35
W wypadku miksowania zawartości rondla podczas gotowania
zdejmij naczynie z palnika przed użyciem urządzenia, aby
zapobiec rozpryśnięciu się wrzącego płynu (i poparzeniom).
Przykładowy przepis: Majonez
250 g oleju (np. słonecznikowego),
1 jajko i 1 żółtko dodatkowo,
1–2 łyżki octu (ok. 15 g),
sól i pieprz według smaku
Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) umieść w
pojemniku według wyżej podanej kolejności. Zanurz blender
ręczny, tak aby końcówka znajdowała się blisko dna. Miksuj
z maksymalną prędkością bez poruszania blenderem, aż
mieszanina zacznie zamieniać się w emulsję.
Następnie, nie przerywając miksowania, delikatnie przesuń
końcówkę bliżej powierzchni i ponownie opuść, aby połączyć
resztę oleju. Czas przyrządzania: od 1 minuty (do sałatki) do
2 minut, aby uzyskać większą gęstość (np. do dipu).
Przystawka do ubijania (patrz str. 3/rys. B)
Używaj przystawki do ubijania wyłącznie do przygotowywania
bitej śmietany, ubijania białek oraz mieszania ciasta biszkopto-
wego i gotowych deserów.
• Połącz końcówkę ubijającą (8b) z uchwytem przystawki do
ubijania (8a), a następnie podłącz całą przystawkę do części
silnikowej urządzenia (4).
• Umieść przystawkę do ubijania w misce, a następnie włącz
urządzenie.
• Po zakończeniu pracy odłącz część silnikową urządzenia,
naciskając przyciski zwalniające (5). Następnie wyjmij
przystawkę do ubijania z uchwytu.
Jak uzyskać najlepsze rezultaty
• Używaj miski średnich rozmiarów.
• Podczas ubijania lekko pochyl urządzenie i zataczaj nim koła
w prawo.
• Bita śmietana (maks. 400 ml schłodzonej śmietany,
zawartość tłuszczu min. 30%, 4–8 °C): Zacznij od niskiej
prędkości (lekko naciśnij przełącznik), zwiększając ją
w miarę ubijania (mocniej naciśnij przełącznik).
• Piana z białek (maks. 4 białka): Zacznij od średniej
prędkości (naciśnij przełącznik do połowy), zwiększając ją
w miarę ubijania (mocniej naciśnij przełącznik).
Przystawki do siekania (patrz str. 4/rys. D)
Pojemniki do siekania (9) i (10) idealnie nadają się do siekania
mięsa, żółtego sera, cebuli, ziół, czosnku, marchwi, orzechów,
migdałów itp.
Twarde produkty (np. parmezan, czekoladę) zawsze siekaj
z maksymalną prędkością. W celu rozdrobnienia kostek lodu
używaj pojemnika do siekania «bc» z ostrzem do lodu (10c).
W celu uzyskania najlepszych rezultatów zapoznaj się z tabe-
lami przetwarzania produktów E. Maksymalny czas działania
przystawki do siekania «hc»: 2 minuty.
Nie siekaj bardzo twardych produktów, takich jak gałka muszka-
tołowa, ziarna kawy czy zboża.
Przed rozpoczęciem siekania ...
• Pokrój mięso, ser, cebulę, czosnek i marchew na mniejsze
kawałki.
• Oderwij łodyżki ziół, wyłuskaj orzechy z łupin.
• Usuń z mięsa kości, ścięgna i chrząstki.
• Zawsze sprawdzaj, czy na pojemnik do siekania założony
jest pierścień antypoślizgowy (9d, 10e).
Uwaga: Nóż jest bardzo ostry! Zawsze trzymaj go za górną,
plastikową część i obchodź się z nim ostrożnie.
1. Ostrożnie zdejmij z ostrza plastikową osłonę.
2. Umieść ostrze na bolcu w środku pojemnika do siekania
(9c, 10d). Dociśnij je i obróć w celu zablokowania.
3. Napełnij pojemnik do siekania produktami i załóż pokrywę
(9a, 10a).
4. Połącz część silnikową urządzenia z pokrywą.
5. W celu skorzystania z przystawki do siekania włącz
urządzenie. Podczas siekania jedną ręką trzymaj część
silnikową urządzenia, a drugą – pojemnik do siekania.
6. Po zakończeniu pracy odłącz część silnikową urządzenia,
naciskając przyciski zwalniające (5).
7. Zdejmij pokrywę.
8. Przed wyjęciem posiekanych produktów z pojemnika do
siekania ostrożnie usuń ostrze. W tym celu delikatnie je
obróć i wyciągnij.
Przykładowy przepis: Masa waniliowo-miodowo-śliwkowa
(nadzienie do naleśników lub masa do smarowania):
• W pojemniku do siekania «hc» umieść 70 g płynnego miodu
i 50 g śliwek.
• Siekaj przez 4 sekund z maksymalną prędkością (naciśnij
do końca przełącznik Smartspeed).
• Dodaj 10 ml wody (z aromatem waniliowym).
• Wznów siekanie na kolejne 1,5 sekundy.
Dodatkowe zastosowania przystawki do
siekania «bc» (10)
W przystawce do siekania «bc» można także mieszać koktajle,
drinki i rzadkie ciasto oraz kruszyć kostki lodu.
Mieszanie ciasta na naleśniki
Wlej do pojemnika 375 ml mleka, następnie dodaj 250 g mąki
i wbij 2 jajka. Mieszaj ciasto z maksymalną prędkością, aż
nabierze gładkiej konsystencji.
Kruszenie kostek lodu
• Mocno wepchnij ostrze do lodu (10c) na bolec w środku
pojemnika (10c), aż zostanie zablokowane.
• Włóż do pojemnika maksymalnie 7 kostek lodu. Załóż
pokrywę, podłącz część silnikową urządzenia i uruchom je
z maksymalną prędkością.
• Po zakończeniu pracy odłącz część silnikową urządzenia,
naciskając przyciski zwalniające (5), zdejmij pokrywę i
wyjmij ostrze do lodu.
• Wyjmij pokruszony lód albo wlej napój do pojemnika, aby
podać go do stołu.
Czyszczenie (patrz str. 3/rys. C)
Część silnikową urządzenia (4) i uchwyt przystawki do ubijania
(8a) należy czyścić wyłącznie wilgotną ściereczką. Pokrywę
pojemnika do siekania «bc» (10a) należy myć wyłącznie pod
bieżącą wodą. Nie wolno umieszczać jej w zmywarce.
Wszystkie inne części można myć w zmywarce.
Aby dokładniej wyczyścić pierścienie antypoślizgowe (9d, 10e),
można je zdjąć z pojemników do siekania.
Przygotowywanie produktów o dużej zawartości pigmentu (np.
marchwi) może powodować przebarwienie części urządzenia.
Przed umyciem przetrzyj te części olejem roślinnym.
92003733-01_MQ745_S6-76.indd 3592003733-01_MQ745_S6-76.indd 35 17.01.13 08:5917.01.13 08:59