Gorenje IK640CLB Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja obsługi
PL
473197
Płyta indukcyjna zrobiona została z myślą o prawdziwych
amatorach gotowania. Gotowanie na indukcyjnej płycie
kuchennej ma liczne zalety. Jest proste ponieważ płyta się
szybko rozgrzewa, można ją ustawić również na bardzo
niski poziom mocy grzewczej. Ustawienie jej na bardzo
wysoki poziom mocy grzewczej pozwala na szybkie
zagotowanie potraw. Gotowanie na płycie jest bardzo
wygodne dzięki dużej przestrzeni pomiędzy polami
grzejnymi.
Pola grzejne można szczegółowo kontrolować,
przekręcając pokrętłami. Szybki wybór ustawienia
umożliwiają wskaźniki pozycji ustawień.
Gotowanie na płycie indukcyjnej różni się od gotowania
na zwykłym polu grzejnym. Na płycie indukcyjnej ciepło
powstaje w wyniku działania pola magnetycznego. Z
tego powodu na tej płycie nie można używać wszystkich
naczyń. Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w
rozdziale o naczyniach.
Dla optymalnego bezpieczeństwa indukcyjna płyta
kuchenna wyposażona jest w kilka bezpieczników
temperatury oraz wskaźnik ciepła resztkowego, które
wskazują, że płyta jest nagrzana.
W niniejszym podręczniku opisane jest optymalne
użytkowanie indukcyjnej płyty kuchennej. Znajdują się w
nim również dodatkowe informacje, które ułatwią Państwu
korzystanie z produktu oraz tabele gotowania i wskazówki
do konserwacji.
Przed użytkowaniem urządzenia należy zapoznać
się z treścią niniejszego podręcznika, który należy
przechowywać tak, aby był zawsze pod ręką.
Podręcznik służy również jako materiał referencyjny dla
pracowników serwisu. W związku z tym należy wstawić
kartę identyfi kacyjną urządzenia w przeznaczone miejsce
na ostatniej stronie podręcznika. Karta identyfi kacyjna
zawiera wszystkie informacje dla pracownika serwisu, aby
mógł on pomóc Państwu w razie potrzeby.
Życzymy Państwu dużo przyjemności podczas gotowania!
Wstęp
2
INDUKCYJNA PŁYTA KUCHENNA
473197
INDUKCYJNA PŁYTA KUCHENNA ................................................................................ 4
Opis ......................................................................................................................................................4
BEZPIECZEŃSTWO
.......................................................................................................................5
Na co należy zwracać uwagę ..................................................................................................5
Podłączenie i naprawa ................................................................................................................5
Użytkowanie ...................................................................................................................................5
Kontrola temperatury ..................................................................................................................7
Ograniczenia czasu gotowania ..............................................................................................7
Zabezpieczenie przed przegrzaniem ..................................................................................8
UŻYTKOWANIE ................................................................................................................ 9
Gotowanie indukcyjne ...............................................................................................................9
Jak działa indukcja .......................................................................................................................9
Naczynia ..........................................................................................................................................10
SPOSÓB DZIAŁANIA PŁYTY KUCHENNEJ .............................................................. 12
Włączenie płyty kuchennej i ustawienie mocy grzewczej .......................................12
Funkcja gotowania Easy Cook ...............................................................................................12
Ustawienie P (Power boost) ...................................................................................................12
Wskaźnik ciepła resztkowego ............................................................................................... 13
Zabezpieczenie przed dziećmi ............................................................................................. 13
GOTOWANIE ....................................................................................................................14
Zdrowe gotowanie ...................................................................................................................... 14
Ustawienia gotowania ............................................................................................................... 14
KONSERWACJA ..............................................................................................................16
Czyszczenie.................................................................................................................................... 16
USUWANIE ZAKŁÓCEŃ ................................................................................................ 17
Informacje ogólne ........................................................................................................................17
Tabela usuwania zakłóc.......................................................................................................17
MONT............................................................................................................................19
Na co należy zwrócić uwagę ................................................................................................. 19
Wentylacja .......................................................................................................................................21
Szafka kuchenna z szufladą ....................................................................................................21
Szafka kuchenna z piekarnikiem ......................................................................................... 22
Schemat podłączenia ............................................................................................................... 23
Zabudowa ...................................................................................................................................... 24
Dane techniczne ......................................................................................................................... 25
EKOLOGIA .......................................................................................................................26
Utylizacja opakowania i urządzenia .................................................................................. 26
3
SPIS TREŚCI
473197
1. Pole grzejne przód lewo
2. Pole grzejne tył lewo
3. Pole grzejne tył prawo
4. Pole grzejne przód prawo
5. Pokrętło ustawień mocy
grzewczej
4
INDUKCYJNA PŁYTA KUCHENNA
Opis
473197
Gotowanie indukcyjne jest bardzo bezpieczne. W płytę
kuchenną wbudowano liczne urządzenia zabezpieczające,
jak np. wskaźnik ciepła resztkowego i ograniczenie czasu
gotowania. Mimo tego należy stosować się do wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa i ostrzeżeń.
TUrządzenie może zostać podłączone tylko przez
upoważnionego i doświadczonego fachowca. Pod żadnym
warunkiem nie należy otwierać obudowy. Może tego
dokonać jedynie upoważniony pracownik serwisu.
Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek naprawy urządzenie
należy odłączyć z sieci elektrycznej, wyciągając wtyczkę z
gniazda sieciowego, odkręcając automatyczne bezpieczniki
lub, w przypadku trwałego podłączenia, ustawiając
przełącznik energii elektrycznej na zero.
Płyty kuchennej nie należy użytkować w temperaturze
poniżej 5°C.
Płyta kuchenna przeznaczona jest do stosowania w
gospodarstwie domowym. Można ją użytkować jedynie w
celu przygotowania żywności.
Podczas pierwszego zastosowania płyty kuchennej czuć
będzie „zapach nowości”, co jest zupełnie normalne. Po
dokładnym wywietrzeniu kuchni zapach szybko zginie.
Ostrzegamy, że czas nagrzewania się płyty na
najwyższym stopniu mocy grzewczej jest bardzo krótki.
Płyty na najwyższym stopniu mocy grzewczej nie należy
pozostawiać bez nadzoru.
Użytkując płytę, należy zapewnić wystarczające
wietrzenie. Wszystkie naturalne otwory wentylacyjne
powinny być nieprzerwanie otwarte.
Nie należy pozwolić, aby zawartość naczynia wyparowała.
Płyta jest co prawda zabezpieczona przed przegrzaniem,
lecz naczynia mimo tego się nagrzewają, przez co mogą
ulec uszkodzeniu. Gwarancja nie obejmuje szkody, nastałej
na skutek przegrzania się pustych naczyń lub naczyń,
których zawartość się wygotowała.
Płyty kuchennej nie należy użytkować jako powierzchni
do odkładania przedmiotów.
Zadbać należy, aby pomiędzy płytą kuchenną i
zawartością szuflady, znajdującej się pod płytą, była
kilkucentymetrowa odległość.
W szufladzie pod płytą kuchenną nie należy
przechowywać przedmiotów/materiałów
zapalnych.
Na co należy zwracać
uwagę
Podłączenie i naprawa
Użytkowanie
5
BEZPIECZEŃSTWO
473197
Zadbać należy, aby przewody elektryczne urządz
kuchennych (np. robota kuchennego) nie dotykały
gorącego pola grzejnego.
Pola grzejne nagrzewają się podczas użytkowania i po
użytkowaniu pozostają gorące jeszcze przez pewien czas,
dlatego zarówno w czasie użytkowania płyty kuchennej,
jak i bezpośrednio po nim, dzieci nie powinny znajdow
się w pobliżu płyty kuchennej.
Tłuszcz i olej mogą się zapalić. Podczas gotowania nie
należy stać zbyt blisko naczynia. Jeżeli olej się zapali,
ognia nie wolno gasić wodą. Płonące naczynie należy jak
najszybciej przykryć pokrywką i wyłączyć pole grzejne.
Pod okapem kuchennym nigdy nie należy flambować
jedzenia. Wysokie płomienie mogą spowodować pożar
nawet, gdy wentylator jest wyłączony.
Powierzchnia ceramiczna jest wyjątkowo twarda, ale
nie jest niezniszczalna. Jeżeli upadnie na nią np. szklana
solniczka lub kanciasty przedmiot, płyta może pęknąć.
Nie należy użytkować pękniętej lub przełamanej płyty.
Jeżeli pojawi się na niej pęknięcie, należy ją natychmiast
wyłączyć, wyciągając wtyczkę z gniazda sieciowego,
unikając w ten sposób porażenia prądem. Do naprawy
należy wezwać pracownika upoważnionego serwisu
naprawczego.
Na pole grzejne nie należy odkładać metalowych
przedmiotów, np. blach do pieczenia, foremek do ciast,
pokrywek lub sztućców, ponieważ może to spowodować
nieoczekiwane nagrzanie się tych przedmiotów i
oparzenia.
Namagnetyzowane przedmioty, np. karty kredytowe
i płatnicze, dyskietki itp., należy przechowywać z dala
od płyty kuchennej. Osobom używającym rozrusznik
mięśnia sercowego zalecamy, aby przed użytkowaniem
indukcyjnej płyty kuchennej zasięgnęli opinii u lekarza
kardiologa.
Do czyszczenia płyty kuchennej nie należy używ
aparatów do czyszczenia parą lub metodą wysokiego
ciśnienia.
Urządzenia nie powinny użytkować osoby (włącznie z
dziećmi) o ograniczonych możliwościach fizycznych,
emocjonalnych lub psychicznych bądź osoby bez
koniecznej wiedzy i doświadczeń, chyba że pozostają one
pod nadzorem doświadczonej osoby, odpowiadającej za
ich bezpieczeństwo.
W żadnym przypadku nie wolno pozwalać dzieciom
bawić się z urządzeniem. Dzieci nie powinny się zbliżać do
urządzenia bez nadzoru.
Natychmiast po zdjęciu naczynia z pola grzejnego
6
473197
pole się automatycznie wyłączy. Mimo tego należy się
przyzwyczaić do ręcznego wyłączania płyty indukcyjnej
po użytkowaniu, aby nie mogła się ona ponownie
samoczynnie włączyć.
Nie należy zostawiać pustego naczynia na gorącym,
włączonym polu grzejnym. Pole grzejne jest
zabezpieczone i zostanie samoczynnie wyłączone. Mimo
tego istnieje niebezpieczeństwo oparzenia nagrzanym
naczyniem.
Płyta nie rozpozna obecności zbyt małego naczynia
(o średnicy dna poniżej 12 cm), widelca lub noża. Jeżeli
na polu grzejnym postawi się zbyt małe naczynie,
wyświetlacz nadal będzie pulsować i płyta się nie włączy.
Urządzeniem nie można sterować za pomocą
oddzielnego przyrządu do zdalnego sterowania lub
zewnętrznego urządzenia do nastawiania czasu.
Czujnik stale mierzy temperaturę różnych części płyty
kuchennej. Każde pole grzejne wyposażone jest w czujnik,
mierzący temperaturę na dnie naczynia, zapobiegając w
ten sposób przegrzewaniu się pustych naczyń (naczyń,
których zawartość wyparowała). W razie zbyt wysokiej
temperatury, moc grzewcza zostaje automatycznie
obniżona.
Ograniczenie czasu gotowania to funkcja gwarantująca
bezpieczeństwo urządzenia, uruchamiająca się w razie,
gdy zapomni się o wyłączeniu płyty kuchennej.
Ograniczenia czasu gotowania zależą od wybranej mocy
grzewczej przed automatycznym wyłączeniem i są
następujące:
Moc grzewcza Pole grzejne automatycznie wyłącza
się po:
1 520 minutach
2 402 minutach
3 318 minutach
4 260 minutach
5 212 minutach
6 170 minutach
7 139 minutach
8 113 minutach
9, P 90 minutach
Funkcja ograniczenia czasu gotowania wyłącza pola grzejne
po upływie czasu podanego w tabeli.
Kontrola temperatury
Ograniczenia czasu
gotowania
7
473197
Urządzenie może się przegrzać, jeżeli:
naczynie nie przewodzi ciepła we właściwy sposób
tłuszcz lub olej rozgrzewa się do wysokich temperatur
brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza (patrz rozdział
„Montaż”)
W przypadku przegrzania rozgrzane pole grzejne lub
wszystkie pola grzejne zareagują na dwa możliwe sposoby:
urządzenie trochę obniży temperaturę
jeśli obniżenie temperatury nie pomoże, urządzenie
wyłączy się, a na wyświetlaczu pojawi się symbol E2.
Po ostudzeniu urządzenia symbol E2 zniknie i płytę można
ponownie włączyć.
Aby uniknąć włączenia funkcji zabezpieczenia przed
przegrzaniem należy:
używać naczyń dobrze przewodzących ciepło
rozgrzewać tłuszcz czy olej na niższych mocach
grzewczych
zapewnić wystarczające wietrzenie
Jeśli mimo stosowania wymienionych środków zaradczych,
aktywuje się funkcja zabezpieczenia przed przegrzaniem,
należy zwrócić się do działu obsługi klienta lub wezwać
fachowca.
Zabezpieczenie przed
przegrzaniem
8
473197
Gotowanie indukcyjne jest szybkie
• Będą Państwo zaskoczeni szybkością gotowania
indukcyjnego. Żywność i płyny na wyższych stopniach
mocy bardzo szybko osiągają moment zagotowania.
Naczyń nie należy pozostawiać bez kontroli,
zapobiegając w ten sposób wykipieniu lub wygotowaniu
się ich zawartości.
Moc grzewcza dostosowuje się do wielkości naczynia
• Przy gotowaniu z indukcją użytkowana jest jedynie ta
część pola grzejnego, na której ustawione jest naczynie.
Jeśli na dużej powierzchni pola ustawimy małe naczynie,
moc grzewcza pola grzejnego dostosuje się do średnicy
naczynia. Moc będzie odpowiednio niższa, dlatego
będzie trwało nieco dłużej, by jedzenie na patelni
osiągnęło moment wrzenia.
Uwaga
• Ziarenka piasku mogą spowodować trwałe rysy na
powierzchni płyty. Na powierzchniach do gotowania
należy stawiać jedynie naczynia o całkowicie czystym
dnie. Chcąc naczynie przestawić na inne pole grzejne,
należy je podnieść i przestawić, a nie przesuwać po
płycie.
Płyty kuchennej nie należy użytkować jako blatu
roboczego. Podczas gotowania naczynia powinny być
zawsze przykryte przykrywkami. Dzięki temu oszczędza
się energię.
Indukcyjna płyta kuchenna ogrzewa jedzenie za pomocą
pola magnetycznego. Gdy na płycie kuchennej ustawione
zostanie naczynie z metalowym dnem, pole magnetyczne
spowoduje powstanie w dnie naczynia prądów wirowych,
powodujących nagrzewanie
naczynia.
Obsługa płyty jest:
Łatwa
Elektroniczne elementy sterujące są dokładne i łatwe w
obsłudze. Na najniższym ustawieniu mocy pola można np.
stopić w naczyniu czekoladę lub ugotować żywność, którą
inaczej trzeba by było gotować w kąpieli wodnej.
Bez strat energetycznych
uchwyty naczyń przy
gotowaniu indukcyjnym
zawsze pozostają
chłodne.
Gotowanie indukcyjne
Cewka (1) w płycie
kuchennej (2) wytwarza
pole magnetyczne (3).
Gdy na cewce ustawione
zostanie naczynie z
metalowym dnem (4), w
dnie naczynia powstaną
prądy wirowe.
Jak działa indukcja
9
UŻYTKOWANIE
473197
Szybka
Dzięki wysokim stopniom mocy grzewczej indukcyjnej
płyty kuchennej żywność i płyny szybko się zagotowują.
Na całkowite ugotowanie jedzenia potrzeba dokładnie tyle
czasu, jak w przypadku innych sposobów gotowania.
Czysta
Czyszczenie płyty kuchennej jest łatwe. Ponieważ pola
grzejne nie nagrzewają się bardziej od samych naczyń,
rozlane jedzenie nie przywiera i nie zapieka się na
powierzchni płyty.
Bezpieczna
Temperatura wytwarza się w samym naczyniu, dlatego
szklana powierzchnia nie nagrzewa się bardziej od samych
naczyń. Oznacza to, że pole grzejne jest odpowiednio
mniej gorące niż pole grzejne pyty witroceramicznej
lub palnika gazowego. Po odstawieniu naczynia z pola
grzejnego pole bardzo szybko się ochłodzi.
Naczynia do gotowania indukcyjnego
Gotowanie indukcyjne wymaga naczyń szczególnej
jakości.
Uwaga
Naczynia, wcześniej używane do gotowania na kuchence
gazowej, nie nadają się już do gotowania na płycie
indukcyjnej.
• Używać należy jedynie naczyń odpowiednich do
gotowania na płycie elektrycznej lub indukcyjnej z:
- grubym dnem (co najmniej 2,25 mm)
- płaskim dnem.
Najlepsze naczynia do gotowania indukcyjnego to
naczynia z oznaką »odpowiednie do indukcji«.
Wskazówka
Przydatność naczynia można sprawdzić samemu za
pomocą magnesu. Jeżeli dno naczynia przyciąga magnes,
naczynie nadaje się do gotowania indukcyjnego.
10
Naczynia
473197
Odpowiednie naczynia Nieodpowiednie naczynia
Specjalne naczynia ze stali
nierdzewnej
Naczynia gliniane
Naczynia z oznaką
»odpowiednie do indukcji«
Naczynia ze stali
nierdzewnej
Ciężkie garnki emaliowane Naczynia porcelanowe
Emaliowane naczynia
żeliwne
Naczynia miedziane
Naczynia plastikowe
Naczynia aluminiowe
Uwaga
Stosując emaliowane naczynia metalowe należy brać pod
uwagę, że:
emalia może się odkruszyć (oddzielić od metalowej
powierzchni), jeżeli płyta kuchenna zostanie nastawiona
na wysoki stopień mocy grzewczej, kiedy naczynie jest
prawie puste
dno naczynia może się odkształcić, np. przez
przegrzanie bądź zastosowanie zbyt wysokiego stopnia
mocy grzewczej.
Uwaga
Nie należy używać naczyń z nierównym dnem! Puste
w środku lub wypukłe dno może ograniczać działanie
zabezpieczenia przed przegrzaniem, a w konsekwencji
płyta kuchenna stanie się zbyt gorąca. Może to
spowodować pęknięcia szklanej powierzchni i topienie
się dna naczynia. Gwarancja nie obejmuje szkody
spowodowanej stosowaniem nieodpowiednich naczyń czy
też nastałej na skutek przegrzania się pustych naczyń lub
naczyń, których zawartość się wygotowała.
Najmniejsza średnica naczynia
Średnica naczynia powinna wynosić co najmniej 12 cm.
Chcąc osiągnąć jak najlepsze rezultaty, należy stosować
naczynia o średnicy równej średnicy pola grzejnego. Jeżeli
naczynie jest zbyt małe, pole grzejne nie będzie działało.
Naczynia do gotowania pod wysokim ciśnieniem (tzw.
szybkowary)
Gotowanie indukcyjne jest najbardziej odpowiednie do
gotowania w tego rodzaju naczyniach. Pole grzejne
reaguje bardzo szybko, dlatego w naczyniu szybko
wytworzy się odpowiednie ciśnienie. Po wyłączeniu pola
grzejnego gotowanie od razu zostanie zakończone.
11
473197
Indukcyjna płyta kuchenna wyposażona jest we wskaźnik
ciepła resztkowego, automatyczny ogranicznik czasu
gotowania, funkcję gotowania Easy Cook oraz blokadę
zabezpieczającą przed dziećmi. Na następnych stronach
przedstawiony jest sposób użycia tych funkcji.
Włączenie i ustawienie mocy grzewczej
Na polu grzejnym postawić naczynie.
Ustawić moc grzewczą, przekręcając pokrętłem
wybranego pola grzejnego w prawo. Pola grzejne mają 9
stopni mocy grzewczej.
Wyłączenie
Pole grzejne wyłącza się poprzez przekręcenie pokrętła
do pozycji wyjściowej.
Funkcja Easy Cook nadaje się do szybkiego zagotowania
żywności i dalszego gotowania na niższych stopniach
mocy grzewczej. Płyta kuchenna samoczynnie obniży
stopień mocy grzewczej, aby zakończyć gotowanie.
Ustawić naczynie na polu grzejnym.
Przekręcić pokrętłem wybranego pola grzejnego w lewo
lub do końca w prawo.
Na wyświetlaczu pojawi się symbol „A”.
W ciągu 5 sekund należy ustawić wybraną moc za
pomocą pokrętła, w przeciwnym przypadku pole grzejne
wyłączy się.
Po ustawieniu mocy grzewczej na wyświetlaczu
wymiennie pulsują symbol „A” i ustawiona moc grzewcza.
Po upłynięciu czasu gotowania pulsowanie ustanie, a
wyświetlacz pokazuje tylko ustawienie mocy grzewczej.
• Urządzenie wyłącza się po przekręceniu pokrętła na
pozycję 0 lub 9.
Ustawienia P należy używać wyłącznie do zagotowania
wody. Jest ono zbyt wysokie do podgrzewania masła
lub mleka i absolutnie za wysokie do rozmrażania.
Poszczególne sposoby użycia opisane są w rozdziale
„Komfortowe gotowanie”.
Włączenie płyty
kuchennej i ustawienie
mocy grzewczej
Funkcja gotowania
Easy Cook
Ustawienie P (Power
boost)
12
SPOSÓB DZIAŁANIA PŁYTY KUCHENNEJ
473197
Pole grzejne, które było użytkowane przez pewien czas
lub na wysokim stopniu mocy, pozostanie gorące jeszcze
kilka minut po wyłączeniu. Dopóki pole grzejne pozostanie
gorące, na wyświetlaczu będzie widoczna litera H.
Płytę kuchenną można zabezpieczyć przed dziećmi za
pomocą blokady. Funkcja ta uniemożliwia włączenie płyty
kuchennej oraz zmiany ustawień dla poszczególnych pól
grzejnych.
Włączenie blokady
Blokadę można uaktywnić tylko wtedy, kiedy wszystkie
pola grzejne są wyłączone.
Należy jednocześnie przekręcić pokrętłami lewych pól
grzejnych w lewo na symbol „A” (pozostałe pokrętła
muszą być w pozycji „zero”).
Blokada jest aktywna, kiedy na wyświetlaczu pojawi się
symbol „L”.
Wyłączenie blokady
Blokadę wyłączą się w ten sam sposób. Po wyłączeniu
blokady na wyświetlaczu pojawi się „0”.
Wskaźnik ciepła
resztkowego
Zabezpieczenie przed
dziećmi
13
473197
Temperatura wrzenia różnych rodzajów oleju
Aby zapewnić jak najzdrowsze smażenie jedzenia,
Gorenje+ zaleca używanie odpowiedniego gatunku oleju,
stosownie do temperatury smażenia. Każdy olej ma inną
temperaturę wrzenia, w której wyzwalają się trujące
substancje. Poniższa tabela podaje temperaturę wrzenia
dla różnych rodzajów olejów:
Olej Temperatura wrzenia w °C
Oliwa z oliwek extra virgin 160 °C
Masło 177 °C
Olej kokosowy 177 °C
Olej rzepakowy 204 °C
Oliwa z oliwek virgin 216 °C
Olej słonecznikowy 227 °C
Olej kukurydziany 232 °C
Olej arachidowy 232 °C
Olej ryżowy 255 °C
Oliwa z oliwek 242 °C
Ustawienia gotowania są zależne od ilości i struktury
zawartości naczynia, dlatego poniższa tabela powinna być
traktowana jedynie orientacyjnie.
Ustawienie P i ustawienie 9 należy zastosować, aby:
żywność i płyny szybciej się zagotowały;
na szybko zapiec lub zmniejszyć objętość zielonych
warzyw;
szybko podgrzać oleje lub tłuszcze;
w szybkowarze szybciej wytworzyło się ciśnienie.
Ustawienie 8 należy zastosować, aby:
• zapiec mięso;
• usmażyć filety soli lub całą solę;
• usmażyć omlety;
• podsmażyć ugotowane ziemniaki;
• smażyć żywność w oleju.
Zdrowe gotowanie
Ustawienia gotowania
14
GOTOWANIE
473197
Ustawienie 7 należy zastosować, aby:
• usmażyć grube naleśniki;
• usmażyć grube kotlety panierowane;
• usmażyć słoninę (wytopić smalec);
• usmażyć surowe ziemniaki;
• przygotować tosty z bagietki;
• usmażyć panierowaną rybę.
Ustawienia 5 i 6 należy zastosować, aby:
• ugotować większą ilość żywności;
• rozmrozić twardsze warzywa;
• usmażyć cienkie płaty panierowanych kotletów.
Ustawienia 1-4 należy zastosować, aby:
• na lekkim ogniu zagotować zupy mięsne;
• udusić mięso;
• na lekkim ogniu zagotować różne rodzaje mięsa;
• stopić czekoladę;
• stopić ser.
15
473197
Wskazówka
Przed rozpoczęciem czyszczenia można włączyć blokadę
zabezpieczenia przed dziećmi.
Codzienne czyszczenie
• Mimo że resztki jedzenia nie mogą się zapiec na
płycie, zalecane jest czyszczenie jej po każdorazowym
użytkowaniu.
• Do codziennego czyszczenia zaleca się użycie wilgotnej
ściereczki oraz delikatnego środka czyszczącego.
• Na końcu należy płytę wytrzeć do sucha ręcznikiem
papierowym lub suchą ściereczką kuchennym.
Większe zabrudzenia
• Większe zabrudzenia można również usunąć za pomocą
delikatnych środków czyszczących takich jak np. płyn
do mycia naczyń.
• Zacieki po wodzie oraz kamień usuwa się za pomocą
octu.
• Zabrudzenia powstałe na skutek przesuwania naczyń po
płycie są trudne do usunięcia. Wymagają zastosowania
specjalnych środków czyszczących.
• Przypalone jedzenie, tak samo jak i stopiony plastik i
cukier, można usunąć za pomocą skrobaczki.
Uwaga!
• Do czyszczenia kuchenki nie należy używać szorstkich
środków czystości. Mogą one pozostawić rysy, w
których zbierają się brud i kamień kotłowy.
• Nie należy w żadnym wypadku używać ostrych
metalowych przedmiotów takich jak wełna stalowa lub
druciaki.
Czyszczenie
16
KONSERWACJA
473197
Jeżeli na szklanej powierzchni płyty zauważy się pęknięcie
(nawet bardzo małe), należy bezzwłocznie wyłączyć
płytę kuchenną, wyciągnąć wtyczkę z gniazdka, odkręcić
automatyczne bezpieczniki w szafce rozdzielczej lub, w
wypadku bezpośredniego podłączenia do sieci, przełącznik
sieciowy ustawić na wartości zero. Należy wezw
upoważniony serwis naprawczy.
Jeżeli urządzenie nie działa tak, jak powinno, nie oznacza
to, że jest ono zepsute. Zanim wezwie się serwis naprawczy,
należy sprawdzić następujące możliwości:
Informacje ogólne
Tabela usuwania
zakłóceń
ZAKŁÓCENIE MOŻLIWA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
Po pierwszym włączeniu
płyty kuchennej na wyświe-
tlaczu ukażą się symbole.
Standardowa procedura. Normalne funkcjonowanie
Wentylator pozostaje
aktywny jeszcze przez kilka
minut po wyłączeniu płyty
kuchennej.
Płyta się ochładza. Normalne funkcjonowanie.
Podczas pierwszego użytko-
wania płyty czuć delikatny
zapach.
Nowe urządzenie się nagrze-
wa.
To jest całkiem normalne
i zapach zniknie po kilku
użytkowaniach płyty. Kuchnię
należy przewietrzyć.
Wewnątrz płyty słychać
tykanie.
Powoduje to ogranicznik wy-
dajności na przednich i tylnych
polach grzejnych. Tykanie po-
jawia się również na niższych
ustawieniach mocy.
Normalne funkcjonowanie.
Naczynia podczas gotowania
wydają dźwięki.
Hałas jest skutkiem przepły-
wu energii pomiędzy płytą i
naczyniami.
Na wyższych ustawieniach
jest to całkiem normalne dla
niektórych rodzajów naczyń.
Nie uszkadza to ani płyty, ani
naczyń.
Włączone zostało pole
grzejne, a wyświetlacz wciąż
jeszcze pokazuje
.
Używane naczynie nie jest
odpowiednie do gotowania in-
dukcyjnego lub jego średnica
jest mniejsza niż 12 cm.
Stosować należy odpowied-
nie naczynia; patrz str. 11 i 12.
Płyta kuchenna nie działa i na
wyświetlaczu nie ukazuje się
żaden symbol.
Przerwany dopływ energii
elektrycznej spowodowany
uszkodzonym kablem lub
wadliwym przyłączeniem.
Sprawdzić należy instalację
elektryczną (bezpieczniki i
miejsce podłączenia, jeżeli nie
ma wtyczki).
Od razu po włączeniu płyty
kuchennej przepala się bez-
piecznik.
Płyta kuchenna jest źle podłą-
czona do sieci elektrycznej.
Sprawdzić należy podłącze-
nie płyty do sieci elektrycz-
nej.
17
USUWANIE ZAKŁÓCEŃ
473197
ZAKŁÓCENIE MOŻLIWA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
Symbol zakłócenia E2. Płyta się przegrzała. Należy odczekać, aż płyta
się ochłodzi, a następnie
włączyć niższy stopień mocy
grzewczej.
Symbol zakłócenia E3 Używane naczynie nie jest
odpowiednie do gotowania
indukcyjnego.
Stosować należy odpowied-
nie naczynia; patrz str. 11 i 12.
Symbol zakłócenia E4, ES, E6
lub E9.
Uszkodzony jest generator. Należy wezwać upoważniony
serwis naprawczy.
Symbol zakłócenia
Zbyt długo przytrzymany
został przycisk
Przycisku nie należy zbyt
długo przytrzymywać.
Symbol zakłócenia
Włączona jest blokada zabez-
pieczenia przed dziećmi.
Patrz rozdział
„Zabezpieczenie przed dzieć-
mi” na str. 14.
HAŁAS I JEGO PRZYCZYNY W CZASIE GOTOWANIA INDUKCYJNEGO
Hałas i dźwięki Przyczyna Rozwiązanie
Hałas wywołany
indukcją
Technologia indukcyjna wykorzystuje
właściwości niektórych metali w polu
elektromagnetycznym. Wywołuje
ona tak zwane wirujące prądy, które
wymuszają oscylacje cząsteczek.
Oscylacje (drgania) te są przekształ-
cane w energię cieplną. W zależności
od rodzaju metalu mogą temu towa-
rzyszyć niegłośne odgłosy.
Jest to normalne i nie wynika
z usterki.
Brzęczenie
przypominające
odgłos
transformatora
Zdarza się przy gotowaniu przy du-
żym poziomie mocy. Spowodowane
jest to ilością energii przenoszonej
z płyty grzewczej na garnek lub
rondel.
Hałas ten zniknie lub zmniej-
szy się, gdy zmniejszy się
poziom mocy.
Wibracje i
trzeszczenie naczyń
Hałas ten pojawia się w naczyniach
(garnkach lub rondlach) wykonanych
z różnych materiałów.
Wynika to z wibracji powsta-
jących wzdłuż sąsiadujących
z sobą powierzchni warstw
żnych materiałów. Hałas ten
zależy od rodzaju naczy-
nia. Może się on zmieniać w
zależności od ilości i rodzaju
gotowanej żywności.
Hałas wentylatora Prawidłowe działanie elektronicz-
nych elementów indukcyjnych wy-
maga kontroli temperatury. Dlatego
też płyta grzewcza jest wyposażona
w wentylator, który pracuje z różną
prędkością w zależności od stwier-
dzonej temperatury.
Jeśli temperatura będzie
pozostawać wysoka, wentyla-
tor może pracować nawet po
wyłączeniu płyty grzewczej.
18
473197
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa podczas montażu
płyty kuchennej
• Przyłącze elektryczne powinno być wykonane zgodnie z
przepisami krajowymi i lokalnymi.
• Urządzenie powinno być zawsze uziemione.
• Urządzenie może podłączyć do sieci elektrycznej
jedynie upoważniony do tego specjalista elektryk.
• W celu podłączenia do sieci elektrycznej należy
zastosować kabel, którego parametry są zgodne z
obowiązującymi przepisami (np. typ HO7RR). Oplot
kabla powinien być gumowy.
• Kabel przyłączeniowy powinien wisieć swobodnie i nie
powinien być poprowadzony przez szufl adę.
• Uszkodzony kabel przyłączeniowy może zostać
wymieniony na nowy tylko przez producenta,
upoważniony serwis naprawczy lub inną upoważnioną
osobę.
• W celu wykonania podłączenia stałego należy
sprawdzić, czy na przewodzie doprowadzającym lub
w instalacji umieszczony został wyłącznik instalacyjny
lub inny aparat elektryczny zabezpieczający obwód,
np. wyłącznik różnicowo-prądowy, którego styki
w momencie rozwarcia znajdują się w odległości
przynajmniej 3 mm od siebie.
• Blat roboczy, w którym zabudowana jest płyta
kuchenna, powinien być całkowicie równy i płaski.
• Ściany i blat roboczy wokół płyty kuchennej powinny
być odporne na gorąco i temperatury do 85 °C. Chociaż
samo urządzenie się mocno nie nagrzewa, gorąco od
rozgrzanych naczyń może zmienić kolor lub kształt
ściany.
• Gwarancją nie są objęte szkody powstałe na skutek
nieprawidłowego podłączenia, montażu lub użytkowania
płyty.
Na co należy zwrócić
uwagę
19
MONT
473197
Wymiary do montażu
Wymiary i wycięcia przedstawione zostały na poniższych
ilustracjach.
Z przodu
Odstępy
Zachowanie wystarczających odstępów ma kluczowe
znaczenie dla bezpiecznego użytkowania płyty kuchennej.
Należy zadbać o zachowanie wystarczająco dużych
odstępów.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Gorenje IK640CLB Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi