Saeco RI8329/09 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do parzenia kawy
Typ
Instrukcja obsługi
• 16 •
1 UWAGI OGÓLNE
Ekspres do kawy jest przeznaczony do przygotowywania 1 lub
2  liżanek kawy espresso i jest on wyposażony w nastawną
rurkę do wytwarzania pary i nalewania gorącej wody. Przyci-
ski sterownicze umieszczone na przedniej części urządzenia są
oznaczone łatwymi do zrozumienia symbolami.
Urządzenie zostało zaprojektowane do użytku domowego i nie
nadaje się do intensywnego wykorzystywania profesjonalne-
go.
Uwaga. Producent nie ponosi odpowiedzialno-
ści za ewentualne szkody spowodowane przez:
Użytkowanie błędne i niezgodne z przewidzianym
celem;
Naprawy niewykonane w autoryzowanych centrach
serwisowych;
Przerobienie kabla zasilającego;
Przerobienie jakiejkolwiek części urządzenia;
Stosowanie nieoryginalnych części zamiennych i ak-
cesoriów;
Brak odwapniania i przechowywanie urządzenia
w pomieszczeniach o temperaturze poniżej 0°C.
W każdym powyższym wypadku gwarancja wygasa.
1.1 Ułatwienie zrozumienia instrukcji
Trójkąt ostrzegawczy sygnalizu-
je wszystkie ważne instrukcje
dotyczące bezpieczeństwa użyt-
kownika. Należy ich ściśle przestrzegać, aby zapobiec
kalectwu!
Odniesienia do ilustracji, części urządzenia lub elementów
sterowania itd. są oznaczone numerami lub literami. W tym
przypadku użytkownik jest odsyłany do ilustracji.
Ten symbol sygnalizuje ważne informacje, któ-
re pozwalają na jak najlepsze stosowanie urzą-
dzenia.
Ilustracje do tekstu znajdują się na pierwszych stronach
instrukcji. Pozostawić tą stronę otwartą podczas zapo-
znawania się z instrukcją obsługi.
1.2 Zastosowanie niniejszej instrukcji
podczas użytku
Zachować niniejszą instrukcję obsługi w bezpiecznym miejscu
i dołączyć ją każdorazowo do ekspresu do kawy, gdy będzie go
używała inna osoba.
W przypadku potrzeby dodatkowych informacji lub w przy-
padku pojawienia się problemów, należy zwrócić się do auto-
ryzowanych centrów obsługi klienta.
2 DANE TECHNICZNE
Producent zastrzega sobie prawo do zmian właściwości tech-
nicznych produktu.
Napięcie nominalne - Moc nominalna - Zasilanie
Zobacz tabliczkę umieszczoną na urządzeniu
Materiał obudowy
Tworzywo sztuczne
Wymiary (dł. x wys. x gł.) (mm)
210 x 300 x 280
Waga
3,9 kg
Panel sterujący
Z przodu
Uchwyt  ltra
Pod ciśnieniem
Pojemnik na wodę
1,25 litra - Wyjmowany
Ciśnienie pompy
15 barów
Urządzenia zabezpieczające
Bezpiecznik termiczny
3 NORMY BEZPIECZEŃSTWA
Elementy pod napięciem nie mogą stykać się z wodą
ze względu na niebezpieczeństwo zwarcia! Rozgrza-
na para i gorąca woda mogą spowodować oparzenia!
Nie wolno kierować strumienia pary lub gorącej wody
w kierunku części ciała, ostrożnie dotykać dzióbka wy-
lotu pary / gorącej wody: niebezpieczeństwo oparzenia!
Przeznaczenie użytkowe
Ekspres do kawy jest przeznaczony wyłącznie do użytku do-
mowego. Zabronione jest przeprowadzanie jakichkolwiek
przeróbek lub zmian oraz niewłaściwe użytkowanie ze wzglę-
du na zagrożenia, jakie może to spowodować! Urządzenie
nie jest przeznaczone do użytkowania przez osoby (włącznie
z dziećmi) o ograniczonych możliwościach  zycznych, umy-
słowych oraz o ograniczonych zdolnościach zmysłowych, lub
w przypadku niewystarczającego doświadczenia i/lub odpo-
• 17 •
Polski
wiedniego przygotowania. Może się to odbywać jedynie pod
nadzorem osoby odpowiedzialnej za bezpieczeństwo wyżej
wymienionych osób oraz po uprzednim ich pouczeniu co do
sposobu użytkowania urządzenia.
Zasilanie elektryczne
Podłączyć urządzenie tylko do odpowiedniego gniazdka elek-
trycznego. Napięcie musi odpowiadać napięciu podanemu na
tabliczce umieszczonej na urządzeniu.
Kabel zasilający
Nie wolno używać ekspresu do kawy, jeżeli kabel zasilający
jest uszkodzony. Gdy kabel zasilający jest uszkodzony, musi być
wymieniony przez producenta lub przez autoryzowane cen-
trum obsługi klienta. Nie przeciągać kabla zasilającego przez
narożniki lub ostre krawędzie albo nad gorącymi przedmiota-
mi i chronić go od oleju.
Nie przesuwać i nie ciągnąć ekspresu do kawy, trzymając go za
kabel. Nie wyciągać wtyczki z gniazdka, ciągnąc za kabel, i nie
dotykać jej mokrymi rękami.
Kabel zasilający nie powinien swobodnie zwisać ze stołów lub
półek.
Ochrona osób
Nie pozostawiać dzieci bez opieki, aby uniknąć, by bawiły się
urządzeniem.
Dzieci nie zdają sobie sprawy z zagrożeń związanych ze sprzę-
tem domowego użytku.
Nie zostawiać materiałów użytych do opakowania urządzenia
w zasięgu dzieci.
Niebezpieczeństwo poparzeń
Nie wolno kierować strumienia rozgrzanej pary i/lub gorącej
wody w kierunku własnym i/lub w kierunku innych osób.
Używać zawsze przeznaczonych do tego celu uchwytów lub
pokręteł.
Nie wolno wyjmować uchwytu  ltra podczas parzenia kawy.
Podczas fazy rozgrzewania bloku zaparzającego kawę mogą
wypływać krople gorącej wody.
Nie wolno parzyć kawy, gdy wciśnięty jest wyłącznik (18 -
),
ponieważ włączona jest funkcja pary, a temperatura bojlera
jest zbyt wysoka.
Usytuowanie
Umieścić ekspres do kawy w bezpiecznym miejscu, w którym
nikt nie będzie mógł go przewrócić lub zostać zraniony.
Możliwość wydostania się gorącej wody lub pary: niebezpie-
czeństwo poparzeń!
Nie trzymać urządzenia w temperaturze niższej niż 0°C. Istnie-
je niebezpieczeństwo uszkodzenia urządzenia przez lód.
Nie używać ekspresu do kawy na świeżym powietrzu.
Nie umieszczać urządzenia w pobliżu bardzo rozgrzanych po-
wierzchni lub otwartego ognia. Obudowa mogłaby się stopić
lub zostać uszkodzona.
Czyszczenie
Przed wyczyszczeniem urządzenia należy je wyłączyć za
pomocą przycisku ON/OFF, a następnie wyciągnąć wtyczkę
z gniazdka elektrycznego.
Poczekać, aż urządzenie się ochłodzi. Nie wolno zanurzać urzą-
dzenia w wodzie!
Surowo zabrania się przeprowadzania interwencji wewnątrz
urządzenia.
Nie używać do celów spożywczych wody, która stała w pojem-
niku przez kilka dni. Umyć pojemnik i napełnić go świeżą pitną
wodą.
Miejsce przeznaczone do użytku i konserwacji
W celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania ekspresu do
kawy zaleca się przestrzeganie następujących warunków:
Wybrać dobrze wypoziomowaną powierzchnię;
Wybrać pomieszczenie wystarczająco oświetlone, higie-
niczne, z łatwo dostępnym gniazdem elektrycznym;
Umieścić urządzenie w odpowiedniej odległości od ścian
zgodnie ze wskazówkami na rysunku (rys.A).
Ochrona urządzenia
Jeżeli urządzenie nie jest używane przez dłuższy okres czasu,
należy je wyłączyć i wyjąć wtyczkę z gniazdka. Przechowywać
urządzenie w suchym i niedostępnym dla dzieci miejscu. Chro-
nić urządzenie przed kurzem i brudem.
Naprawy / Konserwacja
W przypadku awarii, usterek lub podejrzenia o usterkach po-
wstałych w wyniku upadku należy natychmiast wyjąć wtyczkę
z gniazdka. Nie wolno włączać uszkodzonego urządzenia. Tylko
autoryzowane centra obsługi klienta mogą dokonywać inter-
wencji i napraw. Producent nie ponosi odpowiedzialności za
ewentualne szkody spowodowane przez interwencje niewy-
konane według powyższych zaleceń.
Postępowanie w przypadku pożaru
W przypadku pożaru należy używać do gaszenia gaśnicy
z dwutlenkiem węgla (CO
2
). Nie używać wody ani gaśnic prosz-
kowych.
• 18 •
Objaśnienie elementów urządzenia (str.2)
1 Panel sterowania
2 Pokrywka pojemnika na wodę
3 Pokrętło gorącej wody / pary
4 Miejsce na akcesoria
5 Pojemnik na wodę
6 Taca do odstawiania  liżanek
7 Zbiornik ściekowy wody + kratka (jeżeli jest dołączona)
8 Blok zaparzający kawę
9 Rurka wylotu pary
10 Kabel zasilający
11 Uchwyt  ltra pod ciśnieniem
12 Miarka do kawy mielonej
13 Filtr do kawy mielonej
(jeden do parzenia 1 lub 2 kaw)
14 Przycisk ON/OFF
15 Kontrolka „urządzenie włączone”
Zaświecona = Urządzenie włączone
Zgaszona = Urządzenie wyłączone
16 Wyłącznik parzenia kawy
17 Kontrolka kawy / wody - „Urządzenie gotowe”
Zaświecona = Zgoda na parzenie kawy / nalewanie go-
rącej wody
Zgaszona = Niska temperatura do parzenia kawy /
nalewania gorącej wody
18 Wyłącznik pary
19 Kontrolka „Para gotowa”
Zaświecona = Zgoda na wytwarzanie pary
Zgaszona = Niska temperatura do wytwarzania pary
4 INSTALACJA
Dla własnego bezpieczeństwa oraz bezpieczeństwa
innych osób należy uważnie przestrzegać „norm bezpie-
czeństwa” opisanych w rozdziale 3.
4.1 Opakowanie
Oryginalne opakowanie zostało zaprojektowane i wypro-
dukowane w celu ochrony urządzenia podczas transportu.
Zaleca się jego zachowanie do ewentualnej potrzeby transpor-
tu w przyszłości.
4.2 Informacje dotyczące instalacji
Przed rozpoczęciem instalacji urządzenia należy uwzględnić
następujące zalecenia dotyczące bezpieczeństwa:
umieścić urządzenie w bezpiecznym miejscu;
upewnić się, czy dzieci nie mają możliwości bawienia się
urządzeniem;
nie umieszczać urządzenia na bardzo gorących powierzch-
niach lub w pobliżu płomieni ognia.
Ekspres do kawy jest gotowy do podłączenia do sieci elektrycz-
nej.
Uwaga: zalecamy umycie elementów urządze-
nia przed ich pierwszym użyciem i/lub po okre-
sie, w którym nie były używane.
4.3 Pojemnik na wodę
(Rys.1A) - Zdjąć pokrywę pojemnika na wodę (2), podno-
sząc ją.
(Rys.1B) - Wyjąć pojemnik na wodę (5).
Uwaga: z boku pojemnika na wodę (5) znajdują
się akcesoria urządzenia.
(Rys.2) - Opłukać pojemnik i napełnić go świeżą pitną
wodą. Nie przekraczać poziomu (MAX) oznaczonego na
pojemniku.
Wlewać do pojemnika tylko i wyłącznie świeżą
pitną wodę niegazowaną. Gorąca woda lub inne
płyny mogą uszkodzić pojemnik. Nie włączać urządzenia
bez wody. Upewnić się, czy w pojemniku jest wystarcza-
jąca ilość wody.
(Rys.3) - Umieścić pojemnik, upewniając się, że znajduje
się w odpowiedniej pozycji, a następnie założyć z powro-
tem pokrywkę (2).
Sprawdzić, czy pojemnik jest prawidłowo włożo-
ny do urządzenia, naciskając go odpowiednio do
oporu (MUSI BYĆ WIDOCZNE OZNACZENIE PRZEDSTAWIO-
NE NA RYS.4), aby woda nie wypływała od spodu.
4.4 Podłączenie urządzenia
Prąd elektryczny może być niebezpieczny!
Z tego powodu należy zawsze uważnie prze-
strzegać norm bezpieczeństwa. Nie wolno używać
uszkodzonych kabli! Uszkodzone kable i wtyczki muszą
być bezzwłocznie wymienione w autoryzowanych cen-
trach obsługi klienta.
Napięcie urządzenia zostało ustawione fabrycznie. Sprawdzić,
czy napięcie sieci jest zgodne z napięciem umieszczonym na
tabliczce identy kacyjnej znajdującej się w dolnej części urzą-
dzenia.
• 19 •
Polski
Włożyć wtyczkę do ściennego gniazdka elektrycznego o
odpowiednim napięciu.
4.5 Napełnianie obwodu
Podczas pierwszego użycia, po wytworzeniu pary i po wyczer-
paniu wody w pojemniku obwód urządzenia zawsze musi b
napełniony.
(Rys.5) - Nacisnąć przycisk ON/OFF (14). Zaświeci się kon-
trolka (15), która sygnalizuje, że urządzenie jest włączone.
(Rys.6) - Ustawić pojemnik pod rurką wylotu pary. Otwo-
rzyć pokrętło (3) „gorąca woda/para, obracając je w lewo.
(Rys.7) - Nacisnąć wyłącznik kawy (16).
Poczekać, aż z rurki wylotu pary wypłynie regularny stru-
mień wody.
(Rys.7) - Nacisnąć ponownie wyłącznik kawy (16), aby
zakończyć parzenie.
(Rys.8) - Zamknąć pokrętło (3) „gorąca woda/para”, obra-
cając je w prawo. Wyjąć pojemnik.
Urządzenie jest gotowe do parzenia kawy i wytwarzania pary.
Informacje na temat pracy urządzenia są opisane w odpowied-
nich rozdziałach.
4.6 Pierwsze użycie lub użycie po okresie
nieużywania
Ta prosta czynność zagwarantuje Państwu optymalne parze-
nie. Powinna być wykonana:
- przy pierwszym uruchomieniu;
- lub jeżeli urządzenie nie było używane przez długi okres
czasu (dłużej niż 2 tygodnie).
Wodę nalaną podczas tej operacji należy wylać
do zlewu i nie wolno stosować jej do celów spo-
żywczych. Jeżeli pojemnik napełni się podczas cyklu,
należy zatrzymać nalewanie i opróżnić go przed konty-
nuowaniem czynności.
A (Rys.2) - Wypłukać pojemnik i napełnić go świeżą pitną
wodą.
B (Rys.6) - Ustawić pojemnik pod rurką wylotu pary. Otwo-
rzyć powoli pokrętło kurka (3), przekręcając je w lewo.
(Rys.7) - Nacisnąć wyłącznik kawy (16).
C Przelać całą zawartość pojemnika na wodę poprzez rurkę
wylotu pary/gorącej wody.
(Rys.7) - Nacisnąć ponownie wyłącznik kawy (16), aby
zakończyć nalewanie.
(Rys.8) - Zamknąć pokrętło kurka (3) poprzez obrócenie
go w prawo.
D (Rys.2) - Napełnić pojemnik świeżą pitną wodą.
E (Rys.12-13) - Włożyć od dołu uchwyt  ltra do bloku zapa-
rzającego (8) i przekręcić go od lewej do prawej strony, aż
do zablokowania.
F Ustawić odpowiedni pojemnik pod uchwytem  ltra.
G (Rys.15) - Nacisnąć wyłącznik kawy (16) i nalać całą wodę
znajdującą się w pojemniku. Po wyczerpaniu się wody za-
trzymać nalewanie poprzez ponowne naciśnięcie wyłącz-
nika kawy (16).
Po zakończeniu opróżnić pojemnik.
H (Rys.17) - Wyjąć uchwyt  ltra z bloku, przekręcając go od
prawej do lewej strony, i opłukać go świeżą pitną wodą.
I Następnie urządzenie jest gotowe do użytku.
5 PARZENIE KAWY
Uwaga! Podczas parzenia kawy nie wolno wyj-
mować uchwytu  ltra pod ciśnieniem, obraca-
jąc go ręcznie w kierunku zgodnym z ruchem wskazó-
wek zegara. Niebezpieczeństwo poparzeń.
Podczas tej operacji kontrolka „urządzenie gotowe” (17)
może zapalić się i zgasić. Jest to normalne zjawisko, a nie
usterka urządzenia.
Przed użyciem należy upewnić się, że pokrętło (3) gorącej
wody/pary jest zamknięte i że pojemnik na wodę zawiera
wystarczającą ilość wody.
(Rys.5) - Nacisnąć przycisk ON/OFF (14). Zaświeci się kon-
trolka (15), która sygnalizuje, że urządzenie jest włączone.
Zaczekać aż zapali się kontrolka „urządzenie gotowe” (17).
Teraz urządzenie jest gotowe do parzenia kawy.
Akcesoria do parzenia kawy są umieszczone
w specjalnie zaprojektowanym miejscu, aby
ułatwić i przyspieszyć powyższe czynności.
Miarkę do kawy mielonej i/lub potrzebne  ltry można
znaleźć po podniesieniu pokrywki (2). Następnie moż-
na pobrać żądaną ilość (rys.29).
Jeżeli po naciśnięciu wyłącznika kawy (16) NIE
wypływa kawa, należy ponownie nacisnąć wy-
łącznik kawy (16) i zapoznać się z tabelą „Rozwiązywa-
nie problemów” przed wyjęciem uchwytu  ltra.
(Rys.9) - Włożyć  ltr (13) do uchwytu  ltra pod ciśnie-
niem (11). Przy pierwszym użyciu  ltr jest już włożony.
• 20 •
(Rys.12) - Włożyć od spodu uchwyt  ltra pod ciśnieniem
do bloku zaparzającego (8).
(Rys.13) - Obracać uchwyt  ltra od lewej do prawej strony
aż do zablokowania. Wypuścić rączkę uchwytu  ltra pod
ciśnieniem. System automatyczny obróci teraz rączkę lek-
ko w lewo.
Ten ruch gwarantuje poprawne funkcjonowanie uchwytu
ltra pod ciśnieniem.
(Rys.15) - Nagrzać uchwyt  ltra pod ciśnieniem poprzez
naciśnięcie wyłącznika kawy (16). Woda zacznie wypły-
wać z uchwytu  ltra pod ciśnieniem (należy wykonać tę
czynność tylko do zaparzenia pierwszej kawy).
Po wypłynięciu 150 ml wody należy ponownie nacisnąć
wyłącznik kawy (16), aby zatrzymać nalewanie gorącej
wody.
(Rys.17) - Wyjąć uchwyt  ltra z urządzenia, obracając go
od prawej do lewej strony, i wylać pozostałą wodę.
(Rys.29) - Wyjąć miarkę z urządzenia.
(Rys.10) - Wsypać 1-1,5 miarki, aby zaparzyć pojedynczą
kawę, lub 2 płaskie miarki, aby zaparzyć podwójną kawę.
Wyczyścić brzeg uchwytu  ltra z resztek kawy.
(Rys.12) - Włożyć od spodu uchwyt  ltra (11) do bloku
zaparzającego (8)
(Rys.13) - Obracać uchwyt  ltra od lewej do prawej strony
aż do zablokowania.
(Rys.14) - Wziąć 1 lub 2 nagrzane  liżanki i ustawić
je pod uchwytem  ltra pod ciśnieniem. Sprawdzić, czy są
poprawnie umieszczone pod otworami wylotu kawy.
(Rys.15) - Nacisnąć wyłącznik kawy (16).
Po nalaniu odpowiedniej ilości kawy należy ponownie na-
cisnąć wyłącznik kawy (16), aby zatrzymać parzenie kawy,
i zabrać  liżanki z kawą (rys.16).
(Rys.17) - Po zakończeniu parzenia poczekać kilka sekund,
wyjąć uchwyt  ltra pod ciśnieniem i opróżnić go z pozosta-
łych fusów.
Uwaga: w uchwycie  ltra pozostanie niewielka
ilość wody. Jest to normalne zjawisko związane
z właściwościami uchwytu  ltra.
Ważna informacja: Filtr (13) należy utrzymywać
w czystości, aby zapewnić doskonały rezultat.
Myć codziennie po zakończeniu używania (rys.18).
6 WYBÓR TYPU KAWY - PORADY
W zasadzie możliwe jest stosowanie każdego typu kawy do-
stępnej w sprzedaży.
Kawa jest jednak produktem naturalnym i może zmieniać
smak w zależności od pochodzenia i rodzaju mieszanki.
Z tego powodu zaleca się spróbowanie różnych jej typów, aby
odkryć gatunek, który najbardziej odpowiada indywidualnym
upodobaniom. W celu otrzymania jak najlepszych rezultatów
w każdym przypadku zaleca się stosowanie mieszanek przy-
gotowanych wyłącznie dla ekspresów do kawy espresso. Kawa
powinna zawsze wypływać regularnie z uchwytu  ltra pod
ciśnieniem, nie ściekając kroplami.
Można zmienić szybkość wypływania kawy poprzez niewielką
zmianę dawki kawy w  ltrze i/lub poprzez zastosowanie kawy
o innym stopniu mielenia.
PRZED WYKONANIEM JAKIEJKOLWIEK CZYNNOŚCI
ZWIĄZANEJ Z WYTWARZANIEM PARY LUB NALE-
WANIEM GORĄCEJ WODY NALEŻY SPRAWDZIĆ, CZY RUR-
KA WYLOTU PARY JEST ZWRÓCONA W KIERUNKU ZBIOR-
NIKA ŚCIEKOWEGO WODY.
7 GORĄCA WODA
Niebezpieczeństwo poparzeń! Na początku pa-
rzenia gorąca woda może przez chwilę pryskać.
Rurka wylotu może być bardzo rozgrzana: nie wolno
dotykać jej bezpośrednio rękami.
Przed użyciem należy upewnić się, że pokrętło (3) gorącej
wody/pary jest zamknięte i że pojemnik na wodę urządze-
nia zawiera wystarczającą ilość wody.
(Rys.5) - Nacisnąć przycisk ON/OFF (14). Zaświeci się kon-
trolka (15), która sygnalizuje, że urządzenie jest włączone.
Zaczekać, aż zaświeci się kontrolka (17) „urządzenie goto-
we. Teraz urządzenie jest gotowe do pracy.
Podczas tej operacji kontrolka „urządzenie gotowe” (17)
może zapalić się i zgasić. Jest to normalne zjawisko, a nie
usterka urządzenia.
(Rys.19) - Ustawić pojemnik pod rurką wylotu pary.
Otworzyć pokrętło (3) „gorąca woda/para, obracając je
w lewo.
(Rys.20) - Nacisnąć wyłącznik kawy (16).
(Rys.20) - Po nalaniu odpowiedniej ilości gorącej wody
należy ponownie nacisnąć wyłącznik kawy (16).
(Rys.21) - Zamknąć pokrętło (3) „gorąca woda/para” po-
przez obrócenie go w prawo. Wyjąć pojemnik.
• 21 •
Polski
8 PARA / CAPPUCCINO
Niebezpieczeństwo poparzeń! Na początku pa-
rzenia gorąca woda może przez chwilę pryskać.
Rurka wylotu może być bardzo rozgrzana: nie wolno
dotykać jej bezpośrednio rękami.
Uwaga! Nie nalewać kawy, jeżeli wybrano funk-
cję pary, ponieważ temperatura jest zbyt wyso-
ka i może spowodować poparzenie.
Uwaga! Podczas wytwarzania pary nie wolno
wyjmować uchwytu  ltra (jeżeli jest włożony),
obracając go ręcznie w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara. Niebezpieczeństwo poparzeń!
Uchwyt  ltra można wyjmować dopiero po wyłączeniu
funkcji pary poprzez naciśnięcie wyłącznika (18) i po
ostygnięciu urządzenia zgodnie z opisem zawartym
w punkcie 4.5.
Podczas tej operacji kontrolka „urządzenie gotowe” (17)
może zapalić się i zgasić. Jest to normalne zjawisko, a nie
usterka urządzenia.
(Rys.5) - Nacisnąć przycisk ON/OFF (14). Zaświeci się kon-
trolka (15), która sygnalizuje, że urządzenie jest włączone.
Zaczekać, aż zaświeci się kontrolka (17) „urządzenie goto-
we”.
(Rys.22) - Nacisnąć wyłącznik pary (18) . Zgaśnie kontrol-
ka „urządzenie gotowe (17).
Poczekać, aż zaświecą się kontrolki „urządzenie gotowe
(17) i „para gotowa (19). Następnie urządzenie jest goto-
we do wytwarzania pary.
Podczas tej operacji mogą zaświecić się i zgasnąć kontrolki
(17) i (19). Jest to normalne zjawisko, a nie usterka urzą-
dzenia.
(Rys.23) - Ustawić pojemnik pod rurką wylotu pary i na
chwilę otworzyć pokrętło (3), aby resztki wody wypłynęły
przez rurkę wylotu pary. Wkrótce zacznie wydobywać się
tylko para.
(Rys.24) - Zamknąć pokrętło (3) i zabrać pojemnik.
Napełnić zimnym mlekiem 1/3 pojemnika, który zostanie
użyty do przygotowania cappuccino.
Stosować zimne mleko, by zapewnić jak najlep-
sze rezultaty.
(Rys.25) - Zanurzyć rurkę wylotu pary w mleku i otworzyć
pokrętło (3) poprzez obrócenie go w lewo. Obracać powoli
pojemnik zawierający mleko od dołu do góry, by zapewnić
równomierne ogrzanie.
(Rys.26) - Po zakończeniu zamknąć kurek (3) i zabrać  li-
żankę ze spienionym mlekiem.
(Rys.27) - Nacisnąć ponownie wyłącznik pary (18).
Przystąpić do napełnienia obwodu zgodnie z opisem za-
wartym w punkcie 4.5, by urządzenie nadawało się do
pracy.
Nie wolno parzyć kawy, jeżeli wciśnięty jest wy-
łącznik (
) lub jeżeli świeci się kontrolka 19,
ponieważ włączona jest funkcja pary, a temperatura
bojlera jest zbyt wysoka.
Przed rozpoczęciem parzenia kawy należy poczekać, aż
urządzenie będzie gotowe do parzenia kawy (zaświeco-
na kontrolka 17).
Uwaga: urządzenie może pracować, jeżeli kon-
trolka „urządzenie gotowe” świeci się światłem
ciągłym (17).
Uwaga: jeżeli nie udało się zaparzyć cappuccino
zgodnie z powyższym opisem, należy ponownie
napełnić obwód zgodnie z opisem zawartym w punkcie
4.5, a następnie powtórzyć kolejne czynności.
Ten sam system może być stosowany do ogrze-
wania innych napojów.
Po tej operacji należy wyczyścić rurkę wylotu pary wilgot-
ną ściereczką.
9 CZYSZCZENIE
Konserwacja i czyszczenie mogą być wykonywane, tylko kiedy
urządzenie jest zimne i odłączone od sieci elektrycznej.
Nie zanurzać urządzenia w wodzie i nie wkładać jego ele-
mentów do zmywarki do naczyń.
Nie używać alkoholu etylowego, rozpuszczalników i/lub
agresywnych środków chemicznych.
Zalecamy codzienne czyszczenie pojemnika na wodę i na-
pełnianie go świeżą wodą.
Należy codziennie czyścić rurkę wylotu pary. Aby wykonać
tę czynność, należy umyć rurkę wylotu pary wilgotną ście-
reczką i usunąć ewentualne resztki mleka.
• 22 •
2 (Rys.1) - Wyjąć i opróżnić pojemnik na wodę.
3 (Rys.2) - Wlać CAŁĄ zawartość butelki skoncentrowanego
odwapniacza Saeco do pojemnika na wodę znajdującego
się w urządzeniu i napełnić go świeżą pitną wodą aż do
poziomu MAX.
4 Włączyć urządzenie poprzez naciśnięcie przycisku
ON/OFF (14). Zaświeci się kontrolka (15), która sygnalizuje,
że urządzenie jest włączone.
Nalać (zgodnie z opisem zawartym w rozdziale „GORĄCA
WODA) przez rurkę wylotu pary/gorącej wody 2  liżanki
wody (około 150 ml każda), następnie wyłączyć urządze-
nie poprzez naciśnięcie przycisku ON/OFF (14). Zgaśnie
kontrolka (15).
5 Poczekać około 15-20 minut przy wyłączonym urządzeniu,
aż zadziała odwapniacz.
6 Włączyć urządzenie poprzez naciśnięcie przycisku
ON/OFF (14). Zaświeci się kontrolka (15), która sygnalizuje,
że urządzenie jest włączone.
Nalać (zgodnie z opisem zawartym w rozdziale „GORĄCA
WODA) przez rurkę wylotu pary/gorącej wody 2  liżanki
wody (około 150 ml każda). Następnie wyłączyć urządze-
nie poprzez naciśnięcie przycisku ON/OFF (14) i pozostawić
je wyłączone przez 3 minuty.
7 Powtórzyć czynności opisane w punkcie 6 aż do całkowi-
tego opróżnienia pojemnika na wodę.
8 (Rys.2) - Wypłukać pojemnik i napełnić go świeżą pitną
wodą. Włączyć urządzenie poprzez naciśnięcie przycisku
ON/OFF (14). Zaświeci się kontrolka (15), która sygnalizuje,
że urządzenie jest włączone.
9 (Rys.6) - Ustawić pojemnik pod rurką wylotu pary. Otwo-
rzyć powoli pokrętło kurka (3), przekręcając je w lewo.
(Rys.7) - Nacisnąć wyłącznik kawy (16).
10 Przelać całą zawartość pojemnika na wodę poprzez rurkę
wylotu pary/gorącej wody.
(Rys.7) - Nacisnąć ponownie wyłącznik kawy (16), aby
zakończyć nalewanie.
(Rys.8) - Zamknąć pokrętło kurka (3) poprzez obrócenie
go w prawo.
11 (Rys.2) - Napełnić pojemnik świeżą pitną wodą.
12 (Rys.14) - Ustawić odpowiedni pojemnik pod uchwytem
ltra.
13 (Rys.15) - Nacisnąć wyłącznik kawy (16) i nalać całą wodę
znajdującą się w pojemniku. Po wyczerpaniu się wody za-
trzymać nalewanie poprzez ponowne naciśnięcie wyłącz-
nika kawy (16). Po zakończeniu opróżnić pojemnik.
14 Powtórzyć jeszcze raz opisane czynności od punktu (8)
dla 4 kolejnych pojemników. Następnie urządzenie jest
gotowe do użytku.
(Rys.28) - Należy codziennie opróżnić i umyć tacę ocieko-
wą.
Do czyszczenia urządzenia stosować miękką ściereczkę
zwilżoną w wodzie.
(Rys.18) - Aby wyczyścić uchwyt  ltra pod ciśnieniem,
należy wykonać następujące czynności:
- (Rys.11) - wyjąć  ltr i umyć go dokładnie w ciepłej wo-
dzie.
- wyjąć adapter (jeżeli jest załączony) i umyć go dokładnie
w ciepłej wodzie.
- umyć uchwyt  ltra pod ciśnieniem od środka.
Nie suszyć urządzenia i/lub jego elementów w kuchence
mikrofalowej i/lub w piekarniku.
10 ODWAPNIANIE
Tworzenie się kamienia jest naturalną konsekwencją użytko-
wania urządzenia. Co 1-2 miesiące użytkowania urządzenia
i/lub w przypadku zmniejszenia przepływu wody konieczne
jest odwapnianie. Stosować wyłącznie środek odwapniający
Saeco.
W razie ewentualnej sprzeczności treść instruk-
cji obsługi i konserwacji ma pierwszeństwo
przed treścią instrukcji akcesoriów i/lub materiałów
eksploatacyjnych sprzedawanych osobno.
Stosować tylko środek
odwapniający Saeco. Zo-
stał on opracowany specjalnie w
celu utrzymania jak najlepszej
wydajności i funkcjonalności
urządzenia przez cały okres jego
użytkowania, jak również, aby
uniknąć sytuacji, w których, jeśli
jest ono prawidłowo używane,
dochodziłoby do zmian parzone-
go produktu. Roztwór odwapnia-
jący podlega utylizacji w sposób
przewidziany przez producenta i/lub według przepisów
obowiązujących w kraju używania.
Nie pić roztworu odwapniającego ani nalewa-
nych produktów aż do zakończenia cyklu. Nie
używać w żadnym wypadku octu jako odwapniacza.
1 (Rys.12-13) - Włożyć od dołu uchwyt  ltra (bez kawy) do
bloku zaparzającego (8) i przekręcić go od lewej do prawej
strony aż do zablokowania.
• 23 •
Polski
(Rys.17) - Wyjąć uchwyt  ltra z bloku poprzez obrócenie go od
prawej do lewej strony i opłukać go świeżą pitną wodą.
W ten sposób cykl odwapniania został zakończony.
(Rys.2) - Napełnić ponownie pojemnik świeżą wodą. Jeżeli
jest to konieczne, należy wykonać napełnianie obwodu zgod-
nie z opisem zawartym w punkcie 4.5 instrukcji obsługi.
11 UTYLIZACJA
INFORMACJA DLA UŻYTKOWNIKÓW: zgodnie z art. 13 wło-
skiego dekretu ustawodawczego nr 151 z dnia 25 lipca 2005
r. „Wprowadzenie w życie dyrektyw 2002/95/WE, 2002/96/WE
i 2003/108/WE, dotyczących zmniejszenia użytkowania sub-
stancji niebezpiecznych w aparaturach elektrycznych i elektro-
nicznych, jak również utylizacji odpadów.
Symbol
przekreślonego kosza na śmieci umiesz-
czony na urządzeniu lub jego opakowaniu oznacza, że po
zakończeniu okresu użytkowania produkt powinien zostać
zebrany oddzielnie od innych odpadów.
Użytkownik powinien zatem przekazać urządzenie po upły-
wie jego okresu użytkowania do odpowiednich podmiotów
prowadzących selektywną zbiórkę odpadów elektrycznych
i elektronicznych lub też zwrócić je sprzedawcy w momencie
zakupu nowego urządzenia takiego samego typu, w stosunku
jeden do jednego.
Stosowna zbiórka selektywna mająca na celu recykling, ob-
róbkę i unieszkodliwienie urządzenia w sposób przyjazny dla
środowiska wpływa na zapobieganie negatywnego oddzia-
ływania na środowisko i na zdrowie, jak również umożliwia
ponowne wykorzystanie i/lub recykling materiałów, z których
składa się urządzenie.
Nielegalna utylizacja produktu przez użytkownika podlega
karom określonym w obowiązujących przepisach.
• 24 •
Usterka Możliwe przyczyny Rozwiązanie
Urządzenie nie włącza się.
Urządzenie nie jest podłączone do sieci
elektrycznej.
Podłączyć urządzenie do sieci elektrycznej.
Pompa jest bardzo hałaśliwa. Brakuje wody w pojemniku.
Dolać wody i napełnić obwód (pkt 4.5).
Nie wypływa kawa po naciśnięciu
wyłącznika kawy (16).
Zatkany uchwyt  ltra.
Nacisnąć ponownie wyłącznik kawy (16). Wyłą-
czyć urządzenie i poczekać, aż się ochłodzi (około
1 godziny). Następnie wyjąć i dokładnie umyć
uchwyt  ltra. Jeżeli problem się powtórzy, skon-
taktować się z autoryzowanym centrum obsługi
klienta.
Kawa jest zbyt zimna.
Kontrolka „kawa gotowa” (17) była zgaszo-
na, gdy naciśnięto wyłącznik (16)
.
Poczekać na zaświecenie się kontrolki „kawa go-
towa (17).
Uchwyt  ltra nie jest włożony do wstępne-
go ogrzania (rozdz. 5).
Ogrzać wstępnie uchwyt  ltra.
Filiżanki są zimne. Ogrzać  liżanki gorącą wodą.
Brak pianki mleka.
Nie można przygotować
cappuccino.
Nieodpowiednie mleko: mleko w proszku,
mleko chude.
Stosować mleko pełne.
Rurka wylotu pary jest brudna.
Wyczyścić rurkę wylotu pary zgodnie z opisem
zawartym w rozdziale 10.
Brak pary w bojlerze.
Napełnić ponownie obwód (pkt 4.5) i powtórz
czynności opisane w rozdz.8.
Kawa wypływa zbyt szybko, nie
wytwarza się pianka.
Zbyt mało kawy w uchwycie  ltra. Dosypać kawy (rozdz. 5).
Mielenie jest zbyt grube. Zastosować inny typ mieszanki (rozdz. 6).
Kawa jest stara lub nieodpowiednia. Zastosować inny typ mieszanki (rozdz. 6).
Kawa nie wypływa lub wypływa
tylko kroplami.
Brakuje wody. Dolać wody i napełnić obwód (pkt 4.5).
Mielenie jest zbyt drobne. Zastosować inny typ mieszanki (rozdz. 6).
Kawa jest za bardzo dociśnięta w uchwycie
ltra.
Wstrząsnąć mieloną kawą.
Zbyt dużo kawy w uchwycie  ltra. Zmniejszyć ilość kawy w uchwycie  ltra.
Pokrętło (3) jest otwarte. Zamknąć pokrętło (3).
Urządzenie jest zawapnione. Odwapnić urządzenie (rozdział 11).
Filtr jest zatkany wewnątrz uchwytu. Wyczyścić  ltr (rozdział 10).
Kawa wypływa po brzegach
uchwytu.
Uchwyt  ltra jest nieprawidłowo włożony
do bloku zaparzającego.
Włożyć poprawnie uchwyt  ltra (rozdz.5).
Górna krawędź uchwytu  ltra jest brudna. Wyczyścić krawędź uchwytu  ltra.
Zbyt dużo kawy w uchwycie  ltra. Zmniejszyć ilość kawy przy pomocy miarki.
W przypadku problemów, które nie zostały omówione w powyższej tabeli, lub gdy podane porady ich nie rozwiązu-
ją, należy zwrócić się do centrum obsługi klienta.
12 ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
• 25 •
Polski
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Saeco RI8329/09 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do parzenia kawy
Typ
Instrukcja obsługi