• 20 •
• (Rys.12) - Włożyć od spodu uchwyt ltra pod ciśnieniem
do bloku zaparzającego (8).
• (Rys.13) - Obracać uchwyt ltra od lewej do prawej strony
aż do zablokowania. Wypuścić rączkę uchwytu ltra pod
ciśnieniem. System automatyczny obróci teraz rączkę lek-
ko w lewo.
Ten ruch gwarantuje poprawne funkcjonowanie uchwytu
ltra pod ciśnieniem.
• (Rys.15) - Nagrzać uchwyt ltra pod ciśnieniem poprzez
naciśnięcie wyłącznika kawy (16). Woda zacznie wypły-
wać z uchwytu ltra pod ciśnieniem (należy wykonać tę
czynność tylko do zaparzenia pierwszej kawy).
• Po wypłynięciu 150 ml wody należy ponownie nacisnąć
wyłącznik kawy (16), aby zatrzymać nalewanie gorącej
wody.
• (Rys.17) - Wyjąć uchwyt ltra z urządzenia, obracając go
od prawej do lewej strony, i wylać pozostałą wodę.
• (Rys.29) - Wyjąć miarkę z urządzenia.
• (Rys.10) - Wsypać 1-1,5 miarki, aby zaparzyć pojedynczą
kawę, lub 2 płaskie miarki, aby zaparzyć podwójną kawę.
Wyczyścić brzeg uchwytu ltra z resztek kawy.
• (Rys.12) - Włożyć od spodu uchwyt ltra (11) do bloku
zaparzającego (8)
• (Rys.13) - Obracać uchwyt ltra od lewej do prawej strony
aż do zablokowania.
• (Rys.14) - Wziąć 1 lub 2 nagrzane liżanki i ustawić
je pod uchwytem ltra pod ciśnieniem. Sprawdzić, czy są
poprawnie umieszczone pod otworami wylotu kawy.
• (Rys.15) - Nacisnąć wyłącznik kawy (16).
• Po nalaniu odpowiedniej ilości kawy należy ponownie na-
cisnąć wyłącznik kawy (16), aby zatrzymać parzenie kawy,
i zabrać liżanki z kawą (rys.16).
• (Rys.17) - Po zakończeniu parzenia poczekać kilka sekund,
wyjąć uchwyt ltra pod ciśnieniem i opróżnić go z pozosta-
łych fusów.
Uwaga: w uchwycie ltra pozostanie niewielka
ilość wody. Jest to normalne zjawisko związane
z właściwościami uchwytu ltra.
Ważna informacja: Filtr (13) należy utrzymywać
w czystości, aby zapewnić doskonały rezultat.
Myć codziennie po zakończeniu używania (rys.18).
6 WYBÓR TYPU KAWY - PORADY
W zasadzie możliwe jest stosowanie każdego typu kawy do-
stępnej w sprzedaży.
Kawa jest jednak produktem naturalnym i może zmieniać
smak w zależności od pochodzenia i rodzaju mieszanki.
Z tego powodu zaleca się spróbowanie różnych jej typów, aby
odkryć gatunek, który najbardziej odpowiada indywidualnym
upodobaniom. W celu otrzymania jak najlepszych rezultatów
w każdym przypadku zaleca się stosowanie mieszanek przy-
gotowanych wyłącznie dla ekspresów do kawy espresso. Kawa
powinna zawsze wypływać regularnie z uchwytu ltra pod
ciśnieniem, nie ściekając kroplami.
Można zmienić szybkość wypływania kawy poprzez niewielką
zmianę dawki kawy w ltrze i/lub poprzez zastosowanie kawy
o innym stopniu mielenia.
PRZED WYKONANIEM JAKIEJKOLWIEK CZYNNOŚCI
ZWIĄZANEJ Z WYTWARZANIEM PARY LUB NALE-
WANIEM GORĄCEJ WODY NALEŻY SPRAWDZIĆ, CZY RUR-
KA WYLOTU PARY JEST ZWRÓCONA W KIERUNKU ZBIOR-
NIKA ŚCIEKOWEGO WODY.
7 GORĄCA WODA
Niebezpieczeństwo poparzeń! Na początku pa-
rzenia gorąca woda może przez chwilę pryskać.
Rurka wylotu może być bardzo rozgrzana: nie wolno
dotykać jej bezpośrednio rękami.
• Przed użyciem należy upewnić się, że pokrętło (3) gorącej
wody/pary jest zamknięte i że pojemnik na wodę urządze-
nia zawiera wystarczającą ilość wody.
• (Rys.5) - Nacisnąć przycisk ON/OFF (14). Zaświeci się kon-
trolka (15), która sygnalizuje, że urządzenie jest włączone.
• Zaczekać, aż zaświeci się kontrolka (17) „urządzenie goto-
we”. Teraz urządzenie jest gotowe do pracy.
• Podczas tej operacji kontrolka „urządzenie gotowe” (17)
może zapalić się i zgasić. Jest to normalne zjawisko, a nie
usterka urządzenia.
• (Rys.19) - Ustawić pojemnik pod rurką wylotu pary.
Otworzyć pokrętło (3) „gorąca woda/para”, obracając je
w lewo.
• (Rys.20) - Nacisnąć wyłącznik kawy (16).
• (Rys.20) - Po nalaniu odpowiedniej ilości gorącej wody
należy ponownie nacisnąć wyłącznik kawy (16).
• (Rys.21) - Zamknąć pokrętło (3) „gorąca woda/para” po-
przez obrócenie go w prawo. Wyjąć pojemnik.