SEVERIN OD 2940 Instrukcja obsługi

Kategoria
Suszarki do owoców
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

FIN
RUS
Obst-Dörr-Automat
Fruit dryer
Déshydrateur de fruits
Fruitdroger
Deshidratador de frutas
Essiccatore per frutta
Tørreapparat til frugt
Frukttork
Hyötykasvikuivuri
Suszarka do owoców
ηραντρας ρτων
Электросушилка для
сушки фруктов
Manuale d’uso
Instrucciones de uso
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
Instructions for use
Gebrauchsanweisung
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Руководство по эксплуатации
δηγες ρσεως
Drogi Kliencie
Przed użyciem urządzenia, uprzejmie
prosimy o dokładne zapoznanie się z
instrukcją.
Podłączenie do sieci zasilającej
Należy sprawdzić aby napięcie sieciowe
zgadzało się z napięciem zaznaczonym na
tabliczce znamionowej urządzenia. Niniejszy
wyrób zgodny jest z obowiązującymi w UE
przepisami dotyczącymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Obudowa
2. Przewód przyłączeniowy z wtyczką
3. Siatki do suszenia
4. Pokrywa
5. Przełącznik On/Off
6. Tabliczka znamionowa (na spodzie
urządzenia)
Instrukcja bezpieczeństwa
Uwaga! Zewnętrzne powierzchnie
obudowy włączonego urządzenia
rozgrzewają się do wysokich temperatur.
Należy uważać aby przewód
przyłączeniowy nie stykał się z gorącą
powierzchnią.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
Uwaga! Umieszczanie aparatu na
gorących powierzchniach, w pobliżu
źródeł ciepła, ognia czy łatwopalnych par
grozi jego uszkodzeniem.
Nigdy nie należy ciągnać za przewód
przy wyjmowaniu wtyczki z gniazdka w
ścianie.
Poziom hałasu nie przekracza 70dB(A).
Zgodnie z regulaminem bezpieczeństwa i
w celu uniknięcia ryzyka, wszelkie
naprawy sprzętu elektrycznego muszą
być przeprowadzane przez fachowy i
upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
przyłączeniowego. Jeśli urządzenie
wymaga naprawy, prosimy je wysłać do
jednego z naszych działów obsługi
klientów. Odpowiednie adresy znajdują
się na karcie gwarancyjnej w języku
polskim.
Urządzenie to przeznaczone jest do
użytku domowego a nie komercjalnego
Uruchomienie urządzenia
Przy pierwszym włączeniu aparatu możemy
poczuć nieznaczny swąd. Jest to zupełnie
normalne i będzie trwało tylko kilka chwil.
Przed pierwszym użyciem zaleca się
poddanie urządzenia rozgrzewaniu na
pusto przez około 30 minut w
pomieszczeniu z dobrą wentylacją. Potem
należy aparat dokładnie wyczyścić ( patrz:
Ogólne zasady konserwacji i czyszczenia).
Siatki do suszenia
Można jednorazowo użyć 5 siatek do
suszenia, zależy to jednak od ilości owoców
czy jarzyn przeznaczonych do suszenia.
Znajdujące się na zewnętrznym pierścieniu
integralne końcówki odstępu pozwalają
regulować odległość pomiędzy tymi siatkami
w dwojaki sposób. Jeśli chcemy zwiększyć
odstęp między siatkami, należy tak ustawić
końcówki odstępu, aby znalazły się w jednej
linii pionowej. Zmniejszanie odstępu między
siatkami uzyskujemy przez ustawienie
końcówek odstępu w jednej linii poziomej..
Informacja ogólna
Wszystkie owoce, jarzyny czy zioła
34
Suszarka do owoców
przeznaczone do suszenia powinny być
dojrzałe, świeże i czyste.
Susz doskonale zachowuje wszelkie wartości
odżywcze, smak, zapach jak również
zawartość minerałów. Susz przechowuje się
stosunkowo łatwo przez wiele lat, pod
warunkiem że podstawowy surowiec był
świeży, dojrzały, zdrowy i czysty.
Suszenie owoców wymaga usunięcia gniazd
nasiennych, pestek, nasion oraz łodyżek ( za
wyjątkiem czereśni i wiśni). Przed suszeniem
nie należy owoców obierać. Skrapianie
owoców przygotowanych do suszenia
cytryną chroni miąższ przed ciemnieniem.
Działanie
-
70
o
C to najwyższa temperatura, jaką
urządzenie osiąga podczas działania.
-
Owoce i jarzyny przeznaczone do
suszenia powinny być pokrojone na
kawałki o równej wielkości i grubości.
-
Kawałki przeznaczone do suszenia
powinny być równo rozłożone na siatce.
Aby zapewnić dobrą cyrkulację
powietrza, należy sprawdzić aby kawałki
nie stykały się ze sobą.
-
Kiedy stosujemy kilka siatek na raz,
temperatura suszenia jest większa na
dole i spada w górnych warstwach. W
związku z tym, czas suszenia na siatkach
górnych musi być dłuższy.
-
Suszarkę załadowaną artykułami do
suszenia zamykamy pokrywą, wkładamy
wtyczkę przewodu przyłączeniowego do
odpowiedniego gniazdka w ścianie i
włączamy urządzenie (zanotować
godzinę włączenia).
-
Dolne siatki, które suszą szybciej,
wyjmujemy wtedy, kiedy susz osiągnie
odpowiednią konsystencję. Możemy z
powrotem je użyć na suszenie świeżych
porcji owoców czy jarzyn, ale wtedy
umieszczamy je w górnych warstwach
suszarki. Należy pamiętać, że możemy
zmieniać pozycję siatek w każdej chwili.
Przechowywanie suszu
Przed ostatecznym zmagazynowaniem
suszu, należy dokładnie sprawdzić czy jest on
dobrze wysuszony oraz wystudzony. Jest to
niezwykle ważne dla zagwarantowania
właściwej jakości przechowywanego suszu.
Nie powinien on, w czasie przechowywania,
być narażony na wchłanianie wilgoci.
Pojemniki przeznaczone do
przechowywania suszu ( puszki, szkło czy też
torby plastikowe) powinny mieć
hermetyczny system zamknięcia. Zaleca się
używanie elektrycznego aparatu do
próżniowego zgrzewania toreb plastikowych
wypełnionych suszem. Susz nie powinien być
wystawiony na działanie światła, należy go
przechowywać w ciemnych
pomieszczeniach.
Kiedy chcemy użyć suszu
Suche owoce i jarzyny zalewamy ciepłą
wodą ( powinny być całkowicie w niej
zanurzone) na całą noc. Susz ( jarzyny, zioła)
mogą być dodawane do zup i sosów bez
uprzedniego moczenia.
Suszone owoce, jarzyny i zioła stosuje się w
różnych przepisach kulinarnych. Wiele
książek kucharskich zawiera wyczerpujące
informacje na ten temat.
Ogólne zasady konserwacji i czyszczenia
Przed przystąpieniem do czyszczenia
urządzenie należy wyłączyć z gniazda
elektrycznego i odczekać aż całkowicie
ostygnie.
Nie należy czyścić urządzenia wodą ani
zanurzać go w wodzie. Można go
przetrzeć gładką i lekko wilgotną
ściereczką.
-
Siatki do suszenia i pokrywę można
czyścić ściereczką zamoczoną w
delikatnym roztworze detergentu. Siatki
do suszenia mogą być myte w
automatycznej zmywarce.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
35
Czas suszenia wymieniony w tej tabeli jest dla każdego artykułu podany w przybliżeniu.
Zależy on od wielkości, konsystencji i ilości artykułów przeznaczonych do suszenia.
Artykuły Przygotowanie Porcja na Czas Konsystencja Proporcja wagi
przeznaczone jedną siatkę suszenia w po wysuszeniu produktu suchego
do suszenia do suszenia godzinach w stosunku do
świeżego
Ananas obrać, pokroić na plastry o grubości 500 g 12-13 bardzo giętka 25-30%
ok. 8 mm
Jabłka pokroić w kawałki o grubości 600 g 7 bardzo giętka 10-15%
ok. 15 mm, lub
plasterki ok. 8 mm 6-7
Morele przekroić na połówki, ułożyć 500 g 11-13 giętka 20%
przekrojoną stroną do góry
Banany obrać, przekroić na pól, lub ćwiartki 600 g 9-13 giętka 20-25%
Bazylia, cząber, suszyć w całości lub posiekać. - 1.5 - 2.5 łamliwa -
koper, estragon, Po opłukaniu osuszyć na
natka pietruszki, papierowym ręczniku
rozmaryn, szałwia,
szczypiorek
Gruszki owoc w całości (ugotować do 800 g 25 giętka 20-25%
miękkości przed suszeniem)
przepołowić, ułożyć przekrojoną 600 g 16 giętka
stroną do góry
pokroić na plasterki o grubości 500g 7 giętka
ok. 8 mm
Fasola przed suszeniem ugotować w 400 g 6-7 łamliwa 15%
całości aż do miękkości
Groszek wyłuskać, krótko blanszować 400 g 10 twarda 25%
Truskawki przepołowić lub suszyć w całości 250 g 10-16 giętka 20%
500 g
Ogórki nie obierać, pokroić na plasterki o 400 g 8 twarda 15%
grubości ok.1cm
Marchew obrać, pokroić na plasterki o 400 g 7 twarda 15%
grubości ok.8 mm
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według warunków
karty gwarancyjnej wydanej przez
wyłącznego przedstawiciela SEVERIN w
Polsce, GAMMA Kluczbork.
Obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną
zapewnia autoryzowana sieć serwisowa na
terenie całej Polski.
36
Czereśnie suszyć w całości 500 g 11-13 twarda 25-30%
(jak skóra)
Pory przepołowić wzdłużnie, pokroić na 500 g 8 łamliwe 20%
części o długości 6-8 cm, blanszować
Ostre papryczki , pokroić na paseczki o grubości 400 g 9 giętka 20%
zielona papryka ok. 8 mm
Grzyby dokładnie oczyścić, mniejsze - 3-4 gumowate -
grzybki suszyć w całości, większe
pokroić w paseczki
Seler naciowy Usunąć części zewnętrzne, resztę 400 g 7 twarda 15%
pociąć na plasterki o grubości ok,
8 mm . blanszować
Jarzyny na zupę pokroić marchwie, seler naciowy, 300 g 6-7 gumowata 10-15%
pory, kalarepki i kapustę na
cienkie kawałki, blanszować
Pomidory przepołowić, ułożyć stroną 400 g 10 giętka 15%
przecięcia do góry, lub
pokroić na plasterki o grubości 300 g 8-9 twarda 10%
ok. 6 mm
Winogrona przepołowić, ułożyć stroną 500 g 13 bardzo giętka 20%
przecięcia do góry
Cukinie nie obierać, pokroić na plasterki o 400 g 8 giętka 15%
grubości ok, 8 mm
37
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50

SEVERIN OD 2940 Instrukcja obsługi

Kategoria
Suszarki do owoców
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla