KIC ART 686 JA instrukcja

Typ
instrukcja
330
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
OPIS URZĄDZENIA
PRZED UŻYTKOWANIEM CHŁODZIARKI
INSTALOWANIE
JAK URUCHOMIĆ CHłODZIARKĘ /
ZAMRAŻARKĘ
WSKAZÓWKI DO PRZECHOWYWANIA
ŻYWNOŚCI
KORZYSTANIE Z DYSTRYBUTORA LODU
I WODY (ZALEŻNIE OD MODELU)
KORZYSTANIE Z OŚWIETLENIA I BLOKADY
DYSTRYBUTORA (ZALEŻNIE OD MODELU)
AUTOMATYCZNY DYSTRYBUTOR LODU
MOŻLIWE DEFEKTY DYSTRYBUTORA LODU
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
WAKACJE
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK /
SERWIS
SYSTEM FILTRACJI WODY I MONITORINGU
(ZALEŻNIE OD MODELU)
PODŁĄCZENIE WODY
POZBYCIE SIĘ STAREJ CHŁODZIARKI
3pl33001.fm5 Page 330 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
331
OPIS URZĄDZENIA
Zakupiony przez Państwa model może różnić się od przedstawionego na rysunku. Niniejszy
podręcznik opisuje kilka modeli.
MODEL TYPU I
z dystrybutorem lodu /wody
Komora zamrażarki
A - Górna komora zamrażarki (zależnie od
modelu)
C - Automatyczny dystrybutor lodu
D - Oświetlenie wewnętrzne
E - Półka wyjmowana (ilość półek zależy od
modelu)
F - Głębokie koszyki (w zależności od modelu
zmienia się ich ilość)
G - Nieruchome pojemniki drzwiowe
X - Pojemnik na lód
Komora chłodziarki
B - Tabliczka znamionowa
H - Nastawianie temperatury szuflady na mięso
/jarzyny
I - Pojemnik na masło z tacką na masło
L - Pojemnik na przekąski (zależnie od modelu)
M - Półka do regulowania (zależnie od modelu)
J - Półka na wysokie butelki (zależnie od
modelu)
K - Wspornik zabezpieczający butelki
N - Miejsce na butelkę
O - Szuflada z pokrywą na owoce i warzywa
P - Szuflada na owoce i warzywa z regulacją
wilgotności
Q - Regulowane pojemniki drzwiowe
R - Szuflada na mięso / warzywa
S - Przednia krata
T - Pojemnik na roztopiony szron
U - Płytka sterownicza
V - Oświetlenie wewnętrzne
W - Pojemnik na jajka (z tacką i miseczką)
Z - Filtr wody (zależnie od modelu)
Płytka sterownicza
Suwak nastawiania temperatury – komory
zamrażarki
Suwak nastawiania temperatury – komory
chłodziarki
3pl33001.fm5 Page 331 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
332
OPIS URZĄDZENIA
MODEL TYPU II
bez dystrybutora lodu /wody
Komora zamrażarki
D - Oświetlenie wewnętrzne
E - Półka (w zależności od modelu zmienia się
ich ilość)
F - Głębokie półki (ilość półek zależy od
modelu)
G - Nieruchome półki drzwiowe
N - Pojemnik do kostek lodu (dystrybutor lodu w
opcji)
Komora chłodziarki
A - Płytka sterownicza
B - Tabliczka znamionowa
C - Oświetlenie wewnętrzne
H - Nastawianie temperatury szuflady na mięso
/jarzyny
I - Pojemnik na masło z tacką na masło
L - Pojemnik na jajka (z tacką i miseczką -
zależnie od modelu)
J - Półka na wysokie butelki (zależnie od
modelu)
K - Wspornik zabezpieczający butelki (zależnie
od modelu)
M - Półka nieruchoma
O - Szuflada z pokrywą na owoce i warzywa
P - Szuflada na owoce i warzywa z regulacją
wilgotności
Q - Nieruchome pojemniki drzwiowe
R - Szuflada na mięso / warzywa
S - Przednia krata
T - Pojemnik na roztopiony szron
U - Miejsce na butelkę (zależnie od modelu)
Płytka sterownicza
Tarcza nastawiania temperatury komory
zamrażarki
Tarcza nastawiania temperatury komory
chłodziarki
3pl33001.fm5 Page 332 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
333
PRZED UŻYTKOWANIEM CHŁODZIARKI
Po rozpakowaniu urządzenia należy upewnić
się, czy nie ma uszkodzeń oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. Jakakolwiek usterka
musi zostać zgłoszona sprzedawcy w ciągu
24 godzin po dostawie urządzenia.
Opakowanie nadaje się do powtórnego
przetworzenia i jest oznaczone symbolem .
Urządzenie zbudowanie jest z materiałów
nadających się do powtórnego przetworzenia.
Przy złomowaniu należy stosować się do
lokalnych przepisów ochrony środowiska. Aby
zapobiec niebezpieczeństwu zatrzaśnięcia się
dzieci wewnątrz chłodziarki i w konsekwencji
uduszenia się, nie wolno dopuścić, aby bawiły
się lub chowały w chłodziarce. Chcąc uczynić
chłodziarkę bezużyteczną należy wyjąć drzwi i
uciąć kabel zasilający. Nie wyrzucać chłodziarki
na wysypisko śmieci. Należy ją dostarczyć do
miejscowego punktu surowców wtórnych.
Urządzenie powinno być podłączone i
zainstalowane przez wykwalifikowanego
technika, zgodnie z instrukcją producenta i
lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
Deklaracja zgodności
Urządzenie przeznaczone jest do styczności z
artykułami spożywczymi i zgodne jest z
dyrektywą EWG nr 89/109.
Urządzenie niniejsze zostało zaprojektowane,
wytworzone i przeznaczone do sprzedaży
zgodnie z:
- warunkami bezpieczeństwa podanymi w
dyrektywie EEC 73/23
Niskie napięcie
;
- wymogami zabezpieczeń
EMC
wynikających z dyrektywy EEC 89/336,
zmienionych przez dyrektywę 93/68.
Niniejsze urządzenie nie zawiera CFC (obwód
chłodniczy jest wypełniony R134a). Więcej
szczegółów znajduje się na tabliczce
znamionowej na urządzeniu.
INSTALOWANIE
Środki ostrożności i ogólne zalecenia
Komora chłodziarki jest przeznaczona do przechowywania
tylko świeżej żywności, a komora zamrażarki do
przechowywania zamrożonej żywności, zamrażania
świeżej żywności i do robienia kostek lodu.
Po zainstalowaniu upewnić się, czy chłodziarka nie stoi na
kablu zasilającym.
Nie należy przechowywać szklanych pojemników w
chłodziarce, gdyż mogą eksplodować.
Nie spożywać kostek lodu i lizaków lodowych bezpośrednio
po wyjęciu ich z zamrażarki, gdyż mogą spowodować
odmrożenia.
Przed przeprowadzeniem jakiejkolwiek naprawy lub przed
czyszczeniem należy zawsze odłączyć urządzenie od
zasilania.
Nie przechowywać benzyny czy innych płynów lub gazów
łatwopalnych w pobliżu urządzenia. Opary mogą stworzyć
zagrożenie wybuchem.
Upewnić się, że chłodziarka nie stoi obok źródła ciepła.
Powinna ona stać w suchym i przewiewnym
pomieszczeniu.
W celu zapewnienia właściwej wentylacji należy pozostawić
1,25 cm wolnej przestrzeni z boków i u góry.
Przed użyciem chłodziarkę należy wyczyścić.
Pozostawić chłodziarkę w spoczynku (nie przesuwać jej) co
najmniej przez godzinę przed jej podłączeniem do
zasilania.
Dystrybutor lodu należy podłączyć do źródła wody pitnej lub
chemicznie oczyszczonej.
Zainstalować i wypoziomować chłodziarkę na podłodze,
która wytrzyma jej ciężar i w pomieszczeniu odpowiednim
do jej wymiarów oraz zastosowania.
Nie korzystać z chłodziarki w pomieszczeniach, w których
temperatura spada poniżej 13°C.
3pl33001.fm5 Page 333 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
334
INSTALOWANIE
(TYLKO DLA MODELI O GŁĘBOKOŚCI 60 cm)
1.
Minimalna odległość od ściany.
2.
Zalecane umiejscowienie połączeń wodnych i elektrycznych.
3.
Szafki z całkowicie nachodzącymi drzwiczkami i obramowaniem muszą mieć zapewnioną wysokość
otwarcia 183,2 cm.
Jeśli chłodziarka jest instalowana równo z szafkami, należy zdjąć wszelkie nasadki i podkładki
znajdujące się w tylnej części.
Podłączenie wodne i elektryczne powinno być zlokalizowane w pobliżu dna chłodziarki.
Dostępny jest zestaw obramowania drzwiowego do instalacji nie w linii z szafkami. Patrz rozdział
Pomoc lub serwis
celem uzyskania informacji odnośnie zamawiania.
UWAGA
: Nie wolno instalować chłodziarki w pobliżu kuchenki, grzejnika lub innych źródeł ciepła, ani w
pomieszczeniach, gdzie temperatura może spaść poniżej 55°F (13°C).
3pl33001.fm5 Page 334 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
335
INSTALOWANIE
(TYLKO DLA MODELI O GŁĘBOKOŚCI 60 cm)
Panele drzwiowe użytkownika
Tworzenie paneli przez użytkownika
Jeśli planujecie Państwo zainstalowanie własnych
paneli dekoracyjnych z drewna, powinniście je
wykonać sami lub zlecić wykonawcy szafek albo
stolarzowi. Wymiary wkładek do paneli
drewnianych podano na rysunku.
Płaskie panele:
Można wykonać samemu płaskie panele o
maksymalnej gruboścI 6,35 mm, aby zastąpić
panele dekoracyjne.
Nie zaleca się płaskich paneli drewnianych
cieńszych niż 6,35 mm.
Panele podwyższone:
Można wykonać panele podwyższone,
przykręcając lub przyklejając panele drewniane do
podstawy o grubości 6,35 mm lub wykorzystując
płytę o grubości 19,05 mm z zaokrąglonymi
brzegami. Podwyższone panele winny być
ułożone w odległości 5,70 cm od krawędzi klamki,
aby można było ją chwycić palcami.
Ograniczenia wagowe dla podwyższonych
paneli:
Ciężar paneli na drzwi chłodziarki nie
powinien przekraczać 12,7 kg.
Ciężar łączny paneli zamrażarki nie powinien
przekraczać 9,5 kg.
Wymiary dla paneli wykonanych przez użytkownika:
3pl33001.fm5 Page 335 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
336
INSTALOWANIE
(TYLKO DLA MODELI O GŁĘBOKOŚCI 60 cm)
Instalowanie paneli drewnianych użytkownika
1.
Zdjąć taśmę z opakowania.
2.
Usunąć obramowanie z drzwi chłodziarki i zamrażarki
zdejmując je od strony zawiasów, naciskając od środka
urządzenia.
3.
Poluzować dwie śruby podtrzymujące obramowanie. Nie
jest konieczne całkowite odkręcanie śrub. Wykręcić śruby
na ok. 6,35 mm od obramowania, aby umożliwić swobodne
wsunięcie paneli.
4.
Usunąć istniejące panele, jeśli były zainstalowane.
5.
Wsunąć panele drzwiowe użytkownika na miejsce.
UWAGA
: Pod panele drzwiowe mocowane na zamrażarce
powinno się włożyć warstwę tektury 3,18 mm tak, aby usunąć
luz w tym miejscu.
6.
Wymienić boczne ramki zawiasowe po uprzednim
podważeniu od góry.
7.
Dokręcić dwie górne śruby obramowania.
Aby zdjąć dolną kratkę:
1.
Otworzyć drzwi chłodziarki i zamrażarki o 90°.
2.
Wykręcić śruby dolnej kratki za pomocą śrubokręta.
UWAGA:
Nie zdejmować tabliczki znamionowej
zamocowanej pod kratką.
Aby wymienić dolną kratkę:
1.
Otworzyć drzwi chłodziarki i zamrażarki o 90°.
2.
Ustawić dolną kratkę od przodu chłodziarki i zakręcić śruby.
Poziomowanie chłodziarki
Chłodziarka ma przednie i tylne rolki umieszczone z obu
stron u podstawy. Wszystkie cztery rolki można regulować od
przodu urządzenia. Jeśli chłodziarka nie stoi pewnie lub gdy
chcemy poprawić zamykanie się drzwi, należy
wypoziomować urządzenie postępując według poniższych
instrukcji:
1.
Sprawdzić miejsce instalacji, aby był zapewniony właściwy
prześwit dla chłodziarki. (Patrz rozdział
Wymagane
miejsce
.)
2.
Podłączyć do gniazdka 3-wtykowego z uziemieniem.
3.
Ustawić chłodziarkę na swoim miejscu.
4.
Otworzyć drzwi chłodziarki i zamrażarki celem odsłonięcia
śrub poziomujących po lewej i prawej stronie podstawy
urządzenia. Jeśli urządzenie ma dolną kratkę, należy ją
zdjąć (patrz
dolna kratka
powyżej w tym rozdziale).
UWAGA
: Górna śruba służy do regulacji tyłu zaś dolna
przodu urządzenia.
5.
Należy posłużyć się kluczem nasadkowym 12,70 mm do
regulacji śrub poziomujących. Obracanie śruby w prawo
powoduje podnoszenie danej strony, zaś w lewo - jej
obniżanie. Wyrównanie przechyłu chłodziarki może
wymagać kilku obrotów śruby.
UWAGA
: Podczas obniżania chłodziarki należy uważać,
aby nadmiernie nie wykręcić śrub. W najniższym położeniu
chłodziarki śruba zacznie z niej wychodzić. Jeśli śruba
wyjdzie całkowicie ze wspornika tylnej rolki, należy zdjąć
tylną pokrywę, aby wkręcić śrubę.
1.
Obramowania boczne
2.
Górne śruby obramowania
3.
Panele drzwiowe
4.
Panele wypełniające
1.
Tylna śruba poziomująca
2.
Przednia śruba poziomująca
3pl33001.fm5 Page 336 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
337
INSTALOWANIE
(TYLKO DLA MODELI O GŁĘBOKOŚCI 60 cm)
INSTALOWANIE (DLA WSZYSTKICH MODELI O
GłĘBOKOŚCI PONAD 60 cm)
6.
Wyregulować przednią śrubę regulacyjną, aby ustaw
górną część urządzenia w pozycji równoległej do szafki nad
nim. Pozostawić około 3,18 mm odstępu między górnymi
zawiasami a szafką. Jeżeli nie ma szafki nad chłodziarką,
wystarczy po prostu wypoziomować urządzenie.
7.
Wyregulować przednią śrubę regulacyjną, aby ustaw
urządzenie w pozycji równoległej do szafek bocznych lub
ich paneli końcowych.
8.
Zależnie od życzenia, można użyć czterech śrub
poziomujących, aby podnieść urządzenie w celu
zlikwidowania szczeliny pomiędzy jego górnym zawiasem a
drzwiczkami szafki. Sprawdzić, czy wszystkie nóżki
dotykają podłogi i czy drzwi szafki ponad chłodziarką
otwierają się całkowicie.
UWAGA
: Szafki z całkowicie nachodzącymi drzwiczkami
wymagają dodatkowej szczeliny pomiędzy górnym zawiasem
urządzenia a szafką, równej 6,35 mm dla zapobieżenia
uderzaniu drzwiczek o zawias podczas otwierania. Jeśli na
drzwiach jest założone obramowanie, należy przewidzieć
dodatkową szczelinę 19,05 mm, aby zapobiec uderzaniu
drzwiczek szafki o obramowanie drzwi urządzenia.
9.
Wymienić kratkę.
Poziomowanie
Zależnie od potrzeby można wypoziomować urządzenie
stronami, obracając śrubami poziomującymi znajdującymi się
zaraz za kratką dolną chłodziarki; jedna po prawej, a druga
po lewej stronie; należy postępować następująco:
wyjąć przednią kratę;
obracać jedną lub obydwie śruby w prawo, aby podnieść
urządzenie;
obracać jedną lub obydwie śruby w lewo, aby opuścić
urządzenie;
sprawdzić, czy urządzenie zostało wypoziomowane;
włożyć na miejsce kratkę frontową.
Zdejmowanie kratki frontowej
Aby zdjąć kratkę:
otworzyć obydwoje drzwi (chłodziarka i zamrażarka);
pociągnąć kratkę od przodu, aby zwolnić ją z zaczepów.
Teraz jest dostęp do pojemnika na roztopiony szron i można
wykonać okresowe czyszczenie w następujący sposób:
wyjąć pojemnik na roztopiony szron;
wymyć pojemnik w ciepłej wodzie z sodą;
wypłukać i wysuszyć;
włożyć na miejsce zaokrąglonym narożnikiem do tyłu;
upewnić się, czy rurka ściekowa znajduje się w pojemniku;
włożyć na miejsce kratkę frontową.
1.
Pozostawić przynajmniej
3,18 mm wolnej przestrzeni, w
celu wypoziomowania chłodziarki.
Pozostawić przynajmniej
6,35 mm wolnej przestrzeni, jeśli
są szafki z całkowicie
nachodzącymi drzwiczkami.
2.
Przód chłodziarki.
3pl33001.fm5 Page 337 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
338
JAK URUCHOMIĆ CHłODZIARKĘ /ZAMRAŻARKĘ
1. Regulacja temperatury (suwaki) (Rys.1)
Kiedy urządzenie zostaje włączone po raz pierwszy, należy nastawić temperaturę chłodziarki i
zamrażarki w pozycji pośredniej (mały trójkąt); aby zmodyfikować wartości pośrednie, należy
przesunąć suwaki w lewo lub w prawo:
w
lewo,
aby
uzyskać wyższe
temperatury; w
prawo,
aby
uzyskać niższe
temperatury.
2. Kontrolka filtra wody (zależnie od modelu) (Rys.2)
Jeśli
kontrolka filtra wody świeci się
na
zielono,
oznacza to, że filtr jest dobry.
Jeżeli światło zmieni się na
żółte,
należy zamówić nowy filtr.
Jeżeli światło jest
czerwone,
należy wymienić filtr wody.
Aby
przywrócić
zielone światło kontrolki, przyciskać przycisk oświetlenia 5 razy w ciągu 10 sekund.
3. Regulacja temperatury (pokrętła termostatu) (Rys.3)
Pokrętła regulacji temperatury chłodziarki i zamrażarki znajdują się wewnątrz chłodziarki. Gdy
chłodziarka jest załączana po raz pierwszy:
ustawić pokrętło regulacji temperatury chłodziarki w położenie 3. Temperaturę chłodziarki można
ustawiać od położenia 1 (najmniejsze chłodzenie), aż do położenia 5 (największe chłodzenie);
ustawić pokrętło regulacji temperatury zamrażarki w położenie B. Temperaturę zamrażalnika
można ustawiać od położenia A (najmniejsze chłodzenie), aż do położenia C (największe
chłodzenie) zarówno na początku, jak i później.
Przed włożeniem artykułów żywnościowych należy odczekać, aby urządzenie całkowicie się
schłodziło.
Nastawy podane powyżej winny być prawidłowe do normalnego domowego użytkowania chłodziarki.
Jak wyłączyć urządzenie:
Ustawić suwak regulacji temperatury zamrażarki lub pokrętło regulacji temperatury chłodziarki w
położenie
OFF / ON
(Wył/Zał); spowoduje to wyłączenie komory zamrażalnika i chłodziarki.
UWAGA
: Proszę pamiętać, że czynność ta
nie spowoduje odłączenia
urządzenia od zasilania.
Na urządzeniu zabudowany jest zewnętrzny czujnik wilgoci, który chroni je przed skraplaniem się
wody na zewnętrznych krawędziach chłodziarki.
Prosimy nie obawiać się, gdy czasem krawędzie te będą ciepłe w dotyku.
Rys.1
Rys.2
Rys.3
3pl33001.fm5 Page 338 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
339
JAK URUCHOMIĆ CHłODZIARKĘ /ZAMRAŻARKĘ
4. Ustawianie regulatorów elektronicznych (Rys. 4)
Przed dodaniem produktów do zamrażalnika należy go
całkowicie ochłodzić. Najlepiej zaczekać 24 godziny przed
włożeniem żywności do zamrażalnika.
WAŻNE
: Jeżeli żywność zostanie dodana przed całkowitym
ochłodzeniem zamrażalnika, może ona ulec uszkodzeniu.
Ustawienie niższej temperatury niż zalecana w chłodziarce i
zamrażarce nie przyspieszy schładzania komór.
Pokrętło chłodziarki służy do ustawiania temperatury w
komorze chłodziarki
. Nacisnąć strzałkę skierowaną do
góry, aby podnieść temperaturę. Nacisnąć strzałkę
skierowaną w dół, aby zmniejszyć temperaturę.
Pokrętło zamrażarki służy do ustawiania temperatury w
komorze zamrażarki
. Nacisnąć strzałkę skierowaną do
góry, aby podnieść temperaturę. Nacisnąć strzałkę
skierowaną w dół, aby zmniejszyć temperaturę.
Przycisk Power Control wyłącza sterownik temperatury
w chłodziarce
. Nacisnąć przycisk Power Control.
UWAGA
: Produkty
nie
zostaną schłodzone, gdy przycisk
Power Control jest wyłączony.
Cieplej
Cieplej
Zimniej Zimniej
Zamrażarka Chłodziarka
Wyjmowanie i przestawianie pojemników drzwi
wewnętrznych
Ustawić pojemnik w żądanym położeniu.
Aby wyjąć pojemnik:
podnieść go;
pociągnąć go do siebie.
Aby włożyć pojemnik na miejsce:
wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Wyjmowanie dolnej półki drzwiowej w chłodziarce i
zamrażarce
Aby ułatwić czyszczenie, można wyjąć ramkę (jak na
rysunku) pchając i wyciągając obydwa jej końce na zewnątrz.
W celu włożenia ramki na miejsce:
przyłożyć obydwa końce na wysokości zatrzasków
znajdujących się na drzwiach;
przycisnąć ramkę aż zaskoczy na swoje miejsce.
Wyjmowanie pojemnika na kanapki i jego pokrywy
W celu wyjęcia pojemnika na kanapki należy:
wysunąć pojemnik aż do oporu;
podnieść przednią stronę pojemnika o kąt 45°;
wysunąć pojemnik całkowicie.
Aby założyć go z powrotem, należy wykonać powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
W celu wyjęcia pokrywy należy:
podnieść przednią, a następnie tylną stronę pokrywy;
wyciągnąć pokrywę na zewnątrz.
Aby założyć ją z powrotem, należy wykonać powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
Rys. 4
3pl33001.fm5 Page 339 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
340
JAK URUCHOMIĆ CHłODZIARKĘ /ZAMRAŻARKĘ
Użycie wiszącej półki na butelkę
Półka ta nadaje się do włożenia 1 butelki: należy ją zawiesić
po prawej lub po lewej stronie którejkolwiek z półek.
Zdejmowanie i regulacja półek chłodziarki
Półki można regulować według potrzeb.
Szklane półki są dosyć wytrzymałe, aby unieść ciężar
butelek, kartonów mleka i innych ciężkich artykułów: jednak
podczas ich wkładania należy zachować ostrożność.
W celu wyjęcia półek należy:
unieść ich przednią część o około 10 cm;
pomagając sobie jedną ręką, podnieść tylną część półki;
wyjąć półkę obydwoma rękami, prosto na zewnątrz.
Wyjęcie szuflady na owoce i warzywa wraz z pokrywą LUB
Wyjęcie szuflady na mięso wraz z pokrywą:
wysunąć szufladę aż do zatrzymania;
podtrzymując jedną ręką, unieść szufladę i wypchnąć na
zewnątrz;
szuflada wyjdzie z prowadnic i będzie można ją wysunąć
dalej;
aby ją wyjąć całkowicie, należy ją obrócić: unieść część
czołową ku górze, zaś tylną opuścić w dół.
Aby wyjąć szklaną pokrywę szuflady
najpierw należy wyjąć szufladę na mięso, a następnie
szufladę na owoce i warzywa tak, jak to opisano powyżej;
następnie, podtrzymując jedną ręką, unieść i wyjąć szklaną
pokrywę z jej ramy.
Ramę pokrywy też można wyjąć:
unieść przednią część ramy 10 cm do góry, a następnie;
drugą ręką unieść tylną część ramy i wyjąć.
Aby ponownie założyć pokrywę:
włożyć tył ramy do podpór na ścianach chłodziarki;
opuścić na miejsce;
założyć pokrywę szklaną.
Regulacja temperatury szuflady na mięso
Zimne powietrze przepływa wewnątrz szuflady na mięso
poprzez otwór znajdujący się pomiędzy komorami chłodziarki
i zamrażarki. Pomaga to w utrzymywaniu niższej temperatury
w szufladzie na mięso niż w pozostałej części chłodziarki.
Suwak regulacyjny należy ustawić na większy lub mniejszy
przepływ powietrza.
Pozycja regulacji dla warzyw
Jeśli chcemy przechowywać warzywa w półce na mięso,
należy przesunąć suwak całkowicie na lewo do miejsca
nastawy na warzywa. (Zapobiegnie to ewentualnemu
oszronieniu warzyw).
3pl33001.fm5 Page 340 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
341
JAK URUCHOMIĆ CHłODZIARKĘ /ZAMRAŻARKĘ
Podnoszona półka o szerokości zmniejszanej do połowy
(zależnie od modelu)
Aby podnieść i opuścić półkę:
1.
Półkę można podnieść po uprzednim wsunięciu jej do
połowy szerokości. (Można ją również pozostawić wsuniętą
do połowy, aby umożliwić przechowywanie wysokich
rzeczy na półce poniżej).
2.
Podnieść przednią część półki aż pewnie dotknie tylnej
ścianki.
3.
Opuścić półkę z powrotem dokładnie na jej miejsce.
4.
Wyciągnąć przednią część półki do przodu aż oprze się na
swoim miejscu.
Regulacja urządzenia do kontroli wilgotności w
szufladzie na owoce i warzywa
Można wpływać na wilgotność w szufladzie na owoce i
warzywa:
urządzenie regulujące może być ustawione w dowolnym
położeniu pomiędzy LOW (NISKA) i HIGH (WYSOKA).
ustawienie na LOW (NISKA) powoduje usuwanie
wilgotnego powietrza z szuflady, co pomaga w
przechowywaniu owoców i warzyw ze skórką.
ustawienie na HIGH (WYSOKA) powoduje zatrzymywanie
wilgotnego powietrza w szufladzie, co pomaga w
przechowywaniu warzyw liściastych.
Wyjęcie półki komory zamrażalnika
W celu wyjęcia półki należy:
podnieść prawą stronę półki;
wysunąć półkę z podpórek z lewej strony;
w celu włożenia jej na miejsce należy postąpić w odwrotnej
kolejności.
Wyjęcie koszyków komory zamrażalnika
wysunąć koszyk na zewnątrz, aż do zatrzymania;
podnieść jego przednią część, aby odblokować;
wyjąć całkowicie koszyk.
3pl33001.fm5 Page 341 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
342
WSKAZÓWKI DO PRZECHOWYWANIA
ŻYWNOŚCI
Komora zamrażarki oznaczona symbolem pozwala na przechowywanie zamrożonej
żywności, a także na zamrażanie świeżej lub ugotowanej żywności. Można w niej także
przygotowywać kostki lodu.
Zamrażanie
Maksymalna ilość żywności jaka może zostać zamrożona w ciągu 24 godzin, przy temperaturze
otoczenia 25°C, jest określona na tabliczce znamionowej wewnątrz chłodziarki.
Ustawić pokrętło
FREEZER
komory zamrażarki na najzimniejsze ustawienie.
Nie można jednocześnie zamrażać żywności i wytwarzać automatycznie lodu.
Należy pamiętać o zatrzymaniu automatycznego wytwarzania lodu i ustawieniu dźwigni na OFF.
Patrz instrukcje w rozdziale
Automatyczne wytwarzanie lodu
.
Nie wkładać do zamrażarki gorącej żywności; nie zamrażać ponownie rozmrożonej żywności; można
ją zamrozić po ugotowaniu. Zawinąć żywność w folię aluminiową lub zwykłą folię lub umieścić ją w
odpowiednich pojemnikach. Oznaczyć opakowania i napisać datę zamrożenia oraz zawartość.
Komora zamrażarki utrzymuje odpowiednią temperaturę nawet w przypadku awarii zasilania przez
około 6 godzin. Zaleca się jednakże nie otwierać drzwi podczas tego okresu.
Przygotowanie świeżych produktów do zamrożenia
Należy zawinąć żywność, aby nie była narażona na działanie wody, wilgoci czy pary; unikniemy w
ten sposób przenikania zapachów do lodówki i zapewnimy lepsze warunki przechowywania.
Zaleca się użycie plastikowych pojemników ze szczelnymi pokrywkami, aluminiowych tacek, folii
aluminiowej, zwykłej folii oraz plastikowych opakowań wodoszczelnych.
Zamknięcie opakowań
W momencie zamykania opakowań należy opróżnić je z powietrza (płyny potrzebują miejsca na
zwiększoną objętość).
Zamknąć opakowanie za pomocą sznurka. Do opakowań przezroczystych włożyć etykietki; na
nieprzezroczystych nakleić je.
3pl33001.fm5 Page 342 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
343
WSKAZÓWKI DO PRZECHOWYWANIA
ŻYWNOŚCI
Zamrażanie owoców
Wybrać owoce dojrzałe i całkowicie zdrowe. Umyć je, obrać
ze skórki i pokroić według potrzeby. Zapakować do twardych
lub innych zalecanych pojemników. Zostawić trochę miejsca,
biorąc pod uwagę zwiększenie objętości płynów podczas
zamrażania.
Zamrażanie warzyw
W celu uzyskania najlepszych wyników, warzywa należy
zamrażać najpóźniej 2 - 3 godziny po ich zebraniu. Umyć je
w zimnej wodzie, obrać i pokroić. Sparzyć. Włożyć do
zalecanych pojemników i zamrozić.
Nie zamrażać zielonej sałaty, selera, marchwi, ziemniaków i
świeżych pomidorów. Warzywa te zrobią się miękkie.
Pomidory po rozmrożeniu rozpadną się.
Zamrażanie mięsa
Mięso rozmrożone jest tak samo dobre, jak mięso świeże.
Befsztyki lub płaskie kawałki mięsa muszą być owinięte
pojedynczo lub w przedzielonych warstwach.
Zamrażanie żywności gotowanej
Przygotować potrawę jak do spożycia: skrócić czas
gotowania o 10 lub 15 minut, aby można było dogotować
podczas odgrzewania. Nie dodawać przypraw i części płynu.
Pamiętać o dodaniu ich podczas dogotowywania.
Ostudzić możliwie jak najszybciej i natychmiast zamrozić.
Dania płynne i półpłynne należy zamrażać w odpowiednich
pojemnikach, pamiętając o pozostawieniu wolnej przestrzeni.
Dania o konsystencji stałej mogą być zamrożone w
pojemnikach nadających się do użycia w piekarnikach.
Zamrażanie wyrobów cukierniczych i pieczywa
Owinąć pieczywo w odpowiednie opakowanie. Rozmrażać w
opakowaniu. Ciasto chlebowe można zamrozić po
pierwszym wyrośnięciu. Należy je zagnieść, zapakować i
zamrozić.
Upiec wyroby cukiernicze jak zazwyczaj. Ostudzić i zamrozić
na podstawkach, włożyć do woreczków lub zalecanych
kartoników. Wyroby cukiernicze surowe, można uformować
lub zawinąć i zamrozić na podstawkach. Przechowywać je w
woreczkach lub kartonach. Piec bez rozmrażania.
Kruche ciasto z owocami jest smaczniejsze, jeżeli zostanie
zamrożone surowe. Piec bez rozmrażania.
3pl33001.fm5 Page 343 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
344
WSKAZÓWKI DO PRZECHOWYWANIA
ŻYWNOŚCI
Tabela przechowywania produktów
Czas przechowywania produktów zależy od ich
rodzaju, typu opakowania (nie przepuszczające
wilgoci i pary) i temperatury przechowywania
(temperatura idealna wynosi -18°C).
ARTYKUŁ
CZAS PRZECHOWYWANIA
OWOCE
Skoncentrowany sok owocowy 12 miesięcy
Owoce ogółem 8 do 12 miesięcy
Owoce cytrusowe i sok 4 do 6 miesięcy
JARZYNY
Mrożonki kupne 8 miesięcy
Zamrożone w domu 8 do 12 miesięcy
MIĘSO
Wędliny 4 tygodnie
lub mniej
Hamburgery 1 miesiąc
Wołowina, cielęcina, baranina 2 do 3 miesięcy
Pieczenie
Wołowa 6 do 12 miesięcy
Barania i cielęca 6 do 12 miesięcy
Wieprzowa 4 do 8 miesięcy
Świeże wędliny 1 do 2 miesięcy
Steki i kotlety
Wołowe 8 do 12 miesięcy
Baranie, cielęce i wieprzowe 2 do 4 miesięcy
RYBY
Dorsz, flądra, sola 6 miesięcy
Łosoś 2 do 3 miesięcy
Makrela, okoń 2 do 3 miesięcy
Ryba panierowana (kupiona) 3 miesiące
Mięczaki, ostrygi,
ryba gotowana, kraby 3 do 4 miesięcy
Krewetki surowe 12 miesięcy
DRÓB
Kurczak lub indyk
(cały lub w kawałkach) 12 miesięcy
Kaczka i gęś 6 miesięcy
Podroby 2 do 3 miesięcy
Drób gotowany w potrawce 6 miesięcy
Plastry (bez sosu) 1 miesiąc
POTRAWY DUSZONE
Mięsne, drobiowe i rybne 2 do 3 miesięcy
NABIAŁ
Masło 6 do 9 miesięcy
Margaryna 12 miesięcy
Sery
Camembert, mozzarella, wiejski 3 miesiące
Sery o konsystencji kremowej nie zamrażać
Brie, Ementaler, szwajcarski itd. 6 do 8 tygodni
(Zamrożenie może zmienić teksturę sera)
Lody, soki owocowe, mleko 12 miesięcy
JAJKA
Całe (ubite), żółtka, białka 12 miesięcy
(dodać cukru lub soli do żółtek lub jaj ubitych w
całości)
WYPIEKI
Pieczywo drożdżowe 3 miesiące
Pieczywo surowe 1 miesiąc
Rogaliki francuskie 3 miesiące
Ciastka nie lukrowane 2 do 4 miesięcy
Ciastka lukrowane i upieczone 6 do 12 miesięcy
Ciasta owocowe 12 miesięcy
Ciasto na wyroby cukiernicze 3 miesiące
Ciasto tortowe 4 do 6 miesięcy
W przypadku przerwania dopływu prądu
zamrażarka jest w stanie utrzymać temperaturę
odpowiednią do konserwacji zamrożonej
żywności przez okres ok. 12 godzin; radzimy
jednak nie otwierać drzwi zamrażarki podczas
tego okresu. Nie zamrażać ponownie artykułów,
chociażby tylko rozmrożonych częściowo.
Rozmrażanie
Oto niektóre pomocne rady:
Surowe warzywa
: nie rozmrażać, zanurzyć w
gorącej wodzie i gotować jak zwykle.
Mięso
(duże kawałki): rozmrozić w chłodziarce
bez rozpakowywania. Przed gotowaniem zostawić
przez parę godzin w temperaturze otoczenia.
(małe kawałki): rozmrozić w temperaturze
otoczenia lub gotować bezpośrednio.
Ryby
: rozmrozić w chłodziarce bez
rozpakowywania lub gotować bezpośrednio w
połowie rozmrożone.
Potrawy wstępnie podgotowane
: podgrzać je
bezpośrednio w piekarniku, bez wyjmowania z
pojemników aluminiowych.
Owoce
: rozmrozić w chłodziarce.
UWAGA
: Nie wkładać do zamrażalnika gorących
potraw.
Gorące potrawy pozostawić do ostudzenia na
około 30 minut, a późnej zapakować je i
zamrozić. Ochłodzenie potraw przed
zamrożeniem oszczędza energię elektryczną
oraz przedłuża czas eksploatacji chłodziarki.
3pl33001.fm5 Page 344 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
345
KORZYSTANIE Z DYSTRYBUTORA LODU I
WODY (ZALEŻNIE OD MODELU)
Chłodziarka ta wytwarza zarówno lód w kostkach, jak i w
postaci skruszonej. Przed zrobieniem lodu należy wybrać
jego rodzaj. Przyciski sterownicze są tak zaprojektowane,
aby były łatwe w użyciu i w czyszczeniu.
W celu uzyskania kostek lodu należy trzymać wciśnięty
przycisk wytwarzający taki lód do momentu aż zaświeci się nad
nim czerwona kontrolka. W celu uzyskania lodu skruszonego
należy trzymać wciśnięty przycisk wytwarzający taki lód do
momentu aż zaświeci się nad nim czerwona kontrolka.
Aby otrzymać lód:
1. Nacisnąć przycisk dla wybranego typu lodu.
2. Docisnąć grubą szklankę do dźwigni dystrybutora lodu.
Szklankę trzymać blisko dystrybutora, aby kawałki lodu nie
wypadły.
Nie potrzeba zbyt mocno naciskać dźwigni dystrybutora,
aby go uruchomić. Mocniejsze naciskanie nie przyspieszy
wytwarzania ani nie zwiększy ilości lodu.
3. Wysunąć szklankę, aby przerwać wypadanie lodu.
Do wytwarzania kostek lodu
Do wytwarzania lodu pokruszonego
UWAGA:
Pierwsza partia kostek lodu może mieć nieprzyjemny smak.
Należy ją wyrzucić.
Lód wydostaje się z pojemnika dystrybutora lodu w komorze
zamrażalnika. Kiedy naciska się zewnętrzną dźwignię
dystrybutora, otwierają się drzwiczki pomiędzy pojemnikiem i
dystrybutorem. Po odsunięciu szklanki od dystrybutora
można usłyszeć dźwięk zamykających się drzwiczek.
Dystrybutor nie działa, gdy drzwi komory zamrażarki są
otwarte.
Duże ilości lodu powinny być wyciągane bezpośrednio z
zamrażalnika, a nie z dystrybutora.
W przypadku lodu pokruszonego, kostki są kruszone zanim
wydostaną się na zewnątrz. Operacja ta może potrwać chwilę.
Dźwięk podczas tej operacji jest zjawiskiem normalnym;
wielkość pokruszonych cząstek lodu może być różna.
Po zmianie rodzaju lodu z pokruszonego na kostki, wraz z
pierwszymi kostkami wypadną także małe kawałeczki.
W normalnych warunkach, aby uzyskać pierwsze kostki lodu,
od momentu włączenia urządzenia należy poczekać od 3 do
4 godzin.
3pl33001.fm5 Page 345 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
346
KORZYSTANIE Z OŚWIETLENIA I BLOKADY
DYSTRYBUTORA (ZALEŻNIE OD MODELU)
Oświetlenie dystrybutora
W pobliżu dystrybutora znajduje się lampka.
Może ona zostać włączona ręcznie poprzez wciśnięcie
przycisku znajdującego się po prawej stronie płytki
sterowniczej.
Włączy się wówczas czerwona kontrolka znajdująca się
ponad przyciskiem.
Blokada dystrybutora
Dystrybutor można łatwo wyłączyć w celu wyczyszczenia
albo w celu uniknięcia przypadkowego wyrzucenia lodu przez
dzieci lub zwierzęta domowe. Aby wyłączyć dystrybutor,
należy wcisnąć przycisk LOCK (ZABLOKOWANIE).
Zaświeci się lampka kontrolna, znajdująca się ponad
przyciskiem, a dystrybutory lodu oraz wody przestaną
pracować. Aby włączyć ponownie dystrybutor, należy
trzymać wciśnięty przycisk UNLOCK (ODBLOKOWANIE) do
momentu, aż zaświeci się kontrolka.
Teraz można pobierać lód i wodę jak zwykle.
UWAGA
: Zamknięcie to nie odłącza zasilania urządzenia,
dystrybutora ani jego lampki.
Unieruchamia po prostu dźwignie dystrybutora.
3pl33001.fm5 Page 346 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
347
AUTOMATYCZNY DYSTRYBUTOR LODU
Użyteczne informacje dotyczące automatycznego
dystrybutora lodu (Wersja I)
Dźwignia ON/OFF jest ramieniem sygnalizującym:
W dole.... automatyczne wytwarzanie kostek lodu.
W górze..... przerwanie działania dystrybutora lodu.
Przełączanie urządzenia on/off (zał/wył): (Wersja II)
Dźwignia ON/OFF jest umieszczona po prawej, górnej
stronie komory zamrażarki.
1.
Aby załączyć dystrybutor lodu, należy ją przestawić w
położenie ON (w lewo).
UWAGA:
Dystrybutor lodu jest wyposażony w
automatyczny odłącznik. Czujniki dystrybutora zatrzymają
automatycznie wytwarzanie lodu ale dźwignia pozostanie w
położeniu ON (z lewej).
2.
Aby ręcznie wyłączyć dystrybutor, należy przestawić
dźwignię z położenie OFF (z prawej).
Aby wyjąć i wymienić pojemnik na lód:
1.
Włożyć cztery palce do otworu w podstawie pojemnika i
oprzeć kciuk na przycisku zwalniającym.
2.
Podtrzymując podstawę pojemnika dwiema rękami, zwolnić
przycisk, podnieść pojemnik i wyjąć go. Nie ma potrzeby
przestawiania dźwigni dystrybutora w pozycję OFF (z lewej).
Dystrybutor nie rozpocznie wytwarzania lodu, bez
założonego pojemnika drzwiowego.
Normalne wytwarzanie lodu
winno zapewnić od 7 do 9 porcji
lodu w ciągu 24 godzin.
Czyszczenie pojemnika magazynowego lodu:
1.
Opróżnić pojemnik na lód. Użyć ciepłej wody do
rozpuszczenia lodu, jeżeli to konieczne.
Nie należy
używać ostrych narzędzi
do kruszenia lodu w pojemniku.
Może to spowodować uszkodzenie pojemnika lub
mechanizmu dystrybutora.
2.
Pojemnik na lód należy myć wodą z dodatkiem łagodnego
detergentu. Nie używać ostrych lub ściernych materiałów i
rozpuszczalników.
Wersja I
Wersja II
3pl33001.fm5 Page 347 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
348
Jak wyjąć pojemnik na kostki lodu
Pojemnik należy wyjąć, opróżnić i umyć:
jeżeli dystrybutor lodu nie był używany lub nie będzie
używany przez ponad tydzień;
jeżeli przerwa w dopływie prądu spowodowała roztopienie
kostek lodu i ich ponowne zamrożenie razem;
jeżeli dystrybutor lodu nie jest używany regularnie.
Aby wyjąć pojemnik, należy
1.
Podnieść drzwiczki i przesunąć je do tyłu.
2.
Podnieść ramię dźwigni do pozycji OFF. W tym momencie
można jeszcze uzyskać kostki lodu z dystrybutora, ale
nowy lód nie będzie już produkowany.
3.
Podnieść przednią część pojemnika i wyciągnąć go.
4.
Opróżnić pojemnik. Użyć gorącej lub ciepłej wody do
rozpuszczenia lodu, jeżeli to konieczne. Nie należy używać
ostrych narzędzi do kruszenia lodu. Można uszkodzić
pojemnik lub mechanizm dystrybutora.
5.
Umyć pojemnik według wskazówek zawartych w rozdziale
Konserwacja i czyszczenie
. Dobrze wypłukać. Nie
używać produktów ściernych i rozpuszczalników.
6.
Po włożeniu pojemnika z powrotem, należy upewnić się,
czy został on dokładnie włożony. Opuścić ramię na pozycję
ON
, aby wznowić wytwarzanie kostek lodu.
UWAGA
: Nie włączać dystrybutora lodu, dopóki nie jest
podłączony do zasilania wody.
Jest zjawiskiem normalnym, że kostki lodu zlepiają się w
jednym rogu. Można je łatwo rozdzielić.
Dystrybutor lodu zacznie funkcjonować dopiero wówczas,
gdy komora zamrażalnika zostanie dostatecznie
ochłodzona. Zazwyczaj wystarczy na to jedna noc.
Jeżeli lód nie jest wytwarzany dostatecznie szybko, a
potrzebna jest jego większa ilość, należy nastawić
termostat chłodziarki na wyższy numer. Poczekać jeden
dzień i w razie konieczności nastawić termostat komory
zamrażalnika na pozycję
4/5
“.
Dobra jakość wody jest ważnym czynnikiem w uzyskaniu
smacznych kostek lodu. Produkty chemiczne zmiękczające
wodę takie, jak np. sól, mogą uszkodzić dystrybutor lodu i w
konsekwencji pogorszyć jakość lodu.
3pl33001.fm5 Page 348 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
349
MOŻLIWE DEFEKTY DYSTRYBUTORA LODU
UWAGA
: Używać tylko kostek lodu z dystrybutora.
PROBLEM PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
Dystrybutor nie działa. Drzwi zamrażalnika są otwarte.
Pojemnik na kostki lodu jest źle
zainstalowany.
Zamknąć drzwi zamrażalnika.
Upewnić się, czy pojemnik jest
całkowicie włożony.
Dystrybutor lodu zaprzestaje
pracy.
Dystrybutor nie był używany
przez dłuższy czas i kostki lodu
zlepiły się.
Dźwignia dystrybutora lodu była
naciskana zbyt długo.
Wstrząsnąć od czasu do czasu
pojemnikiem, aby oddzielić
kostki i aby zwiększyć jego
pojemność. Wyrzucić kostki
lodu i zrobić je na nowo.
Odczekać około 3 minut, aby
silnik zaczął na nowo
pracować.
Większe ilości kostek lodu
należy wyjąć z pojemnika, a nie
z dystrybutora.
Dziwny smak lub zapach
kostek lodu.
Lód wchłania zapachy z
powietrza.
Jakość wody.
le zapakowana żywność.
Pojemnik na lód i zamrażalnik
mogą wymagać umycia.
Instalacja wodociągowa
podłączona do dystrybutora
lodu.
Zrobić nowy lód. Wyrzucić lód i
zrobić nowy.
Nadmiar lodu powinien być
trzymany w pojemniku z
pokrywką.
Woda o dużej zawartości
minerałów może wymagać
użycia filtra.
Dobrze owinąć żywność.
Umyć zamrażalnik i pojemnik
na kostki lodu.
Postępować według instrukcji
poprawnego podłączenia
hydraulicznego.
Kostki lodu wyprodukowane za
pierwszym razem mogą mieć
dziwny smak. Wyrzucić kostki
lodu i zrobić nowe.
3pl33001.fm5 Page 349 Tuesday, August 21, 2001 5:38 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

KIC ART 686 JA instrukcja

Typ
instrukcja