Whirlpool FD 86.1 (MR) /HA instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

FZ 86.1/HA
FZ 86.1 IX/HA
FC 86.1/HA
FC 86.1 IX/HA
FQ 86.1/HA
FC 862 C.2/HA
FC 862 C.2 IX/HA
FD 86.1/HA
F 86.1/HA
F 86.1 IX/HA
Spis treci
Instalacja, 25-26
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Opis urz¹dzenia, 27
Widok ogólny
Panel sterowania
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 28
Uruchomienie piekarnika
Tabliczka znamionowa
Elektroniczny programator pieczenia, 29
Programy, 30-32
Programy pieczenia
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 33
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 34
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana ¿arówki
Monta¿ zestawu prowadnic przesuwnych
Serwis Techniczny, 35
Polski, 24
PL
Instrukcja obs³ugi
PIEKARNIK
Deutsch, 12
DE
Nederlands, 1
NL
PL
25
PL
Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê, aby móc z
niej skorzystaæ w ka¿dej chwili. W razie sprzeda¿y,
odst¹pienia lub przeniesienia urz¹dzenia, nale¿y siê
upewniæ, czy instrukcja zosta³a przekazana wraz z
nim, aby nowy w³aciciel piekarnika móg³ siê
zapoznaæ z jego dzia³aniem i z dotycz¹cymi go
ostrze¿eniami.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona
wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Ustawienie
Elementy opakowania nie zabawkami dla dzieci i
nale¿y je usun¹æ zgodnie z normami dotycz¹cymi
segregacji odpadów (patrz Zalecenia i rodki
ostro¿noci).
Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niew³aciwe pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e
spowodowaæ szkody w stosunku do osób, zwierz¹t
lub przedmiotów.
Zabudowa
W celu zapewnienia prawid³owego dzia³ania
urz¹dzenia konieczne jest, aby mebel posiada³
odpowiednie cechy:
cianki przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³u odpornego na ciep³o;
w przypadku mebli ze sklejki drewnianej kleje powinny
byæ odporne na dzia³anie temperatury 100°C;
dla umo¿liwienia zabudowy piekarnika, zarówno w
przypadku umieszczenia go pod blatem (patrz
rysunek), jak i w pionie, mebel powinien posiadaæ
nastêpuj¹ce wymiary:
Po zabudowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ
mo¿liwy kontakt z jego czêciami elektrycznymi.
Deklaracje na temat zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
Aby zapewniæ odpowiedni obieg powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê komory. Najlepiej zainstalowaæ
piekarnik w taki sposób, aby wspiera³ siê na dwóch
listwach drewnianych lub na p³ycie z przewitem
przynajmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
Wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po bokach
piekarnika, odpowiadaj¹ce 4 otworom na listwie
obwodowej, stosownie do gruboci cianki mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
rysunek);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy rowek, zgodnie z
ustawieniem fabrycznym
(patrz rysunek);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi rowek (patrz rysunek).
Aby przymocowaæ urz¹dzenie do mebla: nale¿y
otworzyæ drzwiczki piekarnika i wkrêciæ 4 wkrêty do
drewna w 4 otwory umieszczone na listwie
obwodowej.
Wszystkie czêci, które stanowi¹ zabezpieczenie,
powinny byæ zamocowane w taki sposób, aby nie
mo¿na by³o ich zdj¹æ bez u¿ycia narzêdzia.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 m
m
.
5
4
7
m
m
. m
in
.
560 m
m
.
45 mm.
Instalacja
26
PL
Centrowanie i mocowanie*
1. Ustawiæ wsporniki A na podstawie piekarnika
B tak, aby zaskoczy³y.
2. Ustawiæ stopki C we wspornikach A tak, aby
zaskoczy³y. Jeli gruboæ bocznej cianki mebla:
wynosi 16 mm: zamontowaæ stopkê w taki
sposób, aby umieszczona na niej liczba 16 by³a
zwrócona w stronê osoby wykonuj¹cej monta¿;
wynosi 18 mm: zamontowaæ stopkê w taki
sposób, aby jej czêæ bez napisów by³a zwrócona
w stronê osoby wykonuj¹cej monta¿;
wynosi 20 mm: nie montowaæ stopki.
3. Przymocowaæ wsporniki i stopki na brzegu
bocznej cianki mebla przy pomocy wkrêtów D.
4. Przymocowaæ piekarnik do mebla przy pomocy
wkrêtów i plastikowych podk³adek E.
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy przystosowane do dzia³ania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych
na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹ podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywy:
poci¹gn¹æ i otworzyæ
pokrywê (patrz
rysunek).
2. Odkrêciæ rubê
zacisku kabla i
wyci¹gn¹æ go,
podwa¿aj¹c rubokrêtem (patrz rysunek).
3. Wyci¹gn¹æ rubki ze
styków L-N-
, a
nastêpnie przymocowaæ
pojedyncze przewody
pod ³bami rubek
zgodnie z odpowiednimi
kolorami Niebieski (N),
Br¹zowy (L) ¯ó³to -
Zielony (
).
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci
Zainstalowaæ na przewodzie znormalizowan¹
wtyczkê przystosowan¹ do obci¹¿eñ wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika wielobiegunowego
z minimalnym otwarciem pomiêdzy stykami
wynosz¹cym 3 mm, dostosowanego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilaj¹cy powinien byæ
umieszczony tak, aby w ¿adnym punkcie jego
temperatura nie przekracza³a temperatury otoczenia
o 50° C.
Instalator odpowiada za prawid³owe wykonanie
pod³¹czenia elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeñstwa.
Przed wykonaniem pod³¹czenia nale¿y siê upewniæ,
czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ maksymalne
obci¹¿enie mocy urz¹dzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê w wartociach
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
Jeli gniazdko nie jest kompatybilne, nale¿y
wymieniæ gniazdko lub wtyczkê; nie stosowaæ
przed³u¿aczy ani rozga³êziaczy.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia kabel elektryczny i
gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
Kabel nie powinien byæ pogiêty ani przygnieciony.
Przewód elektryczny musi byæ okresowo
sprawdzany i wymieniany wy³¹cznie przez
autoryzowany personel techniczny (patrz Serwis
Techniczny).
W przypadku nieprzestrzegania tych zasad,
producent nie ponosi ¿adnej odpowiedzialnoci.
E
E
D
A
B
D
D
1
6
1
6
1
6
1
6
C
C
C
*
Tylko w niektórych modelach.
27
PL
Panel kontrolny
Półka RUSZT
Półka BRYTFANNA
PROWADNICE
ślizgów półek
pozycja 5
pozycja 4
pozycja 3
pozycja 2
pozycja 1
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
28
PL
Przy pierwszym w³¹czeniu nale¿y uruchomiæ pusty
piekarnik na przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ
urz¹dzenie, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy, jest skutkiem parowania substancji
zastosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Aby skorzystaæ z elektrycznego piekarnika w
urz¹dzeniach wyposa¿onych w programator
elektroniczny, nale¿y nacisn¹æ przycisk
(na
wywietlaczu pojawi siê wówczas symbol
), a
nastêpnie wybraæ ¿¹dan¹ funkcjê pieczenia.
Uruchomienie piekarnika
1. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
2. Wybraæ temperaturê obracaj¹c pokrêt³em
TERMOSTAT. Wykaz potraw z zalecanymi dla nich
temperaturami znajduje siê w Tabeli pieczenia (patrz
Programy).
3. W³¹czona kontrolka TERMOSTATU wskazuje fazê
nagrzewania do zaprogramowanej temperatury.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ program pieczenia pos³uguj¹c siê
pokrêt³em PROGRAMY;
- zmieniæ temperaturê pos³uguj¹c siê pokrêt³em
TERMOSTAT;
- przerwaæ pieczenie obracaj¹c pokrêt³o PROGRAMY
na pozycjê 0.
Nigdy nie nale¿y stawiaæ ¿adnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdy¿ grozi to uszkodzeniem emalii.
Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie
znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika.
Wentylacja ch³odz¹ca
W celu zmniejszenia temperatury zewnêtrznej
niektóre modele wyposa¿one w wentylator
ch³odz¹cy. Wytwarza on strumieñ powietrza, który
wydobywa siê pomiêdzy panelem sterowania a
drzwiczkami piekarnika
Po zakoñczeniu pieczenia wentylator pracuje
dopóki piekarnik wystarczaj¹co siê nie och³odzi.
Owietlenie piekarnika
W³¹cza siê je wybieraj¹c
przy pomocy pokrêt³a
PROGRAMY. Pozostaje w³¹czone, gdy wybiera siê
program pieczenia.
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokoæ 43,5 cm
wysokoæ 32 cm
êbokoæ 41,5 cm
Pojemnoæ
58 l
Po³¹czenia
elektryczne
napiêcie 220-240 V ~ 50 Hz
maksymalny pobór mocy 2800 W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na etykiecie
piekarników elektrycznych.
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii konwekcja
Naturalna - funkcja ogrzewania:
Tradycyjna;
Zu¿ycie energii deklaracja Klasy
konwekcja Wymuszona - funkcja
ogrzewania:
Do wypieku ciast.
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o
wyprodukowane zgodnie z
nastêpuj¹cymi dyrektywami
unijnymi: 2006/95/EWG z dnia
12/12/06 (Niskie napiêcie) z
póniejszymi zmianami -
89/336/EWG z dnia 03/05/89
(Kompatybilnoæ
elektromagnetyczna) z póniejszymi
zmianami - 93/68/EWG z dnia
22/07/93 z póniejszymi zmianami.
2002/96/WE
29
PL
Elektroniczny programator pieczenia
Umo¿liwia programowanie nastêpuj¹cych funkcji piekarnika lub
rusztu:
opónione rozpoczêcie pieczenia z okrelonym czasem
trwania;
natychmiastowe rozpoczêcie pieczenia z okrelonym
czasem trwania;
minutnik.
Funkcje przycisków:
H : licznik godzinowy, minutowy
$ : czas trwania pieczenia
% : koniec pieczenia
( : prze³¹czanie rêczne
) : ustawianie czasu wstecz
* : ustawianie czasu do przodu
W jaki sposób ustawiæ zegar cyfrowy
Po pod³¹czeniu do sieci lub po chwilowym zaniku zasilania
wywietlacz pulsuje wskazuj¹c 0.00
Nacisn¹æ równoczenie przyciski $ i %, zwolniæ je, a
nastêpnie, przed up³ywem 4 sekund, ustawiæ dok³adny
czas za pomoc¹ przycisków ) i *. Przy pomocy przycisku
* przesuwa siê czas do przodu.
Przy pomocy przycisku ) przesuwa siê czas do ty³u.
Ewentualne aktualizacje czasu mog¹ byæ dokonywane na dwa
sposoby:
1. Nale¿y powtórzyæ wszystkie wy¿ej opisane czynnoci.
2. Nacisn¹æ przycisk ( zwolniæ go, a nastêpnie poprawiæ
ustawienie czasu za pomoc¹ przycisków ) i *.
czny tryb pracy piekarnika
Po ustawieniu godziny programator przechodzi automatycznie
na tryb rêczny.
Uwaga: Nacisn¹æ przycisk ( w celu przywrócenia rêcznego
trybu pracy po ka¿dym pieczeniu w trybie Automatycznym.
Regulacja g³onoci sygna³u dwiêkowego
Po dokonaniu wyboru i zatwierdzeniu ustawieñ zegara, przy
pomocy przycisku ) mo¿liwe jest wyregulowanie g³onoci
sygna³u dwiêkowego.
Onione rozpoczêcie pieczenia z okrelonym
czasem trwania
Nale¿y ustawiæ czas trwania pieczenia i godzinê zakoñczenia
pieczenia. Za³ó¿my, ¿e wywietlacz pokazuje godzinê 10:00.
1. Ustawiæ pokrêt³a steruj¹ce piekarnika na ¿¹dan¹ funkcjê i
temperaturê (np. piekarnik statyczny, 200oC)
2. Wcisn¹æ przycisk $ , zwolniæ go, a nastêpnie (w ci¹gu 4
sekund) przy pomocy przycisków ) i * ustawiæ ¿¹dany
czas trwania pieczenia. Za³ó¿my, ¿e ustawiane jest
pieczenie 30-minutowe. Wywietla siê wówczas:
+
Po zakoñczeniu ustawiania na ekranie wywietla siê, po
up³ywie 4 sekund, aktualna godzina oraz symbol m i napis
auto.
3. Nacisn¹æ przycisk %, zwolniæ go, a nastêpnie naciskaæ
przyciski ) i * a¿ do ustawienia ¿¹danej godziny
zakoñczenia pieczenia, np. 13:00.
=
4. Po zakoñczeniu ustawiania na wywietlaczu pojawia siê,
po up³ywie 4 sekund, aktualna godzina:
?
W³¹czony napis autoprzypomina o dokonaniu
programowania czasu trwania oraz czasu zakoñczenia
pieczenia w trybie automatycznym. Piekarnik w³¹czy siê
automatycznie o godzinie 12:30 i wy³¹cza siê po up³ywie 30
minut. Gdy piekarnik jest w³¹czony, na wywietlaczu
widoczny jest symbol patelni
m
, który pozostaje w³¹czony
przez ca³y czas trwania pieczenia. W ka¿dej chwili mo¿na za
pomoc¹ przycisku $ wywietliæ ustawiony czas trwania
pieczenia. Po naciniêciu przycisku % wywietlany jest czas
zakoñczenia pieczenia. Po zakoñczeniu pieczenia s³ychaæ
sygna³ dwiêkowy; aby go wy³¹czyæ wystarczy nacisn¹æ
dowolny przycisk z wyj¹tkiem przycisków ) i *.
Natychmiastowe rozpoczêcie pieczenia z okrelonym
czasem trwania
Po zaprogramowaniu jedynie czasu trwania (punkty 1 i 2
czêci Opónione rozpoczêcie pieczenia z okrelonym
czasem trwania) pieczenie rozpoczyna siê natychmiast.
W celu anulowania ju¿ zaprogramowanego pieczenia
Nacisn¹æ przycisk $, zwolniæ go i przy pomocy przycisku )
zmieniæ czas
,
a nastêpnie ponownie nacisn¹æ przycisk rêcznego trybu pracy
(.
Funkcja minutnika
W funkcji minutnika ustawiony zostaje czas, od którego rozpoczyna
siê odliczanie wstecz. Minutnik nie steruje w³¹czaniem lub
wy³¹czaniem piekarnika, po up³ywie ¿¹danego czasu emituje
jedynie sygna³ dwiêkowy. Po naciniêciu i zwolnieniu przycisku na
wywietlaczu pojawia siê:
,
Nastêpnie za pomoc¹ przycisków * i ) nale¿y ustawiæ
¿¹dany czas. Po zakoñczeniu ustawiania rozpoczyna siê
dok³adnie co do sekundy odliczanie czasu, a na wywietlaczu
pojawia siê aktualna godzina.
.
Po up³ywie ustawionego czasu s³ychaæ sygna³ dwiêkowy,
który mo¿na wy³¹czyæ naciskaj¹c dowolny przycisk (z
wyj¹tkiem * i )), a symbol H wy³¹cza siê.
Poprawianie i kasowanie wprowadzonych danych
Wprowadzone dane mo¿na zmieniæ w ka¿dej chwili,
naciskaj¹c odpowiadaj¹cy im przycisk oraz przycisk * lub
).
Podczas kasowania czasu trwania pieczenia automatycznie
kasowany jest równie¿ czas zakoñczenia pieczenia i
odwrotnie.
W przypadku dzia³ania wed³ug ustawionego programu, nie
mo¿na wprowadziæ czasu zakoñczenia pieczenia
wczeniejszego ni¿ czas rozpoczêcia pieczenia,
proponowany przez samo urz¹dzenie.
30
PL
Programy pieczenia
Dla wszystkich programów mo¿liwe jest ustawienie
temperatury w zakresie od 60 °C do MAKS, z
wyj¹tkiem:
BARBECUE (zaleca siê ustawienie jedynie na
MAKS);
GRATIN (zaleca siê, aby nie przekraczaæ
temperatury 200°C).
Program WYRASTANIE
Piekarnik nagrzewa siê do temperatury 40°C i
utrzymuje tak¹ temperaturê niezale¿nie od pozycji
pokrêt³a TERMOSTATU. Program ten jest idealny do
wyrastania ciast zawieraj¹cych naturalne dro¿d¿e.
Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Uruchamiane dwa elementy grzejne: dolny i górny.
Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia najlepiej
jest wykorzystywaæ tylko jedn¹ pó³kê: przy wiêkszej
liczbie pó³ek rozk³ad temperatur staje siê
niekorzystny.
Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
W³¹cza siê tylny element grzejny oraz zaczyna
pracowaæ wentylator, zapewniaj¹c delikatne i
równomierne ciep³o wewn¹trz piekarnika. Ten
program jest przeznaczony do pieczenia delikatnych
potraw (np. ciast dro¿d¿owych) i do przygotowywania
filetów mignon na trzech pó³kach jednoczenie.
Program FAST COOKING
W³¹czaj¹ siê elementy grzejne i zaczyna pracowaæ
wentylator, zapewniaj¹c utrzymywanie sta³ej i
równomiernej temperatury w piekarniku.
Program nie wymaga wstêpnego nagrzewania.
Program ten s³u¿y do szybkiego pieczenia potraw
wstêpnie przygotowanych (mro¿onych lub
podgotowanych). Najlepsze rezultaty uzyskuje siê
przy wykorzystaniu tylko jednej pó³ki.
Program MULTIPIECZENIE
W³¹czaj¹ siê wszystkie elementy grzejne (górny,
dolny oraz obwodowy) i zaczyna pracowaæ
wentylator. Poniewa¿ temperatura jest sta³a w ca³ym
piekarniku, powietrze piecze i przyrumienia ¿ywnoæ
w równomierny sposób. Jednoczenie mo¿na u¿ywaæ
maksymalnie dwóch pó³ek.
Program PIEKARNIK DO PIZZY
W³¹cza siê dolny i obwodowy element grzejny oraz
zaczyna pracowaæ wentylator. To po³¹czenie
umo¿liwia szybkie nagrzanie piekarnika z silnym
dop³ywem ciep³a, zw³aszcza od do³u. W przypadku,
gdy wykorzystuje siê wiêcej ni¿ jedn¹ pó³kê na raz,
nale¿y zamieniæ je miejscami w po³owie pieczenia.
Program BARBECUE
W³¹cza siê górny element grzejny oraz ro¿en (jeli
jest w danym modelu). Wysoka temperatura,
skierowana bezporednio na ruszt, jest zalecana dla
potraw wymagaj¹cych wysokiej temperatury na
powierzchni. Podczas pieczenia nale¿y zamykaæ
drzwiczki piekarnika.
Program GRATIN
W³¹cza siê górny element grzejny i zaczynaj¹
pracowaæ wentylator oraz ro¿en (jeli jest w danym
modelu). £¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza
wewn¹trz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiêkszaj¹c moc penetracji cieplnej. Podczas
pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Ro¿en (tylko w niektórych modelach).
Aby uruchomiæ ro¿en
(patrz rysunek), nale¿y
wykonaæ nastêpuj¹ce
czynnoci:
1. umieciæ brytfannê w pozycji 1;
2. ustawiæ uchwyt ro¿na w pozycji 3, a nastêpnie
umieciæ ro¿en w odpowiednim otworze,
znajduj¹cym siê w tylnej ciance piekarnika;
3. uruchomiæ ro¿en, wybieraj¹c pokrêt³em
PROGRAMY
lub ;
Kiedy program
jest uruchomiony, otwarcie
drzwiczek powoduje zatrzymanie ro¿na.
Programy
31
PL
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
! Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ
pó³ek 1 i 5: gor¹ce powietrze dzia³a bezporednio na
nie, co mog³oby spowodowaæ przypalenie
delikatnych potraw.
! Przy programach BARBECUE i GRATIN,
szczególnie jeli one wykonywane z ro¿nem,
ustawiæ blachê w po³o¿eniu 1, aby zebraæ
pozosta³oci po pieczeniu (sosy i/lub t³uszcze).
MULTIPIECZENIE
Wykorzystywaæ pozycje 2 i 4, umieszczaj¹c w
pozycji 2 potrawy wymagaj¹ce wy¿szej
temperatury.
Ustawiæ brytfannê na dole, a ruszt na górze.
BARBECUE
Ustawiæ ruszt w pozycji 3 lub 4, a ¿ywnoæ
umieciæ na rodku rusztu.
Zaleca siê ustawiaæ poziom energii na wartoæ
maksymaln¹. Nie nale¿y siê niepokoiæ, jeli górny
grzejnik nie bêdzie stale w³¹czony: jego prac¹
steruje termostat.
PIEKARNIK DO PIZZY
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium,
umieszczaj¹c na ruszcie znajduj¹cym siê w
wyposa¿eniu piekarnika.
Korzystanie z brytfanny wyd³u¿a czas pieczenia, a
pizza rzadko jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
siê dodanie mozzarelli dopiero w po³owie
pieczenia.
32
PL
Tabela pieczenia
Programy Potrawy Waga
(kg)
Pozycja
³ek
Nagrzewanie
wstêpne
(minuty)
Zalecana
temperatura
Czas trwania
pieczenia
(minuty)
Wyrastanie
Wyrastanie ciast dro¿d¿owych (brioszki,
chleb, ciasto cukrowe, rogaliki, itp.)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Pieczeñ wieprzowa
Herbatniki (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
2
2
2
2
2
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Piekarnik do
wypieku ciast
Kruche ciasta
Ciasto z owocami
Ciasto liwkowe
Ciasto biszkoptowe
Naleniki nadziewane (na 2 pó³kach)
Me ciastka (na 2 ³kach)
S³one ciastka francuskie z serem (na 2
pó³kach)
Ptysie (na 3 pó³kach)
Herbatniki (na 3 pó³kach)
Bezy (na 3 pó³kach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
2
1 lub 2
2
2
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Mro ¿onki
Pizza
Cukinie i raki w lanym ciecie
Tort wiejski ze szpinakiem
Panzerotti
Lasagne
Rumiane bu³eczki
Kawki kurczaka
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
1
1
1
1
1
1
1
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Potrawy podgotowane
Zrumienione skrzyde³ka z kurczaka
0.4
1
-
200
20-25
Fast cooking
wie ¿e po trawy
Herbatniki (z kruchego ciasta)
Ciasto liwkowe
S³one ciastka francuskie z serem
0.3
0.6
0.2
1
1
1
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
Multi-pieczenie
Pizza (na 2 pó³kach)
Lasagne
Jagniêcina
Kurczak pieczony + ziemniaki
Makrela
Ciasto liwkowe
Ptysie (na 2 pó³kach)
Herbatniki (na 2 pó³kach)
Ciasto biszkoptowe (na 1 pó³ce)
Ciasto biszkoptowe (na 2 pó³kach)
S³one ciasta
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
1 i 3
2
2
1 i 3
1 i 2
1 i 2
1 i 3
1 i 3
1 i 2
1 i 3
2
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Piekarnik do
pizzy
Pizza
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Kurczak
0.5
1
1
2
1
1 lub 2
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Sole i m¹twy
Szasyki z kalmarów i raków
M¹twy
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk cielêcy
Kie³baski
Hamburgery
Makrele
Tosty (lub chleb opiekany)
0.7
0.6
0.6
0.8
0.4
0.8
0.6
0.6
1
nr 4 i 6
3
3
3
3
1 lub 3
3
3
3
3
3
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
Barbecue
Na ro¿nie (jeli jest)
Cielêcina z ro¿na
Kurczak z ro¿na
Jagniêcina z ro¿na
1.0
1.5
1.0
-
-
-
-
-
-
Maks
Maks
Maks
80-90
70-80
70-80
Kurczak z rusztu
M¹twy
1.5
1.5
2 i 3
2 i 3
10
10
200
200
55-60
30-35
Gratin
Na ro¿nie (jeli jest)
Cielêcina z ro¿na
Jagniêcina z ro¿na
Kurczak (z ro¿na) + ziemniaki (na
brytfannie)
1.5
1.5
1.5
-
-
-
-
2
10
10
10
10
200
200
200
200
70-80
70-80
70-75
70-75
33
PL
Zalecenia i rodki ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i
wyprodukowane zgodnie z miêdzynarodowymi
normami bezpieczeñstwa. Poni¿sze ostrze¿enia
dotycz¹ zasad bezpieczeñstwa i nale¿y je uwa¿nie
przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane do u¿ytku
domowego o charakterze nieprofesjonalnym.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia na otwartym
powietrzu, nawet jeli miejsce to pozostaje
os³oniête, gdy¿ wystawianie piekarnika na dzia³anie
deszczu i burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosz¹c urz¹dzenie nale¿y zawsze korzystaæ
z odpowiednich uchwytów, umocowanych po
bokach piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub
maj¹c mokre albo wilgotne rêce b¹d stopy.
Urz¹dzenie s³u¿y do gotowania potraw i powinno
byæ u¿ywane jedynie przez osoby doros³e,
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy
grzejne oraz niektóre czêci drzwiczek
piekarnika mocno siê nagrzewaj¹. Nale¿y
uwa¿aæ, aby nie dotkn¹æ tych czêci i aby
dzieci nie zbli¿a³y siê do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce
pozosta³e elektryczne urz¹dzenia domowe nie
styka³y siê z rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwiczek nale¿y trzymaæ za
rodkow¹ czêæ uchwytu: jego boki mog¹ byæ
gor¹ce.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do/z
piekarnika nale¿y zawsze u¿ywaæ rêkawic
ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ do piekarnika materia³ów ³atwopalnych:
jeli urz¹dzenie zostanie niespodziewanie
uruchomione, mog³oby siê zapaliæ.
Kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane, nale¿y
zawsze sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w
pozycji
l/¡
;
Nie nale¿y wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka
trzymaj¹c za kabel: nale¿y trzymaæ za wtyczkê.
Nie czyciæ urz¹dzenia ani nie wykonywaæ
czynnoci konserwacyjnych bez uprzedniego
od³¹czenia wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku
ingerowaæ w wewnêtrzne mechanizmy piekarnika w
celu podjêcia próby jego samodzielnej naprawy.
Nale¿y skontaktowaæ siê z Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane, aby urz¹dzenie by³o
u¿ywane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych mo¿liwociach fizycznych lub
umys³owych, przez osoby bez dowiadczenia lub
bez znajomoci urz¹dzenia, chyba ¿e pod
nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich
bezpieczeñstwo, jak równie¿ przez osoby, które
nie zosta³y zapoznane ze wstêpnymi instrukcjami
dotycz¹cymi u¿ytkowania urz¹dzenia.
Nale¿y zabroniæ dzieciom bawienia siê
urz¹dzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materia³ów opakowaniowych: stosowaæ siê
do lokalnych przepisów; w ten sposób opakowanie
bêdzie mog³o zostaæ ponownie wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie
zu¿ytego sprzêtu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, ¿e elektryczne urz¹dzenia
gospodarstwa domowego nie mog¹ byæ
utylizowane w ramach zwyk³ego
zagospodarowywania sta³ych odpadów miejskich.
Zu¿yte urz¹dzenia powinny byæ gromadzone
oddzielnie, aby zoptymalizowaæ stopieñ odzysku i
recyrkulacji materia³ów, które zawieraj¹, oraz aby
zapobiec potencjalnym szkodom dla zdrowia i
rodowiska. Symbol przekrelonego kosza,
umieszczony na wszystkich produktach, ma
przypominaæ o obowi¹zku ich selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bli¿szych informacji
dotycz¹cych prawid³owego z³omowania
elektrycznych urz¹dzeñ gospodarstwa domowego
u¿ytkownicy mog¹ siê zwracaæ do w³aciwych
s³u¿b miejskich lub do sprzedawców tego sprzêtu.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych
mo¿na przyczyniæ siê do zmniejszenia obci¹¿enia
zak³adów energetycznych.
Przy programach BARBECUE i GRATIN nale¿y
pamiêtaæ, aby drzwiczki by³y zawsze zamkniête:
w ten sposób mo¿na uzyskaæ zarówno lepsze
wyniki pieczenia, jak i znaczn¹ oszczêdnoæ
energii elektrycznej (oko³o 10%).
Nale¿y dbaæ o sprawnoæ i czystoæ uszczelek,
tak, aby dok³adnie przylega³y one do drzwiczek i
nie powodowa³y utraty ciep³a.
34
PL
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ czynnoci¹ konserwacyjn¹ nale¿y
od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci zasilania elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ myte
przy pomocy g¹bki nas¹czonej letni¹ wod¹ i
neutralnym myd³em. Jeli plamy trudne do
usuniêcia, nale¿y stosowaæ specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urz¹dzeñ. Zaleca siê
obficie sp³ukaæ i dok³adnie osuszyæ piekarnik po
umyciu. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone
najlepiej po ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze letnie.
Nale¿y je umyæ przy pomocy ciep³ej wody i rodka
czyszcz¹cego, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹ szmatk¹.
Unikaæ rodków ciernych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce, tak¿e
w zmywarkach, z wyj¹tkiem prowadnic przesuwnych.
Do mycia urz¹dzenia nigdy nie nale¿y u¿ywaæ
oczyszczaczy parowych lub wysokocinieniowych.
Mycie drzwiczek
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki i
rodków nieposiadaj¹cych w³aciwoci ciernych, a
nastêpnie osuszaæ miêkk¹ szmatk¹. Nie u¿ywaæ
szorstkich materia³ów ciernych lub ostrych, metalowych
skrobaków, które mog¹ zarysowaæ powierzchniê i
spowodowaæ pêkniêcie szyby. Aby dok³adniej wyczyciæ
piekarnik, mo¿na zdemontowaæ drzwiczki:
1. ca³kowicie otworzyæ drzwiczki (patrz rysunek);
2. podnieæ i obróciæ dwignie znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. przytrzymaæ drzwiczki za obie
zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz nie
ca³kowicie. Nacisn¹æ blokady F, a
nastêpnie poci¹gn¹æ drzwiczki do
siebie i wyj¹æ je z zawiasów
(patrz rysunek). Zamontowaæ
ponownie drzwiczki wykonuj¹c opisane czynnoci w
odwrotnej kolejnoci.
Kontrola uszczelek
Sprawdzaæ okresowo stan uszczelek wokó³ drzwiczek
piekarnika. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia
uszczelki nale¿y skontaktowaæ siê z najbli¿szym
Centrum Serwisowym (patrz Serwis). Zaleca siê nie
u¿ywaæ piekarnika do czasu wykonania naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany
¿arówki w
piekarniku:
1. Odkrêciæ szklan¹
pokrywê obudowy
¿arówki.
2. Wykrêciæ
¿arówkê i wymieniæ
na podobn¹: moc
25 W, trzonek E 14.
3. Ponownie za³o¿yæ pokrywê (patrz rysunek).
Monta¿ zestawu prowadnic przesuwnych
W celu zamontowania prowadnic przesuwnych:
1. Odkrêciæ dwa wkrêty
A (patrz rysunek). Jeli
piekarnik jest
wyposa¿ony w panele
samoczyszcz¹ce, to
zostan¹ one chwilowo
zdemontowane.
2. Wymieniæ wkrêty A na wkrêty i podk³adki (B +C)
znajduj¹ce siê w zestawie.
3. Wkrêciæ nowe wkrêty B i ich podk³adki C, instaluj¹c
ponownie tak¿e panele samoczyszcz¹ce.
4. Zamocowaæ oba
uchwyty D prowadnicy w
odpowiednich otworach
znajduj¹cych siê na
ciankach piekarnika
(patrz rysunek). Otwory
dla lewej prowadnicy
znajduj¹ siê na górze,
natomiast dla prawej - na
dole.
5. Zamocowaæ prowadnicê na elemencie
odleg³ociowym C.
Prowadnic przesuwnych nie nale¿y umieszczaæ w
pozycji 5.
F
F
Konserwacja i utrzymanie
A
A
D
B
C
35
PL
Serwis Techniczny
Przed skontaktowaniem siê z Serwisem nale¿y:
Sprawdziæ, czy usterki nie da siê usun¹æ samodzielnie;
Ponownie uruchomiæ program i sprawdziæ, czy problem nie ust¹pi³;
W przeciwnym wypadku skontaktowaæ siê z Autoryzowanym Serwisem Technicznym.
Zwracaæ siê wy³¹cznie do autoryzowanych techników.
Podaæ:
komunikat widoczny na wywietlaczu TEMPERATURA
Model urz¹dzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje mo¿na znaleæ na tabliczce znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Whirlpool FD 86.1 (MR) /HA instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla