SEVERIN OD 2940 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsugi
GR O 
RU   
Obst-Dörr-Automat 4
Fruit dryer 9
Dessiccateur de fruits 14
Fruitdroger 20
Secadora de frutas 25
Essiccatore per frutta 31
Tørreapparat til frugt 37
Frukttork 42
Hyötykasvikuivuri 47
Suszarka do owoców 52
  58
   64
www.severin.com
welcome home
52
Suszarka do owoców
Szanowni Klienci!
Przed uyciem urzdzenia prosz dokadnie
zapozna si z ponisz instrukcj,
któr naley zachowa do póniejszego
wgldu. Urzdzenie moe by obsugiwane
wycznie przez osoby, które zapoznay si z
niniejsz instrukcj.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urzdzenie naley podcza do sieci
elektrycznej wycznie do prawidowo
zainstalowanego gniazdka z uziemieniem.
Naley sprawdzi, czy napicie sieciowe
zgadza si z napiciem podanym na
tabliczce znamionowej urzdzenia.
Niniejszy wyrób zgodny jest z
obowizujcymi w UE przepisami
dotyczcymi oznakowania produktu.
Zestaw
1. Pokrywa
2. Przewód zasilajcy z wtyczk
3. Obudowa
4. Tabliczka znamionowa (na spodzie
urzdzenia)
5. Przecznik On/Off
6. Siatki do suszenia
Instrukcja bezpieczeństwa
Ze wzgldów bezpieczestwa
wszelkie naprawy tego elektrycznego
urzdzenia musz by wykonywane
przez autoryzowany serwis. Jeli
urzdzenie wymaga naprawy,
prosimy wysa je do naszego dziau
obsugi klienta (zob. zacznik).
Przed przystpieniem do
czyszczenia, naley sprawdzi, czy
urzdzenie zupenie ostygo i jest
wyczone z sieci elektrycznej.
Nie zanurza sprztu w wodzie, ani
nie my go wod, poniewa grozi to
poraeniem prdem.
Szczegóowe informacje na temat
czyszczenia urzdzenia znajduj
si w punkcie Czyszczenie i
konserwacja.
Urzdzenie nie jest przystosowane
do uruchamiania go przy uyciu
zewntrznego zegara lub odrbnego
systemu zdalnego sterowania.
Osoby o ograniczonych zdolnociach
zycznych, czuciowych lub
psychicznych albo nieposiadajce
stosownego dowiadczenia lub wiedzy,
a take dzieci (w wieku co najmniej
8 lat), mog korzysta z urzdzenia,
pod warunkiem e znajduj si pod
nadzorem lub zostay poinstruowane,
jak uywa urzdzenia i s w peni
wiadome wszelkich zagroe i
wymaganych rodków ostronoci.
Nie dopuszcza do uywania
PL
53
urzdzenia jako zabawki przez dzieci.
Nie wolno pozwala dzieciom
na wykonywanie jakichkolwiek
prac zwizanych bezporednio
z konserwacj lub czyszczeniem
urzdzenia, a jeeli ju, to dziecko
musi mie co najmniej 8 lat i by
nadzorowane przez osob doros.
Dzieci poniej 8 roku ycia nie
powinny mie adnego dostpu
do urzdzenia ani przewodu
zasilajcego.
Uwaga: Nie pozwala, aby dzieci miay
dostp do elementów opakowania,
poniewa mog one spowodowa
zagroenie, np. uduszenia.
Przed uyciem naley dokadnie
sprawdzi, czy gówny korpus urzdzenia
i wszystkie elementy czynnociowe s
sprawne i nie nosz ladów uszkodzenia.
Jeeli urzdzenie np. spado na tward
powierzchni albo przewód zasilajcy
zosta naraony na zbyt silne szarpnicie,
nie nadaje si ono do dalszego uytku:
nawet najmniejsza, niewidoczna usterka
powstaa z tego powodu, moe mie
ujemny wpyw na dziaanie urzdzenia i
bezpieczestwo uytkownika.
Urzdzenie naley ustawia na równej
i odpornej na wysokie temperatury
powierzchni.
Uwaga: Obudowa wczonego
urzdzenia rozgrzewa si do wysokiej
temperatury.
W trakcie pracy urzdzenie musi by
ustawione na stabilnej, równej i odpornej
na wysokie temperatury powierzchni.
Nie stawia urzdzenia na gorcych
powierzchniach (np. kuchenki) ani w
ich pobliu, ani te w pobliu róde
otwartego ognia.
Uwaga: Urzdzenie nie nadaje si do
uytku na wolnym powietrzu.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazda
elektrycznego:
- po zakończeniu pracy;
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- i przed przystąpieniem do
czyszczenia.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka nie szarpa
za przewód.
Urzdzenie mona uywa wycznie w
poczeniu z akcesoriami producenta,
zgodnie z ich przeznaczeniem.
Za szkody wynike z nieprawidowego
uywania sprztu lub uytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi win
ponosi wycznie uytkownik.
Urzdzenie przeznaczone jest do
zastosowa domowych lub podobnych,
jak np. w
- biurach lub innych miejscach pracy;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz innych
podobnych miejscach zakwaterowania
(przez klientów);
- pensjonatach.
Uruchomienie urządzenia
Przy pierwszym wczeniu urzdzenia moe
pojawi si charakterystyczny zapach.
Jest to zupenie normalne i potrwa tylko
chwil. Przed pierwszym uyciem zaleca
si rozgrza urzdzenie na pusto na
okoo 30 minut w dobrze wentylowanym
pomieszczeniu. Potem naley urzdzenie
54
dokadnie wyczyci (zob. Czyszczenie i
konserwacja).
Siatki do suszenia
Mona jednoczenie uy do 5 siatek do
suszenia.
Zaley to jednak od iloci owoców lub jarzyn
przeznaczonych do suszenia. Znajdujce
si na zewntrznym piercieniu wbudowane
elementy dystansujce pozwalaj regulowa
odlego pomidzy siatkami na dwa
sposoby. Jeli odstp midzy siatkami
ma by wikszy, naley tak ustawi
elementy dystansujce, aby znalazy si
w linii pionowej. Aby zmniejszy odstp
midzy siatkami, naley ustawi elementy
dystansujce w linii poziomej.
Informacje ogólne
Owoce, jarzyny czy zioa przeznaczone do
suszenia powinny by dojrzae, wiee i
czyste.
Susz doskonale zachowuje wszelkie
warto
ci odywcze, smakowe i zapachowe,
jak równie mineray. Gotowy susz to
wygodny sposób na przechowywanie
ywnoci nawet przez wiele lat.
Suszenie owoców wymaga usunicia gniazd
nasiennych, pestek, nasion oraz odyek
(za wyjtkiem czereni i wini). Skropienie
owoców przygotowanych do suszenia
cytryn chroni misz przed ciemnieniem.
Obsługa
Owoce i jarzyny przeznaczone do
suszenia powinny by pokrojone na
kawaki o równej wielkoci i gruboci.
Kawaki przeznaczone do suszenia
powinny by równo rozoone na siatce.
Aby zapewni dobr cyrkulacj powietrza,
kawaki nie powinny styka si ze sob.
Kiedy zaoonych jest kilka siatek na raz,
temperatura suszenia jest wysza na dole
i nisza w górnych warstwach. W zwizku
z tym, czas suszenia na siatkach górnych
jest duszy.
Suszark wype
nion artykuami
do suszenia naley zamkn
pokryw, woy wtyczk przewodu
przyczeniowego do odpowiedniego
gniazdka i wczy urzdzenie
(zanotowa godzin wczenia).
Dolne siatki, które susz szybciej,
wyj kiedy susz osignie odpowiedni
konsystencj. Mona je z powrotem uy
do suszenia wieych porcji owoców lub
jarzyn, ale wtedy naley umieci je w
górnych warstwach suszarki. Ustawienie
siatek mona zmieni w kadej chwili.
Uwaga! W trakcie pracy urzdzenia siatki i
obudowa osigaj wysok temperatur.
Przechowywanie suszu
Przed ostatecznym odoeniem suszu
do przechowania, nale
y dokadnie
sprawdzi, czy jest on dobrze wysuszony
oraz wystudzony. Jest to niezwykle wane
dla zagwarantowania waciwej jakoci
przechowywanego suszu.
W czasie przechowywania nie powinien
on by naraony na wchanianie
wilgoci. Pojemniki przeznaczone do
przechowywania suszu (puszki, soiki
lub worki plastikowe) powinny mie
hermetyczny system zamknicia. Zaleca
si uywanie elektrycznego aparatu do
próniowego zgrzewania toreb plastikowych
wypenionych suszem. Susz nie powinien
by wystawiony na dziaanie wiata,
naley go przechowywa w ciemnych
pomieszczeniach.
55
Wykorzystywanie suszu
Wysuszone owoce lub jarzyny zalewamy
ciep wod (powinny by cakowicie w
niej zanurzone) na ca noc. Susz (jarzyny,
zioa) mona dodawa do zup i sosów bez
uprzedniego moczenia.
Suszone owoce, jarzyny i zioa
wykorzystywane s w rónych przepisach
kulinarnych. Wyczerpujce informacje na
ten temat mona znale w wielu ksikach
kucharskich.
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystpieniem do czyszczenia
naley zawsze poczeka a urzdzenie
cakowicie ostygnie.
Nie zanurza sprztu w wodzie, ani nie my
go wod, poniewa grozi to poraeniem
prdem.
Do czyszczenia nie naley stosowa
rcych roztworów, ani trcych rodków
czyszczcych.
Mona przeciera urz
dzenie lekko
wilgotn ciereczk.
Siatki do suszenia i pokryw mona
czyci ciereczk w wodzie z dodatkiem
delikatnego detergentu.
Utylizacja
Urzdzenia oznaczone
powyszym symbolem naley
usuwa osobno, a nie wraz
ze zwykymi odpadkami z
gospodarstwa domowego. Urzdzenia takie
zawieraj bowiem cenne materiay, jakie
mona podda recyklingowi. Odpowiednia
utylizacja takich urzdze przyczynia si
do ochrony rodowiska i zdrowia ludzkiego.
Szczegóowych informacji na ten temat
udzielaj lokalne wadze lub sklepy
prowadzce sprzeda detaliczn.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiau i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowizuje si do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, e produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a póniej odesany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego
przez rm
Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowaa wano, urzdzenie
musi by uywane zgodnie z instrukcj i
nie moe by mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupowanion do tego osob, ani te
uszkodzone w wyniku nieprawidowego
uycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zuycia, ani elementów atwo tukcych si,
jak szko, elementy ceramiczne, arówki
itd. Niniejsza gwarancja nie ogranicza
ustawowych praw konsumenta ani innych
praw, jakie konsument posiada zgodnie z
obowizujcymi przepisami, które dotycz
zakupu przedmiotów uytkowych. Jeeli
urzdzenie przestanie dziaa prawidowo i
musi zosta odesane, naley je dokadnie
zapakowa i doczy imi, nazwisko i adres
nadawcy oraz przyczyn odesania. Jeli
urzdzenie jest nadal na gwarancji, prosz
take doczy paragon zakupu, lub faktur
zakupow.
56
Czasy suszenia podane w poniszej tabeli maj charakter jedynie orientacyjny. Rzeczywisty
czas suszenia zaley od wielkoci, konsystencji i iloci artykuów umieszczonych w suszarce.
Artykuły
przeznaczone
do suszenia
Przygotowanie
Porcja
na jedną
siatkę do
suszenia
Czas
suszenia
w
godzinach
Konsystencja
po
wysuszeniu
Proporcja
wagi
produktu
suchego w
stosunku do
świeżego
Ananas
obra, pokroi na plastry o
gruboci ok. 8 mm
500 g 12-13 bardzo gitka 25-30%
Jabka
pokroi w kawaki o gruboci
ok. 15 mm, lub
plasterki ok. 8 mm
600 g
7
6-7
bardzo gitka 10-15%
Morele
przekroi na poówki, uoy
przekrojon stron do góry
500 g 11-13 gitka 20%
Banany
obra, przekroi na pól, lub
wiartki
600 g 9-13 gitka 20-25%
Bazylia,
czber, koper,
estragon,
natka
pietruszki,
rozmaryn,
szawia,
szczypiorek
suszy w ca
oci lub posieka;
najpierw opuka i uoy na
powierzchni wchaniajcej
wod do osuszenia.
- 1.5 - 2.5 amliwa -
Gruszki
owoc w caoci (ugotowa do
mikkoci przed suszeniem)
przepoowi, uoy
przekrojon stron do góry
pokroi na plasterki o gruboci
ok. 8 mm
800 g
600 g
500 g
25
16
7
gitka
gitka
gitka
20-25%
Fasola
przed suszeniem ugotowa w
caoci a do mikkoci
400 g 6-7 amliwa 15%
Groszek wyuska, krótko blanszowa
400 g 10 twarda 25%
Truskawki
przepoowi lub suszy w
caoci
250 g
500 g
10-16 gitka 20%
57
Ogórki
nie obiera, pokroi na
plasterki o gruboci ok.1 cm
400 g 8 twarda 15%
Marchew
obra, pokroi na plasterki o
gruboci ok.8 mm
400 g 7 twarda 15%
Czerenie suszy w caoci 500 g 11-13
twarda (jak
skóra)
25-30%
Pory
przepoowi wzdunie, pokroi
na czci o dugoci
6-8 cm, blanszowa
500 g 8 amliwe 20%
Ostre
papryczki,
zielona
papryka
pokroi na paseczki o gruboci
ok. 8 mm
400 g 9 gitka 20%
Grzyby
dokadnie oczyci, mniejsze
grzybki suszy w caoci,
wiksze pokroi w paseczki
- 3-4 gumowate -
Seler naciowy
usun czci zewntrzne,
reszt poci na plasterki
o gruboci ok, 8 mm .
blanszowa
400 g 7 twarda 15%
Jarzyny na
zup
pokroi marchwie, seler
naciowy, pory, kalarepki i
kapust na cienkie kawaki,
blanszowa
300 g 6-7 gumowata 10-15%
Pomidory
przepoowi, uoy stron
przecicia do góry, lub
pokroi na plasterki o
gruboci ok. 6 mm
400 g
300 g
10
8-9
gitka
twarda
15%
10%
Winogrona
przepoowi, uoy stron
przecicia do góry
500 g 13 bardzo gitka 20%
Cukinie
nie obiera, pokroi na
plasterki o gruboci ok, 8 mm
400 g 8 gitka 15%
liwki
przepoowi, uoy stron
przeci
cia do góry
500 g 11-13 gitka 20%
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

SEVERIN OD 2940 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi