54
dokadnie wyczyci (zob. Czyszczenie i
konserwacja).
Siatki do suszenia
Mona jednoczenie uy do 5 siatek do
suszenia.
Zaley to jednak od iloci owoców lub jarzyn
przeznaczonych do suszenia. Znajdujce
si na zewntrznym piercieniu wbudowane
elementy dystansujce pozwalaj regulowa
odlego pomidzy siatkami na dwa
sposoby. Jeli odstp midzy siatkami
ma by wikszy, naley tak ustawi
elementy dystansujce, aby znalazy si
w linii pionowej. Aby zmniejszy odstp
midzy siatkami, naley ustawi elementy
dystansujce w linii poziomej.
Informacje ogólne
Owoce, jarzyny czy zioa przeznaczone do
suszenia powinny by dojrzae, wiee i
czyste.
Susz doskonale zachowuje wszelkie
warto
ci odywcze, smakowe i zapachowe,
jak równie mineray. Gotowy susz to
wygodny sposób na przechowywanie
ywnoci nawet przez wiele lat.
Suszenie owoców wymaga usunicia gniazd
nasiennych, pestek, nasion oraz odyek
(za wyjtkiem czereni i wini). Skropienie
owoców przygotowanych do suszenia
cytryn chroni misz przed ciemnieniem.
Obsługa
∙ Owoce i jarzyny przeznaczone do
suszenia powinny by pokrojone na
kawaki o równej wielkoci i gruboci.
∙ Kawaki przeznaczone do suszenia
powinny by równo rozoone na siatce.
Aby zapewni dobr cyrkulacj powietrza,
kawaki nie powinny styka si ze sob.
∙ Kiedy zaoonych jest kilka siatek na raz,
temperatura suszenia jest wysza na dole
i nisza w górnych warstwach. W zwizku
z tym, czas suszenia na siatkach górnych
jest duszy.
∙ Suszark wype
nion artykuami
do suszenia naley zamkn
pokryw, woy wtyczk przewodu
przyczeniowego do odpowiedniego
gniazdka i wczy urzdzenie
(zanotowa godzin wczenia).
∙ Dolne siatki, które susz szybciej,
wyj kiedy susz osignie odpowiedni
konsystencj. Mona je z powrotem uy
do suszenia wieych porcji owoców lub
jarzyn, ale wtedy naley umieci je w
górnych warstwach suszarki. Ustawienie
siatek mona zmieni w kadej chwili.
Uwaga! W trakcie pracy urzdzenia siatki i
obudowa osigaj wysok temperatur.
Przechowywanie suszu
Przed ostatecznym odoeniem suszu
do przechowania, nale
y dokadnie
sprawdzi, czy jest on dobrze wysuszony
oraz wystudzony. Jest to niezwykle wane
dla zagwarantowania waciwej jakoci
przechowywanego suszu.
W czasie przechowywania nie powinien
on by naraony na wchanianie
wilgoci. Pojemniki przeznaczone do
przechowywania suszu (puszki, soiki
lub worki plastikowe) powinny mie
hermetyczny system zamknicia. Zaleca
si uywanie elektrycznego aparatu do
próniowego zgrzewania toreb plastikowych
wypenionych suszem. Susz nie powinien
by wystawiony na dziaanie wiata,
naley go przechowywa w ciemnych
pomieszczeniach.