Na odpowiednim wyświetlaczu będzie widnieć litera „H”, aż temperatura obszaru spadnie poniżej
poziomu krytycznego (< 60 °C) zgodnie z modelem matematycznym.
8.
8.
8.
6 8 6
8
327415
Instrukcja użytkownika
14
Automatycznie wyłączenie (ograniczenie czasu pracy)
Ograniczenie czasu pracy jest funkcją sterowania dotykowego, umożliwiającą wyłączenie urządzenia. W
zależności od nastawionego poziomu gotowania, każdy punkt gotowania jest wyłączany po upływie
określonego maksymalnego czasu pracy, chyba że ustawiony czas gotowania uległ zmianie.
Jakakolwiek zmiana stanu punktu gotowania za pomocą przyporządkowanych klawiszy przywraca
maksymalny czas pracy tego punktu gotowania do wartości początkowej ograniczenia czasu pracy.
POZIOMY MOCY OGRANICZENIE CZASU PRACY (MINUTY)
1 480
2 360
3 300
4 300
5 240
6 90
7 90
8 90
9 90
P 0
Funkcja programatora czasowego
Funkcja programatora czasowego może być używana jako programator czasowy dla punktu gotowania
lub jako niezależny alarm.
Dwa 7-segmentowe wyświetlacze odpowiednich stref gotowania służą do wyświetlania pozostałego
czasu w minutach aż do uruchomienia alarmu programatora czasowego.
Wybór programatora czasowego
Wartość jest wyświetlana na wyświetlaczu za punktami gotowania.
Dostępne są dwa różne tryby programatora czasowego:
- programator czasowy dla punktu gotowania: programator czasowy jest przypisany do danego punktu
gotowania. Gdy skończy się ustawiony czas, uruchamia się sygnał dźwiękowy i wizualny, a odpowiedni
punkt gotowania wyłącza się.
- alarm do ustawienia czasu gotowania: programator czasowy działa niezależnie od punktu gotowania.
Gdy skończy się ustawiony czas, w tym trybie również uruchamia się sygnał dźwiękowy i wizualny, ale
punkty gotowania nie zostają wyłączone.
Wybieranie programatora czasowego:
wybór programatora czasowego następuje przez jednoczesne naciśnięcie przycisków plus i minus przy
włączonym sterowaniu.
Jeśli wcześniej wybrano punkt gotowania, programator czasowy tego punktu zaświeci się. Dodatkowo
będzie to wskazywane przez migającą kropkę dziesiętną na wyświetlaczu punktu gotowania.
Jeśli wcześniej nie wybrano żadnego punktu gotowania, włączy się programator czasowy alarmu
gotowania. W tym przypadku kropka dziesiętna będzie wyłączona.
Jeśli aktywne są różne programatory czasowe, można wybrać ten żądany, naciskając kilkakrotnie na
klawisze plus i minus. Jeśli ustawiono programator czasowy dla punktu gotowania oraz programator
czasowy ogólny, to po upływie czasu wyboru (10 sekund) na górnym wyświetlaczu pojawia się
programator czasowy z krótszym czasem, więc jeśli np. na obszarze gotowania ustawiono programator
czasowy na czas 1 minuty i ustawiono ogólny programator czasowy na 2 minuty, wyświetli się wartość 01,
a kropka dziesiętna wyboru będzie nadal migała. I odwrotnie, jeśli np. programator czasowy gotowania
ustawiono na 4 minuty, a ogólny programator czasowy został ustawiony na 3 minuty, wyświetlona
zostanie wartość 03, a kropka dziesiętna wyboru obszaru gotowania pozostanie włączona, aby wskazać,
że programator czasowy jest ustawiony.
Czas wyboru wynosi 10 sekund. Czas ten jest zerowany przy każdej zmianie wartości programatora
czasowego poprzez naciśnięcie na klawisz plus lub minus.
Wybór można zakończyć, wybierając punkt gotowania.
Instrukcja użytkownika
15
Ustawianie wartości programatora czasowego:
Po wybraniu programatora czasowego, można zmienić jego wartość za pomocą przycisków plus lub minus.
Jeśli wartość programatora czasowego nie została ustawiona, naciśnięcie na klawisz minus ustawia wartość
30 minut, którą następnie można zmienić. Dłuższe przytrzymanie klawisza plus lub minus powoduje szybszą
zmianę ustawionej wartości. Przy ustawieniu wartości 99 lub 01 programator zatrzyma się automatycznie.
Wcześniejsze wyłączenie programatora czasowego:
Można wyłączyć programator czasowy, ustawiając jego wartość na 00.
W przypadku programatora czasowego punktu gotowania, dany punkt gotowania pozostanie włączony.
Odliczanie czasu ustawionego na programatorze czasowym:
odliczanie czasu zacznie się natychmiast po ustawieniu programatora czasowego. Jeśli wartość zostanie
zmieniona za pomocą klawiszy plus lub minus, programator czasowy rozpoczyna odliczanie od pełnej
minuty i wszelkie sekundy, które mogły upłynąć, zostają anulowane.
Sygnał programatora czasowego, który zakończył odliczanie czasu:
Jeśli programator czasowy osiągnął wartość 00, zostanie to zasygnalizowane sygnałem dźwiękowym i
wizualnym. Jeśli programator czasowy punktu gotowania osiągnął ustawioną wartość, odpowiedni punkt
gotowania zostanie wyłączony. Wszystkie wybrane punkty gotowania lub programatory czasowe zostaną
anulowane. Wartość programatora czasowego (00) jest automatycznie wyświetlana ponownie i miga. Jeśli
jest to programator czasowy punktu gotowania, odpowiednia kropka dziesiętna również będzie migać.
Sygnał trwa 2 minuty, o ile nie zostanie wcześniej wyłączony poprzez naciśnięcie dowolnego przycisku.
Po sygnale wszystkie aktywne wyświetlacze punktów gotowania będą ponownie widoczne.
Blokada panelu sterowania
Blokowanie/włączanie blokady panelu sterowania:
Blokada panelu sterowania zapobiega przypadkowemu włączeniu zasilania. Można ją aktywować, gdy
żaden z punktów gotowania nie jest włączony.
Blokowanie:
Blokadę panelu sterowania można aktywować po włączeniu sterowania. W tym celu należy jednocześnie
nacisnąć na przycisk wyboru prawego przedniego punktu gotowania i przycisk minus, a następnie
ponownie nacisnąć na przycisk wyboru prawego przedniego punktu gotowania. Litera „L oznaczająca
„LOCKED” (Blokada) pojawi się na wszystkich wyświetlaczach. Jeśli punkt gotowania jest „gorący, na
wyświetlaczu będą naprzemiennie migać litery „L oraz „H”. Ta sekwencja poleceń musi zostać
wprowadzona w ciągu 10 sekund i nie wolno naciskać żadnych innych klawiszy niż opisane, w
przeciwnym razie aktywacja blokady nie zostanie zakończona. Sterowanie pozostanie zablokowane do
momentu odblokowania, nawet jeśli zostanie wyłączone i włączone. Awaria zasilania nie wyłącza blokady.
Tymczasowe odblokowanie w celu gotowania:
Aby odblokować sterowanie, należy jednocześnie nacisnąć na przycisk wyboru prawego przedniego
punktu gotowania i przycisk minus. Litera „L oznaczająca „LOCKED” (Blokada) zniknie, a na wszystkich
wyświetlaczach pojawi się symbol „0” z migającą kropką. Jeśli jeden z punktów gotowania jest „gorący, na
wyświetlaczu będą naprzemiennie migać symbole „0” i „H” oraz kropka. Po wyłączeniu sterowania, blokada
przed dziećmi będzie ponownie włączona.
Całkowita dezaktywacja blokady:
Blokadę panelu sterowania można wyłączyć po włączeniu sterowania. W tym celunależy jednocześnie
nacisnąć na przycisk wyboru prawego przedniego punktu gotowania i przycisk minus, a następnie ponownie
nacisnąć na przycisk minus. Po wprowadzeniu prawidłowej sekwencji klawiszy w ciągu 10 sekund, blokada
zostanie wyłączona, a sterowanie przejdzie w tryb czuwania, w przeciwnym razie wprowadzona kombinacja
zostanie uznana za niekompletną, a sterowanie pozostanie zablokowane i wyłączy się po 20 sekundach.
Funkcja wzmocnienia mocy
Dla punktów gotowania, które mają taką opcję, można włączyć funkcję wzmocnienia mocy, gdy wcześniej
zostały one ustawione na poziom gotowania na „9”. Należy wtedy wybrać odpowiedni punkt gotowania, a
następnie ponownie nacisnąć przycisk plus.
Aktywacja funkcji wzmocnienia mocy jest możliwa tylko wtedy, gdy moduł indukcyjny na to pozwala (w
urządzeniu są specjalne ograniczenia temperatury dla funkcji zwiększenia mocy). Jeśli funkcja zwiększenia
mocy jest dozwolona na żądanym punkcie gotowania, na wyświetlaczu pojawi się litera „P.
Instrukcja użytkownika
16
Moc potrzebna do włączenia funkcji zwiększenia mocy może być zbyt wysoka i w rezultacie zintegrowana
funkcja zarządzania energią zmniejszy moc innego punktu gotowania tego samego modułu indukcyjnego;
jest to sygnalizowane użytkownikowi poprzez miganie przypisanego wyświetlacza, co pozwala na uzyskanie
czasu korekcji wynoszącego 3 sekundy, zanim moc zostanie zredukowana do wymaganego poziomu
gotowania. Dla każdego punktu gotowania funkcja zwiększenia mocy działa przez 5 minut.
Środki ostrożności
- Jeśli w szklanej powierzchni ceramicznej występują nawet najmniejsze pęknięcia, należy natychmiast
odłączyć płytę kuchenną od zasilania elektrycznego.
- Podczas pracy, należy usunąć z obszaru działania płyty kuchennej wszelkie materiały magnetyczne,
takie jak karty kredytowe, dyski komputerowe, kalkulatory itp.
- Nigdy nie należy używać folii do gotowania ani innych produktów zawiniętych w folię bezpośrednio
na płycie grzewczej.
- Na płycie kuchennej nie należy umieszczać metalowych przedmiotów, takich jak noże, widelce, łyżki i
pokrywki, gdyż mogą się one nagrzać.
- W przypadku gotowania w naczyniach nieprzywierających, bez użycia wody lub oleju, należy
ograniczyć czas wstępnego nagrzewania do jednej lub dwóch minut.
- Podczas gotowania potraw, które mają tendencję do przywierania do dna naczynia, należy rozpocząć
od minimalnej mocy i stopniowo zwiększać temperaturę, często mieszając.
- Po zakończeniu korzystania z urządzenia należy poprawnie je wyłączyć (zmniejszyć do wartości „0”) i
unikać polegania na czujniku wykrywania naczynia.
1. Naczynie
2. Indukowany prąd
3. Pole magnetyczne
4. Induktor
5. Obwód elektroniczny
6. Zasilanie
Naczynia
- Jeśli magnes jest przyciągany do dna naczynia, nadaje się ono
do gotowania indukcyjnego;
- zalecane jest używanie naczyń, które mają zadeklarowane
przystosowanie do gotowania indukcyjnego;
- naczyniaz płaskim, grubym dnem;
- rondel o średnicy 20 cm może wykorzystać maksymalną moc;
- mały rondel spowoduje ograniczenie mocy, ale nie wywoła dyspersji energii. Nie zaleca się stosowania
naczyń o średnicy mniejszej niż 10 cm;
- naczynia ze stali nierdzewnej z wielowarstwowym dnem lub z magnetycznej stali nierdzewnej, jeśli na
dnie jest informacja: odpowiednie do gotowania indukcyjnego;
- naczynia żeliwne, najlepiej z emaliowanym spodem w celu uniknięcia rysowania szkła ceramicznego
płyty kuchennej;
- naczynia szklane, ceramiczne, gliniane, aluminiowe, miedziane lub z niemagnetycznej stali
nierdzewnej (austenitycznej) nie są zalecane i są nieodpowiednie do gotowania indukcyjnego.
Naczynie do gotowania indukcyjnego wykorzystującego wok musi być półokrągłe.
Konserwacja
Za pomocą skrobaka należy natychmiast usunąć z powierzchni
wszelkie kawałki folii aluminiowej, rozlane resztki żywności,
rozpryski tłuszczu, ślady cukru i inne produkty o wysokiej
zawartości cukru, aby uniknąć uszkodzenia płyty kuchennej.
Następnie oczyścić powierzchnię papierowym ręcznikiem i
środkiem czyszczącym, np. SIDOL lub STANFIX, spłukać wodą i osuszyć czystą szmatką.
Pod żadnym pozorem nie używać gąbek i szorstkich ścierek; unikać również stosowania agresywnych
detergentów chemicznych, takich jak aerozole do piekarnika i odplamiacze.
NIE STOSOWAĆ URZĄDZEŃ CZYSZCZĄCYCH PARĄ
YesNo No
Instrukcja użytkownika
17
Przed skontaktowaniem się z serwisem posprzedażnym
1. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal występuje problem, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy zawsze podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model urządzenia;
numer serwisowy (numer umieszczony za słowem Service na tabliczce znamionowej) znajdujący się
pod urządzeniem (na metalowej płytce);
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli wymagane są jakiekolwiek naprawy, należy skontaktować się z autoryzowanym punktem
serwisowym (co zapewni użycie oryginalnych części zamiennych i prawidłowe wykonanie napraw). Części
zamienne są dostępne przez 10 lat.
Serwis techniczny
Wydrukowano we Włoszech
12/19
400011416129
WHIRLPOOL EMEA S.P.A.
Via Carlo Pisacane n. 1
20016 Pero (Mi), Italia
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

KitchenAid KHYD1 38510 instrukcja

Typ
instrukcja