• 24 •
upewnić się, czy ZOSTAŁ ZDJĘTY FILTR WODY, jeżeli jest
używany.
Nie pić roztworu odwapniającego ani nalewa-
nych produktów aż do zakończenia cyklu. Nie
używać w żadnym wypadku octu jako odwapniacza.
1
13
14
Od dołu włożyć uchwyt ltra pod ciśnieniem do
bloku zaparzającego (4) i przekręcić go od lewej do prawej
strony, aż do momentu zablokowania.
2
1
Wyjąć i opróżnić pojemnik na wodę.
3
2
Wlać POŁOWĘ zawartości butelki skoncentrowanego
odwapniacza Saeco do pojemnika na wodę znajdującego
się w urządzeniu i napełnić go świeżą pitną wodą do po-
ziomu MAX. Włożyć z powrotem pojemnik na wodę do od-
powiedniego miejsca w ekspresie do kawy i sprawdzić, czy
jest włożony do samego końca. Pro l powinien przylegać
do pro lu ekspresu.
4
4
Włączyć urządzenie, naciskając przycisk ON/OFF (10)
„
”.
5
Nalać (zgodnie z opisem zawartym w rozdziale 9 in-
strukcji) przez rurkę wylotu pary (Pannarello) 2 liżanki
(około 150 ml każda) wody, po czym wyłączyć urządzenie,
naciskając przycisk ON/OFF (10) „
”.
5 Poczekać około 15-20 minut przy wyłączonym urządzeniu,
aż zadziała odwapniacz.
6 Włączyć urządzenie,
naciskając przycisk ON/OFF (10) „ ”
5
Nalać (zgodnie z opisem zawartym w rozdziale 9 in-
strukcji) przez
rurkę wylotu pary (Pannarello)
2 liżanki
(około 150 ml każda) wody. Następnie wyłączyć urządzenie
przez naciśnięcie przycisku ON/OFF (10) „ ”
i pozostawić
je wyłączone przez 3 minuty.
7 Powtórzyć operacje opisane w punkcie 6 aż do całkowite-
go opróżnienia pojemnika na wodę.
Podczas tej operacji całkowicie normalnym
zjawiskiem jest automatyczne wyłączenie się
pompy, wówczas miga kontrolka (16) „
”. Zakręcić po-
krętło. Przed odkręceniem pokrętła należy poczekać,
aż kontrolka (14) „
” zaświeci się światłem ciągłym.
8
2
Wypłukać pojemnik na wodę świeżą pitną wodą i cał-
kowicie go napełnić.
9 Ustawić pojemnik pod uchwytem ltra.
10 Włączyć urządzenie, naciskając przycisk ON/OFF (10) „ ”.
Nacisnąć przycisk „
” i za pomocą uchwytu ltra przelać
całą zawartość pojemnika. Aby zatrzymać nalewanie, należy
ponownie nacisnąć przycisk „
”.
11
2
Napełnić ponownie pojemnik na wodę świeżą wodą.
Włożyć z powrotem pojemnik na wodę do odpowiedniego
miejsca w ekspresie do kawy i sprawdzić, czy jest włożony do
samego końca. Pro l powinien przylegać do pro lu ekspresu.
5
Ustawić duży pojemnik (około 1 litra) pod rurką wylo-
tu pary (Pannarello).
Odkręcić pokrętło nalewania wody (3), obracając je w kie-
runku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, i przelać całą
zawartość pojemnika na wodę poprzez rurkę wylotu pary
(Pannarello).
12
6
Po skończeniu przelewania wody, aby zatrzymać nale-
wanie, należy zakręcić pokrętło nalewania wody (3), prze-
kręcając je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara.
13 Powtórzyć jeszcze raz operacje opisane od punktu (8) dla
4 kolejnych pojemników.
14
19
Wyjąć uchwyt ltra z bloku, przekręcając go od prawej
do lewej strony, i opłukać go świeżą pitną wodą.
W ten sposób cykl odwapniania został zakończony.
2
Ponownie napełnić pojemnik świeżą wodą. Jeśli to ko-
nieczne, przeprowadzić napełnianie obwodu zgodnie z opisem
zawartym w punkcie 4.5.
Po zakończeniu tej operacji trzymać wciśnięte przez 3 sekundy
przyciski (11) „
” i (12) „ ”. W ten sposób gaśnie kontrolka
15 „
”.
Roztwór odwapniający musi być poddany uty-
lizacji zgodnie z zaleceniami producenta i/lub
według przepisów obowiązujących w kraju użytkowa-
nia.
13 Filtr „Intenza+” (opcja)
Filtr wody „INTENZA +” może poprawić jakość wody. Stoso-
wanie ltru „INTENZA+” ogranicza tworzenie się kamienia i
gwarantuje bardziej intensywny aromat kawy espresso. Aby
delektować się jak najlepszą kawą espresso, zalecamy zainsta-
lowanie ltru wody „INTENZA +”, do nabycia u autoryzowane-
go sprzedawcy, w sklepie internetowym Philips pod adresem
http://shop.philips.com lub w autoryzowanych centrach ob-
sługi klienta.
•
34
Wyjąć mały biały ltr znajdujący się w pojemniku,
przechowywać go w suchym i wolnym od kurzu miejscu.
•
32
Wyjąć ltr wody „INTENZA+” z opakowania. Ustawić
ltr według twardości wody.
•
33
Zanurzyć ltr wody „INTENZA+” w zimnej wodzie w
pozycji pionowej (otworem ku górze) i nacisnąć delikatnie