3736
Pieczenie z pokrywą grzewczą
• Podczas pieczenia i zapiekania (ciasta, desery, itp.) z po-
krywą grzewczą polecamy napełnienie naczynia maksy-
malnie do znaczku „MAX level baking“.
• Prodiż REMOSKA® Dua nie jest wyposażony w regulację,
ponieważ funkcjonuje równomiernie i nie trzeba się oba-
wiać przypalenia potraw. Temperatura w środku naczynia
wynosi 160–180 °C (temperatura zależna jest od ilości
i typu potraw).
UWAGA
Podczas gotowania z pokrywą grzewczą polecamy napełnienie naczy-
nia do ok. 2/3 wysokości:
dla modelów D51 i D51F do poziomu 2,0 l,
dla modelów D52 i D52F do poziomu 4,0 l,
żeby nie doszło do kontaktu potraw z pokrywą grzewczą oraz do ich
przypalenia.
UWAGA!!!
Wstępne podgrzewanie pokrywy grzewczej albo całego naczynia
bez potraw albo cieczy jest zabronione!!!
• W przypadku podgrzewania prodiżu bez potraw, tzw. „na sucho“ może dojść do
uszkodzenia powierzchni naczynia, deformacji albo powstania sytuacji niebezpiecznej.
W razie potrzeby wstępnego podgrzania naczynia trzeba do naczynia wlać małą ilość
wody, którą należy po podgrzaniu naczynia wylać i naczynie wysuszyć.
• Pokrywę polecamy podczas gotowania podnosić tylko w razie konieczności, żeby nie
dochodziło do wysuszania potraw.
• Model D51, D51F (objętość 2 l) wyposażony jest w trzy śruby drążone oraz jedną
śrubę zaślepioną. Model D52, D52F (objętość 4 l) prodiżu Remoska® Dua wyposażony
jest w cztery śruby drążone. Ze względu na to zapewnione są optymalne warunki piec-
zenia. Trzeba kontrolować drożność śrub, które mogą być po pewnym czasie zatkane
zanieczyszczeniami/przypiekami.
• Podczas pieczenia mięsa trzeba sobie uświadomić, że poszczególne gatunki mięsa
zawierają różną ilość wody i tłuszczu, w przypadku naczynia z stali nierdzewnej pole-
camy przed gotowaniem zawsze zastosować niewielką ilość oleju albo tłuszczu, żeby
nie doszło do przypieczenia pokarmu na powierzchni nierdzewnej, albo przed lub
podczas pieczenia potraw o niższej zawartości tłuszczu podlać niewielką ilością wody.
Nadmiar pary odprowadzany jest przez zawory w pokrywie.
• Podczas pieczenia ciast polecamy nasmarować powierzchnię naczynia masłem i obsy-
pać maką albo bułką tartą lub zastosować papier do pieczenia.
• Pomiędzy pokrywę do pieczenia i naczynie nie należy wstawiać folii aluminiowej, pa-
pieru do pieczenia albo czegokolwiek innego!
• Pokrywy podczas pieczenia, o ile nie jest to konieczne, poleca się nie podnosić. Przyr-
ządzane potrawy pozostają soczyste i pełne smaku bez wysuszania w wyniku długiego
pieczenia jako w przypadku zwykłego piekarnika.
• Jednocześnie polecamy naczynie z pokrywą grzewczą podczas pieczenia kilkakrotnie
obrócić o 180°.
• Sprzęt bez nadzoru powinien być zawsze odłączony od sieci el. Jeżeli dojdzie do
uszkodzenia kabla doprowadzającego prodiżu Remoska, należy natychmiast odłączyć
sprzęt od sieci el. i uszkodzonego sprzętu nadal nie wykorzystywać.
• Do mieszania i uwalniania potraw od ścian albo dna naczynia NIE STOSOWAĆ os-
trych albo metalowych narzędzi. Może dojść do porysowania powierzchni nierd-
zewnej. STOSOWAĆ tylko narzędzia drewniane albo plastykowe. Porcjowanie po-
traw w naczyniu jest zabronione!
Gotowanie z pokrywą szklaną
• Naczynie można wykorzystać jako garnek nierdzewny do
gotowania i przyrządzania potraw na wszystkich typach
kuchenek – kuchenki gazowe, płyty elektryczne, płyty in-
dukcyjne, itp., razem z załączoną pokrywką.
• Równomierne rozprowadzanie ciepła zapewnia trójwarstwowa konstrukcja z stali ni-
erdzewnej, umożliwiająca oszczędne gotowanie w niskich temperaturach, z zachowa-
niem witamin i wartości odżywczych.
UWAGA
Poczas gotowania z pokrywą szklaną można naczynie napełnić do ok.
4/5 wysokości,
dla modelów D51 i D51F do poziomu 3,0 l,
dla modelów D52 i D52F do poziomu 4,5 l.
Podczas takiego gotowania NIE MOŻNA zastosować pokrywę gr-
zewczą!!!
UWAGA
• Pustego naczynia nie należy podgrzewać na kuchence na pełnym
ogniu, może dojść do jego przepalenia albo deformacji oraz do
powstania sytuacji niebezpiecznej dla użytkownika.
• Naczynia nie stosować do przechowywania potraw (w lodówce,
zamrażarce, spiżarni). Potrawy zawierające substancje kwaśne albo
zasadowe mogą wpływać na jakość i wygląd powierzchni naczynia.
PLPL
gaz szkło-ceramika indukcja grzałka el. płytka el.