Zanussi ZHM761X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA OBS£UGI
PIEKARNIK
DO ZABUDOWY
ZHM-761
WSKAZÓWKI OGÓLNE
Przed przysta˛pieniem do podła˛czenia i eksploatacji
urza˛dzenia prosimy o zapoznanie sie
˛
z instrukcja˛
obsługi.
W instrukcji obsługi zamieszczone sa˛ waz˙ne wska-
zówki i porady dotycza˛ce prawidłowej i bezpiecznej
eksploatacji urza˛dzenia.
Instrukcje
˛
obsługi nalez˙y zachowac´, aby podczas
uz˙ytkowania móc w kaz˙dej chwili z niej skorzystac´.
W przypadku odsta˛pienia lub sprzedaz˙y urza˛dzenia
nalez˙y pamie
˛
tac´ równiez˙ o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu uz˙ytkownikowi. Wskazówki i zale-
cenia podano z mys´la˛ o Pan´stwa bezpieczen´stwie!
Urza
˛
dzenie przeznaczone jest do obsługi wyła
˛
cznie
przez osoby dorosłe. Nie nalez˙y zezwalac´ dzieciom
na manipulowanie ba
˛
dz´ zabawe
˛
przy kuchni.
Instalacje
˛
i podła
˛
czenie do instalacji elektrycznej mo-
z˙e wykonac´ monter z odpowiednimi uprawnieniami
zgodnie z obowia
˛
zuja
˛
cymi przepisami.
W przypadku koniecznos´ci wykonania modyfikacji in-
stalacji elektrycznej nalez˙y powierzyc´ takie prace
uprawnionemu elektrykowi.
Wszelkie zmiany cech urza˛dzenia ba˛dz´ przeróbki
sa˛ niebezpieczne !
Aby wyłapac´ tłuszcz s´ciekaja
˛
cy podczas pieczenia na
grillu lub w piekarniku, nalez˙y wstawic´ niski i odporny
na wysoka
˛
temperature
˛
pojemnik z woda
˛
. W ten spo-
sób moz˙na zapobiec tworzeniu sie
˛
dymu i spalaniu sie
˛
tłuszczu.
Naczynia z˙aroodporne lub garnki nalez˙y wyjmowac´ z
piekarnika uz˙ywaja
˛
c re
˛
kawiczki ochronnej.
Podczas pracy urza
˛
dzenia nie dopuszczac´ dzieci w
jego pobliz˙e. Po wyła
˛
czeniu urza
˛
dzenia nalez˙y pamie
˛
-
tac´, z˙e drzwiczki piekarnika pozostaja
˛
jeszcze przez
dłuz˙szy czas gora
˛
ce.
Kuchnia przeznaczona jest wyła
˛
cznie do gotowania
oraz pieczenia potraw i nie wolno uz˙ywac´ jej do
innych celów.
W przypadku zastosowania folii aluminiowej do przy-
gotowania potraw w piekarniku nie wolno dopus´cic´ do
bezpos´redniego kontaktu produktu owinie
˛
tego w folie
˛
ze spodem piekarnika.
Podczas czyszczenia kuchni nalez˙y zachowac´ duz˙a
˛
ostroz˙nos´c´. Nie dopus´cic´ do spryskania grzałek i czuj-
nika termostatu.
5
SPIS TRES
´
CI
WSKAZÓWKI OGÓLNE............................................................................................................................................
EKSPLOATACJA.......................................................................................................................................................
PIECZENIE W PIEKARNIKU WIELOFUNKCYJNYM WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE...............................................
TABELA CZAW PIECZENIA................................................................................................................................
KONSERWACJA I MYCIE.........................................................................................................................................
USUWANIE USTEREK..............................................................................................................................................
AUTORYZOWANY SERWIS.....................................................................................................................................
DANE TECHNICZNE.................................................................................................................................................
INSTALACJA.............................................................................................................................................................
5
6
10
12
13
15
15
15
16
Szanowni Klienci !
Dzie˛kujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zakup urza˛dzenia marki ZANUSSI !
Obsługa i eksploatacja urza˛dzenia jest łatwa i wygodna. Przed przysta˛pieniem do eksploatacji prosimy o
zapoznanie sie˛ z instrukcja˛ obsługi, w której znajda˛ Pan´stwo wskazówki dotycza˛ce prawidłowej instalacji,
obsługi, eksploatacji i konserwacji urza˛dzenia.
Z
˙
yczymy wiele zadowolenia z uz˙ytkowania nowego urza˛dzenia !
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu sie
˛
po-
wierzchni górnej. Równiez˙ samoczyszcza
˛
ce płyty
katalityczne nalez˙y czys´cic´ w regularnych odste
˛
pach
czasu.
Przed przysta
˛
pieniem do czyszczenia nalez˙y wyła
˛
-
czyc´ kuchnie
˛
lub wyja
˛
c´ wtyczke
˛
z gniazdka.
Jes´li nie uz˙ytkuja˛ Pan´stwo urza˛dzenia,
pokre˛tła nalez˙y ustawic´ w pozycji "WYŁA˛CZONY".
Urza˛dzenie przeznaczone jest do podła˛czenia 1 fazy
z przewodem zerowym do 230V. Podła˛czenie do kilku
faz bez przewodu zerowego (400V) doprowadzi do
uszkodzenia kuchni !
Zwrócic´ uwage
˛
, aby urza
˛
dzenie nie stało na przewo-
dzie zasilaja
˛
cym.
Wszelkie naprawy nalez˙y powierzac´ wyła
˛
cznie perso-
nelowi autoryzowanych placówek serwisowych wska-
zanych przez producenta. Do napraw stosowane sa
˛
tylko oryginalne cze
˛
s´ci zamienne.
W przypadku wysta
˛
pienia usterek nie nalez˙y usuwac´
ich we własnym zakresie, gdyz˙ moz˙na spowodowac´
straty rzeczowe, jak równiez˙ uszkodzenia ciała.
Jes´li urza
˛
dzenie nie be
˛
dzie uz˙ytkowane, nalez˙y wyja
˛
c´
z gniazdka wtyczke
˛
przewodu zasilaja
˛
cego, aby nie
dopus´cic´ do niezamierzonego wła
˛
czenia kuchni.
Podczas pieczenia ciasta w piekarniku lub mie˛sa na
grillu drzwiczki piekarnika i inne cze˛s´ci grilla sa˛
bardzo gora˛ce, dlatego nie nalez˙y zezwalac´ dzieciom
na przebywanie w pobliz˙u urza˛dzenia.
Podła˛czaja˛c inne urza˛dzenia elektryczne do gniazd-
ka zasilaja˛cego w pobliz˙u kuchni nalez˙y zwrócic´
uwage˛, aby przewód zasilaja˛cy nie dotykał gora˛cych
pól grzejnych płyty do gotowania i nie został przy-
trzas´nie˛ty drzwiczkami piekarnika.
URZA˛DZENIE OCHRONNE
(model ZHN 721 X katalog 35791)
Wszystkie urza˛dzenia marki ZANUSSI spełniaja˛ eu-
ropejskie wymogi bezpieczen´stwa.
W celu zapewnienia pełnego bezpieczen´stwa uz˙ytkow-
nika, a w szczególnos´ci maja
˛
c na uwadze całkowite
wyeliminowanie zagroz˙enia dla małych dzieci (np. zagro-
z˙enie oparzenia), kuchnie
˛
moz˙na wyposaz˙yc´ w specjal-
ne urza
˛
dzenie zabezpieczaja
˛
ce (wyposaz˙enie dodatko-
we), które zapobiega niezamierzonemu dotknie
˛
ciu
drzwiczek piekarnika.
Urza
˛
dzenie to moz˙na zamówic´ w autoryzowanym zakła-
dzie serwisowym podaja
˛
c model i numer fabryczny ku-
chni, który podano na tabliczce znamionowej. Do urza
˛
-
dzenia bezpieczen´stwa doła
˛
czona jest równiez˙ instru-
kcja instalacji.
6
EKSPLOATACJA
ZHM 761 X
ZHM 761
1. Zegar elektroniczny
2. Lampka kontrolna termostatu (regulatora
temperatury)
3. Pokre
˛
o wyboru funkcji
4. Pokre
˛
tło termostatu (regulatora temperatury)
5. Pokre
˛
o pola grzejnego - przód lewa strona
6. Pokre
˛
o pola grzejnego - tlewa strona
7. Pokre
˛
o pola grzejnego - tprawa strona
8. Pokre
˛
o pola grzejnego - przód prawa strona
9. Lampka kontrolna pracy
POKRE
˛
TŁO WYBORU FUNKCJI
Pokre
˛
caja
˛
c pokre
˛
tłem wyboru funkcji (rys.1) moz˙na usta-
wic´ wybrana
˛
opcje
˛
nagrzewania, a pokre
˛
tłem termostatu
(rys.2) ustawia sie
˛
wybrana
˛
temperature
˛
.
Rys.1
Rys.2
SYMBOLE
wewne
˛
trzne os´wietlenie piekarnika
grzałka górna i dolna - wła
˛
czona
grzałka górna
grzałka dolna
grill
podwójny grill
grill z nawiewem gora
˛
cego
powietrza (z termoobiegiem)
pieczenie z nawiewem gora
˛
cego powietrza (z
termoobiegiem)
rozmraz˙anie
RODZAJ PRACY
TRADYCYJNE NAGRZEWANIE
Pokre
˛
tło wyboru funkcji ustawic´ na pozycje
˛
Pokre
˛
tło termostatu ustawic´ na wybrana
˛
temperature
˛
.
Do róz˙nego typu nagrzewania tzn. górna lub dolna grzał-
ka nalez˙y ustawic´ pokre
˛
tło wyboru funkcji odpowiednio
na symbol
grzałka dolna lub
grzałka górna.
Przy ustawieniu na te pozycje temperatura maks. nie
przekroczy 220 - 240
o
C.
GRILL
Pokre
˛
tło wyboru funkcji ustawic´ na
lub
Pokre
˛
tło termostatu ustawic´ na wybrana
˛
temperature
˛
.
Przy ustawienia pokre
˛
tła wyboru funkcji na
zostaje
zwie
˛
kszona moc grilla. W ten sposób osia
˛
ga sie
˛
równo-
mierne opiekanie na grillu całej powierzchni nagrzewa-
nej.
GRILL Z NAWIEWEM POWIETRZA
Pokre
˛
tło wyboru funkcji ustawic´ na
Pokre
˛
tło termostatu ustawic´ na wybrana
˛
temperature
˛
(maks.200
o
C).
NAGRZEWANIE GORA˛CYM POWIETRZEM
Pokre
˛
tło wyboru funkcji ustawic´ na
Pokre
˛
tło termostatu ustawic´ na wybrana
˛
temperature
˛
.
ROZMRAZ
˙
ANIE
Aby ustawic´ funkcje
˛
rozmraz˙ania, nalez˙y ustawic´ pokre
˛
t-
ło wyboru funkcji na
W tej pozycji produkt ulega w krótkim czasie rozmroz˙eniu
dzie
˛
ki nawiewowi zimnego powietrza.
7
Wszystkie procesy kulinarne musza
˛
odbywac´
sie
˛
przy zamknie
˛
tych drzwiczkach piekarnika!
LAMPKA KONTROLNA TERMOSTATU
o
C
Lampka kontrolna termostatu gas´nie, jes´li ustawiona
temperatura w piekarniku zostanie osia
˛
gnie
˛
ta i ponownie
zapala sie
˛
, kiedy piekarnik jest nagrzewany.
LAMPKA KONTROLNA PRACY
Lampka kontrolna pracy wskazuje ilos´c´ wła
˛
czonych
grzałek piekarnika lub płyty do gotowania.
TERMOSTAT BEZPIECZEN
´
STWA
W celu uniknie
˛
cia nadmiernego nagrzania sie
˛
(wskutek
nieprawidłowej obsługi urza
˛
dzenia lub uszkodzenia ja-
kiegos´ elementu składowego) kuchnie
˛
wyposaz˙ono w
termostat bezpieczen´stwa, który odła
˛
cza dopływ pra
˛
du.
Ponowne wła
˛
czenie urza
˛
dzenia naste
˛
puje automatycz-
nie po spadku temperatury.
Jes´li termostat bezpieczen´stwa zadziała wskutek niepra-
widłowego zastosowania urza
˛
dzenia, wystarczy, z˙e po
ochłodzeniu kuchni zostanie usunie
˛
ta przyczyna błe
˛
du.
Jes´li jednak termostat bezpieczen´stwa zadziała wskutek
uszkodzenia jakiejs´ cze
˛
s´ci, wtedy usterke
˛
nalez˙y zgłosic´
w autoryzowanym punkcie serwisowym.
WENTYLATOR CHŁODZA˛CY
Wentylator przeznaczony jest do schładzania cze
˛
s´ci ele-
ktrycznych, pokre
˛
teł i uchwytu drzwiczek piekarnika.
Wła
˛
czanie i wyła
˛
czanie wentylatora naste
˛
puje automa-
tycznie po urucho-
mieniu pokre
˛
tła wy-
boru funkcji.
Aby unikna˛c´ prze-
grzania sie
˛
, we-
ntylator schładza-
ja˛cy pracuje po
wyła˛czeniu sie
˛
piekarnika do mo-
mentu osia˛gnie
˛
-
cia temperatury o
normalnych war-
tos´ciach.
KATALITYCZNE PŁYTY SAMOCZYSZCZA˛CE
(wyposaz˙enie dodatkowe)
Urza
˛
dzenie moz˙e byc´ wyposaz˙one w samoczyszcza
˛
ce
płyty katalityczne. Przy normalnych temperaturach pie-
czenia emalia katalityczna powoduje przemiane
˛
odpry-
sków tłuszczu w lekki nalot, który po ochłodzeniu piekar-
nika nalez˙y usuwac´ wilgotna
˛
ga
˛
bka
˛
, aby nie uszkodzic´
porowatych powierzchni emaliowanych. W przeciwnym
razie skutek czyszczenia okaz˙e sie
˛
niezadowalaja
˛
cy.
POKRE
˛
TŁAYTY DO GOTOWANIA
Na panelu steruja
˛
cym znajduja
˛
sie
˛
pokre
˛
tła przewidziane
dla czterech elementów grzejnych płyty do gotowania.
Pola grzejne sa
˛
regulowane 7-taktowym przeła
˛
cznikiem
(rys.3), z czego wykorzystuje sie
˛
6 stopni mocy:
0 = Wyła˛czony
1 = Minimum
3 = Maksimum
UWAGA !
Podczas smaz˙enia na oleju lubuszczu (np. smaz˙e-
nie frytek) nalez˙y nadzorowac´ proces kulinarny,
gdyz˙ rozgrzany olej moz˙e sie˛ łatwo zapalic´.
Rys.3
USTAWIENIE ZEGARA ELEKTRONICZNEGO
1. Lampka kontrolna "WŁA˛CZONY"
2. Lampka kontrolna
"PRACA W TRYBIE AUTOMATYCZNYM"
3. Przycisk A - zegar dzienny
Sygnał akustyczny "WYŁA˛CZONY"
4. Przycisk B - czas trwania procesu kulinarnego
8
UWAGA !
Jes´li pokre
˛
tło wyboru funkcji znajduje sie
˛
na pozycji
lub na pozycji , wtedy pokre
˛
o termostatu
nalez˙y ustawic´ na pozycje
˛
<< >>.
5. Przycisk C - zakon´czenie procesu kulinarnego
6. Przycisk D - "PRACA W TRYBIE RE
˛
CZNYM"
7. Pokre
˛
tło (E)
USTAWIENIE AKTUALNEJ GODZINY (24 godziny)
Nacisna
˛
c´ jednoczes´nie przycisk A oraz
B i pokre
˛
caja
˛
c pokre
˛
tłem E wprowadzic´
aktualna
˛
godzine
˛
.
PRACA W TRYBIE RE
˛
CZNYM
Nacisna
˛
c´ przycisk D w celu przestawie-
nia piekarnika na re
˛
czny tryb pracy.
USTAWIENIE MINUTNIKA
Nacisna
˛
c´ przycisk A i pokre
˛
caja
˛
c pokre
˛
tłem E ustawic´
wybrany czas (maks. 23 godziny i 59 minut). Po ustawie-
niu wybranego czasu zegar be
˛
dzie wskazywał ponownie
aktualna
˛
godzine
˛
. Po upływie ustawionego czasu roz-
brzmiewa przez ok. 2 minuty sygnał akustyczny. Aby
wyła
˛
czyc´ sygnał, nalez˙y nacisna
˛
c´ przy-
cisk A, a pokre
˛
tło wyboru funkcji oraz
regulatora temperatury ustawic´ na po-
zycje
˛
"WYŁA˛CZONY".
CZAS PIECZENIA
Nacisna
˛
c´ przycisk B i pokre
˛
caja
˛
c pokre
˛
em E wprowa-
dzic´ konieczny czas. Po prawej stronie na wys´wietlaczu
zegara pojawi sie
˛
wskazanie "AUTO". Naste
˛
pnie usta-
wic´ wybrana
˛
temperature
˛
i funkcje
˛
piekarnika. Po zakon´-
czeniu czasu pieczenia rozbrzmiewa sygnał akustyczny
przez ok. 2 minuty.
Aby wyła
˛
czyc´ sygnał, nalez˙y nacisna
˛
c´
przycisk A, a pokre
˛
tło wyboru funkcji
oraz termostatu ustawic´ na pozycje
˛
"WYŁA˛CZONY".
USTAWIENIE ZEGARA AUTOMATYCZNEGO
WŁA˛CZANIA
Nacisna
˛
c´ przycisk B i pokre
˛
caja
˛
c pokre
˛
tłem E ustawic´
wybrany czas pieczenia. Naste
˛
pnie nacisna
˛
c´ przycisk C
i pokre
˛
tłem E wprowadzic´ czas zakon´czenia pieczenia.
Pokre
˛
tło wyboru funkcji i termostatu ustawic´ na odpo-
wiedniej pozycji. Przed wła
˛
czeniem sie
˛
piekarnika nie
zas´wieci sie
˛
lampka kontrolna temperatury ani os´wietle-
nie piekarnika. Po zakon´czeniu czasu pieczenia pulsuje
"AUTO" i przez ok. 2 minuty rozbrzmiewa sygnał aku-
styczny. W celu wyła
˛
czenia sygnału nalez˙y nacisna
˛
c´
przycisk A, a pokre
˛
tło wyboru funkcji i termostatu ustawic´
na pozycje
˛
"WYŁA˛CZONY".
W przypadku braku dopływu pra˛du wszystkie usta-
wienia (aktualna godzina, ustawione programy lub
programy be
˛
da˛ce w toku) zostaja˛ przerwane. Jes´li
dopływ pra˛du zostanie wznowiony, pulsuja˛ lampki
kontrolne sygnalizuja˛ce, z˙e nalez˙y ponownie usta-
wic´ zegar.
PIERWSZE WŁA˛CZENIE
Po zainstalowaniu urza
˛
dzenia nalez˙y :
a) pokre
˛
tło termostatu ustawic´ na pozycje
˛
MAX;
b) pokre
˛
tło wyboru funkcji ustawic´ na nagrzewanie górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
c) wła
˛
czyc´ pusty piekarnik na ok. 45 minut;
d) pomieszczenie wywietrzyc´ (otworzyc´ okno).
Podczas pierwszego wła
˛
czenia piekarnika moz˙e byc´
wyczuwalny nieprzyjemny zapach. Jest to spowodowa-
ne wypaleniem sie
˛
resztek warstwy tłuszczu pozostałego
po procesie produkcyjnym. Jest to całkowicie normalne
zjawisko. Po nagrzaniu pustego piekarnika nalez˙y pozo-
stawic´ go do ostygnie
˛
cia, naste
˛
pnie umyc´ mie
˛
kka
˛
szmat-
ka
˛
zamoczona
˛
w łagodnym s´rodku do mycia.
Wyposaz˙enie piekarnika (blachy) nalez˙y starannie umyc´
przed pierwszym pieczeniem.
Rys.4
9
Aby otworzyc´ drzwiczki piekarnika, na-
lez˙y zawsze przytrzymac´ uchwyt na
s´rodku - jak pokazano na rysunku 4.
PIECZENIE W PIEKARNIKU
WIELOFUNKCYJNYM
WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Dzie
˛
ki nowoczesnym parametrom technicznym urza
˛
dze-
nia uzyskuje sie
˛
doskonałe efekty gotowania i pieczenia.
TRADYCYJNE NAGRZEWANIE
GÓRNA˛ I DOLNA˛ GRZAŁKA˛
Blache
˛
nalez˙y wsuna
˛
c´ do s´rodkowej listwy. Jes´li dana
potrawa be
˛
dzie wymagała wie
˛
cej ciepła z góry lub z dołu,
wtedy nalez˙y wsuna
˛
c´ blache
˛
odpowiednio do górnej lub
dolnej listwy.
PIECZENIE Z NAWIEWEM GORA˛CEGO POWIETRZA
Przenoszenie ciepła naste
˛
puje poprzez gora
˛
ce powie-
trze, które zostaje wprawiane w ruch przez wentylator
znajduja
˛
cy sie
˛
w tylnej s´ciance piekarnika (konwekcja
wymuszona). W ten sposób ciepło jest szybko i równo-
miernie rozdzielane w piekarniku. Dzie
˛
ki temu moz˙na
piec jednoczes´nie na kilku poziomach róz˙ne potrawy.
Poprzez cia
˛
gły ruch powietrza nie naste
˛
puje przenosze-
nie zapachów lub smaków, nawet przy róz˙nych potra-
wach.
Podczas pieczenia z nawiewem gora
˛
cego powietrza
moz˙na jednoczes´nie piec 3 blachy (np. małych ciast).
Przy pieczeniu wzgl. duszeniu mie
˛
sa zaleca sie
˛
uz˙ywa-
nie tylko jednego poziomu, a w celu ułatwienia obserwa-
cji nalez˙y wsuna
˛
c´ blache
˛
do dolnej listwy.
Ten rodzaj nagrzewania nadaje sie
˛
szczególnie do pa-
steryzacji i suszenia grzybów ba
˛
dz´ owoców.
PORADY
PIECZENIE CIASTA
Pieczenie ciasta wymaga z reguły wysokiej temperatury
(150-200
o
C) i dlatego przed włoz˙eniem ciasta konieczne
jest nagrzewanie piekarnika przez ok.10 minut.
Nie wolno otwierac´ drzwiczek piekarnika przed upływem
3/4 czasu pieczenia.
Kruche ciasto piecze sie
˛
w foremkach lub na blachach
do 2/3 czasu pieczenia i póz´niej pozostawia sie
˛
do
momentu całkowitego upieczenia. Dalszy czas piecze-
nia jest uzalez˙niony od rodzaju i ilos´ci dodatków do
ciasta. Ciasto na babke
˛
piaskowa
˛
musi trudno odrywac´
sie
˛
od łyz˙ki. Wskutek dodania zbyt duz˙ej ilos´ci płynu czas
pieczenia byłby niepotrzebnie przedłuz˙ony.
PIECZENIE MIE
˛
SA
Wzia
˛
c´ nie mniej niz˙ 1 kg pieczeni, gdyz˙ mniejsze kawałki
moga
˛
podczas pieczenia wysychac´. Ciemne mie
˛
so, któ-
re dobrze opieka sie
˛
na zewna
˛
trz, lecz w s´rodku musi
pozostac´ róz˙owe lub czerwone, nalez˙y piec w wyz˙szej
temperaturze (200-250
o
C).
Białe mie
˛
so, drób i ryby piecze sie
˛
natomiast w niz˙szych
temperaturach (150-175
o
C).
Składniki sosów nalez˙y dodawac´ zaraz na pocza
˛
tku do
brytfanny w przypadku krótkiego czasu duszenia, w in-
nych przypadkach dodaje sie
˛
je w ostatniej pół godzinie.
W jakim stopniu mie
˛
so jest uduszone, moz˙na sprawdzic´
za pomoca
˛
łyz˙ki : jes´li łyz˙ki nie moz˙na wcisna
˛
c´, oznacza
to, z˙e mie
˛
so jest upieczone. Rostbef i filet, które we-
wna
˛
trz maja
˛
pozostac´ róz˙owe, nalez˙y piec ustawiaja
˛
c
wysoka
˛
temperature
˛
i krótki czas pieczenia.
Przy pieczeniu potraw mie
˛
snych bezpos´rednio na rusz-
cie nalez˙y wsuna
˛
c´ do listwy blache
˛
do wyłapywania sosu.
Pieczen´ pozostawic´ przed krojeniem przynajmniej na 15
minut, aby z mie
˛
sa nie wypłyna
˛
ł sos. W celu uniknie
˛
cia
tworzenia sie
˛
dymu w piekarniku zaleca sie
˛
wlac´ do
blachy troche
˛
wody. Aby zapobiec tworzeniu sie
˛
skroplin,
nalez˙y kilkakrotnie dolac´ wody . Talerze umies´cic´ w
piekarniku ustawionym na niska
˛
temperature
˛
do momen-
tu serwowania potrawy.
UWAGA !
Na spodzie piekarnika nie wolno stawiac´ naczyn´ lub
blaszek do pieczenia oraz folii aluminiowej.
Moz˙e sie˛ zdarzyc´, z˙e podczas pracy urza˛dzenia doj-
dzie do kumulacji duz˙ej ilos´ci ciepła, co moz˙e nega-
tywnie wpłyna˛c´ na efekt pieczenia lub uszkodzic´
emalie˛.
SPECJALNY FILTR TŁUSZCZOWY
Podczas pieczenia stosuje sie
˛
specjalny filtr tłuszczowy
(rys.5), który ogranicza zanieczyszczenie wentylatora
znajduja
˛
cego sie
˛
w tylnej s´ciance piekarnika. Po zakon´-
czeniu pieczenia nalez˙y filtr zdja
˛
c´ i umyc´.
W tym celu nalez˙y nacisna
˛
c´ spre
˛
z˙yne
˛
filtra do góry i zdja
˛
c´
filtr.
Wkład filtra nie jest konieczny podczas pieczenia
ciasta.
Rys.5
10
PIECZENIE NA GRILLU
- PRAKTYCZNE PORADY
PIECZENIE NA GRILLU
Pokre
˛
tło wyboru funkcji ustawic´ na pozycje
˛
lub
Pokre
˛
tło termostatu ustawic´ na wybrana
˛
temperature
˛
.
Jes´li pokre
˛
tło wyboru funkcji znajduje sie
˛
na pozycji
wtedy uzyskuje sie
˛
najwyz˙sza
˛
moc grzania i potrawa jest
pieczona na grillu równomiernie na całej powierzchni.
Mie
˛
so i ryby nalez˙y przed przysta
˛
pieniem do pieczenia
na grillu posmarowac´ olejem i ułoz˙yc´ na ruszcie. Im
bardziej płaski jest produkt, tym bliz˙ej grzałek grilla po-
winien byc´ umieszczony i odwrotnie. W ten sposób moz˙-
na unikna
˛
c´ spalenia sie
˛
górnej powierzchni.
Ruszt moz˙e byc´ wsuwany cze
˛
s´cia
˛
wypukła
˛
do góry lub
w dół. Blache
˛
wsuwa sie
˛
do listwy Nr 1. (rys.13).
Prawie wszystkie rodzaje mie
˛
sa nadaja
˛
sie
˛
do pieczenia
na grillu, z wyja
˛
tkiem chudego mie
˛
sa z dziczyzny i mie
˛
sa
mielonego.
PIECZENIE NA GRILLU Z NAWIEWEM
Pokre
˛
tło wyboru funkcji ustawic´ na pozycje
˛
Pokre
˛
tło termostatu ustawic´ na wybrana
˛
temperature
˛
(maks.200
o
C).
Uruchamiana jest funkcja przemiennej pracy grilla i we-
ntylatora (praca konwekcyjna).
Ten sposób pracy umoz˙liwia równomierne wnikanie cie-
pła do potrawy bez naraz˙ania powierzchni górnej na zbyt
długi czas bezpos´redniego oddziaływania promieni gril-
la.
Funkcja ta szczególnie nadaje sie
˛
do:
przygotowywania duz˙ych kawałków mie
˛
sa;
drobiu;
całych ryb jak np. pstra
˛
gi, makrele.
CZAS PIECZENIA
Czas pieczenia zalez˙y od składu i obje
˛
tos´ci danej potra-
wy.
Zaleca sie
˛
obserwowanie procesów kulinarnych, które sa
˛
przeprowadzane po raz pierwszy i notowanie wyników.
W tabelach podane sa
˛
czasy pieczenia i temperatury
pieczenia róz˙nych potraw :
z grilla - tabela 1 lub grilla z nawiewem - tabela 2.
11
TABELA 1
PIECZENIE NA GRILLU METODA˛ TRADYCYJNA˛
Potrawa Ilos´c´ w gramach Listwa (poziom rusztu)
Temperatura w
0
C
Czas pieczenia w minutach
MIN MAX
piersi z kurczaka 400 3 MAX 13 10
tosty 200 3 MAX 3 1
kiełbaski pieczone 500 4 MAX 10 6
kotlety 500 4 MAX 12 8
ryby, filety 500 4 MAX 8 6
TABELA 2
PIECZENIE NA GRILLU Z NAWIEWEM
Potrawa Ilos´c´ w gramach Listwa (poziom rusztu)
Temperatura w
0
C
Czas pieczenia w minutach
MIN MAX
pieczen´ wieprzowa 1500 2-3 170 45 30
rostbef 1500 3 220 30 20
kurczak 1200 2-3 190 40 30
szaszłyk 800 3 200 15 10
ryba w całos´ci 800 3 200 12 8
WSKAZÓWKI
1)Blache
˛
na tłuszcz wsuwa sie
˛
do najniz˙szej listwy w celu wapywania sosu s´ciekaja
˛
cego z pieczonego mie
˛
sa. Zaleca sie
˛
wlanie 1/2 l wody na
blache
˛
.
2)Wszystkie procesy pieczenia musza
˛
odbywac´ sie
˛
przy zamknie
˛
tych drzwiczkach piekarnika.
12
TABELA CZASÓW PIECZENIA
PIECZENIE METODA˛ TRADYCYJNA˛ I GORA˛CYM POWIETRZEM
Ilos´c´
w g
Potrawa
Pieczenie tradycyjne Pieczenie z termoobiegiem Czas pieczenia
w minutach
Uwagi
Poziom blachy Temp.w
0
C Poziom blachy Temp.w
0
C
C I A S T O
ciasto ucierane 2 200 2(1+3) 175 45-60
droz˙dz˙owe 1 200 2(1+3) 175 20-35
kruche/tortowe 2 200 2(2+1) 175 20-30
sernik 1175215060-80
jabłecznik 1 200 2(1+3) 175 40-60
strucla 2 175 2(1+3) 150 60-80
ciastka kruche 2 200 2(1+3) 175 45-60
małe ciasteczka 2 200 2(1+3) 175 15-25
herbatniki 2 200 2(1+3) 175 10-20
bezy 2 100 2(1+3) 100 90-120
CHLEB I PIZZA
1000 biy chleb 1 200 2 175 45-60 1 bochenek
500 z˙ytni chleb 1 200 2 175 30-45 foremka
500 bki 2 200 2(1+3) 175 20-35 8 sztuk
250 pizza 1 220 2(1+3) 200 20-35 blacha
S U F L E T
ma
˛
czny 2 200 2(1+3) 175 40-50
jarzynowy 2 200 2(1+3) 175 45-60
lasagne 2 200 2(1+3) 175 35-45
M I E
˛
S O
1000 pieczen´ wołowa2200217550-70na ruszcie
1200 pieczen´ wieprzowa 2 200 2 175 100-130 na ruszcie
1000 pieczen´ ciele
˛
ca 2 200 2 175 90-120 na ruszcie
1500 rostbef po angielsku 2 220 2 200 50-70 na ruszcie
1200 pieczen´ z jagnie
˛
cia 2 200 2 175 110-130 udziec
1000 kurczak 2 200 2 175 60-80 w całos´ci
4000 indyk 2 200 2 175 210-240 w całos´ci
1500 kaczka 2 175 2 160 120-150 w całos´ci
3000 ge
˛
s´ 2 175 2 160 150-200 w całos´ci
1200 zaja
˛
c 2 200 2 175 60-80 w kawałkach
R Y B Y
1000 ryba w cos´ci 2 200 2(1+3) 175 140-60 2 sztuki
800 filety 2 200 2(1+3) 175 30-40 4 filety
WSKAZÓWKI
1)Podane czasy pieczenia nie obejmuja
˛
nagrzewania wste
˛
pnego. W przypadku pieczenia słodkich ciast, pizzy i chleba zaleca sie
˛
nagrzewanie
wste
˛
pne ok.10 minut.
2)Do listw podanych w nawiasach moz˙na wsuwac´ blachy w przypadku pieczenia na kilku poziomach.
3)Wszystkie procesy pieczenia musza
˛
odbywac´ sie
˛
przy zamknie
˛
tych drzwiczkach piekarnika.
KONSERWACJA I MYCIE
Przed przysta˛pieniem do czyszczenia urza˛dzenia na-
lez˙y je wyła˛czyc´ i pozostawic´ do ostygnie
˛
cia.
Kuchni nie wolno myc´ urza˛dzeniami do czyszczenia
gora˛ca˛ para˛ lub strumieniem gora˛cej pary.
UWAGA !
Przed kaz˙dym myciem nalez˙y urza˛dzenie odła˛czyc´
od zasilania elektrycznego.
W celu przedłuz˙enia z˙ywotnos´ci urza
˛
dzenia konieczne
sa
˛
regularne prace konserwacyjne:
urza
˛
dzenie myc´, kiedy jest zimne;
cze
˛
s´ci emaliowane myc´ roztworem z mydłem;
do mycia nie stosowac´ s´rodków szoruja
˛
cych;
cze
˛
s´ci ze stali szlachetnej i szybe
˛
w drzwiczkach
piekarnika wycierac´ sucha
˛
i mie
˛
kka
˛
szmatka
˛
;
do usuwania plam stosowac´ odpowiednie s´rodki do
czyszczenia stali szlachetnej lub ciepły ocet;
Emalia piekarnika jest bardzo trwała i odporna. Gora
˛
ce
kwasy owocowe (z cytryny, s´liwek itp.) moga
˛
spowodo-
wac´ matowe plamy na powierzchni emaliowanej. Tego
typu plamy na powierzchni emaliowanej nie wpływaja
˛
jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika .
Piekarnik nalez˙y czys´cic´ po kaz˙dorazowym uz˙yciu, gdyz˙
wtedy zabrudzenia moz˙na najszybciej i najłatwiej usu-
na
˛
c´. W ten sposób unika sie
˛
kolejnych przypalen´.
USZCZELKA DRZWICZEK PIEKARNIKA
Sprawdzac´ regularnie, czy uszczelka nie została uszko-
dzona. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia nie nale-
z˙y wła
˛
czac´ kuchni do czasu usunie
˛
cia usterki. Naste
˛
pnie
zgłosic´ awarie
˛
w autoryzowanym punkcie serwisowym.
Do wymiany stosuje sie
˛
wyła
˛
cznie oryginalne cze
˛
s´ci
zamienne.
Do czyszczenia uszczelki nie wolno stosowac´ s´rodków
szoruja
˛
cych.
CZYSZCZENIE DRZWICZEK PIEKARNIKA
Aby ułatwic´ umycie drzwiczek piekarnika, zaleca sie
˛
ich
zdje
˛
cie.
W tym celu nalez˙y wykonac´ naste
˛
puja
˛
ce czynnos´ci :
a) całkowicie otworzyc´ drzwiczki;
b) ustalic´ zawiasy trzymaja
˛
ce drzwiczki piekarnika
(rys.6);
c) małe dz´wignie znajduja
˛
ce sie
˛
na obu zawiasach polu-
zowac´ i obrócic´ (rys.6);
d) przytrzymac´ drzwiczki po lewej i prawej stronie, a
naste
˛
pnie obrócic´ powoli w kierunku piekarnika do mo-
mentu az˙ piekarnik be
˛
dzie do połowy zamknie
˛
ty;
e) delikatne wyja
˛
c´ drzwiczki (rys.6);
f) odstawic´ drzwiczki w bezpieczne miejsce;
g) odkre
˛
cic´ dwie s´ruby (rys.7) oznaczone litera
˛
A;
h) szybe
˛
pocia
˛
gna
˛
c´ do góry i wyja
˛
c´ z drzwiczek.
Szybe
˛
umyc´ ciepła
˛
woda
˛
i wytrzec´ mie
˛
kka
˛
szmatka
˛
.
Po umyciu ponownie zamontowac´ drzwiczki wykonuja
˛
c
opisane wyz˙ej czynnos´ci w odwrotnej kolejnos´ci.
Rys.6
Rys.7
WYMIANA Z
˙
ARÓWKI W PIEKARNIKU
Przed przysta˛pieniem do wymiany z˙arówki nalez˙y
urza˛dzenie wyła˛czyc´ z sieci.
Z
˙
arówka musi posiadac´ naste
˛
puja
˛
ce parametry :
a) struktura odporna na wysoka
˛
temperature
˛
(do 300
o
C)
b) napie
˛
cie/cze
˛
stotliows´c´ : 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokół : E14
13
Aby wymienic´ z˙arówke
˛
, nalez˙y wykonac´ naste
˛
puja
˛
ce
czynnos´ci (rys.8) :
a) Wcisna
˛
c´ osłone
˛
szklana
˛
i pokre
˛
cic´ w kierunku zgod-
nym z ruchem wskazówek zegara.
b) Wykre
˛
cic´ spalona
˛
z˙arówke
˛
.
c) Wkre
˛
cic´ nowa
˛
z˙arówke
˛
.
d) Ponownie załoz˙yc´ osłone
˛
szklana
˛
.
e) Wła
˛
czyc´ dopływ pra
˛
du.
Rys.8
DEMONTAZ
˙
YT SAMOCZYSZCZA˛CYCH
(Wyposaz˙enie dodatkowe)
W regularnych odste
˛
pach czasu (w zalez˙nos´ci od cze
˛
-
stotliwos´ci uz˙ywania kuchni) nalez˙y wymontowac´ katali-
tyczne płyty samoczyszcza
˛
ce i umyc´ je.
W tym celu nalez˙y wykonac´ naste
˛
puja
˛
ce czynnos´ci :
Urza
˛
dzenie odła
˛
czyc´ od zasilania wykre
˛
caja
˛
c bezpie-
czniki.
Odkre
˛
cic´ prowadnice.
Zdja
˛
c´ boczne płyty.
Odkre
˛
cic´ płyte
˛
w tylnej s´ciance.
WSKAZÓWKI DOTYCZA˛CE MYCIA
Piekarnik wyposaz˙ony jest w opuszczana
˛
górna
˛
grzałke
˛
.
W celu łatwiejszego umycia komory piekarnika moz˙na
opus´cic´ na dół grzałke
˛
(górna
˛
grzałke
˛
i grill). W tym celu
nalez˙y wykre
˛
cic´ s´rube
˛
(rys.9) i opus´cic´ grzałke
˛
w dół
(rys.10). Wtedy moz˙na łatwo umyc´ górna
˛
s´cianke
˛
piekar-
nika. Po umyciu nalez˙y grzałke
˛
ponownie podnies´c´ do
góry i przykre
˛
cic´ s´rube
˛
. Sprawdzic´, czy grzałki sa
˛
prawid-
łowo zamocowane.
Rys.9
Rys.10
14
AUTORYZOWANY SERWIS
Jes´li po wykonaniu opisanych w poprzednim rozdziale
czynnos´ci sprawdzaja
˛
cych, urza
˛
dzenie nadal nie fun-
kcjonuje, usterke
˛
nalez˙y zgłosic´ w autoryzowanym pun-
kcie serwisowym. Przy zgłoszeniu nalez˙y opisac´ rodzaj
usterki, podac´ model, numer fabryczny i numer seryjny
urza
˛
dzenia. Dane te znajduja
˛
sie
˛
na tabliczce znamiono-
wej.
Do napraw nalez˙y stosowac´ wa
˛
cznie oryginalne cze
˛
s´ci
zamienne, które producent oznaczył znakiem marko-
wym - jak pokazano na rysunku poniz˙ej.
GWARANCJA
Urza
˛
dzenie posiada gwarancje
˛
udokumentowana
˛
karta
˛
gwarancyjna
˛
, która wydawana jest wraz z instrukcja
˛
przy
sprzedaz˙y urza
˛
dzenia. W przypadku braku karty gwa-
rancyjnej nalez˙y zaz˙a
˛
dac´ jej od sprzedawcy i nanies´c´
date
˛
sprzedaz˙y, model, numer fabryczny. Dane te znaj-
duja
˛
sie
˛
na tabliczce znamionowej.
Karte
˛
gwarancyjna
˛
nalez˙y zachowac´ i w przypadku na-
prawy okazac´ ja
˛
personelowi autoryzowanego punktu
serwisowego wraz z rachunkiem zakupu. W przypadku
jes´li Pan´stwo nie okaz˙a
˛
karty gwarancyjnej, naprawa
be
˛
dzie wykonana odpłatnie.
Warunki gwarancji podano na karcie gwarancyjnej, która
˛
nalez˙y przedłoz˙yc´ serwisantowi wraz z dowodem zaku-
pu w przypadku koniecznos´ci wykonania naprawy w
ramach gwarancji.
DANE TECHNICZNE
WYMIARY OBUDOWY
Wysokos´c´ 59,4 cm
Szerokos´c´ 56,0 cm
Głe
˛
bokos´c´ 55,0 cm
WYMIARY PIEKARNIKA
Wysokos´c´ 32,5 cm
Szerokos´c´ 42,0 cm
Głe
˛
bokos´c´ 39,0 cm
Pojemnos´c´ uz˙ytkowa 53,0 l
Termostat piekarnika 50
o
C / 250
o
C
PARAMETRY ELEKTRYCZNE
Moc nagrzewania
Dolna grzałka 1000 W
15
USUWANIE USTEREK
Aby usuna
˛
c´ drobne usterki, wystarczy niekiedy wykonac´ proste czynnos´ci sprawdzaja
˛
ce. W tabeli podano niewielkie
usterki, które uz˙ytkownik moz˙e samodzielnie usuna
˛
c´ bez koniecznos´ci wzywania serwisanta.
U S T E R K A R O Z W I A˛ Z A N I E
Urza
˛
dzenie nie funkcjonuje Sprawdzic´, czy urza
˛
dzenie nie jest ustawione na re
˛
czny tryb pracy i pokre
˛
tła
ustawione sa
˛
na okres´lona
˛
funkcje
˛
i temperature
˛
.
Sprawdzic´, czy urza
˛
dzenie jest prawidłowo wła
˛
czone, wtyczka jest w gniazdku,
czy nie nasta
˛
piła przerwa w dopływie pra
˛
du, czy piekarnik jest ustawiony na
WŁA
˛
CZONY.
Lampka kontrolna termostatu piekarnika nie s´wieci sie
˛
Termostat ustawic´ na wybrana
˛
temperature
˛
.
Pokre
˛
tło wyboru funkcji ustawic´ na wybrana
˛
funkcje
˛
.
Z
˙
arówka piekarnika nie s´wieci sie
˛
Pokre
˛
tło wyboru funkcji ustawic´ na wybrana
˛
funkcje
˛
.
Kupic´ nowa
˛
z˙arówke
˛
o odpowiednich parametrach w punkcie serwisowym i
wymienic´ ja
˛
zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji obsługi.
Czas pieczenia jest zbytugi lub zbyt krótki Przeczytac´ wskawki dotycza
˛
ce czaw pieczenia.
Wewna
˛
trz piekarnika i na potrawach osadza sie
˛
skroplona woda
Nie pozostawiac´ potraw po upieczeniu w piekarnikuuz˙ej niz˙ 15-20 minut.
Górna grzałka 800 W
Piekarnik (1000+800) 1800 W
Grill z promieniami podczerwonymi grill 1750 W
Podwójny grill 2550 W
Nagrzewanie gora
˛
cym powietrzem 2000 W
Os´wietlenie piekarnika 25 W
Silnik nawiewu gora
˛
cego powietrza 30 W
Silnik wentylatora 25 W
Ła
˛
czna wartos´c´ podła
˛
czenia 2600 W
Napie
˛
cie sieciowe (50 Hz) 230 V
CE
Urza
˛
dzenie spełnia normy Unii Europejskiej :
73/23 - 90683 (wytyczne dot. niskich napie
˛
c´);
89/336 (wytyczne EMV);
93/68 (ogólne wytyczne) ła
˛
cznie ze zmianami.
Piekarnik do zabudowy moz˙na podła˛czyc´ z naste
˛
-
puja˛cymi płytami do gotowania z odlewu lub płytami
ceramicznymi:
1/ Elektryczna płyta do gotowania
Typ : ZME 2004 VD - ZMF 2104 VD - ZMFW 2304 VD -
ZMS 2204 VD
przód lewa strona s´r. 180 mm 2000 W
tył lewa strona s´r. 145 mm 1500 W
tył prawa strona s´r. 180 mm 2000 W
przód prawa strona s´r. 145 mm 1500 W
Ła
˛
czna wartos´c´ podła
˛
czenia 7,0 kW
Napie
˛
cie (50 Hz) 230 V
2/ Ceramicznayta do gotowania
Typ : ZGR 2404 - ZGRN 2404 - ZGRW 2404 - ZGRX
2404
przód lewa strona s´r. 180 mm 1700 W
tył lewa strona s´r. 145 mm 1200 W
tył prawa strona s´r. 180 mm 1700 W
przód prawa strona s´r. 145 mm 1200 W
Ła
˛
czna wartos´c´ podła
˛
czenia 5,8 kW
Napie
˛
cie (50 Hz) 230 V
3/ Ceramicznayta do gotowania
Typ : ZGR 2226 - ZGRN 2226 - ZGRW 2226 - ZGRX
2226
przód lewa strona s´r. 120/210 mm 2100 W
tył lewa strona s´r. 145 mm 1200 W
tył prawa strona s´r. 170 x 265 mm 2200 W
przód prawa strona s´r. 180 mm 1700 W
Ła
˛
czna wartos´c´ podła
˛
czenia 7,2 kW
Napie
˛
cie (50 Hz) 230 V
4/ Ceramicznayta do gotowania
Typ : ZGR 3226 HL - ZGRN 3226 HL - ZGRW 3226 HL
- ZGRX 3226 HL
przód lewa strona s´r. 120/210 mm 2100 W
tył lewa strona s´r. 145 mm 1200 W
tył prawa strona s´r.170 x 265 mm 2200 W
przód prawa strona s´r. 180 mm (halogen) 1800 W
Ła
˛
czna wartos´c´ podła
˛
czenia 7,3 kW
Napie
˛
cie (50 Hz) 230 V
4/ Ceramicznayta do gotowania
Typ : ZGR 2315 - ZGRW 2315
przód lewa strona s´r.120/210 mm 2100 W
tył lewa strona s´r. 145 mm 1200 W
tył prawa strona s´r. 180 mm 1700 W
przód prawa strona s´r. 145 mm 1200 W
Ła
˛
czna wartos´c´ podła
˛
czenia 6,2 kW
Napie
˛
cie (50 Hz) 230 V
Moc znamionowa grzania
1/ Piekarnik
+ elektryczna płyta do gotowania 9,6 kW
2/ Piekarnik
+ ceramiczna płyta do gotowania 8,4 kW
3/ Piekarnik
+ ceramiczna płyta do gotowania 9,8 kW
4/ Piekarnik
+ ceramiczna płyta do gotowania 9,9 kW
5/ Piekarnik
+ ceramiczna płyta do gotowania 8,8 kW
* Kuchnie
˛
moz˙na ła
˛
czyc´ z płytami do gotowania do
zabudowy lub ceramicznymi płytami o maks. mocy zna-
mionowej do 6,0 kW.
INSTALACJA
Wszystkie czynnos´ci zwia
˛
zane z instalacja
˛
urza
˛
dzenia
nalez˙y wykonac´ s´cis´le według obowia
˛
zuja
˛
cych przepi-
sów bezpieczen´stwa. Wszelkie prace instalacyjne moga
˛
wykonywac´ wyła
˛
cznie osoby z odpowiednimi kwalifika-
cjami.
USTAWIENIE W ZABUDOWIE
W celu zapewnienia bezawaryjnej pracy urza
˛
dzenia na-
lez˙y zamontowac´ je w meblach do zabudowy o odpo-
wiednich wymiarach.
16
Nalez˙y zapewnic´ ochrone
˛
przed dotknie
˛
ciem cze
˛
s´ci ele-
ktrycznych (pod napie
˛
ciem) lub izolacji poprzez prawid-
łowa
˛
zabudowe
˛
urza
˛
dzenia według wymogów obowia
˛
zu-
ja
˛
cych przepisów.
Zgodnie z obowia
˛
zuja
˛
cymi przepisami wszystkie ele-
menty zabezpieczaja
˛
ce przed dotknie
˛
ciem przewodów
pod napie
˛
ciem i cze
˛
s´ci izolacyjnych musza
˛
byc´ w taki
sposób zamocowane, aby nie moz˙na było ich zdemon-
towac´ bez uz˙ycia narze
˛
dzi. Dotyczy to równiez˙ cze
˛
s´ci
bocznych na pocza
˛
tku i kon´cu linii zabudowy.
Urza
˛
dzenie nalez˙y do klasy Y w zakresie ochrony ogrze-
wania s´rodowiska. Oznacza to, z˙e urza
˛
dzenie moz˙e byc´
ustawione cze
˛
s´cia
˛
tylna
˛
lub s´cianka
˛
boczna
˛
do wyz˙szych
mebli, urza
˛
dzen´ lub s´cian.
Rys.11 Wymiary piekarnika
Rys.12
ZABUDOWA DOLNEJ PODSTAWY
Na rysunkach 13 i 14 pokazano dwie moz˙liwos´ci zamo-
cowania podstawy dolnej :
Urza
˛
dzenie jest ustawione na dwóch legarach drew-
nianych umocowanych do bocznych s´cianek mebli
(rys.13).
Listwy metalowe w kształcie litery C lub L, do których
moz˙na zamocowac´ meble (rys.14).
Na tylnej s´ciance mebli nalez˙y wykonac´ otwór o s´rednicy
30 mm do wyprowadzenia instalacji podła
˛
czeniowej.
Rys.13
Rys.14
ZAMOCOWANIE W MEBLACH
Przed wsunie
˛
ciem urza
˛
dzenia do wne
˛
ki nalez˙y podła
˛
-
czyc´ płyte
˛
do gotowania. Naste
˛
pnie otworzyc´ drzwiczki
piekarnika i za pomoca
˛
4 s´rub pasuja
˛
cych dokładnie
do otworów ramy przymocowac´ kuchnie
˛
do mebli
(rys.15).
17
Rys.15
PODŁA˛CZENIE
DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ
Przed przysta
˛
pieniem do podła
˛
czenia nalez˙y sprawdzic´,
czy zostały spełnione niz˙ej podane warunki :
Zabezpieczenie i instalacja domowa musi odpowia-
dac´ maksymalnemu obcia
˛
z˙eniu kuchni (patrz warto-
s´ci na tabliczce znamionowej).
Instalacja domowa musi posiadac´ uziemienie zgodnie
z obowia
˛
zuja
˛
cymi przepisami w tym zakresie.
Gniazdko lub wielobiegunowy wyła
˛
cznik musi byc´ do-
ste
˛
pny po zainstalowaniu urza
˛
dzenia.
Urza
˛
dzenie dostarczone jest bez przewodu zasilaja
˛
ce-
go, gdyz˙ w zalez˙ nos´ci od rodzaju zasilania konieczny jest
przewód z odpowiednia
˛
wtyczka
˛
przystosowana
˛
do ob-
cia
˛
z˙enia podanego na tabliczce znamionowej. Jes´li na-
sta
˛
piło podła
˛
czenie bez wtyczki lub wtyczka jest niedo-
ste
˛
pna, nalez˙y zamontowac´ pomie
˛
dzy urza
˛
dzeniem i
instalacja
˛
sieciowa
˛
wielobiegunowy wyła
˛
cznik (np. za-
bezpieczenie, przeła
˛
cznik LS) z rozwarciem styków mi-
nimum 3 mm. Przewód uziemiaja
˛
cy z˙ółto-zielony nie
moz˙e zostac´ przerwany przez wyła
˛
cznik.
Przewód zasilaja
˛
cy musi posiadac´ taki przekrój, aby w
z˙adnym punkcie nie została osia
˛
gnie
˛
ta temperatura wy-
z˙sza niz˙ 50
o
C powyz˙ej temperatury otoczenia. Po wyko-
naniu podła
˛
czenia nalez˙y sprawdzic´ wszystkie elementy
grzejne wła
˛
czaja
˛
c je na ok.3 minuty.
Producent nie ponosi odpowiedzialnos´ci za szko-
dy spowodowane wskutek nieprzestrzegania obo-
wia˛zuja˛cych przepisów bezpieczen´stwa.
Przewody podła
˛
czeniowe powinny odpowiadac´ naste
˛
-
puja
˛
cym typom z uwzgle
˛
dnieniem koniecznego przekro-
ju znamionowego :
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
PODŁA˛CZENIE LISTWY ZACISKOWEJ
Urza
˛
dzenie wyposaz˙one jest w łatwo doste
˛
pna
˛
6-biegu-
nowa
˛
listwe
˛
z klema
˛
, której mostki przewidziane sa
˛
do
pracy przy 230 V / jedna faza (rys.16).
W przypadku róz˙nego napie
˛
cia sieciowego nalez˙y
przełoz˙yc´ mostki listwy zgodnie ze schematem
(rys.17). Przewód uziemiaja
˛
cy nalez˙y przymocowac´
do klemy ( ). Po podła
˛
czeniu do listwy przewód
nalez˙y zamocowac´.
Rys.16
Rys.17
ELEKTRYCZNE POŁA˛CZENIE
Z PŁYTA˛ DO GOTOWANIA
Urza
˛
dzenie moz˙na podła
˛
czyc´ do okres´lonych płyt do
gotowania - modele podano w innej cze
˛
s´ci instrukcji.
Gniazdko do podła
˛
czenia płyty do gotowania znajduje sie
˛
na obudowie urza
˛
dzenia. Z płyty do gotowania nalez˙y
wyprowadzic´ przewody poła
˛
czeniowe elementów grzej-
nych i przewód uziemiaja
˛
cy. Przewody te wyposaz˙one
sa
˛
we wtyczke
˛
. Wtyczke
˛
i przewód poła
˛
czeniowy nalez˙y
włoz˙yc´ do odpowiedniego gniazdka kuchni.
W ten sposób wyklucza sie
˛
moz˙liwos´c´ nieprawid-
łowego poła˛czenia !
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzenia
zmian technicznych !
18
32'à &=(1,('2,167$/$&-,(/(.75<&=1(-
3URVLP\R]DSR]QDQLHLQVWDODWRUD]SRQL V] LQIRUPDFM
8U] G]HQLD NXFKHQQH R VXPDU\F]QHM PRF\ SU]HNUDF]DM FHM  N: SRGá F]DP\ GR
LQVWDODFMLWUyMID]RZHM
2F]\ZL FLHLVWQLHMHWHFKQLF]QDPR OLZR üSRGá F]HQLDGRMHGQHMID]\OXEGZyFKID]
DOH REFL HQLH MHGQHM ] ID] PRF QS  N: ]XSHáQLH QRUPDOQH SU]\ F]HQLX
F]WHUHFK SyO SRGF]DV JRWRZDQLD RELDGX QLH ]DZV]H MHVW PR OLZH D ] SHZQR FL
XWUXGQLDNRU]\VWDQLH]LQQ\FKRGELRUQLNyZHQHUJLLHOHNWU\F]QHMLMHVWQLHSUDNW\F]QH
'RWU]HFKID]SRGá F]DP\]JRGQLH]U\V
 3LHNDUQLNZ\SRVD RQ\ZSRNU WáDGRUHJXODFMLSá\W\
HOHNWU\F]QHM
 6WHURZQLN]DVLODM F\Sá\W HOHNWU\F]Q
 3á\W HOHNWU\F]Q Z\SRVD RQ ZSRNU WáDE G
VWHURZDQLHGRW\NRZH
8:$*$
-H OLRERNVW\NXLVWQLHMHVW\Ná F]\P\MHPRVWNLHP
'RVW\NyZ±PR QDSRGá F]\üZ\á F]QLHSU]HZyG]HURZ\
32'à &=(1,()$=<*52=,63$/(1,(085= '=(1,$
8:$*$ 
3U]HZRG\ID]RZH PRJ PLHü NRORU QS F]DUQ\ OXE EU ]RZ\ 1LHGRSXV]F]DOQH MHVW
SURZDG]HQLHID]SU]HZRGHPQLHELHVNLPD]ZáDV]F]D yáWR]LHORQ\P
'RGZyFKID]SRGá F]DP\
]JRGQLH]U\V
Sá\W HOHNWU\F]Q ]IDEU\F]QLH
Z\SURZDG]RQ\PQD]HZQ WU]
SU]HZRGHP
'RMHGQHMID]\SRGá F]DP\]JRGQLH]U\V
SLHNDUQLNMDNRVDPRG]LHOQHXU] G]HQLH
1LHSUDZLGáRZHSRGá F]HQLHXU] G]HQLDGRLQVWDODFMLHOHNWU\F]QHMSRZRGXMH
]Z\NOHVSDOHQLHMHJRHOHPHQWyZZHZQ WU]Q\FKFRSRFL JD]DVRE GRGDWNRZH
NRV]WDLSR]EDZLDSUDZDNRU]\VWDQLD]XSUDZQLH JZDUDQFML
)LUPD(OHFWUROX[3RODQGQLHSRQRVLRGSRZLHG]LDOQR FL
]DQLHSUDZLGáRZHSRGá F]HQLHXU] G]HQLDLHZHQWXDOQHNRQVHNZHQFMH
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Zanussi ZHM761X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla