344
WSKAZÓWKI DO PRZECHOWYWANIA
ŻYWNOŚCI
Tabela przechowywania produktów
Czas przechowywania produktów zależy od ich
rodzaju, typu opakowania (nie przepuszczające
wilgoci i pary) i temperatury przechowywania
(temperatura idealna wynosi -18°C).
ARTYKUŁ
CZAS PRZECHOWYWANIA
OWOCE
Skoncentrowany sok owocowy 12 miesięcy
Owoce ogółem 8 do 12 miesięcy
Owoce cytrusowe i sok 4 do 6 miesięcy
JARZYNY
Mrożonki kupne 8 miesięcy
Zamrożone w domu 8 do 12 miesięcy
MIĘSO
Wędliny 4 tygodnie
lub mniej
Hamburgery 1 miesiąc
Wołowina, cielęcina, baranina 2 do 3 miesięcy
Pieczenie
Wołowa 6 do 12 miesięcy
Barania i cielęca 6 do 12 miesięcy
Wieprzowa 4 do 8 miesięcy
Świeże wędliny 1 do 2 miesięcy
Steki i kotlety
Wołowe 8 do 12 miesięcy
Baranie, cielęce i wieprzowe 2 do 4 miesięcy
RYBY
Dorsz, flądra, sola 6 miesięcy
Łosoś 2 do 3 miesięcy
Makrela, okoń 2 do 3 miesięcy
Ryba panierowana (kupiona) 3 miesiące
Mięczaki, ostrygi,
ryba gotowana, kraby 3 do 4 miesięcy
Krewetki surowe 12 miesięcy
DRÓB
Kurczak lub indyk
(cały lub w kawałkach) 12 miesięcy
Kaczka i gęś 6 miesięcy
Podroby 2 do 3 miesięcy
Drób gotowany w potrawce 6 miesięcy
Plastry (bez sosu) 1 miesiąc
POTRAWY DUSZONE
Mięsne, drobiowe i rybne 2 do 3 miesięcy
NABIAŁ
Masło 6 do 9 miesięcy
Margaryna 12 miesięcy
Sery
Camembert, mozzarella, wiejski 3 miesiące
Sery o konsystencji kremowej nie zamrażać
Brie, Ementaler, szwajcarski itd. 6 do 8 tygodni
(Zamrożenie może zmienić teksturę sera)
Lody, soki owocowe, mleko 12 miesięcy
JAJKA
Całe (ubite), żółtka, białka 12 miesięcy
(dodać cukru lub soli do żółtek lub jaj ubitych w
całości)
WYPIEKI
Pieczywo drożdżowe 3 miesiące
Pieczywo surowe 1 miesiąc
Rogaliki francuskie 3 miesiące
Ciastka nie lukrowane 2 do 4 miesięcy
Ciastka lukrowane i upieczone 6 do 12 miesięcy
Ciasta owocowe 12 miesięcy
Ciasto na wyroby cukiernicze 3 miesiące
Ciasto tortowe 4 do 6 miesięcy
W przypadku przerwania dopływu prądu
zamrażarka jest w stanie utrzymać temperaturę
odpowiednią do konserwacji zamrożonej
żywności przez okres ok. 12 godzin; radzimy
jednak nie otwierać drzwi zamrażarki podczas
tego okresu. Nie zamrażać ponownie artykułów,
chociażby tylko rozmrożonych częściowo.
Rozmrażanie
Oto niektóre pomocne rady:
Surowe warzywa
: nie rozmrażać, zanurzyć w
gorącej wodzie i gotować jak zwykle.
Mięso
(duże kawałki): rozmrozić w chłodziarce
bez rozpakowywania. Przed gotowaniem zostawić
przez parę godzin w temperaturze otoczenia.
(małe kawałki): rozmrozić w temperaturze
otoczenia lub gotować bezpośrednio.
Ryby
: rozmrozić w chłodziarce bez
rozpakowywania lub gotować bezpośrednio w
połowie rozmrożone.
Potrawy wstępnie podgotowane
: podgrzać je
bezpośrednio w piekarniku, bez wyjmowania z
pojemników aluminiowych.
Owoce
: rozmrozić w chłodziarce.
UWAGA
: Nie wkładać do zamrażalnika gorących
potraw.
Gorące potrawy pozostawić do ostudzenia na
około 30 minut, a późnej zapakować je i
zamrozić. Ochłodzenie potraw przed
zamrożeniem oszczędza energię elektryczną
oraz przedłuża czas eksploatacji chłodziarki.
3pl33001.fm5 Page 344 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM