20
PL
Użytkowanie
• Przed rozpoczęciem użytkowania należy upew-
nić się, że sprzęt nie jest uszkodzony – w razie
jakichkolwiek defektów należy natychmiast skon-
taktować się z dostawcą. Uszkodzony sprzęt nie
nadaje się do użytku.
• Usunąć opakowanie i folię ochronną (jeśli sprzęt
został nią zabezpieczony).
• Ustawić urządzenie na równej i stabilnej po-
wierzchni, o ile nie zostało inaczej zaznaczone
w instrukcji. Dwie z trzech podpórek urządzenia
można regulować, by wypoziomować urządzenie.
• Nie należy umieszczać fontanny do czekolado-
wego fondue w pobliżu kanałów wentylacyjnych,
otwartych drzwi lub okien. Czekolada może za-
stygnąć pod wpływem chłodnego powietrza, za-
trzymując swobodny ruch czekolady.
• Dla odpowiedniego doprowadzania powietrza wo-
kół urządzenia należy zachować minimum prze-
strzeni.
• Podczas ustawiania urządzenia należy się upew-
nić, że wtyczka jest łatwo dostępna.
• Rozpakować fontannę.
• Opakowanie zawiera jednostkę podstawową, rurę
fontanny, uchwyt na rurę i ślimak.
• Przed użyciem wyczyść urządzenie (patrz ==>
Czyszczenie i konserwacja).
• Umieść ślimak na bazie: umieść ślimak na trój-
kątnej osi jednostki podstawowej.
• Umieść uchwyt na rurę na spodzie rury fontanny.
• Umieść rurę z fontanną nad ślimakiem i ustaw
trzy otwory uchwytu rury ze sworzniami na jed-
nostce podstawowej, jednocześnie umieszczając
rurę fontanny na jednostce podstawowej.
• Fontanna do czekoladowego fondue jest gotowa
do użycia.
Instrukcja obsługi
• Pozycja przełącznika: na lewo dla silnika, na pra-
wo dla grzejnika.
• Włącz element grzejny, aby podgrzać czekolado-
wą fontannę przez około 3 - 5 minut.
• Przygotować 1500 g czekolady.
- Umieścić czekoladę w naczyniu żaroodpornym.
- Włożyć naczynie do garnka z gorąca wodą (60°C)
UWAGA! Woda nie może wrzeć.
- Mieszać czekoladę do momentu całkowitego
rozpuszczenia. Nie należy dodawać wody.
- Do prawidłowego użytkowania fontanny czeko-
lada musi być płynna (jak jogurt) – by osiągnąć
taki efekt, można dodać trochę bezsmakowego
oleju spożywczego (np. słonecznikowego).
• Włączyć zasilanie i przelać czekoladę do talerza
nad podstawą.
• Ślimak przemieści czekoladę w górę.
• Fondue jest gotowe.
• Owoce przeznaczone do czekoladowego fon-
due powinny być schłodzone i suche. Dzięki ni-
skiej temperaturze, czekolada zastygnie na po-
wierzchni owocu, a sucha powierzchnia ułatwia
przyczepność płynu. Zbyt duża ilość wody lub
wilgoci rozrzedzi czekoladę.
Uwaga! Swobodny przepływ czekolady może zo-
stać zakłócony przez pęcherzyki powietrza wydo-
bywające się z rurki fontanny. W takim przypadku
należy wyłączyć zasilanie i zaczekać, aż wszystkie
pęcherzyki powietrza wydostaną się z rurki (może
to zająć kilka minut). Zazwyczaj pęcherzyki ucie-
kają dolną stroną rurki. Gdy wszystkie pęcherzyki
znikną, można ponownie włączyć urządzenie.