24
•
Aby jak najlepiej wykorzystać nowy
piekarnik, należy przeczytać uważnie
instrukcję obsługi i zachować ją na
przyszłość.
•
Usunąć zabezpieczenia z kartonu oraz
ochronną folię plastykową.
•
Wyjąć akcesoria z piekarnika i podgrzać go
do 200°C na czas jednej godziny, tak aby
usunąć przykre zapachy od smarów
ochronnych i materiałów izolacyjnych.
Podczas wykonywania tej czynności należy
pozostawić drzwiczki otwarte.
1. Opakowanie
•
Materiał z opakowania nadaje się w 100 %
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( ).
2. Urządzenie
•
Urządzenie zostało wyprodukowane z
materiałów nadających się na surowce wtórne.
Urządzenie należy złomować zgodnie z
lokalnymi przepisami uzdatniania odpadów.
Odciąć przewody zasilające tak aby nie można
było ponownie podłączyć urządzenia.
.
•
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności konserwacji piekarnika, należy go
odłączyć od zasilania elektrycznego.
•
Dzieci nie mogą mieć dostępu do piekarnika,
gdy jest on używany.
•
Piekarnik musi być naprawiany bądź
regulowany wyłącznie przez
wykwalifikowanego technika.
•
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących
się blisko piekarnika, nie stykały się z jego
gorącymi częściami i nie zaplątały się
w drzwi piekarnika.
•
Aby wyjąć tacki do pieczenia lub inne akcesoria,
gdy piekarnik jest gorący, należy użyć rękawic.
• Nie należy podłączać zasilania, zanim nie
zakończymy montażu piekarnika.
•
Nie należy przechowywać w piekarniku
materiałów palnych - stwarzają ryzyko pożaru
gdy piekarnik zostanie niechcący włączony.
•
Piekarnik jest wyposażony w system
chłodzenia powietrznego dla zapobieżenia
nadmiernemu rozgrzewaniu się jego ścianki
czołowej oraz obudowy.
•
Zaleca się schłodzenie piekarnika i
meblościanki, po okresie jego używania
przekraczającym jedną godzinę w temperaturze
200° C lub większej. Po zakończeniu pieczenia
na dowolnej funkcji (z wyjątkiem grilla), należy
pozostawić piekarnik załączony na ok. 15 minut,
po uprzednim przestawieniu “pokrętła regulacji
temperatury” w położenie “0”. Podczas
pieczenia, drzwi piekarnika winny być
zamknięte.
• Podczas procesu pieczenia woda odparowuje
z potrawy. Para i inne opary muszą być
usuwane z komory piekarnika. Uznaliśmy, że
najlepszym rozwiązaniem, ze względów
bezpieczeństwa i estetyki, będzie
pozostawienie otworu w dolnej części drzwi.
Wskutek tego, może być widoczna
okazjonalnie para wychodząca z tego
miejsca (patrz rys.). Jest to zjawisko
normalne; denna krawędź może być
oczyszczona po zdjęciu drzwi, tak jak to
opisano na stronie 28.
•
Nie należy kłaść znacznych ciężarów na
otwartych drzwiach, gdyż może to
doprowadzić do uszkodzenia komory i
zawiasów. Maks. ciężar: 7 kg.
PRZED UŻYCIEM PIEKARNIKA
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
W
y
l
o
t
o
p
a
r
ó
w