HOTPOINT/ARISTON FA4S 842 J IX HA instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja bezpieczeństwa, obsługi i montażu
x2
90 °C
557
525
549
570
595
423
20
595
5
89° max
97
478
4
5
min 560
40
560
583+2
560
600
40
min 560
x 2
PL
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do ytkowania urządzenia
należy zapoznać się instrukcjami bezpieczeństwa.
Przechowyw w podręcznym miejscu w celu
skorzystania w przyszłości.
W instrukcji oraz na samym urządzeniu
znajdują się ważne ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa, które należy zawsze
uwzględniać. Producent urządzenia nie
ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody
wynikłe z nieprzestrzegania niniejszych instrukcji
bezpieczeństwa, nieprawidłowego użytkowania
urządzenia lub niewłaściwego ustawienia
elementów sterujących.
Młodsze dzieci (0-3 lat) nie powinny przebywać
w pobliżu urządzenia. Dzieci (3-8 lat) nie powinny
przebywać w pobliżu urządzenia bez stałego
nadzoru. Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby
o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej
lub umysłowej oraz osoby bez odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy, mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub po
otrzymaniu odpowiednich instrukcji dotyczących
bezpiecznego użytkowania urządzenia oraz pod
warunkiem, że rozumie zagrożenia związane z
obsługą urządzenia. Nie pozwalać, by dzieci
bawiły urządzeniem. Dzieci nie mogą czyścić ani
konserwować urządzenia bez nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego dostępne
części mogą podczas pracy silnie się nagrzewać.
Unikać dotykania elementów grzejnych. Dzieci do
lat 8 nie mogą znajdować się w pobliżu urządzenia
bez stałego nadzoru.
Nigdy nie pozostawiać bez nadzoru urządzenia
podczas procesu suszenia żywności. Jeśli
urządzenienadajesiędostosowaniasondy, używaj
tylko sondy temperaturowej zalecanej dla tego
piekarnika ryzyko pożaru.
Ścierki kuchenne i inne łatwopalne materiały
powinny b przechowywane z dala od
urządzenia, dopóki wszystkie jego podzespoły
całkowicie nie ostygną ryzyko pożaru. Należy
zawsze zachowywać czujność podczas pieczenia
pokarmów bogatych w tłuszcze, olej lub podczas
dodawania napojów alkoholowych ryzyko
pożaru. Do wyjmowania patelni i innych
akcesoriów należy używać rękawic kuchennych.
Na koniec pieczenia należy ostrożnie otworzyć
drzwi piekarnika, aby przed uzyskaniem do niego
dostępu umożliwić stopniowe ujście gorącego
powietrza lub pary ryzyko oparzeń. Nie
zakłócać przepływu gorącego powietrza z przodu
piekarnika ryzyko pożaru.
Aby uniknąć uderzenia w drzwi piekarnika,
zachować ostrożność, gdy one otwarte lub
skierowane w dół.
DOZWOLONE ZASTOSOWANIE
OSTROŻNIE:Urządzenieniejestprzystosowane
do obsługi za pomocą zewnętrznego urządzenia,
np. timera, ani niezależnego systemu zdalnego
sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone do użytku w
gospodarstwach domowych oraz do podobnych
zastosowań, takich jak: kuchnie dla pracowników
w sklepach, biurach i innych środowiskach
roboczych; gospodarstwa rolne; wykorzystanie
przez klientów w hotelach, motelach oraz innych
obiektach mieszkalnych.
Wszelkie inne zastosowania (np. ogrzewanie
pomieszczeń) zabronione.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku komercjalnego. Urządzenia nie należy
używać w miejscach niezadaszonych.
Nie przechowyw substancji łatwopalnych
ani wybuchowych (np. benzyny lub pojemników
aerozolowych) wewnątrz lub w pobliżu urządzenia
- ryzyko pożaru.
INSTALACJA
Przemieszczenie oraz montaż urządzenia
wymaga obecności co najmniej dwóch osób -
ryzyko obrażeń ciała. Podczas wypakowywania
i instalacji stosować rękawice ochronne - ryzyko
skaleczenia.
Instalacja, podłączenia do źródła wody i
zasilania oraz wszelkie naprawy muszą być
wykonywane przez wykwalifikowanego technika.
Nie naprawiać ani nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to wyraźnie dozwolone
w instrukcji obsługi. Nie należy pozwalać
dzieciom zbliżać się do miejsca instalacji. Po
rozpakowaniu urządzenia należy sprawdzić, czy
nie zostało uszkodzone podczas transportu.
W przypadku problemów, należy skontaktować
się z najbliższym serwisem technicznym. Po
zakończeniu instalacji, niepotrzebne elementy
opakowania (plastik, elementy ze styropianu,
itd.) należy przechowywać poza zasięgiem dzieci
- ryzyko uduszenia. Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności montażowych urządzenie
należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
Występuje ryzyko porażenia prądem. Podczas
instalacji upewnić się, że urządzenie nie może
uszkodzić przewodu zasilającego. Występuje
ryzyko porażenia prądem. Urządzenie można
uruchomić dopiero po zakończeniu instalacji.
Przed włożeniem piekarnika mebel należy
przyciąć i dokładnie usunąć trociny i wióry. Nie
blokowaćminimalnegoodstępupomiędzyblatem
roboczym a górną krawędzią piekarnika ryzyko
oparzeń.
Nie wyjmować piekarnika ze styropianowej
podstawy do czasu instalacji.
Po zainstalowaniu dolna część urządzenia nie
powinna być już dostępna ryzyko oparzeń.
Nie umieszczać urządzenia za dekoracyjnymi
drzwiczkami ryzyko pożaru.
OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE ELEKTRYCZNOŚCI
Tabliczka znamionowa znajduje się na
przedniej krawędzi kuchenki (jest widoczna przy
otwartych drzwiczkach).
Musi istnieć możliwość odłączenia urządzenia
od źródła zasilania przez wyjęcie wtyczki
(jeśli wtyczka jest dostępna) lub za pomocą
dostępnego przełącznika wielobiegunowego,
zainstalowanego w przewodzie do gniazda
zasilania zgodnie z obowiązującymi normami
krajowymi; urządzenie musi także posiadać
uziemienie zgodne z obowiązującymi normami
krajowymi dotyczącymi sprzętu elektrycznego.
Nie stosować przedłużaczy, rozdzielaczy i
złączy pośrednich. Po zakończeniu instalacji
użytkownik nie powinien mieć dostępu do
podzespołów elektrycznych urządzenia. Nie
korzystać z urządzenia na boso lub będąc
mokrym. Nie uruchamiać urządzenia, jeśli kabel
zasilający lub wtyczka uszkodzone, nie działa
ono prawidłowo lub zostało uszkodzone bądź
upuszczone.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony,
jego wymiana na identyczny powinna być
przeprowadzona przez producenta, pracownika
serwisulubinnąpodobniewykwalifikowanąosobę
w celu uniknięcia niebezpieczeństwa występuje
ryzyko porażenia prądem.
W przypadku konieczności wymiany
przewodu zasilającego należy skontaktować z
autoryzowanym serwisem technicznym.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE: Przed przystąpieniem do
czynności konserwacyjnych należy sprawdzić, czy
urządzenie zostało wyłączone i odłączone od
źródła zasilania. Występuje ryzyko porażenia
prądem; Nigdy nie należy stosować urządzeń
czyszczących parą. Występuje ryzyko porażenia
prądem.
Do czyszczenia szyby w drzwiach nie używać
środków ściernych ani metalowych skrobaków,
ponieważ mogą one zarysować powierzchnię i
spowodować pęknięcie szyby.
Przed rozpoczęciem czyszczenia lub
konserwacji upewnić się, że urządzenie jest
chłodne - ze względu na ryzyko oparzeń.
OSTRZEŻENIE: Wyłączyć urządzenie przed
wymianą żarówki ryzyko porażenia prądem.
UTYLIZACJA OPAKOWANIA
Materiał, z którego zrobione jest opakowanie, w 100% nadaje się do
recyklingu i jest oznaczony symbolem . Części opakowania nie
należy wyrzucać, lecz zutylizować zgodnie z przepisami określonymi
przez lokalne władze.
UTYLIZACJA URZĄDZEŃ AGD
Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu.
Urządzenie należy utylizować zgodnie z miejscowymi przepisami
dotyczącymi gospodarki odpadami. Aby uzyskać więcej informacji
na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD należy
skontaktować się z lokalnym urzędem, punktem skupu złomu lub
sklepem, w którym zakupiono urządzenie. To urządzenie zostało
oznaczone jako zgodne z Dyrektywą Europejską 2012/19/WE (WEEE) w
sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Właściwa
utylizacja urządzenia pomoże zapobiec ewentualnym negatywnym
skutkom dla środowiska oraz zdrowia ludzkiego. Symbol na
urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że
urządzenia nie wolno traktować jak zwykłego odpadu domowego.
Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem
urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OSZCZĘDZANIA ENERGII
Piekarnik należy wstępnie nagrzewać jedynie w przypadkach, w których
jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie. Używać ciemnych
lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż lepiej pochłaniają
ciepło. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu, nadal będą się piekły,
pomimo wyłączenia piekarnika.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI Z EKOPROJEKTEM
Niniejsze urządzenie spełnia wymogi dot. ekoprojektu określone w
Rozporządzeniach Komisji nr 65/2014 i 66/2014, zgodnie z Normą
Europejską 60350-1.
1. POKTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji.
Obrócić do pozycji , by wyłącz
urządzenie.
2. OŚWIETLENIE
Naciśnięcie tego przycisku przy
włączonym urządzeniu powoduje
włączenie lub wyłączenie lampki w
komorze piekarnika.
3. USTAWIANIE ZEGARA
Służy do zmiany ustawień czasu
pieczenia, opóźnionego startu i
czasomierza.
Gdy piekarnik jest wyłączony,
wyświetla godzinę.
4. WYŚWIETLACZ
5. PRZYCISKI USTAWIEŃ
Służą do zmiany ustawień czasu
pieczenia.
6. POKRĘTŁO TERMOSTATU
W przypadku funkcji ustawianych
ręcznie, obrócić, aby wybrać żądaną
temperaturę.
Uwaga: Pokrętła są chowane.
Pokrętło wysuwa się po naciśnięciu
jego środka.
1 32 4 5
6
1. Pulpit sterujący
2. Wentylator i grzałka okrągła
(niewidoczne)
3. Oświetlenie
4. Prowadnice poziomów (poziom
jest zaznaczony na ściance
komory piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzka górna/grill
7. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
8.
nisza na wodę pit
1
2
3
4
5
7
8
6
PRZEWODNIK
UŻYTKOWNIKA
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie
wskazówek dotyczących bezpieczeństwa.
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PIEKARNIKA
HOTPOINT - ARISTON
Aby móc korzystać z programu
kompleksowej pomocy i wsparcia, należy
zarejestrować swój produkt na stronie
www. hotpoint. eu/ register
OPIS PRODUKTU
OPIS PANELU STEROWANIA
AKCESORIA
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt na wybranym poziomie, przy
wkładaniu przechylając go lekko ku górze i w
pierwszej kolejności umieszczając stronę tylną z
zawiniętym brzegiem (skierowaną ku górze).
Następnie przesunąć ruszt poziomo wzdłuż prowadnicy
tak daleko, jak to możliwe.
Inne akcesoria, takie jak blacha do pieczenia, należy
wsuwać poziomo w prowadnice poziomów.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ
PROWADNIC
Aby wyjąć prowadnicę poziomów, należy mocno
złapać zewnętrzną część prowadnicy i pociągnąć
ją do siebie, wyjmując z osadzenia wspornik i dwie
wewnętrzne blokady.
Aby ponownie zamontować prowadnice, naly
umieścić je w pobliżu komory i włożyć dwie blokady
w osadzenia. Następnie należy umieścić część
zewnętrzną w osadzeniu, zamontować wspornik
i mocno docisnąć w stronę ścianki komory, aby
upewnić się, że prowadnice są odpowiednio
zabezpieczone.
MONTOWANIE WYSUWANYCH PROWADNIC
JEŚLI TA OPCJA JEST DOSTĘPNA
Wyjąć prowadnice półek. Wymontować zatrzaski
kotwiczące prowadnicy, zaczynając od niższej części.
Aby ponownie zamontować wysuwane prowadnice,
należy zaczepić górny zatrzask na prowadnicy, a
następnie umieścić drugi zatrzask w odpowiednim
położeniu. Aby zabezpieczyć prowadnicę, należy
docisnąć mocno dolną część zacisku do prowadnicy
poziomu. Sprawdzić, czy szyny przesuwają się
swobodnie. Zyć prowadnice półek.
Uwaga: Szyny przesuwne mogą być zamontowane na
dowolnym poziomie.
PIERWSZE UŻYCIE
1. USTAWIANIE ZEGARA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Naciskać
do czasu, aż na
wyświetlaczu będzie migać ikona i dwie cyfry
godziny.
lub , by ustawić godzi, a następnie
zatwierdzić wciskając . Zaczną migać dwie cyfry
minut. Za pomocą lub ustawić minuty i
nacisnąć , aby potwierdzić.
Uwaga: Gdy na wyświetlaczu miga ikona , co może się
zdarzyć na przykład wskutek dłuższej przerwy w dostawie
prądu, należy ponownie ustawić czas.
2. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
kry jest pozostałością po produkcji: jest to
zjawisko normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania
potraw zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto",
co ułatwi pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie
kartony zabezpieczające i zdć przezroczystą folię,
a także usuć wszystkie znajdujące się w niej
akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 250° C na około godzinę. W
tym czasie piekarnik musi być pusty.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
RUSZT BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
TŁUSZCZ*
BLACHA DO
PIECZENIA*
WYSUWANE
PROWADNICE *
Służy do pieczenia potraw
lub jako miejsce do
położenia patelni, form do
pieczenia i innych nacz
żaroodpornych.
Do stosowania jako blacha do pieczenia
mięsa, ryb, warzyw, focaccii itp. lub w
przypadku umieszczenia pod rusztem, do
zbierania ociekającego tłuszczu i soków.
Służy do pieczenia
wszelkiego rodzaju ciast i
chleba oraz mięsa, ryb w
folii itd.
Ułatwiają wkładanie i
wyjmowanie akcesoriów.
* Dostępne tylko w wybranych modelach
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
FUNKCJE
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym
poziomie.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej temperaturze,
jednocześnie na kilku półkach (maksymalnie trzech). Funkcja
ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania s
zapachów pieczonych potraw.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5
kg). Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia tak, aby
pieczeń z każdej strony przyrumieniła się równomiernie.
Zalecamy również polewanie pieczeni sosem co jakiś czas,
żeby zapobiec nadmiernemu wysychaniu mięsa.
PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkci chleba oraz
pizzy. Zaleca się zamianę położenia blach po upływie połowy
czasu pieczenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków,
kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do przyrumieniania
pieczywa.
Podczas grillowania mięsa zaleca się zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i nalać do
niej ok. 200 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef,
kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na ściekający tłuszcz:
blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na dowolnym
poziomie poniżej blachy do pieczenia i nalać do niej ok. 200 ml
wody pitnej.
WYRASTANIE
Ułatwia wyrastanie ciast słodkich i słonych. Ustawić
pokrętło termostatu na ikonie, aby aktywować tę funkc.
WYM. OBIEG ECO
Do pieczeni i nadziewanych kawałków mięsa na
jednym ruszcie. Potrawy są zabezpieczone przed nadmiernym
wysychaniem dzięki delikatnemu, przerywanemu obiegowi
powietrza.
Gdy ta funkcja jest używana, kontrolka ECO pozostaje
wyłączona przez cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś czas
włączyć z powrotem, naciskając
.
RYBY
MIĘSO
PIECZYWO
Korzystając z funkcji , można osiągnąć wspaniałe
rezultaty, co jest możliwe dzięki temu, że do gotowania użyta
zostaje wtedy para. Należy nalać wody do nierozgrzanego
piekarnika i wybrać funkcję odpowiednią do metody
przygotowywania potrawy. Dane dotyczące optymalnej
ilości wody i wysokci temperatury dla każdego rodzaju
potrawy zostały podane w odpowiedniej tabeli gotowania.
Przed umieszczeniem jedzenia w komorze należy rozgrz
piekarnik.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby wybrać funkc, należy obrócić pokrętło wyboru
do pozycji zaznaczonej symbolem żądanej funkcji:
wyświetlacz zaświeci się i będzie słychać sygnał
dźwiękowy.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
RĘCZNE
Aby włączyć wybraną funkc, należy obrócić poko
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Uwaga: Podczas pieczenia można zmienić funkcję za pomocą
pokrętła wyboru lub zmienić ustawioną temperaturę
za pomocą pokrętła termostatu. Funkcja nie zostanie
uruchomiona, jeśli pokrętło termostatu będzie ustawione w
pozycji . Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia (tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i czasomierz.
WYRASTANIE
Aby włączyć funkcję „Wyrastanie”, należy obrócić
pokrętło termostatu do pozycji oznaczonej
odpowiednim symbolem; jeśli piekarnik ustawiono do
pracy w innej temperaturze, funkcja nie włączy się.
Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia (tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i czasomierz.
Kiedy piekarnik jest zimny,
wypełnić niszę odpowiednią
ilością wody pitnej, kierując
się danymi zawartymi w tabeli
gotowania.
Ustawić i aktywować funkc
: Na koniec ostrożnie
otworzyć drzwiczki, aby para
mogła swobodnie wydobywać
się z piekarnika.
Uwaga: Podczas gotowania na parze nie wolno otwierać
drzwiczek piekarnika i nie należy dolewać wody.
3. NAGRZEWANIE
Kiedy funkcja zostanie uruchomiona, odpowiedni
sygnałwiękowy i migająca na wyświetlaczu
ikona
, poinformują, że została włączona faza
nagrzewania wstępnego.
Pod koniec tej fazy odpowiedni sygnał dźwiękowy i
migająca na wyświetlaczu ikona
poinformują, że
została osiągnięta ustawiona temperatura: w tym
momencie należy umieścić potrawę w piekarniku i
rozpocząć jej pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
. PROGRAMOWANIE PIECZENIA
Przed rozpoczęciem programowania pieczenia naly
wybrać funkcję.
CZAS TRWANIA
Nacisnąć i przytrzymać , aż żądana ikona i
migające “00:00” pojawią się na wyświetlaczu.
Za pomocą lub ustawić właściwy czas pieczenia
i potwierdzić, wciskając
.
Włączyć tę funkc, ustawiając pokrętło termostatu w
pozycji wybranej temperatury: sygnał dźwiękowy i
wskazanie na wyświetlaczu oznaczają, że pieczenie
zostało zakończone.
Uwaga: Aby anulować ustawienie czasu pieczenia, nacisnąć i
przytrzymać , aż ikona zacznie migać na wyświetlaczu,
a następnie za pomocą przycisku zresetować czas
pieczenia do postaci “00:00”. Ten czas pieczenia zawiera fazę
nagrzewania wstępnego.
PROGRAMOWANIE CZASU ZAKOŃCZENIA
PIECZENIA/
OPÓŹNIONY START
Po ustawieniu czasu pieczenia można opóźn
włączenie funkcji, programując jej czas zakończenia:
wcisnąć
i przytrzymać do czasu, aż na
wyświetlaczu pojawi się ikona
i będzie migać
aktualny czas.
Za pomocą lub ustawić czas i zatwierdzić
przyciskiem
.
Włączyć tę funkc, ustawiając pokrętło termostatu w
pozycji wybranej temperatury: funkcja pozostanie
zatrzymana do czasu jej automatycznego
uruchomienia po upłynięciu czasu obliczonego tak,
by pieczenie zakończyło się o ustawionej godzinie.
Uwaga: Aby anulować ustawienie, wyłącz piekarnik,
obracając pokrętło wyboru do pozycji ”.
KONIEC PIECZENIA
Kiedy funkcja zakończy się, będzie słychać sygnał
dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże odpowiedni
komunikat.
Obrócić pokrętło wyboru, by wybrać inną funkc, lub
do pozycji “
, by wyłączyć piekarnik.
Uwaga: Jeśli czasomierz jest włączony, wyświetlacz będzie
pokazywać komunikat „END” lub czas pozostały do końca
cyklu pieczenia.
. USTAWIANIE CZASOMIERZA
Ta opcja nie przerywa pieczenia, ani nie programuje
go, pozwala tylko używać wyświetlacza jako
czasomierza, zarówno gdy włączona jest jakaś
funkcja, jak i kiedy piekarnik jest wączony.
Nacisnąć i przytrzymać
, aż i ikona “00:00” zaczną
migać na wyświetlaczu.
Gdy na ekranie miga ikona , uż lub , by ustawić
właściwy czas pieczenia i potwierdzić, wciskac
.
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego
czasu, urządzenie wyda charakterystyczny sygnał
dźwiękowy.
Uwagi: Aby anulować ustawienie czasomierza, nacisnąć i
przytrzymać , aż ikona zacznie migać, a następnie za
pomocą przycisku zresetować ustawienia czasu do “00:00”.
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE TEMPERATURA (°C) CZAS TRWANIA (MIN.) POZIOM I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 170 30 - 50
3
Tak 160 30 - 50
2
Tak 160 40 - 60
4
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
Tak 160 - 200 35 - 90
2
Tak 160 - 200 40 - 90
4
2
Kruche ciasteczka/Rogaliki
Tak 160 25 - 35
3
Tak 160 25 - 35
3
Tak 150 35 - 45
4
2
Ptysie
Tak 180 - 210 30 - 40
3
Tak 180 - 200 35 - 45
4
2
Tak 180 - 200 35 - 45
5
3 1
Bezy
Tak 90 150 - 200
3
Tak 90 140 - 200
4
2
Tak 90 140 - 200
5
3 1
Pizza/Focaccia
Tak 190 - 250 1550
1 / 2
Tak 190 - 250 20 - 50
4
2
Mrożona pizza
Tak 250 10 - 20
3
Tak 230-250 10 - 25
4
2
one ciasta
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180 - 200 40 - 55
3
Tak 180 - 200 45 - 60
4
2
Tak 180 - 200 45 - 60
5
3 1
Vols-au-vent / chrupiące paszteciki
Tak 190–200 20 - 30
3
Tak 180–190 20 - 40
4
2
Tak 180–190 20 - 40
5
3 1
Lasagne / zapiekany makaron / cannelloni
/ zapiekanki
Tak 190–200 45 - 65
2
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina 1 kg
Tak 190–200 80 - 110
3
Kotlety wieprzowe z chrupiącą skórką 2 kg
Tak 180–190 110 - 150
3
Kurczak/królik/kaczka 1 kg
Tak 200 - 230 50 - 100
2
Indyk/gęś 3 kg
- 190–200 100 - 160
2
Ryba pieczona/ potrawy pieczone w papierze
(filet, w całości)
Tak 170 - 190 30 - 45
2
Nadziewane warzywa (pomidory, cukinie,
bakłażany)
Tak 180–200 50 - 70
3
Tosty
5' 250 2 - 6
5
Filety rybne / kawałki
- 230 - 250 15 - 30 *
4
3
TABELA GOTOWANIA
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia lub
tortownica na ruszcie
Blacha do pieczenia/Blacha na
ściekający tłuszcz lub forma do
pieczenia umieszczone na ruszcie
Blacha na ściekający tłuszcz/
blacha do pieczenia
Blacha na ściekający tłuszcz
/ Blacha do pieczenia
napełniona 200 ml wody
FUNKCJE
Konwencjonalne Termoobieg Maxi Cooking Pizza Grill Turbogrill Wym. obieg Eco
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE TEMPERATURA (°C) CZAS TRWANIA (MIN.) POZIOM I AKCESORIA
Kiełbaski/kebabyeberka/hamburgery
- 250 15 - 30 *
5
4
Pieczony kurczak 1–1,3 kg
Tak 200 - 220 55–70 **
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg
Tak 200 - 210 35 - 50 **
3
Udziec barani/golonka
Tak 200 - 210 60 - 90 **
3
Pieczone ziemniaki
Tak 200 - 210 35 - 55
2
Zapiekanka warzywna ze skorupką (typu
gratin)
- 200 - 210 25 - 55
3
Mięsa i ziemniaki
Tak 190–200 45 - 100 ***
4
1
Ryby i warzywa
Tak 180 30 - 50 ***
4
2
Lazania i mięso
Tak 200 50 - 100 ***
4
1
Pełne danie:
tarta owocowa (poziom 5)/lasagne (poziom
3)/mięso (poziom 1)
Tak 180–190 40 - 120 ***
5
3 1
Pieczeń/nadziewane kawałki mięsa
- 170180 100 - 150
3
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia lub
tortownica na ruszcie
Blacha do pieczenia/Blacha na
ściekający tłuszcz lub forma do
pieczenia umieszczone na ruszcie
Blacha na ściekający tłuszcz/
blacha do pieczenia
Blacha na ściekający tłuszcz
/ Blacha do pieczenia
napełniona 200 ml wody
FUNKCJE
Konwencjonalne Termoobieg Maxi Cooking Pizza Grill Turbogrill
Wym. obieg
Eco
Ryby Mięso Chleb
PRZEPIS FUNKCJA
WODA (ml)
NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM I
AKCESORIA
Filety rybne / kotlety
0,5 - 2 cm
250 Tak 190 - 210 10 - 20
3
Cała ryba 300 g - 600 g
250 Tak 190 - 210 10 - 25
3
Cała ryba 600 g - 1,2 kg
250 Tak 180200 20 - 40
3
Befsztyk krwisty 1 kg
250 Tak 190 - 210 30 - 45
3
Goleń jagnięca 500 g - 1,5 kg
250 Tak 170 - 190 60 - 75
2
Kurczak / perliczka / kaczka
W całości 1 - 1,5 kg
250 Tak 200 - 220 50 - 70
2
Kurczak / perliczka / kaczka
W kawałkach 500 g - 1,5 kg
250 Tak 200 - 220 40 - 60
3
Kurczak / królik / kaczka
W całości 3 kg
250 Tak 160180 100 - 140
2
Jagnięcina / cielęcina /
wołowina 1 kg
250 Tak 170 - 190 60 - 90
3
Mały chleb (80 g - 100 kg)
200 Tak 200 - 220 20 - 30
3
Bochenek kanapkowy w
puszce
300 - 500 g
250 Tak 170 - 190 35 - 50
3
Bochenek chleba (500 g - 2 kg)
250 Tak 160 - 170 50 - 100
2
Bagietki 200 - 300 g
250 Tak 200 - 220 25 - 40
3
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie
potrzeby).
*** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika
w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
Podany czas nie uwzględnia fazy nagrzewania wstępnego: zaleca się umieszczenie potrawy w piekarniku i ustawienie czasu
pieczenia dopiero po osiągnięciu żądanej temperatury.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czcić wilgotną ściereczką z
mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do
sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergenw.
Jeśli tego rodzaju substancje zostały przypadkowo
rozprowadzone po powierzchni urządzenia, należy
natychmiast je usuć za pomocą wilgotnej ściereczki
z mikrofibry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu należy poczekać, aż piekarnik
ostygnie i wyczyścić go (najlepiej gdy wciąż
jest ciepły), usuwając z niego wszystkie osady i
zabrudzenia powstałe z resztek potraw. Aby usunąć
wszelkie skropliny, które powsty w wyniku pieczenia
potraw z dużą zawartością wody, należy pozostawić
piekarnik do całkowitego ostygnięcia, a następnie
wytrzeć go szmatką lub gąbką.
Aby usunąć osady z kamienia z dna komory po
gotowaniu
, należy wlać 250 ml octu do niszy
(lub użyć konkretnego środka odkamieniającego).
Aby sprawdzić dostępność, skontaktuj się z serwisem
technicznym.
Pozostawić środek na 30 min w temperaturze
pokojowej, po czym wyczyścić komorę szmatką
nasączoną w ciepłej wodzie pitnej. Zaleca się
czyszczenie co najmniej co 5 do 10 cykli gotowania
.
Aby ułatwić czyszczenie szyby, można w prosty
sposób zdjąć drzwiczki, a następnie założyć je
ponownie
Wyczcić szybę drzwiczek odpowiednimynem
do mycia.
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w wodzie
z dodatkiem płynu do mycia naczyń (jeśli akcesoria
są jeszcze gorące, użyć rękawic kuchennych). Resztki
żywności można łatwo usunąć za pomocą szczoteczki
lub gąbki do mycia naczyń.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki,
należy je całkowicie
otworzyć i odblokować,
opuszczając zaczepy.
2. Przymknąć drzwiczki, tak
dokładnie, jak to możliwe.
Mocno przytrzymać
drzwiczki obiema rękami
– nie trzymać ich za
uchwyt. Można teraz
łatwo zdć drzwiczki,
dociskając je przez cały
czas i jednocześnie wyciągając do góry, aż wysuną
się z miejsc zamocowania. Odłożyć drzwiczki na bok,
kładąc je na miękkim podłożu.
3. Założyć drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika i wyrównując haki zawiasów z miejscami
ich zamocowania oraz zablokowując górną część na
swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a
następnie całkowicie je
otworzyć. Opuścić zaczepy
do ich pierwotnego
położenia: Upewnić się,
czy zostały opuszczone do
końca.
Delikatnie nacisnąć, aby sprawdzić, czy położenie
zaczepów jest prawidłowe.
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli
nie, powtórzyć wyżej opisane czynności: Drzwiczki
mogą ulec zniszczeniu, jeśli nie działają prawidłowo.
WYMIANA LAMPY
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Odkręcić osłonę od lampki, wymienić żarówkę i
przykręcić osłonę z powrotem do lampki.
3. Ponownie poączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Używać żarówek halogenowych 25 W/230 V typu G9,
T300 °C.
Żarówka stosowana w tym piekarniku jest przeznaczona
do urządzeń domowych i nie nadaje się do ogólnego
oświetlania pomieszczeń w gospodarstwie domowym
(dyrektywa WE 244/2009).
Żarówki można kupić w autoryzowanym serwisie. - Nie
dotykać żarówek gołymi rękami - ślady palców pozostawione
na powierzchni mogą doprowadzić do uszkodzenia żarówek.
Nie używać piekarnika, dopóki osłona lampy nie zostanie
ponownie zamontowana.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia
upewnić się, że piekarnik ostygł.
Nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
Nie stosować wny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
Używać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych upewnić się, że
urządzenie zostało odłączone od
zasilania.
b
a
a
b
~15°
b
a
CLICK & CLEAN - CZYSZCZENIE PANELI SZKLANYCH
1. Po zdjęciu drzwiczek i umieszczeniu ich na miękkiej
powierzchni, uchwytami skierowanymi ku dowi,
należy równocześnie nacisnąć dwa zaciski
zabezpieczające i zdć górną część drzwiczek,
wyciągając ją ku sobie.
2. Unieść i mocno chwycić obiema
rękami wewnętrzną szybę, wyjąć ją i przed
przystąpieniem do czyszczenia umieścić na miękkiej
powierzchni.
3. Ponownie zamontować środkowy panel (oznaczony
literą "R")
przed przystąpieniem do montażu panelu
wewnętrznego: Aby właściwie umieścić szyby, należy
upewnić się, że znak „R” jest widoczny w lewym rogu.
W pierwszej kolejności należy umieścić dłużs część
szyby oznaczoną literą „R” w odpowiednich
uchwytach, a następnie obniżyć ją do właściwej
pozycji. Powrzyć tę procedurę dla obu szyb.
4. Zamontować ponownie górną krawędź:
Charakterystyczne kliknięcie sygnalizuje prawidłową
pozycję. Przed ponownym założeniem drzwiczek należy
upewnić się, że uszczelka nie zostanie uszkodzona.
USUWANIE USTEREK
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa.
Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy urządzenie jest
prawidłowo podłączone do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby
sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Wyświetlacz pokazuje literę
„F”, po której następuje
liczba lub litera.
Awaria piekarnika.
Skontaktować się z najbliższym Biurem Obsługi Klienta i
podać numer następujący po literze „F".
Na wyświetlaczu pojawia
się komunikat "Hot"
[Gorący], a wybrana funkcja
nie chce się uruchomić.
Zbyt wysoka temperatura.
Przed aktywacją funkcji poczekać, aż piekarnik ostygnie.
Wybrać inną funkcję.
KARTA PRODUKTU
WWW
Karta produktu z danymi dotyczącymi zużycia
ene
rgii przez urdzenie może zost pobrana ze
strony docs.hotpoint.eu
KONTAKT Z SERWISEM TECHNICZNYM
Dane kontaktowe
znajdują się w
instrukcjach gwarancji.
Kontaktując się z
Serwisem technicznym,
należy podać kody z
tabliczki znamionowej
swojego urządzenia.
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
Model: xxxXXXXxx
XX
X
XXX
X
X
X
XX
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
XX
X
X
XX
XX
XXX
XXX
X
X
X
X
XX
X
X
4000112
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

HOTPOINT/ARISTON FA4S 842 J IX HA instrukcja

Typ
instrukcja