Whirlpool AKM 902/NE instrukcja

Typ
instrukcja
AKM 902 INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY KUCHENNEJ
PL
5019 319 01514
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
RO ARRU BGHUCZ SKFI PLDKSE NOIT GRPTNL ESGB FRDE
Aby włączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i
ustawić na żądaną moc.
Aby wyłączyć płytę, należy ustawić pokrętło(a) na “0”.
Płyta jest wyposażona w 4 kontrolki, które wskazują,
że pola grzewcze są gorące.
Kontrolki te włączają się, gdy pola grzewcze osiągną
wysoką temperaturę.
Kontrolki świecą nadal, nawet po wyłączeniu
odpowiedniego pola grzewczego, i gasną dopiero
wtedy, gdy temperatura danego pola grzewczego
przestaje być niebezpieczna.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty ze szła
ceramicznego, nie należy używać:
- Garnków z dnami, które nie są idealnie płaskie.
- Metalowych garnków z emaliowanym spodem.
WYMIARY PŁYTY
KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO (mm)
2
1
3
6
7
8
9
5 4
1. Promiennikowe pole grzewcze Ø 145
2. Promiennikowe pole grzewcze Ø 210
3. Promiennikowe pole grzewcze Ø 145
4. Promiennikowe pole grzewcze Ø 180
5. Kontrolki wskaźnika ciepła resztkowego
6. Pokrętło regulacyjne tylnego prawego
pola grzewczego
7. Pokrętło regulacyjne tylnego lewego
pola grzewczego
8. Pokrętło regulacyjne przedniego lewego
pola grzewczego
9. Pokrętło regulacyjne przedniego prawego
pola grzewczego
Upewnić się, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej jest takie samo, jak napięcie domowej
instalacji elektrycznej. Dane techniczne podano na
tabliczce znamionowej na wewnętrznej stronie płyty
grzewczej. Do podłączenia elektrycznego należy
użyć przewodu typu H05 RR-F o parametrach
podanych w tabeli poniżej:
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania
Przewody
(ilość i przekrój)
230 V ~
3 X 2,5 mm
2
230 V 3 ~ +
4 x 1,5 mm
2
400 V 3N ~ +
5 X 1,5 mm
2
400 V 2N ~ +
4 x 1,5 mm
2
Typ PLEVP 230 V~/400 V 3 N~ 50 Hz 6,2 kW
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
Materiały z opakowania nadają się do recyklingu, o
czym świadczy symbol .
Części opakowania nie należy wyrzucać, lecz oddać
do punktu zbiórki surowców wtórnych zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Utylizacja starych urządzeń AGD
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE). Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Właściwe
postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym i
elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska
naturalnego konsekwencji, wynikających z obecności
składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do
uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska
naturalnego konsekwencji, wynikających z obecności
składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Oszczędność energii
Używać garnków i patelni, których średnica dna jest
równa średnicy palników lub minimalnie większa.
Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
Jeśli to możliwe, przykrywać naczynia.
Warzywa, ziemniaki, itp. należy gotować z niewielką
ilością wody tak, aby skrócić czas gotowania.
Stosując naczynia ciśnieniowe, można zmniejszyć
pobór mocy oraz długość gotowania.
UWAGA
Niniejsze urządzenie nie powinno być
obsługiwane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub mentalnych, ani przez osoby
niedoświadczone lub nieposiadające
wystarczającej wiedzy, chyba że obsługują one
urządzenie pod nadzorem lub po uprzednim
przeszkoleniu na temat prawidłowej obsługi przez
osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Należy pilnować, aby dzieci nie bawiły się
urządzeniem.
Urządzenie nie jest przystosowane do pracy z
zewnętrznym zegarem ani oddzielnym systemem
zdalnego sterowania.
Jeśli płyta jest pęknięta lub uszkodzona, przerw
pracę i bezzwłocznie skontaktować się z zakładem
serwisowym.
Jeśli w płycie zamontowane są halogenowe elementy
grzewcze, nie wpatrywać się w nie.
Płyta jest przeznaczona wyłącznie do użytku
domowego, do przygotowywania potraw.
Wykorzystywanie do innych celów jest niedozwolone.
Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za nieprawidłowe lub niewłaściwe
ustawienie elementów sterujących.
Nie narażać płyty na działanie czynników
atmosferycznych.
Wszelkie naprawy i regulacje powinny być wykonywane
wyłącznie przez autoryzowanego technika.
Nie dotykać płyty grzewczej mokrymi rękami. Nie
obsługiwać płyty będąc boso.
Nie pozwalać, aby dzieci miały kontakt z:
- płytą ogólnie, aby nie dopuścić do oparzeń.
W czasie gotowania i tuż po jego zakończeniu płyta
może mieć bardzo wysoką temperaturę.
- elementami opakowania (worki, styropian, części
metalowe, itp.);
- płytą przeznaczoną do złomowania.
Należy zadbać o to, aby przewody elektryczne innych
urządzeń elektrycznych znajdujących się blisko płyty
grzewczej nie stykały się z jej gorącymi częściami.
Uważać na patelnie lub inne naczynia, w których
przygotowywane są potrawy z dużą ilością tłuszczu
lub oleju. Olej i tłuszcz mogą osiągnąć wysoką
temperaturę i zapalić się!
Nie należy używać płyty kuchennej jako podparcia ani
jako blatu roboczego.
Nie zostawiać włączonych pól grzewczych (kuchenki),
jeśli nie ma na nich żadnych naczyń.
Nie kłaść plastiku, folii aluminiowej, ściereczek,
papieru, itp. na gorące pola grzewcze/kuchenkę.
Płyta posiada pola grzewcze o różnych wielkości.
Należy używać takich garnków, których średnica dna
jest taka sama lub nieco większa niż średnica płyty
grzewczej.
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy:
- usunąć naklejki z płyty;
- wyjąć kartonowe zabezpieczenia oraz zdjąć
zabezpieczającą warstwę folii;
- sprawdzić, czy podczas transportu płyta grzewcza
nie uległa uszkodzeniu. W razie wątpliwości należy
skontaktować się z zakładem serwisowym.
AKCESORIA
Zabezpieczenie przed dziećmi
AMH 122
Można zamówić w zakładzie
serwisowym, podając numer
katalogowy części 4819 310 18436,
lub u dealera, podając numer
referencyjny 017124.
Czyszczenie i konserwacja
Ważne: do czyszczenia urządzenia nie wolno stosow
urządzeń czyszczących.
Płyta kuchenna powinna być czyszczona po każdym
użyciu. Przed przystąpieniem do czyszczenia
odczekać, aż płyta ostygnie. Ten sposób
postępowania zapobiegnie gromadzeniu się brudu i
sprawi, że czyszczenie będzie łatwiejsze.
Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
ściereczki kuchennej do wycierania oraz płynu do
zmywania lub specjalnego środka do czyszczenia płyt
ze szkła ceramicznego.
Usunąć przypieczony brud przy pomocy
skrobaka (jeśli jest w zestawie) i odpowiedniego
środka czyszczącego.
Rozlane resztki potraw należy wytrzeć zanim zaschną.
Do czyszczenia płyt nie stosować środków ściernych,
środków w aerozolu na bazie chloru przeznaczonych
do piekarników ani drucianych myjek do garnków.
Płyta powinna być okresowo impregnowana za
pomocą markowych środków ochronnych. Środki
nakładać zgodnie z zaleceniami podanymi przez
producentów.
Pokrętła teleskopowe (w zależności od modelu)
Pokrętła można unieść o ok. 1 cm do czyszczenia.
Po oczyszczeniu ustawić pokrętła ponownie w
oryginalnej pozycji.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Płyta grzewcza nie działa:
- Sprawdzić, czy jest podłączona do zasilania.
- Wyłączyć, a następnie włączyć płytę, aby sprawdzić,
czy problem nie został rozwiązany.
- Sprawdzić, czy pokrętło nie jest ustawione na “0”.
Ustawić wyłącznik wielobiegunowy na “Wył. na
kilka minut, a następnie włączyć go z powrotem,
ustawiając na “Wł..
Płyta kuchenna nie wyłącza się:
- Natychmiast odłączyć płytę od zasilania elektrycznego.
SERWIS
Przed skontaktowaniem się z Serwisem
Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać
problemu, postępując zgodnie z zaleceniami
podanymi w rozdziale “Instrukcja wyszukiwania
usterek”.
Jeśli pomimo powyższych zabiegów usterka wciąż
się powtarza, należy skontaktować się z
najbliższym zakładem serwisowym.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model płyty;
numer serwisowy (tj. numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej pod płytą). Numer
serwisowy jest także podany w karcie
gwarancyjnej;
Państwa dokładny adres;
numer telefonu.
Jeżeli konieczne jest dokonanie naprawy, prosimy o
kontakt z autoryzowanym serwisem technicznym
(daje to pewność użycia oryginalnych części
zamiennych oraz prawidłowej naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji
może zmniejszyć bezpieczeństwo eksploatacji oraz
obniżyć jakość produktu.
INSTALACJA
Zalecenia
Ważne: Przed przystąpieniem do instalacji lub
konserwacji urządzenia należy odłączyć płytę od
zasilania.
Przed podłączeniem płyty do źródła zasilania
należy wykonać podłączenia elektryczne.
Instalacja powinna zostać wykonana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z zaleceniami
producenta i wymaganiami lokalnych przepisów.
Rozpakować płytę i sprawdzić, czy nie została
uszkodzona podczas transportu.
W razie wątpliwości należy skontaktować się z
dealerem lub najbliższym zakładem
serwisowym.
Przygotowanie zabudowy
Wyciąć otwór w blacie przed rozpoczęciem
instalacji urządzenia. Należy ostrożnie usunąć
wszelkie wióry i opiłki, ponieważ mogą one
spowodować nieprawidłową pracę urządzenia.
Uwaga: W razie instalacji płyty na powierzchniach
innych niż drewniane (marmur, tworzywo, ceramika,
kamień, itp.) należy zamówić w zakładzie serwisowym
specjalne płytki mocujące (Rys. 2) o kodzie
4819 404 78697.
Płytę należy montować w blacie roboczym o
grubości min. 20 mm i maksimum 50 mm.
W odległości co najmniej 90 mm od spodu płyty
zainstalować panel oddzielający, tak aby nie było
tam dostępu.
Jeśli pod płytą będzie zainstalowany piekarnik,
powinien to być piekarnik naszej produkcji
wyposażony w system chłodzenia.
W przestrzeni między płytą kuchenną a
piekarnikiem nie powinno znajdować się nic
(np. przewody, materiał izolacyjny, itp.).
Sąsiedni mebel należy zamontować w odległości
co najmniej 100 mm od krawędzi płyty.
W blacie roboczym należy wykonać otwór o
podanych wymiarach.
Zalecamy uszczelnienie wewnętrznych krawędzi
blatu roboczego klejem do drewna lub silikonem.
Dokładnie oczyścić powierzchnię wewnętrzną
płyty, a następnie nałożyć uszczelkę na płytę
dostarczoną w komplecie (jeśli nie została
wcześniej nałożona).
Płyta ze szkła ceramicznego
Ważne: Przed zamontowaniem płyty należy zdjąć
folię zabezpieczającą.
Sprawdzić, czy otwór w blacie został wykonany zgodnie
z wymiarami podanymi na rysunku. Zwrócić uwagę na
zakres tolerancji.
Nie wolno na siłę wkładać płyty do otworu wyciętego w
blacie roboczym. Może to spowodować pęknięcie płyty
ze szkła ceramicznego (nawet później)!
Jeśli blat jest drewniany, należy użyć zacisków i
śrub dostarczonych w komplecie.
1. Zabezpieczyć zaciski (A) (Rys. 1) śrubami
dołączonymi w komplecie (B) (Rys. 1) zgodnie z
rysunkiem. Zachować podane odległości.
2. Włożyć płytę w blat roboczy.
W przypadku blatu roboczego z marmuru,
tworzywa sztucznego, ceramiki, kamienia, itp.,
płytę należy zamocować przy pomocy specjalnych
wsporników (C) (Rys. 2).
1. Włożyć płytę w blat roboczy (Rys. 1).
2. Włożyć 4 wsporniki (C) odpowiednio do grubości
blatu zgodnie z Rys. 2.
3. Przykręcić 4 śruby (D) we wskazanych miejscach (E)
(Rys. 2).
Podłączenie elektryczne
Urządzenie musi posiadać uziemienie.
Instalacja powinna zostać wykonana przez
wykwalifikowanego montera zgodnie z zaleceniami
producenta i wymaganiami lokalnych przepisów.
Monter jest odpowiedzialny za właściwe
podłączenie elektryczne urządzenia i
przestrzeganie wszelkich instrukcji dotyczących
bezpieczeństwa.
Przewód zasilający płyty musi być wystarczająco
długi, aby połączyć zabudowane urządzenie z
gniazdem.
Zgodnie z przepisami bezpieczeństwa minimalny
odstęp między stykami wyłącznika
wielobiegunowego powinien wynosić 3 mm.
Nie używać rozdzielaczy ani przedłużaczy.
Po zakończeniu instalacji płyty kuchennej nie mogą
być dostępne żadne elementy elektryczne.
Podłączenie płyty kuchennej do zasilania
Uwaga: Przewód uziemiający (żółto-zielony) musi b
podłączony do śruby oznaczonej symbolem .
Zdjąć zewnętrzną osłonę z przewodu zasilającego
na długości ok. 70 mm (G).
Zdjąć zewnętrzną osłonę z żył kablowych na
długości ok. 10 mm. Przełożyć przewód (G) przez
otwór w pokrywie (F).
Włożyć przewód do zacisku i podłączyć żyły do
płytki zaciskowej tak, jak to pokazano na
schemacie na pokrywie.
Zamocować przewód zasilający (G) przy pomocy
zacisku.
Założyć pokrywę zabezpieczają(F).
Po wykonaniu połączenia elektrycznego należy
włożyć płytę kuchenną od góry i zaczepić ją na
sprężynach wsporczych, tak jak to pokazano na
rysunku.
Deklaracja zgodności
Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i wprowadzona na rynek zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w
Dyrektywie “Niskie napięcie” 2006/95/WE
(która zastępuje Dyrektywę 73/23/EWG z
późniejszymi zmianami).
- Wymogami odnośnie zabezpieczeń Dyrektywy
“EMC” (Kompatybilność Elektromagnetyczna)
2004/108/WU.
Płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z
żywnością i jest zgodna z Rozporządzeniem (WE)
nr 1935/2004.
Płyta kuchenna (klasa 3) jest przeznaczona
wyłącznie do gotowania. Każde inne użycie (np. do
ogrzewania pomieszczeń) jest niewłaściwe i
niebezpieczne.
Rys. 1
Rys. 2
Rys. 3
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKM 902/NE instrukcja

Typ
instrukcja