Amica PI8600TF Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PŁYTY CERAMICZNEJ INDUKCYJNEJ
ZE STEROWANIEM SENSOROWYM
Płytę uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji.
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IOAA-689 / 8050802
(04.2017 / v2)
PB*5VI502FTB5
2
SZANOWNY KLIENCIE,
Płyta Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności.
Po prze czy ta niu instrukcji, obsługa płyty nie będzie problemem.
Płyta, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod wzglę dem
bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych
wypadków.
Uwaga!
Urządzenie obsługiwać tylko po przeczytaniu niniejszej instrukcji.
Urządzenie zostało zaprojektowane wyłącznie jako urządzenie do gotowania.Każde
inne jego zastosowanie (np. do ogrzewania pomieszczeń) jest niezgodne z jego
przeznaczeniem i może być niebezpieczne.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian nie wpływających na
dzia ła nie urządzenia.
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania wy mie nio nych poniżej
dyrektyw europejskich:
dyrektywy niskonapięciowej 2014/35/UE,
dyrektywy kompatybilności elek tro ma gne tycz nej 2014/30/UE,
dyrektywy ekoprojektowania 2009/125/EC,
i dlatego wyrób został oznakowany oraz została wystawiona dla niego deklaracja zgodności
udostępniana organom nadzorującym rynek.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.........................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania..............................................4
Opis wyrobu............................................................................................................9
Instalacja..................................................................................................................10
Obsługa..................................................................................................................14
Czyszczenie i kon ser wa cja...................................................................................................29
Postępowanie w sytuacjach awa ryj nych..........................................................................31
Dane tech nicz ne..................................................................................................................33
Gwarancja, obsługa po sprze daż na....................................................................................34
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się
gorące podczas użycia. Możliwość dotknięcia ele-
mentów grzejnych powinno być objęte szczególną
troską. Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzymać
się z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w
wieku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami -
zycznymi, czuciowymi albo umysłowymi albo brakiem
doświadczenia i wiedzy, jeśli odbywa się pod nad-
zorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzę-
tu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci,
aby nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności
obsługowe nie powinny być robione przez dzieci bez
nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju
na płycie kuchennej może być niebezpieczne i do-
prowadzić do pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz
urządzenie i wtedy przykryj płomień np. pokrywką
lub niepalnym kocem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź
rzeczy na powierzchni do gotowania.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga. Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta,
wyłączyć prąd, aby uniknąć porażenia prądem elek-
trycznym.
Przedmiotów metalowych, takich jak noże, widelce,
łyżki i pokrywki oraz folii aluminiowej nie zaleca się
kłaść na powierzchni płyty kuchennej, gdyż mogą się
one stać gorące.
Po użyciu wyłącz element grzejny płyty wyłącznikiem
i nie polegaj na wskazaniach detektora naczyń.
Urządzeniem nie należy sterować zewnętrznym
zegarem lub niezależnym układem zdalnego stero-
wania.
Do czyszczenia płyty nie wolno używać sprzętu do
czyszczenia parą.
6
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Przed pierw szym użyciem ce ra micz nej płyty grzejnej na le ży prze czy tać in struk cję użyt ko wa
nia. W ten spo sób za pew nia my sobie bez pie czeń stwo oraz unikamy uszko dze nia pły ty.
Je że li płyta ce ra micz na użyt ko wa na jest w bez po śred niej bliskości radia, te le wi zo ra lub
innego urzą dze nia emi tu ce go, na le ży spraw dzić, czy za pew nio na jest pra wi dło wość
działania panelu ste ru ce go płytą ce ra micz ną.
Płytę winien podłączyć upraw nio ny in sta la tor – elektryk.
Nie wolno instalować płyty w pobliżu urzą dzeń chłodniczych.
Meble w których zabudowywana jest pły ta, muszą być odporne na temperatury ok 100
o
C.
Do tyczy to okle in,kra dzi,po wierzch ni wykonanych z tworzyw sztucz nych, klejów oraz
lakierów.
Pły należy użytkować tylko po jej za bu do wa niu. W ten sposób za bez pie cza my się przed
do tknię ciem czę ści po zo sta cych pod na pię ciem.
Na pra wy urządzeń elektrycznych mogą prze pro wa dzać tyl ko spe cja li ści. Nie fa cho we
na pra wy po wo du ją po waż ne nie bez pie czeń stwo dla użyt kow ni ka.
Urzą dze nie zostaje tylko wów czas odłą czo ne od sieci elek trycz nej, gdy zo sta nie wy łą czo ny
bez piecz nik lub wtycz ka zostanie wy cią gnię ta z gniazd ka.
Wtyczka przewodu przyłączeniowego powinna być dostępna po zainstalowaniu kuchenki.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o ogra-
niczonej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby o braku doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją
użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
Osoby z wszczepionymi urządzeniami wspomagającymi funkcje życiowe (np.
rozrusznik serca, pompka insulinowa lub aparat słuchowy) muszą upewnić się,
że praca tych urządzeń nie zostanie zakłócona poprzez płytę indukcyjną (obszar
częstotliwości działania płyty indukcyjnej wynosi 20-50 kHz).
W przypadku zaniku napięcia w sie ci ska so wa ne zostają wszyst kie na sta wy. Po po now
nym po ja wie niu się na pię cia w sie ci wskazana jest ostroż ność. Dopóki pola grzejne
gorące będzie wyświetlany wskaźnik nagrzania szczątkowego „H”. .
Wbu do wa ny w układ elek tro nicz ny wskaź nik szcząt ko we go na grza nia wska zu je, czy płyta
jest włą czo na względ nie, czy jest jesz cze go ca.
Je że li gniazdo wtykowe jest w po bli żu pola grzejnego, należy uwa żać, aby kabel kuch ni
nie do ty kał na grza nych miejsc.
Przy stosowaniu olejów i tłusz czów nie po zo sta wiać płyty bez nad zo ru, gdyż ist nie je za
gro że nie po ża ro we.
Nie używać naczyń z tworzyw sztucz nych i z folii aluminiowej. To pią się one w wy so kich
tem pe ra tu rach i mogą uszko dzić pły tę ce ra micz ną.
Cukier ,kwasek cytrynowy, sól itp. w sta nie sta łym i płyn nym oraz two rzy wo sztucz ne nie
po win ny do stać się na na grza ne pola grzej ne .
Jeżeli wsku tek nieuwagi cukier lub two rzy wo sztucz ne do sta się na gorącą pły tę, w żad
nym wy pad ku nie wol no wy łą czać pły ty, lecz należy ze skro bać cu kier i two rzy wo ostrym
skro ba kiem. Chro nić ręce przed po pa rze nia mi i skaleczeniem.
7
Przy stosowaniu płyty ce ra micz nej na le ży używać tylko garnków i ron dli o pła skim dnie,
niepo sia da cych kra dzi i zadziorów, gdyż w prze ciw nym razie mogą powstać trwałe
za dra pa nia płyty.
Po wierzch nia grzejna płyty ce ra micz nej od por na jest na szok ter micz ny. Nie jest ona
wrażliwa ani na zimno, ani na go co.
Należy unikać upusz cza nia przed mio tów na płytę. Uderzenia punktowe np. upa dek bu
te lecz ki z przy pra wa mi, mogą do pro wa dzić do pęknięć i od pry sków płyty ce ra micz nej.
Jeśli dojdzie do uszkodzenia, ki pią ce po tra wy mogą się dostać do bę cych pod na pię
ciem części płyty ce ra micz nej.
Jeżeli powierzchnia jest pęknięta, wyłączyć prąd, aby uniknąć możliwości porażenia prą
dem elektrycznym.
Nie wolno używać powierzchni płyty jako deski do krojenia lub stołu roboczego.
Przedmiotów metalowych, takich jak noże, widelce, łyżki i pokrywki oraz folii aluminiowej
nie zaleca się kłaść na powierzchni płyty kuchennej, gdyż mogą się one stać gorące.
Nie można zabudowywać płyty kuchennej ponad piecykiem bez wentylatora, ponad zmy
war ką, chłodziarką, zamrażarką lub pralką.
Należy przestrzegać wska wek od no śnie pielęgnacji i czysz cze nia pły ty ce ra micz nej.
W razie nie pra wi dło wo ści w po stę po wa niu z nią, nie od po wia da my z tytułu gwa ran cji.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
8
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo
ne przed uszko dze niem. Po
roz pa ko wa niu urzą dze nia
pro si my Pań stwa o usu nię cie
ele men tów opa ko wa nia w
spo sób nieza gra ża cy śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz-
ki po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.)
na le ży w trakcie rozpakowywania trzy mać
z dala od dzieci.
ROZPAKOWANIE
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄ DZEŃ
Takie oznakowanie informuje,
że sprzęt ten, po okresie jego
użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi
odpadami pochodzącymi z go-
spodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany
do oddania go prowadzącym zbieranie zu-
żytego sprzętu elektrycznego i elektronicz-
nego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne
punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednost-
ki, tworzą odpowiedni system umożliwiają-
cy oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczy-
nia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwen-
cji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego skła-
dowania i przetwarzania takiego sprzętu.
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE oraz
polską Ustawą o zużytym sprzęcie elek-
trycznym i elektronicznym symbolem prze-
kreślonego kontenera na odpady.
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo sób od po wie dzial ny,
chroni nie tylko do mo wy
budżet, lecz działa świa
do mie na rzecz śro do wi
ska na tu ral ne go. Dla te go
po móż my, oszczę dzaj my
ener gię elek trycz ną! A czyni się to w na stę
pu cy spo sób:
Stosowanie prawidłowych naczyń do
go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la
zaoszczędzić do 1/3 energii elek trycz nej.
Na le ży pamiętać o po kryw ce, w prze ciw nym
ra zie zużycie energii elek trycz nej wzrasta
czte ro krot nie!
Dbanie o czystość pól grzej nych i den
garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła
silnie przypalone za bru dze nia da się czę sto
usunąć już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża ją
cy mi śro do wi sko naturalne.
Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia
do garnków”.
Niewbudowywanie płyty w bez po śred-
niej bli sko ści chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po
trzeb nie wzrasta.
9
OPIS WYROBU
Opis płyty PB*5VI502FTB5
Panel sterowania
1. Sensor włącz / wyłącz płyty
2. Sensor plus pól grzejnych
3. Sensor minus pól grzejnych
4. Wyświetlacz pola grzejnego
5. Sensor plus zegara
6. Sensor minus zegara
7. Wyświetlacz zegara
8. Diody LED sygnalizujące pracę zegara dla odpowiedniego pola grzejnego
9. Sensor funkcji Booster z diodą sygnalizacyjną LED
10. Sensor klucz z diodą sygnalizacyjną LED
11. Sensor funkcji pauza z diodą sygnalizacyjną LED
12. Sensor funkcji podgrzewanie z diodami sygnalizacyjnymi LED.
Pole grzejne Booster
(tylne lewe) Ø 210 mm
Pole grzejne Booster
(tylne prawe) Ø 210 mm
Pole grzejne Booster
(przednie lewe) Ø 210 mm
Pole grzejne Booster
(przednie prawe) Ø 210 mm
Pole grzejne Booster
(środkowe) Ø 260 mm
10
Instalowanie płyty PB*5VI502FTB5
INSTALACJA
Rys. A
Grubość blatu mebla powinna wynosić od 28 do 40 mm, głębokość blatu min. 600 mm.
Blat powinien być płaski i dobrze wypoziomowany. Należy uszczelnić i zabezpieczyć blat
od strony ściany przed zalaniem i wilgocią.
Odległość pomiędzy krawędzią otworu a krawędzią blatu powinna wynosić min. 50 mm
z przodu i z tyłu.
Przygotować miejsce (otwór) w bla cie mebla wg wymiarów po ka za nych na ry sun ku mon
ta żo wym (Rys. A).
Należy pozostawić co najmniej 50 mm odstępu pomiędzy urządzeniem a sąsiadującymi
ściankami pionowymi szafek.
Wysokość montowanej płyty wynosi 50 mm.
Jeśli płyta kuchenna oddzielona jest od reszty szafki mocującej za pomocą poziomej,
zabezpieczającej płyty, wówczas wolna przestrzeń pomiędzy dnem obudowy płyty ku
chen nej a płytą zabezpieczającą musi mieć wysokość co najmniej 25 mm zapewni to
swobodny obieg powietrza. Minimalna odległość pomiędzy płytami indukcyjnymi powinna
wynosić 75 mm.
Meble do zabudowy muszą mieć okładzinę oraz kleje do jej przyklejenia odporne na
temperaturę 100°C. Nie spełnienie tego warunku może spowodować zdeformowanie
powierzchni lub odklejenie okładziny.
Krawędzie otworu powinny zostać zabezpieczone materiałem odpornym na wchłanianie
wilgoci.
W tylnej części płyty zabezpieczającej powinno zostać wykonane wycięcie o szerokości
co najmniej 80 mm (Rys.C).
Przekrój przewodu dobrać w za leż no ści od mocy płyty (czynność po wi nien wy ko nać
upraw nio ny instalator).
● Dokonać połączenia płyty prze wo dem elek trycz nym wg zał. schematu połączeń.
Oczyścić blat z kurzu, włożyć pły tę w otwór i moc no docisnąć do blatu (Rys.B).
850
600
50
500
518
870
50
11
Zabronione jest mocowanie płyty ponad piekarnikiem pozbawionym wentylacji
Rys. B
Rys. C
Zabudowa w blacie szafki nośnej.
Zabudowa w blacie roboczym
ponad piekarnikiem z wentylacją.
1  blat
2  uszczelka płyty
3  płyta ceramiczna
321
5 10mm÷
5 10mm÷
500x10mm
25mm
30mm
500x20mm
12
INSTALACJA
Przed do ko na niem przyłączenia płyty do in sta la cji elek trycz nej, należy zapoznać się z in for
ma cja mi znaj du cy mi się na ta blicz ce zna mio no wej i schemacie pod łą cze nia.
UWAGA! Instalator jest zobowiązany wydać użyt kow ni ko wi „świa dec two przy łą cze nia kuch ni
do in sta la cji elek trycz nej” (znajduje się w karcie gwarancyjnej).
Inny sposób podłączenia płyty niż po ka za no na sche ma cie może spo wo do wać jej uszko dze nie.
Przyłączenie płyty do instalacji elektrycznej
Uwaga!
Przyłączenia do in sta la cji może do ko nać tyl ko wy kwa li ko wa ny in sta la tor po sia da
cy sto sow ne upraw nie nia. Za bra nia się sa mo wol ne go do ko ny wa nia prze bek lub
zmian w in sta la cji elek trycz nej.
Wskazówki dla instalatora
Płyta wyposażona jest w listwę przyłączeniową umożliwiającą wybór właściwych połączeń
dla konkretnego rodzaju zasilania w energię elektryczną.
Listwa przyłączeniowa umożliwia następujące połączenia:
 jednofazowe 230 V ~
 dwufazowe 400 V 2N~
 trójfazowe 400 V 3N~
Podłączenie płyty do odpowiedniego zasilania jest możliwe poprzez odpowiednie
zmostkowanie zacisków na listwie przyłączeniowej wg zamieszczonego schematu połączeń.
Schemat połączeń jest zamieszczony również na spodniej części osłony dolnej. Dostęp do
listwy przyłączeniowej jest możliwy po otwarciu pokrywki skrzynki zaciskowej. Należy pamiętać
o właściwym doborze przewodu przyłączeniowego, uwzględniając rodzaj podłączenia i moc
znamionową płyty.
Uwaga!
Należy pamiętać o konieczności podłączenia obwodu ochronnego do zacisku listwy
przyłączeniowej, oznaczonego znakiem . Instalacja elektryczna zasilająca płytę
powinna być zabezpieczona odpowiednio dobranym zabezpieczeniem a dodatkowo
do zabezpieczenia linii zasilającej może posiadać odpowiedni wyłącznik umożliwiający
odcięcie dopływu prądu w sytuacji awaryjnej.
13
INSTALACJA
SCHEMAT MOŻLIWYCH POŁĄCZEŃ
Uwaga! Napięcie elementów grzejnych 230V
Zalecany
ro dzaj
prze wo du
przy łą cze
nio we go
1 Dla sieci 230 V podłączenie jed
no fa zo we z przewodem neutral-
nym, most ki łą czą za ci ski 123
oraz 45, przewód neutralny do 4,
prze wód ochron ny do
1N~ OWY
3X 4 mm
2
2 Dla sieci 400/230 V podłączenie
dwufazowe z przewodem neu-
tralnym, most ek łą czy za ci ski 23
oraz 45, przewód neutralny do 4,
prze wód ochronny do
2N~ OWY
4X2,5mm
2
3 Dla sieci 400/230 V podłączenie
trójfazowe z przewodem neutral-
nym, most ek łą czy za ci ski 45,
przewody fazowe podłączone do
1, 2 i 3, przewód neutralny do 4,
prze wód ochronny do
3N~ OWY
5X1,5mm
2
L1=R, L2=S, N=zacisk przewodu neutralnego, =zacisk przewodu ochronnego
Uwaga! W przypadku każdego z
połączeń przewód ochronny musi
być po łą czo ny z zaciskiem
3
2
5
4
PE
N
1
L1
3
2
5
4
PE
L2
N
1
L1
3
2
5
4
PE
L2
N
1
L1
L3
14
OBSŁUGA
Zasady działania pola indukcyjnego
Generator elektryczny zasila cewkę umieszczoną we wnątrz
urządzenia. Cewka ta wytwarza pole ma gne tycz ne, a więc z
chwilą umieszczenia garnka na płycie do garnka przenikają
prądy indukcyjne.
Prądy te czynią z garnka prawdziwe nadajniki ciepła, pod czas
gdy powierzchnia szklana płyty pozostaje chłodna.
Przed pierwszym włączeniem płyty
najpierw należy dokładnie oczyścić pły ceramiczną. Płytę ce ra micz na le ży traktować
jak po wierzch nie szklane,
przy pierw szym użyciu może na stą pić przej ścio we wydzielanie zapachów dlatego należy
włączyć wen ty la cję w po miesz cze niu lub otworzyć okno,
wykonać czynności ob słu go we z za cho wa niem wskazówek bezpieczeństwa.
System ten przewiduje używanie garnków, których dna podatne na działanie pola ma-
gnetycznego.
Ogólnie technologia indukcyjna cechuje się dwiema zaletami:
ciepło emitowane jest wyłącznie przy pomocy garnka, wykorzystanie ciepła jest możliwie
maksymalne,
nie występuje zjawisko bezwładności cieplnej, gdyż gotowanie rozpoczyna się automatycz-
nie z chwilą umieszczenia garnka na płycie i kończy się w momencie zdjęcia go z płyty.
Urządzenia zabezpieczające:
Jeśli płyta została zainstalowana poprawnie i wykorzystywana jest prawidłowo, rzadko
są potrzebne urządzenia zabezpieczające.
Wentylator: służy on do ochrony i schładzania elementów sterujących oraz zasilających. Może
on pracować przy dwóch różnych prędkościach, działa w sposób automatyczny. Wentylator
pracuje wtedy, gdy pola grzejne włączone i działa przy wyłączonej płycie do momentu
dostatecznego wychłodzenia systemu elektronicznego.
Zabezpieczenie termiczne: Temperatura elementów elektronicznych jest nieprzerwanie
mierzona za pomocą sondy. Jeśli ciepło wzrasta w sposób niebezpieczny, układ ten auto-
matycznie zmniejsza moc pola grzejnego lub odłączy pola grzejne znajdujące się najbliżej
nagrzanych elementów elektronicznych.
Detekcja: detektor obecności garnka umożliwia pracę płyty, a tym samym ogrzewanie. Małe
przedmioty umieszczone na obszarze grzewczym (np. łyżeczka, nóż, pierścionek...) nie
zostaną potraktowane jako garnki i płyta nie włączy się.
15
Jeśli w polu gotowania nie umieszczono garnka lub umieszczono na niej garnek nie
od po wied ni, na wyświetlaczu pojawia się symbol . Pole nie włącza się.
Jeżeli w ciągu 10 minut nie zostanie wykryty garnek, operacja włączenia płyty zostaje
skasowana.
Aby wyłączyć pole gotowania, należy wyłączyć je za pomocą sterownika sen so ro we go
a nie je dy nie poprzez zdjęcie garn ka.
Detektor obecności garnka w polu indukcyjnym
Detektor obecności garnka zainstalowany jest w płytach zawierających pola in duk cyj ne.
Podczas pracy płyty detektor obecności garnka automatycznie rozpoczyna lub za trzy mu je
wydzielanie ciepła w polu gotowania w chwili umieszczenia garnka na płycie lub zdjęcia go
z płyty. Zapewnia to więc oszczędność energii.
Jeśli pole gotowania używane jest w połączeniu z odpowiednim garnkiem, na wy świe tla czu
podawany jest poziom ciepła.
Indukcja wymaga używania garnków dopasowanych, wyposażonych w dna z ma te ria łu
magnetycznego (Tabela str.15).
Detektor garnka nie pracuje jak sensor włącz/ wyłącz płyty.
Należy zwra cać uwagę, aby przy włą cza niu i wy łą cza niu oraz przy na sta wia niu stopnia
mocy grzania za wsze na ci skać tyl ko jeden sen sor. W przy pad ku rów no cze sne go
na ci śnię cia więk szej ilości sensorów, sys tem igno ru je wpro wa dzo ne sy gna ły ste ru ce,
a przy dłu go trwa łym na ci ska niu wy zwa la sy gnał usterki.
Po zakończeniu użytkowania wyłącz pole grzejne regulatorem i nie polegaj na wska
za niach detektora naczyń.
Ceramiczna płyta grzejna wy po sa żo na jest w sensory ob słu gi wa ne przez do tknię cie pal cem
ozna ko wa nych po wierzch ni.
Każde przesterowanie sensora po twier dza ne jest sygnałem akustycznym.
OBSŁUGA
16
Odpowiednia jakość garnków jest pod sta wo wym warunkiem uzyskania dobrej
wydajności pracy płyty.
OBSŁUGA
Zawsze należy korzystać z garn ków wysokiej jakości, o idealnie płaskim dnie: ko rzy sta nie
z garnków tego rodzaju zapobiega powstawaniu punktów o zbyt wysokiej tem pe ra tu rze,
w których żywność mogłaby podczas gotowania przywierać.Garnki i patelnie o grubych
metalowych ściankach zapewniają doskonały rozkład ciepła.
Należy zwracać uwagę na to, aby dna garnków były suche: podczas napełniania garnka
lub podczas używania garnka wyjętego z lodówki należy przed umiesz cze niem go na
płycie sprawdzić, czy powierzchnia dna jest zupełnie sucha. Pozwoli to uniknąć za bru
dze nia powierzchni płyty.
Pokrywka na garnku zapobiega ucieczce ciepła i w ten sposób skraca czas na grze wa nia
i zmniejsza zużycie energii elektrycznej.
Dobór naczyń do gotowania w polu indukcyjnym
Pole grzejne indukcyjne Średnica dna garnka do gotowania indukcyjnego
Średnica (mm) Minimalna (mm) Optymalna (mm)
210 140 210
260 190 260
Przy zastosowaniu garnków mniejszych niż średnice minimalne, pole grzejne
indukcyjne może nie działać.
Najmniejsze i największe możliwe średnice wskazane w poniższej tabeli i zależą od
jakości naczynia.
Płyta indukcyjna posiada pięć pól grzejnych,
których środki oznaczone krzyżykami (+).
Garnki można ustawiać w każdej stree grzej-
nej, w dowolny sposób. Jednakże w każdym
przypadku, naczynie musi całkowicie zakrywać
znak krzyżyka (+).
Optymalne wykorzystanie mocy
uzyskuje się w momencie gdy
krzyżyk (+) znajduje się w środku
garnka.
Duże naczynia takie jak np.brytfanna można
ustawiać jednocześnie na dwóch polach grzej-
nych przy zastosowaniu funkcji Bridge”. W
takiej sytuacji naczynie musi zakrywać krzyżyki
(+) dwóch pionowych pól grzejnych.
min.
Optymalna moc
17
OBSŁUGA
Dobór garnków dla pola indukcyjnego
Oznakowanie na
naczyniach kuchennych
Sprawdź, czy na etykiecie znajduje się
znak informujący, że garnek nadaje się
do płyt indukcyjnych
Używaj garnków magnetycznych (z emaliowanej bla-
chy, ferrytowej stali nierdzewnej, z żeliwa), sprawdź
przy kła da jąc magnes do dna garnka (musi przylgnąć)
Stal nierdzewna Nie wykrywa obecności garnka
Za wyjątkiem garnków z ferromagnetycznej stali
Aluminium Nie wykrywa obecności garnka
Żeliwo Wysoka sprawność
Uwaga: garnki mogą porysować płytę
Stal emaliowana Wysoka sprawność
Zaleca sie naczynia o płaskim, grubym i gładkim dnie
Szkło Nie wykrywa obecności garnka
Porcelana Nie wykrywa obecności garnka
Naczynia z dnem
miedzianym
Nie wykrywa obecności garnka
Dla zapewnienia optymalnego kontrolowania temperatury przez moduł induk-
cyjny dno naczynia musi być płaskie.
Wklęsłe dno garnka lub głęboko wytłoczonym logo producenta mają negatyw-
ny wpływ na kontrolowanie temperatury przez moduł indukcyjny i mogą powo-
dować przegrzanie naczyń.
Nie należy używać uszkodzonych naczyń np. ze zdeformowanym dnem na sku-
tek nadmiernej temperatury.
18
OBSŁUGA
Panel sterowania
Po podłączeniu płyty do sieci elektrycznej, na chwilę zapalą się wszystkie wskaźniki. Płyta
grzejna jest gotowa do eksploatacji.
Płyta grzejna wyposażona jest w elektroniczne sensory, które włączamy przyciskając
palcem przez minimum 1 sekundę.
Każde włączenie sensorów sygnalizowane jest dźwiękiem.
Nie należy ustawiać żadnych przed mio tów na po wierzch niach sen so rów (może zo stać wy-
zwo lo ne roz po zna nie uster ki), po wierzch nie te na le ży utrzy my wać sta le w czystości.
Włączenie pola grzejngo
Po włączeniu płyty grzejnej sensorem
włącz/wyłącz (1) ustawiamy pożądany
stopień mocy grzania dowolnego pola
grzejnego za pomocą sensora (+) (2) lub
sensora () (3). Jeśli ustawianie mocy
grzania rozpoczniemy od sensora (+) (2)
na wyświetlaczu pojawi się jako pierwsza
moc grzania (4), natomiast jeśli usta-
wienie mocy grzania rozpoczniemy od
sensora () (3) na wyświetlaczu pojawi
się moc grzania (9).
Włączenie płyty grzejnej
Jeżeli płyta grzejna jest wyłączona wów-
czas wszystkie pola grzejne są odłączone a
wskaźniki nie świecą.
Przez dotknięcie głównego sensora (1) włą-
czamy płytę, a na wszystkich wskaźnikach pól
grzejnych (4) ukazuje się na 10 sekund „0”.
Można teraz nastawić żądany stopień mocy
grzania przy pomocy sensora (+)(2) i sensora
()(3) dla dowolnego pola grzejnego.
(patrz Nastawianie stopnia mocy grzania ).
Jeżeli w ciągu 10 sekund nie zosta-
nie przesterowany żaden sensor,
wówczas płyta grzejna wyłącza się.
Jeżeli aktywna jest blokada, świeci
dioda przy sensorze klucz (10),
wówczas nie da się włączyć płyty
grzejnej (patrz Odblokowanie płyty
grzejnej).
4
1
2
3
4
4
10
11
1
2
3
2
3
19
OBSŁUGA
Funkcja Booster “P”
Funkcja Booster polega na zwiększeniu mocy
pola Ø 210 z 2100W na 3700W, pola Ø 260
 z 2600W na 3700W
Załączenie funkcji Booster należy wykonać
w następujący sposób:
Naciskamy sensor funkcji Booster (9), co
jest sygnalizowane zaświeceniem się diody
obok sensora (9),
Następnie naciskamy sensor (+) (2) lub sen-
sor () (3) dla odpowiedniego pola grzejnego,
co jest sygnalizowane pojawieniem się litery
„P” na wyświetlaczu, natomiast dioda obok
sensora (9) gaśnie. Przez cały czas świece-
nia litery „P” funkcja Booster jest aktywna.
Wyłączenie funkcji Booster następuje po na-
ciśnięciu sensora () (3) i zmniejszeniu mocy
grzejnej lub po jednoczesnym naciśnięciu
sensora (+) (2) i sensora () (3), lub po pod-
niesieniu garnka z pola grzejnego.
Nastawienie stopnia mocy grzania pola indukcyjnego
W cza sie wskazania na wskaź ni ku pola grzej ne go (4) “0i kropki dziesiętnej mo że my zacząć
nastawiać po żą da ny stopień mocy grzania przy pomocy sensora (+) (2) lub sensora () (3).
Jeżeli w ciągu 10 sekund po włą cze niu płyty nie zostanie prze ste ro wa ny żaden
sen sor, wówczas pole grzejne wyłączą się.
Jeżeli garnek zostanie zdjęty z pola grzej-
nego w czasie działania funkcji Booster,
funkcja jest nadal aktywna i odliczanie
czasu jest kontynuowane.
W przypadku przekroczenia temperatury
(układu elektronicznego lub cewki) pola
grzejnego podczas działania funkcji Bo-
oster, funkcja Booster jest automatycznie
wyłączana. Pole grzejne powraca do mocy
nominalnej.
Pole grzejne jest aktywne gdy na wyświetlaczu pola grzejnego świeci się cyfra lub
litera oraz kropka dziesiętna, co oznacza, że pole jest gotowe do wykonywania
na stawy mocy grzania.
Czas działania funkcji Booster jest
ograniczony przez panel sensorowy
do 10 minut. Po automatycznym wy-
łączeniu funkcji Booster, pole grzej-
ne grzeje dalej z mocą nominalną.
Funkcja Booster może być ponow-
nie włączona, pod warunkiem, że
czujniki temperatury w układach
elektronicznych i cewki mają taką
możliwość.
4
2
39 39
20
OBSŁUGA
Funkcja blokady załączana sensorem klucz (10) służy do tego, aby chronić włączone pole
grzejne przed niepowołaną zmianą nastaw lub wyłączeniem przez dzieci, zwierzęta domowe
itp. Gdy zablokujemy płytę grzejną, w chwili gdy wszystkie pola grzejne wyłączone (na
wskaźnikach pól grzejnych świeci się (0), wówczas płyta grzejna chroniona jest przed nieza-
mierzonym uruchomieniem, a jej włączenie możliwe jest po odblokowaniu.
Funkcja blokady
Jeżeli przy włączeniu funkcji
Booster moc całkowita jest zbyt
duża, moc grzejna drugiego pola
w parze zostanie automatycznie
zredukowana.
Wartość zredukowanej mocy grzejnej
zależy od wielkości stosowanych
garnków.
Sterowanie funkcją Booster
Wszystkie pola grzejne wyposażone w
funkcję Booster.
Dwa pola zewnętrzne grzejne tworzą parę
(patrz rys.) Funkcję Booster można załączyć
w danym momencie tylko dla jednego pola
grzejnego w parze.
Po wystąpieniu zaniku napięcia w sieci blokada zostaje automatycznie wyłą-
czona.
Zablokowanie płyty grzejnej
W celu zablokowania płyty grzejnej należy
nacisnąć sensor klucz (10) do chwili gdy
zacznie świecić dioda sygnalizacyjna (10).
Gdy zapali się dioda, rozbrzmiewa krótki
sygnał akustyczny.
Odblokowanie płyty grzejnej
W celu odblokowania płyty grzejnej należy
nacisnąć sensor klucz (10) do chwili gdy
zgaśnie dioda sygnalizacyjna (10). Po zga-
śnięciu diody, rozbrzmiewa krótki sygnał
akustyczny.
Zablokowanie i odblokowanie płyty grzejnej jest możliwe gdy płyta jest załą-
czona lub na wskaźniku pól grzejnych (4) świeci się (0).
6
2
3
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Amica PI8600TF Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi