Gorenje IT612SY2B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Instrukcja obsługi
PL
439016
Witroceramiczna indukcyjna płyta do zabudowy,
przeznaczona jest do użytkowania w gospodarstwie
domowym.
Opakowanie naszych wyrobów wykonane jest z
materiałów przyjaznych dla środowiska naturalnego,
które można bez dodatkowej szkodliwości utylizować,
deponować lub zniszczyć.
Materiały te są odpowiednio oznaczone na opakowaniu.
Gdy wyrobu już nie będziecie używać, prosimy o zadbanie
by nie został on ciężarem dla środowiska. Radzimy go
oddać kolekcjonerom »zużytych« artykułów gospodarki
domowej.
Instrukcja obsługi przeznaczona jest dla użytkownika.
Zawiera opis urządzenia i sposób jego użytkowania.
Instrukcja odnosi się do różnych typów urządzeń dlatego
też może zawierać opisy funkcji, których urządzenie
państwa nie posiada.
Przyłączenie urządzenia musi być wykonane zgodnie z
zasadami zawartymi w załączonej instrukcji oraz zgodnie
z obowiązującymi przepisami i standardami.
Podłączenie płyty kuchennej do sieci elektrycznej może
dokonać wyłącznie uprawniony fachowiec.
Tabliczka znamionowa zawierająca podstawowe dane
ceramicznej płyty kuchennej, umieszczona jest na jej
dolnej stronie.
Urządzenie tego typu może być wbudowane do mebla
kuchennego tak, że z jednej strony może być element
meblowy wyższy od urządzenia, a z drugiej strony
element meblowy musi być tej samej wysokości co
element, w którym jest wbudowana ceramiczna płyta
kuchenna.
Szanowni Państwo!
Instrukcja obsługi
Instrukcja przyłączenia
Tabliczka znamionowa
Bezpieczeństwo
przeciwpożarowego
3
WITROCERAMICZNA INDUKCYJNA PŁYTA DO
ZABUDOWY
439016
WAŻNE - PRZECZYTAĆ PRZED UŻYTKOWANIEM ..................................................5
Zalecenia dotyczące bezpieczeństwa ................................................................................5
Ostrzenia.......................................................................................................................................6
CERAMICZNA PŁYTA KUCHENNA Z PANELEM .......................................................7
Sterowanie płytą grzejną ...........................................................................................................7
Zasada działania indukcyjnego pola grzejnego .............................................................8
Naczynia przeznaczone do gotowania na indukcyjnej płycie grzejnej .............8
Stopnie mocy ................................................................................................................................ 10
Porady dotyczące oszczędnego zużycia energii ........................................................10
STEROWANIE PŁYTĄ GRZEJNĄ .................................................................................11
Włączenie płyty kuchennej .....................................................................................................11
Włączenie pól grzejnych ...........................................................................................................11
Wyłączenie pól grzejnych ........................................................................................................12
Wyłączenie płyty grzejnej........................................................................................................12
Blokada działania/zabezpieczenie przed dziećmi .......................................................12
Wskaźnik mocy resztkowej .................................................................................................... 13
Specjalny, najwyższy stopień mocy (pola grzejne oznaczone literami P-
Power boost i SP - Super Power boost) .......................................................................... 13
Ograniczenie czasu działania ................................................................................................ 14
Zabezpieczenie przed przegrzaniem ................................................................................ 14
Funkcja ustawienia czasu (Timer) ........................................................................................15
Funkcje zabezpieczające i wwietlenie usterek ......................................................... 16
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA POWIERZCHNI ................................................. 17
WITROCERAMICZNEJ ................................................................................................... 17
Czyszczenie.....................................................................................................................................17
WBUDOWANIE PŁYTY KUCHENNEJ ........................................................................20
Ważne ostrzeżenia.....................................................................................................................20
Montaż uszczelki piankowej ..................................................................................................20
Wymiary otworu pod zabudowę ..........................................................................................21
Procedura zabudowy .............................................................................................................. 22
Wentylacja w dolnym elemencie do zabudowy kuchennej .................................. 22
Schemat podłączenia ............................................................................................................... 24
PODŁĄCZENIE DO SIECI ELEKTRYCZNEJ .............................................................. 25
DANE TECHNICZNE ...................................................................................................... 27
Tabliczka znamionowa ..............................................................................................................27
4
SPIS TREŚCI
439016
Dzieci w wieku ośmiu lat oraz starsze, a także osoby
o obniżonych możliwościach fi zycznych, ruchowych
lub psychicznych czy też osoby, którym brakuje
doświadczenia lub wiedzy, mogą użytkować niniejsze
urządzenie pod odpowiednią opieką lub też jeżeli
wcześniej zostały odpowiednio pouczone o bezpiecznym
użytkowaniu urządzenia oraz rozumieją zagrożenia,
które mogą wyniknąć na skutek nieprawidłowego
użytkowania tego urządzenia. Dzieci nie powinny bawić
się urządzeniem. Dzieci mogą czyścić urządzenie lub
wykonywać prace związane z jego konserwacją jedynie
pozostając pod odpowiednim nadzorem.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie oraz niektóre dostępne
elementy urządzenia podczas użytkowania urządzenia
mocno się nagrzewają. Należy uważać, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Dzieci poniżej 8 lat powinny być
cały czas pod nadzorem.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo pożaru: na
powierzchnię płyty nie należy kłaść żadnych
przedmiotów.
OSTRZEŻENIE: Gotowanie z użyciem tłuszcz
bądź oleju na płycie kuchennej bez nadzoru grozi
niebezpieczeństwem i może spowodować pożar. Nigdy
nie należy próbować zgasić ognia, używając do tego
wody. Urządzenie należy wyłączyć i płomień przykryć
pokrywą lub wilgotną ścierką.
Po zakończeniu użytkowania pole grzejne należy
wyłączyć za pomocą odpowiednich elementów
sterujących polem; nie należy polegać tylko i wyłącznie na
systemie rozpoznawania naczyń.
»OSTRZEŻENIE: Nie należy użytkować płyty
witroceramicznej, jeżeli na jej powierzchni znajdują się
widoczne pęknięcia, ponieważ grozi to porażeniem
prądem. W takim przypadku należy natychmiast
wyłączyć wszystkie przełączniki pól grzejnych i odkręcić
bezpiecznik bądź wyłączyć główny
wyłącznik instalacyjny, całkowicie przerywając w ten
5
WAŻNE - PRZECZYTAĆ PRZED UŻYTKOWANIEM
Zalecenia dotyczące
bezpieczeństwa
439016
• Urządzenie może podłączyć jedynie pracownik serwisu lub upoważniony do tego
fachowiec.
• W przypadku niefachowych ingerencji lub napraw urządzenia istnieje
niebezpieczeństwo poważnych obrażeń ciała i uszkodzenia urządzenia. Napraw może
dokonywać jedynie serwis naprawczy lub upoważniony do tego fachowiec.
• Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do gotowania. Nie należy go stosować w
jakimkolwiek innym celu, np. do ogrzewania pomieszczenia. Na płycie kuchennej nie
należy stawiać pustych naczyń.
• Podłączając inne urządzenia elektryczne do gniazd sieciowych w pobliżu urządzenia,
należy uważać, aby ich kabel przyłączeniowy nie stykał się z gorącymi powierzchniami
na płycie.
• Pod urządzeniem nie należy przechowywać przedmiotów, wrażliwych na wysoką
temperaturę, na przykład środków czyszczących, rozpylaczy itd.
• Jeżeli płyty witroceramicznej używa się jako powierzchni roboczej, może dojść do jej
uszkodzenia lub porysowania. Ponieważ istnieje niebezpieczeństwo stopienia się lub
pożaru, a tym samym uszkodzenia powierzchni płyty, na płycie nie należy podgrzew
jedzenia w naczyniach aluminiowych lub w naczyniach z tworzywa sztucznego.
• Na indukcyjnym polu grzejnym nie należy kłaść przedmiotów takich jak noże, widelce,
łyżki oraz pokrywki, ponieważ mogą się one mocno nagrzać.
• Różne czynniki, jak np. kąty, pod którymi oglądane jest urządzenie, różne kolory tła,
materiał i oświetlenie, mogą doprowadzić do potencjalnej niespójności kolorystycznej
pomiędzy różnymi urządzeniami albo elementami składowymi w ramach jednej linii
designerskiej.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu suroww wtórnych zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na środowisko naturalne
oraz zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące możliwości recyklingu
niniejszego urządzenia, należy skontaktować się z lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt został zakupiony.
sposób dopływ energii elektrycznej.«
Na indukcyjnym polu grzejnym nie należy kłaść
przedmiotów takich jak noże, widelce, łyżki oraz
pokrywki, ponieważ mogą się one mocno nagrzać.
Urządzeń czyszczących za pomocą gorącej pary lub
wysokociśnieniowych urządzeń czyszczących nie należy
stosować do czyszczenia urządzenia, ponieważ może to
doprowadzić do porenia prądem.
Urządzenie nie jest dostosowane do tego, by sterować
nim za pomocą zewnętrznych zegarów programujących
lub specjalnych systemów kontrolnych.
6
Ostrzenia
439016
A Przycisk sensoryczny włączenia/ wyłączenia płyty
kuchennej
B Wskaźniki stopnia mocy bądź mocy resztkowej
B1 Kropka dziesiętna, oznaczająca uruchomioną funkcję
ustawienia czasu
C Przyciski sensoryczne wyboru pól grzejnych
E Przyciski sensoryczne (-) i (+)
1. Tylne, lewe indukcyjne pole grzejne
2. Tylne, prawe indukcyjne pole grzejne
3. Przednie, lewe indukcyjne pole grzejne
4. Przednie, prawe indukcyjne pole grzejne
5. Panel sterowania płytą grzejną
7
CERAMICZNA PŁYTA KUCHENNA Z PANELEM
Sterowanie płytą
grzejną
439016
W powierzchnię płyty ceramicznej wbudowane są cztery
lub trzy pola grzejne. Powierzchnia płyty jest równa,
bez krawędzi przy których zwykle zbiera się najwięcej
zanieczyszczeń.
Płyta grzejna wyposażona jest w bardzo efektywne
indukcyjne pola grzejne. Ciepło powstaje bezpośrednio
w dnie naczynia, gdyż w tym miejscu jest najbardziej
potrzebne i w ten sposób nie dochodzi do jakichkolwiek
strat cieplnych poprzez witroceramiczną powierzchnię.
Dzięki temu zużycie energii elektrycznej jest o wiele niższe
niż w płytach grzejnych z klasycznym ogrzewaniem.
Witroceramiczne pole grzejne nie nagrzewa się
bezpośrednio, ale poprzez ciepło zwrotne, oddane przez
naczynie. To ciepło, po wyłączeniu pola grzejnego, ukazane
jest jako »moc resztkowa«. W indukcyjnym polu grzejnym,
ogrzewanie umożliwia specjalne indukcyjne uzwojenie,
umieszczone tuż pod witroceramiczną powierzchnią.
Indukcyjne uzwojenie wytwarza pole magnetyczne,
dzięki któremu w dnie naczynia powstają prądy wirowe,
powodujące jego nagrzewanie.
• Indukcyjna płyta grzejna będzie działać prawidłowo, jeśli
będą używane właściwe naczynia kuchenne.
• Podczas gotowania naczynie musi być ustawione
dokładnie na środku pola grzejnego.
• Właściwe naczynia to takie, które podlegają procesowi
indukcji tzn. wykonane ze stali, z emaliowanej stali lub
stopu stali. Nie należy używać naczyń z miedzianym lub
aluminiowym dnem.
• Podczas korzystania z szybkowaru, należy kontrolować
przebieg gotowania, dopóki naczynie nie osiągnie
właściwego ciśnienia. Na początku gotowania pole
grzejne należy włączyć na najwyższą moc, następnie
zgodnie z zaleceniami producenta szybkowaru,
zmniejszyć moc pola grzejnego przy pomocy
właściwego sensora.
• Nie należy używać naczyń z nierównym dnem!
Wklęsłe lub wypukłe dno może zakłócać działanie
zabezpieczenia przed przegrzaniem, w konsekwencji
płyta kuchenna stanie się zbyt gorąca. Może to
spowodować pęknięcia na powierzchni witroceramicznej
Zasada działania
indukcyjnego pola
grzejnego
UWAGA!
W przypadku rozsypania cukru lub rozlania mocno słodzonej potrawy po gorącym polu
grzejnym należy płytę od razu wytrzeć lub cukier usunąć za pomocą strugaczki nawet, gdy
pole grzejne jest jeszcze gorące. W ten sposób można uniknąć większych uszkodzeń. Nie
wolno czyścić powierzchni płyty za pomocą środków czyszczączch, gdy pola grzejne są
jeszcze gorące. Takie czyszczenie może spowodować uszkodzenie powierzchni płyty.
Naczynia przeznaczone
do gotowania na
indukcyjnej płycie
grzejnej
8
439016
oraz topienie się dna naczynia. Gwarancja nie kryje
szkody, powstałej z powodu stosowania niewłaściwych
naczyń czy też z powodu przegrzewania pustych,
suchych naczyń (bez zawartości).
Podczas zakupu naczyń kuchennych prosimy o
zwrócenie uwagi na przeznaczenie »nadaje się do
ogrzewania indukcyjnego«.
Stosować należy jedynie naczynia, odpowiednie do
stosowania na elektrycznej lub indukcyjnej płycie
kuchennej z:
• grubym dnem (conajmniej 2,25 mm)
• płaskim dnem.
Pole grzejne Minimalna średnica dna naczynia
Ø 160 mm Ø 110 mm
Ø 180 mm Ø 110 mm
Ø 200 mm Ø 145 mm
Badania naczynia magnesem
Przy pomocy mniejszego magnesu można łatwo
sprawdzić czy dno naczynia można namagnesować.
Należy używać tylko tych naczyń, do których dna magnes
przylegnie.
Rozpoznawanie naczyń
Jedną z zalet ogrzewania indukcyjnego jest możliwość
rozpoznawania naczyń. Jeśli na polu grzejnym nie ma
naczynia, lub jest naczynie o mniejszej średnicy niż pole
grzejne, nie dochodzi do strat ciepła. Jeśli dno naczynia jest o
wiele mniejsze od średnicy pola grzejnego, istnieje możliwość,
że naczynie nie zostanie rozpoznane przez pole grzejne. Po
włączeniu pola grzejnego, na wskaźniku stopnia mocy świeci
się znak »U«. Jeśli w ciągu dziesięciu minut ustawimy na
polu grzejnym naczynie, pole rozpozna obecność naczynia
i włączy się na zaprogramowaną moc. W momencie zdjęcia
naczynia z pola grzejnego, dopływ energii będzie przerwany.
Jeśli na pole grzejne postawione będzie mniejsze naczynie,
pole rozpozna wielkość naczynia i dostarczy tylko tyle mocy
ile jest potrzebne do jego rozgrzania.
Pole grzejne może ulec uszkodzeniu:
Jeśli ustawione będzie na nim puste naczynie.
Przed ustawieniem naczynia na pole grzejne, należy
dokładnie osuszyć jego dno, aby nie doszło do zaburz
w przewodzeniu ciepła przez co pole grzejne może ulec
uszkodzeniu.
9
439016
Do gotowania i pieczenia bądź smażenia należy używ
naczyń, które można namagnesować, a więc naczyń ze
stali, naczyń emaliowanych lub naczyń ze staliwa. Jedynie
w takim wypadku będzie działało pole indukcyjne.
Moc grzejną pól grzejnych można ustawiać na dziesięciu
żnych stopniach.
W tabeli podane są przykłady zastosowania
poszczególnych ustawień.
• Podczas zakupu naczyń do gotowania proszę pamiętać,
że bardzo często producent podając średnicę naczynia,
podaje wymiar pokrywki, która jest zawsze większa niż
jego dno.
• Garnki ciśnieniowe (parowary) działają na zasadzie
zwiększonego ciśnienia w ciasno zamkniętym wnętrzu,
dlatego są bardziej oszczędne w zużyciu energii
elektrycznej i czasu.
• Należy pamiętać by w parowarze była dostateczna ilość
wody, gdyż w przypadku gdy parowar będzie pusty,
może dojść do jego przegrzania i w efekcie uszkodzenia
zarówno garnka jak i pola grzejnego.
• Garnki i naczynia należy zawsze jeśli to możliwe
przykrywać pokrywką o właściwej wielkości.
• Należy używać garnków, których wielkość odpowiada
ilości przygotowywanej potrawy. Używanie dużych
garnków, zapełnionych tylko częściowo, powoduje
większe zużycie energii.
Stopnie mocy
Stopień
Przeznaczenie
0 Wyłączenie, wykorzystanie mocy resztkowej
1 - 2
Podtrzymywanie temperatury potrawy, powolne gotowanie mniejszych
ilości potraw (najniższe ustawienie)
3
Powolne gotowanie (kontynuowanie gotowania po mocniejszym
podgrzewaniu)
4 - 5
Powolne gotowanie (kontynuacja gotowania)większych ilości potrawy,
pieczenie większych porcji
6 Pieczenie, zapiekanie potraw
7 - 8 Pieczenie
9 Gotowanie dużych ilości, pieczenie.
P
Szczególnie mocne ustawienie do rozpoczęcia gotowania i rozpoczęcia
pieczenia »Power boost«, oraz do gotowania i pieczenia bardzo dużych
ilości jedzenia.
Porady dotyczące
oszczędnego zużycia
energii
10
439016
• Po podłączeniu płyty grzejnej, na chwilę zapalą się
wszystkie wskaźniki. Płyta grzejna jest gotowa do
eksploatacji.
• Płyta grzejna wyposażona jest w elektroniczne sensory,
które włączamy przyciskiem palców trwającym minimum
1 sekundę.
• Każde włączenie sensorów sygnalizuje sygnał dźwiękowy.
• Na powierzchni sensorów nie wolno ustawiać żadnych
przedmiotów. Należy dbać by powierzchnia sensorów
była zawsze czysta.
Przycisk sensoryczny włączenia/ wyłączenia (A) należy
przytrzymać palcem przynajmniej przez 1 sekundę. Płyta
kuchenna jest aktywna, na wszystkich wskaźnikach
stopnia mocy świeci się cyfra »0« oraz pulsują kropki
dziesiętne (B1).
Następne ustawienie musi być wykonane w
przeciągu 10 sekund, w przeciwnym przypadku
płyta grzejna wyłączy się.
Po włączeniu płyty kuchennej za pomocą przycisku
sensorycznego włączenia/ wyłączenia (A), w ciągu
kolejnych 10 sekund należy włączyć żądane pole grzejne.
Po dotknięciu przycisku sensorycznego żądanego pola
grzejnego (C), na wskaźniku stopnia mocy tego pola
intensywniej świeci cyfra »0«.
Dotykając przycisków sensorycznych »+« (E) bądź »-« (E),
należy ustawić stopień mocy od 1-9-P. (Jeżeli w pierwszej
kolejności dotknięty zostanie przycisk »-«, stopień mocy od
razu przestawi się na wartość 9).
Nieprzerwanym przyciśnięciem sensorów »+« (E)
lub »-« (E) poziom mocy zwiększa się lub zmniejsza
»płynnie«. Pojedynczym przyciśnięciem sensora
zwiększamy lub zmniejszamy poziom mocy o jeden
stopień.
Włączenie płyty
kuchennej
Włączenie pól
grzejnych
11
STEROWANIE PŁYTĄ GRZEJNĄ
439016
• Najpierw należy wybrać pole grzejne, które zamierza się
wyłączyć.
• Dotykając przycisku sensorycznego »-« (E), stopień
mocy obniży się do wartości »0«. Jeżeli wszystkie pola
grzejne są ustawione na stopniu »0«, płyta kuchenna
wyłączy się po upływie 20 sekund.
• Płytę kuchenną można wyłączyć w dowolnym
momencie za pomocą przycisku sensorycznego
włączenia/ wyłączenia (A). Wszystkie ustawienia
zostaną anulowane, oprócz ustawień minutnika (patrz:
rozdział Funkcja ustawienia czasu).
Aktywowanie blokady uniemożliwia korzystanie z płyty
grzejnej. W ten sposób blokada działania przedstawia
zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem przez
dzieci.
Włączenie blokady panelu sterującego
• Płyta kuchenna powinna być wyłączona.
• Przyciskając przycisk (A) płytę kuchenną należy
włączyć. Wszystkie wskaźniki poskazują wartość »0«.
• Równocześnie należy przycisnąć przycisk (C) tylnego
lewego pola grzejnego i przycisk »-« (E), oraz
przytrzymać je przez około 3 sekundy. Po sygnale
dźwiękowym na wszystkich wskaźnikach ukaże
się symbol »L«, który zniknie po kilku sekundach.
Zabezpieczenie przed dziećmi jest teraz aktywne.
Wyłączenie blokady panelu sterującego
• Przyciskając przycisk (A) płytę kuchenną należy
włączyć. Wszystkie wskaźniki poskazują symbol L.
• Równocześnie należy przycisnąć przycisk (C) tylnego
pola grzejnego i przycisk »-« (E), oraz przytrzymać je
przez około 3 sekundy. Wszystkie wskaźniki poskazują
ustawienie »0«. Zabezpieczenie przed dziećmi zostało
wyłączone.
Wyłączenie pól
grzejnych
A
Wyłączenie płyty
grzejnej
Blokada działania/
zabezpieczenie przed
dziećmi
12
439016
Witroceramiczna indukcyjna płyta grzejna wyposażona
jest we wskaźnik mocy resztkowej oznaczony literą
»H«. Pole grzejne nie nagrzewa się bezpośrednio ale
pochłania ciepło zwrotne, oddane przez dno naczynia. Po
wyłączeniu pola, jeśli świeci się wskaźnik »H«, pozostałą
w polu grzejnym moc resztkową można wykorzystać do
podtrzymania temperatury potraw lub do rozmrenia
zamrożonych produktów. Jeśli znak »H« zgaśnie to
oznacza, że pole grzejne jest już tylko lekko ciepłe. Ale
nadal istnieje możliwość oparzenia się, dlatego nadal
należy być ostrożnym.
W celu przyspieszenia gotowania, na wszystkich polach
grzejnych można dodatkowo włączyć ustawienie specjalnego
stopnia mocy. W ten sposób, dzięki dodatkowejmocy pól
grzejnych szybciej ogrzeje się większą ilość żywności.
Ostrzeżenie:
Pole grzejne z symbolem SP
P
(Super Power boost) posiada
funkcję dodatkowej mocy grzejnej. Na tym polu dodatkowa
moc działania zostaje uruchomiona na czas pięciu minut, a
następnie automatyczne przełącza się na stopień mocy 9.
Włączenie najwyższego stopnia mocy »Power boost«
• Przyciskając odpowiedni przycisk sensoryczny (C), należy
wybrać żądane pole grzejne. Za pomocą przycisków
sensorycznych »-« lub »+« (E) należy nastawić stopień
mocy 9, a następnie od razu przycisnąć przycisk »+«. Na
wskaźniku stopnia mocy ukaże się symbol »P«.
Wyłączenie specjalnego stopnia mocy »Power boost«
• Przycisnąć należy przycisk sensoryczny wybranego
pola grzejnego (C), a następnie przycisnąć przycisk »-«
(E). Symbol »P« zniknie, a pole grzejne przełączy się na
stopień mocy 9.
Wskaźnik mocy
resztkowej
Specjalny, najwyższy
stopień mocy (pola
grzejne oznaczone
literami P- Power boost
i SP - Super Power
boost)
13
439016
Wyłącznik bezpieczeństwa
Wybrany stopień
mocy
Ilość czasu do zadziałania
wyłącznika bezpieczeństwa
( w godzinach)
1 8
2 6
3 5
4 5
5 4
6 1,5
7 1,5
8 1,5
9
1,5
P 1,5
Maksymalne, nieprzerwane działanie każdego pola jest
ograniczone czasowo. Czas działania pokazuje powyższa
tabela. Jeśli pole zostanie wyłączone poprzez wyłącznik
bezpieczeństwa, na wskaźniku danego pola świeci się »0«
lub »H« jeśli w polu pozostała jeszcze moc resztkowa.
Przykład:
Pole grzejne należy nastawić na stopień mocy 6
i pozostawić włączone przez dłuższy czas. Jeżeli
ustawienie pola grzejnego nie zostanie zmienione, system
zabezpieczający wyłączy je samoczynnie po upływie
półtorej godziny.
Płyta kuchenna wyposażona jest w wentylator chłodzący,
który chłodzi elementy elektroniki podczas gotowania
i może działać jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu
gotowania.
• Indukcyjna płyta grzejna wyposażona jest w specjalny
bezpiecznik, zabezpieczający przed przegrzaniem,
a tym samym wystąpieniem uszkodzeń w systemie
elektronicznym urządzenia. Bezpiecznik działa na
wszystkich stopniach mocy. Jeśli temperatura pola
grzejnego silnie wzrośnie, jako pierwsze automatycznie
zmniejszy się moc ogrzewania. W przypadku gdy to nie
wystarcza, moc ogrzewania pól nadal ulega zmniejszeniu
aż do momentu gdy system bezpieczeństwa wyłączy
pola grzejne całkowicie. W tym wypadku na wskaźniku
pojawi się E2. Po ochłodzeniu się płyty grzejnej,
ponownie do dyspozycji będzie cała jej moc.
Ograniczenie czasu
działania
Zabezpieczenie przed
przegrzaniem
14
439016
• Funkcję ustawienia czasu należy wybrać, jednocześnie
przyciskając przyciski sensoryczne »-« oraz »+« (E).
Ustawienia funkcji czasowej ukażą się na dwóch górnych
wskaźnikach (H), podczas gdy dwa dolne wskaźniki są
w tym czasie wyłączone.
• Nastawienie funkcji ustawienia czasu wyświetlone
będzie tylko przez 10 sekund, a następnie przełączone
zostanie ponownie na wskazywanie stopnia mocy
gotowania.
Wybierać można spośród dwóch sposobów działania:
a) Odlicznik czasu – funkcja ustawienia czasu jest
związana z wybranym polem grzejnym. Po upływie
nastawionego czasu, pole grzejne się automatycznie
wyłączy.
b) Minutnik – funkcja ustawienia czasu jest związana z
funkcją ostrzegawczą. Po upływie czasu włącza się tylko
ostrzegawczy sygnał dźwiękowy.
Włączenie i nastawienie funkcji ustawienia czasu
Funkcję ustawienia czasu należy wybrać, jednocześnie
przyciskając przyciski sensoryczne »-» oraz »+« (E).
- Jeżeli uprzednio wybrane zostało określone pole
grzejne, przy czym przynależny do pola wskaźnik
został intensywniej oświetlony, uruchomiony zostanie
odlicznik czasu dla tego pola grzejnego. Świecąca
obok stopnia mocy kropka dziesiętna oznacza, że
odlicznik czasu jest aktywny.
- Minutnik można nastawić również wówczas,
gdy nie jest aktywne żadne pole grzejne, jeżeli
chce się, aby po określonym czasie włączył się
sygnał ostrzegawczy. Uruchomienie minutnika
jest zasygnalizowane za pomocą dwóch kropek
dziesiętnych, pulsujących obok wskaźnika.
• Za pomocą przycisków sensorycznych »-« ali »+«(E),
należy nastawić czas działania. (Jeżeli najpierw
przyciśnie się »-», wówczas wartość czasu zostanie od
razu ustawiona na 30 min.
Przytrzymanie przycisku sensorycznego spowoduje, że
przestawiane wartości będą się szybciej zmieniały).
Wartość można nastawić w zakresie od 01 do 99 minut.
Odlicznik czasu można nastawić dla każdego pola
grzejnego.
Pozostały czas można sprawdzić, wybierając
przynależne pole grzejne i aktywując funkcję ustawienia
Funkcja ustawienia
czasu (Timer)
15
439016
czasu. Przyciskając przyciski sensoryczne »-« lub »+«
(E), ustawienie można zmienić. (Kilka razy pod rząd
przyciskając równocześnie przyciski sensoryczne »-«
oraz »+« (E), należy wybierać spośród aktywnych
ustawień).
Gdy upłynie wybrany czas, na wskaźniku pulsować
będzie »00«, a obok odlicznika czasu również kropka
dziesiętna. Włączy się sygnał dźwiękowy. Można go
wyłączyć, przyciskając dowolny przycisk bądź wyłączy
się on sam po upływie 2 minut.
Płyta grzejna jest wyposażona w sensory zabezpieczające
ją przed przegrzaniem. W takim przypadku pola grzejne
lub płyta zostają automatycznie chwilowo wyłączone.
Błąd, możliwa przyczyna, usunięcie błędu
• Nieprzerywany sygnał dźwiękowy i pulsowanie Er03,
- Woda została wylana na powierzchnię przycisków
sensorycznych bądź na powierzchnię przycisków
sensorycznych postawiony został jakiś przedmiot.
• Pulsuje E/2
- Doszło do przegrzania się pola grzejnego. Poczekać
należy, aby pole grzejne się ochłodziło.
• Pulsuje E/3
- Nieodpowiednie naczynie, które straciło swoje
właściwości ferromagnetyczne. Zastosować należy
inne naczynie.
W przypadku pojawienia się usterki w działaniu
płyty grzejnej lub znak usterki nie zginie, płytę
grzejną należy na kilka minut odłączyć od źródła
zasilania prądu, przez (usunięcie bezpiecznika
lub odłączenie głównego przełącznika), po
czym należy ją powtórnie podłączyć do sieci
elektrycznej.
Jeżeli pomimo tego błędy nie zostaną usunięte, należy
wezwać serwis naprawczy.
Funkcje
zabezpieczające i
wyświetlenie usterek
16
439016
Ochłodzoną powierzchnię witroceramiczną należy
czyścić po każdorazowym użytkowaniu, poniew
podczas następnego korzystania nawet najmniejsze
zabrudzenie przypali się do gorącej powierzchni. Do
regularnej konserwacji powierzchni witroceramicznej
należy stosować specjalne środki czyszczące, tworzące
ltr ochronny zapobiegający zabrudzeniom. Przed
każdorazowym użytkowaniem, należy z powierzchni
witroceramicznej oraz z dna naczynia usunąć kurz lub
ewentualne inne ciała obce, które mogłyby porysować
powierzchnię (rys. 1).
Uwaga: używając druciaka, gąbek do czyszczenia i ostrych
proszków czyszczących można porysować powierzchnię.
Uszkodzić można ją również stosując silnie działające
rozpylacze i nieodpowiednie lub niedostatecznie
przetrząśnięte płyny czyszczące (rys.1 i rys. 2).
Oznaczenia na powierzchni płyty mogą ulec uszkodzeniu
z powodu stosowania żrących lub szorujących środków
czyszczących bądź przez uszkodzone spody garnków
(Rysunek 2).
Mniejsze zabrudzenia należy usunąć wilgotną miękką
ściereczką,a następnie powierzchnię wytrzeć do sucha
(rys. 3).
Zacieki po wodzie należy usuwać za pomocą delikatnego
roztworu octu, którym nie należy jednak wycier
obramowania (dotyczy niektórych modeli), ponieważ
traci ono połysk. Nie należy stosować silnie działających
rozpylaczy i środków usuwających kamień wodny (rys. 3).
Większe zabrudzenia należy usuwać przy pomocy
specjalnych środków do czyszczenia powierzchni
witroceramicznych. Należy przy tym stosować się
do zaleceń producenta środka czyszczącego. Należy
uważać, aby po wyczyszczeniu dokładnie usunąć
środek czyszczący, ponieważ pozostałości środków
czyszczących mogą po ogrzaniu się pola grzejnego,
uszkodzić powierzchnię witroceramiczną (rys. 3).
Trudne do usunięica i przypalone zabrudzenia należy usuwać
za pomocą skrobaczki (Rysunek 4).
Podczas stosowania skrobaczki należy zachować ostrożność,
zapobiegając w ten sposób uszkodzeniom ciała.
Skrobaczkę należy stosować jedynie w wypadkach,
gdy zabrudzeń nie można usunąć za pomocą
mokrej ściereczki lub specjalnych środków do
czyszczenia powierzchni witroceramicznych.
Czyszczenie
rys. 2
rys. 3
rys. 4
rys.
1
17
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA POWIERZCHNI
WITROCERAMICZNEJ
439016
Skrobaczkę należy trzymać pod właściwym kątem (od 45°
do 60°). Aby usunąć zabrudzenia, skrobaczkę, delikatnie
przyciskając, należy przesuwać po szkle i znajdujących się
na nim oznaczeniach. Należy uważać, aby plastykowa rączka
skrobaczki (w przypadku niektórych modeli) nie dotknęła
gorącej powierzchni płyty kuchennej.
Skrobaczki nie należy ustawiać pod kątem
prostym, jej końcówką drapiąc powierzchnię
witroceramiczną.
Cukier i żywność zawierająca cukier mogą trwale
uszkodzić powierzchnię witroceramiczną (rys.5), dlatego za
pomocą skrobaczki należy od razu usunąć z powierzchni
witroceramicznej cukier i produkty zawierające cukier,
mimo tego, iż powierzchnia jest jeszcze gorąca (rys. 4).
Zmiana koloru powierzchni witroceramicznej nie wpływa
na działanie i stabilność powierzchni. Najczęściej zmiana
koloru jest skutkiem przypalenia pozostałych na powierzchni
resztek żywności bądź może ją spowodować dno naczynia
(na przykład aluminiowe lub miedziane), tego rodzaju zmiany
są bardzo trudne do usunięcia. Ostrzeżenie: Wszystkie
omówione powyżej usterki mają charakter wyłącznie
estetyczny i nie wpływają bezpośrednio na działanie
urządzenia. Usunięcie tych usterek nie podlega naprawie
gwarancyjnej.
rys. 5
18
439016
HAŁAS I JEGO PRZYCZYNY W CZASIE GOTOWANIA
INDUKCYJNEGO
Hałas i dźwięki Przyczyna Rozwiązanie
Hałas wywołany
indukcją
Technologia indukcyjna wykorzy-
stuje właściwości niektórych me-
tali w polu elektromagnetycznym.
Wywołuje ona tak zwane wirujące
prądy, które wymuszają oscylacje
cząsteczek.
Oscylacje (drgania) te są prze-
kształcane w energię cieplną.
W zależności od rodzaju metalu
mogą temu towarzyszyć niegło-
śne odgłosy.
Jest to normalne i nie wynika z
usterki.
Brzęczenie
przypominające
odgłos
transformatora
Zdarza się przy gotowaniu
przy dużym poziomie mocy.
Spowodowane jest to ilością
energii przenoszonej z płyty
grzewczej na garnek lub rondel.
Hałas ten zniknie lub zmniejszy
się, gdy zmniejszy się poziom
mocy.
Wibracje i
trzeszczenie naczyń
Hałas ten pojawia się w naczy-
niach (garnkach lub rondlach)
wykonanych z różnych materia-
łów.
Wynika to z wibracji powsta-
jących wzdłuż sąsiadujących z
sobą powierzchni warstw różnych
materiałów. Hałas ten zależy od
rodzaju naczynia. Może się on
zmieniać w zależności od ilości i
rodzaju gotowanej żywności.
Hałas wentylatora Prawidłowe działanie elektronicz-
nych elementów indukcyjnych
wymaga kontroli temperatury.
Dlatego też płyta grzewcza jest
wyposażona w wentylator, który
pracuje z różną prędkością w
zależności od stwierdzonej tem-
peratury.
Jeśli temperatura będzie pozo-
stawać wysoka, wentylator może
pracować nawet po wyłączeniu
płyty grzewczej.
19
439016
Przed zabudową urządzenia w blacie kuchennym, należy
pod spodem witroceramicznej (szklanej) płyty kuchennej
nalepić uszczelkę piankową, załączoną do urządzenia
(patrz: rysunek). Zabudowa urządzenia bez uszczelki jest
zabroniona!
Uszczelkę należy umieścić na urządzeniu w następujący
sposób:
- z uszczelki należy usunąć folię ochronną,
- uszczelkę należy następnie przykleić na spodzie szklanej
powierzchni, a mianowicie 2 do 3 mm od brzegu (jak
to jest ukazane na rysunku). Uszczelka powinna być
przyklejona wzdłuż całego brzegu szklanej płyty i nie
powinna zachodzić na siebie na rogach płyty,
- podczas umieszczania uszczelki należy zadbać,
aby szkło nie zostało uszkodzone jakimś ostrym
przedmiotem.
Montaż uszczelki
piankowej
• Wszystkie czynności związane z wbudowaniem i podłączeniem do źródła energii
elektrycznej urządzenia musi wykonać upoważniony fachowiec.
• Fornir lub inna okleina elementu zabudowy kuchennej przygotowanego pod płytę
kuchenną, muszą być wykonane przy pomocy wytrzymałych na temepratuę klejów
(100°C), w przeciwnym wypadku mogą zmienić kształt i zabarwienie.
• Płyta kuchenna jest przygotowana do zabudowy w blacie roboczym umieszczonym
nad elementem zabudowy kuchennej szerokości 600 mm lub dłuższej.
• Płyta kuchenna musi być wbudowana w sposób, który zapewni bezpośredni dostęp
od dolnej strony do przednich dwóch elementów mocujących.
• Szafki kuchenne nad płytą kuchenną muszą być umieszczone na takiej wysokości, by
nie utrudniały korzystania z urządzenia.
• Odległość pomiędzy płytą kuchenną i okapem kuchennym musi być zgodna z
zaleceniami producenta okapu. Nie mniejsza jednak niż 650 mm.
• Najmniejsza odległość pomiędzy krawędzią płyty i sąsiednim wysokim elementem
zabudowy kuchennej musi wynosić przynajmniej 40 mm.
• Montaż listew ozdobnych wykonanych z masywnego drewna na blacie roboczym,
w który wbudowano płytę kuchenną jest dopuszczalny pod warunkiem zachowania
odpowiednich odległości określonych na rysunkach montażowych.
• Najmniejsza odległość pomiędzy wbudowaną płytą grzejną i tylną ścianą zaznaczona
jest na rysunkach montażowych.
20
Ważne ostrzeżenia
WBUDOWANIE PŁYTY KUCHENNEJ
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Gorenje IT612SY2B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla