– Wsunąć pokrywę z powrotem na miejsce, włożyć śrubę i dokręcić.
– Włożyć wtyczkę do kontaktu. Urządzenie włączy się automatycznie po 3-5 minutach.
Przechowywanie żywności
– Temperatura wewnątrz komory lodówki zależy w dużej mierze od temperatury otoczenia,
ustawienia regulatora temperatury oraz ilości przechowywanej żywności.
– Efekt chłodzenia w części lodówkowej nie jest taki sam we wszystkich miejscach. Stosunkowo
najcieplej jest w strefie w pobliżu drzwi u góry, a najchłodniej jest w pobliżu tylnej ścianki na
dole komory.
– Dlatego zaleca się przechowywanie żywności wedle następującego systemu:
– Na półkach w komorze (od dołu w górę): pieczywo, dania gotowe, nabiał, mięso, ryba oraz
wędliny/kiełbasa.
– W komorach na warzywa: warzywa, sałatki i owoce.
– Na półkach w drzwiach (od dołu w górę): masło, ser, jaja, słoiki (np. z musztardą), niewielkie
butelki, duże butelki, mleko i kartony z sokami.
– Na początek regulator temperatury należy ustawić w pozycji 4. Jeżeli temperatura chłodzenia jest
zbyt niska, przestawić regulator na pozycję 1-3; jeżeli jest zbyt wysoka - na pozycję 5-7.
Jeżeli na tylnej ściance pojawi się szron, może to oznaczać, że drzwi lodówki były zbyt długo
otwarte, lub włożono do niej ciepłą żywność, lub ustawiono regulator temperatury na zbyt
wysoką pozycję.
– Płyny oraz żywność o intensywnym zapachu lub taką, która łatwo pochłania zapachy (np. ser,
ryba, masło) należy przechowywać w osobnych, hermetycznie zamkniętych pojemnikach.
– Ciepłą żywność należy pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej przed
włożeniem do lodówki.
– Należy dbać o to, by drzwi były dokładnie zamknięte i by pomiędzy ich uszczelkę a ramę
lodówki nie dostawała się żywność przechowywana w lodówce.
Czyszczenie i rozmrażanie
– Przed przystąpieniem do czyszczenia zawsze należy wyjąć wtyczkę z gniazdka.
– Nie polewać urządzenia wodą z zewnątrz, ani wewnątrz.
– Do częstego mycia zaleca się stosowanie ciepłej wody z delikatnym detergentem. Aby zapobiec
gromadzeniu się nieprzyjemnych zapachów w lodówce, należy ją czyścić mniej więcej raz na
miesiąc.
– Akcesoria należy myć osobno w wodzie z płynem. Nie myć ich w zmywarce.
– Nie stosować ścierających lub żrących substancji czyszczących, ani substancji z zawartością
alkoholu.
– Po umyciu przetrzeć wszystkie powierzchnie ściereczką wypłukaną w czystej wodzie, a następnie
wytrzeć do sucha. Przed ponownym włożeniem wtyczki do kontaktu koniecznie wytrzeć dłonie
do sucha.
– Aby zapewnić minimalne zużycie energii i optymalną pracę urządzenia, należy przynajmniej
dwa razy do roku dokładnie wyczyścić kompresor (z tyłu lodówki) za pomocą miotełki lub
odkurzacza.
– Podczas czyszczenia należy uważać, aby nie uszkodzić tabliczki znamionowej znajdującej się
wewnątrz komory lodówki.
Rozmrażanie komory lodówki:
Wbudowany parownik jest pokryty pianką wewnątrz ścianek i stąd na tylnej ściance może pojawić się
szron. Kiedy kompresor nie pracuje szron zacznie topnieć. Powstająca w ten sposób woda
odprowadzana jest przez system wężyków do zbiorniczka pod kompresorem, gdzie następnie
78