Zoppas POB20601XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja
obsługi
Piekarnik
POB20601
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ _ _ _ _ _ _ 3
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Codzienna eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Dodatkowe funkcje _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Przydatne rady i wskazówki _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Konserwacja i czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 11
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 13
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 14
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 15
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy dokładnie prze-
czytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i
obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy
zachować instrukcję wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego roku życia oraz
osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysło-
wych bądź nieposiadające odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą
one nadzorowane przez dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bez-
pieczeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub stygnącego
urządzenia. Łatwo dostę
pne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zaleca się jej
włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez nadzoru do-
rosłych.
2
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa. Nie dotykać
elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wyjmowania i wkładania akce-
soriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
•Nie używać do czyszczenia urządzenia myjki parowej.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy odłączyć je od zasi-
lania.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych środków czy-
szczących ani ostrych, metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może zainstalować
wyłącznie wykwalifikowana osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego urzą-
dzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji dostar-
czoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urzą-
dzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Zawsze używać
rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i
mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące się
obok urządzenia i nad nim spełniały odpowiednie
wymogi bezpieczeństwa.
•Boki urządzenia powinny sąsiadować z urzą
dzenia-
mi lub meblami o tej samej wysokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać wszyst-
kie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o podłączeniu
elektrycznym podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami instalacji zasilającej. W prze-
ciwnym razie należy skontaktować się z elektrykiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych
gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić wtyczki ani
przewodu zasilającego. Wymianę uszkodzonego
przewodu zasilającego należy zlecić przedstawicie-
lowi serwisu lub wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi urzą-
dzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdujących się
pod napięciem, jak zaizolowanych części zabezpie-
czenie przed porażeniem prądem należy zamoco-
wać w taki sposób, aby nie można go było od
łączyć
bez użycia narzędzi.
•Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego dopie-
ro po zakończeniu instalacji. Należy zadbać o to, aby
po zakończeniu instalacji urządzenia wtyczka prze-
wodu zasilającego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie wolno
podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za przewód
zasilający. Zawsze ciągnąć za wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich wyłącz-
ników obwodu zasilania: wyłączników automatycz-
nych, bezpieczników topikowych (typu wykręcanego
3
– wyjmowanych z oprawki), wyłączników różnicowo-
prądowych (RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącz-
nik obwodu umożliwiający odłączenie urządzenia od
zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszące minimum
3 mm.
Obsługa
Ostrzeżenie! Zagrożenie odniesieniem obrażeń,
oparzeniem lub wybuchem.
•Z urządzenia należy korzystać w warunkach domo-
wych.
•Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia.
•Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie są zabloko-
wane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzo-
ru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy zachować ostroż-
ność przy otwieraniu jego drzwi. Mo
że dojść do
uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękoma lub jeśli
ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej
ani miejsca do przechowywania przedmiotów.
•Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi powinny
być zamknięte.
•Należy ostrożnie otwierać drzwi drzwi urządzenia.
Stosowanie składników zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki alkoholu i powie-
trza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wolno zbli-
żać do niego iskrzących przedmiotów ani otwartego
płomienia.
Nie umieszczać łatwopalnych produktów lub przed-
miotów nasączonych łatwopalnymi produktami w
urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu.
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uszkodzenia
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się ema-
lii:
– Nie należy kłaść naczyń ani innych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia.
– Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpośrednio na
dnie urządzenia.
– Nie należy wlewać wody bezpośrednio do rozgrza-
nego urządzenia.
– Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani po-
traw w urządzeniu po zakończeniu pieczenia.
– Należy zachować ostrożność podczas wyjmowania
i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie
urządzenia. Nie stanowi to wady w rozumieniu wa-
runków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy używać głębo-
kiej blachy. Sok z owoców może trwale zaplamić
emalię.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy wyłą-
czyć urzą
dzenie i wyjąć wtyczkę przewodu zasilają-
cego z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Występuje za-
grożenie pęknięcia szyb w drzwiach urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je niezwłocznie
wymienić. Należy skontaktować się z punktem serwi-
sowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy zacho-
wać ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urządzenia,
należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu mogą
stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urz
ądzenie za pomocą wilgotnej szmatki.
Stosować wyłącznie neutralne środki czyszczące.
Nie używać produktów ściernych, myjek do szorowa-
nia, rozpuszczalników ani metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników
należy przestrzegać wskazówek dotyczących bez-
pieczeństwa umieszczonych na opakowaniu.
•Nie używać do czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli
dotyczy) żadnych detergentów.
Wewnętrzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana w tym
urządzeniu jest przeznaczona wyłącznie do urzą-
4
dzeń domowych. Nie należy używać jej do oświetla-
nia pomieszczeń.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo porażenia
prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Używać wyłącznie żarówek tego samego typu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
•Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożliwić za-
mknięcie się dziecka lub zwierzęcia w urządzeniu.
Opis urządzenia
1
2 3 4 5
6
7
8
10
9
1
Panel sterowania
2
Wskaźnik temperatury
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5
Wskaźnik zasilania
6
Otwory wentylacyjne
7
Grill
8
Oświetlenie piekarnika
9
Wentylator
10
Tabliczka znamionowa
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do ustawiania naczyń, foremek do ciast oraz do pie-
czenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria i wyjmowane prowadnice
blach (jeśli dotyczy).
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urzą-
dzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Nagrzewanie wstępne
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w celu wy-
palenia pozostałości smaru.
1.
Ustawić funkcję
i temperaturę maksymalną.
2. Pozostawić włączone urządzenie na 45 minut.
3.
Ustawić funkcję
i temperaturę maksymalną.
4. Pozostawić włączone urządzenie na 15 minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż zwykle. Z
urządzenia może wydobywać się nieprzyjemny zapach
i dym. Jest to normalne zjawisko. Należy zapewnić wy-
starczający dopływ świeżego powietrza.
5
Codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika w celu
wybrania żądanej funkcji.
Gdy urządzenie jest włączone, świeci się wskaź-
nik zasilania.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną
temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy temperatu-
ra w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika i pokrętło regulacji tem-
peratury do położenia wyłączenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie WYŁĄCZE-
NIA
Urządzenie jest WYŁĄCZONE.
Pieczenie konwekcyjne
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wymagających jednakowej
temperatury, na więcej niż jednym poziomie, bez przenikania zapachów.
Pieczenie tradycyjne
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie. Jednocześnie działa gór-
na i dolna grzałka.
Grzałka dolna
Do pieczenia ciast z kruchym spodem. Działa tylko dolna grzałka.
Turbo grill
Do pieczenia dużych kawałków mięsa. Grzałka grilla i wentylator piekarnika
działają naprzemiennie, zapewniając obieg gorącego powietrza wokół potra-
wy.
Grill
Do grillowania niewielkich ilości płaskich potraw na środku rusztu. Do przyrzą-
dzania tostów.
Rozmrażanie Do rozmrażania zamrożonej żywności.
Dodatkowe funkcje
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący włącza
się automatycznie, aby utrzymać powierzchnie urzą-
dzenia w niskiej temperaturze. Po wyłączeniu urządze-
nia, wentylator chłodzący zatrzyma się.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub uszkodzone
podzespoły mogą spowodować niebezpieczne prze-
grzanie urządzenia. Aby temu zapobiec, piekarnik wy-
posażono w termostat bezpieczeństwa, który w razie
potrzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu temperatury
piekarnik automatycznie włączy się ponownie.
6
Przydatne rady i wskazówki
•Potrawy można umieszczać w urządzeniu na czte-
rech różnych poziomach. Poziomy umieszczania po-
traw liczy się od dołu.
•Urządzenie wyposażono w specjalny układ obiegu
powietrza oraz stałej recyrkulacji pary. System ten,
dzięki obecności pary, umożliwia przygotowanie po-
traw delikatnych wewnątrz oraz chrupkich z wierz-
chu. Zmniejsza on do minimum czas pieczenia i zu-
życie energii.
•Wewnątrz urządzenia lub na szklanych drzwiach
może skraplać się wilgoć. Jest to normalne zjawisko.
Otwierając drzwi podczas pieczenia, należy zawsze
odsunąć się od urządzenia. Aby ograniczyć zjawisko
skraplania pary wodnej, należy uruchamiać urządze-
nie na 10 minut przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym użyciu urzą-
dzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani nie zakrywać
jego elementów folią aluminiow
ą. Może to wpłynąć
na efekty pieczenia i spowodować uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed upływem
co najmniej 3/4 ustawionego czasu pieczenia.
•Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do pieczenia
jednocześnie należy pozostawić jeden pusty poziom
między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw należy używać
głębokiej blachy, aby nie dopuścić do trwałego za-
brudzenia piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać około 15 mi-
nut przed jego pokrojeniem, aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku podczas
pieczenia, należy do głębokiej blachy wlać nieco wo-
dy. Aby zapobiec gromadzeniu się dymu, należy do-
lewać wody po trochu, za każdym razem, gdy wypa-
ruje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy, jej konsys-
tencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolować wyniki pie-
czenia. Pozwoli to odnaleźć najlepsze ustawienia (mo-
cy grzania, czasu pieczenia itp.) dla posiadanych na-
czyń, przepisów i ilości potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Tabela pieczenia
CIASTA
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Ciasta ucierane 2 170 2 (1 i 3) 165 45 - 60 W foremce do cias-
ta
Kruche ciasto 2 170 2 (1 i 3) 160 24 - 34 W foremce do cias-
ta
Sernik 1 170 2 165 60 - 80 W 26 cm foremce
do ciasta
7
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Ciasto z jabłkami
(szarlotka)
1 170 2 (1 i 3) 160 100 - 120 W dwóch 20 cm fo-
remkach do ciasta
ustawionych na
ruszcie
Strudel 2 175 2 150 60 - 80 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Tarta z dżemem 2 170 2 (1 i 3) 160 30 - 40 W 26 cm foremce
do ciasta
Ciasto owocowe 2 170 2 155 60 - 70 W 26 cm foremce
do ciasta
Biszkopt (biszkopt
bez tłuszczu)
2 170 2 160 35 - 45 W 26 cm foremce
do ciasta
Keks/ciasto owo-
cowe
2 170 2 160 50 - 60 W 20 cm foremce
do ciasta
Ciasto ze śliwka-
mi
2 170 2 165 50 - 60 W formie do chle-
ba
1)
Małe ciasteczka 3 170 3 (1 i 3) 166 20 - 30 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciastka 3 150 3 (1 i 3) 140 20 - 30 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Bezy 3 100 3 115 90 - 120 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Drożdżówki 3 190 3 180 15 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Ciasto parzone 3 190 3 (1 i 3) 180 25 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Tarty płaskie 3 180 2 170 45 - 70 W 20 cm foremce
do ciasta
Biszkopt królowej
Wiktorii
1 lub 2 180 2 170 40 - 55 Po lewej i po prawej
w foremce do ciasta
o średnicy 20 cm
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
8
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Biały chleb 1 190 1 195 60 - 70 1 - 2 bochenki po
500 g
1)
Chleb żytni 1 190 1 190 30 - 45 W formie do chleba
Bułki 2 190 2 (1 i 3) 180 25 - 40 6 - 8 bułek na bla-
sze do pieczenia
ciasta
1)
Pizza 1 190 1 190 20 - 30 Na głębokiej bla-
sze
1)
Drożdżówki 3 200 2 190 10 – 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
ZAPIEKANKI
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Zapiekanka ma-
karonowa
2 180 2 180 40 - 50 W formie
Zapiekanka wa-
rzywna
2 200 2 200 45 - 60 W formie
Quiche 1 190 1 190 40 - 50 W formie
Lasagne 2 200 2 200 25 - 40 W formie
Cannelloni 2 200 2 200 25 - 40 W formie
Pudding Yorkshi-
re
2 220 2 210 20 - 30 6 foremek do pud-
dingu
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
MIĘSO
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Wołowina 2 200 2 190 50 - 70 Na ruszcie i głębo-
kiej blasze
9
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Wieprzowina 2 180 2 180 90 - 120 Na ruszcie i głębo-
kiej blasze
Cielęcina 2 190 2 175 90 - 120 Na ruszcie i głębo-
kiej blasze
Pieczeń wołowa,
lekko wypieczona
2 210 2 200 44 - 50 Na ruszcie i głębo-
kiej blasze
Pieczeń wołowa,
średnio wypieczo-
na
2 210 2 200 51 - 55 Na ruszcie i głębo-
kiej blasze
Pieczeń wołowa,
dobrze wypieczo-
na
2 210 2 200 55 - 60 Na ruszcie i głębo-
kiej blasze
Łopatka wieprzo-
wa
2 180 2 170 120 - 150 Na głębokiej blasze
Goleń wieprzowa 2 180 2 160 100 - 120 2 kawałki na głębo-
kiej blasze
Jagnięcina 2 190 2 190 110 - 130 Udziec
Kurczak 2 200 2 200 70 - 85 W całości
Indyk 1 180 1 160 210 - 240 W całości
Kaczka 2 175 2 160 120 - 150 W całości
Gęś 1 175 1 160 150 - 200 W całości
Królik 2 190 2 175 60 - 80 W kawałkach
Zając 2 190 2 175 150 - 200 W kawałkach
Bażant 2 190 2 175 90 - 120 W całości
RYBY
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Pstrąg/dorada 2 190 2 (1 i 3) 175 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk/łosoś 2 190 2 (1 i 3) 175 35 - 60 4 - 6 filetów
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia należy nagrzewać
wstępnie pusty piekarnik przez 10 minut.
10
Ilość Grill Czas pieczenia (min)
RODZAJ POTRAWY Kawałki (g) Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
1. strona 2. strona
Steki 4 800 3 250 12 - 15 12 - 14
Befsztyki 4 600 3 250 10 - 12 6 - 8
Kiełbaski 8 3 250 12 - 15 10 - 12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12 - 16 12 - 14
Kurczak (połówki) 2 1000 3 250 30 - 35 25 - 30
Kebaby 4 3 250 10 - 15 10 - 12
Pierś z kurczaka 4 400 3 250 12 - 15 12 - 14
Hamburger 6 600 3 250 20 - 30 -
Filet rybny 4 400 3 250 12 - 14 10 - 12
Zapiekane kanapki 4 - 6 3 250 5 - 7
Tosty 4 - 6 3 250 2 - 4 2 - 3
Turbo grill
Ostrzeżenie! Z tej funkcji należy korzystać przy
temperaturze maksimum 200°C
Ilość Grill Czas pieczenia (min)
RODZAJ POTRAWY Kawałki (g) Poziom pie-
karnika
Temp. (°C) 1. strona 2. strona
Panierowana pieczeń
(indyk)
1 1000 3 200 30 - 40 20 - 30
Kurczak (połówki) 2 1000 3 200 25 - 30 20 - 30
Udka kurczaka 6 - 3 200 15 - 20 15 - 18
Przepiórka 4 500 3 200 25 - 30 20 - 25
Zapiekanka warzywna - - 3 200 20 - 25 -
Małże - - 3 200 15 - 20 -
Makrela 2 - 4 - 3 200 15 - 20 10 - 15
Filety rybne 4 - 6 800 3 200 12 - 15 8 - 10
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
•Przód urządzenia należy myć miękką ściereczką
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia
naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych należy uży-
wać zwykłego płynu do mycia naczyń.
•Po każdym użyciu należy oczyścić wnętrze piekarni-
ka. Dzięki temu można łatwiej usunąć zabrudzenia i
uniknąć ich przypalenia.
11
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy usuwać za
pomocą specjalnego środka do czyszczenia piekar-
ników.
•Po każdym użyciu akcesoriów piekarnika należy je
wyczyścić i pozostawić do wyschnięcia. Do czy-
szczenia należy użyć miękkiej ściereczki zwilżonej
ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Akcesoriów nieprzywierających nie wolno czyścić
agresywnymi środkami, ostrymi przedmiotami ani
myć w zmywarce. Może to spowodować uszkodze-
nie powłoki nieprzywierającej.
Urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej lub
aluminium:
Drzwi piekarnika należy czyścić wyłącznie za pomocą
wilgotnej gąbki. Osuszyć miękką ściereczką.
Nie należ
y używać myjek stalowych, kwasów ani pro-
duktów ściernych, ponieważ mogą one uszkodzić po-
wierzchnię piekarnika. Panel sterowania piekarnika na-
leży czyścić stosując się do tych samych zaleceń.
Czyszczenie uszczelki drzwi
•Należy regularnie sprawdzać uszczelkę drzwi. Usz-
czelka drzwi jest założona wokół obramowania ko-
mory piekarnika. Nie wolno korzystać z urządzenia,
jeśli uszczelka drzwi jest uszkodzona. Należy skon-
taktować się z punktem serwisowym.
Aby wyczyścić uszczelkę drzwi, należy zapoznać się
z ogólnymi informacjami na temat czyszczenia.
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność podczas
wymiany żarówki oświetlenia piekarnika.
Występuje zagrożenie porażeniem prądem.
Przed wymianą żarówki oświetlenia piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bezpieczników lub
wyłączyć wyłącznik obwodu.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę, aby zapo-
biec uszkodzeniu żarówki i szklanego klosza.
1. Obrócić szklany klosz w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara, aby go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią do pie-
karnika, odporną na działanie wysokich tempera-
tur do 300°C.
Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Czyszczenie drzwi piekarnika
W drzwiach piekarnika znajdują się dwie szyby. Drzwi
piekarnika i wewnętrzne szyby można wymontować w
celu ich wyczyszczenia.
Jeśli drzwi nie zostaną uprzednio zdemontowane,
mogą się gwałtownie zamknąć podczas wyjmo-
wania z nich szyby wewnętrznej.
Uwaga! Nie używać urządzenia bez szyb.
1
Otworzyć całkowicie
drzwi i chwycić za oba
zawiasy.
2
Podnieść i obrócić
dźwignie umieszczone
na obu zawiasach.
3
Przymknąć drzwi pie-
karnika do pierwszej po-
zycji otwarcia (do poło-
wy). Następnie pociąga-
jąc drzwi do siebie, wyjąć
je z mocowania.
4
Umieścić drzwi na
stabilnej powierzchni
przykrytej miękką szmat-
ką.
12
5
Zwolnić system blo-
kujący, aby wymontować
wewnętrzną szybę.
90°
6
Obrócić dwa elemen-
ty mocujące o 90° i wyjąć
je z gniazd.
1
2
7
Ostrożnie podnieść
(krok 1) i wyjąć (krok 2)
szybę.
Umyć szybę wodą z dodatkiem mydła. Ostrożnie wy-
trzeć szybę do sucha.
Montaż szyby i drzwi
Po umyciu należy najpierw włożyć szybę, a następnie
zamontować drzwi piekarnika. Wykonać powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
Nadruk na szybie powinien być skierowany ku wew-
nętrznej stronie drzwi. Należy sprawdzić, czy po za-
montowaniu powierzchnia obramowania szyby w miejs-
cu nadruku nie jest szorstka w dotyku.
Upewnić się, że wewnętrzna szyba została osadzona
prawidłowo. Patrz ilustracja.
Co zrobić, gdy…
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Problem Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Urządzenie nie działa. Urządzenie jest wyłączone. Włączyć urządzenie. Patrz rozdział
„Codzienna eksploatacja”.
Urządzenie nie działa. Zadziałał bezpiecznik w skrzynce
bezpieczników.
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli bez-
piecznik zadziała więcej niż jeden
raz, należy skontaktować się z wy-
kwalifikowanym elektrykiem.
Nie działa oświetlenie piekarnika. Żarówka jest przepalona. Wymienić żarówkę.
Na potrawach i w piekarniku osiada
skroplona para wodna.
Potrawa pozostawała zbyt długo w
piekarniku.
Nie należy pozostawiać potraw w
piekarniku dłużej niż przez 15 - 20
minut po zakończeniu pieczenia.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym zakresie nie
jest możliwe, należy skontaktować się ze sprzedawcą
lub punktem serwisowym.
Dane niezbędne dla punktu serwisowego znajdują się
na tabliczce znamionowej. Tabliczka znamionowa znaj-
duje się na przednim obramowaniu komory urządzenia.
13
Zaleca się wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
Instalacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Zabudowa urządzenia
570
594
7
590
560
540
20
min. 550
20
590
min. 560
min. 550
min. 560
600
20
A
B
Instalacja elektryczna
Ostrzeżenie! Instalację elektryczną musi
wykonać wykwalifikowana osoba.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za nie-
przestrzeganie zaleceń dotyczących bezpieczeń-
stwa, które zawarto w rozdziale „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Urządzenie wyposażono w przewód zasilający oraz
wtyczkę.
14
Przewód
Rodzaje przewodów przeznaczonych do montażu lub
wymiany: H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RRF, H05 VV-F,
H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Dobór przekroju przewodu należy przeprowadzić na
podstawie mocy całkowitej podanej na tabliczce zna-
mionowej oraz w tabeli:
Całkowity pobór mo-
cy
Przekrój przewodu
maksimum 1380 W 3 x 0,75 mm²
Całkowity pobór mo-
cy
Przekrój przewodu
maksimum 2300 W 3 x 1 mm²
maksimum 3680 W 3 x 1,5 mm²
Przewód ochronny (żółto-zielony) musi być o 2 cm dłuż-
szy od przewodu fazowego i neutralnego (niebieski
i brązowy).
Ochrona środowiska
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza,
że tego produktu nie wolno traktować tak, jak innych
odpadów domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmującego się
złomowanym sprzętem elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na
środowisko naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskać
szczegółowe dane dotyczące możliwości recyklingu
niniejszego urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami oczyszczania
miasta lub sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Opakowanie
Materiały, z których wykonano opakowanie, są
przyjazne dla środowiska i nadają się do recyklingu.
Elementy z tworzyw sztucznych oznaczono międzyna-
rodowymi skrótami, takimi jak PE, PS itp. Materiały
opakowaniowe należy utylizować, wyrzucając je do od-
powiedniego pojemnika udostępnionego przez komu-
nalny zakład utylizacji odpadów.
15
www.electrolux.com/shop
892954247-A-472012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Zoppas POB20601XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi