FUNKCJE URZĄDZENIA I CODZIENNA EKSPLOATACJA
TURN&GO STEAM
Funcja Turn&Go Steam pozwala uzyskać doskonałe rezultaty,
dzięki obecności pary w cyklu pieczenia. Ta funkcja automatycznie
zarządza idealną temperaturą pieczenia dla szerokiej gamy
przepisów; czasy pieczenia dań głównych przedstawiono w odnośnej
tabeli czasów pieczenia. Zawsze włączać system pary przy zimnym
piekarniku i po wlaniu 200 ml wody pitnej na dno piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym poziomie.
WIELOPOZIOMOWE
Do pieczenia różnych potraw w tej samej temperaturze,
na kilku półkach (maksymalnie trzech) równocześnie. Funkcja
ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się
zapachów pieczonych potraw.
XL COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5 kg).
Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia tak, aby pieczeń
z każdej strony przyrumieniła się równomiernie. Zalecamy
również polewanie pieczeni sosem, co jakiś czas, żeby zapobiec
nadmiernemu wysychaniu mięsa.
PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości chleba oraz
pizzy. Zaleca się zamianę położenia blach po upływie połowy
czasu pieczenia.
GRILL
Do grillowania steków, kebabów i kiełbasek, do zapiekania
warzyw lub do przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania
mięsa zaleca się stosowanie blachy na ściekający tłuszcz: blachę
na ściekający tłuszcz można umieścić na dowolnym poziomie
poniżej rusztu i nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
ZAPIEKANKA
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef,
kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na ściekający tłuszcz:
blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na dowolnym
poziomie poniżej rusztu i nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
FREASY COOK
Włączone zostają wszystkie elementy grzejne i wentylator
urządzenia, gwarantując stałe i równomierne rozprowadzanie
ciepła w komorze piekarnika. Przy tym trybie pieczenia
nie jest wymagana faza nagrzewania wstępnego. Ten tryb
jest szczególnie zalecany do szybkiego pieczenia żywności
paczkowanej (mrożonej lub podgotowanej). Najlepsze rezultaty
uzyskuje się używając tylko jednego rusztu do pieczenia.
TERMOOBIEG ECO
Do pieczeni i nadziewanych kawałków mięsa na jednym
ruszcie. Potrawy są zabezpieczone przed nadmiernym
wysychaniem, dzięki delikatnemu, przerywanemu obiegowi
powietrza. Gdy ta funkcja jest używana, kontrolka ECO pozostaje
wyłączona przez cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś czas
włączyć z powrotem, naciskając .
HYDROCLEANING
W ramach tego specjalnego niskotemperaturowego cyklu
czyszczenia brud i resztki jedzenia można z łatwością usunąć
za pomocą pary. Na dno piekarnika wlać 200ml wody pitnej
i uruchomić funkcję na 35 min w temperaturze 90°C. Włączyć
funkcję, gdy piekarnik jest zimny i pozwolić mu się ochłodzić przez
15 minut po zakończeniu cyklu.
TURN & GO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą temperaturę i czas
pieczenia wielu przepisów np. na mięsa, ryby, makarony, słodycze i
warzywa. Funkcję tę należy włączać, gdy piekarnik jest zimny.
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru do pozycji
zaznaczonej symbolem żądanej funkcji: wyświetlacz zaświeci się i
będzie słychać sygnał dźwiękowy.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Aby wyłączyć funkcję, ustawić pokrętło wyboru funkcji oraz
pokrętło termostatu odpowiednio w położeniach oraz .
Uwaga: Podczas pieczenia można zmienić funkcję za pomocą pokrętła
wyboru lub zmienić ustawioną temperaturę za pomocą pokrętła
termostatu. Funkcja nie włączy się, jeśli pokrętło termostatu ustawione jest
na 0 °C. Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia pieczenia (tylko
jeśli ustawiono czas pieczenia) i czasomierz.
TURN & GO
Aby uruchomić funkcję „Turn & Go”, wybrać funkcję, ustawiając
pokrętło wyboru na odpowiednią ikonę, upewniając się, że
pokrętło termostatu pozostaje ustawione na ikonie / . Aby
zakończyć pieczenie, obrócić pokrętło wyboru do pozycji “ ”.
Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia pieczenia
i timer. Aby uzyskać najlepsze rezultaty przy użyciu funkcji „Turn &
Go”, należy przestrzegać sugerowanych gramatur każdego rodzaju
potrawy, zamieszczonych w poniższej tabeli.
Potrawa Przepis Waga (kg)
Mięso
Pieczeń jagnięca, Befsztyk krwisty 0,6 - 0,7
Kurczak / Udziec barani w kawałkach 1,0 - 1,2
Ryby
Łosoś pieczony / Ryba pieczona (w całości) 0,9 - 1,0
Ryba pieczona w papierze 0,8 - 1,0
Warzywa
Warzywa faszerowane 1,8 - 2,5
Tarta warzywna 1,5 - 2,5
Słone ciasta Placek lotaryński / Baza do ciasta 1,0 - 1,5
Makaron
Lasagne / Zapiekanki timbale z makaronu
lub ryżu
1,5 - 2,0
Ciasta kruche
Ciasto drożdżowe / Ciasto śliwkowe 0,9 - 1,2
Pieczone jabłka 1,0 - 1,5
Chleb
Bochenek chleba 0,5 - 0,6
Bagietki 0,5 - 0,8
TURN&GO STEAM
Aby włączyć funkcję Turn&Go Steam, nalać 200 ml wody pitnej na
dno piekarnika. Wybrać funkcję, obracając w pokrętło wyboru w prawo i
ustawiając na odpowiednią ikonę, a pokrętło termostatu na jakąkolwiek
pozycję pomiędzy 160 a 180°C (zgodnie ze wskazaniem ikony).
Funkcja włączy się i wyświetlacz pokaże bieżącą godzinę. Nie ma
potrzeby wstępnego nagrzewania. Aby zakończyć pieczenie, obrócić
pokrętło wyboru do pozycji “
”.
Uwaga: Aby ustawić określony czas, zgodnie z odpowiednią
tabelą pieczenia, postępować zgodnie z instrukcję w paragrae
„Programowanie pieczenia”.