PL
3
FUNKCJE
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na kilku półkach
(maksymalnie trzech). Funkcja ta pozwala na
pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów
pieczonych potraw.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej
2,5 kg). Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia
tak, aby pieczeń z każdej strony przyrumieniła się
równomiernie. Zalecamy również polewanie pieczeni
sosem co jakiś czas, żeby zapobiec nadmiernemu
wysychaniu mięsa.
PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości
chleba oraz pizzy. Zaleca się zamianę położenia blach
po upływie połowy czasu pieczenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do
przyrumieniania pieczywa.
Podczas grillowania mięsa zaleca się zastosowanie
blachy na ściekający tłuszcz: blachę na ściekający
tłuszcz można umieścić na dowolnym poziomie
poniżej rusztu i nalać do niej ok. 200 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej rusztu i
nalać do niej ok. 200 ml wody pitnej.
WYRASTANIE
Ułatwia wyrastanie ciast słodkich i słonych.
Ustawić pokrętło termostatu na ikonie, aby
aktywować tę funkcję.
WYM. OBIEG ECO
Do pieczeni i nadziewanych kawałków mięsa
na jednym ruszcie. Potrawy są zabezpieczone przed
nadmiernym wysychaniem dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza.
Gdy ta funkcja jest używana, kontrolka ECO pozostaje
wyłączona przez cały czas pieczenia, ale można ją na
jakiś czas włączyć z powrotem, naciskając
.
• RYBY
• MIĘSO
• CHLEB
Korzystając z funkcji , można osiągnąć
wspaniałe rezultaty, co jest możliwe dzięki temu, że
do gotowania użyta zostaje wtedy para. Należy nalać
wody do nierozgrzanego piekarnika i wybrać funkcję
odpowiednią do metody przygotowywania potrawy.
Dane dotyczące optymalnej ilości wody i wysokości
temperatury dla każdego rodzaju potrawy zostały
podane w odpowiedniej tabeli gotowania. Przed
umieszczeniem jedzenia w komorze należy rozgrzać
piekarnik.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru
do pozycji zaznaczonej symbolem żądanej funkcji:
wyświetlacz zaświeci się i będzie słychać sygnał
dźwiękowy.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
USTAWIANE RĘCZNIE
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Uwaga: Podczas pieczenia można zmienić funkcję za pomocą
pokrętła wyboru lub zmienić ustawioną temperaturę
za pomocą pokrętła termostatu. Funkcja nie zostanie
uruchomiona, jeśli pokrętło termostatu będzie ustawione w
pozycji . Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia (tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i czasomierz.
WYRASTANIE
Aby włączyć funkcję „Wyrastanie”, należy obrócić
pokrętło termostatu do pozycji oznaczonej
odpowiednim symbolem; jeśli piekarnik ustawiono do
pracy w innej temperaturze, funkcja nie włączy się.
Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia (tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i czasomierz.
Kiedy piekarnik jest zimny,
wypełnić niszę odpowiednią
ilością wody pitnej, kierując
się danymi zawartymi w tabeli
gotowania.
Ustawić i aktywować funkcję
: Na koniec ostrożnie
otworzyć drzwiczki, aby para
mogła swobodnie wydobywać się
z piekarnika.
Uwaga: Otwarcie drzwiczek i uzupełnienie wody podczas
pieczenia może mieć negatywny wpływ na końcowy wynik
pieczenia.