Whirlpool AKG 637 IX instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

21
SPIS TREŚCI PL
yp
INSTALOWANIE
STRONA
22
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
STRONA
23
PRZED UŻYCIEM PIEKARNIKA
STRONA
24
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA
STRONA
24
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
STRONA
24
AKCESORIA PIEKARNIKA
STRONA
25
TABELA GOTOWANIA
STRONA
26
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
STRONA
27
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
STRONA
28
SERWIS TECHNICZNY
STRONA
29
DEKLARACJA ZGODNOŚCI CE
STRONA
29
22
Informacja techniczna dla instalatora
Aby uchronić piekarnik przed uszkodzeniem,
po jego rozpakowaniu, a przed wykonaniem
podłączeń, należy go postawić na podstawie
z polistyrenu.
Nie należy próbować podnosić piekarnika za
uchwyt. Podnosić go za boki, tak jak
pokazano na rysunku (patrz strzałka).
Sprawdzić czy urządzenie nie zostało
uszkodzone podczas transportu.
Wymiary piekarnika oraz wymiary meblościanki
kuchennej są pokazane na rysunku obok.
Meblościanka kuchenna, stykająca się
z piekarnikiem, musi być odporna na ciepło
(min. 80°C).
Zainstalować piekarnik w obudowie, podnosząc
go za boki, uważając na to aby nie zaplątać
przewodów elektrycznego kabla zasilającego.
Aby zapewnić właściwą wentylację, należy
posłużyć się wytycznymi podanymi na
rysunku (500 min x 80 mm i
500 min x 50 mm wewnątrz szafy).
Zamocować piekarnik do meblościanki za
pomocą śrub (
A
) tak, jak to pokazano.
Piekarnik jest także przystosowany do
zabudowy pod płytą kuchenną.
UWAGA:
Aby zapewnić właściwą wentylacje,
zaleca się pozostawienie otworu o wymiarach co
najmniej 500 x 80 mm x 80 mm lub o równoważnej
powierzchni, w dolnej części obudowy.
Należy pozostawić dodatkowy odstęp równy
5 mm, pomiędzy górnym brzegiem piekarnika, a
dolnym brzegiem płyty kuchennej: Odstęp ten
nie może być zamknięty przez paski ani
poprzeczki obudowy.
Podczas instalowania piekarnika należy zadbać o
to, aby jego boczne ścianki nie stykały się z
czołowymi krawędziami obudowy lub sąsiednimi.
szufladami bądź drzwiami (patrz rys.).
INSTALOWANIE
Bez stykania
23
Uwaga: Nie należy podłączać zasilania,
zanim nie zakończymy montażu
piekarnika.
Urządzenie winno być zainstalowane
i podłączone do instalacji elektrycznej
przez wykwalifikowanego technika,
według instrukcji producenta i zgodnie
z lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za
właściwe podłączenie elektryczne
urządzenia oraz za przestrzeganie
odnośnych przepisów bezpieczeństwa.
Urządzenie musi być podłączone do sieci
elektrycznej, poprzez wyłącznik
wielobiegunowy posiadający odstęp
styków (w stanie otwartym) co najmniej
3 mm.
Uziemienie urządzenia jest wymagane
przepisami prawa.
Nie używać rozdzielaczy ani
przedłużaczy.
Po wykonaniu instalacji piekarnika należy
zakryć dostęp do elementów instalacji
elektrycznej.
Upewnić się czy napięcie podane na
tabliczce znamionowej jest takie samo,
jak instalacji elektrycznej Twojego
mieszkania. Tabliczka znamionowa
znajduje się na przedniej krawędzi otworu
piekarnika (widoczna po otwarciu drzwi
piekarnika).
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
24
Aby jak najlepiej wykorzystać nowy
piekarnik, należy przeczytać uważnie
instrukcję obsługi i zachować ją na
przyszłość.
Usunąć zabezpieczenia z kartonu oraz
ochronną folię plastykową.
Wyjąć akcesoria z piekarnika i podgrzać go
do 200°C na czas jednej godziny, tak aby
usunąć przykre zapachy od smarów
ochronnych i materiałów izolacyjnych.
Podczas wykonywania tej czynności należy
pozostawić drzwiczki otwarte.
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100 %
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( ).
2. Urządzenie
Urządzenie zostało wyprodukowane z
materiałów nadających się na surowce wtórne.
Urządzenie należy złomować zgodnie z
lokalnymi przepisami uzdatniania odpadów.
Odciąć przewody zasilace tak aby nie można
było ponownie podłączyć urządzenia.
.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności konserwacji piekarnika, należy go
odłączyć od zasilania elektrycznego.
Dzieci nie mogą mieć dostępu do piekarnika,
gdy jest on używany.
Piekarnik musi być naprawiany bądź
regulowany wyłącznie przez
wykwalifikowanego technika.
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących
się blisko piekarnika, nie stykały się z jego
gorącymi częściami i nie zaplątały się
w drzwi piekarnika.
Aby wyjąć tacki do pieczenia lub inne akcesoria,
gdy piekarnik jest gorący, należy użyć rękawic.
Nie należy podłączać zasilania, zanim nie
zakończymy montażu piekarnika.
Nie należy przechowywać w piekarniku
materiałów palnych - stwarzają ryzyko pożaru
gdy piekarnik zostanie niechcący włączony.
Piekarnik jest wyposażony w system
chłodzenia powietrznego dla zapobieżenia
nadmiernemu rozgrzewaniu się jego ścianki
czołowej oraz obudowy.
Zaleca się schłodzenie piekarnika i
meblościanki, po okresie jego używania
przekraczającym jedną godzinę w temperaturze
200° C lub większej. Po zakończeniu pieczenia
na dowolnej funkcji (z wyjątkiem grilla), należy
pozostawić piekarnik załączony na ok. 15 minut,
po uprzednim przestawieniu “pokrętła regulacji
temperatury” w położenie “0”. Podczas
pieczenia, drzwi piekarnika winny być
zamknięte.
Podczas procesu pieczenia woda odparowuje
z potrawy. Para i inne opary muszą być
usuwane z komory piekarnika. Uznaliśmy, że
najlepszym rozwiązaniem, ze względów
bezpieczeństwa i estetyki, będzie
pozostawienie otworu w dolnej części drzwi.
Wskutek tego, może być widoczna
okazjonalnie para wychodząca z tego
miejsca (patrz rys.). Jest to zjawisko
normalne; denna krawędź może być
oczyszczona po zdjęciu drzwi, tak jak to
opisano na stronie 28.
Nie należy kłaść znacznych ciężarów na
otwartych drzwiach, gdyż może to
doprowadzić do uszkodzenia komory i
zawiasów. Maks. ciężar: 7 kg.
PRZED UŻYCIEM PIEKARNIKA
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
W
y
l
o
t
o
p
a
r
ó
w
25
Dostarczone akcesoria zależą od modelu
(patrz osobna Karta Urządzenia).
Taca do ociekania
Taca do ociekania jest przeznaczona do
zbierania tłuszczu i kawałków żywności, po jej
ustawieniu pod siatką; może być także użyta
jako blacha do pieczenia mięsa, drobiu i ryb,
z jarzynami lub bez. Jeśli jest używana jako taca
do ociekania, umieszczona pod rusztem, należy
wlać do niej trochę wody aby zapobiec
rozpryskiwaniu się tłuszczu i powstawaniu dymu.
Tacka do pieczenia
Służy do pieczenia herbatników, bez i pizzy.
Ruszt
Ruszt może być używany do pieczenia
żywności, jak również jako podparcie dla tac do
pieczenia, foremek do ciasta oraz innych naczyń
kuchennych. Można go umieścić na dowolnych
półkach piekarnika.
Panele katalityczne (zależnie od modelu)
Panele są pokryte warstwą mikroporów, która
pochłania rozpryskujący się tłuszcz.
Po pieczeniu bardzo tłustych potraw zaleca się
wykonanie automatycznego czyszczenia.
1.
Aby wyczyścić piekarnik, należy go rozgrzać
do 200° C gdy jest pusty i pozostawić go
załączonego na okres około jednej godziny.
2.
Po zakończeniu tego cyklu i wystygnięciu
piekarnika, należy usunąć resztki żywności
za pomocą wilgotnej gąbki.
Nie należy stosowac detergentów ani
środków czyszczących - grozi to
uszkodzeniem pokrycia z emalii
katalitycznej.
Rożen (zależnie od modelu)
Rożen należy używać zgodnie z odpowiednim
rozdziałem zawartym Karcie Urządzenia,
dostarczonej osobno.
Kompletny zestaw do smażenia
Zestaw składa się z siatki , tacy do ociekania
i jednego lub dwóch uchwytów .
Zestaw ten winien być postawiony na siatce
piekarnika i używany podczas funkcji Grill.
AKCESORIA PIEKARNIKA
1
2
3
4
5
6
6a
6b 6c
3
6
6a
6b
6c
5
4
1
2
3
26
UWAGA: Dostępne funkcje piekarnika zależą od modelu: patrz osobna Karta Urządzenia.
UWAGA: Czasy gotowania i temperatury są wyłącznie orientacyjne. Dostępne funkcje
piekarnika są zależne od modelu. Patrz osobna Karta Urządzenia.
TABELA GOTOWANIA
PRODUKTY Funkcja statyczna Funkcja wentylator
Funkcja statyczna +
Wentylator
Temp.
°C
Półka
na dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Temp.
°C
Półka
na dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Temp.
°C
Półka
na dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Mięso
Jagnie (1,5 Kg)
200 2 90-120 200 2 75-85 180 2 80-110
Koźlę (1,5 Kg)
200 2 90-120 200 2 75-85 180 2 80-110
Baranina (1,5 Kg)
200 2 90-120 200 2 75-85 180 2 80-110
Cielęcina (1,5 Kg)
180 2 90-120 200 2 75-85 170 2 80-110
Wołowina (1 Kg)
180 2 90-120 200 2 65-75 170 2 80-110
Wieprzowina(1Kg)
180 2 100-130 200 2 65-75 170 2 90-120
Królik (1,5 Kg)
180 2 100-110 200 3 75-85 170 2 90-120
Kurczak (1 Kg)
200 2 65-75 200 2 60-70 200 2 65-75
Indyk (3 Kg)
180 2 180-200 200 2 130-150 180 2 180-200
Gęś (2 Kg)
180 2 140-160 200 2 90-100 180 2 140-160
Kaczka (1,5 Kg)
180 2 90-120 200 2 75-85 180 2 90-110
Ryba (ok. 1 kg)
Karp
180 2 45-55 180 2 40-50 170 2 45-55
Okoń
180 2 60-80 180 2 40-50 170 2 60-80
Łosoś
180 2 60-80 180 2 40-50 170 2 60-80
Tuńczyk
180 2 60-80 180 2 40-50 170 2 60-80
Pstrąg
180 2 45-55 180 3 40-50 170 2 45-55
Kotlety rybne (1 kg)
Miecznik
170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
Tuńczyk
170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
Łosoś
170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
Dorsz
170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
Jarzyny
Nadziewana papryka
180 2 50-70 180 2 40-50 170 2 50-70
Nadziewane pomidory
180 2 50-70 180 3 55-65 170 2 50-70
Pieczone ziemniaki
180 2 40-50 200 3 55-65 180 2 40-50
Zapiekanka
180 2 40-50 200 3 65-75 180 2 40-50
Desery, itp.
Ciastka
150 2 35-45 150 3 30-40 150 2 35-45
Ciasto z nadzieniem
(owoce - ser)
160 2 60-80 160 3 45-55 160 2 60-80
Ciasta owocowe
170 2 30-40 160 3 45-55 170 2 30-40
Strudel z jabłkami
180 2 40-50 190 3 45-50 180 2 40-50
Herbatniki
140 2 20-35 150 1-3 25-35 140 2-4 20-35
Ptysie
150 2 30-40 170 2-3 30-40 150 2-4 30-40
Placki
160 2 50-60 160 3 45-55 160 2 50-60
Chleb
180 2 30-40 220 2 50-60 180 2 30-40
Pizza
225 2 10-15 250 1-3 30-40 225 2 10-15
Łazanki
180 2 35-45 200 3 35-45 180 2 35-45
Paszteciki
180 2 15-25 200 1-3 15-20 180 2-4 15-25
Suflety
160 2 40-50 180 2 45-55 160 2 40-50
27
Po zakończeniu pieczenia należy odczekać,
aż piekarnik się wystudzi, a następnie
wyczyścić go tak, aby zapobiec gromadzeniu
się pozostałości z upieczonego jedzenia.
Jeśli resztki potrawy pozostaną zapieczone
na ściankach, należy użyć specjalnego
środka do czyszczenia piekarnika i
postępować według instrukcji producenta,
podanych na opakowaniu tego środka.
Zewnętrzne części piekarnika należy czyścić
gąbką i ciepłą wodą.
Nie należy stosować środków ściernych
ani myjek drucianych.
Do czyszczenia okna w drzwiach piekarnika,
należy stosować ciekły detergent.
Akcesoria piekarnika należy myć
w zmywarce lub w zlewie, z dodatkiem
środka do czyszczenia piekarników.
Podczas przedłużonego używania
piekarnika oraz podczas pieczenia na
różnych poziomach (zwłaszcza potraw
o dużej zawartości wody, takich jak pizza,
nadziewane jarzyny, itp.), może wystąpić
kondensacja na drzwiach oraz na
wewnętrznej stronie uszczelnienia drzwi Gdy
piekarnik jest ostudzony, zaleca się usunąć
skondensowaną wodę za pomościereczki
lub gąbki.
TABELA GOTOWANIA
PRODUKTY Grill Grill + Wentylator
Temp.
°C
Półka na
dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Temp.
°C
Półka na
dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Befsztyki z polędwicy
200 4 25-35 225 3 20-30
Kotlety
200 4 20-30 225 3 15-25
Kiełbaski
200 4 25-35 225 3 20-30
Kotlety wieprzowe
200 4 20-30 225 3 15-25
RYBY
200 4 20-30 220 3 15-25
Pałeczki z kurczaka
200 4 30-40 200 3 30-40
Kebaby
200 4 25-35 200 3 25-35
Żeberka
200 4 35-45 200 3 35-45
Połówki kurczaka
200 3 45-55 200 3 45-55
Kurczak w całości
- - - 200 3 60-70
Pieczeń (wieprzowa, wołowa,
cielęca) (ok. 1 kg)
---175290-100
Kaczka
---180290-120
Udziec z jagnięcia
---200280-100
Pieczeń wołowa
- - - 200 2 40-60
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
28
Zdejmowanie drzwi piekarnika (do czyszczenia)
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2.
Nacisnąć w przód zaczepy (
A
) zawiasów.
3.
Podnieść zaczepy aż zaskoczą i zdjąć drzwi.
4.
Uwaga: Podczas czyszczenia drzwi
należy uważać, aby nie odłączyć
zaczepów zawiasów drzwi.
5.
Założyć drzwi, wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
Aby wyczyścić sklepienie piekarnika należy zdjąć
element grzewczy grilla (zależnie od modelu)
Nie należy czyścić piekarnika dopóki nie
wystygnie.
1. Aby wyczyścić sklepienie piekarnika należy
zdjąć element grzewczy grilla i obniżyć go na
tyle, na ile jest to możliwe.
2.
Wyczyścić sklepienie piekarnika i zamocować
element grzewczy grilla na swoim miejscu.
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika
1. Odłączyć zasilanie elektryczne piekarnika.
2.
Odkręcić klosz.
3.
Wymienić żarówkę (patrz UWAGA).
4.
Założyć klosz.
5.
Podłączyć zasilanie elektryczne.
Wymiana żarówki bocznej (zależnie od modelu)
1. Odłączyć zasilanie elektryczne piekarnika.
2.
Zdjąć boczną siatkę z lewej strony.
3.
Podważyć klosz za pomocą śrubokręta i
zdjąć go.
4.
Wymienić żarówkę (patrz UWAGA).
5.
Ustawić klosz lampy na miejscu i docisnąć do
ścianki piekarnika, aż zaskoczy.
6.
Założyć boczną siatkę.
7.
Podłączyć zasilanie.
UWAGA:
UWAGA: Stosować wyłącznie żarówki 25 W 230
V, typ E-14, T300°C, dostępne w Serwisie.
.
Piekarnik nie działa
Wyłączyć i załączyć ponownie piekarnik, aby
upewnić się czy niedomaganie ustąpiło.
Sprawdzić czy jest napięcie w sieci.
Przełącznik piekarnika w pozycji “0” ?
Sprawdzić czy jest nastawiona temperatura i
została wybrana funkcja.
Jeśli na wyświetlaczu elektronicznym
widnieje napis “OFF” (zależnie od modelu),
nacisnąć dowolny przycisk, aby zresetować
piekarnik, a następnie ustawić zegar.
Sprawdzić czy programator mechaniczny
(zależnie od modelu) jest ustawiony na .
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
29
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu:
1. Należy sprawdzić czy nie ma możliwości
wyeliminowania usterek samemu (patrz
“Instrukcja wyszukiwania usterek”).
2.
Wyłączyć i załączyć urządzenie, aby
sprawdzić czy usterka nie została usunięta.
Jeśli rezultat powyższych prób jest
negatywny, należy skontaktować się z
najbliższym Serwisem.
Proszę podać:
krótki opis usterki,
dokładny typ i model urządzenia,
numer serwisowy (numer ten znajduje się na
tabliczce znamionowej, po słowie
SERVICE), umieszczonej po prawej stronie
wnęki piekarnika (widoczny gdy drzwi
piekarnika otwarte). Numer serwisowy jest
jakże podany w karcie gwarancyjnej,
dokładny adres i numer telefonu.
.
Urządzenia niniejsze są przeznaczone do
styczności z artykułami spożywczymi i są
skonstruowane zgodnie
z Dyrektywą 89/109/EEC.
Urządzenia są przeznaczone wyłącznie do
użytku domowego, jako urządzenia do
pieczenia. Wszelkie inne zastosowania (np.
ogrzewanie pomieszczeń) niewłaściwe i w
następstwie tego niebezpieczne.
Urządzenia niniejsze zostały
zaprojektowane, wytworzone i przeznaczone
do sprzedaży zgodnie z:
- Wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
'Niskie napięcie' 73/23/EEC.
- Wymaganiami w zakresie zabezpieczeń
z dyrektywy EMC- 89/336/EEC.
- Wymagań Dyrektywy 93/68/EEC.
SERWIS TECHNICZNY
DEKLARACJA ZGODNOŚCI CE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Whirlpool AKG 637 IX instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla