9
Jak postępować w przypadku
zamrażania świeżych
produktów
Komora zamrażarki
umożliwia zamrażanie produktów
spożywczych.
Ilość świeżej żywności, jaka może
zostać zamrożona w ciągu 24
godzin, przy temperaturze
otoczenia +25°C, jest podana na
tabliczce znamionowej.
Sposób postępowania:
1. Na 24 godziny przed
planowanym zamrażaniem
świeżej żywności należy
nacisnąć przycisk szybkiego
mrożenia (7). Żółta lampka
kontrolna (8) załączy się i
pozostanie zapalona przez
24 godziny.
2. Produkty spożywcze należy
szczelnie zapakować w: folię
aluminiową, folię przeźroczystą,
nieprzemakające opakowania
plastykowe, pojemniki
polietylenowe wyposażone w
pokrywki, pojemniki do
zamrażalnika.
3. Umieścić żywność w górnej
komorze, pozostawiając
dostateczną ilość miejsca wokół
opakowań tak, aby umożliwić
cyrkulację. Aby przyspieszyć
zamrażanie żywności i
powiększyć pojemność komory
należy wyjąć górny kosz oraz
szufladę z akumulatorami zimna
(zależnie od modelu). Umieścić
żywność już zamrożoną w innych
szufladach zaś tą, którą
zamierzamy zamrozić należy
położyć bezpośrednio na siatce
chłodniczej. Aby uzyskać
skuteczniejsze mrożenie, należy
pozostawić włączoną funkcję
szybkiego mrożenia na następne
24 godziny, naciskając ponownie
przycisk (7), gdy zgaśnie żółta
lampka kontrolna (8).
4.
Po zakończeniu zamrażania
należy ponownie nacisnąć
przycisk szybkiego mrożenia
(7), aby je wyłączyć.
Dotyczy tylko modeli
elektronicznych:
Funkcja szybkiego mrożenia
wyłącza się automatycznie po 24
godzinach (gaśnie żółta lampka
kontrolna).
Funkcja
Eco Position
Jeśli ilość produktów spożywczych
w zamrażarce jest niewielka
należy je umieścić w środkowym
koszu i ustawić funkcję
CE
na
wyświetlaczu układu sterowania
elektronicznego, aby zmniejszyć
zużycie energii.
Uwaga:
W przypadku przerwy w
dopływie prądu, komora
zamrażalnika może utrzymać
temperaturę przechowywania
przez okres około 16 godzin.
W przypadku modeli
wyposażonych w jeden lub dwa
akumulatory zimna, temperatura
ta może być utrzymana do około
25/30 godzin.
Nie należy otwierać drzwi
komory zamrażalnika podczas
przerw w dopływie prądu.
Ważne:
Czasokres przechowywania
zamrożonych, świeżych
produktów żywnościowych
podano w tabeli obok.
W momencie zakupu mrożonek
należy upewnić się, czy:
Opakowanie lub paczka nie są
uszkodzone, gdyż jakość
produktu może ulec obniżeniu.
Jeśli opakowanie jest
nadmuchane lub ma ślady
wilgoci to znaczy, że nie było one
przechowywane w warunkach
optymalnych i mogło nastąpić
rozpoczęcie rozmrażania.
Mrożonki należy kupować w
końcowej fazie zakupów, a do ich
przenoszenia trzeba używać toreb
termicznych.
Niezwłocznie po powrocie do
domu należy je włożyć do
zamrażarki.
Nie można zamrażać
ponownie produktów
częściowo rozmrożonych, lecz
należy skonsumować je w
ciągu 24 godzin.
Unikać albo zredukować do
minimum zmiany temperatury.
Przestrzegać daty przydatności
do spożycia, podanej na
opakowaniu.
Należy zawsze postępować
według instrukcji
przechowywania mrożonek,
umieszczonych na ich
opakowaniu.
.
MIESIĄCE
PRODUKTY
4pl33000.fm5 Page 9 Wednesday, April 4, 2001 5:45 PM